فهرست مطالب

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدضیاءالدین میرحسینی*، شهلا نعمت اللهیان، محمد ناصرانی، علیرضا صیداوی صفحه 1

    در این تحقیق، پارامترهای ژنتیکی صفات وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله دو لاین تجاری کرم ابریشم پس از سه نسل انتخاب برای هر یک از این صفات با استفاده از نرم افزارWOMBAT و الگوریتم REML برآورد گردید. مبنای انتخاب شامل شاخص انتخاب معمولی دوصفتی بر اساس وزن پیله و وزن قشر پیله (A) و شاخص انتخاب معمولی دو صفتی براساس وزن پیله و درصد قشر پیله (B) بود. بدین منظور، از اطلاعات جمع آوری شده از دو لاین تجاری 153 و 154 در مرکز تحقیقات کرم ابریشم کشور استفاده شد. وراثت پذیری های صفت وزن پیله در هر دو لاین در روش B نسبت به روش A، بیش تر بود. با مقایسه میانگین صفات پیله در بین روش های مختلف انتخاب مشخص شد که اگر هدف، بهبود صفت وزن پیله در هیبریدها باشد، استرات‍ژی A می تواند قابل توصیه باشد. در صفت وزن قشر پیله بین دو استرات‍ژی، اختلاف معنی داری وجود نداشت. هم چنین بین این دو استراتژی برای بهبود درصد قشر پیله، استراتژی B قابل توصیه خواهد بود. در مورد صفات تولیدی و مقاومت، بین دو روش شاخص انتخاب دوصفتی در آمیخته ها نیز تفاوت معنی داری وجود نداشت. هم چنین درصد هتروزیس ایجاد شده در هر دو استرات‍ژی یکسان بود، ولی بین میانگین درصد هتروزیس صفت درصد قشر پیله، اختلاف معنی داری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، کرم ابریشم، شاخص انتخاب معمولی دوصفته، وزن پیله، وزن قشر پیله، درصد قشر پیله
  • ارغوان میار*، عباس متین فر، مهدی شمسایی، مهدی سلطانی، لاله رومیانی، مریم جعفرپور صفحه 9
    این مطالعه به منظور اثر سطوح مختلف ویتامین های E و C جیره بر شاخص های رشد و بقای ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) در استخرهای پرورشی واقع در مرزن آباد (کلاردشت – استان مازندران) از آذر ماه 1390 تا بهمن ماه 1390 انجام شد. 7 تیمار با جیره های غذایی متفاوت در نظر گرفته شدند. در هر تکرار 300 عدد بچه ماهی با میانگین وزنی 17 گرم به مدت 60 روز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بالاترین متوسط وزن کسب شده (± انحراف استاندارد) در تیمار 50 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 50 میلی-گرم در کیلوگرم ویتامین E و کم ترین آن در تیمار شاهد ملاحظه گردید، که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). حداکثر ضریب تبدیل غذایی (FCR) در تیمار شاهد و حداقل آن در تیمار 50 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E و C مشاهده گردید، که دارای اختلاف معنی دار با تیمار شاهد بود (P<0.05)، ولی با سایر تیمارها تفاوت معنی دار آماری نداشت. هم چنین بیش ترین شاخص وضعیت و کم ترین درصد افزایش وزن روزانه، سرعت رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین، درصد کارایی تبدیل غذا در تیمار شاهد مشاهده گردید، که با سایر تیمارها تفاوت معنی دار آماری داشت (P<0.05). بر اساس نتایج فوق می توان اظهار نمود که ویتامین های E و C می توانند نقش مهمی را در افزایش عملکرد رشد و کارایی تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، ویتامین های E وC، شاخص های رشد
  • مریم نیری راد، حسین ذوالقرنین، حمید گله داری، محمدعلی سالاری علی آبادی صفحه 17
