فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 37 (زمستان 1395)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 37 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید طالبی پور، حشمت الله فلاحت پیشه صفحه 3
    مقاله با هدف بررسی روابط ایران و آمریکا تا سال 2025 میلادی به روش آینده پژوهی بر اساس مطالعه روند های کوتاه مدت و بهره گیری از نظرات کارشناسان و خبرگان با مصاحبه عمیق کیفی بوده و روش تجزیه و تحلیل یافته ها با بهره گیری از روش دلفی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر تعداد 15 نفر از خبرگان می باشند. تحلیل کلان روندها و پیشران های تحقیق نشان می دهد هشت شاخص تعامل در آینده روابط ایران و آمریکا شناسایی شده است. شاخص اهمیت و جایگاه ژئوپلیتیک ایران، نقش و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در آینده روابط ایران و آمریکا به عنوان مهم ترین شاخص تعاملی مطرح است. با تجزیه و تحلیل ماتریس شاخص های تقابل روابط ایران و آمریکا، مهم ترین شاخص ها با وزن معیار مشخص شده عبارت اند از: آینده پویش بازیگران مطرح منطقه ای، نیازها، تقابلات و منافع راهبردی دو بازیگر با درجه اهمیت، برنامه فعالیت های هسته ای و موشکی ایران، استکبار ستیزی و مبانی ایدئولوژیک ایران که براین اساس فرضیه های تحقیق تایید می گردد. لذا روابط ایران و آمریکا تا سال 2025 میلادی ممکن است تحت تاثیر تغییرات نظریه چرخه قدرت، جابجایی قدرت ها قرار گرفته و تنش زدایی در روابط ایران و آمریکا صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کلان روندها، پیشرانها، روابط ایران و آمریکا، افق چشم انداز 2025
  • فاطمه کریمی اعتماد، جعفر یعقوبی صفحه 19
    اقتصاد مقاومتی، الگوی بومی درون زای توسعه کشور است. برای اجرای موفق سیاست های اقتصاد مقاومتی در سازمان های مختلف از جمله دانشگاه ها، آگاهی از نگرش اعضای آن به منظور زمینه یابی و برنامه ریزی اثربخش ضروری است. سوال اصلی تحقیق حاضر این بود که میزان آمادگی نگرشی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی تا چه حد می باشد؟ پژوهش کاربردی حاضر به روش توصیفی-همبستگی با استفاده از ابزار پرسشنامه (پس از تایید روایی و پایایی) در دانشگاه زنجان انجام پذیرفت و پردازش داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد. نتایج حاکی از آن است که نگرش اعضای هیئت علمی به اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در آموزش عالی مساعد (میانگین 20/4 در مقیاس 5 سطحی لیکرت) می باشد. همچنین نتایج نشان داد بین نگرش اعضای هیئت علمی به سیاست های اقتصاد مقاومتی با برداشت آنها از قابلیت اجرای این سیاست ها در حوزه های آموزشی، پژوهشی و دانشجویی فرهنگی ارتباط مستقیم و معنی دار وجود دارد. با توجه به نگرش مثبت اعضای هیئت علمی به سیاست های اقتصاد مقاومتی، توصیه می شود رویه های آموزشی، پژوهشی، دانشجویی و فرهنگی موجود دانشگاه ها با مشارکت اعضای هیئت علمی با معیار سیاست های اقتصاد مقاومتی مورد بازبینی و اصلاح قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، توسعه علمی، آموزش عالی، نگرش سنجی، دانشگاه زنجان
  • علی محمد خاکسار، منصور میراحمدی، حمزه صفوی صفحه 39
    در سال های اخیر مسلمانان دچار جنگ داخلی شده اند که ناشی از ظهور گروه تروریستی موسوم به دولت اسلام شام و عراق یا داعش است. این گروه نوسلفیسم محسوب می شود و افراطی تر از سلفی گرایان است. بیشترین تضاد داعش، با تشیع و تجلی آن در تفکرات امام خمینی(ره) در قالب جمهوری اسلامی است. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش است که چه تفاوت هایی بین اصول نوسلفیسم (متمرکز بر داعش) و اصول فکری تشیع (متمرکز بر امام خمینی) هست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد تضاد نوسلفیسم و تشیع برگرفته از اصول اندیشه ای آن ها است. این اصول به طور نظیر به نظیر متضادند. تشیع دارای اصولی مانند اجتهاد، عقل گرایی، وحدت، توجه به زمان-مکان، توجه به اصل اهم-مهم و عدالت است. در مقابل نوسلفیسم دارای اصولی مانند سلفی گری، تکفیر فراگیر، نص گرایی و لزوم نابودی همه دولت ها است. این مقاله به روش توصیفی – تحلیلی نگاشته شده است. داده ها با روش کتابخانه ای – اسنادی گردآوری شده اند. همچنین تلاش شده از منابع دست اول مانند سخنرانی افراد استفاده شود.
