فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 46 (بهار 1398)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 46 (بهار 1398)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدشمس الدین عبداللهی نژاد، ابراهیم متقی صفحات 3-22
    تضادهای سیاسی در روابط ایران و آمریکا، موضوع موردعلاقه بسیاری از پژوهشگران دانشگاهی است. برخی از آن ها انگاره مقاومت در جمهوری اسلامی را به عنوان بخشی از سازوکارهای کنش راهبردی در برابر آمریکا می دانند. این موضع بدان معناست که سیاست در ایران، اندیشه مقابله با سیاست های تهاجمی آمریکا را بازتولید می کند؛ این رویکرد زیربنای مقاومت را در سیاست خارجی ایران شکل می دهد. این پژوهش، ضمن بررسی انتقادی تحلیل های رویدادمحور، ریشه های مقاومت مذکور را در جریان تکوین دیگری نوظهور به نام غرب جست وجو کند و نشان می دهد که منازعه تهران-واشینگتن، یک سره ساخته و پرداخته ج.ا.ایران یا صرفا حاصل رویدادهای تاریخی میان دو کشور نیست؛ به بیان دیگر، مقاومت جمهوری اسلامی در برابر آمریکا یا آن چه در این پژوهش، آمریکانکوهی، نامیده می شود، حاصل به ارث بردن توشه ای تاریخی از غرب نکوهی برخی از موثرترین کارگزاران و اندیشه گران ایرانی در دو سده اخیر است. پرسش اصلی آن است که ریشه های تفکر انتقادی ایران نسبت به آمریکا و جهان غرب کدام است. این پژوهش نشان خواهد داد که گرچه نمی توان از تاثیر پیشینه روابط ایران و آمریکا غفلت کرد، اما برخلاف یافته بسیاری از پژوهش ها، مقاومت ج.ا. ایران در برابر آمریکا صرفا به دلیل رویدادهای تاریخی میان دو کشور شکل نگرفته است و این موضع گیری ریشه در تقابل هویتی و هستی شناسانه با مبانی اندیشه و هویت غرب دارد.
    کلیدواژگان: روابط ایران و آمریکا، آمریکاستیزی، آمریکانکوهی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، جلال آل احمد، احمد فردید، علی شریعتی، رضا داوری اردکانی
  • خیرالله خیری، امیرمسعود شهرام نیا *، حمید نساج، عباس حاتمی صفحات 23-46

    سیاست های حزبی تاثیر مستقیمی بر حیات احزاب سیاسی دارند. کشورها با سیاستگذاری درباره احزاب سیاسی می توانند آنها را ممنوع کرده و یا مجاز نمایند. همچنین این سیاست ها می توانند کارآمدی احزاب سیاسی را تحت تاثیر قرار دهند. این درحالی است که در ایران غالبا علل ناکارآمدی احزاب سیاسی در عوامل فرهنگی، اجتماعی و تاریخی جستجو می شود وعمدتا از تاثیر سیاست های حزبی دولتی بر این ناکارآمدی غفلت می شود. از این رو، این مقاله با طرح این سوال که سیاست های حزبی ایران چه تاثیری بر حیات احزاب سیاسی دارند؟ در صدد بررسی و تحلیل رویکرد غالب در سیاست های حزبی ایران است. به زعم این مقاله، رویکردی که در سیاست های حزبی ج.ا.ا به منظور تنظیم امور احزاب سیاسی اتخاذ شده است مانع شکل گیری و فعالیت احزاب واقعی و کارآمد می شود.