    به منظور مطالعه ساختار ژنتیکی جمعیت کفشک ماهی گرد (Eurygloss orientalis) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره تعداد 56 نمونه ماهی از سواحل خوزستان و بوشهر جمع آوری شد. DNA ژنومی نمونه ها از بافت باله ماهی با استفاده از روش فنل- کلروفرم استخراج و کمیت و کیفیت DNA استخراج شده توسط روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز ژل آگارز 1 درصد بررسی شد. واکنش PCR با استفاده از 6 جفت پرایمر ریزماهواره صورت گرفت. محصول PCR توسط ژل پلی آکریل آمید 8 درصد الکتروفورز و با نیترات نقره رنگ-آمیزی شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار ژنتیکی GeneAlex محاسبه گردید. از بین 6 جفت پرایمر ریزماهواره ای 2 جفت آن پلی مورف بودند. میانگین تعداد آلل های مشاهده شده و موثر در خوزستان به ترتیب 14/5 و 10/708 و در منطقه بوشهر 13/5 و 9/511 بوده است. هم چنین میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 0/837 و 0/889 محاسبه شد. براساس نتایج به دست آمده در هر دو منطقه و در جایگاه های مختلف ریزماهواره انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ مشاهده نشد. هم چنین مقدار Fst بین نمونه های سواحل خوزستان و بوشهر 0/025 بود. فاصله ژنتیکی بین خوزستان و بوشهر 0/311 و شباهت ژنتیکی 0/733 می باشد. براساس نتایج به-دست آمده می توان بیان نمود که شباهت زیادی بین دو جمعیت از لحاظ ژنتیکی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کفشک ماهی گرد (Eurygloss orientalis)، ریزماهواره، خلیج فارس
  • آرش برزو*، محمود کلباسی، مهران هودجی، مجید عبدوس، احمد محمدی قهساره صفحه 25
    امروزه آلودگی اکوسیستم های آب شیرین در ایران و جهان توسط فلزات سنگین مانند سرب وکادمیم یک مشکل زیست محیطی بسیار مهم می باشد. یکی از مهمترین منابع ورود فلزات سنگین به آب های سطحی ورود فاضلاب و پساب های مختلف می باشد. از جمله مناسب ترین روش ها جهت کاهش آلودگی فلزات سنگین در منابع آبی تصفیه پساب های ورودی به روش جذب سطحی توسط جاذب های پلیمری می باشد. در تحقیق حاضر از جاذب پلیمری پلی اتیلن ترفتالات پیوند زده شده با منومر 2 هیدروکسی پروپیل متاکریلات جهت جذب سرب و کادمیم استفاده گردید. پس از تولید جاذب خصوصیات آن بررسی گردید. نتایج نشان داد خواص جذبی فیلتر تولیدی در اثر تماس با باز قوی تغییر محسوسی پیدا نکرده است. هم چنین از فیلتر تولیدی جهت جذب کادمیم و سرب از محلول آزمایشگاهی و از پساب کارخانه ذوب آهن اصفهان استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده حداکثر ظرفیت جذب کادمیم و سرب توسط جاذب به ترتیب معادل 23/44و 20/9 میلی گرم در گرم به دست آمد که معادل 63 و 32 درصد عنصر موجود در پساب بود. مقایسه جذب کادمیم و سرب در شرایط آزمایشگاهی و جذب از پساب نشان داد که جذب کادمیم از پساب تقریبا با شرایط آزمایشگاهی برابر بوده در حالی که در مورد سرب این مقدار حدود 54 درصد شرایط آزمایشگاهی می باشد و فیلتر تولیدی جهت تصفیه کادمیم و سرب از پساب مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: کادمیم، سرب، محیط زیست آبزیان، تصفیه پساب، جاذب
  • حامد نکوبین*، محمد سوداگر صفحه 35
    هدف از تحقیق حاضر تعیین ترکیبات لاشه و اسیدهای چرب بافت عضلانی ماهی کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) با میانگین وزن 0/51±15/41 گرم، تغذیه شده با غذاهای مختلف گیاهی (عدسک، آزولا و یونجه) و پلت (با میزان پروتئین 25 و 35 درصد) به مدت 90 روز در مرکز تحقیقات آبزی پروی شهید فضلی برآبادی، دانشکده شیلات و محیط زیست دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. آنالیز تقریبی نمونه ها نشان داد که به جز چربی لاشه هیچ تفاوت معنی داری در بین سایر شاخص های لاشه (پروتئین، رطوبت و خاکستر) وجود نداشت (0/05P).
