فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نگین بی نظیر *، منیره طلیعه بخش صفحه 7
    موتیوها و اندیشه های اسطوره ای، در طول تاریخ بشر برای بقای خود به قالب های گوناگون درمی آیند، یکی از این ساحت ها و جهان ها، جهان عرفان است. بن مایه ها و وجوه مشترک جهان اسطوره و عرفان در مبانی شناخت، تاویل پذیری، تقدس زمان و مکان و... امکان هم گرایی، ارتباط و تعامل این دو جهان را بسترسازی می کند. جستار حاضر با توجه به یکی از محورهای کانونی جهان اساطیر، مرکزیت زن و الگوی مادرتباری و همبسته های معنایی آن به تحلیل زندگی و شخصیت رابعه عدویه، که عشق را وارد گفتمان عرفان زاهدانه کرد، می پردازد. اهمیت اندیشه رابعه روی آوردن به عشق و شور در برابر زهد و ریاضت است، این پژوهش به تبیین ژرف ساخت کهن الگویی این شخصیت می پردازد.
    جستار حاضر، با تکیه بر روایت عطار در تذکره الاولیا تبیین می نماید، که چگونه رابعه پس از گذر از مراحل رازآموزانه قهرمانی، به عنوان ایزدبانو و زهدان مادر کبیر طرح می شود، رابعه در این الگوی و در خویش-کاری زنانه خویش، شخصیتی دوگانه و متناقص را به نمایش می گذارد، او تلفیقی است، از باکره گی و زایندگی؛ رابعه هم دوشیزه است، و هم مادر مردان بزرگی چون حسن بصری و حلاج؛ او هم به مطربی پرداخته و هم عارفی است، که در تبلور وجه زنانه خویش، عشق را در پیکره عرفان زاهدانه جاری ساخت، رابعه در کمال رقت قلب به شدت مهیب و مخوف است. رابعه پس از گذراندن آیین تشرف، در حرکت به سوی مرکز(کعبه) و در رسیدن به تعادل، تکامل و وحدانیت، خود به مرکزی بدل می شود، برای عارفان عصر خویش.
    کلیدواژگان: اسطوره قهرمان، مادرخدا، عرفان عاشقانه، رابعه عدویه، تذکره الاولیا
  • راضیه حجتی زاده*، الهام سیدان صفحه 41
    در نظریه نشانه شناسی دیداری پساگرماسی، عناصر صوری گفتمان به محتوایی باز می گردد که نظیر آن محتوا در ساحت نشانه شناسیک جهان طبیعی حضور دارد؛ پس می توان به وابستگی متقابل میان زبان و ادراک جهان قائل شد. آن چه این پیوستگی را ممکن می سازد، وجود واسطه ای به نام جسم است. در نتیجه، از یک سو، فرآیند معنادهی برخاسته از زبان در اختیارمان است و از دیگر سو، ادراکی است که از واکنش حسی به پدیده های جهان حاصل می شود. این مقاله در نظر دارد با اتکا به بعد حسی ادراکی موجود در تصویرهای دیداری مکاشفه های روزبهان و با کاربست نظریه نشانه -معناشناسی فونتنی و گرماس،سه عامل اساسی را در فرایندهای دیداری، شامل دامنه نوع ادراکات حسی، نقش ادراک حسی و جایگاه جسمانه در شکل گردانی پدیدارهای دیداری در کشف الاسرار و مکاشفات الانوار تبیین کند. حاصل پژوهش در مورد نخست، حکایت از وجود دو طیف کمی-شناختی و کیفی- عاطفی در این اثر دارد؛ که البته، طیف نخست، به جهت گسترده بودن فضای تجربه عرفانی و ابهام و رازوارگی آن بر صراحت و فشردگی طیف دوم غلبه دارد. در مورد دوم، پیوند میان ادراک عارف با دو عامل موقعیت (گونه های مختلف دیدن) و ذهنیت (باورها، سلائق) موجب درنگ در روند تکوین و روایت مشاهدات و خلق تصویرهای هنری در آن می شود. شکل گردانی مبین اهمیت جسمانه در جریان تجربه و دیدار است و به ایجاد هنجارگریزی در تصویرها و زبان عارفانه مبتنی برمقام تشبیه نزد روزبهان می انجامد.
