فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین بانکی پور فرد، نرگس خوشبخت * صفحات 163-183
    تولید علم به جای توزیع علم، در گرو تعیین مرزهای دانش در موضوع مورد پژوهش است. در زمینه روایات تفسیری نیز ابتدا باید وضعیت تفاسیر از لحاظ میزان اقناع مخاطب و فراوانی روایات استقصاء شده، بررسی شود. پژوهش حاضر پس از مقایسه تفاسیر، با روش تطبیقی تاریخی به توصیف و تحلیل نتایج به دست آمده می پردازد. جامعه آماری این پژوهش شامل 94 تفسیر از تفاسیر موجود در نرم افزار جامع التفاسیر و تفسیر های مهم دیگری چون البیان، الجواهر، تسنیم و تفسیر اهل بیت(ع) است. گزینش این منابع، بر اساس میزان فراوانی روایات و اقتباس سایر منابع از آن ها صورت گرفته است. این بررسی به صورت موردی و حول 175 آیه از سور ه های نساء، مائده و آل عمران انجام شده است. براساس این بررسی ها، دو آسیب مهم روایات تفسیری عبارتند از استقصاء ناقص و نیز پراکندگی روایات تفسیری در منابع روایی به طوری که در بازه مورد مطالعه، تعداد 529 روایت جدید از منابع روایی (بیش از 60 درصد کل روایات جدید قرن15)، توسط پژوهشگر از منابع روایی یافت شد. همچنین حدود 45 درصد از روایات موجود در ذیل آیات، در 11 تفسیر برتر (شیعی و سنی) این تحقیق موجود است.
    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، تفاسیر روایی، تفسیر، روایات تفسیری، قرآن
  • حسن رضایی هفتادر *، فتح الله نجارزادگان، مجتبی قربانیان صفحات 185-206
    تسلیم در برابر معارف بیان شده توسط پیشوایان دینی، موضوعی است که بسیاری از روایات شیعی بر آن تاکید کرده اند. این روایات، بر تسلیم محض و فرمان برداری کامل در برابر اوامر و نواهی معصومان(ع) دلالت دارند. نظر به محوریت عقل در تفکر شیعی برای سنجش و پذیرش موضوعات دینی، فقدان تبیین درست از روایات پیش گفته، تقویت انگاره تعارض تسلیم پذیری و عقل گرایی و تضعیف منزلت عقل را موجب می شود. بنابراین کشف معنای حقیقی تسلیم پذیری و تحدید مرزهای واقعی آن که با نگاهی جامع به آموزه های دینی و آگاهی از برخی مقدمات صورت می گیرد، ضرورتی انکارناپذیر به شمار می رود. پژوهش پیش رو، ضمن گونه شناسی روایات تسلیم پذیری، مفاد هر یک از گونه ها را با روش توصیفی تحلیلی بیان می کند تا مشخص شود که تسلیم در برابر معصومان(ع) به معنای اطاعت بی دلیل و به معنای تعطیلی عقل و پذیرش جاهلانه نیست، بلکه تسلیم مطلوب، امری اختیاری و مبتنی بر کاوش های عقلی و برهان های عقلایی است.
    کلیدواژگان: تسلیم پذیری در برابر اهل بیت(ع)، روایات باب التسلیم، روایات ردالعلم، گونه شناسی روایات
  • ابوالقاسم ساقی *، طاهره عظیم زاده، علی اصغر یساقی صفحات 207-225
    سیر تحول هنر قرآن آرایی و ترجمه تا دوره سلجوقیان، روند طبیعی خود را طی کرد. این روند در عصر سلجوقیان از نظر کمی و کیفی شتاب مضاعفی یافت، به طوری که هم اکنون فقط در گنجینه مصاحف آستان قدس رضوی تعداد 1084 نسخه خطی نفیس قرآن منتسب به عصر سلجوقی موجود است که قرآن شماره 77 یکی از آن ها است. مسئله این مقاله این است که ویژگی های قرآن آرایی و ترجمه در عصر سلجوقیان چه بود و قرآن شماره 77 موزه آستان قدس با کدام یک از این ویژگی ها هم خوانی دارد. دلایل اینکه این قرآن متعلق به دوره سلجوقیان است چیست؟ نتایج به دست آمده مشخص کرد که نوع کاغذ و جلد، وجود نقطه و اعراب در خط، خط متن کوفی دوره تکامل، خط نسخ ترجمه، ترجمه تفسیری در زیر آیات، وجود شمسه های حاشیه اثر و شیوه ضبط حروف و واژگان در ترجمه، از جمله دلایل تعلق این قرآن به عصرسلجوقی است و محل کتابت آن با توجه به ویژگی های دستوری و لهجه ای، مربوط به خراسان (ماوراءالنهر) است.
