فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1397)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نصیرپور، محمود شیخ زین الدین، جواد کرامت، نادیا احمدی * صفحات 1-16
    سابقه و هدف

    کوآنزیم Q10 آنتی اکسیدانی آب گریز و طبیعی، با نقشی اساسی در متابولیسم انرژی میتوکندری است. تاثیر مثبت Q10 در درمان بسیاری از بیماری ها به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و انرژی زایی این ترکیب است. کاهش قدرت سنتز درون سلولی با افزایش سن، ناکافی بودن Q10 موجود در مواد غذایی و تاثیرات سلامتی بخش متعدد، موجب تلاش برای غنی سازی محصولات غذایی با این کوآنزیم شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی امکان ریزپوشانی کوآنزیم Q10 با استفاده از روش توده ای شدن مرکب و تعیین نسبت بهینه اجزاء اصلی (بتالاکتوگلوبولین، صمغ عربی، روغن حاوی Q10، آب) برای رسیدن به بالاترین میزان راندمان و بارگذاری ریزپوشانی است. با توجه به حساسیت Q10 به حرارت، در این تحقیق بتالاکتوگلوبولین جایگزین ژلاتین در روش توده ای شدن مرکب گردید و همراه با صمغ عربی برای ریزپوشانی روغن حاوی Q10 مورد استفاده قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در ابتدا پودر Q10و روغن زیتون در ظرف کدر ریخته شد و نمونه به مدت 24 ساعت در گرم خانه شیکردار قرار داده شد؛ سپس محلول های 4-1 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین و صمغ عربی با حل کردن مقدار مشخصی از هرکدام در آب مقطر تهیه گردید. در ادامه امولسیونی از روغن حاوی Q10 و محلول بتالاکتوگلوبولین تهیه و با افزودن محلول صمغ عربی و تنظیم pH آن روی 4 میکروکپسول ها شکل گرفتند. پس از جداسازی میکروکپسول ها، از خشک کن انجمادی جهت خشک کردن آن ها استفاده شد و به بررسی شکل ظاهری میکروکپسول ها توسط میکروسکوپ الکترونی روبرشی و میکروسکوپ نوری پرداخته شد. علاوه بر این، اندازه و توزیع اندازه ذرات میکروکپسول های مرطوب نیز با دستگاه آنالیز اندازه ذرات بررسی شد. در مرحله بعد، راندمان ریزپوشانی در دو مرحله قبل و بعد از خشک کردن، از طریق استخراج روغن با هگزان، حل کردن روغن استخراجی در 1و4-دی اکسان و تزریق به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد. در پایان تاثیر خشک کردن با آون و انجمادزدایی، بر راندمان ریزپوشانی 5 فرمول مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    راندمان نمونه ها قبل از خشک کردن انجمادی به غیر از فرمول شماره 14 (حاوی 4 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 4 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی، 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن) در محدوده 01/99-05/94 درصد بود. تغییرات راندمان و بارگذاری نمونه ها پس از خشک کردن انجمادی به ترتیب در محدوده 45/92-91/39 درصد و 75/83-78/24 درصد قرار داشت و نمونه حاوی 5/2 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 5/2 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی و 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن (فرمول شماره 12) از بالاترین راندمان ریزپوشانی (45/92 درصد) ، توزیع اندازه یکنواخت و سطحی صاف و بدون منفذ برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، فرمول شماره 12 (حاوی 5/2 درصد (وزنی/وزنی) بتالاکتوگلوبولین، 5/2 درصد (وزنی/وزنی) صمغ عربی و 5 درصد (وزنی/وزنی) روغن) می تواند به طور موفقیت آمیزی برای ریزپوشانی کوآنزیم Q10 به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ریزپوشانی، کوآنزیم Q10، توده ای شدن مرکب، راندمان، بارگذاری
  • ویژگی های رئولوژیکی کیک اسفنجی بر پایه آرد برنج و جوانه گندم
    مهران اعلمی، عبدالستار عوض صوفیان ، مهشید رهبری * صفحات 17-32
    سابقه و هدف
    کیک اسفنجی به عنوان یک میان وعده غذایی مقبولیت زیادی در بین افراد جامعه دارد. به نظر می رسد غنی سازی فرمولاسیون آن موجبات تولید ترکیبی فراسودمند با ارزش تغذیه ای بالا را فراهم کند. از سوی دیگر، با افزایش حساسیت به گلوتن و بیماری گوارشی سلیاک، تقاضا جهت مصرف فراورده های فاقد گلوتن یا با گلوتن کاهش یافته افزایش یافته است. با توجه به اهمیت پروتئین های تشکیل دهنده شبکه ویسکوالاستیک گلوتن در ایجاد ویژگی های رئولوژیکی مطلوب محصولات خمیری، لزوم استفاده از پروتئین هایی با ویژگی های مشابه به منظور جایگزین کردن پروتئین گلوتن مشهود است. در تحقیق حاضر ترکیب آرد برنج و آرد جوانه گندم چربی گرفته با هدف تولید محصولی فراسودمند به عنوان جایگزین آرد گندم در کیک اسفنجی مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه های خمیر بر پایه 100 درصد آرد برنج تهیه شده و آرد جوانه گندم در سطوح 0، 5، 10، 15 و 20 در فرمولاسیون های خمیر مورد استفاده قرار گرفتند. یک نمونه حاوی 100 درصد آرد گندم نیز به عنوان شاهد تهیه شد. با توجه به نقش مهم پروتئین های آرد گندم در شکل گیری بافت خمیر و کیک اسفنجی، تاثیر جایگزینی آرد گندم با آرد برنج و آرد جوانه گندم بر ویژگی های رئولوژیکی خمیر و کیک حاصل مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه آرد چربی گرفته جوانه گندم، نمونه های کیک مطابق تیمارهای مورد نظر تهیه شدند. به منظور بررسی رفتار رئولوژیکی، آزمون های رئولوژیکی پایا (آزمون رفتار جریان) و آزمون های نوسانی (روبش کرنش و روبش فرکانس) توسط دستگاه رئومتر با استفاده از دو صفحه موازی روی خمیرهای حاصل اعمال شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون رفتار جریان، نشان دهنده رفتار تیکسوتروپیک رقیق شونده با برش کلیه نمونه های خمیر بود که با مدل قانون توان تطبیق داده شد و شاخص های مربوط به این مدل در هر تیمار تعیین گردید. همچنین، نمونه های خمیر از لحاظ رئولوژیکی ویژگی های یک ژل ضعیف را نشان داده و بر روی ویژگی های به دست آمده از آزمون نوسانی روبش فرکانس مانند مدول ذخیره، مدول افت و تانژانت افت، اثر معنی دار داشتند (05/0P<). نمونه حاوی آرد برنج نسبت به نمونه شاهد ویژگی های رئولوژیکی ضعیفی را نشان داد. با افزایش سطوح آرد جوانه گندم (از 10% تا 20%) ، گرانروی و شاخص قوام افزایش یافت و ترکیب آرد برنج و 10 درصد آرد جوانه گندم بیشترین نزدیکی را به نمونه شاهد نشان داد.
    نتیجه گیری
    با ترکیب آرد برنج و آرد جوانه گندم به عنوان جایگزین آرد گندم در کیک اسفنجی در سطوح مناسب می توان محصولی فراسودمند با ویژگی های رئولوژیکی مطلوب تهیه نمود.
    کلیدواژگان: آرد برنج، آرد جوانه گندم چربی گرفته، کیک اسفنجی، ویژگی های رئولوژیکی
  • مارکوس نوس، میتسوشی ناکاجیما، سید جعفر هاشمی * صفحات 33-46
    سابقه و هدف

