فهرست مطالب

به زراعی کشاورزی - سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله به زراعی کشاورزی
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرشته کامیاب* صفحات 275-288
    این آزمایش به منظور بررسی اثر پلی آمین ها برحفظ کیفیت و افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده میخک رقم ʼرد کورسا ʻدر آزمایشگاه باغبانی دانشگاه آزاد رفسنجان انجام گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی به منظور مقایسه فاکتور های اسپرمیدین در سطوح 5/0، 1 و 2 میلی مولار، پوترسین در سطوح 1، 2 و 3 میلی مولار و اسپرمین در سطوح 1، 2 و 3 میلی مولار با شاهد به صورت محلول پاشی بر روی شاخه های گل بریده در 10 تیمار و سه تکرار انجام پذیرفت. عمر گلجایی و پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مختلف اندازه گیری شدند. کلیه تیمارهای پلی آمین در مقایسه با شاهد به طور معنی داری ماندگاری گل ها را افزایش و از طرف دیگر، میزان اتیلن تولید شده را کاهش دادند. تیمار اسپرمیدین 2 میلی مولار باعث بالاترین عمر گلجایی و کمترین تولید اتیلن شد، به طوری که پس از 10 روز نگهداری، گل ها در این تیمار دارای کیفیت خوبی بودند. کلیه تیمارها باعث افزایش معنی داری در قطر گل ها و میزان جذب محلول شدند و تیمار اسپرمیدین 2 میلی مولار موثرترین تیمار بود. اسپرمیدین 1 و 2 میلی مولار تنها تیمار هایی بودند که درصد ماده خشک در گل ها را به طور معنی دار حفظ کردند. بیشترین میزان صفات فیزیولوژیکی نظیر مواد جامد محلول، پروتئین و کلروفیل در اثر کاربرد اسپرمیدین 2 میلی مولار مشاهده شد. بنابراین، باتوجه به نتایج این آزمایش تیمار اسپرمیدین 2 میلی مولار بهترین تیمار به منظور افزایش عمر گلجایی گل بریده میخک ʼرد کورساʻ پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، اسپرمین، پوترسین، گل شاخه بریده، ماندگاری
  • لیلا محمدی، سعید ریزی *، رحیم برزگر صفحات 289-301
    به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریزا (Glomus mosseae) تحت تنش شوری بر ویژگی های فیزیولوژیکی و میزان جذب برخی عناصر غذایی در گل حنای گینه نو (Impatiens hawkeri)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در محیط گلخانه در سه تکرار که هر تکرار شامل سه گلدان بود، در دانشگاه شهرکرد در سال 1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح قارچ میکوریزای همزیست (صفر، 8 و 16 درصد حجمی) و کلریدسدیم با سه سطح (صفر، 15 و 30 میلی مولار) بودند. بستر کشت شامل 50 درصد پیت ماس، 40 درصد پرلیت و 10 درصد پوسته برنج (به صورت حجمی) بود. در زمان انتقال نشاها، قارچ میکوریزا با بستر ترکیب شد و پس از استقرار نشاها تیمار شوری از طریق آب آبیاری اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سدیم، پرولین، وزن تازه و خشک ریشه و درصد کلونی سازی ریشه بود. تیمار میکوریزای 16 درصد بر نیتروژن (31/2 درصد) و فسفر (339/0 درصد) و اثر متقابل آن با شوری 30 میلی مولار بر میزان پرولین (754/0 میکرومول بر گرم وزن تر) و درصد کلونی سازی ریشه (35 درصد) تاثیر معنی داری داشته است. براساس نتایج تحقیق حاضر، اختلاف بین گیاهان تیمار شده با میکوریزا و سایر تیمارها در بسیاری از صفات نمایان است و به نظر می رسد که کاربرد قارچ میکوریزا در بستر کاشت می تواند سبب افزایش تحمل در برابر شوری از طریق تاثیر بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی در گل حنای گینه نو شود.
    کلیدواژگان: پرولین، فسفر، کلریدسدیم، نیتروژن، وزن تازه ریشه
  • اکرم وطن خواه، عبدالرحمان محمدخانی*، سعدالله هوشمند، شهرام کیانی صفحات 303-318
    به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک و سولفات روی بر عملکرد میوه و غلظت عناصر در برگ انگور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، بر روی تاک های 20 ساله انگور در شهرستان فارسان از توابع استان چهارمحال و بختیاری، در سال زراعی 93-1392 انجام گرفت. عوامل اسید هیومیک و سولفات روی هر یک در سه سطح صفر، 1/0 و 2/0 درصد وزنی به صورت محلول پاشی در دو نوبت پیش از گلدهی و دو هفته پس از تشکیل میوه اعمال گردیدند. اثر اسید هیومیک، سولفات روی و اثر متقابل آنها بر عملکرد میوه، غلظت نیتروژن، آهن و روی و میزان کلروفیل برگ معنی دار بود. بیشترین و کمترین میزان عملکرد میوه، به ترتیب با کاربرد اسید هیومیک 2/0 درصد و تیمار شاهد و به میزان 31/8 و 12/6 کیلوگرم در هر تاک به دست آمد. بیشترین میزان غلظت عنصر روی در برگ (1/49 میلی گرم بر کیلوگرم بافت خشک) تحت تاثیر تیمار سولفات روی 2/0 درصد به دست آمد. در پژوهش حاضر، همبستگی مثبتی بین غلظت روی و صفاتی نظیر عملکرد میوه (46/0 r =)، وزن خوشه (45/0 r =)، کلروفیل کل (53/0 r =) و TSS عصاره میوه (49/0 r =) مشاهده شد. بنابر این، به نظر می رسد به منظور افزایش عملکرد و بهبود کیفیت انگور، محلول پاشی اسید هیومیک و سولفات روی هر کدام با غلظت 2/0 درصد مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسید آمینه، عملکرد میوه، عناصر کم مصرف، کیفیت میوه، محلول پاشی
  • الهام جهانگیری نیا *، سید عطاالله سیادت، احمد کوچک زاده، محمدرضا مرادی تلاوت، منوچهر سیاح فر صفحات 319-331
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای ورمی‏کمپوست و میکوریزا بر عملکرد کمی و کیفی سویا رقم L17 در شرایط تنش کم‏آبی، آزمایشی ‏به صورت کرت‏های یک بار خرد شده در قالب بلوک‏های کامل تصادفی در چهار تکرار، در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خرم‏آباد، در سال 1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح (پس از 60، 120 و 180 میلی‏متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A)، ورمی‏کمپوست و میکوریزا در شش سطح (عدم مصرف کودهای میکوریزا و ورمی‏کمپوست، تلقیح با کود میکوریزا، مصرف 5 و 10 تن در هکتار کود ورمی‏کمپوست، مصرف 5 و 10 تن در هکتار کود ورمی‏کمپوست به همراه میکوریزا) به ترتیب به‏عنوان کرت‏های اصلی و فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تنش کم‏آبی سبب کاهش معنی‏دار تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و زیستی شد، به ‏طوری‏که بیشترین عملکرد دانه با میزان 7/3216 کیلوگرم در هکتار در تیمار 60 میلی‎متر تبخیر به‏دست آمد. استفاده تلفیقی از کودهای ورمی‎کمپوست و میکوریزا سبب افزایش صفات مذکور به غیر از تعداد دانه در غلاف گردید. عملکرد دانه در تیمارهای‏ 5 و 10 تن در هکتار ورمی‏کمپوست به همراه میکوریزا به ترتیب نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 23 و 29 درصد افزایش داشت. با افزایش فاصله آبیاری میزان روغن دانه کاهش و میزان پروتئین دانه افزایش پیدا کرد. درنهایت، جهت صرفه‏جویی در آب آبیاری و هزینه نهاده ها و حصول عملکرد مطلوب در شرایط تنش کم‏آبی، می‏توان از تلفیق کود ورمی‏کمپوست به میزان 5 در هکتار به همراه میکوریزا استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تشتک تبخیر، روغن دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیستی
  • سونیا جمالی*، ولی ربیعی، جواد فتاحی مقدم صفحات 333-343
    تیمار پوشش دهی با پوشش‏های مختلف و کاربرد متیل‏سالیسیلات و سالیسیلیک‏اسید برای کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت مرکبات طی انبارمانی استفاده می‏شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی فعالیت آنزیمی دخیل در کاهش آسیب سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال تامسون و مورو در قالب طرح اسپیلت پلات با سه تکرار، در مرکز تحقیقات مرکبات ایران رامسر، در سال 92-1391 انجام شد. میوه ها پس از تیماردهی با واکس بریتکس و بخار متیل سالیسیلات به مدت 80 روز در سردخانه با دمای 5 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 95 درصد قرار داده شدند و با نمونه‏گیری به فاصله هر 20 روز فعالیت آنزیمی میوه ها ارزیابی شد. براساس نتایج میوه های تیمار شده با متیل‏سالیسیلات بیشترین میزان (mMmg/FW 26/0) و میوه های پوشش داده شده با واکس‏ بریتکس کمترین میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (mMmg/FW 2/0) را نشان دادند. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز میوه مورو به میوه های بخاردهی شده با متیل‏سالیسیلات در 20 روز اول نگهداری در سردخانه (umg/FW 19/23) تعلق داشت. فعالیت آنزیم آسکوربات‏پراکسیداز در هر دو رقم ‘تامسون’ و ‘مورو’ طی انبارمانی روند افزایشی داشت. به نظر می‏رسد تیمارهای واکس بریتکس و متیل سالیسیلات به کمک تعدیل در فعالیت آنزیم‏های سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات‏پراکسیداز و فنیل‏آلانین ‏آمونیالیاز آسیب سرمازدگی طی انبارداری را کاهش و فعالیت آنتی‏اکسیدانی در میوه های تحت تنش سرما را افزایش می‏دهند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، آنزیم آسکوربات پراکسیداز، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، کیفیت
  • نبی هداوند*، احمد ارشادی، روح الله کریمی، علیرضا طلایی، محمدعلی عسکری سرچشمه صفحات 345-358
    سیستم کاشت متراکم یکی از روش های موثر در جهت افزایش تولید و بهره وری در باغ های میوه می باشد. در پژوهش حاضر، اثر چهار تراکم کاشت (1904، 2666، 3137 و 4800 درخت در هکتار) بر روی رشد شاخه سال جاری، صفات فیزیکوشیمیایی میوه و غلظت عناصر غذایی برگ درختان سیب رقم ‘گرانی اسمیت’ روی پایه رویشی 26M در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، طی سال های 90-1389، در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت. اثر تراکم های مختلف کاشت بر رشد شاخه سال جاری، اندازه میوه، مجموع مواد جامد محلول، میزان ماده خشک، درصد خاکستر میوه و میزان آفتاب سوختگی میوه معنی دار شد، درحالی که کاشت متراکم بر وزن میوه، نسبت طول به قطر، اسید قابل تیتر و سفتی میوه اثر معنی داری نشان نداد. غلظت نیتروژن، مس و آهن برگ به طور معنی داری تحت تاثیر تراکم کاشت قرار گرفت. برگ درختان در تراکم 1904 درخت در هکتار دارای بیشترین میزان نیتروژن (81/1 درصد) و مس (39 میکروگرم بر کیلوگرم) و کمترین میزان آهن (237 میکروگرم بر کیلوگرم) بودند. اگرچه غلظت فسفر، پتاسیم، منیزیم و منگنز موجود در برگ تحت تاثیر تراکم کاشت معنی دار نشد، ولی با افزایش تراکم، غلظت این عناصر در برگ درختان افزایش پیدا کرد. غلظت کلسیم موجود در برگ با افزایش تراکم کاهش یافت. افزایش در غلظت نیتروژن با کاهش رشد شاخه های سال جاری همراه بود، درحالی که افزایش در غلظت آهن با افزایش رشد شاخه سال جاری همراه بود. همچنین، درختان با محصول بیشتر مقادیر نیتروژن بیشتر و آهن کمتری در برگ های خود تجمع دادند. لذا، در شرایط اقلیمی کشور با افزایش تراکم کاشت باغات سیب می توان بدون کاهش شدید کیفیت میوه محصول بیشتری در کوتاه مدت تولید کرد.
    کلیدواژگان: پایه های پاکوتاه کننده، تراکم کاشت، سیب، عناصر معدنی، کیفیت میوه
  • محسن سیلسپور *، احمد گلچین، محمود رضا روزبان صفحات 359-371
    به منظور ارزیابی اثرات شوری بر رشد و غلظت عناصر غذایی پرمصرف در دو رقم زیتون، آزمایشی گلخانه ای با پنج سطح شوری در بستر کشت بدون خاک انجام شد. در این آزمایش، نهال های یک ساله ارقام زیتون زرد و میشن، به مدت 5 ماه تحت 5 سطح شوری صفر، 4، 8، 12 و 16دسی زیمنس بر متر ناشی از کلرور سدیم قرار گرفتند. تیمار شوری 16 دسی زیمنس بر متر، وزن خشک کل ارقام میشن و زرد را به ترتیب 63 و 85 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. کاهش 25 درصدی عملکرد نسبی وزن خشک کل در رقم میشن و زرد به ترتیب در شوری های 7 و 6/3 دسی زیمنس بر متر اتفاق افتاد. شوری باعث کاهش معنی داری در غلظت عناصر پر مصرف و افزایش معنی دار غلظت سدیم و کلر در ریشه و برگ هر دو رقم شد. شوری 16 دسی زیمنس بر متر، غلظت سدیم در برگ و ریشه را به ترتیب 1660و 679 درصد، و غلظت کلر در برگ و ریشه را به ترتیب 1069 و 506 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. در کلیه سطوح شوری، غلظت سدیم و کلر در برگ های رقم زرد به طور معنی داری بیشتر از رقم میشن بود. این نتایج نشان می دهد که رقم میشن به واسطه استفاده از سازوکار تدافعی ایجاد محدودیت در جذب و انتقال سدیم به بخش های هوایی و نیز حفظ سطح مناسبی از پتاسیم در برگ، از تحمل به شوری بالاتری در مقایسه با رقم زرد برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک رقم متحمل یاد کرد.
    کلیدواژگان: برگ، تحمل به شوری، ریشه، زیتون، عناصر غذایی
  • کامیار کاظمی، محمد خواجه حسینی*، احمد نظامی، حمدالله اسکندری صفحات 373-388
    اثر تیمارهای مختلف پرایمینگ (شامل هیدروپرایمینگ، محلول 10 درصد پلی اتیلن گلیکول، محلول 20 درصد پلی اتیلن گلیکول، محلول 5/2 درصد کلرید کلسیم، محلول 5 درصد کلرید کلسیم، محلول 50 میلی مولار سولفات روی، محلول 100 میلی مولار سولفات روی و بدون پرایمینگ) بر جوانه زنی بذر کنجد بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بذور پرایم شده با سولفات روی (50 میلی مولار) دارای بالاترین درصد جوانه زنی بودند، حال آنکه سرعت جوانه زنی بالا در هیدروپرایمینگ به دست آمد. در شرایط مزرعه ای تاثیر پرایمینگ بذر و سطوح آبیاری بر رشد و عملکرد کنجد به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در سال زراعی 93-1392 در مزرعه ای واقع در شمال غربی شهرستان شادگان مورد بررسی قرار گرفت. کرت های اصلی شامل سطوح آبیاری (آبیاری پس از 150 و 250 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و کرت های فرعی هشت سطح پرایمینگ بذر (مشابه آزمون مقدماتی) بودند. بیشترین ارتفاع بوته در محلول 5 درصد کلرید کلسیم و آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و کمترین ارتفاع در سطح عدم پرایمینگ و آبیاری پس از 250 میلی متر تبخیر مشاهده شد. بیشترین و کمترین وزن هزاردانه نیز به ترتیب در هیدروپرایمینگ با فاصله آبیاری 150 و در تیمار شاهد پس از 250 میلی متر تبخیر اندازه گیری شد. بالاترین میزان عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، کارایی مصرف آب، عملکرد روغن، درصد روغن و کمترین درصد پروتئین نیز در تیمار هیدروپرایمینگ به دست آمد.
