فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 36 (زمستان 1397)

نشریه پترولوژی
پیاپی 36 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ثریا دادفر، فرهاد آلیانی *، علی اکبر بهاری فر، محمدحسین زرین کوب صفحات 1-24
    توده‏ های نفوذی کمپلکس سورسات بخشی از توده‏ های نفوذی پهنه سنندج- سیرجان هستند. برپایه یافته های صحرایی و بررسی های میکروسکوپی، این منطقه دربردارنده هورنبلند‏ گابرو، کوارتز‏ دیوریت، مونزودیوریت، گرانودیوریت، مونزوگرانیت و تونالیت‏ است. برپایه بررسی های زمین شیمیایی، گرانیتوییدهای ترکه‏ دره و خانقلی از نوع I، با سرشت کالک‏ آلکالن و متا‏ آلومین هستند. محدوده ترکیبی آنها کمان ماگمایی (VAG) است و میزان 87Sr/86Sr اولیه و εNd آنها برابربا 70448/0 و 12/0- است. این سنگ ها از ماگمایی جداشده از گوشته پدید آمده اند که دچار فرایندهای هضم و آلایش پوسته‏ ای شده است. برپایه نمودارهای زمین شیمیایی، توده‏ های پیچاقچی، حمزه‏ قاسم و شمال‏ خاوری خانقلی، از نوع I، با سرشت متاآلومین تا پرآلومین و کالک‏ آلکالن هستند و محدوده ترکیبی آنها کمان ماگمایی (VAG) است. 87Sr/86Sr اولیه و εNd آنها برابر 70529/0 و 82/2- است و همراه با انکلاو مافیک ریزدانه دیده می شوند. این سنگ ها از آمیختگی ماگمای جداشده از گوشته با مذاب پدیدآمده از ذوب پوسته پدید آمده اند. توده‏ های مونزوگرانیتی قره‏ زاغ و اوچ‏ دره از نوع S، پرآلومین و کالک‏ آلکالن پدیدآمده در محدوده برخورد قاره- قاره هستند و میزان بالای 87Sr/86Sr اولیه 94476/0 و 87927/0 و مقدارهای منفی εNd 71/6- و 61/6- دارند. این ویژگی ها نشان دهنده جدایش آنها از مذاب پوسته‏ ای است. دسته تونالیت از نوع I با سرشت کالک‏ آلکالن و پرآلومین هستند و مقدار نسبت‏ های La/Yb، Sr/Y و Nb/Ta در آنها کم است. الگوهای کمتر جدایش یافته عنصرهای خاکی کمیاب و آنومالی منفی Eu پدیدآمده از ذوب پوسته آمفیبولیتی نشان دهنده ذوب پوسته مافیک ضخیم شده یا بازالت‏ های زیر صفحه‏ ای در ژرفا و فشار کم، با حضور پلاژیوکلاز در ناحیه خاستگاه پیدایش آنهاست.
    کلیدواژگان: گرانیتویید تیپ ‏I‏ و ‏S، گرانیت‏ های (‏TTGs‏)، آلایش پوسته‏ ای، آمیختگی ماگمایی، کمپلکس سورسات، شمال‏باختری ‏تکاب
  • مهدی رضایی کهخایی *، ایوب طاهری، حبیباللهقاسمی، سارا گردیده صفحات 25-48
    گنبد‏‏ های نیمه آتشفشانی منطقه چکنه با ترکیب داسیت و تراکیت و سن میوسن، در 110 کیلومتری شمال خاوری سبزوار جای دارند و بخشی از پهنه ماگمایی شمال سبزوار- جنوب قوچان به شمار می روند. سنگ های سازنده این گنبدها بافت‏‏ های گوناگون پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری دارند و از کانی‏‏ های اصلی پلاژیوکلاز و آمفیبول ساخته شده اند. نمودارهای بهنجارشده و چندعنصری نسبت به ترکیب کندریت و گوشته اولیه برای این سنگ ها نشان دهنده غنی شدگی نسبی این سنگ ها از عنصرهای خاکی نادر سبک و لیتوفیل بزرگ یون (LILEs) و تهی شدگی نسبی آنها از عنصرهای خاکی نادر سنگین (HREEs) و عنصرهای با شدت میدان بالا (HFSE) هستند. سرشت کالک آلکالن و ناهنجاری منفی آشکار در عنصرهای با شدت میدان بالا (مانند: Nb، P و Ti) و مقدار نسبت 12LaN/YbN> در این سنگ ها نشان دهنده ویژگی‏‏ های ماگماهای مرتبط با حاشیه فعال قاره‏‏ ای است. برپایه مقدار SiO2، نسبت بالای Sr/Y، نسبت کم Na2O/K2O، و مقدارهای کم Y، Yb، Cr و Mg#، این سنگ ها سرشت آداکیت‏‏ های پرسلیس (HSA) را دارند. گمان می‏‏ رود ماگمای سازنده این گنبدها از ذوب بخشی سنگ خاستگاه اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی حاصل از دگرگونی سنگ کره اقیانوسی فرورونده نئو‏‏ تتیس سبزوار به زیر لبه جنوبی پهنه البرز خاوری در زمان میوسن پدید آمده است. در گنبدهای آداکیتی چکنه، مقدار نسبت‏‏ های ایزوتوپی اولیه 87Sr/86Sr برابر با 7039/0- 7043/0 و ɛNd10Ma برابر با 9/2 تا 98/4 است. این مقدارها با ویژگی‏‏ های ایزوتوپی در ترکیب های آداکیتی پدیدآمده از ذوب سنگ کره اقیانوسی فرورونده سنوزوییک کاملا همخوانی دارند.