    کلیدواژگان: ترجمه، سلجوقیان، قرآن 77، کتابت
  • محمدرضا شاهرودی، علی اکبر امیر احمدی *، منصور پهلوان صفحات 227-249
    بر پایه فلسفه مند بودن احکام شرعی، هدف از وضع و جعل شرایع و قوانین الهی، هموار ساختن مسیر رشد و کمال انسان هاست. از دیدگاه قرآن و اهل بیتعلیهم السلام، جهاد نیز به عنوان یکی از احکام اصلی دین و دفاعی همه جانبه از کیان آن، دفع حملات دشمنان و رفع موانع هدایت، دارای فلسفه و حکمت خاصی است و بر این مبنا، به هیچ وجه حکم جهاد را نمی توان امری ضد بشری دانست. به همین ترتیب، اسیرکردن دشمن حربی نیز که به تبع جنگ رخ می دهد، از منظر قرآن و سیره اهل بیتعلیهم السلام، برخاسته از اهداف دنیایی نیست بلکه با اهدافی چون رفع موانع رشد انسان ها، شکستن شوکت دشمنان، عزت بخشیدن به مسلمانان، عبرت آموختن به معاندان و حامیان آنان، فرصت یافتن اسیر، همراه با امکان حضور او در فضای جامعه اسلامی به جهت آشنایی با معارف اسلام و قوانین آن، مبادله اسرای دشمن با اسیران مسلمان و دیگر انگیزه های الهی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: اسارت، جهاد، حکمت، رشد
  • سعید شفیعی خوزانی * صفحات 251-274
    در نهج البلاغه الفاظ و تعبیرهایی به کار رفته است که معانی متاخر کلامی فلسفی دارد و با شرایط تاریخی قرن اول هجری همخوان نیست. برخی مولفان این ناهمخوانی را نپذیرفته اند و معتقدند که امام علی(ع) واضع این الفاظ و تعبیرها بوده است. گروهی دیگر کوشیده اند شواهد تاریخی بر وجود بافت تاریخی مناسب ارائه کنند اما آنچه مطرح می شود تنها امکان وجود چنین مباحثی را نشان می دهد نه اینکه شاهدی تاریخی در اثبات آن ارائه دهد. برخی دیگر سعی کرده اند نشان دهند که بخشی از موارد مشکوک، سخنانی از شخصیت های دینی متاخرتر، از جمله امامان شیعه از قرن دوم به بعد است. با این حال، در این روش نیز بافت تاریخی نصوص، بازسازی نشده و درباره آغاز بحث و تحولات آن سخنی به میان نیامده است. در مقاله حاضر تلاش بر این است که ریشه های تاریخی موضوع وجود و عدم در قرآن، روایات، منابع کلامی و فلسفی و مناظره های مسلمانان با پیروان دیگر ادیان در قرن های دوم و سوم هجری، بررسی و تحلیل شوند و پاسخ بهتری برای این مسئله بیان گردد.
    کلیدواژگان: فلسفه یونان، معتزله، مناظره های دینی، نقد تاریخی، نهج البلاغه، وجود و عدم
  • مرتضی قاسمی حامد *، مجید معارف صفحات 275-297
    در نهج البلاغه مردم به تعقل دعوت شده اند و نقش ها و کارکردهایی برای عقل ترسیم شده است، اما این موارد به صراحت بیان نشده و در فحوای کلام امام علی(ع) قرار دارند. کارکردهای عقل در نهج البلاغه بر دو نوع است؛ یکی نظری که باعث ارتقای سطح معرفتی انسان می شود و دیگری عملی که باعث رشد جامعه خواهد شد. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به استخراج کارکردهای عقل و نظام بخشیدن به آن ها در چهار محور می پردازد: ارتباط انسان با خدا، یعنی کاربرد عقل برای شناخت خدا و دستوراتش و زمینه سازی برای ارتباط با او؛ ارتباط انسان با خود، یعنی کاربرد عقل برای شناخت اعمال خوب و بد و راهنمایی انسان برای شناخت وظایف خود در دنیا و دوری از انحراف ها؛ ارتباط انسان با دیگران، یعنی کاربرد عقل در انجام برخی امور اجتماعی که لازمه آن ها برخورداری از عقل است، به جهت فراهم نمودن شرایط رشد جامعه؛ ارتباط انسان با طبیعت و جهان، یعنی کاربرد عقل برای شناخت انسان از دنیا به منظور پی بردن به قدرت خدا گرچه عقل انسان در ارتباط با خدا و طبیعت با محدودیت هایی مواجه است.
