فهرست مطالب

پژوهش های پولی - بانکی - پیاپی 35 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 35 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم مرادی، سید مرتضی غفاری اسمعیلی، آرش احمدی صفحات 1-24
    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط بین رشد مانده تسهیلات بانکی، رشد ارزش افزوده و سرمایه گذاری است.
    برای این منظور از داده های سری زمانی مربوط به چهار بخش اقتصادی صنعت و معدن، کشاورزی، خدمات و مسکن در دوره 95-1358 استفاده و مدل در چارچوب خود رگرسیون برداری با داده های تابلویی تصریح شد. پس از انجام آزمون های تصریح و تخمین مدل، نتایج نشان داد که اگر یک تکانه به اندازه یک انحراف معیار در تغییرات رشد مانده تسهیلات بانکی به وقوع بپیوندد باعث افزایش رشد ارزش افزوده شده و پس از ده دوره اثر آن خنثی خواهد شد. اثر شوک تغییرات رشد مانده تسهیلات بانکی بر رشد سرمایه گذاری، عموما با وقفه ظاهر شده و پس از ده دوره خنثی خواهد شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که حدود 14 درصد تغییرات رشد ارزش افزوده توسط رشد مانده تسهیلات بانکی توضیح داده می شود که در پایان دوره دهم این اثر به 32 درصد می رسد.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری، خودرگرسیون برداری با داده های تابلویی، ایران
  • محمد یوسفی صفحات 25-54
    با توجه به افزایش بانک ها و موسسات مالی در کشور و هم چنین روند خصوصی سازی بانک های دولتی؛ ارزیابی عملکرد نهادهای مذکور اهمیت خاصی پیدا کرده است. هدف از این مطالعه احصای شاخص های مالی مربوط به رتبه بندی بانک ها و ارائه یک مدل تصمیم گیری چند معیاره فازی برای رتبه بندی بانک های کشور می باشد. برای به دست آوردن اطلاعات مالی جامعه آماری پژوهش که شامل 31 بانک و 2 موسسه مالی و اعتباری می باشد از ترازنامه و صورت سود و زیان حسابرسی شده مربوط به پایان سال 1393 استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات و رتبه بندی بانک ها از ترکیب روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و تکنیک اولویت بندی ترجیحات براساس نزدیکی به راه حل ایده آل (TOPSIS) استفاده شده است. در مرحله اول وزن اهمیت هریک از شاخص های مالی با استفاده از AHP فازی و با به کارگیری نرم افزار متلب به دست آمد و در مرحله بعد، با استفاده از روش TOPSIS و با به کارگیری نرم افزار اسمارت تاپسیس رتبه بندی بانک ها صورت پذیرفت. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که شاخص سرمایه از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در رتبه بندی بانک ها می باشد و هم چنین بانک هایی که ازلحاظ شاخص های مالی در وضعیت خوبی قرار ندارند باید به دنبال تقویت جایگاه خود از طریق بهبود در وضعیت شاخص های مالی و یا ادغام با شرکای استراتژیک و یا بانک های بزرگ تر باشند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی ترجیحات بر اساس نزدیکی به راه حل ایده آل، منطق فازی
  • سید رسول صادقی، محمدحسن ملکی، پیمان متقی صفحات 55-82