    کلیدواژگان: درصد پروتئین، درصد روغن، شاخص برداشت، کارایی مصرف آب، گیاهچه
  • مهشید غفوری*، علی سلیمانی، ولی ربیعی صفحات 389-401
    استفاده از اسانس های گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی به عنوان ایده ای جدید در کشاورزی نوین مطرح می باشد. در همین راستا، آزمایشی به منظور مطالعه اثر اسانس های میخک و دارچین بر حفظ کیفیتپس از برداشت میوه انار رقم ‘پوست قرمز طارم’ به صورت طرح خرد شده در زمان در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور، اسانس های میخک و دارچین هر یک در چهار سطح (صفر، 500، 1000، 1500 میلی گرم در لیتر) و زمان در سه سطح (یک، دو و سه ماه انبارمانی) در دمای شش درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 درصد با چهار تکرار اجرا گردید. با افزایش دوره انبارمانی مواد جامد محلول، آنتوسیانین، نشت یونی، سرمازدگی، درصد کاهش وزن و شدت پوسیدگی افزایش یافت و مصرف اسید های کاهش یافت. اسانس های از طریق کاهش فرآیند های اکسیداسیونی نظیر تنفس، مصرف اسید های آلی در محصولات را کاهش می دهند. میزان آنتوسیانین در انارهای تیمار شده با اسانس میخک بیشتر از انارهای تیمار شده با اسانس دارچین افزایش یافت. اسانس میخک و اسانس دارچین تاثیر یکسان بر سرمازدگی و پوسیدگی داشت. پوسیدگی از (25/42 درصد) در تیمار شاهد به (75/31 درصد) در اسانس میخک 1500 میلی گرم در لیتر در ماه سوم انبارمانی کاهش یافت. به طور کلی انارهای تیمار شده با اسانس میخک و اسانس دارچین کیفیت بهتر و انبارمانی بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پوسیدگی، سرمازدگی، کاهش وزن، نشت یونی
  • فاطمه حسینی*، محمدمحسن منتظری، ناصر باقرانی ترشیز صفحات 403-412
    به منظور بررسی تاثیر اختلاط باریک برگ کش های گندم با کود کامل با سطوح کود مایع در منطقه گرگان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، در سال 93-1392 انجام شد. فاکتور اول استفاده از باریک برگ کش های تجاری آکسیال، تاپیک و پوماسوپر به ترتیب به میزان 5/0، 8/0 و1 لیتر در هکتار بود. فاکتور دوم مصرف مقادیر 75/0، 5/1 و 3 کیلوگرم در هکتار کود کامل بود. برای هر دو فاکتور، تیمار عدم مصرف علف کش یا کود نیز در نظر گرفته شد. تاثیر تیمارها بر گندم با اندازه گیری وزن خشک محصول در فواصل زمانی 15 روز انجام شد. در زمان رسیدگی نیز عملکرد و اجزای عملکرد گندم تعیین گردید، با اضافه نمودن کود کامل به این علف کش ها، تولید ماده خشک به طور معنی داری افزایش یافت. با مصرف علف کش های تاپیک، پوماسوپر و آکسیال (به تنهایی)، عملکرد گندم به ترتیب 267، 265 و 229 گرم در متر مربع به دست آمد. عملکرد دانه گندم در هنگام اختلاط بالاترین سطح کود با علف کش های تاپیک، پوماسوپر و آکسیال به ترتیب حدود 13، 6 و 14 درصد نسبت به حالت عدم مصرف کود افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آکسیال، تاپیک، پوماسوپر، شاخص رشد، کود کامل
  • داریوش رمضان، معظم حسن پور اصیل *، رضا صالحی، حسین دهقانی سانیچ صفحات 415-430
    جهت بررسی تاثیر پیوند در شرایط تنش کم آبیاری، بر محتوای عناصر معدنی برگ و ریشه گیاه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه پژوهشی موسسه آموزش عالی امام خمینی (ره) وابسته به وزارت جهاد کشاورزی واقع در شهرک مهندس زراعی (کرج)، در سال زراعی 1393 اجرا گردید. در تحقیق حاضر، از توده بومی خربزه زرد جلالی به عنوان پیوندک و از کدوهای تجاری ارقام ‘شینتوزا’ و ‘فرو’ به عنوان پایه استفاده شد. خربزه های پیوند شده روی کدو همراه با خربزه های خود پیوندی و غیرپیوندی در سه سطح آبیاری 60، 80 و 100 درصد، براساس تخلیه رطوبتی خاک، تحت سیستم آبیاری قطره ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقایسه میانگین ها نشان داد حداکثر (76/40 تن در هکتار) و حداقل عملکرد کل (16/31 تن در هکتار) به ترتیب به پایه ‘شینتوزا’ و گیاهان خود پیوندی اختصاص داشت. همچنین، سطوح مختلف آبیاری و پایه اثر معنی داری (در سطح احتمال یک درصد) بر محتوای عناصر معدنی برگ و ریشه گیاه داشتند. با افزایش تنش کم آبی، محتوی عنصری برگ و ریشه گیاه کاهش یافت. تفاوت معنی داری نیز در سطح احتمال پنج درصد از لحاظ میزان نیتروژن کل برگ بین پایه های هیبریدی ‘فرو’ و ‘شینتوزا’وجود نداشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین میزان نیتروژن کل برگ (97/2 درصد براساس ماده خشک) و کمترین مقدار آن (23/2 درصد براساس ماده خشک) به ترتیب در گیاهان پیوند شده روی پایه های ‘شینتوزا’و خود پیوندی بود. همچنین، درصد افزایش عناصر معدنی برگ گیاهان شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی در ترکیب پیوندی خربزه زرد جلالی روی پایه ‘شینتوزا’در مقایسه با گیاهان غیر پیوندی به ترتیب 92/26، 15/13، 88/17 و 76/15 درصد بود.
    کلیدواژگان: پایه های کدو، پیوند، شینتوزا، فرو، نیتروژن کل برگ
  • نسیمه منتظری تختی *، غلامرضا خواجویی نژاد، محمد جواد آروین صفحات 431-441
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و تیمارهای شیمیایی بر خصوصیات رشد و نمو چهار رقم جو، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان، طی سال های 93-1392 اجرا شد. عامل اصلی شامل: آبیاری (شاهد و قطع آبیاری بعد از گلدهی) و عامل فرعی شامل چهار رقم جو ʼنصرتʻ، ʼافضلʻ، ʼیوسفʻ، ʼلاین 12ʻUH و عامل فرعی شامل: شاهد، سالیسیلیک اسید با غلظت 5/0 میلی مولار (خیساندن بذر، محلول پاشی در مرحله گرده افشانی، خیساندن بذر و محلول پاشی) و محلول پاشی گیاهان با سلنیوم در مرحله پر شدن ساقه (40 میلی گرم در لیتر از منبع سلنات سدیم) بودند. تنش خشکی موجب کاهش معنی دار شاخص کلروفیل (10 درصد)، وزن هزار دانه (19 درصد)، عملکرد دانه (20 درصد)، عملکرد بیولوژیک (11 درصد) و شاخص برداشت (12 درصد) گردید. در مقابل سالیسیلیک اسید به طور معنی داری افزایش ارتفاع بوته، طول ریشک و سنبله، شاخص کلروفیل، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت را به همراه داشت. محلول پاشی گیاهان با سلنات موجب افزایش معنی دار غلظت سلنیوم در دانه تمام ارقام نسبت به تیمار شاهد گردید. طبق نتایج حاصل، کاربرد سالیسیلیک اسید موجب بهبود رشد گیاه در هر دو شرایط تنش و بدون تنش می گردد و کاربرد سلنیوم نیز موجب غنی سازی دانه جو‎‎ می گردد. بنابراین، استفاده از این دو ماده جهت بهبود کمی و کیفی محصول جو توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رشد و نمو، سلنات سدیم، عملکرد دانه، کم آبی، محلول پاشی
  • عبدالحمید محبی* صفحات 443-452
    افزایش کارآیی مصرف آب یکی از محورهای اصلی کشاورزی پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. کاربرد برخی مواد نظیر پلیمرهای سوپرجاذب در خاک باعث افزایش ماندگاری آب در خاک و درنتیجه کاهش مصرف آب می گردد. افزایش ماندگاری آب در خاک باعث کاهش اثرات خشکی و شوری خاک می گردد. به منظور بررسی اثر کاربرد پلیمر سوپرجاذب بر گیرایی و خصوصیات رویشی نهال های خرما، طرحی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری در اهواز انجام گردید. تیمار رژیم آبیاری با سه سطح (60، 80 و 100 درصد تبخیر تجمعی از تشت) به عنوان کرت اصلی و مقادیر سوپرجاذب با چهار سطح پلیمر سوپرجاذب آ200 (0، 40، 80 و 120 گرم به ازای هر اصله نهال) به عنوان کرت فرعی درنظر گرفته شد. براساس نتایج تنش آبی و سوپرجاذب تاثیر معنی داری بر گیرایی پاجوش نداشت. بیشترین تعداد برگ مربوط به تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی و 40 گرم سوپرجاذب و کمترین تعداد برگ مربوط به تیمار تامین 80 درصد نیاز آبی به همراه 120 گرم سوپرجاذب بود. بیشترین محیط طوقه در تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی و بدون مصرف سوپرجاذب و کمترین محیط طوقه مربوط به تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی و 120 گرم سوپرجاذب مشاهده شد. بیشترین ارتفاع نهال مربوط به تیمار تامین 60 درصد نیاز آبی و 120 گرم سوپرجاذب و کمترین تعداد برگ مربوط به تیمار تامین 60 درصد نیاز آبی بدون مصرف سوپرجاذب بود.