    کلیدواژگان: سیاست حزبی، احزاب سیاسی، قوانین حزبی، احزاب سیاسی ایران
  • علی امیدی، آرمین قلمکاری صفحات 47-72
    این مقاله تلاش دارد تا تاثیر جهت گیری سیاست خارجی را بر توسعه اقتصادی مورد بررسی قرار دهد. براین اساس سئوالی که مطرح می شود این است که نفس جهت گیری هر گفتمان در سیاست خارجی به چه صورت بر توسعه اقتصادی ایران تاثیرگذاشته است؟ فرضیه اصلی این پژوهش آن است که شاخصه های اقتصاد ایران همچون سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد تولید ناخالص داخلی و صادرات و واردات غیرنفتی در دولت های خاتمی، احمدی نژاد و روحانی تحت تاثیر نوع جهت گیری سیاست خارجی آنها بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد صرف نظر از عناصر ثابت در سیاست خارجی ایران، سایر اقدامات سیاست خارجی ایران را می توان در چارچوب گفتمان های حاکم بر هر دولت ارزیابی کرد. هریک از این گفتمان ها؛ در چارچوب عناصر ثابت و ساختاری سیاست خارجی ایران، شیوه خاص خود برای تعامل با دنیا را برگزیدند که تاثیرات خاص خود را بر روند توسعه اقتصادی ایران داشته است. بدین ترتیب که شاخصه های مذکور در دوره خاتمی روند مثبت و در دوره احمدی نژاد روندی منفی و در دوره روحانی تحت تاثیر اجرایی نشدن برجام توسط غرب روندی نوسانی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی دولت خاتمی، دولت احمدی نژاد، دولت روحانی، توسعه اقتصادی
  • ناصر جمالزاده، میلاد موحدیان، علی یاسمی صفحات 73-94
    موضوع گستره ولایت فقها از دیرباز موردتوجه فقهای امامیه بوده و به ویژه با برقراری حکومت ولایت فقیه در دوره جمهوری اسلامی، این سوال بیش از پیش موردتوجه قرار گرفته است. این تحقیق تلاش دارد تا پاسخ این سوال را از طریق اندیشه و عمل سیاسی یکی از فقی هان تراز اول عصرصفوی که در دوره هایی منصب سیاسی نیز داشته، بیابد. سوال محوری تحقیق عبارت است از «گستره ولایت فقها در اندیشه و عمل سیاسی محقق کرکی، شامل چه مواردی است؟»، ابتدا همه شئون ولایت عامه فقیه از جمله مرجعیت دینی، صلاحیت قضایی و زعامت سیاسی، و سپس شئون مختلف ولایت خاصه فقیه دسته بندی و کدگذاری شد. ارائه این مدل، باعث می شود تا سایر پژوهشگران نیز بتوانند با استفاده از همین الگو، اندیشه و عمل سیاسی سایر فقها را ارزیابی نمایند. نتایج نشان می دهد: در اندیشه سیاسی محقق کرکی همه اقسام ولایت خاصه، و همچنین از شئون ولایت عامه فقیه، و شان زعامت سیاسی نیز در محدوده اقامه نماز جمعه و اخذ خراج وجود دارد. در عمل سیاسی محقق کرکی، اعتقاد به حداکثری بودن گستره ولایت فقها در حیطه عمل سیاسی دارد. نوآوری پژوهش در تبیین همه ابعاد اندیشه و عمل سیاسی محقق کرکی در حوزه گستره اختیارات فقیه با استناد به منابع فقهی دست اول از ایشان است. روش تحقیق در این مقاله، از نوع تحلیل محتوا است.

    کلیدواژگان: گستره ولایت فقیه، ولایت مطلقه فقیه، محقق کرکی، اندیشه سیاسی محقق کرکی، عمل سیاسی محقق کرکی
  • اسماعیل ربیعی، احمد ساعی، سعید میر ترابی صفحات 95-116
    این مقاله بر آن است تا تبیین نماید در آمد نفتی در دوره پهلوی اول چگونه بر روند دولت سازی تاثیر گذار بوده است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که فرایند دولت سازی در این دوره، آمرانه و به شکل شبه مدرنیستی و در نتیجه اضافه شدن درآمدهای نفتی به منابع دولت صورت گرفت و برهمین اساس توسط جامعه پذیرفته نشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با روی کار آمدن رضا شاه قیمت نفت به شکل قابل توجهی بالا رفت، درآمدهای نفت با تامین منابع مادی دولت سازی در کنار دیگر منابع برای کشور ایران به روند ساخته شدن دولت در چهار حوزه تامین نظم،  توسعه دستگاه بورکراسی،  نهاد سازی و توسعه گرایی را تسهیل و تسریع کرده اما به جهت خودکامگی، رضاشاه نتوانست توازن منطقی لازم میان حوزه های مختلف ساخته شدن دولت پدید آورد. در نتیجه دولت سازی در دوره پهلوی اول به شکل شبه مدرنیستی شکل گرفته و در نهایت شکست خورد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی و تاریخی است بدین ترتیب که داده ها به شکل کتابخانه ای و از طریق فیش برداری جمع آوری و تجزیه و تحلیل می شوند.
