فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1396)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی اجتهادی*، نادرقلی قورچیان، نورالدین میرزایی صفحات 5-29
    هدف از این پژوهش تبیین ساخت گرایی و ارتباط گرایی در آموزش الکترونیکی می باشد. روش پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و از نوع پیمایشی و غیرآزمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان و استادان آموزش الکترونیکی در مراکز آموزش الکترونیکی وابسته به وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور در سال تحصیلی 96-1395 بود که به ترتیب 60568 دانشجو و 1050 استاد بودند و در مجموع تعداد استادان و دانشجویان 61618 تن بودند. پژوهش بر روی نمونه ای به حجم 462 نفر مشتمل بر 289 مرد و 173 زن که با استفاده از جدول مورگان و به صورت تصادفی انتخاب شده بود، اجرا گردید. برای انجام این پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته ساخت گرایی و ارتباط گرایی استفاده گردید. روایی پرسش نامه از طریق کسب نظرات صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. برای پایایی پرسش نامه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که برای پرسش نامه ساخت گرایی 0/956 و برای پرسش نامه ارتباط گرایی 0/955 حاصل گردید. با توجه به یافته های این تحقیق عناصر یادگیری مستقل، تشکیل مفاهیم و مهارت های تفکر سطح بالا، یادگیری مبتنی برحل مساله از مهم ترین عناصر ساخت گرایی و عناصر یادگیری فراتر از کتاب و برنامه درسی، تکمیل و تقویت ساخت شناخت ذهنی از طریق ارتباط، تکمیل عینیت گرایی در یاددهی یادگیری از طریق ارتباط نیز از مهم ترین عناصر ارتباط گرایی در آموزش الکترونیکی می باشند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، ساخت گرایی، ارتباط گرایی
  • محمدرضا غزنوی*، زهره سعادتمند، نرگس کشتی آرای صفحات 31-58
    پژوهش حاضر، با هدف واکاوی مفهوم هوشمندسازی به منظور ارایه الگوی برنامه درسی مناسب جهت دوره ابتدایی ایران، با روش ترکیبی از نوع اکتشافی در دو بخش کیفی (روش تحلیل محتوای کیفی و روش سنتز پژوهی) و کمی (پرسش نامه) انجام شد. حوزه پژوهش در سطح کیفی در قسمت تحلیل محتوا (مقالات و کتاب های حوزه برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی) و در قسمت سنتز پژوهی (کشورهای دارای برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی مالزی، استرالیا، فنلاند، سنگاپور، کره جنوبی و انگلیس) بوده است. نمونه گیری به صورت تدریجی انجام شد و تا سر حد اشباع ادامه یافت. جامعه آماری در بخش کمی شامل متخصصان برنامه درسی، تکنولوژی آموزشی و مدرسان هوشمندسازی در ایران بود. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 375 نفر برآورد گردند. از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای نمونه مورد نظر انتخاب و پرسش نامه 41 گویه ای در اختیار افراد قرار گرفت. برای تایید اعتبار یافته ها در بخش کیفی از معیار باور پذیری (بهره گیری از افراد خارج از محدوده پژوهش) و برای تامین اطمینان پذیری از روش حسابرسی (کنترل بیشینه ای در مرحله یادداشت برداری) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی با به کاربری نظام مقوله ای قیاسی و کدگذاری موضوعی و در بخش کمی به روش تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت. نتایج نشان داد هوشمندسازی مفهومی است که در برگیرنده ابعاد پنج گانه سیستم مدیریت، محیط یاددهی و یادگیری، توانمندسازی، سخت افزار و نرم افزار بوده و مدل برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی دارای ساختاری با عناصر اهداف، محتوا، روش های یاددهی و یادگیری و روش های ارزشیابی می باشد.