    کلیدواژگان: گنبد، آداکیت، زمین‏ شیمی، میوسن، چکنه، قوچان، سبزوار
  • سید حسام الدین معین زاده میرحسینی *، حدیثه رحیمی صادق، محسن موذن صفحات 49-66
    منطقه بررسی شده در شمال باختری معدن گل گهر سیرجان (منطقه حفاظتی بهرام ‏ گور) استان کرمان جای دارد و بخشی از پهنه سنندج- سیرجان است. این منطقه دربردارنده سنگ ‏ های دگرگونی گوناگون با خاستگاه آذرین بازی و رسوبی اسلیت، فیلیت، شیست (گارنت شیست، آمفیبول شیست، میکاشیست، کیانیت شیست) ، اپیدوت آمفیبولیت، آمفیبولیت، گنیس، کوارتزیت و مرمر است. از میان سنگ ‏ های یادشده، آمفیبولیت ‏ ها با پاراژنز متفاوت، دچار بالاترین درجه دگرگونی تا رخساره آمفیبولیت شده ‏ اند. خاستگاه آمفیبولیت ‏ های یادشده، سنگ ‏ های آذرین بازی است که ترکیب شیمیایی آنها در محدوده توله ایتی تا کالک آلکالن و سنگ مادر آنها از نوع پوسته اقیانوسی بوده است. برپایه نمودارهای زمین شیمیایی، آمفیبولیت ‏ های منطقه چه بسا به پهنه‏ های زمین ساختی پشت کمانی (BABB) وابسته بوده اند که شباهت بسیاری به پشته ‏ های میان اقیانوسی (MORB) دارند. ماگمای اولیه سنگ ‏ های آذرین بازی و سنگ مادر آمفیبولیت ‏ ها، از اسپینل پریدوتیت جدایش یافته است. برپایه داده ‏ های با آنومالی مثبت Ba، آنومالی منفی Nb و نسبت کم Nb/U، ماگمای سازنده سنگ مادر هنگام بالاآمدن، دچار آلودگی پوسته ‏ ای شده است و این نکته نشان می دهد ماگما چه بسا در یک محیط فرافرورانش وابسته به اقیانوس نئوتتیس جایگزین شده است.
    کلیدواژگان: پاراژنز کانی ها، پشت کمانی، پشته های میان اقیانوسی، آلودگی پوسته ای، رخساره آمفیبولیت، پهنه سنندج- سیرجان، ‏منطقه بهرام گور سیرجان
  • فرهاد زال، زهرا طهماسبی *، احمد احمدی خلجی صفحات 67-88
    بیوتیت-موسکویت گرانیت مشهد شامل تورمالین های با اشکال نودولی، تورمالین های خودشکل در پگماتیت و آپلیت، رگه ای، شعاعی و رگه های کوارتز- تورمالین می باشند. این تورمالین ها جز سری شورل- دارویت و تورمالین های آلکالن است که تورمالین های خودشکل در پگماتیت و آپلیت، شورل غنی از آهن و تورمالین های رگه ای، نودولی، شعاعی و کوارتز- تورمالین، شورل غنی از منیزیم می باشند. این غنی شدگی از منیزیم در تورمالین های رگه ای، نودولی، شعاعی و کوارتز- تورمالین به دلیل تبلور کانی های غنی از آهن همچون بیوتیت، گارنت و تورمالین های خود شکل پگماتیتی و آپلیتی در طی تکامل ماگمای گرانیتی می باشد. تعیین مقادیر عناصر کمیاب به روش لیزرابلیشن نشان داد که همه تورمالین ها دارای مقادیر کمی از عناصر کمیاب هستند و بیشترین مقدار مربوط به عناصر Sr, Ga, Li, Be, Sn, Pb و بعضی از عناصر واسطه می باشد. الگوی عناصر نادر خاکی تورمالین ها مشابه یکدیگر و دارای غنی شدگی از عناصر نادر خاکی سبک نسبت به سنگین و آنومالی مثبت Eu می باشد. مقادیر پایین عناصری همچون Ba، Rb، W، Sn، Y،Nb و HREE در تورمالین های مشهد به دلیل تبلور کانی های موسکویت، بیوتیت و گارنت قبل از تورمالین می باشد. همبستگی بین عناصر اصلی و کمیاب تورمالین نشان از تاثیر جایگاه اتمی وترمودینامیک در شیمی بلور و رفتار عناصر کمیاب در تورمالین است.