    کلیدواژگان: پهلوی اول، درآمدهای نفتی، ارتش، دولت سازی، ریاکاری قانونی
  • ابراهیم برزگر، مصطفی بیات صفحات 117-140
    اگر سیاست را تدبیر مدن یا اداره ومدیریت بر جامعه بنامیم دوره کوتاه زمامداری امام علی (ع) بی شک ارزشمند ترین میراث نظری و گرانبها ترین تجربه عملی درعرصه اندیشه و عمل سیاسی است. حضرت پس از وفات پیامبر(ص) نیزبه مدت بیست و پنج سال به عنوان یک ناظر، مسائل جامعه اسلامی را درابعاد داخلی و خارجی آن رصد کرده و سپس با کوله باری از تجربه و شناخت به اصرارمردم مدیریت واداره جامعه اسلامی را عهده دارشده است. دوره زمامداری وی اگرچه کوتاه و کمترازپنج سال بود؛ اما به معنای کامل اخلاق سیاسی را در ابعاد مختلف حاکمیت عملی و رفتاری خود محقق کرد. تساهل و مدارا در اسلام از جمله اموری است که در اخلاق سیاسی تعریف می شود و در اندیشه سیاسی اسلام، به سه حوزه اخلاق سیاسی، رفتار سیاسی، قانون گذاری و تشریع احکام، تقسیم می شود. تساهل و مدارا شاکله اصلی حاکمیت و سیاست داخلی علی(ع) را تشکیل می دهد. براساس خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار نهج البلاغه و گزارش ها و روایات تاریخی، حضرت علی(ع) به عنوان امام و خلیفه مسلمین آنجا که حق و حقوق خود باشد، اهل تساهل و مدارای تام است ولی در بازستادن حق مردم، اجرای احکام دین وحدود الهی ایشان تساهل به خرج نمی دهند و کسانی را که در این راه کوتاهی کنند، نکوهش می کند.
    کلیدواژگان: تساهل و مدارا، امام علی(ع)، نهج البلاغه، عدالت اجتماعی
  • محمدفاضل صدری، صادق زیبا کلام، ابوالقاسم طاهری، سید مصطفی ابطحی صفحات 141-158
    نقش آفرینی روحانیت به عنوان یکی از نیروهای مهم اجتماعی ایران بر حسب موقعیت های گوناگون تاریخی اجتماعی و اوضاع سیاسی اجتماعی حاکم متفاوت بوده است. از جمله تحولات سیاسی اجتماعی تاریخ سیاسی معاصر ایران نهضت ملی شدن نفت می باشد. پژوهش حاضر با رهیافت جامعه شناسی سیاسی به بررسی نقش آیت الله بروجردی نماد مرجعیت عامه در این نهضت و ارزیابی دلایل آن می پردازد. فرضیه اصلی مقاله آن است که آیت الله بروجردی نماد مرجعیت عامه با توجه به فضای سیاسی اجتماعی حاکم و تجربه تلخ مشروطه، در جریان ملی شدن نفت رویکرد سیاست پرهیزی داشته و نتایج تحقیق نشان می دهد به واسطه رویکرد خصمانه رضاخان علیه روحانیت و نهادهای دینی و فضای حاکم در عصر پهلوی دوم که رواج مارکسیسم، بهائیت و کسروی گری است مرجعیت عامه دغدغه حفظ کیان تشیع را داشته تا ورود به سیاست و با توجه به بدفرجامی مشروطه، در مراحل مختلف نهضت ملی موضع سکوت و احتیاط را اتخاذ کرده است. روش تحقیق این مقاله توصیفی – تحلیلی و ابزارجمع آوری اطلاعات کتابخانه ای خواهد بود.