    کلیدواژگان: کپور علفخوار، Ctenopharyngodon idella، غذاهای گیاهی، غذای پلت، ترکیبات لاشه و اسید چرب
  • آزیتا فراشی، محمد کابلی*، حسن رحیمیان صفحه 43
  • فرهاد تسلیمی، کاظم کریمی*، قباد عسگری صفحه 55
    به منظور بررسی تاثیر برخی از پارامترهای مدیریتی بر عملکرد تولیدی مرغداری های تخم گذار استان های تهران و البرز پرسشنامه ای به منظور اخذ اطلاعات تحصیلی مدیر، موقعیت جغرافیایی و بیماری ها، وضعیت نور و تغذیه در اختیار مدیران 150 گله (سالن) تخم گذار تجارتی از 15 مزرعه تولیدی قرار گرفت و در کنار آن اطلاعات مربوط به نور سالن، نوع جیره وعملکرد تولید با مراجعه به سالن ها به صورت مشاهده ای و مصاحبه با مدیر و مراجعه به رکوردهای ثبت شده مزرعه گردآوری شد. به منظور بررسی پارامترهای کیفیت تخم مرغ تولیدی، از هر گله تعداد 10 عدد تخم مرغ به صورت تصادفی انتخاب و در شرایط استاندارد نگهداری شدند، در پایان همه نمونه ها در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند و پارامترهای کیفی پوسته و محتویات تخم مرغ محاسبه شدند.
    نتایج نشان داد که مرتبط بودن رشته ی مدیر با حرفه دامپروری باعث کاهش پارامترهای رنگ زرده، وزن زرده و مصرف خوراک و افزایش تلفات شده است (0/05>P). آموزش دادن مدیر مزرعه باعث کاهش رنگ زرده، ضخامت پوسته، وزن زرده، واحد هاو، شاخص شکل تخم مرغ، مصرف خوراک و افزایش تلفات شده است (0/05>P). درصد زرده و ضریب تبدیل خوراک به تخم مرغ در گله های کرج نسبت به ورامین زیادتر و رنگ زرده و درصد تولید تخم مرغ کم تر بود (0/05>P). استفاده از جیره پلت نسبت به جیره آردی باعث افزایش رنگ زرده، ضخامت پوسته، شاخص شکل تخم-مرغ، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک به تخم مرغ و کاهش تلفات شد (0/05>P). خرید خوراک آماده از بیرون نسبت به هنگامی که خوراک در مزرعه تهیه می شد باعث کاهش واحد ها، مصرف خوراک، درصد تولید تخم مرغ و تولید تخم مرغ روزانه شد (0/05>P). سابقه ی درگیری گله با بیماری نسبت به عدم سابقه ی درگیری باعث افزایش ضخامت پوسته، شاخص شکل تخم مرغ، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک به تخم مرغ و کاهش وزن تخم مرغ، تولید تخم مرغ روزانه و کاهش تلفات شد.استفاده از لامپ کم مصرف نسبت به لامپ رشته ای باعث افزایش وزن تخم مرغ، رنگ زرده، وزن محتویات تخم مرغ، وزن زرده، مصرف خوراک و تلفات و باعث کاهش درصد تولید تخم مرغ و تولید تخم مرغ روزانه شد (0/05>P). استفاده از نور سفید در سالن وزن تخم مرغ، وزن محتویات و تولید تخم مرغ روزانه را نسبت به سایر رنگ ها کاهش داد اما رنگ زرده را افزایش داد. استفاده از نور زرد در سالن باعث کاهش واحدها و نسبت به سایر رنگ-ها شد. درمجموع داشتن سابقه بیماری باعث حساسیت و مراقبت بیش تر از گله ها شده است. بهتر است در آموزش ها و تحصیلات علاوه بر توجه به مسائل اقتصادی و بیماری شناسی بر تولید محصول با کیفیت نیز سرمایه گذاری شود چرا داشتن تحصیلات مرتبط با رشته کاری و دیدن آموزش های کاری توسط مدیر مزرعه عمدتا باعث بهبود کیفیت تخم مرغ ها نشده است
    کلیدواژگان: پارامترهای مدیریتی، نور، جیره، بیماری ها، عملکرد، مرغ تخم گذار تجاری
  • مهدیه چراغیشوی*، تورج ولی نسب، غلامحسین وثوقی، محمود حافظیه صفحه 67
