فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 28 (پاییز 1395)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 28 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا دهشیری، مسلم گلستان صفحات 1-38
    الگوی رفتاری قدرت های بزرگ در مدیریت بحران ها دبر اثر تغییر ساختار نظام بین الملل و پیچیده شدن آن پس از جنگ سرد، از مسائل مهم درخور پژوهش است. بنابراین، نگارندگان مقاله درصدد کاربست نظریه واقع گرایی ساختاری برای تحلیل الگوی مدیریت بحران سوریه از سوی قدرت های بزرگ در نظام تک- چندقطبی اهستند. وفقبراساس منطق واقع گرایی ساختاری، تغییر ساختار نظام بین الملل از دوقطبی دوران جنگ سرد، به تک قطبی و پس ازآن به تک- چندقطبی موجب تغییر در فرآایندهای نظام بین الملل شده است. به تبعپیرو آن ها (ساختار و فرآیندفرایند)، الگوی رفتاری دولت ها و مدیریت بحران ها نیز متفاوت می گردد. ازاین رو، سوال اصلی آن است که اقتضائات نظام تک- چندقطبی چگونه بر الگوی رفتاری قدرت های بزرگ در مدیریت بحران بین المللی سوریه تاثیر گذاشته است؟ بر این اساس، این مقاله با اتخاذ رویکرد تبیینی- تحلیلی و با روش گردآوری کتابخانه ای درصدد تبیین این فرضیه نوآورانه است که محدودیت های نظام تک- چندقطبی الگوی رفتاری قدرت های بزرگ را به سمت «موازنه قوای نامتقارن» در عرصه سیاست بین الملل در مدیریت بحران ها و به ویژه بحران سوریه سوق داده است. موازنه قوای نامتقارن به عنوان یک الگوی رفتاری از ابزارهای متفاوتی، مانند: ابزار نهادی، ابزار ائتلافی، ابزار تهاجمی و ابزار تحریمی بهره می گیرد تا بحران ها را مدیریت کند. سطح تحلیل پژوهش نیز مطابق با نظریه واقع گرایی ساختاری از نوع تصویر سوم یا سطح نظام بین الملل است.
    کلیدواژگان: نظام بین الملل، نظام تک، چندقطبی، الگوی رفتاری، مدیریت بحران، موازنه قوای نامتقارن، بحران سوریه
  • سید امیر نیاکویی، احسان اعجازی صفحات 39-62
    در این نوشتار سعی شده با بهره گیری از نظریات امنیتی جهان سوم، علل بحران امنیتی یمن پس از بهار عربی بررسی شود. یمن که از آغاز اتحاد این کشور هراز گاهی دچار درگیری های داخلی می شد، پس از بهار عربی دستخوش ناامنی و جنگ های داخلی گسترده ای شد. با توجه به شرایط کنونی یمن، این نوشتار درصدد پاسخ به این پرسش است که پس از بهار عربی، چه عواملی زمینه های شکل گیری بحران امنیتی در یمن را ایجاد کرده است؟ روش پژوهش تحلیلی توصیفی و ابزار گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای است. مهم ترین یافته های پژوهش حاکی از آن است که در یمن ترکیب پیچیده و چندلایه ای از عوامل داخلی و خارجی که تاثیرات تقویت کننده ای بر یکدیگر دارند، باعث شکل گیری بحران امنیتی شده اند. در این نوشتار استدلال می شود که یمن به سوی یک حکومت نابسامان و نامنظم پیش رفته، مداخله نظامی عربستان در یمن برای پشتیبانی از گروه ها و قبایل همسو، به ناامنی ها و منازعات دامن خواهد زد. نوآوری این پژوهش، تبیین تحولات یمن از منظر مطالعات امنیتی جهان سوم و مشخصا رویکرد لیتل است که تاکنون به آن پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: یمن، ناامنی، عربستان سعودی، ایالات متحده
  • سید مصطفی هاشمی، عبدالرضا فرجی راد، رحیم سرور صفحات 63-94
    حوزه ژئوپلیتیک عراق دارای نیروهای همگرا و واگرایی است که تحت شرایط خاص عمل می کنند و دائم با یکدیگر در حال رقابت هستند. عراق با تحولاتی روبه رو بوده که به تغییر و تحول در ساختار قدرت و هویت آن منجر شده و نتیجه ای جز دگرگونی در ژئوپلیتیک و رویکردهای بازیگران و کنشگران منطقه ای نداشته است. گروه های قومی و مذهبی، هیدروپلیتیک، هویت ملی و هویت عربی، منابع نفتی و درآمدهای عظیم ناشی از آن و کیفیت دسترسی به خلیج فارس و... در آمایش و روند تحولات عراق، باعث اتخاذ راهبردهای ژئوپلیتیک شده که بسته به وضعیت عراق و نوع و ترکیب حکومت این کشور، بر امنیت ملی ایران اثر گذاشته، به دشمن، رقیب راهبردی و یا شریک استراتژیک جمهوری اسلامی ایران تبدیل می شود. پژوهش ذیل با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است و ضمن بررسی جغرافیای سیاسی، فضای درونی، تاریخی و ژئوپلیتیک عراق، به مجموعه الزامات فضایی، امنیتی و سیاسی می پردازد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، کد ژئوپلیتیک، وزن ژئوپلیتیک، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، عراق