    فیلم های برپایه بیوپلیمر کیتوسان با خواص زیست تخریب پذیری به عنوان منبع جایگزین پلاستیک مصنوعی بررسی شده اند. این نوع فیلم های پلی ساکاریدی، بعلت ماهیت هیدروفیلیک دارای خواص ممانعتی ضعیف به رطوبت و ویژگی-های مکانیکی ضعیفی می باشند که این موارد کاربرد آن ها را به عنوان فیلم های خوراکی محدود نموده است (1 و 2). از روش-های موثر در بهبود خواص فیزیکی، کاربردی و بازدارندگی فیلم های کیتوسان تهیه فیلم های هیبریدی بیوپلیمر با مواد نانویی است که بعنوان فیلم های نانو کامپوزیت شناخته می شود. تولید نانو کامپوزیت ها را می توان به عنوان یکی از نویدبخش ترین استراتژی ها در اصلاح خواص فیلم های پلیمری با منشا بیو لوژیک همانند خواص فیزیکی-مکانیکی و بازدارندگی نفوذ آب در نظر گرفت. در تحقیق حاضر اثر غلظت های مختلف نانو رس بنتونیت و کیتوسان بر نفوذ پذیری به بخار آب، خواص مکانیکی و مورفولوژی فیلم های قالبگیری شده نانو کامپوزیتی کیتوسان/نانورس مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، محلول بیوپلیمر کیتوسان با نسبت 2 و 3 درصد وزنی/حجمی محلول فیلم ساز و محلول نانو رس بنتونیت با نسبت 1 و 3 درصد (وزنی بر پایه کیتوسان) بطور جداگانه تهیه شد. برای تهیه نانو کامپوزیت، محلول تهیه شده کیتوسان به محلول نانو رس در دمای 55 درجه سانتی گراد اضافه گردید. فیلم ها به روش قالبگیری محلول نانوکامپوزیتی تهیه گردیدند. همچنین فیلم های شاهد از بیوپلیمر کیتوسان خالص در دو نسبت 2 و 3 درصد تهیه شد. میزان ممانعت به نفوذ بخارآب، استحکام کششی، درصد ازدیاد طول و ریز ساختار فیلم نانوکامپوزیت مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج غلظت نانو رس تاثیر بسیار معنی داری) 01/0 (P <بر نفوذپذیری بخار آب و استحکام کششی فیلم های بیوپلیمر در دو غلظت یکسان کیتوسان نشان داد. با افزودن نانو رس بنتونیت به ماتریکس کیتوسان در غلظت 1 درصد، استحکام کششی فیلم ها به ترتیب در کامپوزیت کیتوسان 2 درصد - نانورس و کامپوزیت کیتوسان 3 درصد - نانورس به 66/0 و 35/0 مگاپاسکال افزایش و درصد کشیدگی فیلم ها حدود 8/8 و 47/6 درصد کاهش یافت. با افزایش بیشتر میزان نانو رس به 3 درصد، میزان نفوذپذیری به بخار آب و کشیدگی و به همراه آن میزان استحکام کششی فیلم های نانو کامپوزیت کاهش یافت. با استناد به میکروگراف های میکروسکوپ الکترونی روبشی، فیلم نانو کامپوزیت محتوی 1 درصد نانورس در مقایسه با فیلم شاهد در هر دو غلظت کیتوسان دارای ساختار غیر یکنواخت تری بوده و این ساختار با استحکام فیلم در بسته بندی و نگهداری مواد غذایی همبستگی مستقیم داشته است. با افزایش غلظت نانورس به 3 درصد، ساختار فیلم متخلخل تر شده که با نتایج کاهش استحکام مشاهده شده در کامپوزیت کیتوسان-نانورس3 درصد مطابقت دارد.

    استنتاج

     می توان نتیجه گرفت که افزودن نانورس به بیو پلیمر کیتوسان، سبب اصلاح خواص مکانیکی، مورفولوژیکی و نفوذپذیری بخار آب فیلم های نانو کامپوزیت در مقایسه با فیلم های کیتو سان خالص می گردد. در مجموع در غلظت نانو رس 1 درصد، فیلم های نانو کامپوزیت بر پایه کیتوسان به لحاظ نفوذپذیری بخار آب، استحکام کششی، درصدکشیدگی و ریزساختار فیلم بهبود معنی داری در مقایسه با فیلم غیراصلاح شده کیتوسان نشان داده اند.

