فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، تابستان 1395)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن فضل علی، فرشته فرشیدی صفحات 5-21
    امروزه، به نظر می رسد، استفاده بیش از حد از رسانه های الکترونیک با اختلالات خواب و عملکرد تحصیلی پایین در نوجوانان همراه باشد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی میزان استفاده از تلفن همراه و رابطه آن با کیفیت خواب و عملکرد تحصیلی دانش آموزان سال دوم دبیرستان انجام شد. این پژوهش، از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان سال دوم دبیرستان های ناحیه یک شهرستان ساری در سال 1394 می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 300 نفر تعیین شد و افراد به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت از آزمون کاربرد تلفن همراه، پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ و معدل دانش آموزان می باشد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون t گروه های مستقل تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین میزان استفاده از تلفن همراه با کیفیت خواب و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارای تلفن همراه رابطه معناداری وجود دارد، به گونه ای که با افزایش میزان استفاده از تلفن همراه در دانش آموزان بر میزان اختلالات خواب آنها افزوده و از میزان عملکرد تحصیلی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، کیفیت خواب، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
  • فریده حمیدی، مهین شیرزاد اسکی صفحات 23-38
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و راهبردهای فراشناختی دانشجو- معلمان با خودکارآمدی رایانه ای آنان در سال 1394 انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل 953 دانشجو- معلم کارشناسی ناپیوسته دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی بود. از میان آنها، 280 نفر به صورت تصادفی طبقه ای با توجه به رشته تحصیلی شامل رشته های مطالعات اجتماعی، ادبیات فارسی، ریاضیات، ادبیات عرب، امور تربیتی و ادبیات زبان انگلیسی، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسش نامه های خودکارآمدی رایانه مورفی، ویژگی های شخصیتی نئو و فراشناخت حالتی اونیل و عابدی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی، شامل رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج رگرسیون هم زمان حاکی از آن بود که روان رنجوری و موافق بودن رابطه منفی و گشودگی به تجربه رابطه مثبت با خودکارآمدی رایانه ای دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی گشودگی به تجربه رابطه مثبت با خودکارآمدی رایانه ای دارد. هم چنین، راهبرد شناختی با خودکارآمدی رایانه ای رابطه مثبت دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی رایانه ای، ویژگی های شخصیتی، راهبردهای فراشناختی
  • محمد رحمان پور، احمدرضا نصر اصفهانی صفحات 39-58
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی الزامات موثر در استفاده از سیستم مدیریت یادگیری در آموزش عالی از دیدگاه استادان دانشگاه اصفهان بود. این پژوهش از نوع کیفی بود که با استفاده از روش مصاحبه در سال تحصیلی 94-1393 انجام گرفت. بر این اساس، با 15 نفر از استادان مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه به صورت نیمه ساختار یافته انجام گرفت که روایی محتوایی سوالات آن از قبل مورد تایید چند نفر صاحب نظر در حوزه مربوطه قرار گرفت. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش مقوله بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از جمله عوامل مهم در به کارگیری سیستم مدیریت یادگیری عبارتند از: عوامل مربوط به ماهیت سیستم مدیریت یادگیری، عوامل مدیریتی- زیرساختی و عوامل انسانی. در بعد عوامل مرتبط با سیستم، قابلیت آموزشی و قابلیت یادگیری، در بعد انسانی، مهارت در استفاده از سیستم، و در بعد مدیریتی- زیرساختی، کمیت و کیفیت زیرساخت ها و تدارک منابع مالی کافی، از جمله عوامل مهم به کارگیری سیستم مدیریت یادگیری در آموزش عالی بود.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت یادگیری، الزامات، آموزش عالی، استادان
  • الهام حسین پور، علی عسگری، محسن آیتی صفحات 59-73