    کلیدواژگان: داعش، نوسلفیسم، تشیع، امام خمینی(ره)، تکفیر، خشونت
  • نورالله قیصری، احسان خضری صفحه 57
    از مهم ترین دغدغه دولت ها تلاش برای حفظ امنیت و مقابله با تهدیدات متنوعی است که حیات و بقا و یا توسعه و پیشرفتشان را به مخاطره انداخته است. از این رو تقویت مولفه های قدرت درونی و ارتقای بنیه دفاعی از اهم اولویت های سیاست گذاری دولت ها است. سیاست دفاعی در هر دولت، برنامه جامع و مشی کلان عملیاتی در جهت تحقق چنین اهدافی است. تجربه چهار دهه اخیر نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران به واسطه موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی و نیز مختصات سیاسی و ایدئولوژیکی انقلاب اسلامی و نظام سیاسی آن با طیف وسیعی از تهدیدات سخت و نرم روبه رو بوده و از این جهت نیازمند تدوین سیاست دفاعی متناسب با وضعیت جغرافیایی و مبانی، ارزش ها و اهداف راهبردی و متغیرهای محیطی و فرامحیطی تاثیر گذار بوده است. هدف این پژوهش بازنمایی خطوط کلی سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران از طریق تحلیل متون سیاست های کلان در این حوزه است. این اسناد شامل قانون اساسی، سند چشم انداز، سیاست های کلی، سیاست های کلی برنامه های پنج ساله توسعه می شود. بازدارندگی همه جانبه، متعارف و تلفیقی دفاع محور با تمرکز بر بسیج مردمی، خودکفایی، توسعه توان موشکی و دفاع دریایی و دفاع سایبری اصول کلی سیاست دفاعی نظام جمهوری اسلامی ایران است با رویکرد هوشمندی و انطباق بر مبنای مکان ظهور و نوع تهدیدات بازتعریف و روزآمد شده است.
    کلیدواژگان: اسناد کلان، سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران، بازدارندگی همه جانبه، دفاع مردمی، خودکفایی
  • محمود کتابی، اسماعیل شفیعی، فرهاد نوایی صفحه 75
    این مقاله به بررسی فرهنگ سیاسی نخبگان ایران در دوره پهلوی دوم و تاثیرپذیری آن از مولفه های مختلف می پردازد. فرضیه اصلی مقاله این است که فرهنگ سیاسی نخبگان ایران به عنوان یکی از دو بعد مهم فرهنگ سیاسی (بعد دیگر آن فرهنگ سیاسی توده ای است) دارای ویژگی هایی همچون بدبینی سیاسی، بی اعتمادی شخصی، احساس عدم امنیت آشکار است. این فرهنگ از دید این پژوهش تحت تاثیر شاخص هایی همچون عوامل ادارکی، مدیریتی و اجتماعی است. روش گردآوری این مقاله تاریخی است بدین ترتیب که با ملاحظه ویژگی های نخبگان سیاسی و ساختار جامعه عوامل مختلف تاثیرگذار بر جهت گیری نخبگان سیاسی استخراج شده است. در عین حال رویکرد فعال گرایانه است و صرفا به بیان و توصیف فرهنگ سیاسی اکتفا نکرده بلکه نگارندگان به تحلیل این امر پرداخته اند. روش جمع آوری داده ها به شیوه کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی نخبگان، پهلوی دوم، عوامل ادراکی، مولفه های مدیریتی، عوامل اجتماعی
