فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 35 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیرا مشیرزاده ، مجید کافی صفحات 1-29
    این مقاله فرهنگ راهبردی ایران را در یکی از مهمترین نقاط عطف خود یعنی دهه نخست پس از انقلاب به کاوش گذاشته و درپی پاسخ دادن به این سئوال است که مولفه ها و ویژگی ها فرهنگ راهبردی ایران پس از انقلاب چه بوده است. نویسندگان با استفاده از روش نقشه برداری ادراکی و تحلیل محتوای 33 سخنرانی امام خمینی (ره) ، دیدگاه راهبردی امام را تحلیل و نقشه ادراکی نگرش راهبردی امام خمینی را ترسیم کرده اند. در ادامه با مبنا قرار گرفتن نقشه ادراکی امام به عنوان مهمترین تصمیم گیرنده کشور در این مقطع، تصویری فراگیر و مبتنی بر روش شناسی علمی از فرهنگ راهبردی کشور طی دوران مذکور ارایه شده است. این نقشه نشان می دهد که به رغم وجود عناصری چون قدرت ملی، توان نظامی، روحیه ملی، و حمایت مردمی، مولفه هایی چون عاملیت الهی، شهادت طلبی، عدالت و… ویژگی های خاصی به فرهنگ راهبردی این دوره می بخشند. در نتیجه، مولفه ها و ویژگی های فرهنگ راهبردی ایران در این دوران نشان دهنده وجود یک شیوه متفاوت با روش های مالوف برای پاسخ دادن به تهدید و دفاع از کشور است و تفاوت این شیوه ملی با سبک ها و فرهنگ های راهبردی موجود می تواند زمینه شکل گرفتن یک «نظریه امنیتی ایرانی» در حوزه روابط بین الملل و مطالعات امنیتی باشد.
    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ راهبردی، راهبرد دفاعی، نقشه ادراکی، امام خمینی(ره)
  • هادی زرگری*، الهه کولایی صفحات 31-60

    روسیه یکی از بازیگران موثر در روند فنی و سیاسی برنامه هسته ای ایران بوده است؛ اما دیدگاه های یکسانی نسبت به رویکرد آن وجود ندارد. به منظور ارزیابی این دیدگاه ها پرسش این پژوهش این است که عامل یا عوامل موثر در شکل دهی به رویکرد و رفتارهای فنی و سیاسی روسیه به برنامه هسته ای کشورمان چیست؟ در پاسخ به پرسش فوق، این فرضیه مطرح است که رویکرد مسکو را باید در قالب کلان سیاست خارجی آن و در رابطه با نقش های جهانی، منطقه ای و هسته-ای سیاست خارجی روسیه، متاثر از گفتمان های هویتی این کشور ارزیابی کرد. در این زمینه، تلاش مسکو برای ایفای نقش های جهانی و منطقه ای و آیین هسته ای روسیه در کنار عوامل اقتصادی و بین المللی در دوره های زمانی مختلف در کنار هم، تاثیرگذاری متفاوتی در چارچوب گفتمان های هویتی در گذر زمان در شکل دهی به رویکرد روسیه به برنامه هسته ای ایران و سطح همکاری یا همسویی فنی و سیاسی با آن داشته اند. لذا تاکید صرف بر عوامل اقتصادی یا بین المللی نه تنها به تقلیل گرایی منجر می شود، بلکه تغییر در مواضع و رفتارهای روسیه را نیز تبیین نمی کند. این پژوهش برای بررسی فرضیه خود از روش توصیفی- تحلیلی و نیز استفاده از منابع کتابخانه ای و مصاحبه بهره برده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی روسیه، برنامه هسته ای ایران، گفتمان های هویتی روسیه، عوامل اقتصادی، عوامل بین المللی، نقش سیاست خارجی
  • حدیث آسمانی ، سید محمد طباطبایی صفحات 61-87