    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، هوشمندسازی، دوره ابتدایی، نظام آموزش و پرورش
  • حسین نجفی* صفحات 59-80
    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین ابعاد و شاخص های آموزش ترکیبی و کیفیت بخشی به یادگیری در دانشگاه پیام نور است. این پژوهش، به صورت توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل 4000 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور بود. از میان آنها، 343 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان، به عنوان نمونه انتخاب شدند. شیوه جمع آوری اطلاعات، دو پرسش نامه محقق ساخته بود که یکی پرسش نامه آموزش ترکیبی و دیگری پرسش نامه کیفیت بخشی به یادگیری بود. برای شناسایی مولفه های آموزش ترکیبی و کیفیت بخشی به یادگیری از دیدگاه استادان خبره استفاده شد که به ترتیب برای آموزش ترکیبی، چهار بعد پداگوژیکی، روش شناسی، فن آوری و سبک یادگیری با 32 سوال و ضریب آلفای کرونباخ 0/80 و برای بعد کیفیت بخشی به یادگیری، هفت مولفه با 48 سوال و ضریب آلفای کرونباخ 0/83 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون به کمک نرم افزار PLS استفاده شد. نتیجه اولیه تحقیق، نشان داد که وضعیت ابعاد و شاخص های آموزش ترکیبی و کیفیت بخشی به یادگیری در دانشگاه پیام نور مناسب است. نتایج نهایی تحقیق نیز نشان داد، آموزش ترکیبی به همراه سه بعد پداگوژیکی؛ فن آوری و سبک یادگیری بر یادگیری تاثیر دارد. اما، بعد روش شناسی بر یادگیری تاثیر ندارد. هم چنین، یافته ها نشان از تاثیر آموزش ترکیبی بر یادگیری و مناسب بودن برازش مدل نهایی تحقیق دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، الگوی راهبردی، بهبود یادگیری، رویکرد تحول آفرین، باز طراحی فرآیند یاددهی - یادگیری
  • رضا داودی، محمد سلطانی فر*، علی اکبر فرهنگی صفحات 81-110
    هدف از این تحقیق، طراحی الگوی نقش عملکرد شبکه های اجتماعی (تحرک اجتماعی، دانش اجتماعی، ایجاد پیوندهای اجتماعی، آگاهی بخشی اجتماعی، سازمان دهی اعتراضات اجتماعی و پیوستگی اجتماعی) بر تحول اجتماعی جوانان بود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش در زمره مطالعات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس بود. در این تحقیق برای انتخاب نمونه تحقیقاتی از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاستفاده شد. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه از 704 نفر از دانشجویان دانشگاه های بزرگ آزاد اسلامی استان فارس جمع آوری شد. در این تحقیق به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS، لیزرل و تکنیک تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از ضرایب همبستگی، آماره t، ضرایب مسیر، بارهای عاملی و تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شد. نتایج نشان داد که شبکه های اجتماعی باعث تحرک اجتماعی، دانش اجتماعی، پیوند اجتماعی، آگاهی بخشی اجتماعی، سازمان دهی اعتراضات اجتماعی و پیوستگی اجتماعی شده و در نهایت، از این طریق تحول های اجتماعی را ایجاد می کند. بنابراین، کلیه فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفت. نتایج آزمون مدل نیز نشان داد مدل تحقیق از برازش خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تحرک اجتماعی، تحول اجتماعی، جوانان
  • نرگس ساعدی*، اسماعیل سعدی پور صفحات 111-129
    به کمک سیستم مدیریت یادگیری، می توان به ارایه انواع محتوای تحت وب پرداخت که در سال های اخیر استقبال زیادی از آن شده است. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر یادگیری الکترونیکی با روش مودل، بر مهارت های ارتباطی با دو متغیر ابراز وجود و سازگاری اجتماعی دانشجویان است. روش پژوهش، از نوع شبه آزمایشی به همراه گروه کنترل و گواه بوده است. جامعه مورد نظر دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 96-1395 بودند. از پرسش نامه سازگاری اجتماعی بل (با پایایی 0/89) و پرسش نامه ابراز وجود گمبل و ریجی (با پایایی 0/88) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. 170 پرسش نامه بین دانشجویان دانشکده روان شناسی توزیع شد و سپس، با توجه به داده های به دست آمده 50 نفر از کسانی که دارای پایین ترین میزان سازگاری اجتماعی و ابراز وجود بودند، انتخاب شدند. کل افراد انتخاب شده، به صورت تصادفی ساده، در دو گروه آزمایش و کنترل قرارگرفتند. گروه آزمایش هشت جلسه شصت دقیقه ای به کمک یادگیری الکترونیکی، آموزش مربوط به مهارت های ابراز وجود و سازگاری اجتماعی را دریافت کردند و گروه کنترل به شیوه مرسوم آموزش دیدند. داده های دو گروه به روش کوواریانس تحلیل شدند. نتایج حاکی از اختلاف معنی دار بین گروه کنترل و آزمایش بود و این اختلاف به نفع گروه آزمایش بود. بر اساس این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که یادگیری الکترونیکی موجب ارتقای مهارت های ارتباطی می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، ابراز وجود، سازگاری اجتماعی، دانشجویان
  • افسانه حمزه ئی، محسن باقری*، سعید موسوی پور صفحات 131-147
