فهرست مطالب

پژوهش های پولی - بانکی - پیاپی 37 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 37 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مهدیلو* ، حسین اصغرپور، فیروز فلاحی صفحات 319-354
    ارزیابی دقیق مکانیسم های انتقال پول، از مهم ترین ارکان سیاست گذاری پولی می باشد، زیرا مطالعه مکانیسم انتقال پولی علاوه بر شناسایی و تفکیک اثرات کانال های مختلف، می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص سهم کانال های انتقال پول در اختیار سیاست گذاران قرار دهد. لذا در مطالعه حاضر نقش کانال های قیمت مسکن، قیمت سهام، نرخ ارز و اعتباری مورد بررسی قرار می گیرد. از طرفی باید توجه داشت که امکان انتقال غیرخطی سیاست های پولی و تغییر رابطه بین متغیرها، به دلیل تغییرات ساختاری در طی زمان وجود دارد. لذا از روش MS-VAR که قابلیت زیادی در لحاظ کردن تغییرات ساختاری دارد، استفاده می شود. برای داده های تحقیق نیز از تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت مصرف کننده، حجم پایه پولی، شاخص قیمت زمین، شاخص قیمت بورس تهران، نرخ ارز غیررسمی و مانده تسهیلات اعطایی بانک ها به بخش خصوصی از فصل اول 1370 تا فصل چهارم 1394 استفاده می شود. نتایج تحقیق حاکی از این است در رژیم یک (سال های قبل از 1385) ، کانال اعتباری در کوتاه مدت، کانال نرخ ارز در میان مدت و کانال قیمت مسکن در بلندمدت و در رژیم صفر (سال های بعد از 1385) ، کانال اعتباری در کوتاه مدت، کانال قیمت مسکن در میان مدت و کانال قیمت سهام در بلندمدت بیشترین سهم را در انتقال آثار پول بر تولید داشته اند. از طرفی سیاست های پولی در رژیم یک از طریق کانال نرخ ارز و در رژیم صفر از طریق کانال اعتباری بیشترین تاثیر را بر سطح قیمت ها داشته اند.
    کلیدواژگان: مکانیزم انتقال پول، کانال قیمت مسکن، کانال قیمت سهام، کانال نرخ ارز، کانال اعتباری
  • طهماسب مظاهری، سعید شیرکوند، علی جمالی * صفحات 355-381
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مقررات حاکم بر نوع فعالیت های غیر بانکی و بنگاهداری بانک ها بر عملکرد صنعت بانکداری در کشورهای درحال توسعه در بازه زمانی سال 2000 تا 2012 است. در این راستا اثرات محدودیت فعالیت های غیربانکی و بنگاهداری بانک ها بر کفایت سرمایه آنها اندازه گیری می شود. برای تحلیل داده های پژوهش به دلیل وجود مسئله درون زایی متغیرها از مدل داده های تابلویی پویا، روش تخمین زن های گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد وضع محدودیت های سخت گیرانه بر فعالیت بانک ها در حوزه بازار سرمایه و بیمه تاثیر معناداری بر نسبت کفایت سرمایه بانک ها ندارد. به علاوه، هرچقدر سخت گیری در مورد فعالیت بانک ها در حوزه املاک و مستغلات بیشتر شود، نسبت کفایت سرمایه به طور معناداری بهبود می یابد. در مقابل، افزایش سخت گیری در حوزه فعالیت های مالی غیربانکی به طورکلی اثر منفی بر نسبت کفایت سرمایه دارد. همچنین، افزایش شدت سخت گیری در خصوص فعالیت بنگاهداری بانک ها، اثر منفی بر نسبت کفایت سرمایه دارد.