    کلیدواژگان: یتوسان، نفوذپذیری به بخار آب، نانو رس بنتونیت، نانوکامپوزیت، میکروسکوپ الکترونی روبشی
  • فرزانه همتی، اکرم آریان فر * صفحات 47-60
    سابقه و هدف

    پنیر خامه ای، فرآورده ای است که از شیر و خامه پاستوریزه تهیه می گردد و دارای بافت نرم و صاف تا کمی ورقه ای می باشد. با توجه به ارزش تغذیه ای بالای فرآورده های لبنی، تولید و استفاده از آن ها در حال افزایش است، اما به دلیل بالا بودن میزان چربی در برخی محصولات لبنی مانند پنیر خامه ای، مصرف آن ها در برخی موارد مضر بوده و سلامتی مصرف کننده را تهدید کند. لذا تقاضا برای محصولات لبنی کم چرب و کم کالری رو به افزایش است. چربی پنیر در بهبود ظاهر و بافت پنیر نیز تاثیر دارد. معمولا پنیرهای کم چرب، بافت و طعم نامطلوب دارند. لذا در این مطالعه تاثیر آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی و ژلاتین بر بهبود خواص بافتی مانند سفتی، پیوستگی، استحکام و قابلیت جویدن، ویسکوزیته و خواص حسی پنیر خامه ای کم چرب مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، از ژلاتین و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی به عنوان مواد اولیه فرمولاسیون پنیر خامه ای کم چرب استفاده شد. اثر ژلاتین با غلظت های (6/0، 4/0، 2/0 درصد) و آنزیم ترانس گلوتامیناز در 3 سطح (5، 3، 1 درصد) از طریق اندازه گیری ویژگی های بافتی، رئولوژیکی و حسی با استفاده از روش سطح پاسخ و نرم افزار Design Expert نسخه 6. 0. 2 انجام شد. این طرح از طریق Box-Behnken در سه سطح که شامل 13 آزمون است، صورت گرفت. ویژگی های حسی به روش هدونیک ارزیابی شدند. آنالیز بافت و خواص رئولوژی با استفاده از دستگاه بافت سنج انجام شد. کلیه نمونه ها در شرایط یکسان تولید و در دمای 6-4 درجه سانتی گراد نگهداری شدندو در روز پنجم پس از تولید تحت آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    ویژگی های پنیرخامه ای به وسیله نمودارهای سطح پاسخ ارزیابی شد و برای هر پاسخ مدل های چند جمله ای درجه دوم به دست آمد. با توجه به اینکه ضریب تبیین (R2) برای مدل های به دست آمده برای کلیه صفات رئولوژی و حسی بالاتر از 8/0 بوده و فاکتور عدم برازش نیز برای تمامی صفات مذکور در سطح احتمال 5 درصد معنی دار نبود، صحت مدل ها برای برازش اطلاعات مورد تایید قرار گرفت. در نهایت، بر اساس ویژگی های رئولوژیکی و حسی پنیر خامه ای، نقاط بهینه تولید پنیر خامه ای تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بهینه سازی فرمولاسیون پنیر خامه ای با روش سطح پاسخ، آنزیم ترانس گلوتامیناز در سطح 01/3 درصد و ژلاتین با 38/0 درصد به عنوان سطح بهینه معرفی گردید. استفاده از آنزیم ترانس گلوتامیناز و ژلاتین در سطوح گفته شده منجر به تولید محصولی کم چرب با ویژگی های رئولوژیکی و بافت مطلوب، مشابه نمونه شاهد پر چرب نشان داد همچنین ویژگی های حسی نمونه بهینه از مقبولیت به مراتب بالاتری نزد مصرف کنندگان برخوردار بود.

    کلیدواژگان: پنیر خامه ای، خواص رئولوژیکی، کم چرب، ترانس گلوتامیناز، ژلاتین
  • صفورا جلالی، حسین جلالی، سید حسین حسینی قابوس* صفحات 61-72
    سابقه و هدف

    کدوحلوایی یک منبع مناسب از کاروتن، ویتامین های محلول در آب و اسیدهای آمینه است. کدوحلوایی را می توان به آرد که دارای ماندگاری طولانی است تبدیل نمود. آرد کدوحلوایی به دلیل عطروطعم بسیار مطلوب، شیرینی و رنگ زرد نارنجی-قرمز عمیق آن استفاده می شود. مالت سازی یک فرآیند زیست فناوری است که شامل مراحل خیساندن، جوانه زنی و خشک کردن غلات در شرایط کنترل شده است و هدف آن سنتز آنزیم های هیدرولیتیک، تجزیه دیواره سلولی، پروتئین و نشاسته است. کیک ها با ویژگی های ارگانولپتیکی مناسب یکی از پرمصرف ترین محصولات آردی در سراسر جهان تلقی می شوند. با توجه به نقش فیبرهای غذایی بر سلامت و جلوگیری از برخی از انواع سرطان ها و دیابت، طرفداران غذاهای حاوی فیبر بالا در حال افزایش می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پودر کدوحلوایی و مالت جو در چهار سطح 0، 10 ، 20 و 30 درصد به عنوان جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک مورد استفاده قرار گرفت. تاثیر جایگزین کردن پودر کدوحلوایی و مالت جو با آرد گندم بر خواص فیزیکوشیمیایی و ویژگی های حسی کیک اسفنجی مانند pH، چربی، پروتئین، رطوبت، خاکستر، بتاکاروتن، عناصر معدنی، کربوهیدرات و بافت سنجی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    بافت سنجی توسط دستگاه بافت سنج (مدل TA. XTPLUS ، استیل میکروسیستم، انگلستان) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تیمارهای حاصل در PH اختلاف معنی داری نداشتند (05/0<P). با افزایش درصد پودر کدوحلوایی و مالت جو به فرمولاسیون کیک اسفنجی اختلاف معنی داری بین کیک ها از نظر مقدار چربی و پروتئین مشاهده نشد و مقدار چربی و پروتئین کیک ها به ترتیب در محدوده 23/27-34/24 درصد و 75/8-40/8 درصد به دست آمد. اما نتایج آزمون های رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات اختلاف معنی داری نسبت به تیمار شاهد نشان داد (05/0>P). ملاحظه شد که افزودن پودر کدوحلوایی و مالت جو به آرد باعث نرمی بافت کیک اسفنجی تولیدی گردید. با افزایش پودر کدوحلوایی و مالت جو اختلاف معنی داری بین کیک ها از نظر خصوصیات بتاکاروتن مشاهده شد و بتاکاروتن کیک ها در محدوده 98/1-40/0 میلی گرم در 100 گرم بود. با افزایش درصد پودر کدوحلوایی و مالت جو اختلاف معنی داری بین کیک ها از نظر مقدار کلسیم و آهن مشاهده شد و مقدار کلسیم و آهن کیک ها به ترتیب در محدوده 700-500 میلی گرم در 100 گرم و 70/59-75/40 میلی گرم در 100 گرم به دست آمد. با افزودن پودر کدوحلوایی و مالت جو به فرمولاسیون کیک اسفنجی اختلاف معنی داری بین کیک ها از نظر خصوصیات بافت سنجی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج ارزیابی حسی تیمارها نشان داد که کیک اسفنجی تولیدی با 10 درصد پودر کدوحلوایی و مالت جو به عنوان بهترین فرمولاسیون کیک می باشد.

