فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 35 (پاییز 1397)

نشریه پترولوژی
پیاپی 35 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین شهبازی* ، امین بهمن پور، محمد نورمحمدی، علی دهداری، فرهاد آلیانی، اشرف ترکیان، لیلی ایزدی کیان صفحات 1-26
    توده پلوتونیک آلموقولاق با وسعت نزدیک به 10 کیلومتر مربع در 15 کیلومتری باختر شهرستان همدان و در پهنه سنندج- سیرجان جای دارد. توده پلوتونیک آلموقولاق از دیوریت و گابرودیوریت، مونزودیوریت، کوارتزمونزودیوریت، مونزونیت، کوارتزمونزونیت، سینیت، کوارتزسینیت و آلکالی‏ گرانیت تشکیل شده است. اینترگرانولار و گرانولار از بافت های متداول این سنگ ها هستند. سنگ های آذرین توده پلوتونیک آلموقولاق در دو مرحله در کرتاسه (در فاصله زمانی 138 تا 95 میلیون سال پیش) تزریق شده اند. سینیت ها، کوارتزسینیت ها و آلکالی‏ گرانیت ها در فاز دوم تزریق شده اند و سنگ های دیگر در مرحله نخست پدید آمده اند. سنگ های آذرین توده پلوتونیک آلموقولاق ویژگی گرانیتوییدهای نوع A را دارند. ماگمای سازنده این توده از ذوب بخشی درجه کم (%7 ~) گوشته تهی شده با ترکیب گارنت- اسپینل لرزولیت پدید آمده است. داده های به دست آمده از دمافشارسنجی آمفیبول و پلاژیوکلاز در کوارتزسینیت و کوارتزمونزونیت نشان می دهند میانگین دمای پیدایش توده پلوتونیک آلموقولاق 715~ درجه سانتیگراد و میانگین فشار پیدایش آن 18/2~ کیلوبار است. ویژگی های بافتی و دمافشارسنجی نشان دهنده جایگیری ژرفای کم (5 ~ کیلومتر) توده پلوتونیک آلموقولاق است.
    کلیدواژگان: ترموبارومتری، مونزونیت، آلموقولاق، همدان، پهنه سنندج–سیرجان
  • افسانه جعفری، محمدحسن کریم پور* ، سید احمد مظاهری، آزاده ملکزاده شفارودی، مسعود عسکری صفحات 27-54
    مجموعه معدنی گل گهر در 55 کیلومتری جنوب باختری سیرجان در پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان جای دارد. سنگ های منطقه در بازه رخساره های شیست سبز و آمفیبولیت دگرگون شده اند. کانه سازی آهن (مگنتیت) به‏ صورت توده ای و یا پراکنده در منطقه رخنمون دارد. متابازیت های منطقه به گروه های آمفیبولیت، اپیدوت- آمفیبولیت، اپیدوت- بیوتیت آمفیبولیت و بیوتیت آمفیبولیت رده بندی می شوند. برپایه تغییرات عنصرهای اصلی، فرعی و کمیاب، سنگ مادر آنها از نوع سنگ های آذرین مافیک و در بازه ترکیبی پیکروبازالت، بازالت، آندزیت بازالت، تراکی بازالت و تراکی آندزیت بازالتی بوده است. الگوی عنصرهای نادر، غنی شدگی از عنصرهای لیتوفیل بزرگ یون و تهی شدگی از عنصرهای با شدت میدان بالا نشان می دهد که با ویژگی های بازالت های کمان آتشفشانی همخوانی دارد. الگوی غنی شدگی LREE و کمابیش مسطح HREE نیز این نکته را نشان می دهند. داده های زمین شیمیایی پیشنهاد می کنند این سنگ ها از گوشته ای تهی شده و آلوده به رسوب های قاره ای جدایش یافته اند. سن نسبی نسبت داده شده به این سنگ ها با چنین جایگاه زمین ساختی همخوانی ندارد. گمان می رود به دنبال فرورانش نئوتتیس در راستای پهنه فرورانش شمالی، سنگ های بازیک در تریاس بالایی جایگیری کرده اند. داده های سن سنجی در این زمینه بسیار کارآمد خواهند بود.