    کلیدواژگان: مقررات بانکی، فعالیت های مالی غیربانکی، بنگاهداری بانک ها، کفایت سرمایه، GMM
  • مریم دولو، ویدا ورهرامی، مهدی شیداییان * صفحات 383-411
    پیش از وقوع بحران مالی 2007-2009، موضوع نقدینگی عمدتا به عنوان دومین ریسک صنعت بانکداری مدنظر قرار می گرفت. پس از بحران، توجه اقتصاددانان به اثرات نقدینگی جلب و این موضوع به دغدغه و نگرانی اصلی بانک ها مبدل شد. بحران مالی نشان داد که ریسک نقدینگی، تابع یک سری از عوامل درونی و بیرونی است که شناخت آنها نقش بسزایی در کنترل این ریسک دارد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی و شناخت عوامل مالی داخلی و کلان اقتصادی موثر بر نقدینگی بانک ها است. برای این منظور نمونه ای متشکل از 16 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ، طی سال های 1394-1389 مورد بررسی قرار می گیرد. جهت آزمون اثر عوامل مالی داخلی و کلان اقتصادی بر نقدینگی، از روش رگرسیون داده های تابلویی استفاده می شود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که عوامل مالی داخلی و کلان اقتصادی بر نقدینگی بانک ها موثرند. در بانک های بازار سرمایه ایران مولفه هایی همچون نسبت کفایت سرمایه به عنوان عوامل مالی داخلی و نرخ تورم به عنوان عامل کلان اقتصادی بر نقدینگی بانک ها موثر می باشند. درحالی که به طور مجزا، در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران عواملی چون هزینه های مالی، اندازه بانک و نسبت کفایت سرمایه (در سطح 10 درصد) تنها به عنوان عوامل مالی داخلی، تاثیر معناداری بر نقدینگی بانک ها دارند. لذا با توجه به پذیرش بانک ها در بورس یا فرابورس، می توان تاثیر عوامل داخلی یا کلان اقتصادی متفاوتی را بر نقدینگی آنها مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: نقدینگی، بانکها، عوامل مالی داخلی، عوامل کلان اقتصادی، بورس اوراق بهادار تهران
  • الهام امراللهی بیوکی، یحیی ابطحی* ، طاهره علی حیدری بیوکی صفحات 413-436
    فشار بازار ارز به عنوان عارضه ی پولی ناشی از مازاد تقاضا یا عرضه ی پول داخلی معرفی می شود و سیاست گذاران پولی را وادار می کند تا از ابزارهای پولی برای تسکین اختلالات افزایش یا کاهش ارزش پول داخلی استفاده کنند. در این مقاله رفتار شاخص فشار بازار ارز (EMP) در اقتصاد ایران طی دوره ی زمانی 1396:4-1369:2، با به کارگیری الگوی خودرگرسیون آستانه ای خودمحرک (SETAR) سه رژیمه مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این مطالعه با توجه به ماهیت غیرخطی رفتار این شاخص نشان می دهد که رژیم پایین فشار بازار ارز درصد کمتری از مشاهدات دوره ی موردنظر را نسبت به رژیم بالا در بر گرفته است؛ بنابراین، فشار بازار ارز در ایران دارای رفتاری نامتقارن است. از طرف دیگر، شروع رژیم بالای فشار بازار ارز از دهه ی نود و تکرار آن در دوره های مختلف در این دهه نشان می دهد که در دهه ی نود نیز مانند دهه ی هفتاد، اقتصاد ایران به دوره ی رژیم بالای فشار بازار ارز وارد شده و تجربه ی بروز فشارهای بالای بازار ارز مجددا تکرار شده است، بنابراین تحولات اخیر در اقتصاد ایران مبنی بر کاهش شدید ارزش پول ملی و فشار بالای بازار ارز قابل پیش بینی بوده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، فشار بازار ارز، مدل های خودرگرسیون آستانه ای خودمحرک (SETAR)
  • امیر جعفری * صفحات 437-466
    بانک ها به عنوان ابزارهای اصلی حکومت ها در اجرای سیاست های پولی و تامین مالی، نقش شریان حیاتی اقتصاد جامعه را بر عهده دارند. با تسریع روند خصوصی سازی بانک ها که تعهد ضمنی حاکمیت در خصوص سپرده هایشان وجود ندارد، تهدید ورشکستگی بانک ها پررنگ تر شده است. عواملی همچون رکود اقتصادی، تورم و تحریم های اقتصادی موجب تضعیف سیستم بانکی و درنهایت ورشکستگی بانک ها می شود. ورشکستگی یک و یا تعدادی از بانک ها می تواند باعث اخلال در کل نظام اقتصادی، صنایع و بازار مالی گردد که عواقب اجتماعی، سیاسی و امنیتی در کشور را به دنبال خواهد داشت. یکی از راهکارهای اصلی حقوقی برای پیشگیری از ورشکستگی بانک ها که در شرایط بحران های مالی در دنیا تجربه شده، ادغام است. با توجه به ویژگی ها و مزایایی که ادغام دارد می تواند یکی از موثرترین روش ها برای پیشگیری از ورشکستگی باشد. ادغام بانک ها یکی از کارسازترین ساز و کارهای اقتصادی برای نجات بنگاه اقتصادی از شرایط نابسامان مالی و ورشکستگی به شمار می رود. لذا در این مقاله با استفاده از روش های کتابخانه ای و توصیفی، راهکارهای موثر جهت جلوگیری از ورشکستگی بانک ها با تاکید به الگوی ادغام بررسی می شود. ازجمله مزایای ادغام، کسب قدرت بازار پولی- بانکی، افزایش سهام یا سرمایه بانک ها و سهامداران، کاهش هزینه های عمومی و زیرساختی، افزایش کارآمدی، استفاده از مزایای مالیاتی، کاهش ریسک اعتباری و عملیاتی بازار، افزایش شاخص بازده حقوق صاحبان سهام و دارایی ها است.