    روی کار آمدن دولت پوتین، با تغییرات عمدهای در سیاست های داخلی و خارجی این کشور و معطوف شدن نگاه ها به سمت توسعه زیرساختهای اقتصادی در کنار تحولات اساسی در ساختار نظامی این کشور بود. این تحولات عمدتا در چارچوب یکی از مهمترین اهداف سیاستمداران کرملین، یعنی ارتقای جایگاه و افزایش سهم این کشور در معادلات جهانی میباشد. در همین راستا نوسازی ارتش، تسلیحات و تجهیزات نظامی متناسب با دانش و فناوری روز دنیا جهت پیریزی شکلنوینی از دیپلماسی به نام دیپلماسی نظامی در دستورکار قرار گرفت. امروزه از یک سو اهمیت افکار عمومی در سراسر جهان پیرامون تقبیح جنگ و هزینه های هنگفت اشتغال به آن، و به تبع افزایش جایگاه حوزه مفاهمه، گفتگو و بهکارگیری دیپلماسی در سیاست خارجی کشورها در پیگیری منافع، و از سوی دیگر، تغییر کاربرد توان نظامی از شیوه تهاجمی و تهدیدگر به شیوه تدافعی با هدف افزایش قدرت بازدارندگی، لزوم پیدایش و اهمیت دیپلماسی نظامی را بیش ازپیش آشکار میکند. در حقیقت دیپلماسی نظامی، شیوه نوین ارائه توان نظامی جهت اجتناب از درگیری، حفظ صلح و ابزاری در دست کارگزاران سیاست خارجی دولتها به منظور افزایش قدرت چانهزنی و توانمندسازی آن میباشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دیپلماسی نظامی، روسیه، توان نظامی، بازدارندگی
  • فرهاد بدیعی ، حسین هرسیج صفحات 89-112
    دنیای بازی های کامپیوتری جهانی بسیار زیبا و جذاب است که میلیون ها انسان را در سرتاسر ‏جهان مجذوب خود کرده و هرروز بر مخاطبین آن افزوده می شود. با این وجود یک سوال ‏اساسی در ذهن برخی کاربران این بازی ها وجود داشته که هدف اصلی ساخت این بازی ها ‏چیست؟ آیا فقط برای سرگرم کردن انسان ها تولید می شوند یا اهداف دیگری در پس آن وجود ‏دارد؟ موقعیت مکانی، داستان و شخصیت پردازی برخی از بازی ها باعث شده که برخی ‏از مخاطبان در مورد هدف ساخت این بازی ها دچار تردید شوند. این مقاله برای پاسخ به همین ‏سوال نوشته شده و در دو بخش به بررسی این بازی ها می پردازد. بخش اول نبرد در کشورهای ‏اسلامی که مربوط به بازی هایی است که داستان آن در کشورهای اسلامی اتفاق می افتد. بخش ‏دوم به نبردهای آینده می پردازد، یعنی بازی هایی که داستان آن درباره جنگ هایی است که در ‏آینده نزدیک اتفاق می افتد. در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده و مهم ترین نتیجه ‏آن این است که این بازی ها به ارتقاء قدرت نرم آمریکا کمک کرده و توانسته اند مخاطبین را تحت ‏تاثیر قرار داده و باورهای آنان را تغییر دهند. همچنین این بازی ها برای سیاست های غرب و به ‏خصوص آمریکا زمینه سازی می کنند و آنها را مشروع جلوه می دهند. ‏‎ ‎
    کلیدواژگان: بازیهای رایانه ای، قدرت نرم، تروریسم، نبردهای آینده، سرگرمی
  • احمد زارعان ، سعید معدنی، محمدباقر تاج الدین صفحات 113-139
    پس از سقوط صدام، با مشارکت فعال شیعیان و کردها و مشارکت حداقلی و منفعلانه اهل سنت، ساختار جدیدی مبتنی بر اصول دموکراتیک در عراق شکل گرفت. در دورانی که تصور می شد با حذف یکی از بزرگ ترین دیکتاتورهای تاریخ، عراق به ساحل آرامش خواهد رسید، بحران های سیاسی امنیتی یکی پس از دیگری در این کشور به وجود آمدند و ضمن ایجاد اختلال در روند دولت سازی دموکراتیک، دولت عراق را به ورطه فروماندگی کشاندند. این مقاله با استفاده از روش اکتشافی و استفاده از ابزار کتابخانه ای و مصاحبه، به دنبال پاسخ به این سوال است که «موانع پیش روی روند دولت سازی در عراق کدام اند؟» برای پاسخ به سوال تحقیق این فرضیه بررسی شده است که «شکاف های اجتماعی در عراق که به دلیل توزیع طایفی جمعیت در جغرافیا فعال شده است به همراه فقدان زیرساخت های مورد نیاز برای دموکراسی سازی، ساختار قبایلی و عشایری و مداخلات خارجی، در روند دولت سازی اختلال ایجاد کرده است». یافته های تحقیق علاوه بر اثبات فرضیه فوق نشان می دهد دموکراسی توافقی به عنوان الگوی حاکم بر نظام سیاسی از یک سو باعث تشدید شکاف های اجتماعی و از سوی دیگر باعث ناکارآمد شدن حاکمیت سیاسی در عراق شده است و از موانع دولت سازی در عراق به شمار می رود.