    در پژوهش حاضر به ارزیابی عملکرد بانک های خصوصی کشور به کمک روش تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. ارائه خدمات در بانک ها و تبدیل منابع در دسترس به خروجی های مورد نظر، از مراحل مختلف و فرایندهای درونی متعدد تشکیل شده است و عملکرد هریک از بانک ها در دوره های زمانی مختلف متغیر می باشد. مدل های مرسوم تحلیل پوششی داده ها قادر به سنجش عملکرد فرایندهای درونی و متوالی و همچنین سنجش عملکرد طی چند دوره ی زمانی نمی باشند. بنابراین در پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده های پویا، یک مدل دومرحله ای جهت سنجش کارایی و اثربخشی بانک ها طی دوره های زمانی مختلف طراحی شده است. مدل ارائه شده فرآیندهای اصلی و متوالی درآمدزایی بانک ها را در نظر گرفته و با لحاظ کردن منابع میان دوره ای به سنجش کارایی، اثربخشی و عملکرد هریک از بانک ها و همچنین تعیین نمره ی عملکرد کلی و رتبه بندی بانک ها می پردازد. با به کارگیری این مدل، نمره کارایی و اثربخشی هریک از بانک ها در هر دوره ی زمانی به دست آمده است. نتایج نشان می دهد بانک های کاملا اثربخش یا کاملا کارا در یک دوره ی زمانی، لزوما بهترین بانک ازنظر عملکرد در آن دوره نمی باشند. همچنین ازنظر عملکرد کلی، تنها یکی از بانک ها توانسته نمره ی کامل به دست آورد، درصورتی که سایر بانک ها نیز در بعضی دوره های زمانی ازنظر کارایی و اثربخشی، عملکرد موفقی داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، اثربخشی، تحلیل پوششی داده های پویا
  • سعید شیرکوند، محمدرضا مهرگان، محمد اسماعیل فدایی نژاد، سید مجتبی میرلوحی، امیر حیدری صفحات 83-98
    این مقاله به ارائه مدلی برای مدیریت ترازنامه بانک های تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از برنامه ریزی آرمانی خواهد پرداخت. بانک ها با ریسک های گوناگون و مختلفی روبه رو هستند و باید الزامات وضع شده توسط بانک مرکزی را نیز رعایت نمایند. علاوه بر این؛ همانند سایر موسسات مالی اهداف دیگری همانند سودآوری برای سهامداران خود را نیز مدنظر دارند. برنامه ریزی آرمانی امکان تعقیب هدف های تعیین شده را هم زمان با رعایت محدودیت های وضع شده فراهم می سازد. بر اساس نتایج این تحقیق؛ ترازنامه های بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 90 تفاوت فاحش و چشمگیری با ترازنامه های بهینه داشته است. مجموع درصدهای انحراف اقلام ترازنامه بهترین و بدترین بانک بورسی از ترازنامه بهینه بانک خود به ترتیب 3674 و 33034 بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آرمانی، کفایت سرمایه، مدیریت دارایی - بدهی
  • کامران محمودپور، محمدنبی شهیکی تاش، محمدحسن فطرس، احمدعلی اسدپور صفحات 99-124
    در تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر صرفه های ناشی از مقیاس اقتصادی بر اندازه رقابت در صنعت بانکداری کشور، ابتدا در بخش نخست صرفه های ناشی از مقیاس محصولات بانکی در بازار متشکل پولی ایران با استفاده از تابع هزینه چند محصولی ترانسلوگ برآورد شده است. سپس تاثیر صرفه های اقتصادی محاسبه شده، بر ساختار بازار متشکل پولی کشور، در بازه زمانی 94-1387 با استفاده از روش بازنمونه گیری بوت استرپ مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج محاسبات نشان می دهد که با افزایش صرفه های ناشی از مقیاس اقتصادی آماره H پنزار و راس کاهش یافته است. تغییرات در مقدار آماره H پنزار و راس به دنبال افزایش صرفه های ناشی از مقیاس اقتصادی افزایش قدرت انحصاری در بازار متشکل پولی ایران را به همراه داشته است. این نتیجه از مقایسه آماره H پنزار و راس در دو وضعیت ساختار بازار با صرفه های ناشی از مقیاس و بدون صرفه مقیاس حاصل شده است و در نهایت نتایج فوق با یک بازنمونه گیری 200 تایی به کمک روش بوت استرپ مورد تائید واقع شده است.