    کلیدواژگان: آمفیبولیت، سنگ‏ نگاری، سنگ مادر، پالئوزمین ساخت، گل گهر، سیرجان، سنندج‎-‎‏ سیرجان
  • سیاوش امیدیان فر *، محمد رهگشای، ایمان منصف صفحات 55-78
    گرانیتویید‏ های محدوده حنار در فاصله 155 کیلومتری جنوب بیرجند و در خاور ایران رخنمون دارند. این توده نفوذی بخشی از پهنه آتشفشانی- نفوذی بلوک لوت است و در نزدیکی مرز بلوک لوت با پهنه زمین ‏ ‏ درز سیستان جای گرفته است. تونالیت، گرانودیوریت، دیوریت، کوارتزدیوریت و میکرودیوریت از سنگ‏ های گرانیتوییدی آن هستند. بافت های گرانولار، پورفیری و میرمکیتی از مهم ترین بافت‏ ‏ های دیده شده در این سنگ‏ ها هستند. ویژگی های زمین‏ شیمیایی نشان می دهند این سنگ‏ ها هم خاستگاه بوده اند و سرشت ماگمایی کالک‏ آلکالن تا کالک‏ آلکالن با پتاسیم بالا، متا‏ آلومین و از نوع I دارند. غنی‏ شدگی از LILE (مانند: Cs، K، Rb، U و Th) دربرابر HFSE (مانند: Nb، P، Zr و Ti) ، آنومالی منفی شاخص در فراوانی Nb و Ti و همچنین، غنی‏ شدگی از LREE دربرابر HREE نشان دهنده پیدایش این سنگ‏ ها در پهنه ماگمایی بالای پهنه فرورانش است. آنومالی مثبت Pb و K نشان دهنده دخالت پوسته‏ ای در تکامل ماگمای مادر آنهاست. نسبت‏ عنصرهای کمیاب و نیز نمودار‏ های جدایش سنگ‏ های آداکیتی از نا ‏ آداکیتی، سرشت نا ‏ آداکیتی این ماگما را نشان می دهند. نمودار‏ ها شناسایی پهنه‏ های زمین‏ ساختی گویای پیدایش این سنگ‏ ها در پهنه کمان نابالغ در پوسته‏ ای قاره‏ ای با ستبرای کم (کمتر از 45 کیلومتر) و در مرحله پیش از برخورد هستند. ماگمای اولیه از درصد کم ذوب‏ بخشی (کمتر از 8 درصد) پریدوتیت‏ های غنی‏ شده گوه گوشته‏ ای (اسپینل لرزولیت) پدید آمده است. هنگام بالاآمدن ماگما به بخش‏ های بالای پوسته، فرایند‏ ‏ های جدایش بلورین و آلودگی پوسته‏ ای (AFC) هم زمان رخ داده اند. یافته ها و ویژگی های صحرایی و بررسی‏ های سنگ‏ نگاری نیز درستی این نکته را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سنگ‏ نگاری، زمین‏ شیمی، جایگاه زمین‏ ساختی، گرانیتویید‏، حنار، ماگماتیسم بلوک لوت
  • حبیباللهقاسمی *، زکیه کاظمی، فردین موسیوند، ویلیام گریفین صفحات 79-100
    در لبه شمالی زون ایران مرکزی در جنوب غرب سبزوار، توالی ضخیمی از سنگ های آتشفشانی-رسوبی به سن کرتاسه پسین برونزد دارد. سنگ های آتشفشانی از نوع داسیت و ریولیت بوده و به همراه سنگ های آذرآواری مشتمل بر آگلومرا، برش و توف دیده می شوند. ضخیم-ترین واحد آتشفشانی فلسیک، داسیت ها هستند. آن ها دارای بافت های فلیسیتی پورفیری، گلومروپورفیری و میکرولیتی پورفیری بوده و از کانی های کلینوپیروکسن، فلدسپار و کوارتز تشکیل شده اند. پلاژیوکلازها دارای منطقه بندی و بافت غربالی هستند. شیمی سنگ کل و کلینوپیروکسن ها، نشانگر سرشت تولئیتی این سنگ هاست. نتایج حاصل از شیمی کلینوپیروکسن‎ها نیز نشانگر ترکیب اوژیتی (Wo40. 61-42. 79 En38. 41-74 Fs16. 34-19. 