    کلیدواژگان: عراق، دولت سازی، شکاف های اجتماعی، دموکراسی توافقی، دموکراسی سازی
  • آزاده رستگار ، علی مشهدی صفحات 141-166
    در دهه های اخیر، پدیده تغییرات آب وهوایی یکی از عوامل عمده نگرانی های جامعه جهانی بوده و در این راستا اقداماتی صورت گرفته است. از جمله مهمترین این اقدامات، تصویب کنوانسیون تغییرات آب وهوایی در 9 می 1992 و در پی آن پروتکل کیوتو در 1997 و همچنین توافقنامه 2014 پاریس است. هدف و ایده اصلی از نگارش این مقاله، بررسی مصائب و مشکلات، در نتیجه تغییرات آب وهوایی و لزوم تاسیس یک دیوان بین المللی محیط زیستی است. سوالی که مطرح است؛ با توجه به این که بسیاری از کنوانسیون ها و معاهدات محیط زیستی دارای نهاد الزام آور نیستند، در صورت بروز اختلاف میان طرف های کنوانسیون و همچنین جهت جلوگیری از تخریب هرچه بیشتر محیط زیست، یک دیوان بین المللی محیط زیستی تا چه اندازه می تواند مفید و کارآمد باشد. فرض مقاله بر این است که تاسیس این دیوان اختصاصی همانند دیوان بین المللی دادگستری می تواند برای رفع مسالمت آمیز اختلافات در زمینه محیط زیست کمک کننده باشد. این مطالعه به روش کتابخانه ای و همچنین با بررسی اسناد حقوقی محیط زیستی بین المللی از جمله اسناد یونپ صورت گرفته است. و در نهایت به این نتیجه رسیده است که تاسیس دیوان بین المللی محیط زیست می تواند در آینده نقش موثری در حفظ محیط زیست ایفا نماید.