    کلیدواژگان: بانک، بانک مرکزی، ورشکستگی، ادغام، دارایی های سمی
  • محمد سلگی * صفحات 467-499
    مکانیسم های موثر حاکمیت شرکتی، به عنوان یک ابزار مدیریت ریسک، ریسک پذیری بهینه موسسات مالی را به شکل بهتری نسبت به الزامات قانونی تضمین می کند. خودتنظیمی از طریق مکانیسم های حاکمیت شرکتی موثر، به عنوان یک ابزار مدیریت ریسک، ریسک پذیری بهینه موسسات مالی را به شکل بهتری نسبت به الزامات قانونی تضمین می کند. ازاین رو در این تحقیق به بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر کفایت سرمایه و نسبت پوشش هزینه سپرده به عنوان شاخص های ریسک در بانک های ایران در بازه زمانی 1390-1394 پرداخته می شود. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و براساس شیوه گردآوری از نوع همبستگی است. با استفاده از رویکرد کمی و با بهره گیری از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) ، نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه مثبتی بین شاخص های حاکمیت شرکتی با نسبت کفایت سرمایه و نسبت پوشش هزینه سپرده وجود دارد. نتایج همچنین بیانگر رابطه غیرخطی بین تمرکز مالکیت و شاخص های ریسک است. این یافته ها از تئوری حاکمیت شرکتی پشتیبانی می کنند. بر این اساس، توانایی مالکان در تاثیرگذاری بر ریسک، تحت تاثیر ساختار مالکیت قرار دارد. همچنین یافته های این تحقیق در راستای تئوری هایی است که بیان می کنند سهامداران در مقایسه با مدیران و سپرده گذاران تمایل بیشتری برای افزایش ریسک دارند.
    کلیدواژگان: تمرکز مالکیت، اعضای غیرموظف، اندازه هیئت مدیره، ریسک
|
  • Ali Mahdiloo *, Hossain Asgharpour , Firuz Fallahi Pages 319-354
    ​Studying the monetary transmission mechanisms help to analyze the effects of the transmission channels and is also useful for identifying the contribution of each channel in monetary transmission. This paper is aimed to investigate the role of housing price, stock prices, exchange rate and credit channels in the monetary policy transmission. Since due to structural changes, non-linear transfer of monetary policies and change in the relationship between variables over time is possible, in this study, we use MSVAR for considering these structural changes in different regimes. This model includes variables like GDP, consumer price index, base of money, land price index, Tehran Stock Exchange index, informal exchange rate, the banks' loans to the private sector which are collected during the 1991Q1 and 2015Q4. The results indicate in the first regime (years before 2006), credit channel in short-term, exchange rate channel in midterm and housing price channel in long-term have the most role in the mechanism of transition to production, While in the regime0 (years after 2006), credit channel in the short run, the housing price channel in the midterm and the stock price channel, in the long run, have had the largest share in the transfer of the effects of money on production. On the other hand, monetary policy in the regime through the channel of the exchange rate and in the regime0 through the credit channel has had the most impact on the price level.
  • Tahmasb Mazaheri , Saeed Shirkavnd , Ali Jamali * Pages 355-381
    The purpose of this study is to investigate the effect of regulations governing the type of banking activities on the performance of the banking sector in developing countries during the period from 2000 to 2012. In this regard, the effects of non-bank financial and commerce activities restrictions on their capital adequacy ratio are measured. The GMM method has been used to analyze the data due to the endogeneity problem of variables. The results show that the strict restrictions on the banks' activities in the capital and insurance market do not have a significant effect on the capital adequacy ratio. In addition, the more the stricter activities restriction in the real estate sector, the more significantly improved the ratio of capital adequacy. In contrast, increased stringency in non-bank financial activities generally has a negative effect on capital adequacy ratio. Also, increasing the stringency of the restrictions on banking-commerce activities has a negative effect on the of capital adequacy ratio.
