فهرست مطالب

تولیدات دامی - سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله تولیدات دامی
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/18
  • تعداد عناوین: 22
|
  • الهام جعفری، محمدرضا بختیاری زاده*، عبدالرضا صالحی صفحات 647-659
    ورم پستان یکی از بیماری های عفونی غدد پستان است که هزینه های زیادی را به صنعت گاو شیری تحمیل می کند. مکانیسم تنظیمی این بیماری پیچیده بوده و تحت کنترل ژن های تنظیمی مختلفی قرار دارد. در مطالعه حاضر به منظور درک بهتر عناصر تنظیمی درگیر در بیماری ورم پستان، نمونه های شیر گاوهای سالم و آلوده در طی سری زمانی صفر، 12، 36،24 و 48 ساعت پس از آلودگی جمع آوری گردید. داده های miRNA-seq از نمونه های شیر بدست آمد و با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی پیشرفته، miRNA های جدید، ژن های هدف آن ها، عملکرد احتمالی آن ها، ایزومیرها و همچنین miRNA* های جدید شناسایی شد. نتایج منجر به شناسایی نود و دو miRNA جدید شد که تعداد بیست و شش miRNA دارای ژن همولوگ و شصت و شش miRNA فاقد ژن همولوگ در دیگر گونه ها بود. بررسی گروه-های کارکردی ژن های هدف، موید نقش miRNAهای جدید در بسیاری از مکانیسم های مقابله با التهاب و آلودگی از جمله، پاسخ به تحریکات داخلی و خارجی، مرگ سلولی و تولید ایمنوگلوبین است. همچنین علاوه بر این، صد و سی و پنجmiRNA* جدید نیز شناسایی شد. در مطالعه حاضر 493 ایزومیر جدید شناسایی شد که در گونه هایی نظیر انسان و موش دارای عملکردهای مرتبط با ایمنی می باشند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه ژن های هدف miRNAهای جدید در مسیرهای مرتبط با بیماری ورم پستان از جمله ایمنی، مرگ سلولی و التهاب نقش دارند و این مطلب می تواند موید نقش احتمالی و تنظیمی miRNA های جدید شناسایی شده در بروز ورم پستان باشد.
    کلیدواژگان: التهاب، پاسخ ایمنی، توالی یابی نسل بعد، سیستم پستانی، miRNA-seq
  • رضا سیدشریفی *، نجات بادبرین، نعمت هدایت صفحات 661-670
    این تحقیق به منظور مکان یابی QTLهای صفات وزن بدن با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره کروموزوم دو بز مرخز انجام شد. برای این منظور 8 خانواده ناتنی پدری بز مرخز که در مجموع 255 فرزند (شامل 129 فرزند نر و 126 فرزند ماده) برای 6 نشانگر ریزماهواره روی کروموزوم دو تعیین ژنوتیپ شد. صفات کمی مورد نظر شامل وزن بدن در زمان تولد چهار، شش، نه و 12 ماهگی بود. معنی دار بودن اثر QTL با استفاده از نرم افزار GridQTL (نسخه 3.3.0) و به روش مکان یابی فاصله ای آزمون شد. در تحقیق حاضر، اثر یک QTL در موقعیت 153 سانتی مورگان روی کروموزوم دو بر وزن شیرگیری معنی دار شد (0/1 >P). اثر جایگزینی آن 4/99 در واحد انحراف استاندارد فنوتیپی برآورد گردید. مکان این QTL در بین نشانگرهای IDVGA64 و OarFCB011 و در فاصله 10 سانتی مورگان از نشانگر IDVGA64 تعیین گردید. در پژوهش حاضر، اثر پلیوتروپی بین QTL مکان یابی شده با دیگر صفات مورد بررسی شناسایی نشد. انتظار می رود که اسکن ژنومی گسترده با استفاده از تعداد فرزندان بیشتر در درون هر خانواده امکان شناسایی اثرات پلیوتروپی و QTLهای بیشتری در ارتباط با این صفات فراهم نماید و نشانگرهای مفیدی برای انتخاب به کمک نشانگر برای این صفات تامین نماید. باتوجه به فاصله اطمینان زیاد (CI = 25 cM) پیشنهاد ژن کاندیدا برای QTL تعیین شده چندان صحیح نمی باشد و توصیه می شود به منظور تعیین دقیق تر این QTL در تحقیقات آینده از تعداد فرزندان بیشتر در درون خانواده ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: بز مرخز، کروموزوم دو، مکان ژن های کمی، نشانگرهای ریزماهواره، وزن بدن
  • سهیل میرحبیبی*، ناصر امام جمعه کاشان، شهاب الدین قره ویسی صفحات 671-678
    برای تعیین عوامل موثر بر ماندگاری و پارامترهای ژنتیکی این صفت از دو روش مدل خطی و ویبول از رکوردهای مربوط به زایش های سال های 92-1370 گاوهای هلشتاین استان اصفهان استفاده شد. فایل مشاهدات شامل 201588 رکورد شیردهی از 74261 دام مربوط به 65 گله تحت پوشش بود. از مجموع 33219 راس گاو حذف شده در سال های مورد مطالعه 9/27 درصد حذف ها به صورت اختیاری و 1/72 درصد غیراختیاری بوده است. میانگین طول عمر و طول عمر تولیدی گاوهای مورد مطالعه به ترتیب 57 و 32 ماه برآورد شد. در روش GLM اثرات ثابت گله سال و فصل زایش و متغیر کمکی سن زایش اول به صورت درجه دوم معنی دار بود (01/0>P). نتایج حاصل از تجزیه ماندگاری ترکیب طول عمر تولیدی و کد سانسور با استفاده از تابع ویبول با روش Lifereg نشان داد که اثر عوامل گله و سال زایش اول بر طول عمر تولیدی معنی دار (01/0>P) و سن در زایش اول به صورت درجه دوم معنی دار بود (01/0>P). وراثت پذیری طول عمر، طول عمر تولیدی و طول عمر عملکردی با روش مدل خطی به ترتیب (01/0±) 054/0، (01/0±) 054/0 و (013/0±)034/0 برآورد گردید. وراثت پذیری طول عمر تولیدی با مدل ویبول در مقیاس لگاریتمی، اولیه و موثر به ترتیب 013/0، 031/0 و 02/0 برآورد گردید. براساس نتایج تحقیق حاضر، تاثیر زیاد عوامل غیرژنتیکی موثر بر ماندگاری دام ها و برآورد پایین پارامترهای ژنتیکی (وراثت پذیری) نشان می دهد که جهت بهبود این صفات اولویت بهبود شرایط محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، گاو شیری، ماندگاری، مدل خطی، مدل ویبول