  • مهدی نادری، ملیحه حاجی حسن صفحه 95
    در منظومه فکری امام خمینی(ره) به عنوان اندیشمند بزرگ و تاثیر گذار اسلامی، مسئله تکلیف گرایی مبنای عملگرایی قرار گرفته و عملا سعادت و تعالی فرد و جامعه انسانی در گرو عمل به وظیفه می باشد. تقدم، تاخیر یا تلازم «حق» و «تکلیف» انسانی از بنیادی ترین مسائل مکاتب فکری بشری بوده و هر مکتب فکری می کوشد با ترسیم نظام دانایی، پاسخی شایسته به این مهم دهد. در نگاه تکلیف گرایانه امام خمینی(ره)، پیروزی انقلاب اسلامی نتیجه عمل به تکلیف الهی و همچنین لازمه تحقق اهداف عالیه انقلاب اسلامی، تداوم و التزام به تکلیف است. نظر به اهمیت این موضوع، این پ‍ژوهش با روش هرمنوتیک متن محور، درصدد پاسخ به این پرسش است: «ابعاد نظری و عملی اصل تکلیف گرایی در منظومه فکری امام خمینی ره چیست؟». این مقاله می کوشد به تبیین اصل تکلیف گرایی در اندیشه امام خمینی ره بپردازد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که: 1. حق و تکلیف در اندیشه امام ره تلازم دارد. 2. قاعده اولیه در این رابطه «اصل بودن تکلیف فرع بودن نتیجه» است.3. عامل به تکلیف، پیروز حقیقی در دو حالت پیروزی یا شکست ظاهری است.4. تکلیف گرایی بر بنیان های هفت گانه «تکلیف به مثابه منشا عمل»، « تکلیف یک امر همگانی»، «محدوده تکلیف، توان انسان»، «درونی و عقلانی بودن احساس تکلیف»، «شرعی بودن امر تکلیف»، «پیروزی مطلق در عمل به تکلیف»، « واجب بودن ادای تکلیف» استوار شده است. 5. تکلیف گرایی در اندیشه امام ره متشکل از ارکان عبادی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی است. 7. حفظ نظام جمهوری اسلامی از بزرگترین تکالیف مسلمانان است. 8. پیامد تکلیف گرایی در بعد فردی، اطمینان قلبی و در بعد جمعی حفظ مکتب الوهیت محمدی (ص) است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، تکلیف گرایی، حق گرایی، اسلام، سیاست
  • سیدجلال دهقانی فیروز آبادی، علیرضااشراقی * صفحه 117

    این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی باهدف ارزیابی دکترین و اهداف راهبردی آمریکا در تقابل با اسلام و جمهوری اسلامی ایران نگارش شده است و از سیاست های گذشته و حال کشور آمریکا به صورت روشن و مصداقی، نمونه هایی ارائه شده تا بتوان راهبردهای اصلی امریکا در قبال تضعیف جمهوری اسلامی ایران و مخدوش کردن چهره اسلام رامعرفی نمود. امریکا از دیرباز و به خصوص پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تمام توان خود را برای سرنگونی و اضمحلال این انقلاب به کار بسته اما در این امر ناموفق بوده وتاکنون شکست خورده است. همچنین با وجود بکارگیری گروه های سلفی مختلف با نام اسلام اما در تضاد آشکار با قوانین و شریعت دین مبین اسلام کوشیده تا چهره اسلام را زشت و خشن ودین اسلام را ارتجاعی نشان دهد.

