فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی
سال پنجاهم شماره 2 (پیاپی 105، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد احمدی منش* صفحات 163-182
    سازوکار و سنجه های تعیین امام یکی از مهمترین و بنیادی ترین عناصر و همچنین دشواره های موجود در نخستین گروه های شیعه به معنای عام آن بوده است. در مقاله پیش رو با رویکرد تاریخی و گفتمانی، سازوکارها و سنجه های مربوط به امامت، نزد نخستین گروه های تندروی شیعی، از آغاز تا سده دوم هجری بررسی شده است. همچنین تکامل و دگردیسی نگرش های امام شناسانه در میان سبائیه، کیسانیه، نخستین غالیان و نیز خرمدینان که اندیشه های آنها همسانی های فراوانی با گروه های پیش گفته داشت مورد واکاوی قرار خواهد گرفت. این مقاله نشان خواهد داد که اصول علم، نور و انتقال ارواح چگونه و در چه فرآیندی از سوی گروه های یاد شده برای تبیین امامت مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین خواهیم گفت که چگونه دو اصل نور و گردش ارواح که بر جهان بینی های ویژه ای استوار بودند، به پایمردی نخستین غالیان که از دل بحران درونی کیسانیه سر برآوردند برای توضیح نهاد و مفهوم امامت به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: امامت، خرمدینان، غالیان شیعه، کیسانیه، گردش ارواح
  • نگار ذیلابی*، سید جمال موسوی، بیان شیخ احمدی صفحات 183-208
    یکی از سنت های تشکیلاتی در مصر عصر ممالیک استفاده گسترده از نشان های مصور (رنک، جمع آن رنوک) با نقوش مختلف حیوانات، گیاهان و اشیاء بود. این مقاله به این پرسش اصلی پرداخته است که از میان نقوش حیوانی متداول در نشان های تشکیلاتی ممالیک، نقش شیر در چه مواضعی و برای چه کسانی و به چه منظوری استفاده می شده است؟ در این پژوهش تلاش شده است در گام نخست، موارد متعدد کاربرد نقش شیر، احصاء و سپس به منظور دریافت درک صحیحی از ذهنیت های فرهنگی مرتبط با این نقش، سابقه تاریخی کاربرد و چگونگی تطور نقش شیر، در بستر تاریخی و فرهنگی مصر عصر ممالیک بررسی و تحلیل گردد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، بسامد کاربرد و مفهوم تشکیلاتی نشان های مصور با نقش شیر را در منابع تاریخی متقدم و نیز در آثار موزه ای برجای مانده از عصر ممالیک بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: نشان مصور، رنک، ممالیک، نقش شیر
  • رجبعلی علیزاده*، علی بیات، مصطفی مجد، عبدالله رجایی لیتکوهی صفحات 209-231
    حضور علویان در نواحی شمال ایران از اواسط سده سوم قمری آثار عمیق، گسترده و پایداری در اوضاع این مناطق برجای نهاد. در پژوهش حاضر میراث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ناصر اطروش و پیامدهای فعالیت وی در آن نواحی با تکیه بر منابع معتبر و تحقیقات جدید به روش توصیفی تحلیلی بررسی می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که کرامت انسانی، مبنای اندیشه و اخلاق سیاسی، وحدت اجتماعی عامل اصلی در اجرا و تحقق آرمانهای سیاسی، روا داری نسبت به مخالفان، عفو خطاکاران و اغماض نسبت به زیردستان از مشخصات اندیشه و حیات سیاسی ناصر اطروش بود و او از این طریق توانست قدرت سیاسی از دست رفتهعلویان و آموزه های فکری، فرهنگی و سیاسی تشیع را میان ساکنان بومی منطقه احیاء کند. همچنین، تعالیم فقهی وی حاکی از تقریب فقه زیدیه به امامیه بود.
