فهرست مطالب

زبان پژوهی - پیاپی 17 (زمستان 1394)

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 17 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افشین رحیمی، محرم اسلامی*، بهرام وزیرنژاد صفحات 7-27
    در این مقاله، توزیع رسایی درخوشه های دوهمخوانی مرز دو هجای CVC-CVC در واژه های زبان فارسی مورد بررسی قرار گرفته است. محدودیت رسایی در مرز هجا بیانگر تمایل جهانی در جهت تغییر افتان رسایی همخوان ها در مرز هجا است. در این بررسی، تعداد 4202 واژه از واژه های زایای زبان فارسی که دارای ساختار هجایی CVC.CVC بودند، مطالعه شده اند. همخوان های زبان فارسی از نظر رسایی به 5 طبقه مختلف تقسیم شده و ارتباط شیب رسایی در مرز هجا و بسامد در واژگان مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجا که بی نشانی یک ساختار باعث افزایش بسامد آن به صورت هم زمانی و در زمانی می گردد، می توان میزان بی نشانی یک ساختار را از بسامد آن دریافت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که افتان بودن شیب رسایی در خوشه های دوهمخوانی در مرز هجاهای CVC در زبان فارسی به صورت مقوله ای عمل نکرده و ساختارها را به دو طبقه خوش ساخت و غیرخوش ساخت تقسیم نمی کند. هم چنین، در سطح واژه ها، بسامد خوشه های دوهمخوانی با کاهش شیب رسایی (از +4 به -4) افزایش می یابد. دلیل افزایش بسامد تمایل بیشتر همخوان های با رسایی پایین، مانند انفجاری ها و انسایشی ها، به حضور در جایگاه آغازه و عدم تمایل آنها به حضور در جایگاه پایانه می باشد. هم چنین، همخوان های رساتر، مانند سایشی ها، خیشومی ها و روان ها، تمایل بیشتری به حضور در جایگاه پایانه نسبت به جایگاه آغازه دارند. بسامد واحد (بسامد در پیکره) ساختارهایی که از همخوان های نارسای انفجاری استفاده می کنند در مقایسه با ساختارهایی که از سایر همخوان ها استفاده می کنند به شدت کاهش می یابد. استفاده از بسامد نرمال (معیار اطلاعات مشترک نقطه ای) نشان می دهد که تمایل به هم رخدادی در خوشه های با شیب رسایی افتان بیشتر از خوشه هایی با شیب رسایی خیزان نبوده و حضور گروه های مختلف رسایی در پایانه و آغازه در مرز هجا مستقل از یکدیگر صورت می گیرد. با توجه به تمایل همخوان های نارسا به حضور در جایگاه آغازه و تمایل همخوان های رسا به حضور در جایگاه پایانه و نقش مهم این تمایل در شکل گیری الگوهای مرز هجا، به نظر می رسد توصیف مبتنی بر آواشناسی ادراکی این پدیده واج شناختی (نظریه جواز ادراکی) قابل قبول تر از توصیف این پدیده با استفاده از محدودیت های واج شناختی باشد.