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت و اعتیاد به تلفن همراه با فرسودگی تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه در پژوهش حاضر، کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند به تعداد 8591 نفر بوده که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه پژوهش بر اساس جدول کرجسی و مورگان370 نفر تعیین گردید که این افراد با استفاده از نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسش نامه اعتیاد به تلفن همراه یانگ کو و پرسش نامه فرسودگی تحصیلی برسو استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و اعتیاد به تلفن همراه با فرسودگی تحصیلی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. هم چنین، یافته ها ی حاصل از رگرسیون نشان داد که اعتیاد به اینترنت مولفه خستگی تحصیلی و اعتیاد به تلفن همراه مولفه های خستگی، بی علاقگی و ناکارآمدی تحصیلی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به تلفن همراه، فرسودگی تحصیلی
  • رقیه نوری پور لیاولی، محمدعلی فردین، محمود شیرازی، غلامعلی افروز، مهدی دهستانی صفحات 75-90
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اشتیاق برای برقراری ارتباط در نوجوانان علاقه مند به سبک های مختلف بازی های رایانه ای بود. روش این پژوهش، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری آن را کلیه نوجوانان و جوانان پسر مراجعه کننده به گیم نت های شهر زاهدان (25 گیم نت)، در سال 1394 تشکیل می دهند. روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای بود که هشت گیم نت به صورت قرعه کشی انتخاب و سپس، از بین مراجعه کنندگان به گیم نت های مذکور، نمونه مورد نظر که شامل 156 نفر بودند به صورت تصادفی ساده (قرعه کشی) از بین اسامی موجود در گیم نت انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه اشتیاق برای برقراری ارتباط مک کروسکی استفاده گردید. نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین اشتیاق برای برقراری ارتباط در گروه های مختلف علاقه مند به سبک های بازی رایانه ای (آنلاین گسترده تیمی، انفرادی و ترکیبی)، تفاوت معناداری وجود دارد (0/01 ≤P). بدین ترتیب که مخاطبان علاقه مند به سبک بازی آنلاین گسترده تیمی و سبک ترکیبی، از اشتیاق به برقراری ارتباط بیشتری نسبت به علاقه مندان سبک های بازی رایانه‎ای انفرادی برخوردار می باشند. هم‎چنین، نتایج نشان داد که اشتیاق برای برقراری ارتباط در آزمودنی هایی که گیم نت و هر دو مکان منزل و گیم نت را به عنوان محل بازی انتخاب می کردند از آزمودنی هایی که تنها منزل را به عنوان محل مورد علاقه برای بازی انتخاب می کردند، بیشتر بود. لذا با توجه به نتایج این پژوهش، می توان دریافت که هر یک از سبک های بازی های رایانه ای، می تواند تاثیر مختلفی بر مخاطبان خود داشته باشد.
    کلیدواژگان: شتیاق برای برقراری ارتباط، بازی رایانه ای، سبک بازی
  • زهرا کیارسی، سمیه کیارسی، آزاده کیارسی صفحات 91-110
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر انیمیشن های داستانی بر رشد اجتماعی و سازگاری اجتماعی در دانش آموزان کم توا ن ذهنی آموزش پذیر 14- 8 ساله شهرستان دزفول در سال تحصیلی 94-1393 است. روش پژوهش، شبه تجربی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر مشغول به تحصیل در مدرسه استثنایی سوده به تعداد 70 نفر بود. نمونه پژوهش، 40 نفر از دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر دختر و پسر با طیف بهره هوشی 60 الی 74 بود که به صورت تصادفی ساده، انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون ریون رنگی کودکان، مقیاس رشد اجتماعی وایلند و پرسش نامه سازگاری اجتماعی کودکان بود. پایایی آزمون‎های رشد اجتماعی و سازگاری اجتماعی از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 0/75 و 0/77 به دست آمد. گروه آزمایش 22 جلسه مداخله گروهی (تماشای داستان های الکترونیکی با انیمیشن) دریافت کرده و در مقابل، گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل تحلیل واریانس مانکوا انجام شد. مقایسه نتایج آزمودنی ها در پس آزمون، نشان داد که میانگین رشد اجتماعی و سازگاری اجتماعی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه افزایش معنی داری یافته بود. بنابراین، نتیجه گرفته می‎شود که انیمیشن‎های داستانی بر رشد و سازگاری اجتماعی دانش‎آموزان کم توان ذهنی آموزش‎پذیر تاثیر مثبتی دارند.