    کلیدواژگان: عناصر اصلی، عناصر کمیاب، لیزرابلیشن، تورمالین، گرانیت، مشهد
  • هوشنگ پورکاسب *، علیرضا زراسوندی، منصور عادل پور صفحات 89-110
    آمیزه افیولیتی حیدرآباد در زمین درز سیستان، در مرز میان بلوک‏ های قاره‏ ای لوت و افغان جای گرفته است. این آمیزه دربردارنده پریدوتیت‏ های گوشته‏ ای و توالی پوسته ای است. پریدوتیت‏ های گوشته‏ ای بیشتر شامل هارزبورژیت و هارزبورژیت سرشار از کلینوپیروکسن هستند و در جایگاه پشته میان اقیانوسی پدید آمده‏ اند. این پریدوتیت‏ ها تحت تاثیر محلول‏ های گرمابی قرار ‏ گرفته و دگرسان شده‏ اند. در این منطقه، کانه‏ زایی آهن و مس در پی رفتار سیال های ‏ گرمابی‏ روی داده است که در راستای‏ شکستگی‏ ها و گسل‏ ها در‏ حرکت بوده اند. ساخت و بافت ماده معدنی به صورت پرکننده فضای خالی، دانه پراکنده، رگه‏ رگچه و جانشینی است. دو فاز مهم برای رخداد کانه زایی در این محدوده شناخته شد. فاز نخست فرایندهای را دربر می گیرد که کانه زایی سولفیدی در پریدوتیت‏ های گوشته‏ ای را به دنبال داشته اند. فاز دوم، فرایند ورود سیال های اکسیدی است که کانه زایی مگنتیت را پدید آورده است. برپایه بررسی های ریزکاو الکترونی، کانی‏ های الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و اسپینل سازنده‏ های اصلی پریدوتیت‏ های گوشته‏ ای اند. بیشتر الیوین‏ های پریدوتیت‏ های گوشته سرپانتینی شده‏ اند؛ اما الیوین‏ های سالم از نوع فورستریت اند. همچنین، ارتوپیروکسن‏ ها از نوع انستاتیت، کلینوپیروکسن‏ ها از نوع دیوپسید و اسپینل‏ ها از نوع آلومینیم کروم‏ دارند.
    کلیدواژگان: حیدرآباد، زمین درز سیستان، پریدوتیت‏ های گوشته‏ ای، کانه‏ زایی آهن و مس
  • ساناز یاجم * صفحات 111-132
    سنگ های ماگمایی شرق سنندج در شمال پهنه سنندج- سیرجان، بخشی از کوهزاد زاگرس، شامل چندین توده نفوذی است که در حین فرورانش روبه شمال شرق پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر بخش ایرانی پلیت اورازیا پدید آمده اند. از شرق سنندج تا گلالی، سنگ های مافیک - حدواسط به سن ژوراسیک پسین رخنمون هایی قابل توجه در توده های کنگره، سرنجیانه، بلبان آباد، قروه، شانوره و گلالی به خود اختصاص داده اند. این سنگ ها، کالک آلکالن، متاآلومین (51/0-95/0= ASI) و بیشتر مگنزین هستند. با افزایش محتوای سیلیس، شیمی سنگ ها به سمت سنگ های فروئن و پتاسیم بالا تغییر می یابد. غنی شدگی نسبی از عناصر LIL نسبت به HFS، میزان کم تفریق یافته گی از عناصر REE ) 6/14- 5/1 ((La/Lu) N=، الگوی هموار، بدون تهی شدگی و غنی شدگی در نمودارهای هنجار شده نسبت به کندریت و آنومالی مثبت یوروپیوم (75/3 +63/0(Eu/Eu*= + نشان می دهند. ویژگی های اولیه ی ایزوتوپ های Nd Sr- و نسبت عناصر HFS و REE، به عنوان شاخصی برای تعیین ماهیت منشا ماگما، موید منشاگیری این سنگ ها از مذاب گوشته ای هستند. مدل سازی های ژئوشیمیایی نشان می دهد که سنگ های مافیک شرق سنندج از ماگمای مادر گوشته ای با ترکیب اسپینل لرزولیتی منشا گرفته اند که دارای اجزای آبدار مانند آمفیبول بوده است. تفریق این کانی های آبدار نقش مهمی در تحولات ماگمای مادر این سنگ ها داشته است. رمزگشایی از تغییر ویژگی های ژئوشیمیایی سنگ ها از کالک آلکالن و به شدت مگنزین به نمونه های آلکالی بالا و آهن دار با پایش تلفیقی مجموعه ای از ویژگی های ژئوشیمیایی، الگوی عناصر نادر خاکی و داده های ایزوتوپی صورت گرفت. نتیجه این پایش، ضمن رد دومنشایی بودن ماگمای مافیک - حدواسط، موید نقش مهم تفریق ماگمایی به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر تحول ماگمای مادر می باشد.