    کلیدواژگان: ایران، علویان، ناصر اطروش، میراث سیاسی، میراث فرهنگی، میراث اجتماعی
  • سمیه کرمی*، فهیمه مخبردزفولی، هادی عالم زاده صفحات 233-256
    وضع زنان حرم سرای شاهی در دوره صفوی از موضوعات مورد توجه سفرنامه نویسان اروپایی بوده است که بیشتر در قالب هیات های سیاسی و مذهبی به دربار ایران رفت و آمد داشتند. برخی از آنها، بانوان عصر صفوی، به ویژه بانوان حرم سرای شاهی را زنانی تنگ نظر و تن پرور دانسته اند که قادر به انجام هیچ کار مهمی نبوده و صرفا ابزار کامجویی مردان و انجام وظیفه فرزندآوری بودند. از نظر آنها، زنان محصور در دربار به هیچ نوع آموزش و کسب مهارت دسترسی نداشتند و اوقات مرارت بار خود را به بطالت می گذراندند؛ اما در گزارش های برخی از مورخان عصر صفوی و سفرنامه نویسان اروپایی، به تلاش و تکاپوی بانوان حرم سرا برای کسب علوم و فنون عصر خویش و آموزش های نظری و عملی آنها در حوزه های گوناگون علمی اشاره شده که بیانگرحضور زنانی فرهیخته و خیر در دربار صفوی است؛ چنان که برخی از نگاره های عصر صفوی نیز موید این دیدگاه است. در این مقاله با تکیه بر گزارش های جهانگردان و تطبیق آن ها با برخی از نگاره های عصر صفوی، به مقایسه بین دو دیدگاه پرداخته و وضع آموزشی بانوان حرم سرا بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش زنان، حرم سرا، دربار صفوی، سفرنامه های اروپایی، نگاره ها
  • اعظم فولادی پناه*، محسن معصومی صفحات 257-272
    حمله عربها به ایران، واکنش های متفاوت گروه های قومی و دینی ساکن در قلمرو ساسانی را در پی داشت. یکی از اقلیت های مهم در ایران، مقارن با ورود عربها، مسیحیان بودند. این گروه نیز همانند پیروان سایر ادیان و نحله های رایج در ایران، تحت تاثیر فتوحات مسلمانان قرار گرفتند و واکنش هایی نسبت به آن داشتند. واکنش مسیحیان در برابر فتوحات، بسته به زمان و مکان فتوحات به دو شکل، تعامل و تقابل، ظهور و بروز کرد. مسیحیان در نواحی غربی ایران و کوره عراق به واسطه اشتراکات قومی و زبانی با فاتحان و رقابت با مسیحیان مناطق داخلی ایران، بیشتر به تعامل با فاتحان عرب روی آوردند. اما مسیحیان ساکن در مناطق شرقی به سبب قرار داشتن در اقلیت و نیز افتراق قومی و زبانی با فاتحان، به تقابل با آنان پرداختند. این مقاله واکنش تعاملی و تقابلی مسیحیان با عربها و علل و اسباب آن را در سده نخست هجری قمری بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: مسیحیان ایران، حکومت ساسانی، فاتحان مسلمان، فتوحات
  • حسین مفتخری، محمدحسن رازنهان، قدیر نجف زاده شوکی*، هاشم آقاجری صفحات 273-293
    ماهیت استبدادی حکومت پادشاهان سلجوقی و جایگاه بی بدیل سلطان در ساختار این حکومت، در تحلیل و بررسی علل فروپاشی سلجوقیان، واجد کمال اهمیت است و ضعف و زوال حکومت جانشینان ملکشاه نیز برآیند چنین بی ثباتی سیاسی بود. با عنایت به این امر، بررسی و شناخت عوامل پدیدآورنده و تشدیدکننده بی ثباتی سیاسی در این برهه تاریخی اهمیت بسیار می یابد. در این مقاله درصدد پاسخ بدین پرسش بوده ایم که میان سیاست های جانشینان ملکشاه از قبیل نزاع بر سر جانشینی، بی توجهی به امور رفاهی مردم، دمیدن به آتش جنگ های مذهبی و درگیری با خلافت و بروز بی ثباتی سیاسی در این دوره چه ارتباطی وجود داشته است؟ چارچوب نظری نگارندگان، نظریه دیوید ساندرز در باب بی ثباتی سیاسی است. بر این اساس، بی ثباتی سیاسی در دوره جانشینان ملکشاه بر مبنای دو مفهوم اساسی تغییرات و چالش ها تبیین و شاخص های آن طی چهار مقوله تغییر هنجار، تغییر مقامات اصلی اجرایی، تغییر مرزها و چالش های خشونت آمیز بازشناسی شده است. دستاورد این تحقیق حاکی از این است که همبستگی چشمگیری میان سیاست های جانشینان ملکشاه و بروز بی ثباتی سیاسی در این برهه تاریخی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، بی ثباتی سیاسی، جانشینان ملکشاه، خواجه نظام الملک
  • سید محمد علی میرصانعی* صفحات 295-317