    کلیدواژگان: انیمیشن های داستانی، رشد اجتماعی، سازگاری اجتماعی، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • میسره کرامتی، سیده علیا عمادیان صفحات 111-126
    تحول اخلاقی و ارزشی در نوجوانی و جوانی، بیش از هر دوره دیگری است. رشد سریع‏ شناختی در نوجوانی و جوانی باعث می‏شود که فرد بهتر بتواند درباره مسایل اخلاقی و ارزشی قضاوت کند و در برخورد با این مسایل، واکنش دقیق ‏تر و پیچیده‏ تری نشان دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین رشد اخلاقی، اعتیاد به پیامک و افت تحصیلی دانش‎آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان بهشهر است. بدین منظور از میان کلیه دانش آموزان پایه اول، دوم و سوم متوسطه شهرستان بهشهر که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بوده اند، تعداد 357 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. جهت جمع آوری داده ها از آزمون رشد اخلاقی لطف آبادی، آزمون اعتیاد به پیامک و پرسش نامه افت تحصیلی استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی، تحلیل واریانس یک طرفه، tگروه های مستقل و رگرسیون در سطح 0/05>P، نشان داد که بین رشد اخلاقی با اعتیاد به پیامک و افت تحصیلی همبستگی معکوس و منفی وجود دارد. اما، بین اعتیاد به پیامک و افت تحصیلی همبستگی مستقیم و مثبت وجود دارد. هم‎چنین، متغیر رشد اخلاقی توسط متغیرهای اعتیاد به پیامک و افت تحصیلی قابل پیش‎بینی می‎باشد.
    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، اعتیاد به پیامک، افت تحصیلی
  • مجید سلیمانی، اسماعیل سعدی پور، حسن اسدزاده دهرایی صفحات 127-144
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی تلفن همراه با اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی و سلامت روان بود. این پژوهش، توصیفی از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان سال سوم دبیرستان مدارس عادی- دولتی قم که در سال تحصیلی 95-1394 به تحصیل اشتغال داشتند، تشکیل می دهند که شامل 2414 نفر بودند. از بین کلیه دانش آموزان، 334 نفر با توجه به جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از مراجعه به مدارس، دانش آموزان حاضر در نمونه، چهار پرسش نامه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی تلفن همراه (محقق ساخته)، اهمال کاری، احساس تنهایی و سلامت عمومی را به منظور جمع آوری داده ها تکمیل نمودند. روایی ابزارها به ترتیب از طریق روایی صوری، ملاکی، همسانی درونی و هم زمان قابل قبول گزارش شده است. هم‎چنین، پایایی آنها توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد که به ترتیب 0/88، 0/92، 0/89 و 0/88 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی و با استفاده از SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با اهمال کاری و احساس تنهایی رابطه مستقیم و با سلامت روان رابطه منفی دارد. هم‎چنین، متغیرهای اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی و سلامت روان میزان استفاده از شبکه های مجازی تلفن همراه را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی، سلامت روان، دانش آموزان
|
  • Mohsen Fazlali, Fereshteh Farshidi Pages 5-21
    Nowadays, it seems excessive use of electronic media causes sleep disorders and low academic performance in adolescents. The present study was conducted aimed to investigate the use of cell phone and its relationship with sleep quality and academic performance of second year high school students. This study was a correlation one. The statistical population was all second year high school students studying in 2015 in district one in Sari. The sample was selected 300 subjects using simple random sampling based on Krejcie and Morgan table. The research instrument includes cell phone application test, Pittsburgh Sleep Quality questionnaire and student's average (GPA). Data were analyzed using Pearson correlation test and independent t-test. The findings showed that a significant relationship was found between the use of cell phone, sleep quality and academic performance of students who have cell phones, in a way that by increasing the use of cell phone among students their sleep disorders are increased and academic performance is reduced.