    کلیدواژگان: تغییرات آب وهوایی، حقوق بشر، عدالت اجتماعی، حقوق بین الملل محیط زیست، دیوان بین المللی محیط زیست
  • احمدرضا حبیبی اردکانی ، مسعود همت صفحات 169-222
    با تاسیس شورای حقوق بشر، مکانیسم های جدیدی به منظور افزایش احترام به حقوق بشر در درون شورا شکل گرفت. یکی از این مکانیسم ها، آیین «ارزیابی ادواری جهانی» موسوم به یو پی آر است؛ که وضعیت حقوق بشر کلیه کشورها را در یک بازه زمانی 4 تا 4. 5 ساله مورد بررسی قرار می دهد. مقاله حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی به بررسی تاثیر سازوکار ارزیابی ادواری جهانی شورای حقوق بشر بر تقویت مسئله حقوق بشر در بین دولت ها می پردازد و به دنبال پاسخگویی به این سوال می باشد که آیین ارزیابی ادواری جهانی شورای حقوق بشر چه تاثیری بر مسائل حقوق بشری دولت ها داشته است؟ و این فرضیه را مطرح می نماید که مکانیسم ارزیابی ادواری جهانی شورای حقوق بشر،افزایش احترام به حقوق بشر توسط دولت ها را بدنبال داشته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که ویژگی های منحصربه فرد سازوکار ارزیابی ادواری جهانی از جمله افزایش همکاری دولت ها و مشارکت سازمان های مردم نهاد، ارزیابی ابعاد مختلف حقوق بشری، افزایش تعاملات بین المللی، برابری کشورها در بررسی های حقوق بشری و ارزیابی حقوق بشری مبتنی بر همکاری و تعامل، توانسته است پاسخگویی دولت ها در قبال مسائل حقوق بشری را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، شورای حقوق بشر، ویزگی ها، آیین ارزیابی ادواری جهانی، دولت ها
|
  • Homeira Moshirzadeh, Majid Kafi Pages 1-29
    Iran’s strategic culture in the immediate post-revolution era, i.e., the first decade after the formation of the Islamic Republic, is highly reflected in and influenced by the late leader of the Revolution, Imam Khomeini, as the major decision-maker in the country. This article seeks to discover the main components and features of Iran’s strategic culture in this period through a study of thirty three speeches of Imam Khomeini. These speeches are analyzed in order to show the cognitive map of Imam Khomeini. It is assumed that this cognitive map can reveal the connections among various factors that would lead to peace and security. The map shows a distinctive approach to threat and defense. Although components such as emphasis on national power, military strength, national spirit, and popular support are more conventional, elements such as the will of God, martyrdom-seeking, justice-seeking, and the like give this culture a particular distinctiveness. It is argued that this distinctiveness can be seen as a basis for an Iranian theory of security.
    Keywords: Iran, strategic culture, defensive strategy, cognitive mapping, Imam Khomeini
  • Hadi Zargari, ELAHEH KOOLAEE Pages 31-60

    Russia has been one of the most influential actors in the technical and political process of Iran's nuclear. But there are no similar views on its approach. In order to evaluate these views, the question of this research is whether the factors affecting the formation of Russia's technical and political approaches and behaviors to Iran’s nuclear program? In response to this question, This is a hypothesis the authors believe that Moscow's approach should be assessed in the context of its global foreign policy, in relation to the global, regional and nuclear role of Russian foreign policy, as a result of its identity discourses. Moscow's quest for global and regional roles and Russian nuclear rituals along with economic and international factors at different time points together have a different impact over time and the level of technical and political cooperation with it. So emphasis on one of these factors not only leads to reductions, but also does not explain the change in Russia's attitudes and behaviors. This research has used a descriptive-analytical method to study its hypothesis as well as use of library resources and interviews.

    Keywords: Russia's Foreign Policy, Iran Nuclear Program, economic factors, International Factors, Foreign Policys Role
  • Hadith Asemani, Seyyed Mohammad Tabatabei Pages 61-87
    The coming of the Putin government was accompanied by major changes in domestic and foreign policy, the development of economic infrastructure, alongwith major developments inthe country's military structure. These developments are mainly within the framework of one of the most important goals of the Kremlin's politicians, namely, the promotion of the status and increase of its contribution to global equations. the modernization of the militar in line with the world's science and technology todevelop a diplomatic militancy called military diplomacy was put into action.On the one hand, the importance of public opinion around the world about the denunciation of the war andthe high cost of employment, and the increasing role of communication, and the use of diplomacy in foreign policy ofcountries in pursuit of benefits, on the one hand, and the change in the use of military power from The aggressive and threatening way of defending, with the aim of increasing deterrence, reveals the need for the emergence and importance of military diplomacy more than ever before. In fact, military diplomacy is a new way of providing military power to avoid conflict, maintaining peace and instrumentality in the hands of foreign policy officials in order to increase bargaining power.