    مطالعه رژیم غذایی گربه ماهی خاکی (Arius dussumieri) با بررسی 132 عدد ماهی صید شده از آب های دریای عمان، استان سیستان و بلوچستان، به مدت یک سال (91-1390) انجام گرفت. در محاسبه ضریب رشد، در رابطه طول چنگالی - وزن بدن، W= aL2.91 به دست آمد که نشان دهنده رشد ایزومتریک ماهی می باشد. در بررسی معده گربه ماهیان، 31% معده ها پر، 33% نیمه پر و 36% خالی تشخیص داده شد. شاخص خالی بودن معده (VI) در فصول مختلف نشان می دهد، بالاترین درصد معده های خالی در فصل زمستان با 74% و پایین ترین درصد در تابستان با 24% می باشد. شاخص معدی– بدنی(GaSI) نشان می دهد، در بهار و تابستان، ماهی ها تغذیه مطلوب تری داشته اند و در پاییز و زمستان تغذیه به خصوص در جنس نر کاهش یافته است. شاخص ترجیح غذایی(FP)، در این مطالعه برای ماهیان 39%، سخت پوستان 40%، و نرم تنان 20% به دست آمد، که نشان دهنده فرعی بودن تمام اقلام در مجموع چهار فصل می باشد. مهم ترین اقلام غذایی شناسایی شده از ماهیان خانواده Carangidae، Engraulidae، Leiognathidae؛ از خرچنگ ها Portunidae و Porcellanidae؛ از میگوها Alpheidae؛ از سرپایان Loliginidae و Opisthoteuthidae؛ و از شکم پایان Muricidae و Naticidae می باشد.
    کلیدواژگان: گربه ماهی خاکی، رژیم غذایی، دریای عمان
  • اسماعیل اسماعیل زادگان، سهیل ایگدری*، عارف پیربیگی، شیوا ندایی صفحه 77
    هدف از این مطالعه بررسی انعطاف پذیری ریختی وابسته به زیستگاه جمعیت های مختلف ماهی سه خاره (Gasterosteus aculeatus) در حوضه ی دریای خزر با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی بر پایه لندمارک می-باشد. از این رو تعداد 101 نمونه ماهی سه خاره از جمعیت های رودخانه بابلرود در بخش مرکزی حوضه ی خزر و تالاب گمیشان در بخش شرقی حوضه ی خزر نمونه برداری گردید. از سمت چپ سطح جانبی نمونه ها با استفاده از دوربین دیجیتال عکس برداری گردید. بر روی تصاویر دو بعدی حاصل تعداد 23 نقطه لندمارک تعیین و با استفاده از نرم افزار TpsDig2 بر روی آن ها قرار داده شد. داده های حاصل پس از آنالیز پروکراست، توسط آنالیزهای DFA و Manova با استفاده از نرم افزارهای PAST و MorphoJ مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از نظر شکل بدن دو جمعیت تفاوت معنی داری با هم دارند (P<0.001) و این تفاوت ها مربوط به ارتفاع بدن، ارتفاع سر، ساقه دمی و پوزه می باشند که بیانگر تمایز ریختی وابسته به زیستگاه القا شده به واسطه پارامترهای محیطی در آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری ریختی، زیستگاه، ماهی سه خاره، لندمارک، گمیشان، بابلرود
  • ملیحه امینی*، حبیب الله یونسی، قاسم نجف پور، علی اکبر زینتی زاده لرستانی صفحه 85
    در این مطالعه، درصد حذف موثر کربن و فسفر در رآکتور حاوی لجن گرانوله هوازی بی هوازی بررسی شده است. متغیرهای مورد نظر در انجام آزمایشات مدت زمان هوادهی و شدت جریان مواد مغذی ورودی به سیستم بودند. نتایج نشان دادند که مدت زمان 7 دقیقه در دوره 15 دقیقه ای و شدت جریان 0/0007 مترمکعب بر ساعت در زمان ماند هیدرولیکی 6 ساعت، نسبت مواد غذایی به میکروارگانیسم 0/054 کیلوگرم COD بر (کیلوگرم MLVSS در ساعت) و شدت بارگذاری مواد آلی 0/15 کیلوگرم بر (مترمکعب در ساعت) برای حذف مواد مغذی از فاضلاب در بیورآکتور هوازی بی هوازی بسیار مطلوب بودند. در این شرایط شاخص حجمی لجن 53/12 میلی-لیتر بر گرم، حذف کربن 86% و کاهش موثر فسفر 97/5% مشاهده گردید. نتایج در مطالعه حاضر براساس میزان مطلوبیت و دست یابی به بیش ترین میزان تصفیه و حذف مواد مغذی به دست آمده است بنابراین شرایطی با بیش ترین درصد حذف کربن و فسفر انتخاب و گزارش شده اند. براساس نتایج به دست آمده از آزمایشات برای دست یابی به بهترین شرایط حذف مواد مغذی، بیورآکتور حاوی لجن گرانوله هوازی بی هوازی برای کاهش مقدار کربن و فسفر در فاضلاب ها با تنظیم مطلوب زمان هوادهی مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: حذف مواد مغذی، فاضلاب، بیورآکتور، گرانول سازی