    Keywords: Cell Phone, sleep quality, academic performance, Students
  • Farideh Hamidi, Mahin Shirzad Aski Pages 23-38
    This study aimed to determine the relationship between personality characteristics and metacognitive strategies of student-teachers with their computer self-efficacy in 2015. The study was descriptive and correlational. The statistical population, including 953 student-teachers was discontinuous Bachelor's degree in Shahid Rajaee Teacher Training University. Among them, 280 were selected by Stratified random sampling according to their field of study, including the areas of social studies, Persian literature, mathematics, Arabic literature, educational affairs and English literature. Data collection instrument included Murphy computer self-efficacy, NEO Personality Characteristics Inventory and ONeill-Abedi metacognitive questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics, including multiple regression. Results of enter regression showed that neuroticism and agreeableness has negative relationship with self-efficacy and openness to experience has positive relationship with computer self-efficacy. Regression analysis results showed that the openness to experience has positive relationship with computer self-efficacy. Also, cognitive strategy has a positive relationship with computer self-efficacy.
    Keywords: computer self, efficacy, personality characteristics, metacognitive strategies
  • Elham Hosseinpour, Ali Asgari, Mohsen Ayati Pages 59-73
    The aim of this study was to investigate the relationship between Internet and cell-phone addictions and academic burnout in Birjand University students. The research method was a descriptive correlational. The research population included all the undergraduate students of Birjand University (8591 people) studying during the academic year of 2014-15. Based on Krejcie and Morgan's table, 370 people were chosen as the research samples using a cluster sampling method. To collect the data, Young's Internet addiction questionnaire, Young-Koo's cell-phone addiction questionnaire, and Berso’s academic burnout questionnaire were used. For data analysis, Pearson's correlation and regression were applied. The results were indicative of a positive significant relationship between cell-phone and Internet addictions and academic burnout. Also the regression result revealed that Internet addiction was a predictor of academic burnout and cell-phone addiction was a predictor of academic exhaustion, cynicism, and inefficacy.
    Keywords: Internet Addiction, cell, phone addiction, academic burnout
  • Roghieh Nooripour Liavoli, Mohammad Ali Fardin, Mahmoud Shirazi, Gholam Ali Afrooz, Mehdi Dehestani Pages 75-90
    The present study was aimed to compare willingness to communicate among adolescents interested in different styles of computer games. The method of this study was descriptive and casual-comparative design. Statistical population included all boy adolescents and youths who referred to all of 25 Internet gaming cafés in Zahedan in 2015. Sampling method was multi-stage cluster sampling which 8 Internet gaming cafés were selected randomly among all of Internet gaming cafés and then among all of referred people to them 156 individuals were selected by using simple random sampling (sortation). McCroskey’s Willingness to Communicate Scale was used to collect data. The results of one way ANOVA indicated that there was significant differences between willingness to communicate in different groups interested in styles of computer games (extensive online team, individual and combined games) (P≤0.01). In this regard, those who were interested in extensive online team and combined games were more willing to communicate in comparison of those who were interested in individual games. Also, results released that subjects who chose both Internet gaming cafés and house as places to play were more willing to communicate compared to those who only selected their houses to play. Therefore, results of this study showed that each of the styles of computer games can have tremendous effect on audience.
    Keywords: willingness to communicate, computer game, styles of game
  • Meysareh Keramati, Seyedeh Olia Emadian Pages 111-126
    The transition of ethical values in teenagers and youths is greater than in any other course. The rapid cognitive growth in teenagers and youths causes such persons to judge moral and value issues better and encounter these issues with more complicated and finer reactions. The aim of this study was to investigate the relationship between moral development, SMS addiction and dropout rates in second high school students in Behshahr city. Hence, a total of 357 students amongst all the students in first, second and third base in the second high school of Behshahr (2015-16) was selected with a cluster sampling method. In order to collect the data, the Lotfabadi moral development test, SMS addiction test and dropout questionnaire were used. The results of the analysis of the data, using analysis of variance, correlation coefficient, t independent and regression in 0/05>P... .
    Keywords: moral development, SMS addiction, dropout