    یوحنا دمشقی، آخرین فرد از آبای کلیسای شرق بود و آثار الاهیاتی وی برای کلیسای ارتدوکس اهمیت خاص دارد. وی بیش از چهار دهه از عمر خویش را در زادگاهش دمشق، سپری کرد و گرچه در دربار اموی مقام داشت، اما بر اثر رنج هایی که از امویان دید، رو به سوی بیت المقدس نهاد. وی در آنجا به مطالعه پرداخت و تالیفاتی از خود بر جای گذاشت، که در این میان، آثار مربوط به نقد تمثال شکنی و نقد اسلام و قرآن اهمیت بیشتری دارد. با مطالعه آثار یوحنا دمشقی می توان دریافت که وی در نقد اسلام به جای عقل و منطق به تخریب و توهین روی آورده، درحالی که در نقد دیگر مکاتب فکری، از فلسفه یونان و کلمات آبای کلیسا بهره جسته است. این رهیافت متفاوت در برابر اسلام ریشه در بدرفتاری حاکمان اموی با وی دارد و اقدام تلافی جویانه او را با انکار باورهایی که امویان مدعی آن بودند، در پی داشته است.
    کلیدواژگان: آیکون ها، امویان، قرآن، منصور بن سرجون، یوحنا دمشقی
|
  • Mohammad Ahmadimanesh * Pages 163-182
    The mechanism and criteria for appointing the Imam was one of the most significant, fundamental, and problematic elements of the early Shiite groups generally. In this paper, I will analyze this mechanism and criteria, which were taken by the early extremist Shiites concerning the Imamate, from the beginning until the 2nd century AH., by using a historical and discourse  analysis approach. In addition, I will research the development and transformation of the Imamological viewpoint among the Sabā’iyya, Kaisānīya, the followers of Khurramdinan, whose thoughts were very similar to the above groups. Then, in this paper I will find out how the principles of knowledge (i’lm), light (nūr), and the transmigration of spirits have been used by the aforementioned groups to explain the concept of the Imamate. I will show how the two principles of light and the transmigration of the spirits, which were based on a specific worldview, with the assistance of early Ghulāts, who emerged from the inner crisis of Kaisānīya, were used to explain the concept of the Imamate.
    Keywords: Imamate, Khurramdinan, Shiite Ghul?t, Kais?n?ya, transmigration of spirits
  • Negar Zaylabi *, Jamal Moosavi, Baian Sheykh Ahmadi Pages 183-208
    One of the most famous visual manifestations of Mamlūkid administration system is the symbolic use of motifs of animals, plants and everyday life tools as heraldry signs (rank; pl. Runūk) in various forms, among which the symbol of lion was used widely for the sultans, emirs and high rank officials. Historical evidences, conceptual framework, cultural context and developments of such uses of symbol of lion in Mamlūkid heraldry system are investigated in the present article. The author also suggests that it may be possible (or at least it is worth for studying) that some of uses of this symbol could be based on supposed talismanic power of this ancient symbol.
    Keywords: Visual sign, Rank, Maml?kids, Lion
  • Rajab Ali Alizadeh *, Ali Bayat, Mostafa Majd, Abd, Allah Rajaei Litkuhi Pages 209-231
    The presence of the Alawis in the north of Iran and the spread of their thoughts has had a profound influence on the regions. The present study will provide a descriptive analysis of the socio-political heritage of Nāsir al-Utrūsh and the effect of his activities during his settlement in the very regions. Through the promotion of Shia political doctrines, Nāsir al-Haqq restored the political authority of the Alawis. He emphasized on the significance of cherishing human dignity in political ethics, tolerance with the opponents, forgiveness of the wrongdoers, and mercy toward the subordinate. He considered social unity as an important factor in achieving his highest aspirations. His jurisprudential instructions implied the attempts to accord Zaidi jurisprudence with Imami Jurisprudence. He was also the founder of the first madrasa for Islamic instructions, and had the most effective role in converting the people of the regions to Islam.