  • فرزاد محمدزاده ابراهیمی، محمدرضا ملکی، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 95-118
    از راهبرد خاورمیانه ای باراک اوباما انتقادهای فراوانی شده و به زعم برخی فاقد چشم انداز راهبردی عنوان شده است. بررسی راهبرد خاورمیانه ای ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری اوباما از منظر واقع گرایی نوکلاسیک نه تنها این دیدگاه را تایید نمی کند؛ بلکه مبین این نکته است که اوباما از آغاز، راهبرد منسجم و روشنی را در قبال خاورمیانه درپیش گرفته و بر همین اساس نیز توانسته است اقدامات درخور توجهی را در راستای ارتقای امنیت ملی امریکا انجام دهد. از این رو، پاسخ به این سوال مهم است که اوباما در قبال خاورمیانه چه راهبردی را اتخاذ و بر اساس آن، چه روندی را طی کرده است؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، نشان می دهد راهبرد خاورمیانه ای ایالات متحده در دوره اوباما با واگذاری مسوولیت به متحدان منطقه ای خود در قالب موازنه از راه دور آغاز شده و باگذشت زمان به سمت تقبل محدود مسوولیت حرکت کرده است. با توجه به نزدیکی اصول سیاست خارجی دولت اوباما به نظریه واقع گرایی، ازنظر نویسندگان مقاله، این نظریه می تواند تبیین مناسب تری از سیاست خارجی ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما ارائه دهد.
    کلیدواژگان: واقع گرایی نوکلاسیک، راهبرد خاورمیانه ای اوباما، تحولات بهار عربی، موازنه از راه دور، داعش
  • محمدعلی شهریاری، اسماعیل شفیعی، نفیسه واعظ صفحات 119-144
    یکی از کشورهایی که مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است، سوریه است. این کشور دارای اهمیت ژئوپولیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک است؛ به همین دلیل، نقطه برخورد نیروهای متضاد و بیشترین تنش هاست. قدرت های بزرگ و متوسط در منطقه و بیرون از منطقه، به علت همجواری این کشور با اسرائیل، کشورهای نفت خیز عربی و فلسطین، توجه ویژه ای به آن دارند. سوریه همچنین، دارای جایگاه مهمی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و موقعیت ویژه این کشور برای حمایت از جبهه مقاومت، مقابله با صهیونیسم، گسترش نفوذ در خاورمیانه و رقابت با عربستان بسیار با اهمیت است. این پژوهش با بهره گیری از نظریه بازی ها، به شیوه توصیفی- تحلیلی، به بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال سوریه می پردازد. پرسش مقاله این است که اهمیت سوریه برای جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در سناریوی تغییر بشار اسد، جمهوری اسلامی ایران چه سیاست هایی را باید دنبال کند تا موقعیت خود را در منطقه حفظ نماید؟ فرض بر این است که جمهوری اسلامی ایران خواهان خروج از محدودیت های ژئوپولیتیک و استفاده از فرصت های استراتژیک سوریه در جهت توسعه نفوذ در خاورمیانه و استمرار عمق استراتژیک خود است و نمی خواهد این موقعیت را از دست بدهد. ج.ا. ایران در این بازی یک بازیگر کمینه گر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ایران، خاورمیانه، سوریه، سیاست منطقه ای، نظریه بازی ها
  • نعیما محمدی صفحات 145-172
    کشورهای عضو کنفرانس اسلامی به یک بلوک مذهبی واحد تعلق دارند؛ اما از یک سو نوع و سطح مبارزات و از سوی دیگر، ساختار روابط سازمانی زنان در هر یک از این کشورها تفاوت معناداری با یکدیگر دارد. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل متن و ابزار پرسشنامه معکوس به تحلیل بیانیه ها و سخنرانی های چهار سازمان غیردولتی در کشورهای ترکیه (انجمن زنان حاشیه ای)، مصر (انجمن زنان و جامعه عرب)، عربستان سعودی (کمیته اسلامی بین المللی برای زنان و کودکان)، مالزی (انجمن اقدام زنانه مالزی) طی سال های 2011-2012 پرداخته شده است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که چرا عملکرد سازمان های زنان در کشورهای اسلامی در طرح مطالبات خود متفاوت است. این مساله با توجه به نظریات فمینیسم پسااستعماری (گایاتری چاکراورتی اسپیواک) و نظریات انتقادی (اکسل هونت) بررسی شده است. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد 43 درصد از تغییرات موجود در عملکرد سازمان های زنان تحت تاثیر ساختار سیاسی متفاوت هر یک از این کشورها شکل گرفته است. نتایج حاصل از این آزمون نشان داد که عملکرد سازمان زنان در ترکیه با مالزی و مصر با عربستان سعودی بیشترین درجه مشابهت را دارند.