  • یافته های علمی کوتاه
|
  • Seyed Ziaoddin Mirhosseini*, Shahla Nematollahian, Mohammad Naserani, Ali Reza Seidavi Page 1

    In this study, genetic parameters of cocoon weight, cocoon shell weight and cocoon shell Percentage in two commercial lines (153 & 154), after three Generation, were Estimated. To achieve these goals, the REML Algorithm, and WOMBAT software were used. The base of selection was two conventional 2-trait index (based on cocoon weight- cocoon shell weight (A) and cocoon weight- cocoon shell percentage (B). for these goals were used from data in Iran Silkworm Research Center. Heritability's of cocoon weight, in two lines, in B method was upper than A method. In Mean Comparison of cocoon treats, between methods, to increase cocoon weight, a method was suggested. In cocoon shell weight, different between two methods, was no significant. Also between methods, to increase cocoon shell Percentage, B method was suggested. In production treats and Resistance, between methods in Hybrids, was no significant. Also the created of heterosis Percentage in two methods was same but means of cocoon shell Percentage between methods, was significant.

    Keywords: Genetic Parameters, Silkworm, Conventional 2, Trait Index, Cocoon Weight, Cocoon Shell Weight, Cocoon Shell Percentage
  • Arghavan Myar*, Abbas Matinfar, Mahdi Shamsaie, Mahdi Soltani, Laleh Roomiani, Maryam Jafarpour Page 9
    This study was conducted to assay the effects of different levels of dietary vitamins C and E on growth indices and survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in pond culture of Marzan abad (Kelardasht-Mazandaran Province) from December 2011 to February 2011. Seven diets were supplemented. 300 fish with the average weight of 17 g were introduced to ponds for 60 days. The results showed that the highest and the lowest weight gain were in fish fed with diet containing 50 mg/kg vitamin C and E and 0 mg/kg vitamin C and E, respectively. The highest and the lowest Feed Conversion Ratio (FCR) were measured in control and diet 50 mg/kg vitamin C and E. There is a significant different in their treatments (P<0.05). Also, the lowest and highest amount of Weight Gain (WG), Specific Growth Rate (SGR), Protein Efficiency Ratio (PER), Condition Factor (CF) was found in control and treatment 50 mg/kg vitamin C and E, respectively. In conclusion vitamin C and have an important role in enhancement of growth performance and feed efficiency of rainbow trout.