    کلیدواژگان: کدوحلوایی، مالت جو، فیزیکوشیمیایی، ارزیابی حسی
  • حبیب الله میرزایی، نسیم صدیقی، جعفر میلانی * صفحات 73-84
    سابقه و هدف
    سویا از دیرباز به عنوان منبع عالی از پروتئین های گیاهی با کیفیت بالا و غنی از اسید آمینه لیزین که بیشتر غلات دچار کمبود آن هستند شناخته شده است. با جوانه زنی ارزش تغذیه ای سویا بیشتر افزایش می یابد زیرا در اثر جوانه زدن آنزیم ها فعال شده و با فعال شدن آنزیم ها فاکتورهای ضد تغذیه ای آن از بین رفته و قابلیت هضم پروتئین پروتئین ها و کربوهیدراتها افزایش می یابد. هدف از این بررسی افزایش ارزش تغذیه ای نان بربری با حفظ و یا حتی بهبود کیفیت آن با استفاده از آرد سویای جوانه زده است.
     
    مواد وروش ها
    در این تحقیق تاثیر افزودن آرد سویای جوانه جوانه زده و آرد سویای بدون تیمار معمولی در غلظت 10% (وزنی بر اساس آرد) بر ویژگی های خمیر و کیفیت نان بربری مورد مطالعه قرار گرفت. پس از تهیه نان محتوای رطوبتی نان، اندیس یکنواختی شکل، خصوصیات خمیر از قبیل جذب آب، زمان گسترش خمیر، زمان پایداری و درجه نرم شدن و عدد کیفی توسط دستگاه فارینوگراف اندازه گیری شدند. ریز ساختار نان توسط میکروسکوپ الکترونی و خصوصیات حسی آن توسط ارزیاب ها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که افزودن آرد سویای تحت تیمار جوانه جوانه زدن و آرد سویای بدون تیمار به فرمولاسیون نان تاثیر نامطلوبی بر خواص کیفی نان نداشت و حتی در پاره ای از خصوصیات باعث بهبود آن نیز گردید. نتایج آنالیز رطوبت نشان داد که مغز نان حاوی آرد سویای جوانه زده بیشترین میزان رطوبت را داشت و با نمونه شاهد و نان حاوی آرد سویای حوانه جوانه نزده از لحاظ آماری اختلاف معنی داری (05/0>P) داشت مشاهده شد. از لحاظ اندیس تقارن بین شاهد و تیمار حاوی آرد سویای جوانه نزده از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0>P) و نمونه حاوی آرد سویای جوانه نزده بیشترین مقدار را داشت دارا بود. همچنین بر اساس داده های فارینوگراف، هردو نمونه نان حاوی آرد سویا بهتر از نمونه شاهد بودند به جز زمان مقاومت که تفاوتی در نمونه شاهد با نان حاوی آرد سویای جوانه زده مشاهده نشد. با افزودن آرد سویا جوانه زده و جوانه نزده به نان ریز ریز ساختار آن در هر دو نمونه نسبت به نمونه شاهد بهبود یافت. با توجه به داده های آنالیز حسی به جز شاخص رنگ بین شاهد و تیمارها در هیچکدام از شاخص شاخص ها از لحاظ آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نمونه حاوی آرد سویای جوانه زده از لحاظ فاکتور رنگ به طورمعنی داری پایینتر از دو نمونه شاهد و نان حاوی آرد سویای جوانه جوانه نزده بود.
    کلیدواژگان: نان بربری، سویای جوانه زده، ریز ساختار، فارینوگراف، کیفیت
  • بهناز صداقت، لیلا نجفیان* صفحات 85-98
    سابقه و هدف

    اکسایش عامل اصلی فساد چربی ها و روغن ها محسوب می شود. اکسیداسیون روغن ها علاوه بر تغییر ویژگی های ارگانولپتیکی ماده غذایی، ارزش غذایی و عمر نگهداری روغن ها را کاهش می دهد. به همین دلیل آنتی اکسیدان های سنتزی برای جلوگیری از بدطعمی ناشی از اکسایش به روغن ها و چربی ها اضافه می شود. با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی مانند تری بوتیل هیدروکینون (TBHQ) ، بوتیلید هیدروکسی تولوئن (BHT) ، بوتیلید هیدروکسی آنیزول (BHA) واسترهای گالات اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان در بدن انسان دارد لذا تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات روش های مختلف استخراج بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی می باشد.

    مواد و روش ها

    برگ توت سفید بعد از خشک شدن آسیاب گردید و عصاره ها با استفاده از روش های ماسراسیون (حلال اتانول- آب، 50:50) ، اولتراسوند و سیال فوق بحرانی استخراج شدند. مقدار کل ترکیبات فنولی با روش فولین-سیوکالتو و توکفرول عصاره ها با استفاده از روش رنگ سنجی اندازه گیری شد و برای اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت های 500، 1000، 1500 و 2000 قسمت در میلیون از روش های مهار رادیکال آزاد 1،1 دی فنیل 2، پیکریل هیدرازین (DPPH) ، بیرنگ شدن بتاکاروتن/ اسید لینولئیک استفاده شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه گردید.

