فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 45 (زمستان 1397)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 45 (زمستان 1397)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی ابراهیمی کیاپی، قربانعلی ابراهیمی، علی بابازاده بایی صفحات 3-20
    هدف اصلی مقاله حاضر پاسخ به این سوال اساسی است که از میان سه متغیر احساس اثربخشی سیاسی، کسب منفعت و عزت اجتماعی، کدام یک نقش تعیین کننده تری در تبیین مشارکت سیاسی دارند. تعداد نمونه 800 نفر می باشد که از دو جامعه آماری انتخاب شدند. جامعه اول شامل ساکنان شهرهای بابل و ساری و جامعه آماری دوم دربرگیرنده دانشجویان دانشگاه مازندران و علوم و تحقیقات تهران می باشد. یافته ها نشان می دهد که میانگین مشارکت انتخاباتی افراد بیشتر از مشارکت غیر انتخاباتی آنان است و زنان بیشتر از مردان به دنبال کسب منفعت در جریان انجام فعالیت های سیاسی اند. یافته ها همچنین حاکی از آن است که انواع مشارکت سیاسی با سه متغیر اصلی مطرح شده رابطه معناداری دارند. در رگرسیون خطی چند متغیره بین متغیرهای وابسته مشارکت سیاسی انتخاباتی، غیر انتخاباتی و کل با متغیرهای مستقل احساس اثربخشی سیاسی، کسب منفعت و عزت اجتماعی مشخص گردید که در هر سه مدل نهایی ارائه شده، متغیر کسب عزت اجتماعی از مدل خارج گردیده است و میزان تاثیر گذاری احساس اثربخشی سیاسی بر انواع مشارکت سیاسی بیشتر از میزان تاثیرگذاری متغیر کسب منفعت بر متغیرهای وابسته مذکور است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مشارکت سیاسی انتخاباتی، احساس اثربخشی سیاسی، کسب منفعت، کسب عزت اجتماعی
  • مجید استوار صفحات 21-38
    توسعه در جمهوری اسلامی ایران از زوایای مختلف و در چارچوب نظریه های گوناگون بررسی شده است. از جمله رویکردها در این زمینه، رابطه میان فرایند توسعه و رویکرد نهادی در ایران است. مقاله حاضر در پی آن است که نقش نخبگان سیاسی حاکم را در فرآیند توسعه در جمهوری اسلامی از منظری متفاوت بررسی نماید. دلیل این تفاوت بهره گیری از رویکرد نهادگرایی است. بنابراین پرسش بنیادی این مقاله از این قرار است که فقدان توسعه فراگیر در جمهوری اسلامی ایران از منظر نهادگرایی چگونه قابل تبیین است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه پیش رو آزمون می شود که عدم اجماع نخبگان سیاسی حاکم و وجود نظام رقابتی محدود و رانت ساز و نبود نهادهای سیاسی و اقتصادی فراگیر موجب فقدان توسعه فراگیر در جمهوری اسلامی شده است. فرضیه مورد نظر در چهار دوره عملکرد نخبگان سیاسی حاکم در شکل گیری روند توسعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به بحث گذاشته شد و ایران از نظر شاخص های کارایی نهادی، کیفیت دولت و نخبگان سیاسی، حاکمیت قانون و کنترل فساد نمره قابل قبولی دریافت نکرد. این پژوهش با اتکاء بر روش کیفی و از طریق مطالعات کتابخانه ای تلاش دارد موانع شکل گیری توسعه فراگیر را در ایران مورد شناسایی قرار دهد.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، نهادهای فراگیر، رویکرد نهادی، توسعه، جمهوری اسلامی ایران
  • یحیی کمالی، حمیده شهابی راد صفحات 39-64
    هدف این پژوهش، بررسی پیامدهای استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی است. روش پژوهش مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. هفتاد مصاحبه انجام شده نمایندگان مجلس، مقامات اجرایی و متخصصان دانشگاهی با رسانه ها و اسناد و گزارش های مرتبط با استانی شدن انتخابات مجلس در سه مرحله کدگذاری باز، کد گذاری محوری و کد گذاری انتخابی، تحلیل شده اند. روش نمونه گیری، نمونه گیری نظری است و همه مصاحبه ها برای دستیابی به اشباع تئوریک وارد تحلیل شده اند. بر اساس یافته های پژوهش، پیامدهای استانی شدن انتخابات مجلس در پنج مقوله سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، سازمانی تشکیلاتی و حقوقی قانونی دسته بندی شده است. رابطه بین این مقولات تبیین شده و نتایج پژوهش با پژوهش های قبلی مورد مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: استانی شدن، پیامدها، نظریه داده بنیاد، حوزه های انتخابیه، مجلس شورای اسلامی
  • بی تا شه بخش، رشید ذوالفقاری زعفرانی، مهدی کلانتری صفحات 65-84
    فرهنگ مدیریت جهادی مفهومی برگرفته از الگوی مدیریت اسلامی است که عملیاتی سازی آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی با بهره گیری از تجربه های موفق فرماندهی و مدیریت در دفاع مقدس ابعاد عملی به خود گرفت. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارائه الگوی ساختاری فرهنگ مدیریت جهادی در بنگاه های اقتصادی دولتی است. سوال اصلی پژوهش این است که مولفه ها و شاخص های فرهنگ مدیریت جهادی خاص بنگاه های اقتصادی دولتی جهت ارائه الگوی ساختاری مدنظر چیست؟ نوع تحقیق اکتشافی-توسعه ای و روش تحقیق، کیفی و کمی است؛ تحقیق در دو مرحله، تهیه مخزن شاخص ها از طریق مبانی نظری، اسناد بالادستی و فن دلفی و بازبینی آنها؛ مرحله دوم تهیه پرسشنامه در جهت تایید یا تقلیل گویه ها و استخراج سازه متناسب با آنها و بازبینی جهت تعیین ضریب اهمیت هر عامل انجام شد. نمونه آماری مرحله اول پژوهش، 200 نفر از 426 نفر مدیران ارشد بنگاه ها و در مرحله دوم 361 نفر که با فرمول کوکران و از بین 6059 نفر مدیران اجرایی انتخاب شدند. پس از اجرا، با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، عامل ها شناسایی و براساس بارگیری عامل ها، نام آنها انتخاب و مدل نهایی ارائه شد. مدل نهایی با 14 مولفه و 98 گویه با آلفای کرونباخ 0.97 از پایایی خوبی برخوردار بوده و تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش خوب الگوی نهایی را نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوی ساختاری، فرهنگ مدیریت جهادی، بنگاه های اقتصادی
  • یونس مقتدر، محمود کتابی* صفحات 85-106

    مقاله حاضر بدنبال بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با قدرت نرم در جمهوری اسلامی ایران می باشد. پرسش اساسی این است که: سرمایه اجتماعی چه رابطه ای با قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران دارد؟ و آیا نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران توانسته است از سرمایه اجتماعی برای افزایش قدرت نرم خود بهره برداری مناسب انجام دهد؟ روش تحقیق در این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه می باشد. در این پژوهش از تحلیل همبستگی به روش کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر اساتید رشته علوم سیاسی و علوم اجتماعی دانشگاه های کشور و نمونه آماری 13 نفر (پس از اشباع نظری) (که در زمینه سرمایه اجتماعی یا قدرت نرم صاحب قلم و اثر بوده اند) مورد مصاحبه قرار گرفته اند. یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی در ایران به دلایل مختلفی دارای وضعیت مطلوبی نبوده و برهمین اساس امکان بهره گیری از آن در راستای قدرت نرم به خوبی فراهم نشد. در عین حال جمهوری اسلامی ایران از منابع هویتی قدرتمندی همچون مبانی اسلامی، هویت تاریخی ایرانی و نمادهای مدرن همچون بنیان های مردمسالاری (دموکراتیک) برای تقویت سرمایه اجتماعی و به تبع آن قدرت نرم برخوردار است که می تواند از آنها بهره برداری کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتباط، اعتماد، مشارکت، قدرت نرم
  • پرویز توکل نیا، علیرضا گلشنی، احمد آذین صفحات 107-136
    از مسائل مهم هر انتخابات آسیب های آن است. بدین سان آسیب شناسی انتخابات ریاست جمهوری ایران و راهکارهای اصلاح آسیب های آن، هدف این تحققق قرار گرفت. تحقیق حاضر با روش ترکیبی، ابتدا از طریق روش دلفی پس از طی سه مرحله مبادرت به تهیه و تدوین پرسشنامه نهایی در قالب 19 سوال از مهم ترین آسیب ها و راهکارها از نظر اهمیت و اولویت شامل 85 شاخص از آسیب ها و 20 شاخص از راهکارها نمود. گروه دلفی متشکل از 15 نفر از اساتید دانشگاه، خبرگان وکارشناسان انتخابات تعیین گردید. سپس با روش پیمایشی مبادرت به جمع آوری اطلاعات و داده ها نمود. جامعه آماری به تعداد 180 نفر با در نظر گرفتن جنبه های علمی، فنی و تخصصی انتخابات تعیین گردید. آنالیز پرسشنامه ها در محیط نرم افزار 23spss و تجزیه وتحلیل عاملی اکتشافی داده ها نشان داد که انتخابات ریاست جمهوری با آسیب های متعدد در زمینه های مختلف که ناشی ازعلل و عوامل قانونی، زمینه ای، فردی و رفتاری و ساختاری است که از نظر میزان تاثیر بر مسائل و مشکلات انتخابات یکسان نبوده و بنا بر ماهیتی که دارند قبل از برگزاری انتخابات، حین برگزاری انتخابات، روز رای گیری، شمارش واعلام نتیجه انتخابات و پس از برگزاری انتخابات به نسبت متفاوت وجود دارند. این پژوهش به دنبال بررسی و ارائه راهکارهای اصلاح این مسائل می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، انتخابات ریاست جمهوری، نظام انتخابات، قانون انتخابات، آسیب ها، راهکارها
  • سید محمد هاشمی مطهر، ستار عودی صفحات 137-157
    تعزیه، طی فرآیند پیچیده ای در تاریخ و فرهنگ ایران از دل برگزاری مراسم سوگواری امام حسین(ع) پدید آمده و ملت ایران در تمامی تحرکات سیاسی فرهنگی خود به نحوی تحت تاثیر پیام عاشورا است و این طبیعی ترین بستر تحولات انقلابی در ایران اسلامی به شمار می آید. در این تحقیق خوانش سیاسی تعزیه و قیام امام حسین(ع) و تاثیر آن بر انقلاب اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. لذا سوال اصلی این مقاله بدین صورت بیان می گردد که: « وقوع انقلاب اسلامی متاثر از کدام یک از برداشت های سیاسی و معنوی واقعه عاشورا و آیین های مرتبط با این رویداد از جمله تعزیه خوانی بوده است.» براین اساس فرضیه پژوهش حاضر بدین قرار است که حادثه کربلا باعث گردید تا سنت عزاداری و پیامد آن ارسال اهداف قیام عاشورا با توجه به شرایط زمان و مکان در دوره های مختلف با شدت و ضعف ادامه داشته باشد و انقلاب اسلامی ایران نیز متاثر از آموزه های فراگیر و همه جانبه نهضت عاشورا بوده است. مقاله حاضر به ویژگی های تاثیرگذار تعزیه بر افکار مخاطب و تاثیرات آن بر روند کارکردی انقلاب اسلامی ایران پرداخته است.