    کلیدواژگان: عقل، کارکردهای عقل، نهج البلاغه
  • ملیکا کردلویی *، محمدحسن رستمی، مرتضی ایروانی نجفی صفحات 299-315
    امروزه یکی از ارکان اصلی تغنی و زیباخوانی قرآن که مورد توجه جدی قاریان و مخاطبان ایشان است، به کارگیری قوانین تجویدی در کنار دیگر مولفه های موثر مانند «صوت و لحن» و رعایت «وقف و وصل» در تلاوت قرآن است. قرائنی تاریخی روایی، کاربرد هنرهای صوتی را در قرائت قرآن مورد تایید قرار داد هاند اما در رابطه با جایگاه احکام تجویدی در خوشخوانی قرآن، اختلاف نظر است. عده ای، به ویژه اهل سنت، با تکیه بر حدیث «سبعه احرف»، با قداست بخشی به قرائت های گوناگون، چه اختلاف الفاظ (فرش الحروف) و چه اصول قرائت ( احکام تجویدی) که در دوره های گوناگون بر زبان قاریان مشهور جاری بوده است آن ها را برگرفته از تعالیم پیامبر(ص) دانسته اند. این پژوهش با بررسی های تاریخی و مصداقی نشان می دهد که عمده قواعد تجویدی، زائیده عواملی همچون لهجه های عربی بوده و به تدریج قداست یافته است و نمی توان برای اغلب قوانین آن همچون ادغام، فتح، اماله و مد جایگاه شرعی قائل شد.
    کلیدواژگان: تجوید، تغنی، سبعه احرف، قرائت، لهجه ها
  • محمد هادی مرادی، جلال مرامی، عباس نوروزپور نیازی * صفحات 317-337
    یکی از مسائل مربوط به اعجاز قرآن کریم، تقسیم معجزات به عقلی و حسی است. اما این تقسیم چگونه به وجود آمد و مقصود دانشمندان مسلمان از عقل در این تقسیم، عقل چه کسانی است؟ در پژوهش حاضر با بررسی تاریخی روشن می شود که این تقسیم برای نخستین بار توسط جاحظ (م 255 ق) و در پاسخ به این پرسش به وجود آمد که چرا تنها معجزه کتابی، یعنی قرآن کریم از میان تمامی پیامبران(ع) به حضرت محمد(ص) اختصاص دارد. دانشمندان مسلمان در طول تاریخ در پاسخ به این پرسش، سه رویکرد متفاوت دارند؛ گروهی نگاهشان به مخاطبان معجزات، نگاهی نژادی است و مدعی هستند که برتری عقل و هوش عرب جاهلی که پیامبر(ص) در میانشان ظهور کرد دلیل این مسئله است. گروهی دیگر، دین مخاطبان معجزات را مد نظر قرار داده و برتری عقلی امت اسلامی بر امت یهودی و مسیحی را عامل این امر می شمرند. گروهی نیز عموم بشر را معیار قرار داده و علت این امر را، رشد و پختگی عقل بشر صرف نظر از نژاد و دین در دوره حضرت محمد (ص) می دانند.