    کلیدواژگان: ادراک و احساس، تنش، جسمانه، شکل گردانی، نشانه شناسی
  • احسان رئیسی* صفحه 65
    سیر و سلوک را می توان مهمترین رکن عرفان و وجه ممیزه آن از دیگر نظامهای معرفتی دانست. بر این اساس این موضوع همواره در کانون توجه اهل عرفان و تصوف قرار داشته است و به همین دلیل بخش معظمی از متون عرفانی به تبیین چگونگی سیر و سلوک اختصاص یافته است.
    وجود طرحهای متنوع و متعدد در باب مراحل و منازل سلوک نشان دهنده وجود سنتها، مشربها، نظامهای تربیتی و تجارب عرفانی گوناگون در عرفان اسلامی است بنابراین بررسی و تحلیل مبانی نظری و بنیانهای فکری عرفا درباره سیر استکمالی نقش بسیار مهمی در شناخت موضوعات مذکور دارد.
    عزیزبن محمد نسفی به عنوان عارفی مبتکر و نوآور در باب موضوعات خداشناختی، هستی شناختی و انسان شناختی، دیدگاه های مهمی درباره سیر و سلوک بیان کرده است. این مقاله، دیدگاه های مذکور را بررسی و تحلیل کرده و از خلال آنها بنیانهای فکری نسفی در باب سیر استکمالی را تبیین ساخته است.
    گرچه نسفی طرحهای متعددی از سلوک به دست داده است اما بنیان همه این طرحها بر دو رکن استوار است: 1. توجه به درون سالک؛ 2. توجه به بیرون سالک. علاوه بر آن در طرحهایی که وی ارائه کرده است «به فعل رساندن بالقوه ها» برای رسیدن به کمال اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، سیر و سلوک، طریقت، سیر استکمالی، عزیز نسفی
  • رفعت سادات صافی*، محمدرضا نجاریان، محمد کاظم کهدویی صفحه 85
    ملا محمد فضولی بغدادی، (890-963 ه.ق) شاعری است که به سه زبان فارسی، عربی و ترکی آثاری به نظم و نثر دارد. یکی از آثار او به نثر فارسی، «سفرنامه روح» است که به «حسن و عشق» و «صحت و مرض» نیز مشهور است. این اثر داستان ورود روح به بدن، ازدواج او با مزاج و سیر و سفر او در سرزمین بدن است.
    بیدل دهلوی شاعر بزرگ سبک هندی، (1054-1133ه.ق) نیز در مثنوی خود به نام «طلسم حیرت» بعد از مقدماتی در تحمید و بیان منشا آفرینش و اظهار عجز در برابر ذات متعال و نعت رسول اکرم، داستانی از شاه روح می گوید که از مقام اطلاق به سیر ناسوت می آید و به جسم وارد می شود و مراحلی را در این منزلگاه طی می کند. در این مقاله با معرفی فضولی و بیان زمینه های مشترک و مساعد برای آشنایی بیدل با وی و آثارش بویژه «سفرنامه روح»، امکان استفاده بیدل از این اثر را در سرودن طلسم حیرت، مطرح می-کنیم. سپس به بررسی ساختار و عناصر و مقایسه این دو اثر و میزان شباهت آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، ملا محمد فضولی بغدادی، طلسم حیرت، سفرنامه روح، تمثیل رمزی
  • علی اشرفی*، سید حسن طباطبایی، ایرج شهبازی صفحه 115
    فاعل شناسایی که در نظر بسیاری از فیلسوفان نادیده انگاشته شده در نظر مولانا اهمیت بسیاری دارد. در نگرش او برای دستیابی به گزاره های مطابق با واقعیت، باید در کنار بهره گیری از علم منطق و روش درست تحقیق، به تهذیب نفس و خودسازی هم توجه کرد. او عقیده دارد گناه، گذشته از همه خطرات و آسیب هایی که برای حیات معنوی و مادی انسان دارد، واقع بینی او را هم با تهدیدی جدی روبه رو می سازد و مانع دستیابی او به حقیقت می شود. در این مقاله برآنیم با بررسی نظر مولانا درباره گناهانی از قبیل حرص، طمع، غرض ورزی، پندار کمال و نظایر آنها نشان دهیم که این گناهان، چگونه در سامانه معرفتی انسان خلل ایجاد می کنند. حاصل اینکه به نظر مولانا: از بین بردن حالت تعادل روحی، از بین بردن ابزارهای شناخت، از بین بردن بی طرفی و انصاف، از بین بردن خاصیت آینگی دل انسان و وارونه کردن حقایق، برخی از آفاتی است که گناهان بر سر راه معرفت پدید می آورند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، گناه، معرفت شناسی، شناخت
  • زهرا عامری*، مهین پناهی صفحه 143
    اساطیر، میراث به جامانده از باورهای انسان نخستینند که در طول زمان ادامه یافته و در ضمیر ناخودآگاه جمعی بشر به یاد آورده می شوند. آنها در خود، نمادهایی را جای داده اند که در دوره های مختلف به اشکال گوناگون در آثار ادبی و هنری انعکاس یافته اند.