    کلیدواژگان: قانون اتصال هجا، رسایی، مرز هجای CVC، خوشه دوهمخوانی، رسایی افتان، رسایی خیزان
  • محمدحسین شرف زاده، فردوس آقا گل زاده*، آزیتا افراشی، شهلا رقیب دوست صفحات 29-54
    شکل گیری واژه ها و مفاهیم در ذهن افراد یکی از جنبه های پیچیده در زبان شناسی شناختی به شمار می رود. برای دستیابی به آنچه در ذهن می گذرد، از روش های گوناگونی ازجمله ارتباط بدنی استفاده می شود. در پژوهش حاضر، از این روش برای شناسایی چگونگی شکل گیری مفاهیم در ذهن افراد با خصوصیات روان شناختی و شخصیتی مختلف استفاده شده است. بنابراین با استفاده از آزمون های مربوط، خصوصیات روان شناسی مختلف شامل بهره هوشی، درون گرایی/برون گرایی، اضطراب و عزت نفس 200 آزمودنی مورد سنجش قرار گرفت و از میان آنها 95 نفر به اجرای 30 واژه منتخب بر اساس راهکارهای ریسی بیتی و پگی (1991) برای مخاطبان خود پرداختند. طرحواره های تصوری استفاده شده توسط آنان مورد بررسی قرار گرفت، آن گاه رابطه بین نسبت استفاده از طرحواره های متفاوت و خصوصیات روان شناسی مختلف مورد تحلیل قرار گرفت. آنچه حاصل شد، نشان دهنده رابطه معنادار در نسبت استفاده از طرحواره های برخی واژه ها با خصوصیات روان شناختی است. این رابطه در مورد خصوصیات روان شناختی باثبات تر بیشتر می باشد، بدین معنی که خصوصیات روان شناختی بهره هوشی و درون گرایی/برون گرایی نقش موثرتری نسبت به عزت نفس و پس از آن اضطراب در ایجاد تفاوت معنادار در تنوع طرحواره های مورد استفاده برای نشان دادن واژه های مختلف ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: واژه، زبان شناسی شناختی، روان شناسی زبان، طرحواره تصوری، ارتباط بدنی
  • ویدا شقاقی، آزاده میرزایی* صفحات 55-75
    در رده شناسی سنتی، زبان ها بر اساس تصریفی و غیرتصریفی بودن طبقه بندی می شوند اما نه تنها بر این اساس نمی توان مرز دقیقی بین زبان ها قائل شد بلکه در الگوهای تصریفی نیز یکدستی مشاهده نمی شود. با طرح مفهوم «گونه متعارف تصریف» می توان تعاریف مشخصی برای تعیین محدوده صرف تصریفی و غیرتصریفی ارائه کرد اما تعیین معیارهایی که ابعاد مختلف گونه متعارف را مشخص می کنند، می تواند به تشخیص و تعریف مواردی بیانجامد که از این گونه متعارف و استاندارد تخطی کرده اند و نوعی گونه غیرمتعارف به شمار می روند. در این پژوهش سعی بر آن است که الگوی تصریف در صیغگان تصریفی برای یک واژه واحد و نیز برای واژه های متفاوت در یک طبقه تصریفی بررسی گردد، بر اساس معیارهای مطرح در هر الگوی تصریف، موارد انحراف از گونه متعارف دسته بندی شود و نهایتا با تمرکز بر معیارهای موجود، دو نوع خاص از این گونه های غیرمتعارف یعنی نقش زدودگی و همتابینی در داده های زبان فارسی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صورت های تصریفی، گونه متعارف، نقش زدودگی، همتابینی
  • رضا مراد صحرایی، شهناز احمدی قادر* صفحات 77-102
    تحقیق حاضر به منظور تسهیل آموزش و یادگیری واژه به بررسی آموزش مستقیم واژه پرداخته است و در پی پاسخگویی به این پرسش است که آیا صرف وقت در کلاس خواندن آموزش زبان دوم برای آموزش مستقیم واژه کوششی بیهوده و اتلاف وقت است و زبان آموزان خود باید به آن بپردازند یا این که تاثیر قابل قبولی در یادگیری واژه دارد. از این رو، مطالعه پیش رو به مقایسه تاثیر دو موقعیت یادگیری می پردازد: یادگیری تصادفی از طریق خواندن تنها، و آموزش مستقیم واژه در متن. 10 آزمودنی که پس از اجرای پیش آزمون انتخاب شده بودند در دو موقعیت یادشده تحت آموزش قرار گرفتند. پس از آموزش،چهار سطح دانش واژگانی (یادآوری صورت، یادآوری معنی، تشخیص صورت و