فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 28 (زمستان 1395)

نشریه پترولوژی
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهراج آقازاده* صفحات 1-20
    در این بررسی ویژگی های ایزوتوپی Hf در بلورهای زیرکن از توده های کانه دار پورفیری کانسارهای سونگون در منطقه ارسباران و سرچشمه، میدوک، دره زار و بندر هنزا از پهنه کرمان بررسی شده اند. دامنه نسبت های ایزوتوپی Hf در این کانسارها همسان بوده و میزان میانگین eHf در بلورهای زیرکن توده های پورفیری سرچشمه، میدوک، دره زار، بندر هنزا و سونگون به ترتیب 2/8+، 3/9+، 2/9+، 10+ و 6/8+ است.
    میانگین سن های مدل دو مرحله ای هافنیم (TDMC) در بلورهای زیرکن توده های پورفیری کانسارهای سرچشمه، سونگون، میدوک، دره زار و بندر هنزا به ترتیب 573، 550، 502، 510 و 464 میلیون سال پیش به دست آمده است. میزان eHf مثبت و با دامنه تغییر کم و نبود زیرکن های به ارث رسیده نشان می دهد پوسته قاره ای مشارکت چشمگیری در خاستگاه آنها نداشته است. در زیرکن های این توده ها، دامنه eHf میان محدوده معرف پوسته زیرین و گوشته تهی شده و نزدیک به خاستگاه گوشته تهی شده است. با توجه به سرشت آداکیتی و پهنه زمین ساختی جایگزینی پس از برخوردی این توده های پورفیری و همچنین، دامنه eHf در بلورهای زیرکن، به نظر می رسد ماگمای اولیه آنها از ذوب بخشی پوسته زیرین مافیک دگرگون شده جوان، به همراه مشارکت چشمگیر گوشته تهی شده، پدید آمده باشد.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ Hf، زیرکن، خاستگاه ماگما، کانسارهای پورفیری ایران
  • فرهاد آلیانی*، زهرا صبوری رنجبر، میر محمد میری صفحات 21-32
    توده نفوذی الوند در پهنه پلوتونیک-دگرگونی سنندج- سیرجان (بین شهرهای همدان و تویسرکان) و در گستره ای نزدیک به 400 کیلومترمربع برونزد دارد. برپایه داده های سن سنجی U-Pb زیرکن، سن جایگیری این توده ژوراسیک میانی-پسین به دست آمده است. اثرات تتراد لانتانید بیشتر در الگوهای REE مربوط به گرانیتوییدهای الوند دیده می شود. درجه اثر تتراد (TE1،3) ارزیابی شده و در برابر نسبت های K/Rb، Y/Ho، Zr/Hf، Sr/Eu و Eu/Eu* ترسیم شده است. این نمودارها نشان می دهند که اثر تتراد موازی با روند تحول گرانیت پیشروی می کند؛ به گونه که در نمونه های جدایش یافته تر اثر تتراد چشمگیری دیده می شود. در این نمونه ها، آنومالی منفی Eu در الگوی REE بهنجار شده در برابر ترکیب کندریت، معمولا برپایه جدایش فلدسپار توضیح داده می شود؛ هرچند بررسی های دیگر گویای آن است که جدایش Eu میان مذاب به جا مانده و یک سیال آب دار دما بالای همیافت با آن می تواند تمرکز Eu در سنگ های بسیار جدایش یافته را بسیار کاهش بدهد.