    کلیدواژگان: دکترین نظامی آمریکا، اسلام، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Saeed Talebipour, Heshmatolahe Falahat Pisheh Page 3
    The present study aims to conduct future studies on Iran-U.S. relations until 2025 based on the study of short-term processes and using experts’ and elites’ ideas. The data collection instrument is the qualitative in-depth interviewing technique. The data analysis method was conducted via the Delphi method. The research population consisted of 15 elites and experts including ambassadors, professors and experts in political science, strategic studies, international relations as well as experts of the Middle East and future studies. Macro analysis of processes and propellants of the research indicates that eight indicators of interactions in the future of Iran-U.S. relations are identified. The Iran's geopolitical importance and status indicator and its regional role and influence in the future of Iran-U.S relations can be the most important interactional indicator. Hence, the first hypothesis is confirmed. Analyzing the matrix of confrontation indicators of Iran-U.S. relations indicated that the most important indicators with obtained criterion weights are as follows: the future of the campaign of significant regional players; needs, confrontations, and strategic benefits of the two players, Iran's nuclear and missile activities programs, and Iran’s anti-Imperialist and ideological foundations are fully consistent with the second hypothesis. As a result, according to the Power Cycle Theory, Iran-U.S. relations would have been influenced by displacements of powers as well as easing of tensions in Iran-U.S. relations.
    Keywords: macro processes, propellant, Iran-U.S. relations, vision 2025
  • Fatemeh Karimi Etemad, Jafar Yaghoubi Page 19
    Resilience economy is indigenous model of endogenous development of the country. For successful implementation of resilience economy policies in various organizations¡ including universities¡ aware of the attitude of its members in order to survey and effective planning is essential. The main research question of this study was what extent the attitude readiness of university faculty members to the implementation of resilience economy policies? Descriptive-correlation method used in this applied research and a questionnaire (After determining the validity and reliability) was carried out in university of Zanjan and data processing was performed using SPSS version 20. The results showed that the attitude of faculty members is favorable to the implementation of resilience economy policies (average of 4.20 on a 5 levels Likert scale). The results also showed that there is significant their perception of the implementation of policies in the fields of education¡ research and cultural- student fields in universities. Considering to the positive attitude of faculty members to resilience economy policies¡ it is recommended that educational¡ research¡ student and cultural practices in universities to be reviewed and revised with the participation of faculty members and focus on resilience economy policies.
    Keywords: resilience economy, scientific development, higher education, Attitude Measurement, University of Zanjan
  • Ali Mohammad Khaksar, Mansour Mirahmadi, Hamzeh Safavi Page 39
    In recent years Muslims have been suffering from a civil war due to the emergence of the world''s largest terrorist group the Islamic State of Iraq and Syria¡ or ISIS. This group is considered more radical than Salafism is Neosalafism. The most ISIS conflict with Shia and manifested in the thoughts of Imam Khomeini in the Islamic Republic. This study tries to answer the question of the differences between the principles Neo-salafism (focused on ISIS) and the principles of intellectual Shi''ism (focused on Imam Khomeini) is? Findings show that Neo-salafism conflict with Shia conflict based on the two principles in their thinking. These principles are contradictory peer to peer. Shia principles such as ijtihad¡ rationalism¡ unity¡ according to the time-space¡ according to Ohm-important principle of justice. In contrast Neo-salafism principles such as Salafism¡ excommunication inclusive¡ Textualists and need to destroy all states. This descriptive - analytical written. Data library method - Documents Grdavryshdhand.sy from primary sources used¡ including speech.
    Keywords: Isis, Neo, salafism, Shia, Imam Khomeini, Excommunication, Violence
  • Nourollah Gheysari, Ehsan Khezri Page 57
    Trying to secure the country and confronting the various threats that put country in danger or making disruption on its progress and development is one of the most important challenges for government. Therefore¡ improving components of internal power and promoting defense basement for protection the country in front of potential and practical dangers¡ is considered as one of the most serious priorities for governments politicians. Defense policy can be known as a comprehensive and practical big picture program toward attaining all of mentioned goals. Observations in last four decades show that I.R.I has been challenged a broad range of soft and hard threats¡ because of its outstanding position in term of Geopolitics or ideological and political coordination of Islamic Revolution¡ and in result it needs codification of defense policy proportional to its geographical situation¡ values and foundation¡ strategical goals¡ and finally affective environmental and ultra-environmental variables. The goal of this study¡ is to reflect the defense policy baseline of IRI in this area¡ using analysis of macro-politic texts. These documents¡ include Constitution¡ vision document¡ general policies¡ and general policies related to the five-year program of development. comprehensive deterrence¡ standard and defensebased¡ is the general principals of IRI defense policy¡ with focus on popular mobilization¡ independency¡ missile power development¡ sea defense and cyber defense. These are redefined and updated based on conformity with advent position and the threat type.