    یافته ها

    مقدار ترکیبات فنولی و توکفرول در روش استخراج با اولتراسوند بیشتر از سایر روش ها بود. فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH غلظت های مختلف عصاره نشان داد که در تمام نمونه های مورد بررسی با افزایش غلظت عصاره میزان مهار رادیکال آزاد افزایش یافته است و اختلاف معنی دار آماری بین غلظت های مختلف مشاهده شد. میزان مهار رادیکال های آزاد از 98/40% تا 46/77% متغیر بود. در روش بیرنگ شدن بتاکاروتن/لینولئیک اسید مشاهده شد که با افزایش غلظت عصاره در تمام نمونه های مورد بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و در تمام غلظت های مورد بررسی نمونه های اولتراسوندی بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و عصاره های استخراج شده با روش ماسراسیون کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشتند. با افزایش غلظت عصاره از 500 به 2000 قسمت در میلیون فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت و غلظت 2000 قسمت در میلیون از عصاره برگ سفید توت از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی اختلاف معنی دار آماری (05/0 p <) با 100 قسمت در میلیون آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ نداشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که استخراج با اولتراسوند در فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ توت سفید با روش رادیکال آزاد DPPH و بیرنگ شدن بتا کاروتن/ لینولئیک اسید موثرتر بود. فعالیت آنتی اکسیدانی بالای عصاره به نظر می رسد به توکوفرول و محتوای فنولیک بالای آن نسبت داده شود. بنابراین، عصاره برگ توت سفید میتواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی در صنعت غذا باشد

    کلیدواژگان: عصاره برگ توت سفید، آنتی اکسیدان، ماسراسیون، اولتراسوند، سیال فوق بحرانی
  • عمر قرناسی غراوی، امیرحسین افکاری سیاح، عزت الله عسکری اصلی، منصور راسخ، حسینعلی شمس آبادی * صفحات 99-116
    سابقه و هدف

    از جمله مشکلات خشک کردن شلتوک برنج در اکثر کارگاه های شالی کوبی کشور، عدم یکنواختی در فرآیند خشک شدن این محصول است. این مشکل باعث ایجاد تنش های حرارتی و رطوبتی در شلتوک می شود و در نتیجه باعث ایجاد ضایعات در فرآیند های بعدی خواهد شد. هدف از این پژوهش، دست یابی به بیشینه عملکرد تبدیل شلتوک به برنج سفید سالم در کمترین مدت زمان خشک کردن است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برای کاهش ضایعات و افزایش سرعت خشک شدن از یک دستگاه خشک کن دوار آزمایشگاهی ابداعی جدید بهره گیری شد. در این تحقیق، فرایند خشک کردن شلتوک برنج با استفاده ازخشک کن دوار ناپیوسته آزمایشگاهی توسط روش سطح پاسخ (طرح مرکب مرکزی) در محدوده دمایی 40- 80 درجه سانتی گراد، سرعت چرخش استوانه دوار مختلف 2 تا 10 دور بر دقیقه و میزان پر بودن مخزن استوانه ای خشک کن دوار 25 تا 66 درصد بهینه یابی شد. پارامتر های کیفی شامل میزان شکستگی دانه ها (درصد) ، مقدار ترک خوردگی دانه ها (درصد) و مدت زمان خشک شدن نمونه ها به عنوان پاسخ برای توسعه یک مدل پیشگویی و بهینه یابی فرایند خشک کردن مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر متغیر های مذکور بر زمان خشک کردن و میزان ضایعات معنی دار است و دما بیشترین تاثیر را بر میزان ضایعات و زمان خشک شدن دارد. با افزایش سرعت چرخش استوانه دوار، مدت زمان خشک شدن کاهش یافت. نتایج فرآیند بهینه سازی با حداقل ضایعات (درصد شکستگی و ترک خوردگی) و مدت زمان خشک شدن در دمای هوای ورودی 53/56 درجه سانتی گراد، سرعت چرخش استوانه 10 دور بر دقیقه و میزان پر بودن استوانه 20/54 درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    شرایط خشک کردن نقش مهمی در بروز خصوصیات کیفی و ضایعات نهایی شلتوک برنج دارد. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر کارایی مفید متدولوژی رویه پاسخ در بهینه یابی فرایند خشک کردن با خشک کن دوار ناپیوسته آزمایشگاهی بود. براساس نتایج بدست آمده هر سه فاکتور دمای هوای ورودی، سرعت چرخش استوانه دوار و میزان پر بودی تاثیر قابل توجه ای بر خصوصیات کیفی و درصد ضایعات داشتند و دما بیشترین تاثیر را نسبت به دیگر پارامترهای مستقل بر میزان ضایعات شلتوک برنج داشت.

    کلیدواژگان: شلتوک برنج، خشک کردن، زمان، ضایعات، رویه سطح پاسخ
|
  • Ali Nasirpour, Mahmoud Sheikhzeinnodin, Javad Keramat Pages 1-16

     

    Background and objectives

    CoQ10 is a lipophylic natural antioxidant with fundamental role in mitochondria bioenergetics. The positive effect of CoQ10 in therapy of many diseases is due to its antioxidant and bioenergetics properties. Reduction of endogenous synthesis of CoQ10 by the ageing, insufficient amount in the food and several health benefits of CoQ10 have led to food fortification. The objective of this study was to microencapsulate CoQ10 by complex coacervation method and determinate of optimum mixture component (β-lactoglobulin (β-lg), Arabic Gum (AG), Oil containing CoQ10 and water) to achieve maximum value of microencapsulation efficiency (ME) and payload. Due to temperature sensitive characteristic of CoQ10, Gelatin was replaced with β-lg and combination of β-lg and AG were used to microencapsulation of Oil containing CoQ10.