    استفاده از این نمادها برای ترسیم جهان انتزاعی بزر گ تر، اساطیر را که اغلب در مورد حوادث ماورایی خلقت سخن می گویند با عرفان که عرصه نادیده ها را به تصویر می کشد، پیوند می دهد. «آینه» نیز یکی از این نمادها است که به شیوه های مختلف در متون اسطوره ای و عرفانی جلوه گر شده است.
    این مقاله در نظر دارد با روشی توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که: نماد آینه در بندهشن و مرصادالعباد، به عنوان نمونه هایی از متون اساطیری و عرفانی، چگونه بازتاب یافته است ؟
    در بندهشن که از مهم ترین متون دینی زرتشتیان و تفاسیر پهلوی اوستاست؛ از آینه به عنوان یکی از اجزای پنجگانه بدن آدمی نام برده شده است. آینه، بخشی از وجود انسان است که بعد از مرگ به خورشید بازمی گردد و در رستاخیز، خورشید آنها را دوباره به آدمیان می دهد تا یکدیگر را باز شناسند.
    در مرصاد نیز که از امهات آثار منثور فارسی و از تفاسیر عرفان اسلامی است؛ آینه کاربردی شاعرانه یافته و تا حدودی به مفهوم «انسان کامل» نزدیک شده است. درون آدمیان، آینه کاری دست توانای پروردگار است. این آینه ها سرانجام بعد از مرگ در کنار هم قرار می گیرند تا آینه تمام قدی را بسازند که تجلی گر جلوه خداوند است.
    کلیدواژگان: نماد، عرفان، آینه، بندهشن، مرصادالعباد
  • لیلا غلامپور*، محمود طاووسی، شهین اوجاق علیزاده صفحه 175
    نظریه ذره حاصل تحقیقات فیلسوفان یونان باستان است و محققانی چون لوکیپوس و دموکریتوس آن را پرورده اند.
    این نوشتار به تحلیل یکی از اندیشه های محوری عطار؛ یعنی تامل در ذرات و اسرار آن و مقایسه ذره با نظریات فیلسوفان یونان باستان و دانشمندان پرداخته و سپس آن را با ایده فلسفی عرفانی عالم کبیر در عالم صغیر تحلیل نموده است. این مقاله در نظر دارد تا ضمن بازخوانی ذره در شعر عطار، از منظر ارتباط آن با آموزه های عرفانی شاعر، به بررسی سیر تکاملی آن تا دنیای علم بپردازد.
    نتیجه پژوهش نشان می دهد که عطار در آثارش علی رغم این که از حکمت یونان تبری می جوید، اما در بسیاری از موارد نظریاتش درباره ذره با آن ها اشتراک دارد. در نگاه اول تقابل ذره و خورشید، به نحو بارزی می تواند مقوله تغییر و دگرگونی را که هدف اصلی ارشاد و تربیت عرفانی است، به سالکان نشان دهد و در مراحل بالاتر، آموزه هایی چون وجود جهان کبیر در جهان صغیر، وحدت وجود و فناء فی الله را که هدف غایی تعلیمات عرفانی است، به مریدان ارایه نماید. همچنین توصیفات مذکور حاوی آموزش هایی چون حرکت، حیرت، معرفت و... .
    ذره و ویژگی های آن دستمایه شاعر در توصیف منازل سلوک گردیده و زمینه را برای تسهیل آموزش تعالیم بلند عرفانی هموار نموده و ضمن تقویت تخیل شاعر، فرصت مناسبی را برای رمزپردازی و تمثیل سازی وی فراهم کرده است. ذره در شعر عطار رمز سالک راه و نماد عالم صغیر است.