    کلیدواژگان: بازار متشکل پولی ایران، صرفه های ناشی از مقیاس، ساختار بازار، بوت استرپ
  • سید سعید شمسی نژاد، سید عباس موسویان صفحات 125-150
    بازار بین بانکی به عنوان تامین کننده کوتاه مدت منابع مالی، نقش بسیار مهمی در بازار پول کشورها دارد. در کشور ما نیز با گذشت بیش از 9 سال از زمان تاسیس آن، نتوانسته است با ایجاد تنوع لازم در ابزارها و مکانیزم های معاملاتی آن، جایگاه خود را در بازار پولی کشور گسترش دهد. هرچند این رشد معاملات مرهون شرایط اقتصادی و نابسامانی اوضاع پولی کشور نیز بوده است اما در برخی سال ها، نواقص این بازار منجر به آسیب هایی در وضعیت پولی و مالی کشور شده است. سوال اصلی این تحقیق آن است که اصلی ترین عوامل آسیب زا در بازار بین بانکی ایران چیست و چگونه می توان آنها را مدیریت نمود؟ این مقاله تلاش دارد تا با تشریح عملکرد بازار بین بانکی از زمان تاسیس تاکنون، ضمن بیان آسیب شناسی و چالش های موجود در ابعاد مختلف این بازار، راهکارهای اصلاحی و روش های بهبود آنها را نیز ارائه نماید. یافته های این تحقیق که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و پرسشنامه ای به دست آمده است، بیانگر آن است در این بازار، 5 عامل به عنوان مهم ترین عوامل آسیب زا در ساختار فعلی بازار بین بانکی می باشند. این عوامل به ترتیب عبارتند از نبود سیستم رتبه بندی و مدیریت ریسک، فقدان سامانه جامع مبادلات الکترونیکی بین بانکی، عدم تنوع در ابزارهای پولی و مالی کوتاه مدت، عدم شفافیت در نرخ های بازار و فقدان ساختار مناسب تشکیلاتی. با شناخت عوامل آسیب زا می توان به طراحی ساختار جدید بازار بین بانکی در جهت افزایش کارایی آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: بازار بین بانکی، آسیب شناسی، نرخ سود
|
  • Ebrahim Moradi, Seyed Mortza Ghaffari Ismaili, Arash Ahmadi Pages 1-24
    The aim of this study is to investigate the relationship between banking facilities, value-added growth, and investment. for this purpose, were used time series data regarding to four economic sectors, industry and mining, agriculture, services and housing at 1979-2016 time period. Model was designed in the context of PVAR. After the tests specified and estimating model. The results showed that, If an impulse to happen changes in the growth of bank facilities at the size of SD accelerate the growth of added value. And after ten periods, its effect will be neutral. Generally, the effect of Shock at changes in bank facilities on the investment growth, after several periods will appear and after ten periods, Its effect will be neutral. Results of analysis of variance showed that about 14 percent of changes in value added growth is explained by the growth of bank facilities. At the end of the tenth periods this effect arrives to 32%.
  • Mohammad Yousefi Pages 25-54
    The purpose of this study is to identify financial indicators related to the bank ranking and provide a fuzzy multi-criteria decision-making model to rank the Iranian banks. To obtain the financial information of the research population, including 31 banks and 2 financial&credit institutions, the balance sheet and the statement of auditor's profit and loss related to the end of 2014 have been used. For analyzing information and ranking of banks, the combination of the fuzzy hierarchy process analysis method (FAHP) and Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) has been used. In the first stage, the importance of each of the financial indicators was obtained using Fuzzy AHP and Take advantage of MATLAB software. In the next step, using the TOPSIS method and applying SmartTopsis software, the banks were ranked. The results of the research indicate that the capital index is one of the most important factors in the ranking of banks, and banks that are not in a good position in terms of financial indicators should seek to strengthen their position by improving the status of financial indicators or merging with strategic partners and or larger banks.