    کلیدواژگان: اثرات تتراد لانتانید، گرانیتویید، الوند، پهنه سنندج-سیرجان
  • داریوش اسماعیلی*، نیلوفر نایبی، منصور قربانی، داود رئیسی صفحات 33-54
    گدازه های آندزیتی – بازالت آندزیتی بخش بزرگی از محدوده گورگور را در برگرفته اند. محلول های گرمابی بیشتر آنها را دگرسان کرده اند. بیشتر کانی های سازنده این سنگ‎ها پلاژیوکلاز، پیروکسن و الیوین هستند که با محلول های گرمابی دگرسان شده‎اند. سنگ‎های دگرسان شده دربردارنده کانی های کلسیت، سریسیت و کلریت هستند. با توجه به داده های به دست آمده و بررسی‎ شیمی کانی ها، کلینوپیروکسن ها دیوپسید - اوژیت هستند و ماگمای میزبان آنها کالک آلکالن بوده و در ژرفای متوسط تا کم و در هنگام بالاآمدن ماگما پدید آمده است. همچنین، پلاژیوکلازها آندزین و آلبیت - الیگو کلاز هستند و منطقه بندی دارند. با توجه به تجزیه شیمی کل سنگ، این سنگ ها در گروه سنگ‎های آتشفشانی کالک آلکالن کمان قاره ای رده بندی می شوند. از سوی دیگر، در نمودارهای عناصر کمیاب به هنجار شده در برابر ترکیب کندریت و چند عنصری به هنجار شده در برابر ترکیب گوشته، غنی شدگی عناصر LREE در برابر HREE دیده می شود. عناصر LILE (مانند Rb، K، Th) و عناصر LREE (مانند Nd، Ce، La) در برابر HFSE (Nb، Hf، Zr، Sm، Y، Yb) غنی شدگی نشان می دهند. با توجه به مقدار نسبت های Nb/Th (15/1 تا 42/1)، Zr/Nb (27/12 تا 22/21)، Ba/La (64/18 تا 77/29) و همچنین، غنی شدگی LILE و تهی شدگی Nb، Ta و Ti، در مجموع می توان پهنه پیدایش وابسته به پهنه های فرورانش را برای این ناحیه پیشنهاد داد. همچنین، هماهنگی پراکندگی REE و عناصر ناسازگار در نمونه ها گویای وابستگی زایشی این سنگ‎ها به یکدیگر است. برپایه داده های به دست آمده، سنگ‎های آتشفشانی (آندزیت- بازالت آندزیتی) کوه گورگور در پی فعالیت ماگمایی گسترده مجموعه ماگمایی ارومیه-دختر در بازه زمانی سنوزوییک باید پدید آمده باشند.
    کلیدواژگان: گورگور، کالک آلکالن، کمان قاره ای، ارومیه-دختر، نئوتتیس، سنوزوییک
  • سعید مشتاق، حمایت جمالی*، علیرضا ندیمی شهرکی، هاشم باقری، فریبرز بنی آدم صفحات 55-72
    کانسار آهن صدرآباد در 28 کیلومتری باختر صدرآباد (باختر استان یزد) و در کمان ماگمایی ارومیه – دختر جای دارد. سنگ های رخنمون یافته در منطقه شامل سنگ‎های رسوبی تریاس پسین – ژوراسیک پیشین (سنگ آهک دولومیتی، ماسه سنگ، شیل و مارن)، توده های گرانیتی تا دیوریتی سنوزوییک و نهشته های کواترنری هستند. توده های نفوذی از سری ماگمایی کالک آلکالن و از گرانیت های نوع I برخوردی تا پس از برخوردی پهنه فرورانش حاشیه قاره ای هستند. در پیدایش کانسار آهن، توده های با ترکیب کوارتزمونزودیوریت تاخیری تر نقش اصلی را داشته اند. گسل های با روند شمال باختری – جنوب خاوری و شمال خاوری-جنوب باختری در کنترل کانه زایی نقش بسزایی داشته اند. کانی های الیوین، کلینوپیروکسن، گارنت، ترمولیت-اکتینولیت، اپیدوت، سرپانتین، تالک، فلوگوپیت، کلسیت، دولومیت، بروسیت و هیدرومنیزیت از کانی های اسکارنی در این کانسار هستند. ماده معدنی که بیشتر از مگنتیت همراه با مقدار اندکی از پیریت، کالکوپیریت و پیروتیت پدید آمده، به‎صورت عدسی های توده ای، رگه-رگچه ای، برشی و پراکنده دیده می شود. پیدایش اسکارن در دو مرحله پیش رونده و پس رونده روی داده است. کانی های الیوین، کلینوپیروکسن و گارنت در مرحله پیش رونده و کانی های دیگر در مرحله پس رونده پدید آمده اند. میانبار های سیال در رگچه های کوارتز همراه با سرپانتین (مرحله پس رونده)، بازه دمایی 217 تا 280 درجه سانتیگراد و درجه شوری 8 تا 16 درصد وزنی معادل NaCl را نشان می دهد که نشان دهنده آمیختگی آب های ماگمایی با آب های جوی در مرحله پیدایش اسکارن پس رونده است. وجود سیلیکات های منیزیم دار مانند سرپانتین، فلوگوپیت، دیوپسید و تالک، کانسار آهن صدرآباد را در رده اسکارن های آهن نوع منیزیم دار جای می دهد.