    کلیدواژگان: مرجعیت عامه، آیت الله العظمی بروجردی، حوزه علمیه، ملی شدن نفت، سیاست
  • لیلا استیری، حسین تفضلی، علیرضا سلطانی صفحات 159-181
    حضور زنان در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی از اصول اساسی توسعه پایدار به شمار می رود. طی چهار دهه گذشته از انقلاب اسلامی ایران، کم و کیف حضور زنان در عرصه اجتماعی همواره مورد توجه بوده وباطرح مباحث حقوق اجتماعی وانسانی زنان، موضوع اشتغال زنان به عنوان یکی از اولویت ها در برنامه ریزی ها وسیاستگذاری های دولت ها بعد ازانقلاب اسلامی مد نظر قرار گرفته است. اما آنچه که جای بررسی دارد چالش هایی است که بر اساس رویکردهای متفاوت دولت ها در این حوزه دیده می شود. چرا که این امر باعث گردیده وضعیت نظام سیاستگذاری در حوزه اشتغال زنان از یک ثبات پایداری برخوردار نباشد. لذا نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیل –محتوای کیفی درصدد بررسی تاثیر دو رویکرد توانمند سازی و خانواده محوری دولت ها بر رونداهداف اشتغال زایی زنان است. نتایج پژوهش نشان می دهد عدم مسئله شناسی دولت ها در حوزه سیاستگذاری اشتغال و تک بعدی نگریستن دراین حوزه باعث نقص در برنامه های اشتغال زایی زنان شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، سیاستگذاری اجتماعی، توانمند سازی، انقلاب اسلامی
|
  • mohammad abdollahinejad, Ebrahim Motaghi Pages 3-22
    This article surveys on the roots of resistance of Islamic republic of Iran against the Us and suggests that this contrast should not been reduced to historical events. the authors claim that in order to explore the cause of this resistance, must excavated the orients of iran's supreme leaders toward the west and the US.this article surveys on the roots of resistance of Islamic republic of Iran against the Us and suggests that this contrast should not been reduced to historical events. the authors claim that in order to explore the cause of this resistance, must excavated the orients of iran's supreme leaders toward the west and the US.this article surveys on the roots of resistance of Islamic republic of Iran against the Us and suggests that this contrast should not been reduced to historical events. the authors claim that in order to explore the cause of this resistance, must excavated the orients of iran's supreme leaders toward the west and the US.
    Keywords: iran-us relations. resistance thought, imam Khomeini, ayatollah khamenei, fardid, ale Ahmad, Shariati
  • Kheirollah Kheiri Asl, Amir Masoud Shahram Nia, Hamid Nassaj, Abbas Hatami Pages 23-46

    Party politics of states directly affects the lives of political parties. Countries can ban or allow them by legislating on them. These politics can also affect the effectiveness of political parties. However, in Iran, scholars and scientists of the political parties have often searched the causes of the ineffectiveness of political parties in cultural, social, and historical factors, and largely neglected the impact of state party politics on this ineffectiveness. Hence, this paper deals with this question: How the party politics of Islamic Republic of Iran affect the lives of political parties? This article seeks to analyze the dominant approach that exists in Iran's party politics. According to this article, the approach adopted in party politics of Islamic Republic of Iran to regulate the affairs of political parties, is an approach that not only not strengthens and not encourages them, but also always strives to limit and control them, and this hinders the formation and operation of real and effective parties.

    Keywords: party politics, political parties, party laws, democracy, Iran
  • Ali Omidi, Armin Ghalamkari Pages 47-72
    This paper seeks to explain how the oil revenues affected the state-building process during the Pahlavi era?Oil as the most important strategic commodity has never been isolated from the history of the world, but rather could shape it from the very beginning, especially in the second half of the twentieth century. The role of oil in various economic, political, and social aspects is considered common knowledge, the most influential of which is probably the state-building process. One of the most extensive experiences of the state-building in Iran was formed during 1300-1320, namely, the period of the Pahlavi regime, the experience that the past rulers failed to succeed in spite of their attempts to achieve it. When Reza Shah came into power, the oil price rose significantly, oil revenues along with other resources facilitated and accelerated the state-building process in four areas of the establishment of discipline, development of bureaucracy, institutionalization, and developmentalism for the poor country of Iran. However, Reza Shah failed to create the necessary logical balance between various areas of the state building due to his autarchy. The present research which is based on both the political economy and political sociology seeks to explain.
    Keywords: Iran, Oil, State-building, Modern government, First Pahlavi
  • Naser Jamalzadeh, Milad Movahedian, Ali Yasemi Pages 73-94
    In order to answer the central question of the study, which is "the extent of the province of jurisprudents in the thoughts and political actions of the researcher of Karki, what are they included?", All the members of the general province, especially the jurisprudent, were categorized and coded. Providing this coherent model of all kinds of Provinces will enable other researchers to use the same model to evaluate the thoughts and political actions of other jurisprudents. By finding this coded intervention in the most important works related to the researcher, the researchers found that in the thought and practice of the Kirkhi scholar of all kinds in the province, as well as of the provincial governorate, the status of religious authority was more solid than other domains An innocent succession in all the powers and duties of the judiciary, emphasizing on the need for the jurisprudent to judge, and the political status of the prayers of the Friday and receiving the tribute, which indicates his belief in the maximum extent of the province of the jurisprudents in the field of action Political. The research method is content analysis.