  • سجاد پزشکی نجف آبادی، علی اکبر مسعودی *، ابوالفضل شیرازی، پروین شریعتی صفحات 679-686
    فاکتور های نسخه برداری با اتصال به نواحی پروموتوری ژن ها و تنظیم بیان آن ها نقش مهمی در کنترل باروری حیوانات دارند. در این مطالعه، بیان ژن های nobox، ovol1 و zp3 که از ژن های کاندید درگیر در مسیر های تنظیمی ژن ها می باشند، در دو گروه چند قلوزا و تک قلوزای گوسفندان شال بررسی شد. تعداد شش راس گوسفند با توجه به شجره آنها از گله اصلاح شده ایستگاه شال قزوین جدا شده و برای این تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. پس از همزمان سازی فحلی، گوسفندان با روش بیهوش عمومی جراحی شده و فولیکول های بالغ تخمدان با روش آسپیره کردن استحصال شدند. پس از استخراج RNA، cDNA نمونه ها ساخته شد. برای بررسی بیان ژن های فوق، آغازگر های اختصاصی هر ژن طراحی شده و سپس با استفاده از روشReal-Time PCR و با بکارگیری روش ΔΔCt بیان نسبی ژن ها سنجیده شد. مقایسات بین میانگین ها، با استفاده از رویه آماری T-Test انجام شد. همچنین با استفاده از نرم افزار BDGP نواحی پروموتوری و فاکتور های نسخه برداری ژن های مورد مطالعه بررسی شد. بیان ژن های nobox و ovol1 در گروه حیوانات چندقلوزا، معنی دار بود (P
    کلیدواژگان: چندقلوزایی، ژن های خانواده homeobox، ژن های خانواده tgf-?، ژن های عمده، نرخ تخمک گذاری
  • سیده فاطمه حجتی، نوید قوی حسین زاده* صفحات 687-696
    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط ژنتیکی و فنوتیپی میان پارامترهای منحنی رشد در گوسفند مهربان انجام شد. داده های مورد استفاده از سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بود که مشتمل بر 35414 رکورد وزن بدن از تولد تا سن 365 روزگی در طی سال های 90-1380 بود. پارامترهای مدل رشد Brody، شامل A (وزن بلوغ مجانبی یا متوسط وزن حیوان در هنگام بلوغ)، B (نسبت وزن بلوغ مجانبی به افزایش وزن به صورت درصدی از وزن بلوغ) و K (سرعت رشد تا رسیدن به وزن بلوغ) مطالعه شد. عوامل ثابت موثر بر پارامترهای منحنی رشد با رویه GLM نرم افزار آماریSAS مشخص شدند. مدل تجزیه ژنتیکی شامل اثر مستقیم حیوان، اثر ژنتیکی افزایشی مادری، اثر محیطی دائمی مادری و کوواریانس بین اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری بود. برای برآورد ارتباط ژنتیکی بین پارامترهای منحنی رشد از روش Bayesian مبتنی بر نمونه گیری Gibbs استفاده شد. وراثت پذیری مستقیم پارامترهای منحنی رشد A، B و K به ترتیب 0/29، 0/63 و 0/27 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی مستقیم A و B مثبت و زیاد (0/58) بود که نشان می دهد ارتباط این پارامترها با یکدیگر هم جهت است، ولی این همبستگی بین B و K (0/69-) و بین A و K (0/54-) منفی و پایین است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که بهبود پارامترهای منحنی رشد گوسفند مهربان در برنامه های انتخاب امکان پذیر است. بنابراین، ارائه استراتژی انتخاب بهینه برای دستیابی به شکل مطلوب منحنی رشد در گوسفند مهربان از راه تغییر ژنتیکی پارامترهای مدل حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، گوسفند دنبه دار، منحنی رشد، نمونه گیری گیبس، وزن بدن
  • علی جوانروح علی آباد، رسول واعظ ترشیزی*، علی اکبر مسعودی، علیرضا احسانی صفحات 697-709
    در این تحقیق به منظور شناسایی جایگاه ها و ژن های مرتبط با صفات کیفیت گوشت، مطالعه پویش کل ژنوم (GWAS) با استفاده از یک تراشه SNP ژنوم مرغ (SNP Beadchip (Illumnia 60k Chicken در یک جمعیت F2 حاصل از تلاقی دوطرفه مرغ بومی آذربایجان غربی و لاین B سویه گوشتی آرین انجام شد. برای هر پرنده، صفات شامل: ظرفیت نگهداری آب، رنگ گوشت (روشنایی ، قرمزی و زردی)، میزان نیروی برشی و PH نهایی گوشت اندازه گیری شد. با استفاده از دو مدل خطی معمول (GLM) و مدل خطی مختلط فشرده (Compressed MLM) ارتباط هر یک SNP ها با صفات کیفیت گوشت بررسی شد. در مجموع تعداد 36 نشانگر SNP در سطح احتمال پیشنهادی و معنی داری برای صفات کیفیت گوشت شناسایی شد که تعداد 3 نشانگر SNP با روش Compressed MLM برای صفت فاکتور زردی گوشت و تعداد 18 نشانگر SNP با روش GLM برای صفات فاکتور زردی گوشت، pH نهایی گوشت، ظرفیت نگهداری آب و میزان نیروی برشی معنی دار شدند. ژن های کاندیدای شناسایی شده، عملکرد مولکولی مرتبط با صفات کیفیت گوشت داشتند و لذا می توان از این ژن های کاندیدا در برنامه های اصلاحی طیور مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: جمعیت نسل دوم، ژنهای کاندیدا، صفات کیفیت گوشت، مطالعه پویش کل ژنومی، مرغ
  • رویا بختیار، علیرضا عبدالمحمدی*، هادی حجاریان، زهرا نیکوصفت، داود کلانترنیستانکی صفحات 711-718