    کلیدواژگان: کانسار آهن، اسکارن منیزیم دار، پهنه فرورانش، صدرآباد، باختر یزد
  • مهدی دانشجو، علیرضا زراسوندی*، هوشنگ پورکاسب، محسن رضایی، هوشنگ اسدی هارونی صفحات 73-94
    کانسار مس- طلای پورفیری دالی در شهرستان دلیجان، استان مرکزی در بخش مرکزی کمان ماگمایی ارومیه- دختر جای گرفته است. این کانسار دارای دو بخش به نام های جنوبی و شمالی با سنگ دیواره آندزیتی تا آندزی بازالتی است و گرانیتوییدها (دیوریت، کوارتزدیوریت و مونزودیوریت) به درون آنها نفوذ کرده اند. هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های زمین‎شناسی، کانی‎شناسی و زمین شیمی کانسار دالی برای درک پیامد عوامل کانه زایی در بخش های بارور است. در این راستا، افزون بر بر بازدیدهای صحرایی و بررسی کانی‎شناسی، از بخش های غیردگرسان، کانه زا و کمتر دگرسان شده نمونه برداری شد. سپس برای بررسی های زمین شیمیایی، نمونه ها به روش LA-ICP-MS بررسی شدند. شواهد کانی‎شناسی و زمین شناختی نشان دهنده این است که حضور دگرسانی های آرژیلیک و فیلیک همراه با فراوانی بیشتر هورنبلند، بیوتیت و مگنتیت در بخش جنوبی عوامل موثر در افزایش پتانسیل کانه زایی بخش جنوبی هستند. به گونه ای که حضور هورنبلند، مگنتیت و فراوانی کمتر پلاژیوکلاز نشان دهنده ƒO2 و ƒH2O بالا هنگام تحول ماگما هستند و دگرسانی های فیلیک و برون زاد، به ترتیب با پیدایش افت دما و انحلال مس، شرایط را برای ته نشست مس فراهم کرده‎اند. برپایه مقدارهای بالای Eu/Eu*، [Dy/Yb]n و [La/Sm]n و روند عناصر خاکی نادر (REE) با تقعر رو به بالا، این یافته ها برای بخش جنوبی نیز تایید می شوند.
    کلیدواژگان: کانه زایی، بارور و نیمه بارور، کانی‎شناسی، زمین شیمی، کانسار پورفیری دالی، پهنه ارومیه- دختر
  • فضیلت یوسفی*، محمود صادقیان، سیده زهرا ساداتی جمالی، بتول منصوری مقدم، حبیب الله قاسمی صفحات 95-108
    منطقه سهل در جنوب شاهرود، بخشی از شمال پهنه ساختاری ایران‎مرکزی است که در آن توالی ستبری از سنگ‎های آتشفشانی و آتشفشانی-رسوبی، به سن پالئوسن تا ائوسن‎ میانی، رخنمون دارند. در درون این توالی،سنگ‎های آذرین نیمه ژرف، به شکل گنبد، دایک و سیل با ترکیب بیشتر تراکی آندزی بازالتی و تراکی آندزیتی، نفوذ کرده و جای گرفته اند. در این سنگ‎های آذرین، انکلاوهای گوناگونی با سرشت آمفیبولیتی، گنیسی، هورنبلندیتی، پیروکسنیتی، تونالیتی، گابرویی، توفی سیلتستونی و توفی ماسه سنگی با اندازه و شکل‎های گوناگون یافت می شود که نشان دهنده آلایش و آمیزش ماگمایی هستند. با توجه به ویژگی های زمین‎شیمیایی، این سنگ‎ها از آداکیت های کم سیلیس به شمار می روند و دارای سرشت کالک آلکالن تا کالک آلکالن پتاسیم بالا هستند. همچنین، دارای غنی شدگی از LILE و LREE و تهی شدگی از HSFE و HREE هستند. با توجه به همه ویژگی های زمین‎شناسی، این آداکیت‎ها از تبلور مذاب برآمده از ذوب بخشی گوه گوشته ای متاسوماتیسم شده در بالای پهنه فرورانش لیتوسفر اقیانوسی (شاخه سبزوار - درونه) پدید آمده‎اند.