    کلیدواژگان: تعزیه، خوانش سیاسی، واقعه عاشورا، انقلاب اسلامی ایران
|
  • Hadi Ebrahimi Kapaei, GhorbanAli Ebrahimi, Ali Babazadeh Bani Pages 3-20
    The main purpose of the present article is to answer this fundamental question that between the three variables of sense of political effectiveness, profit and social dignity, which have a more determinant role in explaining political participation. The sample size is 800 people selected from the two statistical communities. The first population consists of residents of Babol and Sari and the second population consists of students from Mazandaran University and Tehran Science and Research university.The findings show that the average electoral participation of individuals is higher than their non-electoral participation and women are looking for profits more than men from political activity. The findings also show that there are significant relationships between the types of political participation with the three main variables.In multivariate linear regression, between the dependent variables of electoral, non-electoral and total political participation, with independent variables of feeling political effectiveness, profits and social dignity, It was found that in the three final presented models, the variable of gaining social dignity was excluded from the model, and the effect of the feeling of political effectiveness on the types of political participation is greater than the effect of the Benefit variable on the dependent variables.
    Keywords: Electoral political participation, Non-electoral political participation, Feelingpolitical effectiveness, Earning profit, Earning social dignity, Politicalsociology
  • Majid Ostovar Pages 21-38
    Development in the Islamic Republic of Iran has been studied within the framework of various theories. One of the approaches in this regard is the relationship between the development process and the institutional approach in Iran. The purpose of this paper is to examine the role of the ruling elite in the process of development in the Islamic Republic from a different point of view. The reason for this difference is to use the institutionalism approach. So the fundamental question of this study is that the lack of comprehensive development in the Islamic Republic of Iran can be explained in terms of institutionalism? In response to this question, the hypothesis is posed that the struggle of political elites and the existence of a limited and rigid competition system and the absence of inclusive political institutions have led to the lack of a comprehensive development in the Islamic Republic. The hypothesis is discussed in four periods of political elites' performance in shaping the development trend after the victory of the Islamic Revolution and Iran did not receive an acceptable score in terms of institutional efficiency indicators, government quality and political elites, rule of law and corruption control. This paper, Using a Designing Qualitative Research and Through Library Studies, Attempts to Identify the Problems of Development Formation in Iran.
    Keywords: Political elites, Inclusive institutions, Institutional Approach, Development, Islamic Republic of Iran
  • Yahya Kamali, Hamideh Shahabi rad Pages 39-64
    This research aims to study the consequences of provincialization of electoral constituency of the Parliament of Islamic republic of Iran. The method used in the current research was based on the Grounded theory. The 70 interviews of parliament’s member, political activists, executives, university specialists, and some related documents have analyzed in three coding steps: open coding, axial coding and selective coding. Sampling method is theoretical sampling and all interviews have been analyzed to achieve theoretical saturation. The research findings suggest that the consequences of provincialization of electoral constituency of the Parliament are categorized in five themes, political, economic, social, organizational and legal consequences. The relationship between these categories is explained and the results of the research are compared with previous studies.