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر یادگیری سیار بر اساس الگوی طراحی آموزشی گانیه بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان انجام گرفت. روش پژوهش شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته علوم تربیتی- گرایش تکنولوژی آموزشی دانشگاه اراک به تعداد 145 نفر بود. نمونه عبارت از دانشجویانی دختری بود که واحد درس مقدمات کامپیوتر را اخذ نموده اند. در پژوهش حاضر از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. حجم نمونه مورد مطالعه 34 نفر بود. با استفاده از یک پرسش نامه محقق ساخته، میزان تبحر و آشنایی دانشجویان با فن آوری های رایانه ای مورد سنجش قرار گرفت. پس از تعیین سطح هر یک از افراد و ارایه آموزش های مورد نیاز، همه افراد همتاسازی شدند و به خط پایه رسیدند، سپس به طور تصادفی در دو گروه 17 نفره قرار گرفتند. در این مطالعه، جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پنتریچ و دی گروت که دارای خرده مقیاس های راهبردهای شناختی (تکرار و مرور، بسط و گسترش، سازمان دهی و درک مطلب) و راهبردهای فراشناختی و خودنظم دهی (برنامه ریزی، نظارت و کنترل و نظم دهی) بود استفاده شد. به منظور تحلیل استنباطی داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد یادگیری سیار بر اساس الگوی طراحی آموزشی گانیه به طور کلی منجر به افزایش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دانشجویان شد. ولی، در خرده مولفه های درک مطلب، برنامه ریزی و نظم دهی تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، الگوی طراحی آموزشی گانیه، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی
  • روح الله باقری مجد، ناصر صدقی بوکانی* صفحات 149-172
    هدف تحقیق حاضر، طراحی الگوی آمادگی آموزش الکترونیکی در نظام آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد بود. روش تحقیق آمیخته با رویکرد کیفی و کمی بود. جامعه تحقیق اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد بود. نمونه تحقیق در بخش کمی 120 نفر بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در بخش کیفی 10 نفر با توجه به نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کمی شامل دو پرسش نامه آمادگی آموزش الکترونیکی با پایایی 0/91 و موانع آموزش الکترونیکی با پایایی 0/86 بود. روایی صوری با توجه به نظر متخصصان مناسب گزارش شد. و ابزار در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساخت مند بوده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تی و تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل محتوا (کدگذاری باز، محوری و گزینشی) استفاده شد. نتایج در بخش آمادگی آموزش الکترونیکی با توجه به آزمون تی معنی دار بود و در بخش موانع آموزش الکترونیکی با توجه به تحلیل عامل اکتشافی (چرخش واریماکس) 5 عامل پداگوژی- رفتاری، مدیریتی- ساختاری، اقتصادی- فرهنگی، زمینه ای- تکنولوژی و فردی- حرفه ای شناسایی شد. هم چنین، در بخش مصاحبه 59 گزاره مفهومی اولیه و 5 گزاره مقوله اصلی و 14 مقوله فرعی در سه بخش علی، زمینه ای و محیطی شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش الکترونیکی، موانع آموزش الکترونیکی، آمادگی آموزش الکترونیکی
  • محمد صالحی *، سیده زهرا حسینی درونکلایی، علیرضا قاسمی کمیشانی صفحات 173-184
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه فن آوری اطلاعات با مزیت رقابتی و ظرفیت مدیریت دانش صورت گرفت. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل مدیران و متصدیان کامپیوتر اداره کل فرودگاه های استان مازندران به تعداد 130 نفر در سال 1396 بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 97 نفر تعیین شد و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام پذیرفت. جهت گردآوری داده ‍ ها از مقیاس های استاندارد هانگی و همکارن استفاده گردید. روایی محتوایی ابزار بررسی و تایید شد. ضریب پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای متغیر فن آوری اطلاعات 0/83، مزیت رقابتی 0/82 و ظرفیت مدیریت دانش 0/80 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنف، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد که فن آوری اطلاعات با مزیت رقابتی و ظرفیت مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری دارد. هم چنین، رابطه بین مزیت رقابتی و ظرفیت مدیریت دانش نیز تایید گردید. تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز حاکی از وجود رابطه مثبت بین فن آوری اطلاعات با مزیت رقابتی و ظرفیت مدیریت دانش بود.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، مزیت رقابتی، مدیریت دانش
|
  • Mostafa Edjtehadi *, Nadergoli Ghourchian, Noor-Al-Deen Mirzaee Pages 5-29
    This study aims to explain constructivism and connectivism in electronic learning (e-learning). The method of research is applied, descriptive and non-experimental. Statistical population of the study was e-learning students and professors in e-learning centers affiliated to Ministry of Science and Islamic Azad University in the country in academic year of 2016-17 who were 60568 students and 1050 professors and totally the number of professors and students were 61618. The study was conducted on a sample of 462 including 289 men and 173 women who were randomly selected using Morgan table. To conduct the study, a researcher-made questionnaire of constructivism and connectivism was used. Validity of the questionnaire was confirmed by taking expert's views. For reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was calculated which was achieved 0.956 for constructivism questionnaire and 0.955 for connectivism questionnaire. According to the findings of the study, independent learning elements, concept formation and high-level thinking skills, and learning based on problem-solving are the most important elements of constructivism and learning beyond textbook and curriculum, completing and improving structure of subjective cognition through communication, and completing objectivism in teaching learning through communication are also the most important elements of connectivism in e-learning.