    کلیدواژگان: تراکی آندزیت، انکلاو، گوه گوشته ای متاسوماتیسم شده، آداکیت، سهل، شاهرود
  • نصیر عامل*، موسی اکبرزاده لاله صفحات 109-126
    بازالت های جوان آذربایجان شرقی در پهنه البرز باختری- آذربایجان جای گرفته اند. تکاپوهای آتشفشانی از پلیوسن تا کواترنری با بیرون آمدن گدازه ها از سیستم های شکستگی و گسل ها روی داده است. سنگ ها الیوین بازالت و تراکی بازالت هستند. کانی های اصلی آنها الیوین، پیروکسن، پلاژیوکلاز در خمیره ای شیشه ای و یا ریز بلور هستند. بافت این سنگ ها هیالوپورفیریتیک و هیالومیکرولیتیک پورفیریتیک با درشت بلورهای الیوین ها است. عناصر کمیاب و خاکی نادر در نمودار های عنکبوتی، نسبت بالایی از LREE/HREE را نشان می دهند. شیب منفی در نمودار عناصر خاکی نادر نشان دهنده سرشت آلکالن آنهاست. در نمودارهای زمین ساختی، بازالت های منطقه مرند در گستره IAB، اهر، هریس، کلیبر و میانه در گستره OIB و بازالت های سهرل در گستره CRB جای گرفته اند. نمونه های مرند و سهرل از خاستگاه گوشته ای سنگ کره ای - سست کره ای، با نرخ ذوب 2 تا 5 درصد، هریس، اهر، کلیبر با همان خاستگاه با نرخ ذوب بخشی 1 تا 2 درصد و نمونه منطقه میانه نیز از ذوب بخشی 10 تا 20 درصد از گوشته سنگ کره ای پدیدآمده اند و چه بسا نشان دهنده ژرفای کم گوشته و نرخ ذوب بالای آن است. برپایه نمودار های پهنه زمین ساختی، نمونه ها در گستره کمان های پس از برخورد جای گرفته اند.
    کلیدواژگان: الیوین بازالت، کمان های پس از برخورد، آذربایجان شرقی، شمال باختری ایران
  • عبدالناصر فضل نیا* صفحات 127-144
    توده های نفوذی مافیک خراجو (جنوب آذرشهر، آذربایجان شرقی)، با ترکیب گابرو و سن ائوسن، در شمال باختری پهنه ماگمایی ارومیه-دختر و با روند شمال باختری-جنوب خاوری نفوذ کرده اند. این سنگ ها دارای بلورهای پلاژیوکلاز، کوارتز، کلینوپیروکسن، تیتانیت، آپاتیت و مگنتیت هستند. سرشت ماگمایی سنگ های آذرین درونی خراجو کالک آلکالن با پتاسیم متوسط تا بالاست. این گابروها در پی فرایند ذوب بخشی در گوه گوشته ای با ترکیب اسپینل لرزولیت پدید آمده و پس از جایگزینی در آشیانه ماگمایی پوسته ای، دچار جدایش بلورین شده اند. نفوذ این سنگ ها در پی مرحله های پایانی فعالیت فرورانشی نئوتتیس، به صورت مایل به زیر ایران مرکزی، بوده است. ناهنجاری منفی در عناصر با قدرت یونی بالا (HFSE)، مانند Nb، Ta، P، Hf و Zr، و ناهنجاری مثبت ملایم در مقدار Eu و Sr، همراه با افزایش ملایم در مقادیر K، Sr، Rb، Ba، Pb و U نشان می دهد که چه بسا در پی فرورانش مایل به زیر ایران مرکزی فضا های مناسبی در لبه ورقه ایران مرکزی پدید آمده است؛ سپس در پی کاهش فشار و ذوب بخشی در گوه گوشته ای، مذاب های سازنده این نفوذی ها پدید آمده اند.