    به منظور بررسی چندشکلی ژن لپتین و ارتباط آن با صفات کیفیت اسپرم و ابعاد بیضه، از 96 راس گوسفند نژاد سنجابی در طی دو سال و در دو فصل پاییز و بهار، اسپرم گیری شد. به طور همزمان طول، عرض و محیط بیضه نیز اندازه گیری گردید و برای استخراج DNA، از رگ وداج گوسفندان خون گیری شد. واکنش زنجیره ای پلی مراز برای تکثیر قطعه 463 جفت باز اگزون سه ژن لپتین با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی انجام گرفت. پس از هضم قطعات PCR و تفکیک سه ژنوتیپ GG، GT و TT در نمونه های موردمطالعه، رابطه چندشکلی ژن لپتین با حرکت انفرادی اسپرم معنی دار بود(0/05>P) و حرکت اسپرماتوزوئید در دام های با ژنوتیپ GG بیشترین مقدار بود(0/05>P). میانگین حجم و غلظت اسپرم، کل اسپرم انزال شده، توان غشای پلاسمایی اسپرم، نسبت اسپرم های زنده به مرده و شاخص اسپرم در دام های با ژنوتیپ GG بیشتر بود (0/05 کلیدواژگان: باروری، تحرک اسپرم، چندشکلی، قوچ سنجابی، PCR-RFLP
  • مرتضی چاجی *، زهرا امینی فرد، مختار حیدری صفحات 719-728
    آزمایش حاضر به منظور بررسی ترکیب شیمیایی و خصوصیات هضمی و تخمیری برگ توت سیاه و یا جیره های حاوی مقادیر صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد از آن، توسط جمعیت کامل میکروارگانیسم ها یا قارچ های شکمبه گوسفند، انجام گرفت. ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و اسیدی (ADF)، خاکستر و تانن برگ توت سیاه به ترتیب 5/96، 30/19، 82/36، 90/15، 31/9 و 30/0 درصد بود. مقدار عامل تفکیک کننده، ماده آلی واقعا تجزیه شده، تولید توده میکروبی و بازده آن در توت سیاه بیشتر از علوفه یونجه بود (05/0>P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تولید گاز افزایش یافت، به طوری که جیره حاوی 30 درصد برگ توت بیشترین پتانسیل تولید گاز را داشت (05/0>P). با افزایش مقدار برگ توت در جیره تجزیه دیواره سلولی، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر افزایش یافت (05/0>P). بنابراین، جایگزین کردن علوفه یونجه با برگ توت در جیره اثر منفی بر فعالیت هضمی میکروارگانیسم ها، به ویژه قارچ های جداشده شکمبه که بیشتر هاضم الیاف و بخش های سخت گیاه هستند، ندارد و می توان از برگ توت به دلیل پروتئین بیشتر و الیاف کمتر، به جای یونجه در جیره بره های پرواری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الیاف، پروتئین، تانن، توده میکروبی، قارچ های شکمبه
  • محمد ابراهیم نوریان سرور *، علی خضریان، محمد مهدی معینی صفحات 729-740
    تاثیر شش سطح (صفر، 50، 100، 200، 300 و 500 میکرولیتر) عصاره اتانولی و استنی ریشه شیرین بیان بر فرایند تولید گاز متان، تخمیر شکمبه وجمعیت پروتوزوآیی بز مرخز به روش برون تنی بررسی شد. آزمون تولید گاز با جیره پایه یونجه برای هر تیمار در پنج تکرار و در قالب یک طرح کاملا تصادفی انجام شد. فراسنجه های تخمیر، متان، ضریب تفکیک پذیری(PF) و اسیدهای چرب فرار کل اندازه گیری شد. عصاره ها در تمام سطوح (01/0˂ P) تولید گاز 24 ساعت را افزایش داد. عصاره اتانولی شیرین بیان تولید گاز متان را کاهش (05/0˂P) ولی عصاره استنی آن، در سطوح 300 و 500 میکرولیتر تولید گاز متان را افزایش (01/0˂P) داد. ماده آلی تجزیه شده تحت تاثیر هر دو نوع عصاره بهبود(001/0=P) یافت. عصاره اتانولی شیرن بیان تولید آمونیاک را کاهش (01/0˂P) داد. ضریب بخش پذیری و تولید توده میکروبی در حضور هر دو عصاره اتانولی و استنی کاهش (01/0˂P) ولی اسیدهای چرب فرار و انرژی قابل متابولیسم در تمام سطوح هر دو نوع عصاره نسبت به شاهد افزایش (01/0˂P) یافت. به جزء دیپلودینیانه، سایر پروتوزوآها و جمعیت کل در اثر دو نوع عصاره کاهش یافتند (05/0˂P). بر اساس نتایج حاصل، عصاره اتانولی و استنی شیرین بیان ضمن بهبودقابلیت هضم، تولید گاز متان و جمعیت پروتوزوآیی را در شکمبه بز کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: بز، پروتوزوآ، تخمیر، عصاره، فراسنجه، متان
  • حسین غلامی*، سید احمد میرهادی، کامران رضایزدی صفحات 741-748
    در این پژوهش، انرژی قابل متابولیسم و خالص شیر دهی علوفه اسپرس با استفاده از ترکیبات شیمیایی و داده های آزمایش تولید گاز اندازه گیری شد. داده های خام از آزمایشگاه تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و آزمایشگاه های تغذیه برخی از مراکز آموزشی- پژوهشی کشور جمع آوری شدند. داده های مورد استفاده شامل نتایج تعیین ترکیبات شیمیایی، آزمایشات تولید گاز و تعداد محدودی آزمایش تعیین انرژی قابل متابولیسم علوفه اسپرس بودند. معادلات برازش شده خطی، لگاریتمی، معکوس، درجه دوم، درجه سوم، توانی، تابع اس و نمایی برای پروتئین خام، چربی خام، خاکستر، فیبر خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی و عصاره فاقد نیتروژن مشخص شدند. از بین معادلات به دست آمده برای ترکیبات شیمیایی مذکور، معادلات برازش شده برای پروتئین خام معنی دار (001/0P< ) و ضریب تعیین در آنها بالا بود(731/0 R2=). در معادلات مورد اشاره بالا، برای تخمین انرژی قابل متابولیسم اسپرس، درصد پروتئین خام را می توان به عنوان یک متغیر مستقل انتخاب کرد، با این متغیر و با استفاده از معادلات، میزان انرژی قابل متابولیسم اسپرس 43/2 مگا کالری در کیلوگرم ماده خشک بر اساس مقدار پروتئین خام به دست آمد. انرژی خالص شیر دهی برابر 29/1 برآورد شد، انرژی خالص نگهداری و رشد نیز به ترتیب برابر 55/1 و 94/0 محاسبه شدند و نتیجه کاربردی این که با یک آزمایش شیمیایی ساده پروتئین خام در آزمایشگاه تغذیه می توان انرژی قابل دسترس دامها از علوفه اسپرس را برآورد کرد و در جیره نویسی نشخوارکنندگان به کار برد.