    Keywords: e-learning, constructivism, connectivism
  • Mohammad Reza Ghaznavi *, Zohre Saadatmand, Narges Keshtiaray Pages 31-58
    The purpose of this study is to understand the concept of intelligence in order to design a suitable curriculum for elementary in Iran using a combination of exploratory method in two qualitative (qualitative content analysis method and synthesis research method) and quantitative (questionnaire) section was done. The field of research at the qualitative level in content analysis was all intelligence based curriculum articles and books and in the synthesis research section included reviewing countries with intelligence curriculum, that is Malaysia, Australia, Finland, Singapore, England and South Korea. The sampling was done gradually and the saturation limits continued. Statistical population in qualitative section included specialist's in the field of curriculum, educational technology and intelligent instructors in Iran. The sample size was estimated at 375 by the Cochran formula. The sample was selected through multistage cluster random sampling and 41 item questionnaire was presented to the people. To validate the findings in the qualitative section, credibility was used (using people out of the scope of research) and to ensure the reliability, the audit method (maximum control during note taking) was used. Analysis of information in the qualitative section using the system of deductive category and subject coding and in the quantitative part in the method conformed factor analysis. The results showed intelligence is a concept which included five dimensions of management system, teaching and learning environment, empowerment, hardware and software and the curriculum model based on structural intelligence have the elements of goals, content, methods of teaching and learning and evaluation methods.
    Keywords: curriculum design, make smart, primary school, the educational system
  • Hossein Najafi * Pages 59-80
    The purpose of the present research was to examine the relationship between the dimensions and indicators of blended learning andimproving learning quality in Payame Noor University. This research was carried out as a descriptive survey. The statistical population consisted of 4000 faculty members of Payame Noor University. Among them and based on Krejcie and Morgan Table 343 people were selected as sample using random sampling method. Data were collected using two questionnaires: blended learning questionnaire and learning quality questionnaire. Expert opinion was used to identify the components of these variables. Consequently, four dimensions were identified for blended learning- i.e. pedagogy, psychology, technology, and learning style-with 32 items and a Cronbach's alpha of 0.80. Learning quality was measured using seven components and 48 items (a Cronbach's alpha of 0.83). To analyze the data, correlation coefficient and regression analysis were used in PLS software. Preliminary results showed that blended learning and learning quality in Payame Noor University are at acceptable levels. Final results indicated that blended learning and three of its components (i.e. pedagogy, technology and learning style) had a significant effect on learning quality. However, the Psychology dimension had no significant effect on the quality of learning. In addition, the results showed that the model fits the data well.
    Keywords: blended learning, strategic model, improving learning, transformational approach, redesigning the teaching-learning process
  • Reza Davoudi, Mohammad Soltanifar *, Ali Akbar Farhangi Pages 81-110
    The aim of this research was to design a model for the role of social networks functions (social mobility, social knowledge, social ties, social awareness, organizing social protests and social cohesion) on the youth social changes. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population included students of Islamic Azad Universities in Fars province. In this research, a random cluster sampling method was used to select research sample. The required data collected through questionnaires from 704 students of Major Islamic Azad Universities in Fars Province. In this research, SPSS and LISREL softwares and hierarchical analysis techniques were used to analyze the data using correlation coefficients, t statistics, path coefficients, factor loading and fuzzy hierarchical analysis.The results showed that social networks causes of social mobility, social knowledge, social ties, social awareness, organizing of social protests and social cohesion and through ultimately creates social changes. So, all hypotheses of research were confirmed. Also, the model result test shows that the research model is a good fit.