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Vitamins C, E, Growth Indexes
  • Maryam Nayerirad, Hossein Zolgharnean, Hamid Galledari, Mohammad Ali Salari Aliabadi* Page 17
    The aim of this study was to analysis the population genetic structure of Eurygloss orientalis based on microsatellite markers. For these purpose 58 samples of Eurygloss orientalis from two regions of Persian Gulf (Khuzestan and Bushehr) were collected. DNA was extracted and using 6 pairs of microsatellite primers. Polymerase chain reaction (PCR) was conducted out of 6 microsatellite primers and results shows that 2 loci were polymorphic. Analysis revealed that the average number of observed and effective alleles in Khuzestan and Bushehr were 14.5, 10.708 and 13.5, 9.511 respectively. The mean observed and expected heterozygosity was 0.837 and 0.889 respectively. There are no significant deviations from HWE. The Fst value between populations was 0.025. The highest genetic distance between Khuzestan and Bushehr was 0.13 and the lowest genetic similarity was 0.733. The Fst value suggested no genetic differences between populations.
    Keywords: Genetic diversity, Eurygloss orientalis, microsatellite, Persian Gulf
  • Arash Borzou*, Mahmoud Kalbasi, Mehran Houdaji, Majid Abdous, Ahmad Mohammadi Ghahsareh Page 25
    Today, freshwater ecosystems polluted by heavy metals such as cadmium(cd2+) and lead(Pb2+) in Iran and other countries is an important environmental problem. Discharge of sewage and waste water into surface waters is one of the most important sources of heavy metals pollutions. Surface adsorption of heavy metals by polymer from waste water is one of the most recommended methods for water resource filtration. Poly (ethylene terephthalate) – Grafted – 2- Hydroxy Propyl Methacrylate was used as surface adsorbent in this study. The properties of produced adsorbent were studied. The results were showed that the contact between 1M NaOH and sorbent was not significant change in sorption properties. The adsorbent were used for filtration of Cd2+ and Pb2+ ions from pure laboratory solution and Isfahan steel factory wastewater. The results were showed that the maximum adsorption capacity for Cd2+ and Pb2+ were 23.44 and 20.9 mg/g respectively. The comparison of filtration Cd2+ and Pb2+ from pure laboratory solution and Isfahan steel factory wastewater were showed that the amount of Cd2+ filtration from both solutions were equal. The removal of Pb2+ from Isfahan steel factory wastewater was equal 54% of adsorption amounts from pure laboratory solution. The results proved that the produced adsorbent was useful for removal of cd2+ and Pb2+ from wastewater.
  • Hamed Nekoubin*, Mohammad Sudagar Page 35
    This study was performed to determine body composition and fatty acids in muscle of Grass carp (Ctenopharyngodon idella) with average weight 15.41± 0.51g, fed with different plant diet (Lemna Sp., Azolla filiculoides and Alfalfa) and Pellet (with 25 and 35 percent protein) for 90 days was conducted at the aquatic research center of Shahid Fazli Barabadi Fisheries Faculty in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. There is no significant difference except lipid value in the content of protein, moisture and ash samples of in these treatments (P>0.05). In all treatments in both fish, palmitic acid C16:0 and oleic C18:1 n-9 acid were the principal saturated and monounsaturated fatty acids. In this comparison Muscle fatty acid composition between treatments showed that there are significant difference in among all the fatty acids except for C16:0, C C18:1 (n-7), C22:0 and ∑SFA (P<0.05). the highest of n-3 and n-6 was obtained in Alfalfa treatment (23.61±1.7) and pellet treatment with 35% protein (13.22±0.3) respectively and the lowest was observed in pellet treatment with 25% protein (6.85±1.7) and Azolla filiculoides treatment (10.78±0.7) respectively and had significantly different to each other (P<0.05).