    کلیدواژگان: زمین شیمی، اسپینل لرزولیت، گابرو، فرورانش مایل، خراجو، ارومیه-دختر
  • سمیه سمعیی، محمدحسن کریم پور *، مجید قادری، محمدرضا حیدریان شهری، ژوزه فرانسیسکو سانتوز صفحات 145-160
    منطقه خونیک در جنوب بیرجند، در استان خراسان جنوبی و در کناره خاوری بلوک لوت جای دارد. سنگ‎های آتشفشانی ترسیری در این منطقه ترکیب آندزیتی و تراکی آندزیت هستند. سن سنجی به روش روبیدیم- استرانسیم بر روی کانی های پلاژیوکلاز، هورنبلند و کل سنگ نمونه هورنبلند پیروکسن آندزیت انجام شد. بر این پایه، سن جایگیری مجموعه آتشفشانی در منطقه خونیک 11±58 میلیون سال پیش (پالئوسن پایانی) به دست آمد. این سنگ‎ها دارای ترکیب ایزوتوپی 87Sr/86Srو εNd اولیه به ترتیب 7046/0 تا 7049/0 و 16/2+ تا 12/3 + هستند. برپایه داده های ایزوتوپی، ماگمای مادر سنگ‎های آتشفشانی از گوشته تهی شده پدید آمده و دچار کمترین آلودگی پوسته ای در هنگام تبلوربخشی شده است. از دیدگاه زمین‎شیمیایی، سنگ‎های آتشفشانی منطقه خونیک کالک آلکالن تا شوشونیتی و متاآلومین هستند. غنی شدگی از LILE ها و آنومالی منفی Nb و Ti در سنگ‎های آتشفشانی نشانه پیدایش آنها در پهنه فرورانش و در جایگاه زمین ساختی کناره های فعال قاره ای است. برپایه الگو سازی انجام شده، این سنگ‎ها در نتیجه 1 تا 5 درصد ذوب بخشی گوشته متاسوماتیسم شده با ترکیب اسپینل گارنت لرزولیت پدید آمده‎اند.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ های استرانسیم و نئودیمیم، زمین‎شیمی سنگ‎های آتشفشانی، خونیک، بلوک لوت
  • محسن نصرآبادی*، محمد سعادت صفحات 161-179
    مجموعه دگرگونی اسالم، بیشتر متابازیت، متاپلیت و سرپانتینیت است. متابازیت ها دگرگونی در رخساره های شیست سبز و شیست آبی را نشان می دهند. سنگ‎های رخساره شیست سبز از نوع برگواره و توده ای بوده و دارای مجموعه کانی‎شناسی، اکتینولیت، کلریت، آلبیت و اپیدوت هستند. شیست های آبی دارای مجموعه کانی‎شناسی آمفیبول سدیک، اپیدوت و فنژیت هستند. تجزیه شیمیایی کل سنگ این متابازیت ها، نشان می دهد که سنگ مادر (پروتولیت) آنها دارای ترکیب بازالتی تا آندزیتی با سرشت بیشتر کالک آلکالن بوده است. برپایه نمودارهای شناسایی جایگاه زمین ساختی ماگما (تکتونوماگماتیک)، سنگ مادر این متابازیت ها وابسته به جزایر کمانی و تا اندازه ای پشته های میان اقیانوسی بوده است. الگوی عناصر خاکی نادر و نمودارهای عنکبوتی متابازیت های اسالم نیز همانند ماگماتیسم حدواسط و بازیک در جزایر کمانی یا بالای پهنه فرورانش است. احتمالا سنگ‎های رخساره شیست سبز و شیست آبی مجموعه دگرگونی اسالم معادل جزایر کمانی یا پوسته اقیانوسی داغ و جوان بالای پهنه فرورانش بوده اند. برخلاف سنگ کره اقیانوسی فروروی هموار و ستبر پالئوتتیس، در این بخش از پهنه اقیانوسی با انباشته شدن در بخش های سطحی تر، منشورهای به هم افزوده کانال فرورانش دچار شرایط دگرگونی رخساره های شیست آبی و سبز شده و متابازیت های مجموعه دگرگونی اسالم پدید آمده اند.
    کلیدواژگان: شیمی سنگ کل، جایگاه پالئوتکتونوماگمایی، متابازیت، مجموعه دگرگونی اسالم، البرز
|
  • Mehraj Aghazadeh * Pages 1-20
    In this research, zircon Hf isotopic ratios from Sungun, Sar Cheshmeh, Meiduk, Darreh Zar and Bondar Hoza porphyry mineralized intrusions has been studied. The Hf isotopic ratios in the studied porphyry intrusions are similar and the average of zircon eHf values from Sar Cheshmeh, Meiduk, Darreh Zar, Bondar Hanza and Sungun porphyry intrusions are .2, .3, .2, and .6, respectively. Also, the averages of zircon TDMC ages from the Sar Cheshmeh, Sungun, Meiduk, Darreh Zar and Bondar Hanza porphyry intrusions are 573, 550, 502, 510 and 464, respectively. The positive and restricted eHf values in the studied porphyry intrusion zircons along with the lack of inherited zircons shows continental crust did not contribute in the evolution of the porphyry magmas. The eHf in the studied zircons is between depleted mantle and lower crust values with a tendency towards the depleted mantle. According to adakitic nature of studied porphyry intrusions, post collisional tectonomagmatic setting and their zircon eHf values, the primary magma has been likely originated from a juvenile metamorphosed mafic lower crust with an impressive contribution of depleted mantle.