    Materials and methods

    At first CoQ10 powder and olive oil were poured in opaque tube and stirred in incubator shaker for 24h. Then solutions of β-lg and GA were prepared at 1-4% (w/w), by dispersing the required amount of them in deionized water and microcapsules were formed by adding oil phase containing CoQ10 to the β-lg solution and preparation of emulsion, adding the GA solution and adjusting pH to 4. After separation of microcapsules freeze dryer was used to dehydration of them, and Morphology of CoQ10 microcapsules was examined using a Scanning Electron Microscope (SEM) and an optical microscope. The particle size and the particle size distribution of moist microcapsules were determined using a particle size analyzer. In the next stage it was used from n-hexane to extracting oil and extracted oil was dissolved in 1,4-dioxane and analyzed by a high performance liquid chromatography (HPLC) system, and microencapsulation efficiency was calculated for microcapsules before and after freeze drying. At the end the effect of oven drying and defrost on microencapsulation efficiency was studied for 5 formulations.

    Results

    ME values before drying for all formulations except one sample (containing: 4%β-lg, 4%AG, 5%Oil and 87% water) were in the range of 94.05-99.01%. Variation in ME and payload values after freeze drying was in the range of 34.91-92.45 and 24.78-83.75%, respectively and sample containing 2.5% (w/w) β-lg and 2.5% (w/w) AG and 5 % (w/w) oil obtained the highest ME value, an homogeneous particle size distribution and had a smooth and free of pores surface.

    Conclusion

    Based on the results, formulation containing 2.5% (w/w) β-lg and AG and 5 % (w/w) oil can be successfully used to microencapsulation of CoQ10

    Keywords: Microeancapsulation, CoQ10, Complex coacervation, Microencapsulation efficiency, payload
  • Rheological properties of sponge cake based on the rice and wheat germ flour
    Mahshid Rahbari* Pages 17-32
    Background and objective
    Sponge cake as a snack food has Great popularity among individuals. It seems by fortifying its formulation as a popular snack food, can prepare a functional and nutritive formulation. On the other hand, with increase in sensitivity to gluten and celiac disease, demanding for gluten free or gluten reduced has increased. Due to the importance of proteins forming the viscoelastic gluten network in creating of desirable rheological characteristics of bakery product, the necessity use of proteins with similar characteristics to replace the gluten protein is evident. The aim of this study was to prepare a functional and nutritive product by using rice flour and wheat germ flour as substitute of wheat flour in sponge cake formulation. The cake batter samples were prepared based on 100 percent rice flour, also, wheat germ flour were used at levels of 0, 5, 10, 15, and 20 percent in batter formulations. Also, one sample containing wheat flour was prepared as control. Due to important role of wheat protein in forming of texture of dough and cake, Impact of replacing wheat flour with rice flour and wheat germ flour on dough rheological properties of resulting cake was investigated.
    Materials and Methods
    After defatted wheat germ flour preparation, cake samples were prepared according to specified formulations. To study the rheological behavior, stable rheological tests (flow behavior) and sweep tests (strain sweep and frequency sweep) on obtained dough were applied by using rheometer equipped with two parallel plates.
    Results
    Results of flow behavior test indicated that all batter samples exhibited thixotropic shear thinning behavior under steady shear tests, which fitted by Power law model and the factors related to this model were specified in the samples. Also, it was observed that batters exhibited weak- gel like properties, by using dynamic oscillatory shear tests and had significant effects on acquired parameters from frequency sweep test, such as storage modulus, loss modulus and tan delta (P<0.05). Sample containing rice flour exhibited weak rheological characteristics compared with control. However, with increasing wheat germ flour levels (from 10 percent to 20 percent), viscosity and consistency coefficient increased, and the combination of rice flour and 10% wheat germ flour was closest to the control.
    Conclusion
    It can be concluded, this is possible to prepare a functional product with desirable rheological characteristics by applying appropriate levels of rice flour and wheat germ flour as wheat flour substitutes in sponge cake formulation
    Keywords: Rice flour, Defatted wheat germ flour, Sponge cake, Rheological characteristics
  • Marcos Neves, Mitsutoshi Nakajima, Seyed Jafar Hashemi* Pages 33-46
    Background and objectives

    Biopolymer-based films such as chitosan have been studied widely due to their biodegradability and biocompatibility. Chitosan has a great potential for a wide range of food applications but its’ hydrophilic character, and consequently its poor mechanical properties in the moist condition, limits its application (1, 2). Composite films have received much attention, because of their extraordinary possibility to improve the properties of films. One of the promising ways to modify biopolymer properties in terms of physicomechanical properties, inherent water sensitivity, and their relatively lower stiffness and strength, is to make hybrid films using biopolymers and nano-sized fillers known as nanocomposite films. In this research, the effect of bentonite nanoclay/chitosan ratio on the water vapor permeability (WVP), mechanical properties, and surface microstructure of the chitosan nanocomposite films was evaluated.

    Materials and methods

    In this research, chitosan biopolymer aqueous solution with two concentration (2, and 3% w/v) and bentonite nanoclay solutions with two clay compositions (1 and 3% based on chitosan) were prepared, separately. The chitosan solution was then slowly added to the clay suspension at 55oC. The nanocomposite films were prepared using the solvent-casting method. The films based on 2 and 3% chitosan were considered as unfilled control samples. The water vapour permeability (WVP), tensile strength (TS), elongation at break (E), and microstructures of the films were investigated.