    Keywords: Iran, Alevis, N?sir al-Haqq, Tabaristan, Gilan, Deylaman, Zaidi
  • Somaye Karami *, Fahimeh Mokhber Dezfuli, Hadi Alemzadeh Pages 233-256
    The situation of women in Safavid court and haram drew the attention of the European travelers who had come to Iran for political or religious missions. Some of those travelers described the women in Safavid haram as lazy and useless people that their duty was just for giving pleasure to the king and bringing up his children. So, they did not have any kind of education or learning skills and spent their life in vain. But there are other reports by the Safavid historians and European travelers which indicated that many haram women were educated and had social activities. Moreover, there are a number of Safavid paintings that supported the latter point of view. This paper examines and compares these two views to understand the situation of a significant class of women in Safavid era.
    Keywords: Safavid travelers, Women, haram, Safavid Painting
  • Azam Fooladi, Panah *, Mohsen Masumi Pages 257-272
    The arrival of the Arabs on the Sassanidʼs regality was confronted with the reaction of various groups of Iranian society. One of Iran's major minorities was Christians, who had a particular confrontation with the Arab conquerors. These reactions, which were often interactive and contradictory, occurred in different parts of Sassanid Iran. The interaction of Christians in the western regions of Iran and Iraq was due to their ethnicity and Arabic language and rivalry with the Christians in the inner regions of Iran. But the approach of Christians in the inner regions of Iran due to the existence of ethnic and linguistic differences with the conquerors, were often supported by Muslim protesters such as Khawarij to confront and oppose Arab conquerors. This article explains how Christians of Iran reacted to the arrival of Muslim conquerors in the first century AH.
    Keywords: Christians of Iran, Sassanid rule, The Arab conquerors, interactions, contradictions
  • Hosein Moftakhari, Mohammad Hasan Raznahan, Ghadir Najafzadeh Shavaki *, Hashem Aghajari Pages 273-293
    The despotic nature of the government of Seljuk kings and the unparalleled status of the Sultan in the structure of this government are important in analyzing the causes of the Seljuk collapse. The weakness and decay of the successor of the Malikshah was also a result of such political instability. In this article, we seek to answer the question of what is the relationship between the policies of the successors of Malikshah, such as the struggle for succession, the lack of attention to people's welfare, the blowing up of religious wars, the conflict with the caliphate, and the rise of political instability in this period. The authors' theoretical framework is the theory of David Saunders about political instability. Accordingly, the political instability in the successor of Malikshah is based on two fundamental concepts of change and challenges, and its indicators have been identified through four categories of change of norms, the change in key executive positions, changing borders and violent challenges. The results of this study indicate that there has been a significant correlation between the policies of the successors of Malikshah and the emergence of political instability in this period.
    Keywords: Seljuk, political instability, Malikshah successors, Khwajda Nizam al-Mulk
  • Sayyed Mohammad Ali Mirsanei * Pages 295-317
    John Damascus was the last one of the fathers of the Church of the East, whose theological works had special significance for the Orthodox Church. He spent more than four decades of his life in his hometown of Damascus, and although he was in the Umayyad court, because of the suffering that he saw from the Umayyads, he turned to Jerusalem. He studied there and wrote some works, among which the critique of Iconoclasm and critique of Islam and the Quran are more important. While criticizing other schools of thought, he has used Greek philosophy and the words of the church, he insulted Islam instead of criticizing it according to reason and logic. This different approach to Islam is rooted in the mistreatment of the Umayyad rulers with him, and his retaliatory action has led to the denial of the beliefs of the Umayyads.
    Keywords: Icons, Umayyads, Quran, Mansur ibn Sarjun, John Damascus