    کلیدواژگان: سازمان های غیردولتی زنان، عملکرد سازمان، کشورهای اسلامی، تحلیل متن و زنان
  • بشیر اسماعیلی، محمد زارع زاده، محمد فلاح صفحات 173-198
    نظر به موقعیت ترکیه در منطقه خاورمیانه و تاثیرگذاری این کشور در تحولات منطقه، این کشور از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه می کوشد جایگاهی مهم تر از قبل برای خود ترسیم نماید. ترکیه با درنظر داشتن اینکه وارث آخرین امپراتوری اسلامی است، کوشیده است دوران صیانت خود در جهان اسلام را احیا نماید. در این راستا، در سال های اخیر الگوی ترکیه را با دو پس سیاسی و اقتصادی به جهان اسلام و به ویژه در خاورمیانه معرفی کرده است. دموکراسی، توسعه اقتصادی، ثبات سیاسی و ایجاد یک نقش مرجعیت سیاسی در اختلافات منطقه ای از جمله شاخص های الگوی ترکیه است که علی رغم کسب توفیق در مراحل ابتدایی، در ادامه با ناکامی های پی درپی مواجه شده است. مسائل داخلی که ترکیه با آن دست به گریبان است، در کنار مسائل منطقه ای و بین المللی در حوزه های سیاسی و اقتصادی باعث شده است مدل مورد نظر ترکیه مانند گذشته جذابیت نداشته باشد و در عمل با شکست مواجه گردد.
    کلیدواژگان: مدل ترکیه، خاورمیانه، توسعه اقتصادی، دموکراسی، جهان اسلام
|
  • Moslem Golestan Pages 1-38
    The study of the pattern of great power's behavior in international crises management is worth attention for researchers specially when in the post-Cold War era the structure of international system has undergone change and has become complicated. In the present article the authors want to apply structural realism theory for analyzing the pattern of Syrian crises management by the great powers in the uni-multipolar system. According to structural realism, the change in the structure of international system from bipolar in the Cold War era to unipolar, and after that to uni-multipolar has led to the change of processes of international system and as a result of these changes (structure and process) of the pattern of great powers behavior and crisis management would be different. The main question of this article is that how the characteristic of the uni-multipolar system have affected the great power's behavior pattern in dealing with the management of the Syria's crisis? On this basis, the article by adopting explanatory-analytical approach and with the library based methodology wants to examine the hypothesis that the constraints of the uni-multipolar system has turned the great power's pattern of behavior into asymmetrical balance of power in the sphere of international politics and specially in dealing with Syria's crisis management. The asymmetrical balance of power as a pattern of behavior makes use of different tools like institutional tool, coalition, aggression and sanction to manage the crises. The level of research analysis in the article according to structural realism theory is the third image or international system level.
    Keywords: Keywords: International System, Uni, Multipolar system, pattern of behavior, crisis management, balance of power, Syria's Crisis
  • Pages 39-62
    The present paper wants to explain the causes of security crisis of Yemen after the Arab Spring by the help of theories of security. Yemen which faced internal conflicts in the past after unification plunged into widespread insecurity and civil war after the Arab Spring. Taking into consideration the present condition of Yemen¡ the present paper wants to answer this question that “what factors prepared the ground for the formation of security crisis in Yemen”? The paper uses descriptive-analytical method and the toll for collection of data is library sources. The finding of the study shows that complicated multi-layer mixtures of internal and external factors which strengthen each other have led to the formation of Yemen security crisis. The paper argues that Yemen is moving towards chaotic rule and the military intervention of Saudi Arabia in support of pro-Saudi tribes and groups has exacerbated the insecurity and conflicts. The article explains the Yemen’s development from the viewpoint of Little theory of security.
    Keywords: Keywords: Yemen, insecurity, Saudi Arabia, United States, Iran
  • Sayed Mostafa Hashemi, Abdolreza Farajirad, Rahim Sarvar Pages 63-94
    Geopolitical sphere of Iraq has integrative and disintegrative forces which act under certain circumstances. These forces are continuously in competition with each other. Iraq has undergone great upheavals in recent years and these developments have led to change in power structure and identity. As a result there has been change in geopolitics and change in the approach of actors and regional players. Ethnic and religious groups, hydro politics, national identity and Arab identity, oil resources and the huge revenue coming from them and access to Persian Gulf have deep impact on Iraq developments. These factors have led to adoption of different geopolitical strategy. Depending on the conditions of Iraq, the type and the composition of government in power, Iran's national security will be affected and Iraq can becomes an enemy, strategic rival, strategic partner. The present article by examining political geography, interior space, history and geopolitical factors of Iraq, using a descriptive-analytical method deals with set of spatial, political and security compulsions.