    کلیدواژگان: آبیاری، پاجوش خرما، خاک، گیرایی، مصرف آب
  • ایوب امیری، علیرضا سیروس مهر، پرویز یداللهی، محمدرضا اصغری پور *، صدیقه اسماعیل زاده بهابادی صفحات 453-466
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و محلول پاشی اسیدسالیسیلیک و کیتوزانروی غلظت رنگیزه های فتوسنتزی و آنزیم های آنتی اکسیدانی گلرنگ، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل، طی سال 1391 انجام شد. تیمارها تنش خشکی در سه سطح شامل آبیاری در زمان 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی خاک (Fc) به عنوان تیمار اصلی و چهار سطح محلول پاشی شامل عدم مصرف (تیمار شاهد)، محلول پاشی اسید سالیسیلیک (424/0 گرم در لیتر)، محلول پاشی کیتوزان (5 گرم در لیتر) و تلفیق اسید سالیسیلیک و کیتوزان به عنوان تیمار فرعی درنظر گرفته شد. با افزایش فاصله آبیاری، محتوای کلروفیل a، b، کل و فلورسانس کلروفیل کاهش معنی داری یافت. تنش خشکی آنزیم های اکسیدانی را افزایش داد، اما این افزایش فقط در میزان آنزیم پراکسیداز معنی دار بود. همچنین خشکی بر کارتنوئید، عملکرد پروتئین و میزان آنزیم های آسکوربات، گایاکول پراکسیداز و کاتالاز اثر معنی داری نداشت. تیمارهای محلول پاشی با تاثیر بر تمام صفات مورد مطالعه در مقایسه با شاهد باعث افزایش آن ها گردید. از بین تیمارهای مختلف محلول پاشی کاربرد توامان اسید سالیسیلیک و کیتوزان در مقایسه با به کارگیری جداگانه آن ها اثربخش تر بود. برهمکنش تنش خشکی و محلول پاشی بر کلروفیل a و عملکرد پروتئین معنی دار شد. بنابراین، می توان با انجام تحقیقات تکمیلی محلول پاشی اسید سالیسیلیک و کیتوزان را در افزایش پایداری غشای سلولی و کاهش خسارت ناشی از H2O2 حاصل از آبیاری محدود در گلرنگ دخیل دانست.
    کلیدواژگان: سیستان، کلروفیل، کم آبیاری، گیاهان روغنی، محلول پاشی
  • مریم جعفری، عبدالحسین رضایی نژاد*، محمد فیضیان صفحات 467-480
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش کود دامی و سوپرجاذب در شرایط کم آبیاری بر رشد، عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شمعدانی معطر، در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، در سال 1393 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل براساس طرح کاملا تصادفی در 6 تکرار اجرا شد. فاکتور اول، شامل بستر کاشت (شاهد، سوپرجاذب یک و دو درصد وزنی و کود دامی 25 درصد حجمی) و فاکتور دوم، شامل دور آبیاری (3، 5 و 7 روز یک بار) بود. با افزایش فاصله آبیاری، پارامترهای رشد گیاه و عملکرد اسانس کاهش و میزان اسانس، مالون دی آلدئید، پرولین، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافتند. کود دامی و سوپرجاذب در بهبود رشد و ویژگی های بیوشیمیایی گیاه در شرایط کم آبیاری موثر بودند، اما کود دامی تاثیر بهتری را نشان داد، به طوری که در بیشتر ویژگی ها از جمله سطح برگ، وزن تر و خشک گیاه و عملکرد اسانس، بستر حاوی کود دامی با دور آبیاری هفت روز یک بار عملکردی شبیه به تیمار شاهد با دور آبیاری سه روز یک بار نشان داد. بیشترین کارآیی مصرف آب در تولید اسانس در بستر حاوی کود دامی در هر سه دور آبیاری و همچنین بستر حاوی سوپرجاذب دو درصد در دور آبیاری هفت روز یک بار حاصل شد. براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر و باتوجه به فراوانی، ارزانی و سازگاری کود دامی با محیط زیست، توصیه می شود از این ماده به میزان 25 درصد حجمی برای افزایش کارایی مصرف آب استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، تنش خشکی، شمعدانی عطری، کارآیی مصرف آب، کم آبیاری
  • مریم دیوسالار*، زین العابدین طهماسبی سروستانی، سید علی محمد مدرس ثانوی، آیدین حمیدی صفحات 481-493
    به منظور بررسی واکنش دو رقم سویای تولید شده در دو منطقه کرج و مغان نسبت به تنش خشکی در مراحل مختلف رشد زایشی و اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد، درصد روغن و پروتئین دانه، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال 1393 اجرا شد. چهار تیمار تنش خشکی به صورت قطع کامل آبیاری در مراحل زایشی شامل: تنش خشکی در مرحله گل دهی، مرحله تشکیل غلاف و مرحله پر شدن دانه و شاهد (بدون قطع آبیاری)، اعمال شد و در کرت اصلی قرار گرفت. سایر تیمارها نیز شامل دو رقم سویا (‘ویلیامز’ و ‘L17’) و دو منشا تولید بذر (مغان و کرج) بودند که در کرت فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش خشکی بر تعداد غلاف، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و همچنین درصد روغن و پروتئین دانه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (73/262 گرم بر مترمربع) در تیمار شاهد (عدم تنش) و کمترین عملکرد دانه (22/162 گرم بر مترمربع) هم در تیمار تنش در مرحله تشکیل غلاف مشاهده گردید. همچنین، اثر متقابل تنش خشکی و رقم و اثر متقابل تنش خشکی در منشا بذر بر عملکرد دانه معنی دار بود. کمترین درصد روغن (24/18 درصد) و بیشترین درصد پروتئین دانه (28/37 درصد) نیز در تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه به دست آمد. باتوجه به نتایج حاصل، آبیاری در مرحله تشکیل غلاف جهت جلوگیری از کاهش عملکرد دانه سویا یک امر ضروری است.
    کلیدواژگان: پروتئین، روغن، رشد زایشی، غلاف، مرحله پر شدن دانه، وزن هزاردانه
  • محمد کمال پورادیب*، وحید روحی، سعدالله هوشمند، عبدالرحمان محمدخانی، حمید زرگری صفحات 495-506
    ذخیره دانه گرده می تواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گرده افشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانه زنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی کاملا تصادفی در سه تکرار جهت بررسی قوه نامیه دانه گرده چهار رقم خرمای استان فارس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. ارقام شامل ‘کازرون (7013)’، ‘لار (7035)’، ‘داراب (7016)’ و ‘قیروکارزین (7021)’ از ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم بودند. تیمارها شامل دماهای مختلف (دمای اتاق (5±20)، 4، 20- و 80- درجه سانتی گراد) و دوره های زمانی مختلف نگهداری (60، 120، 150، 180، 210 و 375 روز) بود. نتایج تجزیه واریانس ساده و مرکب نشان دهنده معنی دار بودن اثر رقم، دما و مدت زمان نگهداری و همچنین اثرات متقابل آنها بر میزان جوانه زنی دانه گرده بود. مقایسه میانگین ها نشان داد با کاهش دما میزان جوانه زنی افزایش یافت. از طرف دیگر، با گذشت زمان از شروع آزمایش (تا حدود 150 روز)، میزان جوانه زنی در همه ارقام ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. به طورکلی، دمای 80- درجه سانتی گراد به عنوان بهترین دما و گرده رقم ‘قیروکارزین (7021)’ به عنوان ماندگارترین رقم پس از یک سال نگهداری معرفی گردیدند.