    Keywords: Grass carp, plant food, pellet food, body composition, fatty acids
  • Azita Farashi, Mohammad Kaboli*, Hassan Rahimian Page 43
    The Iranian cave barb (Iranocypris typhlops) is a species of ray-finned fish of the family Cyprinidae from a single locality in the Zagros Mountains, western Iran. Iranocypris thyphlops is currently recognized as a vulnerable species according to the IUCN Red Data Book. The species faces many natural and human threats in the native habitat. These threats can affect the fish survival and this can have important consequences regarding population extinction. So, in this study, SWOT analysis was performed using the analytical hierarchy process (AHP) for strategic management of the native habitat. Results showed the following ranking of each SWOT group priority: 1) Weaknesses, 2) Strengths, 3) Threats and 4) Opportunities that reflects the impact of weaknesses in the management of the ecosystem. According to the analysis, the most important factors in SWOT is “Unique habitat” from Strengths group, “rock falls” from Weaknesses group, “develop ecotourism” from Opportunities group and “happen fault” from Threats group. The results of this study can be a guide to the wildlife managers that based on the findings manage and conserve of this species.
    Keywords: Iranian cave barb, Native, Habitat, SWOT, AHP
  • Farhad Taslimi, Kazem Karimi*, Ghobad Askari Page 55
    To evaluate the effect of some managerial parameters on the performance 150 poultry laying flocks (room) from 15 commercial laying farms in Alborz and Tehran provinces of Iran were studied in this experiment. The educational information’s of the managers, geographic location and condition of flock health, nutrition and lighting program were collected thorough questionnaire distribution among the technical managers of commercial egg laying farms. Another required information such as light color, diet properties, feed intake, egg production were collected with direct observation and referring to the preexisting data which registered in the farms notebooks. For evaluation of egg quality, 10 eggs from each flock randomly selected and maintained under standard condition until laboratory assessments, then in the laboratory the egg quality parameters such as egg weight, egg edible percentage, egg yolk color, egg shell thickness, dry egg shell weight, yolk weight, and egg shape index were evaluated. Data from this study were analyzed using the GLM procedure of SPSS20 statistical software with t-student test (for 2 data groups) and F test (for more than two data groups).The results showed that the relevance of the managers profession with their education resulted to some decreases in yolk color, yolk weight and feed consumption and an increase in mortality (P <0.05). Farm manager training reduced yolk color, egg shell thickness, yolk weight, haugh unit, egg shape index, feed intake and mortality is increased (P <0.05). Percentage of yolk and feed to egg conversion were higher yolk color and egg production were lower in Varaminian flocks rather than Karaj flocks (P <0.05).Using of pelleted rather than mash feed resulted in some increases in yolk color, egg shell thickness, egg shape index, feed intake, feed to egg conversion and resulted in decrease of mortality (P <0.05). Haugh unit, feed intake, egg production and daily egg production per hen were reduced when ration prepared outside of farms rather than inside of them (P <0.05). Previous Conflict of flocks with disease rather than no previous conflicted flocks resulted in increase of egg shell thickness, egg shape index, and feed intake, feed to egg conversion, and decrease in egg weight, daily egg production and mortality. The use of CFLs compared to incandescent lamps increased egg weight, yolk color, egg contents weight, yolk weight, feed intake, and mortality but egg production and daily egg production per hen was decreased (P <0.05).The use of white light in the room decreased egg weight, content weight and daily egg production per hen rather than other colors but increased the yolk color. Use yellow light rather than other colors in the room, resulted to decrease of Haugh unit in the flocks. In total having previous disease background in the farms resulted to that farmer tended to be more sensitive and have more attention to their farms. More attention needed in educational and training programs for farmers to produce the high quality products rather than other aspects of production.
    Keywords: management parameters, light, diet, disease, egg production performance, commercial egg laying hen
  • Mahdieh Cheraghi*, Touraj Valinassab, Gholam Hossein Vosoughi, Mahmoud Hafezieh Page 67
    Due to study the food regime of Arius dussumieri, a total of 132 specimens were collected from the Oman Sea waters. The length – weight relationship was calculated as: W=aL2.91 in which it shows the isometric growth. The stomach content, were taken into consideration and it was found that the amount of full, semi-full and empty stomachs were 31, 33 and 36 %, respectively; of which the highest frequency was in winter (74%) and the lowest was in summer (24%). The GaSI shows better feeding condition of A.dussumieri in spring and summer but feeding frequency (mostly in males) were decreased in autumn and winter. The Food Preference (FP) Index was estimated as: fishes (39%), crustacean (40%) and molluscs (20%) namely all of them are considered as minor food in all four seasons. The most important food items were identified as 1) fishes consist of: Carangid, Engraulids and Leiognathids; 2) crustaceans as crabs: Portunidae and Porcellanidae families; shrimp: Alpheidae family; and 3) mollusks consist of cephalopods: Loliginidae and Opisthoteuthidae; gastropods: Muricidae and Naticidae.