تشخیص معنی) از طریق چهار مرحله پس آزمون (تکمیل صورت واژه، ارائه معنی یا ترجمه واژه، انتخاب صورت درست و انتخاب معنی درست واژه در آزمون چند گزینه ای) ارزیابی شد. این پس آزمون با هدف سنجش میزان ماندگاری واژه ها، در دو دوره (بلافاصله بعد از آموزش و یک هفته بعد از آموزش) برگزار شد و نتایج مورد مقایسه قرار گرفت. توصیف داده ها ی حاصل از آزمون های یادشده و نتایج آزمون های آماری، آموزش مستقیم واژه در متن را در تمام سطوح دانش واژگانی بسیار موثرتر از یادگیری تصادفی تنها نشان دادند. بنابراین یافته های پژوهش حاضر تاکید بر به کارگیری متعادل دو رویکرد یادگیری تصادفی و مستقیم برای آموزش واژه دارد و ارزش تلاش و صرف وقت برای آموزش مستقیم واژه در کلاس های خواندن آموزش زبان دوم را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: دانش واژگانی، یادگیری مستقیم، یادگیری تصادفی، سطوح تسلط بر ارتباط صورت، معنی
  • علیرضا قلی فامیان*، مریم سخنور صفحات 103-122
    یکی از فرایندهای عمده در واژه سازی، اختصارسازی است که در آن یک حرف یا مجموعه ای از حروف جایگزین یک کلمه یا عبارتی طولانی می شود. انگیزه اصلی اختصارسازی را می توان اصل کم کوشی معرفی کرد که بر اساس آن انسان می کوشد با صرف کمترین انرژی بیشترین حجم اطلاعات را انتقال دهد. در این پژوهش، ساختمان و بسامد کلمات اختصاری در چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و ترکی بررسی شده است. ابتدا وبگاه های اینترنتی چهار کشور جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا، مصر و ترکیه در شش حوزه خبر، سیاست، ورزش، تجارت، علوم و فرهنگ در نظر گرفته شده و برخی متون آنها به طور تصادفی انتخاب شده است. علت انتخاب وبگاه های اینترنتی این است که متون درج شده در این رسانه به طور معمول در صفحه نمایشگر به نمایش درمی آید و استفاده از کلمات اختصاری باعث صرفه جویی در فضای مجازی می شود. متون انتخاب شده برای هر زبان شامل 60000 واژه می باشد و کل پیکره 240000 واژه را دربرمی گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد که زبان انگلیسی از نظر تعداد کلمه (نوع) و نیز بسامد تکرار کلمات اختصاری در جایگاه نخست است و ترکی، فارسی و عربی در رتبه های بعدی قرار می گیرند. بررسی ساختار درونی کلمات اختصاری نیز نشان می دهد که بیش از نیمی از کلمات اختصاری پیکره سه حرفی هستند. تامل در دو عامل الفبا و ملاحظات رده شناختی چهار زبان مورد بررسی نیز نشان می دهد که عامل الفبا و خط نقش مهم تری در گرایش اهل زبان به ساخت و کاربرد کلمات اختصاری ایفا می کند.
    کلیدواژگان: کلمه اختصاری، فارسی، انگلیسی، عربی، ترکی
  • ناهیده کلاشی صفحات 123-142
    دستور زبان عبارت است از مجموعه قواعد مربوط به کاربرد عناصر و اجزای تشکیل دهنده گفتار، یعنی قواعد مربوط به ساخت کلمه،گروه واژه و جمله. هدف اصلی این مقاله، پی بردن به نقش و جایگاه دستور زبان درآموزش زبان از دیدگاه فرهنگی و یافتن پاسخ برای این پرسش ها است کهچه رابطه ای بین فراگیری زبان، دستور و فرهنگ وجود دارد و آیا اساسا یادگیری دستور زبان شرط اصلی برای فراگیری زبان می باشد یا نه. برای پاسخ به این پرسش ها، فرضیه هایی مطرح گردیده است.یکی از اهداف و بخش های مهم آموزش زبان، شناختن و شناساندن دستگاه زبان و درک توانایی ها و قابلیت های نظام صرفی و نحوی آن است. در یادگیری زبان های خارجی، لازم است در مرحله یا مراحل خاصی از دوران زبان آموزی با ساخت های دستوری زبان مورد نظر آشنا شویم. هم چنین، یکی از اهداف آموزش زبان دوم را باید یادگیری دقیق، معنی دار وکاربردی دستور زبان تعریف کرد.