    Keywords: Hf isotope, Zircon, Source of magma, Porphyry copper deposits
  • Farhad Aliani *, Zahra Sabouri Ranjbar, Mirmoahmmad Miri Pages 21-32
    The Alvand Intrusive Complex (AIC) is located in an area between Hamedan and Tuyserkan cities, and crops out over an area 400 km2 intruding the Sanandaj-Sirjan plutono-metamorphic belt. The emplacement age of the AIC is constrained to Upper to Middle Jurassic, based on U–Pb zircon geochronogic data. Lanthanide tetrad effects are often observed in REE patterns in the granites of the Alvand. The degree of the tetrad effect (TE1,3) is estimated and plotted vs. K/Rb, Sr/Eu, Eu/Eu*,Y/Ho, and Zr/Hf. The diagrams reveal that the tetrad effect develops parallel to granite evolution, and significant tetrad effects are strictly confined to highly differentiated samples. The strong decrease of Eu concentrations in highly evolved rocks suggests that Eu fractionates between the residual melt and a coexisting aqueous high-temperature fluid.
    Keywords: Lanthanide tetrad effects, Granite, Aland, Sanandaj-Sirjan belt
  • Dariush Esmaeily *, Niloofar Nayebi, Mansour Ghorbani, Davoud Raeisi Pages 33-54
    Andesitic and andesitic-basaltic lavas are widespread over most of the ground surface of the Gurgur area altered mostly by the hydrothermal solutions. The main rock forming minerals in these rocks are plagioclase, pyroxene and olivine affected by the hydrothermal solutions. The altered rocks do contain minerals including calcite, sericite and chlorite. Given the results obtained and the mineral chemistry studies, the clinopyroxenes formed in the area are, chemically, calkalkaline and of diopside-augite type formed in subvolcanic to near surface levels contemporaneous with magma ascending. Plagioclase minerals show zoning textures and lie within the two andesine and albite-oligoclase fields. These units, in terms of total rock chemistry, are classified as the calk-alkaline volcanic rocks formed in the continental arcs. On the other hand, on the trace elements chondrite-normalized diagrams and enriched mantle-normalized multi- element diagrams, the LREE enrichment relative to the HREE is observed. The LILE (i.e. Rb, K and Th) and the LREE (e.g. La, Ce and Nd) show an enrichment in comparison to the HFSE (Zr, Hf, Nb, Yb, Y and Sm). Given the Nd/Th (1.42-1.15), Zr/Nb (12.27-21.22), Ba/La (18.64-29.77) as well as LILE enrichment associated with depletion in Nb, Ta and Ti, an environment related to the subduction zones can be proposed for the area under study. Moreover, the similarity between the REE distribution pattern and the incompatible elements point to the genetic relationship between these rocks. Finally, on the base of the obtained data, it can be concluded that the volcanic rocks in the Gurgur Mountain were likely formed during the extended magmatism of the Urumieh-Dokhtar in the Cenozoic.
    Keywords: Gurgur, Calcalkaline, Continental arc, Urumieh-Dokhtar, Cenozoic, Neo-Tethys
  • Saeid Moshtagh, Hemayat Jamali *, Alireza Nadimi Shahraki, Hashem Bagheri, Fariborz Baniadam Pages 55-72
    The Sadrabad iron deposit is located 28 km west of Sadrabad village (west of Yazd) at the Urumieh-Dokhtar magmatic arc. The Upper Triassic-lower Jurassic sedimentary rocks (dolomitic limestone, sandstone, shale and marl), the Cenozoic granite to dioritic intrusive bodies and the Quaternary unconsolidated deposits outcrop in the study area. The intrusive bodies are of I-type calc-alkaline series formed in syn-collision to post collision settings of continental margin subduction zone. The later quartz monzodiorite intrusions played a significant role in iron mineralization. The location of mineralization controlled by NW-SE and NE-SW fault systems. Olivine, clinopyroxene, garnet, tremolite-actinolite, epidote, serpentine, talc, phlogopite, calcite, dolomite, brucite and hydromagnesite are the main skarn minerals. The ore bodies consist mainly of magnetite with minor pyrite, chalcopyrite and pyrhotite which occur as massive, vein-veinlets, brecciate and disseminated magnetite. Skarn formation occurs in two prograde and retrograde stages. Olivine, clinopyroxene and garnet formed in prograde and the remaining minerals in retrograde stages. The temperature and salinity of fluid inclusions in quartz veins associated with serpentine (in retrograde stage) range from 217 to 280˚c and 8 to 16 (wt %) NaCl respectively, indicating the mixing of magmatic and meteoric water in retrograde stage. The Mg-bearing silicates such as serpentine, phlogopite, diopside and talc in the Sadrabad skarn, point to the mineralization of magnesian type.