65) آن هاست. بکارگیری نمودارهای زمین دما- فشارسنجی بیانگر دماهای 850 تا 950 درجه سانتیگراد و فشارهای کمتر از 5 کیلوبار برای تبلور این سنگ هاست. الگوی نمودارهای بهنجارشده این سنگ ها به ترکیب گوشته اولیه، نشانگر ناهنجاری منفی از Nb وTi و مثبت از Pb و K می‎باشد که از ویژگی های بارز ماگماهای محیط های فرورانش است. موقعیت نمونه ها در نمودارهای مختلف تمایز محیط زمین‎ساختی نیز بیانگر وابستگی آن ها به جایگاه فرورانش جزایر کمانی است. نتایج این پژوهش نشان می دهند که ماگمای تولئیتی سازنده این سنگ ها از ذوب بخشی یک منشا گوشته‎ای اسپینل لرزولیتی در یک محیط فرورانش جزیره کمانی در خلال بسته-شدن حوضه اقیانوسی نئوتتیس سبزوار در طی کرتاسه پسین تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، داسیت، کرتاسه پسین، نئوتتیس، سبزوار
  • غلامرضا احمدزاده *، محمد مبشرگرمی صفحات 101-120
    گابروهای بررسی شده با روند شمال باختری- جنوب خاوری، در جنوب شهرستان گرمی و در شمال باختری ایران برون زد دارند. پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و الیوین‏ های ایدینگزیتی شده از کانی های اصلی سازنده این گابروها هستند. بررسی شیمی کانی های کلینوپیروکسن ‏ نشان می دهد این کانی ها از نوع اوژیت تا دیوپسید هستند و در گستره کلینوپیروکسن‏ های کلسیم، منیزیم و آهن دار جای می گیرند. این کلینوپیروکسن ها سرشت آذرین دارند و از دیدگاه تکتونوماگمایی، از کلینوپیروکسن های سری ماگمایی آلکالن تا شوشونیتی به شمار می روند. عموما منطقه‏ بندی شیمیایی عادی و نوسانی در بلورهای کلینوپیروکسن منطقه دیده می شود. بررسی های ترکیب شیمیایی این کانی ها نشان می دهد عواملی مانند شرایط متفاوت اکسیداسیون و فوگاسیته اکسیژن، بیشترین تاثیر را در پیدایش منطقه‏ بندی کلینوپیروکسن های منطقه داشته اند. بررسی های دماسنجی نشان دهنده تبلور کلینوپیروکسن ها در گستره دمایی نزدیک به 1200 درجه سانتیگراد هستند و برپایه مقدار < AlVI 04/0 اتم در ساختار کانی، فشار در بازه 9 تا 13 کیلوبار برآورد شده است. دارابودن مقادیری آهن فریک، به ویژه در هسته کلینوپیروکسن ها، نشان دهنده فوگاسیته بالای اکسیژن در خاستگاه ماگماست.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، کلینوپیروکسن، دمافشارسنجی، گابرو، گرمی، پهنه تالش
  • شهریار محمودی *، ایوب ویسی نیا، میر علی اصغر مختاری صفحات 121-146
    مجموعه افیولیتی گرماب در شمال‏‏ خاوری کامیاران جای دارد و بخشی از مجموعه معروف به پهنه افیولیت- رادیولاریت کرمانشاه است. از دیدگاه پهنه‏ های زمین‏ ساختاری ایران، این مجموعه در میان پهنه سنندج- سیرجان و پهنه راندگی زاگرس جای گرفته است. برپایه بررسی های صحرایی، دایک‏ های با ترکیب گابرو (گابروی پگماتوییدی، میکروگابرو و گابرونوریت) و دیاباز، پریدوتیت‏ های مجموعه افیولیتی یادشده را قطع کرده‏ اند. پلاژیوکلاز (از نوع آندزین و گاه آنورتیت در گابروی پگماتوییدی و الیگوکلاز تا آلبیت در میکروگابرو و کلینوپیروکسن (از نوع دیوپسید- اوژیت) از کانی‏ های اصلی این سنگ‏ های گابرویی هستند. آمفیبول‏ ها نیز در گروه آمفیبول‏ های کلسیم‏ دار و از نوع مگنزیوهورنبلند و اکتینولیت هستند. بررسی های کانی‏ شناسی و زمین‏ دماسنجی کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلازهای دایک‏ های گابروی پگماتوییدی نشان می دهند این سنگ‏ ها در دمای 800 تا 1200 درجه سانتیگراد پدید آمده‏ اند. زمین‏ فشارسنجی برپایه میزان آلومینیم آمفیبول‏ ها نیز نشان دهنده فشارهای 5 تا 7 کیلوبار برای تعادل نهایی این کانی‏ هاست. ترکیب شیمیایی کانی‏ های کلینوپیروکسن و آمفیبول نشان دهنده تبلور آنها از ماگمایی ساب‏ آلکالن است. محیط پیدایش این ماگما نیز به جزیره های کمانی یا کمان آتشفشانی (IAT) وابسته است. همچنین، خاستگاه دایک‏ های گابرویی خاستگاهی گوشته‏ ای در پهنه فرورانش بوده است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، فرورانش، گابرو، مجموعه افیولیتی گرماب، زاگرس، فوگاسیته اکسیژن
  • نصیبه نعمتی، مهراج آقازاده*، زهرا بدرزاده صفحات 147-172
    این منطقه در شهرستان هریس استان آذربایجان شرقی و در پهنه ساختاری البرز - آذربایجان جای دارد. سنگ‏ های آتشفشانی ائوسن منطقه تنوع سنگ‏ شناسی الیوین بازالت، هورنبلند بازالت، آندزیت بازالتی، آندزیت و تراکی‏ آندزیت دارند. بیشتر سنگ‏ های بررسی‏ شده سرشت شوشونیتی دارند؛ مگر هورنبلندبازالت‏ ها که سرشت کالک‏ آلکالن و آندزیت‏ ها که سرشت آداکیتی نشان می‏ دهند. برپایه نمودارهای عنکبوتی بهنجارشده به ترکیب گوشته اولیه و عنصرهای خاکی نادر بهنجارشده به ترکیب کندریت، نمونه‏ های بررسی‏ شده از LILE و LREE غنی‏ شدگی و از عنصرهای Nb، Ta و (Ti (HFSE تهی‏ شدگی دارند. برپایه داده‏ های زمین‏ شیمیایی، سنگ‏ های بازالتی بررسی‏ شده از گوشته لیتوسفری ناهمگن متاسوماتیزه شده با عوامل فرورانشی و درصدهای ذوب‏ بخشی گوناگون پدید آمده‏ اند. سنگ‏ های آداکیتی نیز از ذوب پوسته زیرین ضخیم و دگرگون شده اکلوژیتی پدید آمده‏ اند.
    کلیدواژگان: شوشونیت، آداکیت، سنگ‏ زایی، ائوسن، سوناجیل، ارسباران
  • اسما نظری نیا، سیدمحسن مرتضوی *، محسن آروین، محمد پوستی صفحات 174-193
    توده گرانیتوئیدی سرمشک در استان کرمان و در بخش جنوب شرقی کمان ماگمایی ارومیه دختر رخنمون یافته است. بر اساس مطالعات سنگ نگاری، این توده از سه واحد سنگی کوارتزدیوریت، گرانودیوریت و مونزوگرانیت تشکیل شده است. این سنگ ها به طور عمده از پلاژیوکلاز، آلکالی فلدسپار، کوارتز، آمفیبول و بیوتیت تشکیل شده اند. بررسی شیمی کانی های دیوریت، گرانودیوریت و مونزوگرانیت نشان می دهد که فلدسپارها از نوع ارتوکلاز بوده و ترکیب پلاژیوکلازها الیگوکلاز-آندزین است. آمفیبول با ترکیب منیزیوهورنبلند از نوع کلسیک می باشد که با سرشت I بودن ماگما سازگار است. بیوتیت ها نیز دارای نسبت Fe/(Fe+Mg)>0.33 بوده و از منیزیم غنی هستند. مقادیر Al2O3، TiO2 و Mg# آمفیبول ها نشان از درهم آمیختگی منابع پوسته-ای و گوشته ای در تشکیل ماگمای مولد آن ها را دارند. بررسی های زمین فشارسنجی حاکی از آن است که فشار در زمان تبلور هورنبلند، در توده های مورد بررسی در حدود 1 تا 2 کیلوبار و در اعماق 5/8 کیلومتری سطح زمین تشکیل شده است. بر اساس دماسنجی زوج کانی هورنبلند- پلاژیوکلاز ، دماهای650 تا 750 درجه سانتی گراد، برای توده نفوذی سرمشک، ارزیابی شده است. مذاب سازنده این توده نفوذی با توجه به ترکیب هورنبلند از میزان فوگاسیته اکسیژن بالایی برخوردار بوده که ویژگی های کانی شناسی و نیز محیط تکتونیکی حاشیه فعال قاره ای آن، موید این موضوع هستند.