    کلیدواژگان: ارقام نر، انبارداری، جوانه زنی، زمان، گرده افشانی، نخل خرما
  • رویا کریمی، هاشم هادی *، مهدی تاج بخش شیشوان صفحات 507-520
    باتوجه به جهانی بودن مشکل کم آبی، بررسی امکان کاهش خسارت ناشی از تنش کم آبی اهمیت زیادی دارد. این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه، طی سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. تنش کم آبی در سه سطح، آبیاری پس از رسیدن رطوبت خاک به 90، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی در کرت اصلی و محلول پاشی روی برگ های سورگوم علوفه ای در پنج سطح بدون محلول پاشی، محلول‏پاشی اسید سالیسیلیک در دو سطح 5/0 و یک میلی مولار و سولفات روی در دو سطح 300 و 3000 میلی گرم در لیتر، در زمان پنج تا شش برگی در دو نوبت با فاصله سه روز، در کرت های فرعی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمار محلول پاشی در کم آبی برای رنگیزه های فتوسنتزی به جز کلروفیل کل و نیز برای محتوای آب نسبی معنی دار شد. همچنین، اثرات اصلی محلول پاشی و کم آبی، بر روی تعداد برگ، وزن خشک برگ، ساقه و عملکرد علوفه در مترمربع، نشت الکترولیت و شاخص سطح برگ معنی دار بود، عملکرد علوفه خشک در شرایط کم آبی شدید نسبت به آبیاری نرمال دچار کاهش معنی دار 11/21 درصدی شد. بیشترین عملکرد علوفه خشک با میانگین 53/1571 گرم در مترمربع از محلول پاشی سولفات روی 3000 میلی‏گرم در لیتر و اسید سالیسیلیک 5/0 میلی مولار حاصل شد که علاوه بر جبران هزینه های محلول پاشی منجر به افزایش قابل قبول درآمد کشاورزان و نیز قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، شاخص سطح برگ، عملکرد علوفه، محتوای آب نسبی، نشت الکترولیت
  • میترا اسدی دوست طولی، مهدی بهنامیان*، سارا دژستان صفحات 521-530
    قارچ خوراکی شیتاکه یک قارچ نسبتا معطر بوده و روی انواع مختلفی از چوب های مرده دارای بافت سخت رشد می کند و از لحاظ تولید کل سالیانه در جهان در رتبه دوم قرار دارد. از سوی دیگر، هزاران تن ضایعات کشاورزی هر ساله سوزانده شده یا دور ریخته می شوند. از این رو، به منظور ارزیابی امکان تولید قارچ شیتاکه روی ضایعات کشاورزیآزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. در تحقیق حاضر، از کاه جو، ارزن و گندم به عنوان بستر اصلی و خاک اره با نسبت 10 و 20 درصد به صورت ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین کارآیی بیولوژیکی به ترتیب روی بستر کاه جو (14/88 درصد) و کاه گندم همراه با 20 درصد خاک اره (37/83 درصد) و کمترین کارآیی بیولوژیکی روی کاه گندم (48/26 درصد) مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین عملکرد در کاه جو (9/125 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) اتفاق افتاد. با وجود این، کمترین میزان عملکرد در کاه گندم (35/26 گرم در 500 گرم وزن تر بستر) مشاهده شد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که عملکرد و کارایی بیولوژیک در کاه جو و ارزن با افزایش سطح خاک اره افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بستر کشت، خاک اره، کاه ارزن، کاه جو، کاه گندم
  • شهرام صداقت حور*، لیلا خیرآبادی صفحات 531-543
    نظر به اهمیت چمن رول در جهت ایجاد بستری سبز در تمام فصول سال در کوتاه ترین زمان، آزمایشی با هدف شناسایی بستر و گیاه پوششی مناسب با دو جنس چمن و گیاه پوششی دایکوندرا در کنار مخلوط بذری، به صورت آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی و در 3 تکرار به اجرا درآمد. فاکتورها شامل: شبکه کاشت (a1: توری پلاستیکی و a2:گونی پلاستیکی)، بستر کاشت (b1: خاک باغچه، b2: خاک باغچه + سبوس کربونیزه، b3: خاک باغچه + پرلیت و b4: خاک باغچه + ماسه) و انواع گیاه پوششی (C1 : دایکوندرا، C2: لولیوم، C3: پوآ و C4: مخلوط بذری (30 درصد لولیوم پرن، 25 درصد لولیوم پرن نومن، 20 درصد پواپراتنسیس کرونینو، 15 درصد پواپراتنسیس و 10 درصد فستوکاروبرا)) بود. نتایج نشان داد که اثر فاکتورهای آزمایشی بر صفاتی نظیر میزان سبز شدن بذور، کیفیت ظاهری چمن، ارتفاع چمن، عمق ریشه، میزان کلروفیل a، b و کل، وزن تر و خشک شاخساره و درصد ماده خشک کل گیاه معنی دار بود. بیشترین میزان کلروفیل در بستر خاک باغچه و بیشترین درصد ماده خشک و میزان رشد چمن مربوط به بستر حاوی خاک باغچه + پرلیت بود.در اکثر صفات از جمله میزان سبز شدن و میزان رشد، رقم ‘لولیوم’ نتیجه بهتری نشان داد. میزان کلروفیل چمن ها بر روی گونی پلاستیکی برتر از توری پلاستیکی بود، ولی سایر صفات از جمله درصد ماده خشک گیاهان در توری پلاستیکی برتری داشت.
    کلیدواژگان: دایکوندرا، سبوس کربونیزه، شبکه کاشت، کیفیت، مخلوط بذری
|
  • Fereshteh Kamiab * Pages 275-288
    In this research, the effect of putrescine, spermine and spermidine on the vase life of cut red carnation (Red Corsa) and some physiological traits was investigated in horticultural laboratory of Azad University branch Rafsanjan in 2015. Therefore, an experiment based on completely randomized design with tree levels of 1, 2 and 3mM of putrescine and 0.5, 1 and 2mM of spermidine and 1, 2 and 3mM of spermine with 3 replications was performed. The recorded traits included vase life and morphological and physiological factors. The results indicated that all of the treatments increased vase life significantly compared to control treatment. On the other hand polyamines decreased ethylene production. Spermidineof 2 mM caused the highest vase life and the lowest ethylene production. All of the treatments especially 2 mM of Spermidine increased flower diameter and solution uptake content significantly compared to control treatment and 2 Mm of spermidine have been the most effective treatment. 1 and 2 mM of spermidine were only treatments that don’t reduce dry matter percentage significantly in the flowers. 2 mM of Spermidine caused the maximum amount of physiological traits as protein, chlorophyll and total soluble solids in the leaves of flowers. Therefore, 2 mM of Spermidine is suggested as the best treatment to increase postharvest life in Carnation cv. Red Corsa.
    Keywords: cur flower, durability, putrescine, Spermidine, Spermine
  • Leila Mohammadi, Saeed Rizi *, Rahim Barzegar Pages 289-301
    To evaluate the effect of arbuscular mycorrhiza (Glomus mosseae) under salt stress on physiological and some nutrient absorption in New Guinea Impatiens (Impatiens hawkeri), an experiment established in complete random design with three replications (three pots for each replication) in greenhouse in Shahrekord University in 2014. Treatments were inoculation of substrate with three levels of arbuscular mycorrhiza (0, 8 and 16 percent, v/v) and sodium chloride (0, 15 and 30 Mm). The substrate medium was included 50 percecnt of peat moss, 40 percent of perlite and 10 percent of rice husk (v/v). The mycorrhizal inoculation done with transplanting and salt stress treatment was applied with irrigation water after stablishment of transplants. Some traits such as nitrogen, phosphorous, potassium, sodium and proline content, dry and fresh root weight and root colonization percentage were evaluated. The results showed that 16 percent of mycorrhiza treatment had significant effect on nitrogen (2.31 percent) and phosphorous (0.339 percent) and it’s interaction with 30 Mm of salt stress had significant effect on proline content (0.754 micromol/gfw) and root colonization (35 percent) percentage. Based on this research the difference between mycorrhiza treated plants and other treatments was significant and it seems that the application of mycorrhiza in medium, can increase salt tolerance in New Guinea Impatiens by effect on some physiological traits.