    کلیدواژگان: عطار، ذره، عالم کبیر و صغیر، فیزیک، عرفان
|
  • Negin Binazir *, Monire Taliebakhsh Page 7
    Motifs and mythical thoughts through human history go into a variety of formats to survive and are reconstructed, recreated and reproduced in ideas and different worlds. One of these realms and worlds is a mystical world. Motifs and common points of the world of myth and mysticism in foundations of knowledge,interpretability, sacred time and space, symbolic language stem the possibility of convergence,communication and interaction between these two worlds.
    The present article, based on Attar's narration in Tazkirat al- Awliya, explains how Rabai after passing through the stages of the heroicsecret school (Unusual birthday, rite of passage/ Captivity, slavery and minstreland hero's Journey / Journey to the Kaaba) is raised as the goddess and Great Mother's womb. Rabaidisplayed dual and contradictory character in the ancient pattern of her mother goddess and female dutifulness. She is a compilation of virginity and fertile. Rabai is both the virgin, and the mother (making a theme for spiritual birth) big men such as Hassan Basri, al-Hallaj. She isalsoboth minstreland mystic, that poured the love on the body of the ascetic mysticism in an expression of all her feminine sides. Rabia in all lenity and kindness, is strongly fearsome and notorious (terrible, kind mother in the myth). After passing the ritual of initiation, in moving toward the center(Kaaba) and towardachieving equilibrium, evolution and unity, Rabaiherself became a center for the mystics of her time.
    Keywords: hero myth, woman dutifulness, mother of God, romantic mysticism, Rabai al Adawiyya, Tazkirat al Awliya
  • Raziye Hojatizade*, Elham Seydan Page 41
    Due to the perceptual theory of Greimas, formal elements of discourse refer to a content which has no example in semiotic level of natural world. So it could be assumed the existence of a reciprocal relation between language & perception of the world. What makes this relation possible is the presence of a medium, named corpse. Hence, we recognize in one hand, the process of semiosis issue from linguistic system, & in other hand, we apprehend the perception which is formed by sensitive reaction into the phenomenons of natural world. Structural schema of "perception" gives meaning to the visual objects. Relation between subject & exterior context takes place through the process of this act of perception. This article intends to describe the ambivalent situation of "perception" in performing apocalyptical events of Ruzbehan. The results confirm that based on generating extension & intension, author creates during the revelation experience, a tension in his language. That, in turn, leads to a variety of visual elements as well as to the fluidity of signs. In context of mystical experience, Beliefs & desires of spectator affect on perceptual structure of this experience.
    Keywords: proper corpse, perception, semiosis, semiotics, tension
  • Ehsan Raeisi * Page 65
    The journey can be considered as the most important element of mysticism and its distinguishing factor against all other wisdom systems. Accordingly, this issue has always been at the focus of attention among mystic people, and therefore, a large part of mystical texts has been dedicated to explaining how the journey is.
    The existence of various plans for stages and habitations of the journey indicates the presence of traditions, schools, educational systems and various mystical experiences in Islamic mysticism. Thus, the analysis of the theoretical and intellectual foundations of the mystics on the perfection course plays a very important role in understanding these topics.
    Aziz ibn Muhammad Nasafi, as a creative and innovative mystic in theological, ontological and anthropological matters, has provided significant standpoints about the journey. In this article, we review and analyze the mentioned standpoints and clarify Nasafi's intellectual foundation on the journey of perfection.
    Although Nasafi has provided several plans for the journey, the foundation of all these plans is based on two pillars: 1. Attention to the seeker's inside; 2. Attention to the seeker's outside. In addition, "changing the potentials into actions" is of particular importance to achieve perfection in the plans he has presented.
    Keywords: Islamic mysticism, Perfection Course, The Journey, The Way, Aziz Nasafi
  • Rafaat Sadat Saafi *, Mohammad, Reza Najjarian, Mohammad, Kazem Kahdouey Page 85
    Mulla-Mohammad Fuzuli-Baghdadi (890 - 963 AH) is a poet who has a poem and prose literature works in three Persians, Arabic, and Turkish languages. One of his works in Persian prose is “Safar-nāma-ye Rūḥ” which is popular as “Hosn o Eshgh” and “Sehhat o Maraz”. This work is a story of entering sprit into the body, and its conjoining with temperament and its journey at body territory.