  • Seyed Rasoul Sadeghi, Mohammad Hasan Maleki, Peyman Motaghi Pages 55-82
    This study evaluates performance of private banks through the Data Envelopment Analysis (DEA) method. Providing services in banks and converting available resources into outputs is composed of various stages and internal processes, and the performance of each of the banks varies over time. Typical DEA models are not able to measure the performance of internal and sequential processes, as well as performance measurement over different time periods. Therefore, in the present study, using a dynamic DEA approach, a two-stage model is designed to measure the efficiency and effectiveness of each bank in different time periods. The proposed model, taking into account the main and successive processes of bank's income generation, is to measure efficiency, effectiveness and the performance of each of the banks at each time period, as well as determining the overall performance and ranking of banks.The results show that banks that are quite effective or fully efficient in a given time period are not necessarily the best banks in terms of performance in that period. Also, in terms of overall performance, only one bank was able to achieve a complete score, while other banks have also been successful in some of the time in terms of efficiency and effectiveness.
  • Saeid Shirkavand, Mohammadreza Mehregan, Mohammad Esmaeil Fadaei Nejad, Seyed Mojtaba Mirlohi, Amir Heidari Pages 83-98
    This study evaluates the performance of private banks through the Data Envelopment Analysis (DEA) method. Providing services in banks and converting available resources into outputs is composed of various stages and internal processes, and the performance of each of the banks varies over time. Typical DEA models are not able to measure the performance of internal and sequential processes, as well as performance measurement over different time periods. Therefore, in the present study, using a dynamic DEA approach, a two-stage model is designed to measure the efficiency and effectiveness of each bank in different time periods. The proposed model, taking into account the main and successive processes of bank's income generation, is to measure efficiency, effectiveness and the performance of each of the banks at each time period, as well as determining the overall performance and ranking of banks. The results show that banks that are quite effective or fully efficient in a given time period are not necessarily the best banks in terms of performance in that period. Also, in terms of overall performance, only one bank was able to achieve a complete score, while other banks have also been successful in some of the time in terms of efficiency and effectiveness.
  • Kamran Mahmodpour, Mohammadnabi Shahikitash, Mohammad Hassan Fotros, Ahmad Ali Asadpour Pages 99-124
    In order to investigate the effect of economies of scale on the size of competition in the banking industry, in this study, the benefits the scale in the banking products is estimated in the Iranian money market with using the translog multiprocess cost function. This paper surveys 18 active banks during 2008–2016. Then, the calculated economies of scale in the banking industry is analyzed by the Bootstrap method. The results show Panzar and Rosse H-statistic rise with an increase in the economies of scale. Then changes in H-statistic which are following the increase in the economies of scale are accompanied by an increase in the monopoly power in the money market in Iran. This finding is driven by comparing the two situations: the market structure with and without the economies scales. Finally, these findings are confirmed by 200 Bootstrap iteration.
  • Seyed Saeed Shamsinejad, Seyed Abaas Mosavian Pages 125-150
    As short-term suppliers of financial resources, interbank markets have very important roles in countries’ monetary markets. Interbank market has failed to elevate its position in state’s money market during the nine years since establishment by providing required diversity in deal instruments and mechanisms despite its increased size of transactions.The main question proposed by this research is that “What are the most significant traumatic factors in Iran’s interbank market and how they can be managed?” This article is aimed at putting forward pathology and presenting challenges existing in different aspects of this market as well as corrective measures and improvement methods by delineating performance of interbank market from its inception onward This study’s findings, which have been obtained by descriptive-analytical and questionnaire-based methods, are expressive of the fact that in this market, five elements serve as the most important factors incurring damages in the current interbank structure. These elements include absence of a risk rating and management system, absence of a comprehensive electronic interbank interchange system, lack of diversification in short-term financial and monetary instruments, non-transparency in market rates, and lack of proper organizational structures, respectively. Identification of damage-incurring factors will assist us to design a new interbank market structure aimed at increasing its efficiency.