    Keywords: Nitrogen, Proline, Phosphorous, Root Fresh Weight, Sodium Chloride
  • Akram Vatankhah, Abdolrahman Mohammadkhani *, Sadollah Hooshmand, Shahram Kiani Pages 303-318
    In order to evaluate the effect of humic acid and Zn on the grape yield and mineral concentration, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications. The study was done on 20 years old grapevines in the Farsan region from Chaharmahal and Bakhtiari province in 2013-2014. Each of the factors, humic acid and zinc sulfate, were applied in three levels zero, 0.1 and 0.2 weight percent, in two periods including before of flowering and two weeks after full bloom. Results showed humic acid, zinc sulfate and their interaction effects significantly affected on fruit yield, concentration of nitrogen, iron and zinc and also leaf chlorophyll content. The highest fruit yield (8.31 kg per shrub) and the lowest fruit yield (6.12 kg per shrub) obtained in humic acid 0.2 percent and control treatments, respectively. The highest leaf zinc element (49.1 mg per kg dry leaf) obtained in 0.2 present zinc sulfate. Also the results showed positive correlation between zinc concentration and some index such as fruit yield (r = 0.46), cluster weight (r = 0.45), total leaf chlorophyll (r = 0.53) and fruit TSS (r = 0.49). Based on these results, it seems to enhance the yield and improve the quality of grapes, spraying humic acid and zinc sulphate at a concentration of 0.2 percent each to be useful.
    Keywords: Amino acids, fruit yield, micronutrients, Fruit quality, Spraying
  • Elham Jahangiri Nia *, Seyed Ataollah Siyadat, Ahmad Koochakzadeh, Mohammadreza Moradi Telavat, Manouchehr Sayyah Far Pages 319-331
    In order to study the effect of the usage of vermicompost and mycorrhiza fertilizer usage on yield quantity and quality of soybean cultivar L17 in water deficit stress condition, an experiment was conducted as plots in a split at randomized complete blocks with four replications in Agricultural Research Center in 2013 in Khoramabad. The experiment treatments including irrigation in three levels (after 60, 120 and 180 mm evaporation from pan class A pan), vermicompost and mycorrhiza in six levels (non-use of vermicompost and mycorhiza fertilizer, inoculated with mycorrhiza fertilizer, consumption of 5 and 10 t.ha-1 vermicompost , consumption of 5 and 10 t.ha-1 vermicompost with mycorrhiza) were respectively as the main plots and sub. The results of experiment showed that the water deficit stress significantly decreased the number of pods per plant, number of grain per pod, number of grain per plant, 1000 grain weight, biological and grain yield. So that the highest grain yield with the rate of 3216.7 kg.ha-1 was obtained from 60 mm evaporation. The use of combined vermicompost and mycorrhiza fertilizer increased the traits except the number of grain per pods. Grain yield in combined treatment of 5 and 10 t.ha-1 vermicompost and mycorrhiza, respectively increased 23 and 29 percent compared to control. By increasing irrigation distance grain oil content decreased and grain protein content increased. Finally, in order to water_saving irrigation and the cost of inputs and ensuring optimal performance in drought condition, we can use combination of 5 t.ha-1 vermicompost with mycorrhiza.
    Keywords: Biological yield, Evaporation pan, Grain yield, Oil grain, Protein grain
  • Sonia Jamali *, Vali Rabiei, Javad Fattahi Moghadam Pages 333-343
    Treated with different coating and application of methyl salicylate and salicylic acid are used for reduce chilling injury and maintain the quality of citrus fruit during storage. This experiment was carried out Citrus Research Institute of Ramsar in 91 years in order to study enzyme activity that involved in reducing chilling injury and Maintain the fruit quality based on Split Plot design with three replications. Fruits was treated and then placed in the cool storage at 5°C and 95 percent relative humidity)RH( for 80 days. Each 20 days with sampling investigated fruit enzyme activity was measured. Results showed the highest PAL enzyme activity was in fruits treated with methyl salicylate and the lowest was in fruits coated with the Bretix wax. The highest SOD enzyme activity related to Moro fruits which treated with methyl salicylate is in the first 20 days of storage )23/19 umg/FW(. The APX enzyme activity increased in both cultivars Thomson and Moro during storage. Relatively, treatments caused the change in APx, SOD and PAl enzyme activity.
    Keywords: Antioxidant, enzyme ascorbate peroxidase, enzyme superoxide dismutase, enzyme phenylalanine ammonia Lyaz, quality
  • Nabi Hadavand *, Ahmad Ershadi, Rohollah Karimi, Alireza Talaei, Mohammad Ali Askari Sarcheshmeh Pages 345-358
    High-density planting system is one of the effective methods for improving production and profitability of tree orchards. In this research, the effects of four planting densities (1904, 2666, 3137 and 4800 tree/ha) on annual shoot growth, Physicochemical properties of fruit and leaf mineral contents of apple (Malus domestica Borkh cv ‘Granny Smith’) tree grafted on M26 clonal rootstock were studied in randomized complete block design with four treatments and four replications in College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, during 2009-2010. Based on results, planting density significantly affected some qualitative characteristics such as fruit length, fruit diameter, total soluble solid, fruit dry matter, fruit ash and sun scald, but no significant effect on fruit weight, fruit L/D ratio, TA and tenacity were observed. Planting density significantly affected the leaf N and Fe concentrations. The highest N (1.81 percent) and Cu (39 µg/kg) the lowest Fe of leaves (237 µg/kg) was observed with 1904 tree/ha. Although, planting density had no significant effect on other mineral elements, but with increasing the planting density, leaf P, K, Mg and Mn content increased, but, Ca and Cu decreased. Increasing in N and Fe was associated with a decrease and increase of current seasonal shoot growth, respectively. Likewise, trees with higher crop tend to have more N and less Fe. These results showed that, under Iran climatic condition, with increasing in planting density of apple orchardit can be produced higher fruit crop without decrease in its quality parameters.
    Keywords: Apple, Dwarf rootstocks, Fruit quality, Leaf mineral, Planting density
  • Mohsen Seilsepour *, Ahmad Golchin, Mahmoud Reza Roozban Pages 359-371
    A greenhouse experiment was carried out to evaluate the effects of salinity stress on growth and macroelements contents of two olive varieties in soilless culture medium. In the research, one-year old saplings of two olive varieties, ‘Zard’ and ‘Mission’, were subjected to different salinity levels induced by NaCl including 0, 4, 8, 12 and 16 dS/m-1 for 5 months. Based on the results, total dry weights of the varieties were decreased at 16 dSm-1­­ compared to control up to 63 and 85% at ‘Mission’ and ‘Zard’, respectively. Also, a 25% reduction in total dry weight was observed under salinities of 7 and 3.6 dSm-1 for ‘Mission’ and ‘Zard’, respectively. Salinity was decreased the concentrations of macronutrients and increased the concentrations of Na and Cl in roots and leveas of the both varieties. Compared to control, Na and Cl concentrations in leaves and roots was increased under salinity of 16 dS/m-1­­ ­at 1660 and 679% for Na and 1069 and 506% for Cl. In all salinity levels, Na and Cl concentrations in the leaves and roots of 'Zard' variety were more than that of 'Mission'. Thesa data demonstrated that ‘Mission’ has a more salinity tolerance than ‘Zard’, and could be used as a salt-tolerant variety for cultivation under salinity conditions. The defence mechanisms of ‘Mission’ are restricting in absorbtion and translocation of Na to aerial parts and accumulate a proper concentration of K in Leaves.
    Keywords: Salt Tolerance, Macronutrients, Root, Shoot, Olive
  • Kamyar Kazemi, Mohammad Khajehosseini *, Ahmad Nezami, Hamdollah Eskandari Pages 373-388
    Effect of seed priming on germination and seedling growth of sesame investigated under controlled conditions. The primed seeds with ZnSO4 had the maximum germination percentage whereas the highest germination rate was observed in hydro-primed seeds. The treated seeds with PEG showed the best growth of the seedlings and rootlet. The complementary field experiment was conducted to evaluate the effect of seed priming and irrigation intervals on the growth and the yield of sesame. A split plot experiment was carried out based on the RCBD with four replications in a field in Northwest of Shadegan during 2013-14 growing season. Main plots were irrigation intervals (irrigation after 150 and 250 mm evaporation from class-A evaporation pan) and sub plots were eight seed priming levels (as the laboratory test). The maximum plant height was observed in plants from the treated seeds with CaCl2 (5 percent) and irrigated after 150 mm evaporation from pan and the minimum plant height was observed from the no-primed seeds and irrigated after 250 mm evaporation from the pan. The highest and the lowest of 1000-seed weight achieved in plants from the treated seeds with hydro-priming and irrigated after 150 mm evaporation from the pan, and in plants from the non-primed seeds and irrigated after 250 mm evaporation from the pan, respectively. The maximum amounts of biological yield, seed yield, water use efficiency, oil yield, oil percentage and the minimum protein content were achieved in plants from the treated seeds with hydro-priming. Irrigation after 250 mm evaporation from the pan decreased the yield and yield components.