    Keywords: Social Networks, social mobility, social changes, youth
  • Narges Saedi *, Esmaeil Saadipor Pages 111-129
    With the help of the Learning Management system, it can offer a variety of web-based content that has been welcomed in recent years. The aim of this study was to determine the effect of e-learning by Moodle method on communication skills with two variables of assertive and social adjustment of students. The research method was quasi-experimental with control and experimental group. The statistical population was students of Allameh Tabatabai University in the academic year of 2016-17. Bell's social adjustment questionnaire (with a reliability of 0.89) and the Gambrill & Richey Assertion Inventory (with a reliability of 0.88) were used as a research tool. 170 questionnaires were distributed among the students of the faculty of Psychology and then, according to the data obtained, 50 people with the lowest level of social adjustment and assertiveness were selected. All subjects were randomly assigned into two groups of experimental and control. The experimental group received eight sixty-minute sessions with the help of e-learning, training on social assertiveness and social skills, and the control group trained in a conventional way. Data were analyzed by Covariance method. The results showed a significant difference between the control and experimental groups and this difference was in favor of the experimental group. Based on this research, it can be concluded that electronic learning improves communication skills.
    Keywords: e-learning, assertive, social adjustment, students
  • Afsaneh Hamzehie, Mohsen Bagheri *, Saeed Moosavipour Pages 131-147
    This research was conducted to investigate whether mobile learning based on Gagne's instructional design has any effect on university student's self-regulated learning strategies. A quasi-experimental study with pretest-posttest design and a control group was applied as the method of research. The statistical population included all the students of Educational Sciences with Educational Technologies subfield at the University of Arak who were 45 people. Sample consisted of students who take the course of Introduction to Computer Skills. Convenience sampling was used in the study. The sample size was 34 students. Using a researcher made questionnaire, the degree of student's expertise and familiarity with computer-based technology was measured. After determining the level of each person and presenting the required training, all individuals matched and met the baseline, then randomly assigned to two groups of 17 people. In order to collect data, Pintrich and DeGroot self-regulated learning strategies questionnaire was employed which contains subscales of cognitive strategies (rehearsal, elaboration, organizing and understanding) and metacognitive strategies (planning, monitoring and regulating). In order to inferential analysis the data, covariance analysis was used. The results showed that mobile learning based on Gagne's Instructional Design Model generally increases the self-regulated learning strategies of students, but there were no significant differences between the groups in sub-components of the understanding, planning and regulating.
    Keywords: mobile learning, Gagne's instructional design, self-regulated learning strategies
  • Rouhollah Bagheri Majd, Naser Sedghi Boukani * Pages 149-172
    The purpose of the present study was to design an e-learning education model in educational system of the Islamic Azad University of Mahabad. The research method included a combination of qualitative and quantitative approaches. The statistical population of research included faculty members of the Islamic Azad University of Mahabad. In the quantitative section, through a simple stratified random sampling method 120 individuals were selected as the sample. In the qualitative section 10 individuals were selected as the sample of the study through a purposive sampling method. In quantitative section, data collection instruments were two questionnaires of preparation for electronic education and barriers of electronic education which had a reliability of 0.91 and 0.86, respectively. The face validity was reported appropriate according to the expert's opinion. In the qualitative section the instrument was semi-structured interview. In order to analyze data, t test, exploratory factor analysis and content analysis (open, axial and selective coding) tests were used. Results were significant in the e-learning readiness section according to t test and in the barriers section of e-learning according to exploratory factor analysis (Varimax rotation), five factors were recognized e.g. pedagogy-behavioral, managerial-structural, economic-cultural, context-technological and individual-professional. Also during interviews, 59 primary conceptual propositions in addition to 5 main category propositions and 14 subsidiary propositions were identified in three sections of causal, contextual and environmental.
    Keywords: higher education, e-learning, e-learning obstacles, e-learning readiness
  • Mohammad Salehi *, Seyede Zahra Hoseini Dronkolaei, Ali Reza Ghasemi Komishani Pages 173-184
    The purpose of this study was to investigate the relationship between information technology with competitive advantage and knowledge management capacity. The research method was applied and in terms of data collection method, it was descriptive and correlation. Statistical population was managers and computer operators of Mazandaran Province Airport in the year of 2017 (130 persons). According to Cochran formula sample size was calculated 97 persons. The sampling was done randomly. Data was collected by standard questionnaire (Hongyi et al., 2016), that its validity was confirmed by related experts. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was calculated for information technology 0.83, competitive advantage 0.82 and knowledge management capacity 0.80. Data were analyzed by using Kolmogorov Smirnov test, Pearson correlation coefficient and Regression tests. The results showed that Information technology had a positive and significant relationship with competitive advantage and knowledge management capacity. Also the relationship between competitive advantage and knowledge management capacity had confirmed. Regression analysis also indicated a positive relationship between information technology with competitive advantage and knowledge management capacity.
    Keywords: Information Technology, competitive advantage, Knowledge Management