    کلیدواژگان: کمان ماگمایی ارومیه دختر، سرمشک، گرانیتوئید، آمفیبول، پلاژیوکلاز، بیوتیت، دما- فشارسنجی
  • محمد بومری *، حلیمه مجددی مقدم، حبیب بیابانگرد صفحات 195-218
    مناطق سفیدسنگ و درگیابان در پهنه جوش خورده سیستان واقع شده اند. واحدهای زمین شناسی در این مناطق شامل سنگ های فلیش گونه، توده گرانیتوئید، توده نیمه خروجی و دایکهای اسیدی و حدواسط، و نهشته جدید می باشند. سنگهای آذرین، گرانیت، میکروگرانیت، گرانودیوریت، گرانودیوریت پورفیری و دیوریت پورفیری هستند. دگرسانی فیلیک و پروپیلیتیک در توده های نیمه خروجی و دگرسانی آرژیلیک در اطراف رگه های سیلیسی کانه دار مشاهده می شود. مهمترین کانی زایی در منطقه از نوع اپی ترمال و به صورت رگه کوارتز- استیبنیت است. دگرسانی های فیلیک و پروپیلیتیک و آنومالی مس ، سرب و روی با توده نیمه خروجی احتمالا نشانه کانی زایی پورفیری در منطقه است. گرانیتوئید در سفید سنگ از نوع S و در درگیابان از نوع I و هر دو پرآلومین می باشند. سنگهای آذرین منطقه متعلق به سری ماگمایی کالک آلکالن هستند. جایگاه تکتونیکی سنگهای آذرین درگیابان و سفید سنگ مرتبط با پهنه های همگرا و مشابه با ماگماتیسم مناطق فرورانش، برخوردی و پس از برخورد می باشد. گرانیتوئید نوع S و دایک های میکروگرانیتی از ذوب بخشی متاگریوک و دایک ها و توده های نیمه خروجی از ذوب بخشی آمفیبولیت ها حاصل شده اند. دیاگرام های به هنجار شده به کندریت و گوشته اولیه نشان می دهندکه غنی شدگی LREE و LILE نسبت به HREE و HFSE از ویژگی های سنگهای آذرین مورد مطالعه است. غنی شدگی Pb، K، Rb، Th و تهی شدگی Nb، Ti، Zr بیشتر با مذاب های به وجود آمده از گوشته متاسوماتیسم شده و پوسته زیرین سازگار است.
    کلیدواژگان: کانی زایی آنتیموان، سنگ های آذرین نیمه نفوذی، گرانیتوئید زاهدان، زون جوش خورده سیستان
|
  • Hossein Shahbazi *, Amin Bahmanpour, Mohammad Nour Mohammadi, Ali Dehdar, Farhad Aliani, Ashraf Tourkian, Leyli Izadi Kilan Pages 1-26
    The Almogholagh plutonic body with about 10 km2 is located 15 km of West of Hamedan city and on the Sanandaj-Sirjan zone. The Almogholagh pluton consists of diorite and gabbroic diorite, monzodiorite, quartz monzodiorite, monzonite, quartz monzonite, syenite, quartz syenite and alkali granite. Intergranular and granular are common textures of these rocks. The igneous rocks of the Almogholagh pluton were injected in two periods in the Cretaceous (from 138 to 95 Ma). Syenites, Quartz syenites and alkali granites were infused in the second phase and the remaining rocks have developed in the first stage. The igneous rocks of the Almoghlagh pluton have the A-type granitoids creteria. The magma generating the Almogholagh igneous rocks is formed by low degree partial meting (~7%) from depleted mantle with a garnet-spinel lherzolite composition. Results of the amphibole and plagioclase in the quartz syenite and quartz monzonite thermobarometry show that the mean temperature of the Almogholagh pluton formation is ~715 oC and the mean of its pressure is 2.18 Kb. Textural and thermobarometry evidences suggest a shallow-level (~5 km) emplacement for the Almogholagh pluton.