    Keywords: harvest index, oil content, protein content, seed germination, sesame
  • Mahshid Ghafouri *, Ali Soleimani, Vali Rabiei Pages 389-401
    Using the essential oils to increase the storage life and quality of horticultural products as a new idea is developed in agriculture. In this context, an experiment was conducted in order to effect of application Essential oils of clove and Cinnamon on maintain quality post-harvest of pomegranate (‘Punica granatum’ cv. Tarom red skin). A split design in time in a completely randomized design with two factors essential oils of cloves and cinnamon each in four levels (0, 500, 1000, 1500 mg per liter) and time in three levels (one month, two months, three months of storage) at 6°C and relative humidity of 85 percent, with four replications. The results showed that with increasing storage period total soluble solid (TSS), anthocyanin, electrolyte leakage, chilling injury, weight loss percent and severity of decay increased. Essential oils by reducing oxidation processes, such as respiration of consumption organic acids in products reduce. The amount of anthocyanin in the fruit treated with essential oil of clove increased more than pomegranates treated with Essential oil of cinnamon. Essential Oils of clove and Cinnamon have a similar effect of chilling injury and decay. Decay of (42.25 percent) in control to (30.75 percent) in the essential oil of cloves 1500 mg per liter decreased in the second month of storage. General, pomegranates treated with essential oils of clove and essential oil of cinnamon have better quality and storage life.
    Keywords: Anthocyanin, Chilling injury, Decay, Electrolyte leakage, Weight loss
  • Fatemeh Hosseini *, Mohammad Mohsen Montazeri, Nasser Bagherani Pages 403-412
    To examine the effect of mixing graminicide herbicides with liquid fertilizer in Gorgan region, an experiment was conducted as factorial arranged in Complete Randomized Block Design [RCBD] with three replications at the research farm of Islamic Azad University of Gorgan. The first factor was using Topic, Pumasuper and Axial herbicides with the amounts of 0.8, 1, and 0.5 l/ha-1, respectively. The second was the amounts of 0.75, 1.5, and 3 kg/ha-1 complete fertilizer. No herbicide or fertilizer treatments were also considered for factors. The effect of treatments on wheat was determined by measuring the dry matter production in 15 days intervals. Yield and its components of wheat have also determined at plant maturity. Adding complete fertilizer to the herbicides, significantly increased wheat dry matter production. the interactive effect of RGR levels, decreasing complete fertilizers and used herbicides on the number of ears were significant. Wheat yield was 267, 265 and 229 g.m-2 in Topic, Pormasuper and Axial [alone] treatments. Combining higher level of fertilizer with Topic, Pormasuper and Axial herbicides, increased wheat yield about 13, 6 and 14 %, respectively.
    Keywords: Axial, Topik, Puma super, Growth index, complete fertilizer
  • Dariush Ramezan, Azam Hassanpour Asil *, Reza Salehi, Hossein Dehghanisanij Pages 415-430
    The effects of grafting under conditions of deficit irrigation, on content of minerals leaf and root, evalutate in a field experiment under deficit irrigation was conducted with Split plot in a randomized complete block design with three replications, in the research field of higher education institution Imam Khomeini (RA) under the Ministry of Agriculture in Karaj, during 2014. In this study, a landrace melon from Inodorus group (Zard-e-Jalali) as the scion and commercial varieties of Cucurbita rootstocks cv., ‘Shintozwa’and ‘Ferro-RZ’was used as the rootstock. Grafted melons upon commercial varieties of Cucurbita with own-rooted and ungrafted at three irrigation levels 60, 80 and 100 percent based on total available water depletion with drip irrigation system were evaluated. Comparison of means showed that maximum (40.76 ton.ha-1) and minimum (31.16 ton.ha-1) total yield, related to ‘Shintozwa’rootstock and self grafted respectively. The results showed that the irrigation levels and rootstocks had a significant effect (P
    Keywords: Cucurbita rootstocks, Ferro, RZ, Grafting, leaf nitrogen, Shintozwa
  • Nasimeh Montazeri Takhti *, Gholam Reza Khajoei Nejad, Mohammad Javad Arvin Pages 431-441
    Effects of drought stress and chemical treatments was studied on growth and developmental traits of four barley cultivars using a split- split plot design (RCBD) in Agricultural Research Farm, Kerman University in 2013-14. Main plots consisted of irrigation (control and drought stress after flowering), sub-plots consisted of four barley cultivars (ʻNosratʼ, ʻAfsalʼ, ʻYousofʼ and ʻUH12 lineʼ) and sub-sub plot consisted of control, salicylic acid (0.5 mM) as seed soaking, foliar spray at anthesis and seed soaking foliar spray) and also foliar spray with selenium (40 mg/l using sodium selenate). Drought stress significantly decreased chlorophyll index (10 percent), thousand grain weight (19 percent), grain yield (20 percent), biological yield (11 percent) and harvest index (12 Percent). On the contrary, salicylic acid increased plant height, length of spike and awn, chlorophyll index, thousand grain weight, grain yield, biological yield and harvest index. Foliar spray of plants with sodium selenate increased selenium contents of grains in all cultivars. However, it could be concluded that salicylic acid improved plant performance under normal and drought conditions and selenate application enriched barley grains, and therefore those treatments are commercially recommended.
    Keywords: Drought, Foliar spray, Grain yield, Growth, Development, Sodium selenate
  • Abdolhamid Mohebi * Pages 443-452
    Increasing the efficiency of water use is one of the main topics of sustainable agriculture in arid and semi-arid. The use of some materials such as superabsorbent polymers increase water storage in the soil and thus reduces the water use. Increase water storage in the soil to reduce the effects of drought and saline soil. In order to evaluate the effect of super absorbent polymer on survival and growth characteristics of palm, an experiment was carried out in split plot based on Randomized Completely Block Design (RCBD) with three replications at date palm and tropical fruit research center in Ahwaz, during 2011-2012. Experiment comprised a following treatment combination irrigation based on 60, 80 and 100 percent class A pan in main plots, superabsorbent in four rates (0, 40, 80 and 120 g for each offshoot) in subplot. The results showed that water stress and superabsorbent did not significant effect on the surviving. The water use 100 percent with 40 grams and 80 percent of water use with 120 grams of superabsorbent produced the highest and lowest number of leaves prospectively. The lowest number of leaves on the provision of treatment was. The most and lowest trunk perimeter produced in the treatment of water use 100 percent without superabsorbent and 80 percent of water use with 120 grams of superabsorbent, respectively. The water use 100 percent with 120 grams and 60 percent of water use without superabsorbent caused the maximum and minimum plant height, respectively.
    Keywords: Date palm offshoot, Irrigation, Soil, Surviving, Water use
  • Ayoob Amiri, Ali Reza Sirousmehr, Parviz Yadollahi, Mohammad Reza Asgharipour *, Sedigheh Esmaeilzadeh Bahabadi Pages 453-466
    In order to evaluate the effects of drought stress and spraying of salysilic acid and chitosan on photosynthetic pigments and antioxidant enzymes of safflower an experiement was conducted as split plot randomized complete block design at the Zabol University research farm in Zabol, south Iran during 2012. Treatments were drought stress at three levels; irrigation when the soil moisture level dropped to 25, 50 and 75 percent of available water as the main treatments, and four combinations of sprayings including non-spraying, salicylic acid (0.424 g.l-1), chitosan (5 g.l-1) and combination of salicylic acid and chitosan as sub-treatments that were applied with three replications. The results indicated that drought stress significantly decreased chlrophyl a, b, total and chlrophyl flueorecense. Also drought stress increased anti-oxidant enzymes, but this increasing effect was significant in case of peroxidase enzyme. In addition, drought stress did not influence carotenoid, protein yield, and ascorbate, guaiacol peroxidase and catalase. Spraying treatments increased all traits compared to the control. Combination of salicylic acid and chitosan was more effective than sole application. Interaction of drought stress by spraying was significant on chlorophyll a and protein yield, therefore spraying of salyclic acid and chitosan could be recommend for increase the stability of cell membranes in plants and reduce the damage caused by H2O2 of limited irrigation in safflower.