    Keywords: Iron deposit, Magnesian skarn, Subduction zone, Sadrabad, West of Yazd
  • Mehdi Daneshjou, Alireza Zarasvandi *, Houshang Pourkaseb, Mohsen Rezaei, Houshang Asadi Harooni Pages 73-94
    The Dalli porphyry Cu-Au deposit is located in Delijan city, Markazi province, Iran. The deposit, structurally, is placed in the central part of the Urumieh-Dokhtar magmatic arc (UDMA) and consists of two parts, the South Part and the North Part with andesite to andesite basalt wall-rock intruded by granitoids (diorite, quartz diorite and monzodiorite). The aim of this study is the investigation of geologic, mineralogic and geochemical characteristics of the Dalli deposit in order to understand the mineralization factors effective in productive parts. For this purposes, in addition to field observations as well as mineralogical investigations, sampling was done from unaltered, mineralized and less-altered portions for geochemical studies using LA-ICP-MS. Mineralogical and geological evidences indicate that the presence of phyllic, argillic and supergene alterations with more abundance of hornblende, biotite and magnetite in the South Part are effective parameters in increasing the mineralization potential of the Southern Part. As the presence of hornblende, magnetite and lesser abundance of plagioclase indicate high ƒH2O and ƒO2 during magma evolutions and the phyllic and supergene alterations provide conditions for copper precipitation by creating heat loss and copper solution, respectively. This is also supported by high Eu/Eu*, [Dy/Yb]n, [La/Sm]n values and REEs trend with a upward concavity for the South Part.
    Keywords: Mineralization, Productive, sub-productive, Mineralogy, Geochemistry, Dalli porphyry deposit, Urumieh-Dokhatr belt
  • Fazilat Yousefi *, Mahmoud Sadeghian, Zahra Jamali, Batoul Mansouri Moghadam, Habibollah Ghasemi Pages 95-108
    Sahl area, in the south of Shahrood, is a part of the northern portion of the Central Iran Structural Zone. The area is dominated by a thick sequence of the Paleocene to the middle Eocene volcanic and volcano-sedimentary rocks. Hypabyssal igneous rocks as dome, dike and sill with trachybasaltic andesite and trachyandesite composition intruded the sequence. Various enclaves with amphibolitic, gneissic, hornblenditic, pyroxenitic, tonalitic, gabbroic, tuffaceous sandstone and siltstone nature with different sizes and shapes are present in the rocks studied which can be taken as an evidence of contamination and magma mixing processes. With respect to geochemical characteristics, the studied rocks are belonging to low silica adakites , with calc-alkaline to high potassium calc-alkaline affinity, enriched in LREE and LILE and depleted in HREE and HSFE. Overall, the mentioned adakites resulted from crystallization of melts originated from partial melting of metasomatized or modified mantle wedge, above the subduction zone of the Neotethys oceanic slab (Sabzevar - Daruneh branch).
    Keywords: Trachyandesite, Enclave, Metasomatized mantle wedge, Adakite, Sahl, Shahrood
  • Nasir Amel *, Mousa Akbarzadehlaleh Pages 109-126
    The young basalts in East Azerbaijan are placed in West Alborz – Azerbaijan zone. Volcanic activities have extended from the Pliocene to the Quaternary by eruption from fracture systems and faults. Rocks under study are olivine-basalt and trachybasalts. The main minerals are olivine, pyroxene, plagioclase set in glassy or microcrystalline matrix and olivine are present as phenocryst. The textures in the studied rocks are mainly hyaloporphyric, hyalomicrolitic and porphyritic. Trace elements and rare earth elements on spider diagrams have high LREE/HREE ratio. Rare earth elements on diagram display negative slope indicating alkaline nature for the basalts under study. As it may be observed, on tectonic diagrams, the Marand basalts are placed on Island Arc basalt (IAB) field, whereas the Ahar, Heris, Kalaibar and Miyaneh basalts are classified as Ocean Island Basalts (OIB) and finally the basalts of Sohrol area are plotted on continental rift Basalt (CRB) field. The Marand and Sohrol basalts were likely originated from lithospheric - astenospheric mantle with 2 to 5 % partial melting whereas, the Ahar, Heris and Kalaibar basalts having same source experienced 1-2% partial melting rate and the Miyaneh basalts possibly produced from lithospheric mantle with 10-20% partial melting rate pointing to shallow depth of mantle and the higher rate of melting. Based on tectonic setting diagrams, all the rocks studied are plotted in post collisional environments.