    کلیدواژگان: ماگماتیسم مافیک، ژئوشیمی، عناصر نادر خاکی، ایزوتوپ های Nd-Sr، پتروژنز، شرق سنندج، پهنه سنندج- سیرجان
  • فرزانه ارژنگ نژاد، غلامرضا قدمی *، عباس مرادیان، محمد پوستی صفحات 133-152
    در غرب بلوک جوپار سنگ های بازالتی به سن نئوژن دیده می شود که عمدتا روی سنگ های اسیدی (ریولیتی) قرار گرفته‎اند. طیف گسترده تر ترکیبات آذرین بلوک جوپار بازالت، آندزیت، داسیت و ریولیت است. سنگ های بازالتی مورد مطالعه دارای کانی های اصلی الیوین، پلاژیوکلاز و پیروکسن هستند و بافت کلی آنها میکرولیتی پورفیری، گلومروپورفیری، هیالوپورفیری و گاهی اینترگرانولار است. در بررسی الگوهای عناصر کمیاب خاکی شیب عمومی تغییرات دارای روند نزولی است و نشانگر غنی شدگی این سنگ ها از عناصر نادر خاکی سبک و تهی شدگی از عناصر نادر خاکی سنگین است. بر پابه نمودارهای تعیین محیط تکتونو ماگمایی همه نمونه های مورد مطالعه در محدوده ی جزایر کمانی ناشی از فرورانش قرار می گیرند و ویژگی محیطهای حاشیه فعال قاره ای را نشان می دهند. ماگمای اولیه سنگ های مورد مطالعه از ذوب بخشی 1-5 درصدی یک منبع گوشته ای گارنت لرزولیتی به وجود آمده اند. به نظر می رسد ادامه همگرایی های عربستان و اوراسیا در اواخر میو-پلیوسن سبب به هم خوردگی و آشفتگی در ترازهای حرارتی گوشته شده است. در اثر این آشفتگی حرارتی گوشته لیتوسفری با فاز باقیمانده گارنت و آهنگ ذوب بخشی کم، ذوب شده و ماگمای قلیایی منطقه مورد مطالعه را تشکیل داده است. صعود ماگمای بازی داغ و استقرار آن در پوسته سبب توسعه ذوب بخشی در این ناحیه شده و ماگمای اسیدی جوپار را به وجود آورده است. این ویژگی باعث شده است که ماگمای اسیدی و محصولات پرتابی آن ابتدا از ذوب پوسته خارج شده و سپس ماگمای بازی قلیایی فوران کند. در تحول ماگمایی سنگ های آتشفشانی جوپار فرآیند AFC نیز تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: بازالت آلکالن، گارنت لرزولیت، حاشیه فعال قاره ای، نئوژن، جوپار، ایران مرکزی
  • زهرا بدرزاده* صفحات 153-170
    توالی آتشفشانی-رسوبی ژوراسیک زیرین در منتهی الیه زون سنندج-سیرجان جنوبی در شمال روستای متاع (جنوب‎غرب جیرفت) باروند شمال غرب-جنوب شرق شامل سنگ آهک توفی، توف آهکی، آهک به انضمام سنگ های آذرآواری فلسیک و سنگ های آتشفشانی بازالتی است که در این نوشتار ویژگی های ژئوشیمیایی و پتروژنز سنگ‎های بازالتی این توالی مورد مطالعه قرار گرفته است. بافت سنگ های بازالتی عمدتا میکروپورفیریتیک با پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن به عنوان کانی های اصلی که در زمینه اینترگرانولار تا اینترسرتال از بلورهای پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، آپاتیت، کانی های کدر و شیشه کلریتی شده می باشد. براساس نتایج پتروگرافی و داده های ژئوشیمیایی سنگ های بازالتی منطقه ماهیت تولئیتی دارند. این بازالت‎ها تولئیت‎های تهی‎شده از عناصر نادر خاکی سبک می‎باشند که الگوی عناصر نادر خاکی مشابه با مورب نرمال نشان می دهند، بااینحال با غنی شدگی از عناصر لیتوفیل با شعاع یونی بزرگ نسبت به عناصر با میدان مقاومت بالا و آنومالی منفی Nb و Ta مشخص می‎شوند که ویژگی های عناصر کمیاب ماگماتیسم پهنه فرورانش می باشند. برپایه نسبت های عناصر کمیاب، سنگ‎های بازالتی متاع از ذوب بخشی منشا گوشته لیتوسفری تهی شده که تحت تاثیر مولفه های پهنه فرورانشی غنی شده اند، به وجود آمده اند، ضمن اینکه این بازالت ها طی صعود متحمل تبلور تفریقی نیز شده اند. براساس ویژگی های صحرایی و ژئوشیمیایی، سنگ های بازالتی متاع در مراحل ابتدایی بازشدگی حوضه پشت کمان کمان ماگمایی سنندج-سیرجان در زمان ژوراسیک زیرین تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: بازالت، ژئوشیمی، پتروژنز، جایگاه تکتونیکی، کرمان، زون سنندج-سیرجان
  • ایمان منصف، فرزانه خادمیان، محمد رهگشای *، علیرضا جعفری راد صفحات 171-188
    توالی ماگماتیکی در ناحیه شمال قزوین بخشی از پهنه ساختاری البرز باختری بوده که دربرگیرنده توالی از گدازه های آتشفشانی همراه با سنگ های آذرآواری باسن ائوسن است. بر اساس مطالعات سنگ شناسی، واحدهای آتشفشانی منطقه شامل بازالت، آندزیت بازالتی، پیروکسن آندزیت، تراکی آندزیت، داسیت و ریولیت است. بافت اصلی این سنگ ها پورفیری با زمینه دانه ریز بوده که از کانی های اصلی پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، کوارتز، آلکالی فلدسپار، آمفیبول و بیوتیت تشکیل یافته است. با توجه به نمودارهای ژئوشیمیایی، این نمونه ها در محدوده سری ماگمایی کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی واقع می شوند. همچنین، سنگ های آتشفشانی منطقه غنی شدگی در عناصر نادر خاکی سبک (LREE) و عناصر لیتوفیل بزرگ یون (LILE) و تهی شدگی در عناصر با میدان پایداری بالا (HFSE) نشان می دهند که این خصوصیات از ویژگی های سنگ های کالک آلکالن محیط های مرتبط با فرورانش است. بررسی های پتروژنز نشان داد که گدازه های مافیک از ذوب بخشی 5% تا 10% یک گوشته غنی شده گارنت لرزولیتی حاصل شده است. گدازه های آتشفشانی قزوین دارای مقادیر متوسط نسبت های Nb/Yb و Ta/Yb بوده و یک منشا غنی شده (EMORB) را نشان می دهد. علاوه بر این مقادیر بالای Th، U و Pb بیانگر تاثیر سیالات محیط فرورانشی یا آلودگی پوسته ای در ژنز این گدازه ها است.
    کلیدواژگان: گدازه آتشفشانی، سری شوشونیتی، گارنت لرزولیت، پهنه فرورانش، البرز باختری، قزوین
  • بهمن رحیم زاده *، ایوب ویسی نیا، میکله لوسترینو، ساموئله آگوستینی صفحات 189-220
    تعداد چهارده آتشفشان الترابازیک به سن کواترنری در غرب نوبران فوران یافته اند که از نظر ساختاری در لبه غربی زون ایران مرکزی و به فاصله اندکی از زون سنندج-سیرجان واقع شده اند. ترکیب مواد آتشفشانی به طور عمده از گدازه های روانرو و در مواردی از مواد آذرآواری تشکیل شده است. براساس مطالعات پتروگرافی و ژئوشیمی این مجموعه در دو دسته "نفلینیت و ملیلیت نفلینیت" قرار می-گیرند. از ویژگی های این سنگ های نفلینیتی مقدار SiO2 پایین، مقدار بالای CaO و MgO، تهی شدگی نسبی از HFSE و غنی شدگی از LILE است که احتمال تشکیل این سنگ ها از یک منشا غنی شده را نشان می دهد. آنومالی منفی Ti و Nb در نمودارهای عنکبوتی شواهد مرتبط با فرورانش را مطرح می کند. سرشت ماگمای غرب نوبران آلکالن از نوع سدیک است که در یک محیط داخل صفحه ای تشکیل شده است. شواهد ژئوشیمیایی نشان می دهد که ماگما از گوشته گارنت لرزولیتی غنی شده با ذوب بخشی 1 تا 3 درصدی در ژرفای 90 تا 110 کیلومتری مشتق شده است. وجود کلسیت گوشته ای، آپاتیت کلسیم دار و پرووسکیت به همراه مقدار بالای CaOو MgO در ترکیب سنگ ها و مشابهت با نمونه های مشابه دنیا، وجود مولفه کربناتیتی را تایید می کند که عامل تحول ماگماتیسم جوان غرب نوبران می تواند ناشی از متاسوماتیسم کربناتیتی باشد
    کلیدواژگان: نفلینیت، کربناتیت، کواترنری، نوبران، ایران مرکزی
|
  • Soraya Dadfar, Farhad Aliani *, Ali Akbar Baharifar, Mohammad Hossein Zarrinkoub Pages 1-24
    The plutonic bodies in the Soursat complex are parts of the widespread plutonic bodies in the Sanandaj- Sirjan zone. Based on field observations and microscopic studies, the study area is dominated by hornblende gabbro, quartz diorite, monzodiorite, granodiorite, monzogranite and tonalite. According to geochemical studies, the granitoids of Turke Dare and Khangholi are characterized by I-type nature, high K calc-alkaline, metaluminous composition and plotted on Volcanic Arc granite area (VAG) with 87Sr/86Sr(i) and εNd(t) values equal to 0.70448, -0.12. The overall geochemical signatures represent that monzodiorites generated from magma that derived from mantle which subjected to assimilation and contamination processes. The Pichaghci, Hamzeh Ghasem and the Northeast Khangholi bodies are I-type, metaluminous to peraluminous and calc-alkaline which are plotted in the volcanic arc granite area (VAG) with 87Sr/86Sr(i) and εNd(t) values equal to 0.70529, -2.82. These geochemical criteria indicate that the study granodiorites generated from mixing of mantle-derived magma with crustal melts. The Ghare zagh and Ouch dare monzogranite bodies are S-type, peraluminous and calc-alkaline which are plotted in continental- continental collision area with high values of 87Sr/86Sr (i) and εNd(t) equal to 0.94476, 0.879276 and -6.71, -6.61 representing that monzogranites originated from crustal melts. The Tonalite group is I-type, calc-alkaline, peraluminous, with low values of La/Yb, Sr/Y and Nb/Ta ratios and low fractionated patterns of rare earth elements (REE), negative anomaly of Eu. On the base of these data, it can be concluded that the group resulted from amphibolitic crust that generated from thickened mafic crust or under plate basalts under low pressures and low deep with the presence of plagioclase in the source area.