    Keywords: Foreign Policy, Military Diplomacy, Russia, Military Power, detterence
  • farhad badiee, hossein harsij Pages 89-112
    ‎‎ The world of videogame is very beautiful and absorbing which could fascinate millions of human ‎throughout the world and everady its audience increases. Nonetheless, there is a fundamental ‎question: what is the main aim of production of these games? Whether the production of these ‎games is only for entertainment or there are other goals behind them. Location, story and ‎characterization of some of these games are so that the players are doubtful about that the goal of ‎production of these games. The aim of this article is to responding to this ‎question and will assess these games in two sections. The first section is the war in Islamic countries ‎that is related to games which their story will happen in Islamic countries. The second section is about ‎the future wars which assess the games which will happen their story in near future. We used ‎analytic-descriptive method in this article and the most important conclusion of this study is that these ‎games help to improve U.S. soft power and could influence the mentality of audience and change ‎their beliefs. Moreover, these games will preparing the ground for west and especially U.S. policy and ‎show them legitimate. ‎
    Keywords: Computer Games, Soft power, Terrorism, Future Wars, Entertainment
  • ahmad zarean, saeid maadani, mohammad bagher tajeddin Pages 113-139
    After the fall of Saddam, active participation of the Shiites and Kurds along with the minimal and passive participation of the Sunnis led to the formation of a new structure based on democratic principles. At a time when it was thought that Iraq will find peace by eliminating one of the biggest dictators of history, the country experienced political and security crises emerging one after another. It disrupted democratic process of state-building and dragged Iraqi government into the abyss of despair. Using exploratory method, library tools and interviews, the paper is to answer the question "what are the obstacles to the process of state-building in Iraq?" In order to answer the question, it was hypothesized that “social gaps activated by ethno-sectarian distribution of the population in Iraq and the lack of infrastructure required for democratization, as well as the tribal and nomadic structure of the country, obstructed state-building process in Iraq”. Besides confirming the hypothesis, the results showed that consensus democracy as a dominated pattern of political system, not only exacerbated social gaps but also led to the ineffectiveness of the political system of Iraq and it is one of the barriers to state-building in the country.
    Keywords: Iraq, state-building, social divisions, consensus democracy, “democratization”
  • Azade Rastegar, Ali Mashhadi Pages 141-166
    Climate changes in the last decades were the main concerns among the international community and some measures done in this regard. Ratification of UNFCCC in May 9, 1992, Kyoto Protocol in 1997 and 2014 Paris agreement were the most important of such measures. The main purpose of this paper is to investigate the disasters as a result of climate change and the need to establish an international environmental court. The question is raised; Given the fact that many conventions and environmental treaties do not have binding authority, the extent to which the IEC can be useful and effective in the event of a dispute between the parties to the Convention and to prevent further environmental degradation. The presumption of the paper is that the establishment of this special court, such as the ICJ, can help to settle disputes in the field of the environment in a peaceful manner. This study was conducted in a library-based way, as well as through the examination of international environmental law documents, including UNEP documents. Finally, it has come to the conclusion that the establishment of the International Court for the Environment can play an effective role in protecting the environment in the future.
    Keywords: Climate Changes, Human rights, Social Justice, International Environmental Law, International Court for the Environment
  • Ahmadreza Habibi Pages 169-222
    The Human Rights Council with new mechanisms to enhance respect for human rights within the Council was formed. One of these mechanisms is UPR that stand for “Universal Periodic Review”.Actually, this mechanism investigates the countries’ human right circumstance in a period of 4 - 4.5 years.The aforementioned mechanism is an incentive and stewardship framework that based on interaction and cooperation of countries, which Its aim is strengthen respect for human rights around the world.
    This research applies the descriptive – analytical approach to explain the impact of the UPR mechanism to strengthen human rights issue in the governments.Research question:What is the impact of UPR mechanism on governments’ human rights issues? It is hypothesis that the Universal Periodic Review (UPR) mechanism is caused to increase the respect for human rights by the governments.
    The results show that the unique characteristics of the Universal Periodic Review (which can not find them in others mechanisms of the United Nations) such as attracting cooperation among governments and NGOs being incentive-based,comprehensive investigations and recommendations of different dimensions of human rights issues,Promoting international cooperation, Equality of states to investigate human rights and Assessment of human rights-based collaboration and interaction, should respond governments about human rights issues
    Keywords: Human rights, Human Rights Council, Characteristics, Universal Periodic Review, Governments