    کلیدواژگان: انرژی قابل متابولیسم، پروتئین خام، جداول استاندارد خوراک، معادلات خطی، متغیر مستقل
  • پریسا قربانی نژاد، علی کیانی*، آرش آذرفر، ایوب عزیزی شترخفت صفحات 749-760
    تاثیر ترتیب خوراک دهی و پختن دانه جو بر قابلیت هضم فیبر و فعالیت آنزیم های هیدرولیتیک در محتویات کولون اسب بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با شش راس مادیان عربی به صورت کراس- اور در 4 دوره دو هفته ای انجام شد. بخش کنسانتره جیره یا نیم ساعت قبل (غلات - علوفه) و یا نیم ساعت بعد از بخش علوفه (علوفه - غلات) در اختیار اسب ها قرار گرفت. دانه جو یا به صورت پخته (فراوری شده) و یا به صورت خرد شده (فرآوری نشده) استفاده شد. در انتهای هر دوره، نمونه مدفوع به طور مستقیم از رکتوم جمع آوری شد و فعالیت آنزیم های کربوکسی میتیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز، آلف آمیلاز و فعالیت تجزیه کاغذ صافی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در ترتیب غلات - علوفه بیشتر از ترتیب علوفه - غلات بود (05/0P<). ترتیب خوراک دهی تاثیری بر قابلیت هضم فیبر، فعالیت آنزیم های کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز و فعالیت تجزیه کاغذ صافی نداشت. فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در اثر مصرف بخش غلات قبل از بخش علوفه افزایش و در اثر پختن دانه جو کاهش یافت (05/0P<). زمانی که جو فراوری شده استفاده شد، فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز در ترتیب علوفه - غلات کاهش، ولی در ترتیب غلات - علوفه افزایش یافت (05/0P<). براساس نتایج حاصل، مصرف دانه غلات نیم ساعت بعد از علوفه و پختن دانه جو تاثیرات مثبتی بر فعالیت آنزیم های هیدرولیتیک در محتویات رکتومی مادیان های عربی دارد.
    کلیدواژگان: اسب عربی، آمیلاز، ترتیب خوراک دهی، فرآوری غلات، کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز
  • رضا ناصری هرسینی، فرخ کفیل زاده* صفحات 761-773
    اثر خوراندن پروبیوتیک تجاری (پری مالاک) بر عملکرد و صفات لاشه بزغاله های مرخز با استفاده از 16 راس بزغاله نر نژاد مرخز (سن سه ماه و وزن 6/1 ± 2/13 کیلوگرم) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 2 تیمار و 8 تکرار، به مدت 119 روز مورد بررسی قرار گرفت. در طول دوره آزمایش میزان خوراک مصرفی هر بزغاله به صورت روزانه و افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به صورت ماهیانه محاسبه و ثبت شدند. به منظور تعیین غلظت برخی فراسنجه های خونی، در 3 دوره با بازه های زمانی برابر از ورید وداج بزغاله ها خونگیری به عمل آمد و در انتهای دوره پروار بزغاله ها به منظور بررسی ویژگی های لاشه کشتار شدند. خوراندن پروبیوتیک تاثیری بر فراسنجه های عملکردی بزغاله ها شامل وزن زنده نهایی، میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک نداشت. به استثنای غلظت کراتینین پلاسما که در تیمار حاوی پروبیوتیک مقدار کمتری را به خود اختصاص داد (05/0P<)، غلظت دیگر فراسنجه های خونی تحت تاثیر خوراندن پروبیوتیک قرار نگرفت. فراسنجه های ارزیابی شده در تفکیک لاشه شامل اوزان بدن، لاشه، دستگاه گوارش، کبد، قلب، بافت های چربی، قطعات گردن، کمر، سینه و ران و نیز سطح مقطع عضله راسته فاقد اختلاف معنی دار در بین تیمارهای آزمایشی بوده و تنها در رابطه با ضخامت چربی زیرپوستی و وزن کتف تفاوت معنی داری در بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از این پروبیوتیک در جیره بزغاله های سالم و در حال رشد تاثیری بر عملکرد و غالب صفات لاشه ندارد.