    Keywords: I - S type granitoid_(TTGs) Granites_Crustal Contamination_Magma Mixing_‎Soursat Complex_Northwest Takab‎
  • Mehdi Rezaei, Kahkhaei*, Ayoub Taheri, Habibollah Ghasemi, Sara Gardideh Pages 25-48
    The Chekneh subvolcanic domes with dacite and trachydacite compositions from the Miocene is located 110 km NE of Sabzevar, and are parts of the North Sabzevar-South Ghochan magmatic belt. The dome rocks have porphyry, sieve, trachytic and glomeroporphyritic textures, consisting of plagioclase and amphibole. Primitive mantle normalized spider diagram and chondrite-normalized REE patterns of the study domes suggest that they are enriched in LREE and LILE and are depleted in HREE and HFSE. They are calc-alkaline with significant negative HFSE (e.g., P, Nb and Ti) anomalies and (La/Yb)N>12 which are characteristics of magmas formed in active continental margin. Based on SiO2, high Sr/Y, low K2O/Na2O and low Y, Yb, Cr and Mg# contents, the study rocks are similar to high-silica adakites (HSA). Thus, it seems that the parent magma of the study domes was originated from amphibole eclogite or garnet amphibolite rocks of metamorphosed Neotethys oceanic lithosphere during its subduction beneath the southern part of eastern Alborz in the Miocene. The initial 87Sr/86Sr (0.7039-0.7043) and ɛNd10Ma (2.9-4.98) of the Chekaneh domes is similar to MORB composition, which are coincided with those adakites originated from the partial melting of the Cenozoic oceanic lithosphere.
    Keywords: Dome, adakite, geochemistry, Miocene, Chekene, Sabzevar
  • Seyyed Hesamaddin Moeinzadeh*, hadiseh rahimisadegh, Mohssen Moazzen Pages 49-66
    The study area is located northwest of Gol-e Gohar mine (Bahram Gur Protected Zone) in Sirjan, the Kerman Province, a part of the Sanandaj-Sirjan zone. The area is mainly dominated by metamorphic rocks with their basic igneous origin and sedimentary including slate, phyllite, schist (garnet schist, amphibole schist, mica schist, kyanite schist), epidote amphibolite, amphibolite, gneiss, quartzite and marble. Among the study rocks, amphibolites with different minerals paragenesis, have been experienced the highest metamorphic grade to amphibolite facies. The basic igneous rocks ranging in composition from tholeiitic to calc-alkaline are the source rocks of the studied amphibolites and the oceanic crust is their protolith. As the discrimination geochemical diagrams display the amphibolites of the study area probably belong to back arc tectonic environments, which are very similar to mid-ocean ridges (MORB). The primary magma of the igneous rocks and the protolith of amphibolites were derived from spinel-peridotite. Furthermore, on the geochemical diagrams which were used for the purpose of this study, the positive Ba and negative Nb anomalies along with low Nb/U ratio show that the magma of the protolith has been subjected to crustal contamination during rising to the surface. All the geochemical data indicate that the magma has emplaced in a supra-subduction environment related to Neotethys Ocean.