    کلیدواژگان: فراگیری، زبان غیربومی، دستور زبان، فرهنگ، آموزش
  • پریسا مهران، الهه ستوده نما*، سیده سوسن مرندی صفحات 143-174
    در آموزش زبان انگلیسی، فرهنگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است و تدریس یا عدم تدریس آن همواره مورد بحث بوده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عقاید زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی درباره تدریس و یادگیری فرهنگ مقصد (آمریکایی یا انگلیسی) در آموزش زبان انگلیسی می باشد. هم چنین، این پژوهش سعی بر ارائه تعریفی از فرهنگ بر اساس عقاید زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی دارد. به منظور رسیدن به این هدف، هشتاد و نه نفر از زبان آموزان دوره لیسانس دانشگاه الزهرا(س) مورد مطالعه قرار گرفتند. در این تحقیق، از روش پژوهش کیفی استفاده شده و داده ها، برای ایجاد سه گانه، از سه منبع اصلی پرسش نامه ، مصاحبه و مشاهده جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی فرهنگ را بیشتر شامل عقاید، سنت ها، آداب و رسوم و روش زندگی می دانستند. به طور کلی، زبان آموزان موافق تدریس و یادگیری فرهنگ مقصد هستند اما بر اساس نظر آنها، تدریس و یادگیری فرهنگ مقصد باید در راستای معیارهایی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تدریس فرهنگ، یادگیری فرهنگ، عقاید زبان آموزان
|
  • Afshin Rahimi, Moharam Eslami*, Bahram Vazirnezhad Pages 7-27
    This study explories the sonority dispersion between two consonants in syllable boundary in Persian. Sonority restriction in syllable boundary demonstrates a universal tendency in falling sonority of consonants at syllable boundary. In this study, 4202 lexemes consisting of syllable structure of CVC.CVC were subject to analyses which were extracted from Persian Generative Lexicon. From the point of view of sonority, the Persian consonants have been classified in five distinct classes in which the relation of sonority scale in syllable boundary and frequency in lexemes has been investigated. Unmarkedness of a structure has direct relation with frequency both diachronically and synchronically, and the results show that falling in sonority in two cluster consonants in the boundary CVC syllables do not act categorically in Persian and do not divide the structures into two wellformed and illformed ones. The frequency of two consonant clusters in lexemes increases with decreasing of the slope of sonority from to -4. Contrary to sonorant consonants which are likely to appear in offset position, non-sonorant consonants have a tendency to appear in onset position in syllable boundary. Using Pointwise Mutual Information demonstrates that co-occurrence tendency in clusters with the falling slope of sonority is not higher than rising equivalent and different sonority based consonant classes appear independently in offset and onset. Based on the above said tendency and the important role of this tendency in the structure of patterns in syllable boundary, it is more justified to describe this phonological phenomenon in the framework of auditory phonetics than describe it with phonological constraints.
    Keywords: syllable contact law, sonority, CVC syllable boundary, two consonant clusters, falling sonority, rising sonority
  • Mohammad Hossain Sharafzade, Ferdos Agha Gol Zade*, Azita Afrashi, Shahla Raghib Dost Pages 29-54
    The form of words and concepts in mind is the subject of this paper. Among various methods, bodily communication has been used to show it in the mind of people with individual differences. Two hundred students participated in the first phase of the study, while ninety five of them participated in the second phase of it. In the first phase, a set of tests was given successively to determine the levels of certain personality variables. In the experimental setting, the participants were instructed to communicate certain words one by one nonverbally. These thirty words were selected according to Ricci Bitti and Poggi (1991)’s strategies. The image schemata used by them and then the association between using different schemata and psychological variables were investigated. The results showed that the association between them is significant in some words. This significance was seen more in more stable and innate psychological characteristics. In fact, Intelligence Quotient (I.Q.) and introversion/extroversion had a more effective role than self-esteem to make a significant difference when participants tried to show different words using various schemata; while anxiety had the least role.
    Keywords: cognitive linguistics, psycholinguistics, image schema, bodily communication
  • Vida Shaghaghi, Azade Mirzaee* Pages 55-75
    In traditional Typology languages are classified according to whether they are inflectional or non-inflectional. This classification does not provide the means to demarcate languages; on the other hand, there is no uniform inflectional pattern. The concept of "canonical inflection" can offer some specific definitions to define the scope of inflectional and non-inflectional structures. Then different inflectional patterns can be investigated and as a result the deviation from the concept can lead us to find the non-canonical inflection. In this study the paradigm of one word along with different words of the same inflectional class will be studied. Deviations from the canonical inflection will be classified and as per canonical inflection two specific types of deviations i.e. deponency and syncretism will be studied in Persian language.