    کلیدواژگان: بزغاله های مرخز، پروبیوتیک، عملکرد تولید، فراسنجه های پلاسما، صفات لاشه
  • محمدرضا اسدی، رسول شهروز*، شاپور حسن زاده، سید داود شریفی، فرهاد سلطانعلی نژاد صفحات 775-788
    تاثیر پروبیوتیک، پری بیوتیک و مخلوط آنها در جیره های با کمبود پروتئین بر عملکرد و هیستومورفومتری روده در یک آزمایش فاکتوریل 2 × 4 با دو سطح پروتئین (توصیه شده و 10 درصد کمتر) و چهار نوع افزودنی (بدون افزودنی، پروبیوتیک گالیپرو، پری بیوتیک تکنوموس و مخلوط آنها) در قالب طرح کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه بلدرچین در هر تکرار بررسی شد. پرندگان از جیره های کم پروتئین به مقدار بیشتری مصرف نمودند و ضریب تبدیل بالاتری داشتند (05/0P <). ضریب تبدیل پرندگانی که در جیره خود افزودنی (پری بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط آنها) دریافت کردند، کمتر بود (05/0P <). وزن نسبی روده کور در پرندگانی که با جیره های با پروتئین کمتر تغذیه شدند، بیشتر بود (05/0P <). افزایش معنی دار در عمق کریپت در دوازدهه و کاهش معنی دار در طول پرز در ژژونوم و نسبت طول پرز: عمق کریپت در دوازدهه و ژژنوم با تغذیه جیره هایی با کمبود پروتئین مشاهده شد (05/0P<). طول پرز در دوازدهه پرندگان با جیره فاقد افزودنی، کمتر از پرندگان تغذیه شده با جیره های حاوی پری بیوتیک و مخلوط آنها بود (05/0P<). نسبت طول پرز: عمق کریپت در ژژنوم پرندگانی که با جیره حاوی پروتئین توصیه شده و مخلوط پروبیوتیک و پری بیوتیک تغذیه شدند، بالاتر از سایر پرندگان بود (05/0P<). افزودن مخلوط پروبیوتیک و پری بیوتیک به جیره سبب افزایش طول پرزهای ایلئوم شد (05/0P<). براساس نتایج حاصل، استفاده از پروبیوتیک، پری بیوتیک و مخلوط آنها در جیره هایی با کمبود پروتئین، با بهبود فراسنجه های هیستومورفومتریک روده بلدرچین ژاپنی، موجب بهبود ضریب تبدیل در آنها می شود.
    کلیدواژگان: بلدرچین، پروبیوتیک، پری بیوتیک، روده باریک، سین بیوتیک، هیستومورفولوژی
  • راضیه بدیعی فر، فرید شریعتمداری*، محمد امیر کریمی ترشیزی صفحات 789-799
    هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مصرف دانه جو به صورت کامل به همراه مکمل پلی آنزیمی گالی زیم بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی در مرغ های تخمگذار بود. در این تحقیق، از 105 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین w-36در سن 40 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 7 تکرار و 3 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد، جیره حاوی دانه جو بدون آنزیم، جیره حاوی دانه جو و مکمل آنزیمی گالی زیم، جیره حاوی بلغور جو خرد شده بدون آنزیم، جیره حاوی بلغور جو و مکمل آنزیمی گالی زیم بودند. اثر تیمارهای آزمایشی بر درصد تولید و وزن تخم مرغ معنی دار نبود، ولی مرغ هایی که با جیره های حاوی دانه جو (با یا بدون مکمل آنزیمی) تغذیه شدند، مصرف خوراک روزانه بیشتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (05/0P<). اثر تیمارهای آزمایشی بر خصوصیات کیفی تخم مرغ معنی دار نبود. افزودن مکمل آنزیمی گالی زیم به جیره های حاوی جو، تاثیری بر انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری جیره، قابلیت هضم ماده آلی و ماده خشک نداشت. استفاده از آنزیم در جیره های حاوی بلغور جو قابلیت هضم پروتئین را افزایش داد. براساس نتایج این آزمایش، می توان با 50 درصد دانه ذرت در جیره هایی بر پایه ذرت و سویا را با دانه جو همراه با مکمل آنزیمی بدون کاهش عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جایگزین کرد.
    کلیدواژگان: آنزیم بتاگلوکاناز، انرژی قابل سوخت وساز ظاهری، پروتئین، دانه کامل جو، مرغ تخمگذار
  • حسن بازدیدی*، نظر افضلی، سید جواد حسینی واشان، سید احسان غیاثی، محمد ملکانه صفحات 801-810
    به منظور بررسی جایگزینی منبع پروتئینی کنجاله سویا با کنجاله شاهدانه بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجه های خونی مرغ های تخم گذار در دوره پس از تولک، از 200 قطعه مرغ لگهورن از هیبرید های لاین 36- w در سن 102 هفته استفاده گردید. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار آزمایشی و پنج تکرار و تعداد هشت قطعه مرغ درهرتکرارانجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 100 درصدی منبع پروتئینی از کنجاله سویا؛ 25 درصد منبع پروتئین کنجاله شاهدانه + 75 درصد منبع پروتئین کنجاله سویا؛ 50 درصد منبع پروتئین کنجاله شاهدانه+50 درصد منبع پروتئین کنجاله سویا؛ 75 درصد منبع پروتئین کنجاله شاهدانه + 25 درصد منبع پروتئین کنجاله سویا و 100 درصد منبع پروتئین کنجاله شاهدانه بود. طول دوره آزمایش 12 هفته شامل سه دوره چهار هفته ای بود. یافته ها نشان دادند درصد تولیدتخم و خوراک مصرفی ووزن توده تخم مرغ در تیمارهایی که 100 درصد کنجاله شاهدانه مصرف کردند بالاتر و این اختلاف نسبت به تیمارهای حاوی 100درصد سویا معنی دار بود (05/0>P). با افزایش سطح جایگزینی کنجاله شاهدانه ارتفاع سفیده، شاخص رنگ زرده، درصد وزن زرده ودرصد پوسته، بطور معنی داری نسبت به گروه حاوی100 درصد کنجاله سویا افزایش پیدا کرد. استفاده از کنجاله شاهدانه غلظت کلسترول و تری گلیسرید و LDL خون را کاهش داد. بنابراین با توجه به بهبود عملکرد و کیفیت تخم و کاهش هزینه تولید تخم مرغ و کاهش کلسترول در مرغ های تخم گذار تجاری بعد از تولک جایگزینی کنجاله سویا با شاهدانه در سطوح 75 و 100 درصد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد، فراسنجه های خونی، کنجاله سویا، کنجاله شاهدانه، مرغ تخم گذار
  • الهام سرباز، بهمن نویدشاد*، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق صفحات 811-820
    تاثیر استفاده از غلاف بادام زمینی به عنوان یک منبع فیبر نامحلول در جیره بر عملکرد رشد، ریخت شناسی روده و قابلیت هضم مواد مغذی با استفاده از 320 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار (سطوح صفر (شاهد)، 5/2، 5 و 5/7 درصد غلاف بادام زمینی در جیره) 5 تکرار و 16 پرنده در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی بررسی شد. در دوره رشد (11 تا 24 روزگی)، استفاده از غلاف بادام زمینی در جیره، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی را کاهش داد، ولی پرندگانی که با جیره حاوی 5/7 درصد غلاف بادام زمینی تغذیه شدند، افزایش وزن روزانه بیشتری داشتند (05/0> P). غلاف بادام زمینی، ضرایب قابلیت هضم ماده خشک و عصاره اتری را بهبود بخشید و جیره های حاوی سطوح 5/2 یا 5 درصد غلاف بادام زمینی قابلیت هضم ماده آلی بالاتری در مقایسه با جیره شاهد داشتند (05/0> P). طول پرزهای روده کوچک جوجه های تغذیه شده با جیره های حاوی 5 یا 5/7 درصد غلاف بادام زمینی در مقایسه با پرنده های شاهد بیشتر بود (05/0> P). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از غلاف بادام زمینی تا سطح 5/7 درصد از جیره اثری منفی بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی ندارد.