    Keywords: provincialization, consequences, Grounded theory, electoral constituency, Parliament of Islamic republic of Iran
  • Bita Shah bakhsh, Rashid Zolfaghari, Mahdi Kalantari Pages 65-84
    The culture of jihadist management is conceptualized from the pattern of Islamic management that necessity of its operationalization take advantage of successful leadership and management experience in the sacred defense, after the victory of the Islamic Revolution and the establishment of the Islamic Republic of Iran.The main purpose of the researcher in this research is to provide a structural model of jihadi management culture in State-owned enterprises. The main question of the research is that the components and indicators of the special jihad management culture of state-owned enterprises to present the proposed structural model? The type of exploratory-development research and the research method was qualitative and quantitative; The research was carried out in two phases: the first stage, reservoir preparation of indicators through theoretical foundations, upstream documents and Delphi techniques; The second step is to prepare a questionnaire in order to confirm or reduce the items and extract the appropriate structures and review them to determine the coefficient of importance of each factor. The statistical sample of the first phase of the study was 200 of 426 senior managers and 361 of the other 6059 executives selected by Cochran formula. After implementation, using exploratory factor analysis, agents were identified and based on factor loading, their names were selected and the final model was presented. The findings showed that the final model with 14 components and 98 items with Cronbach's alpha of 0.97 had good internal consistency. The confirmatory factor analysis also showed the final.
    Keywords: Structural Model, Jihadi management culture, Jihad, State-owned enterprises.
  • Unes moghtader, Mahmood Ketabi Pages 85-106

    The present article seeks to investigate the relationship between different dimensions of social capital with the soft power of Iran by studying the concepts of social capital and soft power, and study the correlation of social capital with different dimensions of soft power. The question is: What is social capital and what role does it play in the reproduction of the soft power of Iran? Has the political system of Iran been able to exploit social capital to increase its soft power?The research method in this research is a survey and information gathering tool is interview.correlation analysis has been used by qualitative method. The statistical population was the faculty members of the political sciences and social sciences community of the universities of the country and a sample of 13 honorable professors The findings are as follows:Three characteristics of trust, cohesion, participation are considered as the main elements of social capital. The undesirable and unfavorable state of social capital, the decline of social trust due to social distrust, structural corruption, and neglect of civil institutions in Iran. Culture, religion, Islamic identity, national identity and revolutionary ideology are elements and elements of the soft power of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: social capital, communication, trust, partnership, soft power
  • Parviz Tavakol nia, Alireza Golshani, Ahmad Azin Pages 107-136
    Iran's presidential election has been held in some cases. For this purpose, the present research is descriptive-analytic. First, using Delphi technique, a questionnaire was developed in the form of 19 questions of the most important injuries and strategies in terms of importance and priority, including 85 indicators of injuries and 20 indicators of strategies. A survey was conducted using a survey method and a population of 180 individuals to collect data and data.The analysis of the questionnaires by software spss23 and data analysis showed that presidential elections with multiple damage in different areas and fields that are due to the legal, substantive, individual, and behavioral and structural factors and based on the characteristics of this research In the fields of law, government, society, elites and the masses, registration of candidates, candidates, advertising and electoral competitions, political culture, political parties, economics, security, etc., is facing. Which is not equal in terms of the impact on election damage and, by the very nature of the election, the election results and the election result are relatively different before the election, during the election day, on the voting day, which requires corrective measures.
    Keywords: Pathology, presidential election, electoral system, election law, solutions
  • Seyed Mohammad Hashemi Motahar, Satar Oudi Pages 137-157
    Ta'ziyeh has emerged during the complicated process in Iranian history and culture from the mourning ceremony of Imam Hussein (AS). And the Iranian nation is influenced by Ashura's message in all its cultural and political movements, and this is the natural basis for revolutionary developments in Islamic Iran. In this research, the political reading of Imam Hussein's Ta'ziyeh and resurrection and its impact on the Islamic Revolution in Iran has been examined. Therefore, the main question of this article is as follows: "The occurrence of the Islamic Revolution is influenced by which of the political and spiritual perceptions of the incident Ashura and ritual related to this event have been ta'zayeh? The hypothesis is this: the incident of Karbala has caused the mourning tradition and the objectives of the uprising of Ashura to continue with the intensity and weakness of the time and place in different periods, and the Islamic Revolution of Iran has been influenced by the religious, political and social teachings of the uprising of Karbala. . Therefore, the present article examines the process of formation of the Islamic Revolution in Iran, which is heavily influenced by the Shiite political culture, especially the great Ashura movement.
    Keywords: Ta’ziyeh, Political readings, Ashura event, Islamic Revolution of Iran.