    Keywords: Minerals Paragenesis, Back Arc, Mid Ocean Ridges, Crustal Contamination, ‎Amphibolite Facies, Sanandaj Sirjan Zone, Bahram Gor region
  • Farhad Zal, zahra Tahmasbi *, Ahmad Ahmadi khalaji Pages 67-88
    Tourmaline occurs in the biotite-muscovite granite of Mashhad as nodule, euhedral tourmalines in pegmatite and aplite, quartz-tourmaline veins, tourmaline-rich veins and radial tourmalines. Compositionally, they all are between schorl and dravite end- members and alkali group tourmalines. The euhedral tourmalines in pegmatite and aplite are Fe - enriched schorl whereas the nodule, quartz-tourmalines, the radial and the vein tourmalines are Mg- rich schorl. The higher Mg concentration in these tourmalines relative to those of the pegmatite and aplite are probably related to the crystallization of Fe -rich minerals including biotite, garnet, and the pegmatite and aplite tourmalines during the evolution of granitic magma. The LA ICP (MS) results indicate that all types of studied tourmalines are characterized by low trace element abundances and have more concentration of Sr, Ga, Li, Be, Sn, Pb as well as some transitional elements. The tourmalines studied show similar REE patterns, LREE enrichment and positive Eu anomalies. The low Ba, Rb, W, Sn، Y, Nb and HREE concentrations can be due to crystallization of some minerals such as garnet, biotite, muscovite and feldspar prior to the tourmalines. The correlation between major and trace elements of the tourmalines is the effects of atomic sites and thermodynamic in the crystal chemistry and the behavior of trace elements in the tourmalines.
    Keywords: Major Elements, Trace Elements, Laser Ablation, Tourmaline, Granite, Mashhad
  • Houshang Pourkaseb *, Alireza Zarasvandi, Mansour Adelpour Pages 89-110
    The Heydarabad ophiolitic mélange is hosted in the Sistan suture zone, which marks the boundary between the Lut and the Afghan continental blocks and comprises of mantle peridotites and crustal sequence. The studied mantle peridotites are dominated by harzburgite and clinopyroxene-rich harzburgite that formed in mid-ocean ridge (MOR) setting. These mantle peridotites, due to the effect of hydrothermal solutions, have been altered. Moreover, iron-copper mineralization developed by the influence of hydrothermal fluids moving through the fractures and the faults. The textures and structures of mineralization formed as open space filling, disseminated, vein-veinlet and replacement. Two important stages could be recognized for the mineralization in this area. The first stage includes processes, which caused the development of sulphide mineralization in the mantle peridotites. The second stage is related to oxide fluids, which led to magnetite mineralization.Based on detailed electron microprobe study, olivine, orthopyroxene, clinopyroxene and spinel are the essential rock forming-minerals of the rocks under study. Most of the olivines from the mantle peridotites are serpentinized but some, with forsterite composition, are fresh. The composition of the ortho- and clinopyroxenes is enstatite and diopside respectively and the spinels are classified as Al-rich Cr-spinel type.
    Keywords: Heydarabad, Sistan suture zone, mantle peridotites, iron-copper mineralization
  • Sanaz Yajam * Pages 111-132
    The East Sanadaj magmatic rocks of the northern Sanandaj-Sirjan Zone, part of Zagros Orogen, comprise several intrusive bodies that were generated during northeastward subduction of Neo-tethys beneath the Iranian sector of the Eurasian plate. From the east Sanadaj to Galali, mafic- intermediate intrusions of Late Jurassic age, have significant out crops in Kangareh, Saranjianeh, Ghorveh, Shanevareh and Galali. These rocks are calc-alkaline, metaluminous (ASI=0.51-0.95) and mostly magnesisan. As SiO2 increases, the chemistry of rocks changes to ferroan and high-K. These rocks present enrichment of LILE relative to HFSE, the low LREE/HREE fractionation ((La/Lu)N=1.5-14.6) considerably flatter chondrite-normalized REE profiles, Eu positive anomaly (Eu/Eu*= +0.63-+3.75). Primitive features of Sr - Nd isotopes Combined with HFSE and REE ratios, as source indicators, prove the mantle derived magma as a source of these rocks. Geochemical modelings indicate mafic- intermediate rocks of east Sanadaj, originated from spinel lherzolithic magma with hydrous components such as amphibole. Fractionation of these hydrous minerals have important role in evolution of magma. The combined monitoring of geochemical data and REE patterns, isotopic data were performed in order to unravel the compositional changes from calc-alkaline-magnesisn rocks to high alkaline-ferroan rocks of this area. The results denied bimodality of source magma and confirmed the important role of differentiation in magma evolution.