    کلیدواژگان: بازدهی تولیدی، جوجه گوشتی، ریخت شناسی روده کوچک، غلاف بادام زمینی، قابلیت هضم ماده مغذی
  • مختار فتحی*، محمد حیدری صفحات 821-830
    پژوهشی به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف عصاره آبی شوید با 600 قطعه جوجه یکروزه شامل چهار تیمار شاهد )بدون افزودنی( و سطوح 5 ، 10 و 20 میلی لیتر عصاره آبی شوید در لیتر آب آشامیدنی با پنج تکرار برای هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. در انتهای آزمایش )روز 42 آزمایش(، دو پرنده از هر قفس به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند قلب برداشته و وزن بطن های راست و چپ جداگانه محاسبه و شاخص آسیتی اندازه گیری شد. فراسنجه های فعالیت پلاسمایی آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و فراسنجه های وضعیت آنتی کسیدان شامل، سطح مالون دی-آلدئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل پلاسما، آنزیم های آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز اندازه گیری شدند. فراسنجه های افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک نیز اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که مصرف سطح پنج میلی لیتر عصاره آبی شوید در مقایسه با سایر گروه ها، سبب افزایش معنی دار وزن و کاهش ضریب تبدیل خوراک، شاخص آسیتی و تلفات مرتبط با آسیت شد. هر سه سطح عصاره آبی شوید سبب کاهش گلوکز خون شدند. مصرف سطوح 10 و 20 میلی لیتر عصاره آبی شوید، سبب کاهش معنی دار تری گلیسیرید و افزایش لیپوپروتئین با دانسیته بالادر پلاسما شد. فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز نیز به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف عصاره آبی شوید کاهش یافت. هیچ کدام از فراسنجه های آنتی اکسیدانی به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف عصاره آبی شوید قرار نگرفتند. نتایج این تخقیق نشان داد سطح پنج میلی لیتر عصاره آبی شوید را به طور موفقیت آمیزی در جهت بهبود عملکرد وکاهش تلفات ناشی از آسیت در جوجه های گوشتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آسیت، عصاره آبی شوید، جوجه های گوشتی، عملکرد، فراسنجه های خونی
  • حسین دقیق کیا *، فاطمه زارع قلعه جیق، ابوذر نجفی، حسین واثقی دودران صفحات 831-840
    تاثیر سطوح مختلف عصاره اتانولی گیاه زغال اخته در بهبود کیفیت منی قوچ طی فرآیند انجماد - یخ گشایی بررسی شد. در این مطالعه از 5 قوچ، 2 بار در هفته به کمک واژن مصنوعی اسپرم گیری شد. به منظور از بین بردن اثرات فردی، نمونه های منی گرفته شده با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره زغال اخته (صفر، 100، 150، 200 میکرولیتر در میلی لیتر) به رقیق کننده بر پایه تریس افزوده شد. نمونه های منی پس از سردسازی و انجماد تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداری شدند. بعد از یخ گشایی، پارامترهای تحرک توسط سیستم آنالیز اتوماتیک اسپرم (CASA)، زنده مانی با استفاده از رنگ آمیزی ائوزین - نیگروزین، یکپارچگی غشاء با استفاده از محلول هیپواسموتیک، سنجش اسپرم های غیرنرمال توسط محلول هانکوک و پراکسیداسیون لیپیدها با اندازه گیری غلظت مالون دی آلدهید ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که افزودن 150 میکرولیتر از عصاره زغال اخته سبب بهبود معنی دار پارامترهای اسپرم نسبت به گروه شاهد بعد از فرایند انجماد – یخ گشایی شد (05/0>P). باتوجه به نتایج تحقیق حاضر، می توان از عصاره زغال اخته به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی، با کارایی بالا، ارزان و در دسترس در رقیق کننده های اسپرم قوچ استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی اسپرم، رادیکال های آزاد، فرآوری منی، گوسفند قزل
  • آرش خردمند* صفحات 841-852
    در این مطالعه، بررسی اثر غلظت های مختلف آنتی اکسیدان های آلفاتوکوفرول، آلبومین سرم گاوی (BSA) و ویتامین C بر شاخص های ارزیابی اسپرم بز متعاقب 48 ساعت نگهداری در دمای 5 درجه سانتی گراد بررسی شد. تیمارها شامل 7 گروه رقیق کننده حاوی آلفاتوکوفرول با دو غلظت 5 و 10 واحد، BSA با دو غلظت 4 و 8 میلی گرم در میلی لیتر، اسید آسکوربیک با غلظت های 3 و 6 میلی گرم در میلی لیتر و گروه شاهد بدون افزودن ماده آنتی اکسیدانی بودند. در زمان های صفر، 24 و 48 ساعت، تحرک کلی و پیشرونده و نیز سلامت غشای اسپرم ها ارزیابی شدند. تحرک اسپرم و سلامت غشاء هنگام استفاده از رقیق کننده BSA با غلظت 4 میلی گرم و ویتامین E با غلظت پنج واحد بیشتر از سایر رقیق کننده ها بود (05/0P<). اگرچه غلظت های بالاتر این 2 آنتی اکسیدان باعث افزایش کمتر شاخص های مورد ارزیابی شد، اما نسبت به گروه شاهد بهبود نسبی را نشان دادند (05/0P<). غلظت های مختلف اسید آسکوربیک بر هیچ یک از فراسنجه های ارزیابی اسپرم اثر نداشت. براساس نتایج تحقیق حاضر، افزودن BSA و ویتامین E به اسپرم بز در طی فرآیند نگهداری در دمای 5 درجه تحرک کلی و پیشرونده و نیز سلامت غشاء در طی 48 ساعت را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسپرم، بز، پراکسیداسیون لیپیدی، سلامت غشاء