    Keywords: Thermobarometry_Monzonite_Almogholagh_Hamedan_Sanandaj - Sirjan zone
  • Afsane Jafari, Mohammad Hassan Karimpour*, Seyed Ahmad Mazaheri, Azadeh Malekzadeh Shafaroudi, Masoud Askari Pages 27-54
    The Golgohar iron mine is located at 55 km southwest of Sirjan in the Sanandaj-Sirjan structural zone. The host rocks of the ore deposit include metamorphosed rocks in green schist and amphibolite facies. The mineralization is massive or disseminated in adjacent rocks. The metabasic rocks are classified into amphibolite, epidote amphibolite, epidote-biotite amphibolite and biotite amphibolite types. Base on major, trace, and rare earth elements, the protolithsof these rocks are basic igneous rocks varying from basalt, basaltic andesite, trachy basalt, basaltic trachy andesite compositions. The trace elements pattern shows enrichment in large-ion lithophileelements and depletion in high field strength elements, suggesting their island arc signatures. LREEs enrichment and relatively flat HREEs patterns further support this interpretation. According to geochemical data these rocks were derived from depleted mantle that was contaminated by the melts of subducted sediments. The relative age of these rocks does not match with the tectonic setting. It seems that the Neo-Tethyan subduction along the northern subduction zone caused the emplacement of the study rocks in the Upper Triassic time. In this case, geochronological data may be helpful.
    Keywords: amphibolite, Petrography, protolith, paleotectonic, Golgohar, Sirjan, Sanandaj- Sirjan
  • Siavash Omidianfar *, Mohammad Rahgoshay, Iman Monsef Pages 55-78
    The Hanar granitoids, geographically located 155 km south of Birjand in the east of Iran. Geologically, It belongs to the Lut block volcanic–plutonic belt and occurs near to the Lut block-Sistan suture zone border. The granitoid rocks consist of tonalite, granodiorite, quartz-diorite, diorite and microdiorite. The predominant textures are granular, porphyritic and myrmekitic. Geochemical evidence reveals that they are co-genetic and have features typical of calk-alkaline to high-K calk-alkaline, metaluminous with I-type nature. Enrichment in LILE (i.e. Cs, K, Rb, U and Th) rather than HFSE (eg., Nb, P, Zr and Ti), typical negative anomalies of Nb and Ti and LREE enrichment in comparison to HREE, are important characteristics indicating that these rocks were formed in a magmatic belt in a subduction zone. Positive anomalies of Pb and K demonstrate the involvement of continental crust in evolution of parental magma. Trace element ratios and adakitic discrimination diagrams point to the non adakitic nature of the magma. Tectonic discrimination diagrams show formation of these rocks in an immature continental arc setting with less than 45 Km crustal thickness in pre-plate collision event. Primitive magmas should have formed by low degree melting (less than 8%) of an eneriched mantle wedge peridotite (spinel lherzolite). During magma ascent, fractional crystallization and crustal contamination (AFC) took place simultaneously. Field observation and petrography studies support this hypothesis.