    Bidel Dehlavi, the great poet of Indian style (sabk-e hendi), (1054 -1133 AH) also in his Matnawi by the name of “Telesm-e Hayrat” after preliminary God worship and stating the origin of creation and expressing inability against God and praising Islam prophet, tells a story of sprit king who comes to physical world excursion from the spiritual world and enters in the body and go through some stages in this settlement. In this article by introducing Fuzuli and stating common and suitable grounds for the acquaintance of Bidel with him and his works specially Safar-nāma-ye Rūḥ we propose the possibility of using this work at composing Telesm-e Hayrat by Bidel. Then we investigate the structure and elements of these works and compare the scale of their familiarities.
    Keywords: Bidel Dehlavi, Mulla, Mohammad Fuzuli, Baghdadi, Telesm, e Hayrat, Safar, n?, ma, ye R?, ?, Symbolic Allegory
  • Ali Ashrafi *, Seyedhassan Tabatabaei, Iraj Shahbazi Page 115
    The subject which has been unobserved by lots of philosophers, has been so magnificent in Molana's point of view.In his idea, it is necessary to notice the sublimate besides the utilization of logic, to accomplish the proposition which are in accordance with the fact.Molana believes that besides every dangers and damages caused by seen to the human's worldly and spiritual life, the realism also faces the human with some threats that will not let him/her (human) to reach the truth. In present article we are going to show how the sins can cause problems to the human's understanding, by studying the sins including: cupidity, partiality, Illusion of perfection, and …the consequence is that, from molana's point of view, destroying the composure, recognition tools, neutrality, igne property .and truth conversing are some pestilences that seen places them in the way wich is conduced to cognition.
    Keywords: maulawi, masnavi, sin, epistemology, cognition
  • Zahra Ameri *, Mahin Panahi Page 143
    Being present for centuries, myths are our ancestors’ heritage that continues to reverberate in man’s unconscious mind. They contain symbols, frequently reflected in a variety of forms in literary and art works of different eras.
    Using these symbols for depicting a panoramic world will connect myths –which are often about supernatural incidences- to mysticism –which illustrates the unseen. The Mirror is one of these symbols that have been miscellaneously presented in mythical and mystical texts.
    This paper aims at providing a descriptive-analytic answer to this question: how is the Mirror symbol reflected in Bundahishn and Mersaad-al-Ibad as two mythical and mystical texts?
    In Bundahishn, one of the primal Zoroastrian religious texts as well as Pahlavi interpretations of Avesta, the Mirror is considered as one of the five parts of human body. The Mirror is the part which returns to the Sun and will be bestowed back to the humans by the Sun in the Resurrection Day to enable them to recognize themselves.
    In Mersaad, also one of the most important Persian prose and Islamic Mysticism interpretations, the Mirror has accepted a poetical function and has almost touched on the concept of “perfect man”. The inner world of men is the mirror-work of God. After death, these mirrors will be brought together to make up a full-length, God-reflecting mirror.
    Keywords: Symbol, Mysticism, the Mirror, Bundahishn, Mersaad, al, Ibad
  • Leila Gholampour*, Mahmud Tawosi, Shahin Ojaq Alizade Page 175
    Particle theory is resultant research of ancient Greek philosophers and researchers have developed that such as Lvkypvs and Democritus.
    This article examines one of the central ideas Attar; It means has studied reflection in particle and its secrets and comparison of particle with theories of ancient Greek philosophers and scientists. And then has analyzed it with great world of mystical philosophical ideas In minor world. This article intends to review the particle in the poems of Attar, pay off in terms of its relationship with the teachings of the mystical poet, examines the evolution its up to world's science.
    The result of research showed that Attar's in his works despite the fact that seeks tabari Greece wisdom, But in many cases has subscription theories about particles with them. At first glance particle interaction and the Sun, Can dramatically evolution of change to show seekers that the main objective of guidance and spiritual training, the teachings of excellence such as great world in minor world, pantheism and annihilation in Allah's way have provide that is ultimate goal of spiritual education to disciples. Also mentioned testimonials containing education such as motion, wonder, wisdom and ... .
    Particle and thats features has become wage poem in describing of journey way homes and paved areas to facilitate training mystical teachings and addition to strengthening of the poet's imagination, has provided opportunities for cryptoprocessor and his allegorise. particle in Attar’s poetry is password of seeker and a symbol of the minor world.
    Keywords: Attar, particle, great, minor world, physics, Mysticism