    کلیدواژگان: جاحظ، سیر تطور، عقل، مخاطبان اعجاز عقلی قرآن، معجزه حسی، معجزه عقلی
|
  • Amir Hosein Banki Poor Fard, Narges Khoshbakht * Pages 163-183
    The production of science rather than its distribution depends on determining the boundaries of knowledge in the subject matter under study. In the context of interpretative narratives, first of all, the condition of the commentary must be examined in terms of the extent of the audience's persuasion and the frequency of narratives. The present study, first, compares the interpretations with the comparative-historical method and then describes and analyzes the results. The statistical community of this study consists of 94 interpretations of the ones in Jami al-Altafasir Software and some other important ones such as al-Bayan, al-Jawaher, Tasnim and Ahl al-Bait's interpretation. The selection of these sources has been dependent on the abundance of narratives and the adoption of other sources from them. Studies have been conducted on a case-by-case basis (around 175 verses from Surahs, Nisa, Maidah, and 'AlImran). According to the studies, two important difficulties regarding interpretive narratives were incomplete research and the dispersion of narratives in the sources. In the study period, we found 529 new narratives from the narrative sources (more than 60% of the total new narratives of the 15th century).
    Keywords: Interpretation, Quran, Interpretative Narratives, Ahl al-Bait (as)
  • Hasan Rezaee Haftadur *, Fath Allah Najjar Zadegan, Mojtaba Qurbaniyan Pages 185-206
    Submission to the knowledge expressed by Shia Imams is an issue that has been accentuated by many Shia traditions. These traditions imply absolute submission and obedience to the orders and prohibitions expressed by the Infallible Imams (a.s.). In the light of the pivotal role of reason in Shia thought regarding the assessment and acceptance of religious issues, lack of a correct specification of the aforementioned traditions intensifies a seeming contradiction between submission and intellectualism that leads to a reduction in the status of reason. Therefore, it is an inevitable necessity to discover the true meaning of submission and illustrate its accurate boundaries through a sound knowledge of some essentialities and a comprehensive analysis of the religious teachings. In addition to provision of the typology of submission traditions, the study at hand explicates the content of each type through a descriptive-analytical method. The results of this study reveal that submission to the Infallibles (a.s.) is not equal to undue obedience, suspension of reason, or ignorant acceptance. Rather, the favorable submission is a voluntary act that is based on intellectual explorations and is a product of intellectual arguments.
    Keywords: Shia, Ahl al-Bait, Submission to Ahl al-Bait, Traditions on Submission Discussion, Typology of Shia Traditions
  • Abolghasem Saghi *, Tahereh Azimzadeh, Aliasghar Yasaghi Pages 207-225
    The course of the evolution of the art of decoration of Holy Quran and its translation traversed its natural process till the Seljuk period. This process accelerated in the Seljuk period twice, quantitatively and qualitatively, to such extend that, at the present, there are 1,084 precious manuscripts of the Quran In book treasure of Astan Ghods Razavi attributed to the Seljuk period; Quran 77 is one of these precious works of art. The present article investigates the characteristics of the art of decoration of Holy Quran in the Seljuk period, and aims at finding out which of these characteristics Quran 77 is compatible with, regarding the art of book decoration aspect. It also studies the reasons why Quran 77 belongs to the Seljuk period. The results demonstrated that the type of paper and cover, the existence of the dots and diacritics in writing, Kofi calligraphy in the evolutionary period, interpretive translation under verses, the existence of the margin of the work, as well as the method of writing the words and vocabulary in translation are among the reasons why Quran 77 is estimated to belong to the Seljuk period and the place of its writing is predicted to be in Khorasan (Transoxiana) due to the syntactic properties and accent features of Khorasan (Transoxiana).
    Keywords: Quran No. 77, the Seljuks, Writing, Translation, Astan Ghods Razavi Museum
  • Mohammad Reza Shahroodi, Ali Akbar Amir Ahmadi *, Mansour Pahlevan Pages 227-249
    The purpose of codification of divine rules and religious laws, based on the philosophy of religious law, is to pave the way for the growth and perfection of human beings. From the point of view of the Holy Quran and Ahl al-Bait (PBUH), jihad, considered as one of the main principles of religion, a defense against enemies, and an idea overcoming the obstacles of guidance, has a certain philosophy. According to these issues, the decree of Jihad is by no means an anti-human issue. Similarly, from the point of view of the Holy Quran and Ahlul-Bayt, the capturing of the enemies, occurring as a result of the war, does not have its roots in the worldly goals, but it is along with such goals as: "overcoming the obstacles of human growth", "destroying the glory of enemies", "glorifying of Muslims", and so on.