    Keywords: Petrography, Geochemistry, Tectonic setting, Granitoids, Hanar, Lut block magmatism
  • Habibollah Ghasemi *, Zakie Kazemi, Fardin Mousivand, William Griffin Pages 79-100
    A thick sequence of Upper Cretaceous volcano-sedimentary rocks are cropped out on the northern edge of Central Iran, southwest of Sabzevar. The volcanic rocks are dacite/rhyolite and are associated with pyroclastic rocks, including agglomerate, breccia and tuff. Dacites are the thickest felsic volcanic unit. They show felsitic porphyry, glomero-porphyry and microlitic-porphyry textures and are composed of clinopyroxene, plagioclase and quartz. Plagioclases show sieve and zoning textures. Whole-rock and clinopyroxene chemistries reveal the tholeiitic nature of these rocks. Primitive mantle-normalized spider diagrams of these rocks show negative anomalies of Nb, Ti and positive anomalies of Pb and K, which are characteristic features of the subduction environment magmas. Plot of the samples in different tectonic setting discrimination diagrams indicates their close relationships to the island arc subduction environments. The results of the clinopyroxene chemistry also indicate their augitic composition. Application of geothermobarometry diagrams show temperature ranges between 850 ºC to 950 ºC and pressures less than 5 kb for crystallization of these rocks. The results of this study show that the tholeiitic magma that formed these rocks has been generated by partial melting of a spinel lherzolitic mantle source in an island arc subduction zone during the closure of the Sabzevar Neo-Tethyan oceanic basin in the late Cretaceous.subduction zone during the closing of the Sabzevar Neo-Tethyan oceanic basin in the late Cretaceous.
    Keywords: Mineral chemistry, dacite, Late Cretaceous, Neo-Tethys, Sabzevar
  • gholamreza ahmadzadeh*, Mohammad Mobashergermi Pages 101-120
    The studied gabbroic rocks, trending northwest- southeast, outcropped in the south of Germi, northwest of Iran. These rocks composed of plagioclase, clinopyroxene and iddingsitic olivines. Mineral chemistry studies reveal that these clinopyroxenes have augitic to diopsidic composition and are classified as Ca - Mg and Fe clinopyroxenes. These clinopyroxenes have igneous nature and belong to the alkaline- shoshonitic series from tectono-magmatic setting. Moreover, normal and oscillatory zoning are observed in these phases. Crystal chemical composition studies show that variable, different oxidation conditions, and oxygen fugacity have had the greatest effect in zoning of the clinopyroxenes studied. Thermo-barometry studies indicate these clinopyroxenes crystalized at temperature of up to 1200 °C and calculated pressure ranges from 9 to 13 Kb, on the base of 0.04< AlVI contents in mineral structural formula. The presence of ferric iron in the core of clinopyroxenes can be ascribed to high oxygen fugacity in the source of magma.
    Keywords: Mineral Chemistry, Clinopyroxene, Thermo-barometry, Gabbro, Germi, Talesh zone
  • shahryar Mahmoudi *, Ayob Vaisy Nya, Mir Ali Asghar Mokhtari Pages 121-146
    The Garmab ophiolite complex, a part of the Ophiolite-Radiolithic zone of Kermanshah, is located in the northeast of Kamyaran. In view of the Iranian geo-structural zones, this complex is situated between the Sanandaj-Sirjan Zone and the Zagros thrust Zone. Field studies demonstrate that the dykes with gabbro (pegmatoidic gabbro, microgabbro and gabbronorite) and diabasic composition have crosscut the peridotites of the ophiolite complex. The main minerals of gabbroic rocks include plagioclase (andesine and occasionally anorthite in pegmatoidic gabbros and oligoclase to andesine in microgabbros) and clinopyroxene (diopside-augite). The amphiboles belong to calcic amphiboles group (magnesio-hornblende and actinolite). Mineralogical and geothermometry studies of the clinopyroxene, amphibole and the plagioclase from the pegmatoidic gabbro reveal that these rocks have originated at 800 to 1200 OC. Moreover, geobarometric measurements, based on aluminum content within the amphiboles, indicate pressures between 5 to 7 kbar for the final equilibrium of the minerals studied. The chemical compositions of the clinopyroxene and the amphiboles indicate that the aforementioned minerals have crystallized from a sub-alkaline magma in an island arc or volcanic arc (IAT) tectonomagmatic setting. In addition, the gabbroic dikes formed from a mantle source in a subduction zone.