    Keywords: Velayat-e Faqih's domain, Velayat-e Faqih, Mohaghegh Karaki, Political thought of Mohaghegh Karaki, Political action of Mohaghegh Karaki
  • Esmaeil Rabiei, Ahmad Saei, Saeed Mirtorabi Pages 95-116
    This paper seeks to explain how the oil revenues affected the state-building process during the Pahlavi era?Oil as the most important strategic commodity has never been isolated from the history of the world, but rather could shape it from the very beginning, especially in the second half of the twentieth century. The role of oil in various economic, political, and social aspects is considered common knowledge, the most influential of which is probably the state-building process. One of the most extensive experiences of the state-building in Iran was formed during 1300-1320, namely, the period of the Pahlavi regime, the experience that the past rulers failed to succeed in spite of their attempts to achieve it. When Reza Shah came into power, the oil price rose significantly, oil revenues along with other resources facilitated and accelerated the state-building process in four areas of the establishment of discipline, development of bureaucracy, institutionalization, and developmentalism for the poor country of Iran. However, Reza Shah failed to create the necessary logical balance between various areas of the state building due to his autarchy. The present research which is based on both the political economy and political sociology seeks to explain.
    Keywords: Iran, Oil, State-building, Modern government, First Pahlavi
  • Ebrahim Barzegar, Mostafa Bayat Pages 117-140
    If we call politics civilization or governance and governance, then the brief period of Imam Ali (PBUH) after the Islamic Revolution (PBUH) is undoubtedly the most valuable theoretical and precious theoretical experience in the field of political thought and action. Following the death of the Prophet (PBUH), as well as observer, for twenty five years, he has observed the issues of the Islamic society in its internal and external dimensions, and then, with a great deal of experience and recognition, has been entrusted with the administration of the people of the Islamic community. His term, though short-lived and less than five years old, however, met the full meaning of political morality in the various dimensions of his practical and behavioral governance. Tolerance in Islam is one of the things that are defined in political ethics and is divided into the political thought of Islam in three areas of political ethics, political behavior, legislative, and procedural law.
    Keywords: Tolerance, Imam Ali, (AS), Nahj al-Balaghah, social justice
  • Mohammad Fazel Sadri, Sadegh Zibakalam, Abolghasem Taheri, Seyed Mostafa Abtahi Pages 141-158
    The role of the clergy as one of the most important social forces of Iran has varied in terms of various historical and social situations. Among the political sociopolitical developments in Iran's contemporary political history is the oil nationalization. The present study, with a sociopolitical approach examines the role of Ayatollah Boroujerdi religious authority symbol in this movement and assesses its causes. The main hypothesis of the paper is that Ayatollah Boroujerdi the religious authority symbol, with regard to the sociopolitical context of the ruling class and the bitter experience of constitutionalism, during the nationalization of the oil had taken a political avoidance approach. The research method is a descriptive-analytical approach and a library research.The results show that due to Reza Khan's hostile approach against the clergy and religious institutions and also the ruling atmosphere in the Second Period Pahlavi which aimed for the prevalence of Marxism in Baha'ism and Kasraviyya, the religious authority was more concerned about preserving the interests of Shi'ism than entering politics, and due to the unfortunate consequences of constitutionalism, they adopted a silent and cautious stance at different stages of the national movement.
    Keywords: Religious authority, Ayatollah ozma Boroujerdi, Religeous school, Oil nationalization, Politics
  • Leila Estiri, Hossein Tafazoli, Alireza Soltani Pages 159-181
    The presence of women in economic, social and cultural activities is one of the basic principles of sustainable development. In the country, during the last four decades of the Islamic Revolution of Iran, women's participation in the social sphere has always been highlighted and the topic of women's social and welfare issues has been discussed. Women's employment has been considered as one of the priorities in the planning process of post-Islamic revolution. But what is being addressed is the challenges that can be seen from the different approaches of governments in this area, which has made the situation of the policy system In his field Women's chest does not have a stable stability. Therefore, the present paper uses a qualitative analysis method to examine the effect of empowerment and family-oriented approaches of governments on women's job creation goals. Research shows that the lack of problem-solving of governments in the area of ​​employment policy and the subsequent pursuit of this area has led to a defect in women's employment programs.
    Keywords: Women's Employment, Social Policy, Empowerment, Islamic Revolution, Gender Justice