    Results

    The results show that at identical concentrations of chitosan the amount of bentonite nanoclay affect the WVP and tensile strength (TS) of chitosan films, significantly (p<0.01). By adding 1% nanoclay bentonite to polymer matrix, the value of TS strength of nanocomposite film increased to approximately 0.66 (2% chitosan) and 0.35 MPa (3% chitosan). Moreover, the elongation value decreased to 8.8% and 6.47% in the nanocomposite films based on 2 and 3% chitosan, respectively. Further increase in clay content to 3 wt%, the WVP, elongation and TS of nanocomposites film decreased for chitosan 2 wt%. According to the SEM micrograph, non-homogeneous structure was found for 3% clay-chitosan nanocomposite in comparision to 1% nanoclay loaded chitosan nanocomposite in full agreement to the decrease in TS value observed. With increase the percentage of nanoclay bentonite to 3%, the pore spaces of film increased and consequently the TS exhibited decreased

    Conclusion

    According to the findings of this research, interactions between nanoclay and chitosan in nanoclay-chitosan nanocomposite have led to the formation of a new material with enhanced mechanical, morphological, and WVP properties than the pure chitosan. Finally, in 1% nanoclay concentration, the water vapor permeability, elongation, tensile strength, and also consistency of the microstructure films were significantly modified in compare of pure chitosan

    Keywords: Chitosan, Water vapor permeability, Nanoclay bentonite, Nanocomposite, Scanning electron microscopy
  • Farzaneh Hemati, Akram Arian Far* Pages 47-60
    Background and objectives

    Cream cheese is a product made from pasteurized milk and cream and has a smooth, slightly laminar texture. Due to the high nutritional value of dairy products, their production and use are increasing. But due to the high fat content of some dairy products such as cream cheese, their consumption is harmful in some cases and threatens consumer health. Therefore, demand for low-fat and low-calorie dairy products is increasing.cheese Fat is also effective in improving the appearance and texture of the cheese. Usually low-fat cheeses, had undesirable texture and flavor.therefore in this study,the effect of microbial transglutaminase and gelatin was investigated on the texture properties such as hardness, cohesiveness, resistance and chewiness , viscosity and sensory properties of low-fat cream cheese.

    Materials and methods

    In this study, gelatin and transglutaminase were used in the formulation of low-fat cream cheese. Effect of gelatin levels three (0.2, 0.4 and 0.6 %) and microbial transglutaminase levels three (1, 3 and 5%) by measuring the texture rheological and sensory properties using response surface methodology and design expert software 6.0.2 version were performed. The experiment was conducted based on Box- Behnken design with three factor and three levels comprising a total of 13 tests. Sensory evaluation was done with Hedonic method. Rheological properties of texture analysis were done using the Texture Analyzer. All samples produced in the same condition and were stored at 6-4 ° C and tested on the fifth day after production.

    Results

    Cream cheese properties were assessed by diagrams and models for each response were quadratic polynomial. Since the coefficient of determination (R2) for models obtained for all rheology and sensory characteristics were more than 0.8, lack of fit for all above character were not significant at the 5% level, the model were approved for fitting information. Finally, based on the rheological characteristics of the cream cheese determined the optimal production production.

    Conclusion

    Response surface designs optimization showed that desired rheological properties for cream cheese, transglutaminase concentration of 3.01%, gelatin concentration of 0.38%, were identified as optimal, Leading to a low-fat product with rheological and texture properties would be desirable similar to the full-fat control sample, and also the sensory properties evaluation revealed that the optimized sample was considerably more appreciated by consumers counterpart. Keywords: Cream cheese, Rheological properties, Low-fat, Transglutaminase, Gelatin

    Keywords: Cream cheese, Rheological properties, Low-fat, Transglutaminase, Gelatin
  • Seyyed Hossin Ghabos* Pages 61-72
    Background and objectives

    Pumpkin is a good source of carotene, water-soluble vitamins and amino acids. Pumpkin can be processed into flour which has a longer shelf-life. Pumpkin flour is used because of its highly-desirable flavour, sweetness and deep yellow orange –red colour. In this study, kinetic modeling of pumpkin drying in an infrared-hot air dryer was investigated. Malting is one of the biotechnological processes that includes steeping, germination and killing of cereal in controlled environment in which hydrolytic enzymes are synthesized and cell wall, protein and starch of endosperm are largely digested. Cakes by appropriate organoleptic characteristics are considered the most commonly used flour products all over the world. According to the role of dietary fiber on health and prevent some types of cancer and diabetes, fans of high-fiber foods is increasing.

    Materials and methods

    In this study pumpkin and malt powder at four levels of 0, 10, 20 and 30 % as substitute of wheat flour was used in the cake formulation. The effect of pumpkin and malt powder replacement with wheat flour on physico chemical and sensory properties of sponge cake including pH, fat, protein, moisture, ash, β-carotene, mineral, carbohydrate and texture were evaluated. Textural properties were evaluated by texture analyser (TA XT PLUS model, Stable Micro systems, U k).

    Results

    The results showed that treatments didn’t have significant difference effect on pH. With increasing of pumpkin and malt powder on sponge cake formulation no significant difference was observed between the fat and protein contents of cakes and sample fat and protein contents were in the range of 24.34-27.23 and 8.40-8.75 %. But moisture, ash and carbohydrate contents results show significant difference (P<0.05). It was observed with addition pumpkin and malt powder on the flour the texture of sponge cake was softer. With increasing in pumpkin and malt powder significant difference was observed between the β carotene contents of cakes and β-carotene content was between 0.40-1.98 mg/100 gr. With increasing of pumpkin and malt powder on sponge cake formulation significant difference was observed between the calcium and iron contents of cakes and sample calcium and iron contents were in the range of 500-700 mg/100 gr and 40.75-59.70 mg/100 gr With increasing of pumpkin and malt powder significant difference was observed between the textural properties of cakes.

    Conclusion

    Sensory evaluation of treatments showed that manufacturing sponge cake with 10% of pumpkin and malt powder is the best cake formulation

    Keywords: Pumpkin, Malt, Physicochemical, Sensory evaluation
  • Jafar Milani* Pages 73-84
    Background and objectives

    Soy has long been a great source of high quality vegetable proteins rich in lysine amino acid, which the most cereals are deficient, is known. The nutritional value of soybean increases by germination, because as the result of sprouting stage, plant enzymes are activated and in consequence of enzyme activation its anti nutritional factors are diminished and digestibility of proteins and carbohydrates is increased. The aim of this study is increasing the nutritional value of bread while maintaining or even improving its quality using germinated soy flour.