    Keywords: paradigm, canonical inflection, deponency, syncretism
  • Sahraee Rezamorad, Shahnaz Ahmadiye Ghader* Pages 77-102
    To facilitate teaching and learning vocabulary, this paper examines the effort and time spent on the direct instruction of lexical items in second language learning classes; whether it is a waste of time and learners should cope with it by themselves or it is acceptably effective in learning vocabulary. Hence, this study compared the effectiveness of two learning conditions: incidental learning through reading alone, and direct teaching of lexical items in context. ninty six participants, who were chosen after a pre-test, were taught in these two conditions. After teaching, four levels of word knowledge (form recall, meaning recall, form recognition, meaning recognition) were evaluated through four post-tests (form completion test, supply meaning and definition or translation test, selection of the correct form test, selection of the correct meaning test). To assess retention of target words over time, this post-test was administered twice; once immediately after the instruction, and once again one week after the instruction. The descriptive analysis of results showed that direct instruction in context is more effective than incidental learning alone in all four levels of word knowledge acquisition. The findings of the present research emphasize the balanced application of both direct and incidental learning approaches. It, also, demonstrates the value of the effort and time spent for direct instruction in second language learning classes.
    Keywords: lexical knowledge, direct instruction, incidental learning, levels of mastery of the form, meaning link
  • Alireza Gholi Famiyan*, Maryam Sokhanvar Pages 103-122
    Acronym formation is a major word-formation process where one or a series of letter(s) substitute one word or a longer expression. In this study, we explored the structure and frequency of acronyms in four languages, i.e. Persian, English, Arabic and Turkish. First, the websites related to Islamic Republic of Iran, United States of America, Egypt, and Turkey are selected in six topics including news, politics, sports, business, science, and culture. The pages selected randomly for each language includes six thousand (60000) words, and thereby the research corpus includes twenty four thousand (240000) words. The findings show that English is top in both the number of acronyms and their frequency, Turkish is the second followed by Persian and Arabic. The study of acronyms’ internal structure reveals that more than fifty percent of acronyms have three letters. Considering alphabet and morphological typology, it is maintained that the former plays a more significant role in making and using acronyms.
    Keywords: acronym, Persian, English, Arabic, Turkish
  • Nahide Kalashi Pages 123-142
    Grammar is a set of rules for the application of speech elements and components, i.e. the rules for the application of words, phrases and sentences. The aim of this article is to find out the role and place of grammar and culture in language teaching and answer these questions: What is the relationship between language acquisition, culture and grammar? And, is grammar learning the necessary prerequisite for language acquisition? The respective hypotheses have been formed to answer these questions. One of the goals and an important part of language teaching are recognizing and clarifying the language system and appreciating the abilities and capabilities of its grammatical and syntactical systems. At certain stage(s) of second language learning, it is necessary for the learner to get familiar with grammatical structures of that language. In addition, one of the purposes of second language teaching should be to teach learners the precise, understandable and applicable use of grammar.
    Keywords: acquisition, non, native language, grammar, cultural, teaching
  • Parisa Mehran, Elahe Sotodenama*, Seyede Susan Marandi Pages 143-174
    Culture has always been of utmost importance in English language teaching (ELT) and there are arguments for and against its teaching. This study was an attempt to explore Iranian EFL learner's beliefs about teaching/learning the target (i.e., American or British) culture in the realm of ELT; it also tried to arrive at a definition of culture based on the interpretations of Iranian EFL learners. To achieve this goal, eighty-nine undergraduate students from Alzahra University participated in the present study. In this study, a qualitative research method was used. To achieve triangulation, the data were collected from three main sources: Questionnaires, interviews, and observations. The findings revealed that the learners of this study mainly perceived culture in terms of beliefs, traditions, customs, and way of living. In general, the results of this study demonstrated that the learners supported teaching/learning the target culture in ELT but they believed some criteria should be taken into consideration.
    Keywords: culture, culture teaching, culture learning, learner's beliefs