  • Maryam Davallou , Vida Varahrami , Mahdy Sheydaeeian * Pages 383-411
    ​Before the financial crisis of 2007-2009, the issue of liquidity was mainly considered as the second risk of the banking industry. After the crisis, economists' attention was drawn to the effects of liquidity and became a major concern for banks. The financial crisis showed that liquidity risk is subject to a series of internal and external factors that their recognition has a significant role in controlling this risk. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impacts of internal financial factors and macroeconomic factors on the liquidity of banks. For this purpose, a sample of 16 banks accepted in the Tehran Stock Exchange (TSE) and Farabourse Exchange Market (Over-The-Counter Market (OTC) in Iran) is considered during the years 1389-1394. In this order, the panel data regression method is used. The results indicate that the considered factors (internal and macroeconomic factors) are effective on banks' liquidity. Accordingly, the capital adequacy ratios as an internal financial factor and inflation as a macroeconomic factor are effective on the liquidity of the listed banks in the capital market. However, financial costs, bank size, and capital adequacy ratios are effective factors on the liquidity of listed bank in TSE. Therefore, effective internal and macroeconomic factors on banks liquidity are different across banks listed in TSE and listed OTC.
  • Elham Amrollahi , Yhya Abtahi *, Tahereh Aliheidari Bioki Pages 413-436
    Market pressure is defined as a monetary problem caused by the excess demand or national currency supply and obliges monetary policymakers to use monetary devices to mitigate the disorders resulted from the fluctuations of national currency value. The present study aims to investigate the behavior of exchange market pressure (EMP)index in Iran’s economy in the period 1990-4 to 2017-6 using three-regime Self-Exciting Threshold Auto-Regressive model (SETAR). With regard to the nonlinear nature of this index, the results indicate that the low regime of exchange market pressure includes a lower percentage of the observations in the period as compared to the higher regime. It can be concluded that the exchange market pressure has asymmetric behavior in Iran. On the other hand, the beginning of high exchange market pressure in the present decade and its repetition in these years suggests that Iran’s economy has entered the high regime of exchange market pressure. In other words, the recent changes in Iran’s economy, namely the sharp decrease of national currency value and high exchange market pressure, were predictable.
  • Amir Jafari * Pages 437-466
    ​Banks play an important role in the country's economy and payment system. With the uptrend of the share of the private sector in the banking system, which does not have the support of the government in delivering its obligations, the risk of bankruptcy has also increased. Factors such as economic recession, inflation, and international sanctions would deteriorate the efficiency of the banking system and eventually result in bankruptcy. If one or more banks experience bankruptcy, it can lead to an economic crisis with significant social, political, and national security implications. One of the main solutions, which has been practiced to avoid bankruptcy during a financial crisis, is bank merger. In this article, the positive effects and outcomes of bank mergers have been studied. The merger of banks is one of the most effective ways to rescue the distressed entity from economic collapse or bankruptcy. Benefits of merging banks include, but are not limited to, increased monetary power within the market due to expanded customer and deposit base, increased capital for the bank, and equity for the shareholders, synergy in lowering general and administrative expenses, overhead costs, savings in expensive infrastructure costs, increased productivity, tax efficiency, lower credit, and operational risks, and eventually higher returns on investments and assets.
  • Mohammad Solgi * Pages 467-499
    To achieve optimal risk-taking in financial institutions, effective corporate governance mechanism, as a risk management tool, perform better than the legal requirements. So, in this research, we investigate the impact of corporate governance on capital adequacy and deposit cost coverage as risk indicators. In this regard, we use Iranian Banks and financial institutions data for the period of 2011-2015. We examine this impact with using Generalized Momentums Method (GMM) estimation method. The results show effective corporate governance enhances capital adequacy and deposit cost coverage ratios and therefore decrease the financial institutions' risk. Also, ownership concentration and risk are associated with nonlinearly. The findings support corporate governance theory that it says the owner's ability to influence bank risk is depended on ownership structure.