    Keywords: Macro Documents, Defense Policy of Islamic Republic of Iran, comprehensive Deterrence, People's Mobilization, Self, sufficiency
  • Mahmoud Ketabi, Esmaeil Shafiei, Farhad Navaei Page 75
    This paper examines the political culture of the elites of Iran during the Pahlavi II and the various factors that influenced it. The main hypothesis is that the Iranian elite''s political culture as one of the two important aspects of political culture (the other being mass political culture) consists of features like political pessimism¡ interpersonal mistrust feeling of vivid insecurity.Culture from the stand point of this research is influenced by indicators such as cognitive¡ social and managerial factors. The research method is historical. Thus¡ by observing the characteristics of the political elite and the structure of society¡ different factors affecting the orientation of the political elite are identified. At the same time the approach was proactive and the authors are not satisfied with mere description of the political culture.The authors also retains the possibility of an active analysis of the issue. The method of data collection is also a desk research.
    Keywords: political culture, political culture of elites, perceptual factors, management components, social factors
  • Mahdi Naderi, Malihe Hajihasan Page 95
    In intellectual system of Imam Khomeini as the greatest and most influential Islamic thinker¡ issue of obligationism is basis of pragmatism. Practically happiness and excellence of the individual and society depend on doing duties. Priority¡ delay¡ or correlation of right and obligation is the most fundamental human school of thought. Every School of thought tries to find appropriate answer while depicting intellectual system to this important issue. From obligationism perspective of Imam Khomeini¡ victory of Islamic revolution is the consequence of doing divine duty and fulfilling the excellent goals of Islamic revolution depends on continuity and commitment to the task. With regard to importance of issue¡ this study wants to answer the question by means of text-centered hermeneutic
    Method
    what are theoretical and practical dimensions of obligationism in political thought of Imam Khomeini (RA)?. This paper tries to explain principle of obligationism in thought of Imam Khomeini (RA). The findings of study suggest that: (1) the right and obligation are correlational from Imam’s perspective; (2) the primary principle in correlation is the originality of obligation – nonoriginality of consequence; (3) the doer of obligation is true winner in the event of apparent victory or apparent defeat; (4) the obligation is based on the seven fundaments i.e. obligation as source of action¡ obligation as public matter¡ human ability as obligation limit¡ internality and rationality of human obligation¡ religiousness of obligation¡ absolute victory in doing obligation¡ obligatoriness of obligation; (5) obligation from Imam’s perspective is considered as religious¡ political¡ economic¡ social and security pillars; (6) preserving Islamic republic regime is the great duty of Muslims; (7) the consequence of obligation in individual dimension is heart assurance and that in public dimension is perseveration of Mohammad (PBUH)’s divinity school.
    Keywords: Imam Khomeini (RA), obligationism, rightfulness, Islam, policy
  • Seyyed Jalal Dehghani, Alireza Eshraghi Page 117

    The aim of this study was assessment of American strategic goals and Doctrine against Islam and the Islamic Republic of Iran and are provided examples from the past and present state of America’s policies for a clear and blatant so that introduced America''s main strategy in the face of weakening the Islamic Republic of Iran and tarnish the image of Islam. America has long and especially after the Islamic revolution applied all its power to overthrow and collapse of the revolution but it has failed and is failing. Despite use various Selfie’s groups with the name of Islam¡ but in contrast to the rules and laws of Islam¡ tried to show harsh image of Islam and the Islamic religion reactionary. In this study is used Analytical method.

    Keywords: Americas military doctrine, Islam, Islamic Republic of Iran