  • بهروز شکرانی، مرتضی مهری*، امیر فتاح، محسن شرفی، فاطمه شیرمحمد صفحات 853-865
    جهت بررسی تاثیر استفاده از اسانس رزماری در جیره ، بر فراسنجه های کیفی اسپرم، آزمایشی با استفاده از 16 قطعه خروس راس 308 مادر گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار، در سن 24هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره هایی با سطوح صفر، 50، 100 و 200 میلی گرم اسانس رزماری در هر کیلوگرم خوراک بود. اسپرم گیری در روزهای صفر، 14، 28، 42 و 56 آزمایش انجام گرفت. نتایج نشان داد صفات دامنه جابجایی سر اسپرم، سرعت اسپرم در مسیر مستقیم و میانگین سرعت در مسیر مستقیم در روزهای 42 و 56 نمونه گیری و صفات درصد خطی بودن جنبایی اسپرم، فعالیت غشاء، درصد کل اسپرم متحرک و زنده مانی در روز 56 نمونه گیری در تیمار سه (100 میلی گرم اسانس رزماری) به طور معنی داری افزایش و تعداد اسپرم های مرده کاهش یافت (05/0P<). در روزهای مختلف نمونه گیری بین تیمارها تفاوت معنی داری از نظر غلظت اسپرم، سطح مالون دی آلدهید، آپوپتوزیس، تغییرات مورفولوژیک، راستی مسیر طی شده، سرعت در مسیر منحنی و درصد اسپرم های دارای حرکت پیش رونده مشاهده نشد. براساس نتایج حاصل، استفاده از 100 میلی گرم اسانس رزماری در جیره، در مقایسه با سایر تیمارها سبب بهبود برخی فراسنجه های کیفی اسپرم شده است.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، اسپرم، جنبایی اسپرم، مالون دی آلدئید، مورفولوژی
  • سمیرا محمدی، حمید دلدار*، زربخت انصاری پیر سرایی، بهرام شهره صفحات 867-876
    اثر غلظت های مختلف ژله رویال به عنوان یک آنتی اکسیدان، بر بلوغ برون تنی تخمک بز در یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار ( غلظت های صفر (شاهد)، پنج، 10 و 20 میلی گرم بر میلی لیتر ژله رویال) بررسی شد. تخمدان های بز از کشتارگاه جمع آوری و مجموعه اووسایت کومولوس بز از فولیکول های آنترال جدا شدند و در محیطMedium 199 به همراه غلظت های مختلف ژله رویال کشت داده شدند. اووسایت ها پس از 24 ساعت به بلوغ رسیدند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت ژله رویال به طور معنی داری ( 05/0P< ) نرخ بلوغ برون تنی تخمک ها را از 54 درصد (تیمار شاهد) به 93 درصد (تیمار20 میلی گرم در میلی لیتر) افزایش داد. افزایش غلظت ژله رویال در محیط کشت بلوغ، موجب افزایش معنی دار ( 05/0P< ) نرخ کلیواژ از 64/2±5/62 درصد (تیمار شاهد) به 78/3±6/85 درصد (تیمار 20میلی گرم در میلی لیتر) و نرخ تولید بلاستوسیت از 26/2±4/15 درصد (تیمار شاهد) به 42/3±6/38 درصد (تیمار20 میلی گرم در میلی لیتر) شد. با افزایش غلظت ژله رویال در محیط، بیان نسبی ژن های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز به طور معنی داری (05/0P< ) افزایش یافت. بر اساس نتایج حاصل، افزودن 20 میلی گرم بر میلی لیتر ژله رویال در محیط بلوغ تخمک، موجب بهبود وضعیت اکسیداتیو، بلوغ هسته ای تخمک و رشد و نمو بلاستوسیست بز شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، بلوغ برون تنی، تخمک بز، رشد و نمو رویان، ژله رویال
  • عباس مسعودی، آرش آذرفر *، حشمت الله خسروی نیا صفحات 877-888
    در این آزمایش فراسنجه های رشد جوجه های گوشتی تغذیه شده با پوسته برنج برآورد شد و وزن نهایی این جوجه ها با استفاده از مدل‏های غیرخطی، تابعیت اسپلاین و شبکه عصبی مصنوعی پیش‏بینی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد و تیمارهای حاوی 5/2، پنج و 5/7 درصد پوسته برنج بود. نتایج نشان داد که وزن نهایی پیش بینی شده توسط تمامی مدلهای مورد استفاده در پژوهش حاضر در جوجه های تیمار شاهد بالاتر از جوجه های سایر تیمارها بود (05/0>P)، ولی تفاوتی در وزن نهایی پیش بینی شده در میان جوجه های تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح مختلف پوسته برنج مشاهده نشد. زمان نقطه عطف منحنی رشد در جوجه های گروه شاهد پایین تر از جوجه های سایر تیمارها بود (05/0>P)، ولی افزایش سطح پوسته برنج در جیره تاثیر معنی داری بر این فراسنجه نداشت. بیشترین و کمترین وزن محاسبه شده در نقطه عطف منحنی رشد به ترتیب مربوط به جوجه های تغدیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی پنج درصد پوسته برنج بود (05/0P>). تغذیه جوجه ها با جیره های حاوی پوسته برنج شاخص b مدل تابعیت اسپلاین را در مقایسه با گروه شاهد کاهش داد (05/0>P)، در حالی که شاخص c صرفا در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی 5/7 درضد پوسته برنج پایین تر از گروه شاهد بود (05/0>P). بر اساس نتایج حاصل، تابعیت اسپلاین برای بیش‏بینی وزن جوجه های گوشتی مصرف کننده پوسته برنج در سن 42 روزگی کارایی بیشتری از مدل‏های غیرخطی و شبکه عصبی مصنوعی دارد.