    Keywords: mafic magmatism, geochemistry, REE, Nd-Sr isotopes, petrogenesis, East of Sanandaj, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Farzaneh Arzhangnezhad, gholamreza ghadami*, Abbas Moradian, Mohammad Poosti Pages 133-152
    In the western part of the Joupar Mountains, a set of Neogene basic rocks cover the felsic rocks. Volcanic rocks suite consisting of basalt- andesite- dacite and rhyolite. Main minerals in basaltic ricks consist of olivine, plagioclase, pyroxen and have microphyric, glomeroprophyric, hyaloprophyric, intergranular textures. The volcanic rocks are enriched in LILE and LREE, and depleted HREE, and display highly fractionated REE patterns. Based on the tectonomagmatic environment diagrams, all alkalibasalt samples from the Joupar plot in the island arc setting of a subduction zone and show active continental setting characteristics. The primary magma of the studied rocks is the melting of 1-5% of a lherzolite garnet mantle source with phlogopite. The post collision convergence between Arabia and Eurasia continental plates, starting in Miocene, resulted in thermal perturbation processes in the underlying lithospheric mantle led to partial melting at a low degree, producing alkali- basalt magmas, with garnet remaining stable in the source region. The ascent of the basaltic magma and its emplacement in the lower crust resulted in the partial melting of the crustal materials and development of acidic magma. These processes led to the ascent and eruption of the felsic magmas prior to the mafic magmas. There are mineralogical as well as geochemical evidences that AFC-type processes were involved in the evolution of the Joupar volcanic rocks in Kerman
    Keywords: Alkaline basalts, lherzolite garnet, active continental margin, Neogene, Joupar, central Iran
  • *Zahra Badrzadeh Pages 153-170
    Lower Jurassic volcanic-sedimentary sequence in the southern end of the Sanandaj-Sirjan zone, north of Mata village (southwest Jiroft), composed of tuffaceous limestone, calcareous tuff, limestone, including felsic volcaniclastic and basaltic volcanic rocks with northwest-southeast trend; which here geochemical characteristics and petrogenesis of the basaltic rocks of this sequence have been studied. Basalts texture is dominantly microporphyritic with clinopyroxene and plagioclase as the main minerals set in an intergranular to intersertal of plagioclase, clinopyroxene, apatite, opaque minerals and chlorite originally glassy matrix. On the basis of petrographic and geochemical data, basaltic rocks have tholeiitic affinity. These basalts are Light REE-depleted tholeiites similar to REE pattern of the N-MORB, However they are characterized by the enrichment of LILE over HFSE and negative Nb–Ta anomalies which are subduction zone trace element signatures. Based on trace element ratios, Mata basaltic rocks were derived from partial melting of a depleted lithospheric mantle source which enriched by subduction zone components. Meanwhile they fractionated on upwelling. Based on field and geochemical data, Mata basalts are interpreted to have formed in an initial back-arc basin behind the Sanandaj-Sirjan magmatic arc at Lower Jurassic time.
    Keywords: Basalt, Geochemistry, Petrogenesis, Tectonic setting, Kerman, Sanandaj-Sirjan zone
  • Iman Monsef, farzaneh khademian, Mohammad Rahgoshay*, Alireza Jafari Rad Pages 171-188
    The magmatic activities in north Qazvin, as a part of the Western Alborz zone, contain a sequences of volcanic lavas associated with pyroclastic rocks with Eocene age. According to petrographical investigations, volcanic lavas are basalt, basaltic andesite, pyroxene andesite, trachy-andesite, dacite and rhyolite. The texture of these rocks is more porphyritic with fine-grained groundmass including plagioclase, clinopyroxene, quartz, alkali feldspar, amphibole and biotite minerals. On the basis of geochemical features, all samples show high-K calc-alkaline to shoshonitic affinities. Also, these rocks are enriched in LREE and LILE, and depleted in HFSE characteristic of calc-alkaline series in subduction-related environment. Petrogenesis indicate that the mafic lavas have been derived from 5 to 10 % partial melting of enriched garnet lherzolite mantle source. Qazvin volcanic lavas have moderate Nb/Yb and Ta/Yb ratios indicative of an enriched mantle source compositions (e.g., E-MORB). Furthermore, these lavas have high values of Th, U and Pb consistent with slab-related sediments and/or crustal contamination in their mantle source.
    Keywords: Volcanic lavas, shoshonite, garnet lherzolite, subduction zone, Western Alborz, Qazvin
  • Bahman Rahimzadeh*, Ayoub Veisinia, Michele Lustrino, Samuele Agostini Pages 189-220
    The fourteen numbers of ultrabasic volcanoes eruption in the west of Nowbaran are located in the west margin of Iranian central zone near to the Sanandaj-Sirjan zone. The combination of volcanic material consists mainly of low viscosity lava and in some cases pyroclastic material. According to the petrography and geochemical data, these rocks are nephelinite and melilite-nephelinite. Several chemical characterizations such as low content of SiO2, high rate of CaO and MgO, depleted from HFSE and enrichment of LILE, shown the magma originated from depleted mantle source. Ti and Nb negative anomalies presented the subduction component for this magma source. The Nawbaran magma with sodic-alkaline nature, formed within plate geodynamic environment. The geochemical evidences have shown the magma originated from enrichment garnet-lherzolite mantle with low partial melting (1-3%) in the 90 to 110 km depth of earth surface. Existence of mantle calcite, calcium rich apatite and perovskite whit the high rate of CaO and MgO in the rocks composition signed the carbonated component and carbonate metasomatism is candidate for the evolution of west Nawbaran young magmatism.
    Keywords: nephelinite, carbonatite, quaternary, Nawbara, central Iran