    Keywords: Arius dussumieri, Food preference, Gastro, somatic Index, Oman Sea
  • Esmaeil Esmaeilzadegan, Soheil Eagderi*, Aref Pirbeigi, Shiva Nedaei Page 77
    The objective of this study is to determine the phenotypic plasticity among two populations of Stickleback (Gasterosteus aculeatus) from the Caspian Sea basin using landmark-based geometric morphometric method. A total of 101 specimens were sampled from two location of this basin including the Babolroud River (central part of the Caspian Sea basin) and the Gomishan wetland (east part of Caspian Sea basin). The left side of specimens was photographed using digital camera and 23 landmarks points were digitized on two-dimensional images using TpsDig2. Landmark data after generalised procrustes analysis (GPA) were analyzed using DFA and Manova. Results displayed significant difference of body shape between to studied population (P<0.001) that were related to body and head depth, caudal peduncle length and depth. These difference revealed morphological divergence related to habitat induced due to environmental parameters.
    Keywords: Phenotypic plasticity, Habitat, Landmark, Gomishan, Babolrood
  • Malieh Amini*, Habibollah Younesi, Ghasem Najafpour, Ali Akbar Zinatizadeh Lorestani Page 85
    In this study, nutrients (C and P) removal efficiency in a time-based control UAASB reactor has studied. Analyze of nutrients removal efficiency were investigated from wastewater using optimization of factors and effects of variables: Aeration time and flow rate. Results of experiments showed that Aeration time 7 min in 15 min period and Q 0.0007 m3/h in HRT 6 h, F/M 0.054 kg COD/kg MLVSS.h and OLR 0.15 kg/m3.h were desirable for removal of nutrients from wastewater in aerobic/anaerobic bioreactor. In these conditions SVI 53.12 ml/g, COD removal efficiency 86% and PO43- removal efficiency 97.5% were showed. According all results of responses for best nutrient removal, UAASB bioreactor is desirable for removal efficiency of C and P.
    Keywords: Nutrient removal, Wastewater, bioreactor, Granular
  • Mohammad Sudagar*, Fatemeh Alamshahi, Mojgan Bolhasani, Sepideh Firuzbakhsh Page 97
    This experiment was conducted to evaluate the effect of different feeding frequency of guppy (Poecillia reticulata) by pellet and live foods containing Artemia, Daphnia and Chironomid larvae on their reproductive and growth parameters. Fish were divided randomly into 10 group (1 -10) and Three replicate tanks were used for each group with a total of 10 fish stocked in each tank. After adaptation, fish fed by 10 diets (1-10). Results showed that the highest significant final weight, larvae survival (%), SGR, daily growth (%), body weight gain (%) and condition factor were observed in group 1 (one day feeding by pellet and one day feeding by Artemia) (P<0.05). The lowest final weight was recorded in group 5 (two days feeding by pellet and one day feeding by Daphnia). Moreover, the results of the final weight showed no significant difference among group 3 (three days feeding by pellet and one day feeding by Artemia), 5, 6 (three days feeding by pellet and one day feeding by Daphnia) and 7 (one day feeding by pellet and one day feeding by Chironomid larvae) (P>0.05). Survival rate of larvae was significantly (P<0.05) lower in group 8 (two days feeding by pellet and one day feeding by Chironomid larvae). Collectively, this study showed that reproductive and growth performance of Guppy can be improved by feeding live food, especially Artemia.
    Keywords: guppy, live food, pellet food, reproductive indeces, growth indece