    Keywords: Olivine basalt, Post collision arcs, East Azerbaijan, Northwest of Iran
  • Abdolnaser Fazlnia* Pages 127-144
    Kharaju mafic intrusions (south Azarshahr; East Azarbaijan) are gabbro in composition. The rocks with Eocene age intruded the northwest part of Urumieh -Dokhtar magmatic belt with a trend of NW-SE. These rocks contain mostly of minerals such as plagioclase, quartz, pyroxene, titanite, apatite and magnetite. The rocks are moderate to high calc-alkaline. The gabbros were produced as a result of the partial melting of mantle wedge with spinel lherzolite and after emplacement into the crustal magma chamber underwent fractional crystallization. Injection of the Kharaju intrusions is in relation to the last stages of Neotethys subduction activity under Central Iran. Negative anomaly in the high ionic strength elements (HFSE) like, Nb, Ta, P, Hf and Zr and mild positive anomalies of Eu and Sr with moderate increases in values of K, Sr, Rb, Ba, Pb and U show oblique subduction beneath Central Iran might be willing to make the appropriate space on the edge of central Iran and as a result, partial melting in the mantle wedge occurred due to reduce the pressure as decompression.
    Keywords: Geochemistry, Spinel lherzolite, Gabbro, Oblique subduction, Kharaju, Urumieh-Dokhtar
  • Somayeh Samiee, Mohammad Hassan Karimpour *, Majid Ghaderi, Mohammad Reza Hidarian Shahri, Jose Francisco Santos Pages 145-160
    The Khunik area is located in the south of Birjand, Khorasan province, in the eastern margin of Lut block. Tertiary volcanic rocks have andesite to trachy-andesite composition. Dating analyzing by Rb-Sr method on plagioclase and hornblende as well as whole-rock isochron method was performed on pyroxene-hornblende andesite rock unit. On this basis the emplacement age is Upper Paleocene (58±11 Ma). These rocks have initial 87Sr/86Sr and εNd 0.7046-0.7049 and 2.16-3.12, respectively. According to isotopic data, volcanic rocks originated from depleted mantle and have the least crust contamination while it was fractionated. Geochemically, Khunik volcanic rocks have features typical of calk-alkaline to shoshonite and are metaluminous. Enrichment in LILEs and typical negative anomalies of Nb and Ti are evidences that the volcanic rocks formed in a subduction zone and active continental margin. Modeling suggests that these rocks were derived dominantly from 1–5% partial melting of a mainly spinel garnet lherzolite mantle source that is metasomatized by slab-derived fluid.
    Keywords: Sr, Nd isotopes, Geochemistry, Volcanic rocks, Khunik, Lut block
  • Mohsen Nasrabady*, Mohammad Saadat Pages 161-179
    Asalem metamorphic complex consists mostly of metabasite, metapelite and serpentinite. Metabasites display metamorphic features of greenschist and blueschist facies. Greenschist facies rocks that found as both foliated and massive types contain mineralogical assemblage of actinolite, chlorite, albite and epidote. Blueschists contain mineralogical assemblage of sodic amphibole, epidote and phengite. Whole rock analyses of the metabasites indicate basaltic to andesitic composition with mainly calcalkaline nature of their protolith. According to the discrimination diagrams of tectonomagmatic setting, the protolith of investigated metabasites has been islands arc and somewhat mid ocean ridge. The patterns of rare earth elements and spider diagrams of the Asalem metabasites resemble to the basic and intermediate magmatism of islands arc or suprasubduction setting as well. Greenschists and blueschists facies rocks of the Asalem metamorphic complex have been probably equivalent to islands arc or young and hot oceanic crust of suprasubduction zone setting. This portion of oceanic basin unlike the subducted even and thick oceanic lithosphere of Paleotethys during accretion in the shallower levels of accretionary prisms, have underwent metamorphic conditions of blueschist and greenschist facies and finally gave rise to the formation of the metabasites of the Asalem metamorphic complex.
    Keywords: Whole rock chemistry, Paleotectonomagmatic setting, Metabasite, Asalem metamorphic complex, Alborz