    Keywords: Ahl al-Bait, Jihad, Capturing of Enemies, Human growth
  • Saeid Shafiei * Pages 251-274
    In Nahj-al-Balagha, there are words and phrases which indicate a later theological and philosophical meaning, not consistent with the historical conditions of the first century AH. Not accepting this inconsistency, Some scholars believe that Imam Ali (as) has made these words and phrases. While others have tried to provide evidence justifying its consistent with the appropriate historical context. Nevertheless, these evidences can simply support the possibility of such a usage, but are not historical evidences. Others have tried to show that some of the suspicious cases are the words of later religious figures, including Shiite Imams (from the second century onwards). However, in this way, the context of the discussions has not been reconstructed and has not provided satisfactory evidence for the origin of the phrases and its developments. In the present article, an attempt is made to investigate the historical origins of the subject (Existence and Nonexistence) in the Quran, narratives, theological and philosophical sources and Muslim discourse with followers of other religions (In the 2nd and 3nd centuries AH) and give a better answer to this problem.
    Keywords: Nahj-al-Balagha, Meaning of Words in Nahj al-Balagha, philosophical Meaning, Theological Meaning
  • Morteza Ghasemi Hamed *, Majid Maaref Pages 275-297
    In Nahj al-Balagha, people have been invited to rationality, and some roles have been identified for intellect and rationality. These roles are not expressed explicitly, but implicitly in the words of Imam Ali (PBUH). This study aims to investigate and organize these items and, also, consider the functions of rationality and intellect through applying a descriptive analytical method in four categories: 1) the Relationship of human and God: the functions of intellect to know God and His commands and to set the scene to have relationship to Him; 2) the Relationship of human to himself: the functions of intellect to recognize good and bad behaviors; 3) the Relationship of human to other people, and 4) the Relationship of human to the nature and world: the functions of intellect to know the world to think about the power of God. In general, the functions of intellect in Nahj al-Balagha are divided into two categories: The first is “theoretical intellect” that leads to the growth of human knowledge and the second is “practical intellect” which leads to the growth of society.
    Keywords: Nahj al-Balagha, Intellect, Rationality, Functions of Intellect, Rationality
  • Melika Kordlouie *, Mohamahasan Rosrami, Mortaza Iravanynajafi Pages 299-315
    Nowadays, one of the main elements of taghanni (vocalization) and beautiful reading of Quran, which is so important to the reciters of Quran and their audiences, is the usage of tajweed rules along with other effective components (such as voice and tone and observance of waqf and wasl (stopping and continuing in Quran recitation). Some historical evidences have confirmed the validity of the use of audio arts in Quranic recitation; however, there is a disagreement with the position of tajweed instructions in beautiful reading of Quran, and some, especially Sunni scholars, based on The “Haidth of Sab’ato Ahrof” (Seven Letters), along with sanctifying various citations, believe that both the differences between farsh al-ḥuruf (lexical differences) and reciting principles are driven from instructions by Prophet Mohammad (pbuh), followed by famous reciters (ghuras) since then. Through historical and case study evidences, this study suggests that the majority of tajweed rules, have been driven by factors such as Arabic dialects, and these rules have been sanctified gradually; hence, it is not possible to establish a religious status for most of its rules, such as idgham, imala and … .
    Keywords: Taghanni, Tajweed, Sabato Ahrof, Recitation Dialects
  • Mohammad Hadi Moradi, Jalal Marami, Abbas Norouzpour Niazi * Pages 317-337
    One of the issues related to the ijaz (inimitability) of the Holy Quran is dividing miracles into two categories of intellectual and sensual. But how this category was created? What did Muslim scholars mean by “intellect”, and to whom did they refer? Based on a historical survey carried out in this regard, this study has achieved the following
    Result
    This category was first introduced by Jahiz (death: AH 255) in response to the question of how the only book as a miracle, namely Quran, is allocated to Muhammad (PBUH) among all the prophets. Answering this question, Muslim scholars have followed three different approaches throughout history: 1. Some considered it ethnically and claimed that the superiority of Arabs’ intellect among whom Prophet Muhammad (PBUH) appeared, was the reason why Quran was revealed to him.
    2. Others referred to the religion of audiences and believed that the intellectual superiority of the Islamic Ummah over Jews and Christians was the main reason.
    3. The rest, considering the mankind as a whole, believed that the growth of human intelligence in the era of Prophet Muhammad’s (PBUH) was the reason.
    Keywords: Ijaz (inimitability) of the Holy Quran, Intellectual, Sensual Miracles, Prophet Muhammad (PBUH), Jahiz