    Keywords: Keywords: geopolitics, geopolitical factors, national security, geopolitical weight, Iran, Iraq
  • Pages 95-118
    There has been much criticism about Obama’s Middle East strategy and some believe that it lacked strategic prospect. An examination of the Middle East strategy of the United States under Obama administration from the viewpoint of neo-classic realism not only does not approve this view but also indicates that Obama has adopted a coherent strategy from the beginning of his presidency towards the Middle East and on this basis he has made significant efforts to promote the United States national security. So it is interesting to answer this question as to what strategy Obama adopted vis-à-vis the Middle East and what policies was pursued to achieve those goals? The present article by a descriptive-analytical method wants to show that the Middle East strategy of the United States under Obama administration started with assigning responsibility to its allies within the framework of balancing from remote distance and by the passage of time moved to accept limited responsibility. Taking into consideration the closeness of Obama’s administration foreign policy to realism theory, the authors of the article believe that this theory can better explain the foreign policy of the United States under Barack Obama presidency.
    Keywords: Keywords: Neoclassical Realism_Obama's Middle East strategy_Arab Spring developments_balancing from a distance_Islamic State of Iraq_Syria (ISIS)
  • Mohammad Ali Shahriyari, Nafiseh Vaezsh Pages 119-144
    The Syria possesses geopolitical, geostrategic, and geoeconomic importance and for this reason it is deemed as the cross point for opposite forces with the maximum crisis and tension. Also regional and transregional superpowers pay special attention to this country. The strategic situation of Syria is crucially important for Iran in terms of prestige in resistance movement, national security issues, and competition with Saudi Arabia, and expansion of influence in the Middle East. The present research has studied Iranian diplomatic approach in Syria by means of descriptive and analytical method within framework of Game Theory. The question paper is that What is the significance of Syria for the Iran? What is the policy of the Islamic Republic of Iran in Syria after Bashar al-Assad, to be able to maintain its position in the region? It is believed that Iran intends to exit from the existing geopolitical constraints and to expand influence in the Middle East and continuity of its strategic depth using strategic opportunities in Syria and in any case it would not like to lose such a position in Syria.
    Keywords: foreign policy, game theory, Iran, Middle East, Syria
  • Naima Mohmammadi Pages 145-172
    Although all members of Organization of Islamic Cooperation (OIC) belong to one religious bloc, but there are meaningful difference between the type, level of their struggle, structure, organizational relations of women organizations of different Muslim countries. The present article by using text analysis and inverse questionnaire wants to analyze the speeches and statements of four non-governmental organizations in Turkey ( KA-mer), Egypt ( Women and Arab Society Association), Saudi Arabia (International Islamic Committee for Women and Child) and Malaysia (All Women’s Action Society) between 2011-2012. These women Organizations are among most important women organizations that struggle for the recognition of Women’s right and identity. The main question raised by the article is “Why the function and performance of women’s organizations in raising their demands are different from one Muslim country to another”? The above question has been examined within the framework of post-colonial feminism (Gayatri Chakravaorty Spivak) and the third generation of Frankfurt School (Axcel Honth). The result of the regression showed 43 per cent of variation in performance of women’s organizations under the influence of different political structure of each country. The finding of the study shows that the performance of women’s organizations in Turkey and Malaysia are similar and the Egyptian women organizations performance resembles with Saudi Arabia.
    Keywords: Keywords: Non, Governmental women's organization, Performance of organization, Islamic countries, textual analysis, women
  • Mohammad Zarezadeh Pages 173-198
    Turkey is having an important geographical and political position in the Middle East and has great influence on political developments of this region. Since coming into power of Justice and Development Party (AKP) Turkey has tried to have a more important place in the political development of the Middle East. Turkey by having a legacy of last Islamic Empire has tried to revive its influence in the Islamic World. In this direction in recent years Turkey has introduced herself as a successful political and economic model to the Islamic World and the Middle Eastern countries. The initial years of success in democracy, economic development, political stability and playing the role of a mediator in regional conflicts had been index of Turkey's model but in later stage successive failure occurred. The internal problems that Turkey is facing along with regional and international problems in political and economic fields showed that the Turkish model does not have the former attraction and in practice has failed.
    Keywords: Keywords: The Turkish Model, The Middle East, Economic Development, democracy, Islamic World