    Keywords: Chlorophyll, Oil crops, Partial irrigation, Sistan, Spraying
  • Maryam Jafari, Abdolhossein Rezaei Nejad *, Mohammad Feizian Pages 467-480
    This research was carried out to evaluate the effect of super-absorbent and manure on growth, yield, physiological and biochemical characteristics of geranium under deficit irrigation at research greenhouse of Faculty of Agriculture, Lorestan University, Iran, in 2014. The experiment was arranged factorially based on a completely randomized design with six replications. Factor A was substrate consisted of control, 1 and 2 percent super-absorbent, or 25 percent manure and factor B was irrigation with 3, 5 or 7 d interval. The results showed that as irrigation frequency decreased, plant growth and oil yield decreased and oil content, malondialdehyde, proline, peroxidase and ascorbate peroxidase increased. Both manure and super-absorbent improved plant growth, physiological and biochemical characteristics under deficit irrigation. However, the effects of manure were more pronounced, so that the values for most characteristics, like, leaf area, plant fresh and dry weight and oil content of plants grown in substrate including manure irrigated with 7d interval were the same as those of control plants irrigated with 3d interval. The highest water use efficiency for oil production was found in plants grown in substrate including manure in all irrigation frequencies as well as plants grown in substrate including two percent super-absorbent irrigated with 7d interval. According to these results and due to abundance, cheapness and environmental sustainability, using 25 percent in volume manure in substrate could be recommended to increase water use efficiency.
    Keywords: deficit irrigation, Essential oil, Geranium, Water use efficiency, Water stress
  • Maryam Divsalar *, Zeinodin Tahmasbi Sarvestani, Seyed Ali Mohammad Modares Sanavi, Aidin Hamidi Pages 481-493
    In order to assess the performance of two soybean cultivars produced in two regions including Karaj and Moghan to drought stress at reproductive stages and also the impact of drought stress on yield and its components, oil and protein percent, an experiment was conducted as a split factorial based on complete randomized block design in three replications in agriculture faculty of Tarbiat Modares University during 2014. Four treatments of drought stress were exerted as complete withholding irrigation at flowering stage (R1-R3), pod formation (R3-R5), seed filling stage (R5-R7) and control (no withholding of irrigation) which were placed in main plot and other treatments were two soybean cultivars (‘Williams’ and ‘L17’) and two seed production sources (Karaj and Moghan) that were placed in sub plots. The results indicated that the effect of drought stress on pod number, 1000-seeds weight, seed yield and also oil and protein percent was significant. The highest seed yield (262.73 gram per meter square) was observed in control (no stress) and the lowest yield (162.22 gram per meter square) belonged to drought stress at pod formation stage. Also the interactions of drought stress × cultivar and drought stress × seed source were significant on grain yield. The lowest seed oil percent (18.24 percent) and the highest protein percent (37.28 percent) of seeds were obtained at seed filling stage. With considering these results, the irrigation at pod formation stage (R3-R5) is necessary for preventing the reduction of soybean seed’s yield.
    Keywords: Oil, Pod, Protein, Reproductive growth, Seed filling stage, 1000, seeds Weight
  • Mohammad Kamalpouradib *, Vahid Rouhi, Saadollah Houshmand, Abdolrahman Mohammadkhani, Hamid Zargari Pages 495-506
    Pollen storage could facilitate the date palm hand pollination through saving time and space. The main concern is maintaining pollen viability, which is greatly cultivar dependent and is influenced by storage condition. In this study, to address this issue, the effects of cultivar, storage temperature, and time on pollen germination were investigated. A factorial experiment was laid out in a completely randomized design with three replicates using four cultivars ‘Kazeroon (7013)’, ‘Lar (7035)’, ‘Darab (7016)’ and ‘Qyr-va Karzin (7021)’, four storage temperatures (RT (20 ± 5), 4, -20 and -80°C) and six storage periods (60, 120, 150, 180, 210 and 375 days). Anova of data showed significant effects of variety, storage temperature, storage time and their interactions on pollen germination. The pollen germination rate increased with decreasing temperature. When pollens were stored for up to 150 days, the germination rates of all varieties initially increased then decreased. Overall, the optimum temperature for preserving pollen grains of tested cultivars is -80°C and the highest pollen grain longevity is related to ‘Qyr-va Karzin (7021)’ after one year.
    Keywords: Date Palm, Germination, Male Cultivar, Pollination, Storage, Time
  • Roya Karimi, Hashem Hadi *, Mehdi Tajbakhsh Shishavan Pages 507-520
    According to the global water shortage problem, the exploring for reducing its harmful effects is very important. This experiment was conducted as split plots method based on randomized complete block design with three replicates in Urmia University research field during growing season of 2013-14. Water deficit stress as main plot consisted of three levels (irrigation when soil moisture reached 90, 70 and 50 percent of soil field capacity) and foliar applications (at 5-6 leaf stage two times with an interval of three days) as sub plot with five levels including: no foliar application (control), foliar application of salicylic acid (0.5 and 1 millimolar) and zinc sulphate (300 and 3000 milligram per liter). The results showed that the interaction effect of foliar application and water deficit significantly influenced photosynthetic pigments (except total chlorophyll content) and relative water content. The main effects of foliar application and water deficit were significant on leaves number, dry weight of leaves and stems, forage yield per square meter, electrolyte leakage and leaf area index. Severe Water deficit significantly decreased dry matter yield by 21.11 percent relative to normal irrigation. The maximum forage dry matter yield with average of 1571.53 gram per square meter were produced by both foliar application of zinc sulphate 3000 milligram per liter and salicylic acid 0.5 millimolar, which not only compensate for spraying costs but also lead to an acceptable increase in farmer's income. Therefore they could be recommended for farmers.
    Keywords: Electrolyte leakage, Forage yield, Leaf area index, Photosynthetic pigments, Relative water content
  • Mitra Asadi Doost Toli, Mehdi Behnamian *, Sara Dezhsetan Pages 521-530
    Edible shiitake mushroom is a relatively fragrant mushroom and grows on different types of dead hard woods. This mushroom ranks second in the world in total yearly mushroom production. On the hand, thousand tons of agricultural wastes are burned or discarded yearly. Hence, to evaluate the shiitake mushroom production possibility on agricultural wastes, an experiment designed based on completely randomized design with three replications. In this study, barley straw, millet straw and wheat straw used as main substrate with 10 and 20 percentage, respectively. The results showed that the highest biological efficiency were observed on barley straw (88.14 percent) and wheat straw with 20 percent sawdust (83.37 percent), respectively and the lowest biological efficiency were obtained on wheat straw (26.48 percent). In addition to, the highest yield was occurred on barley straw (25.28g/500g wet weight of substrate). However, the lowest yield observed on wheat straw (5.27g/500g wet weight of substrate), respectively. In general, the results showed that yield and biological efficiency of shiitake, on the barley and millet straw had increased as the level of sawdust boosted.
    Keywords: Barley straw, Millet straw, Sawdust, Substrate, Wheat straw
  • Shahram Sedaghat Hoor *, Leila Kheirabady Pages 531-543
    According to high importance of sodding for fast creating green beds in all seasons, this experiment carried out with aimidentifying suitable substrate and covering plant including two lawn genus and Dichondra with blend seed. The trial carried out as factorial experiment with three factors based on complete block design in three replications. Experimental factors consisted of planting networks (a1: plastic mesh, a2: plastic sack) and planting substrates (b1 :garden soil, b2 :garden soil carbonized rice husk, b3: garden soil perlite, b4: garden soil sand (v/v)) and types of covering plant (c1:Dichondra repens, c2 :Lolium perenne, c3:Poa pratensis, c4: blend seed including Lolium perenne Numan, Lolium perenne common type, Poa pratnesis Cronino, Poa pratensis Commonand Festuca rubra). The results showed the effect of experimental factors was significant on traits such as germination rate, the appearance quality of the lawn, height of the lawn, rooting depth, content of chlorophyll a, b and total, fresh and dry weight of shoots and total plant dry matter (P
    Keywords: blend seed, carbonized rice husk, Dichondra, Lawn type, planting network, quality