    Keywords: Mineral Chemistry, Oxygen Fugacity, Subduction, Gabbro, Garmab Ophiolitic Complex, Zagros
  • Nasibeh Nemati, Mehraj Aghazadeh*, Zahra Badrzadeh Pages 147-172
    The studied area is located in the SE of Heris (Eastern Azerbaijan province) and the Alborz-Azerbaijan structural zone. The Eocene volcanic rocks in the area of under study show various compositions ranging from olivine basalt, hornblende basalt, basaltic andesite and andesite to trachy andesite. The studied basaltic rocks, except for amphibole types, which show calc-alkaline affinity, mainly have shoshonitic and the andesitic rocks are adakitic composition. According to primitive mantle and chondrite normalized spider and REE diagrams, the studied rocks are characterized by LILE and LREE enrichment and pronounced depletion in HFS elements. Based on geochemical data the basaltic rocks have been originated from different degrees partial melting of a heterogeneous lithospheric mantle that metasomatized by subduction agents. The adakitic rocks have been generated from partial melting of thickened potassic mafic lower crust that have been metamorphosed in eclogitic facies.
    Keywords: shoshonite, adakite, Petrogenesis, Eocene, Sonajeel, Arasbaran
  • Asma Nazarinia, *Seyed Mohsen Mortazavi, Mohsen Arvin, Mohammad Poosti Pages 174-193
    The Sarmeshk granitoid pluton is located in southeast of the Urumieh-Dokhtar magmatic zone in the Kerman province. Based on petrographic studies, the granitoid consist of three rock type of diorite, granodiorite and monzogranite. They are mainly composed of plagioclase, alkali-feldspar, quartz, amphibole and biotite. Mineral chemistry of diorite, granodiorite and monzogranite indicate that the feldspars are orthoclase and oligoclase-andesin in composition. The calcic amphiboles have magnesiohornblende composition that is feature of I-type granite. The biotites with Fe/ (Fe+Mg)>0.33 are magnesio-biotites. The amounts of Al2O3, TiO2 and Mg# in amphiboles indicate crust and mantle mixing in the formation of Sarmeshk granitoid magma. Thermobarometer studies indicate that the pressure of hornblende crystallization in the Sarmeshk intrusion is about 1 to 2 Kbar and have been formed in the depth of 5.8 km. The thermometer of the hornblende- plagioclase reveal temperatures of 650-750 °C for the intrusion. The composition of hornblendes suggests their formation in high oxygen fugacity condition, which is in accordance with their mineralogical characteristics and active continental margin tectonic setting of Sarmeshk granitoid pluton.
    Keywords: Urumieh-Dokhtar magmatic zone, Sarmeshk, granitoid, amphibole, plagioclase, Biotite, Geothermobarometry
  • Mohammad Boomeri*, halimeh mojadadi moghadam, Habib Biabangard Pages 195-218
    The Sefidsang and Dargiaban areas are located in the Sistan suture zone. The geological units of the areas are flysch-like rocks, granitoid body, subvolcanic mass, acidic and intermediate dikes and recent deposit. The igneous rocks are granite, micro-granite, granodiorite, granodiorite porphyry and diorite porphyry. The phyllic and propylitic alterations observe with subvolcanic mass and argillic alteration occurs around the mineralized silicic veins. The important mineralization in the area is epithermal type quartz-stibnite veins. The phyllic and propylitic alterations and Cu, Pb and Zn anomalies associated with the subvolcanic rocks in the area are probably indication of a porphyry mineralization system. The Sefidsang granite is an S-type granitoid while the Dargiaban granite is an I-type granitoid and both of them are peraluminous. The igneous rocks are mainly calc-alkaline in magmatic series. Tectonic setting of the igneous rocks in the Dargiaban and Sefidsang is related to convergent zones and similar to those of the subduction, collisional and post-collisional environments. The S-type granite and microgranitic dikes were generated from partial melting of metagreywackes and subvolcanic bodies and intermediate dikes were generated from partial melting of amphibolite. The chondrite-normalized and primitive-normalized diagrams show the igneous rocks are characterized by LREE and LILE enrichment relative to HREE and HFSE. The enrichment of Th, Rb, K and Pb and the depletion of Zr, Ti and Nb are more consistent with melts generated from the metasomatized mantle and lower crust.
    Keywords: Sb mineralization, Subvolcanic igneous rocks, Zahedan granitoid, Sistan suture zone