    Materials and methods

    In this study, effect of adding germinated and non-germinated soy flour at concentration of % 10 (based on flour weight) on dough properties and barbari bread quality was studied. After bread making; moisture content, symmetry index, dough properties such as: water absorption, dough development time, stability time, degree of softening and quality number were measured by a Farinograph.

    Results

    The results of this study showed that adding germinated and non germinated soybean flour to bread formulation have not adverse effect on bread quality properties and even in some of its characteristics were improved. Moisture content analysis results showed that bread crumb including germinated soy flour had the most moisture content and it was significant different from bread including non germinated soy flour and control bread (P>0.05). According to symmetry index there was no significant difference between control bread and bread including non germinated soy flour (P>0.05), and bread sample having non-germinated soy had the most symmetry index. Moreover, based on Farinograph results, both bread samples containing soy flour were better than control sample except for stability time factor which significant difference was not seen between control bread and germinated soy bread. By addition of germinated and non germinated soy flour to bread formulation, the microstructure of bread samples improved in comparison with control bread. According to sensory evaluation, there was no significant difference among samples except for color value. The bread sample containing germinated was significantly lower than the control bread and bread including germinated soy flour based on color value.

    Conclusion

    Totally , according to quality properties such as moisture content of dough and bread and symmetry index, bread including germinated soy was superior than non-germinated soy but based on dough stability, bread color and microstructure, the bread containing non-germinated was enhanced. According to these findings, adding soy flour to the bread formulation, specially for non-germinated soy flour can be used as an inexpensive way to improve the nutritional quality of the community.

    Keywords: Barbari bread, Germinated soy, Microstructure, Farinograph, Quality
  • Leila Najafian* Pages 85-98
    Background and objectives

    Oxidation is main causes of oils and fats rancidity. Oil oxidation changes the organoleptic properties of food and also reduces nutrition value and shelf life of oils. Synthetic antioxidant is added to oils and fats to preventing off-flavour that occur by oxidation. Due to the adverse effects of synthetic antioxidants such as TBHQ ،BHT ،BHA and GA on human body including mutagenic and carcinogenic effects, production of natural antioxidant as alternative for synthetic antioxidants it is necessary. The aim of this study was to evaluate the effects of extraction techniques on phenolic compounds and antioxidant activity of white mulberry leaves extract as natural antioxidant.

    Materials and Methods

    The white mulberry leaves after drying were milled and extracts were extracted using maceration (ethanol solvent – water, 50:50), ultrasound assisted and supercritical fluid extraction methods. Total phenolic compounds (TPC) and tocopherol (TC) were measured using Folin–Ciocalteu method and colorimetric assay and antioxidant activity of extract in 500, 1000, 1500 and 2000 ppm concentrations were measured using 1, 1-Diphenyl-2-picryl-hydrazyl)DPPH (radical scavenging, β-caroten/linoleic bleaching assays. Antioxidant activity of extracts was compared with synthetic antioxidant (TBHQ).

    Results

    The TPC and TC in ultrasonic extract were higher than other extracts due to extraction conditions. The DPPH radical scavenging activity of extracts at different concentrations showed that free radical scavenging of the all samples increased with increasing of concentration of extracts and statistically significant difference was between different concentrations. Free radical scavenging value was varied from 40. 98% to 77. 46%. In β-Caroten/linoleic acid method was observed antioxidant activity of all extracts examined increased with increasing of concentration of extracts. In all concentrations examined, samples with ultrasound-assist extraction had the highest antioxidant activity and extracts with maceration extraction method showed the lowest antioxidant activity. By increasing in extract concentration from 100 to 2000 ppm, antioxidant activity increased and 2000 ppm of extract had not statistically significant difference with TBHQ.

    Conclusion

    Generally, the results of the present study indicated that the ultrasound-assist extraction was more effective in antioxidant activity of white mulberry leaf extracts in the DPPH free radical assay and β-carotene/linoleic bleachin. The high antioxidant activity of the extracts appeared to be attributed to its high tocopherol and phenolics content. Therefore, white mulberry leaf extract can be used as a natural antioxidant to replace the synthetic antioxidants in food industry

    Keywords: White mulberry leaf extract, Antioxidant, Maceration, Ultrasound, Supercritical fluid
  • Hossein Ali Shamsabadi* Pages 99-116
    Background and objectives

    The problems of drying in the paddy factory is lack of unuiformity drying in the paddy rice that creates stress temperature and moisture and thus will cause fractures in the later stages. The purpose of this research was to develop a performance history rice healthy white paddy drying in the shortest time.

    Background and objectives

    The problems of drying in the paddy factory is lack of unuiformity drying in the paddy rice that creates stress temperature and moisture and thus will cause fractures in the later stages. The purpose of this research was to develop a performance history rice healthy white paddy drying in the shortest time.

    Background and objectives

    The problems of drying in the paddy factory is lack of unuiformity drying in the paddy rice that creates stress temperature and moisture and thus will cause fractures in the later stages. The purpose of this research was to develop a performance history rice healthy white paddy drying in the shortest time.

    Materials and methods

    In this study, to reduce losses and increase the drying rate of a rotary dryer machine utilizing the innovative laboratory. Response surface methods and central composite design software for modeling and design expert was used to obtain the optimum condition. Independent variables include temperature (40 to 80 °C), rotating cylinder rotation speed (2 to 10 rpm) and the full cylinder (25 to 66%) was rotary dryer. The quality parameters percentage of breakage, percentage of crack and drying time were used as response parameters to develop predictive models and optimize the drying process.

    Results

    The results showed significant effects of the variables of interest on the amount of waste and the temperature has the greatest impact on the amount of waste and drying times, also decreased with increasing rotation speed drying time. The results of the optimization process with a minimum amount of waste (percentage of breakage and percentage of crack) and drying time in the inlet air temperature 56.53 °C, the speed of rotation of the cylinder 10 rpm and the full cylinder 54.20% was found.

    Conclusion

    The condition of drying process have important rule in final quality properties and waste of paddy rice. The study revealed that RSM could be used to develop adequate prediction models for describing quality changes in paddy rice during drying. The changes in the quality parameters were adequately described by quadratic model. Successful optimization for the paddy rice drying process can also be made using desirability functions in RSM