    کلیدواژگان: پوسته برنج، پیش بینی نرخ رشد، جوجه گوشتی، کارایی مدل، وزن نهایی
  • |
    • Elham Jafari, Mohamadreza Bakhtiyarizade * Pages 647-659
      Bovine mastitis is an inflammation disease of the mammary gland that impose considerable costs to the dairy industry. Regulatory mechanisms of this disease is complex and controlled by various gene regulatory elements and more studies are needed to better understand this disease. In the present study aimed to better understand of regulatory elements involved in mastitis, milk samples of two groups of healthy and infected cows during time series of 0, 12, 24, 36 and 48 hours after contamination were collected. The miRNA-seq data obtained from the milk samples and using the advanced bioinformatics, novel miRNAs, their targets and probability functions, isomirs and novel miRNAs* were identified. The results led to the identification of 92 novel miRNA including 26 miRNAs with homologous and 66 miRNAs without homologous genes in other species. Investigation of the functional groups of predicted targets genes, confirmed the roles of new miRNAs in response to internal and external stimulations, apoptosis and production of immunoglobulin. Furthermore, 135 novel miRNAs were identified. Also, 493 novel isomeric sibling miRNAs (isomers) were discovered that immune related functions of these isomirs were demonstrated in some species like human and mouse. Identification of miRNAs target genes with associated functions in mastitis, including safety, apoptosis and inflammation, can indicated the possible regulatory roles of the identified miRNAs in mastitis.
      Keywords: Immune, inflammation, Mammary system, miRNA-seq, Next generation sequencing
    • Nejat Badbarin, Nymat Hydaeat, Reza Seyedsharifi * Pages 661-670
      The aim of this study was to map body weight QTLs with some microsatellite markers on chromosome 2 of Markhoz goats. For this purpose a total of 255 offspring including 129 male and 126 female from 8 half-sib sire families were genotyped for 6 microsatellite markers on chromosomes 2. Quantitative traits were included weights at birth, 4 months, 6 months, 9 months and 12 months of age. Significant QTL effect was tested using the least squared regression approach using GridQTL (V3.3.0) software. In this study, one putative QTL were detected for weaning weight at 153 cM on chromosome 2 (P
      Keywords: Body Weight, Chromosome 2, Markhoz Goats, Microsatellite Markers, QTL
    • Shoheil Mirhabibi *, Nasser Emam Jomeh Kashan, Shahabodin Gharahveysi Pages 671-678
      The present investigation was undertaken to study reason of culling, non genetic effects and genetic parameters of longevity with two method linear model and Weibull. A data set of information from Holstein dairy cows of Isfahan province (Iran) was used for this study. The culling date of 36340 animals from 65 herds recorded in 1993-2014 was used. From 33219 culled cows in these years were 27.9 and 72.1 percent for voluntary and involuntary culling respectively. Lifespan and Length of productive life (LPL) were analyzed for longevity. Functional productive life (FPL) was estimated by adjusting LPL for first lactation milk yield relative to herd average. The mean of lifespan and length of productive life were estimated to be 954 and 1710 (days) respectively. The results with GLM procedure showed that HYS and age at the first calving had significant on length of productive life. The results with Lifereg procedure with Weibull function showed that effects of herd, year of first calving (p
      Keywords: Dairy Cattle, genetic parameters, Linear model, Longevity, Weibull
    • Sajad Pezeshki Najafabadi, Abolfazl Shirazi, Aliakbar Masuodi * Pages 679-686
      Transcription factors have important role in controls of animal fertility by binding to promoter regions of genes and regulation of their expression. In this study, nobox, ovol1 and zp3 genes expression, that are candidate genes involved in regulatory pathways of genes, in two categories of uniparous and multiparous Shall sheep were investigated. According to the pedigree of animals, a totally of six ewes selected from the herd of Qazvin Shall breeding center and applied for this experiment. After estrus synchronization, ewes were operated by general anesthesia technique and ovarian mature follicles were extracted by aspiration. After RNA extraction, sample’s cDNA was constructed. To investigation the expression of the above genes, a set of specific primers was designed for a gene, and then relative expression of these genes were measured using Real-Time PCR method and by employment of ∆∆Ct approach. Comparisons between the averages of data were done by T-Test Statistical procedure. In addition, promoter region and transcription factors of the genes investigated using BDGP software. The expression of nobox and ovol1 genes were significant in multiparous animals category (P
      Keywords: homeobox genes family, Major genes, Multiparity, Ovulation rate, tgf-?genes family
    • Navid Ghavihoseiinzade * Pages 687-696
      This research was conducted to study genetic and phenotypic relationships between growth curve parameters in Mehraban sheep. The data set used in this study were obtained from the Agricultural Organization of Hamedan province and comprised 35414 body weight records from birth to 365 days of age during 2001to 2011. Parameters of Brody growth model were studied which included A (asymptotic mature weight or average mature weight of animal), B (proportion of asymptotic mature weight to weight gain as a percent of mature weight) and K (growth rate until reaching to mature weight). Fixed factors affecting on growth curve parameters were identified using the GLM procedure of SAS software. The model of genetic analysis included direct genetic effect, maternal genetic effect, maternal permanent environmental effect and covariance between direct genetic and maternal genetic effects. To estimate genetic relationship between growth curve parameters, Bayesian method based on Gibbs sampling was used. Direct heritabilities for growth curve parameters of A, B and K were 0.29, 0.63 and 0.27, respectively. Direct genetic correlation between A and B was positive and high (0.58), which indicates that these traits are aligned with each other while the correlations between B and K (-0.69) and between A and K (-0.54) were negative. The results indicated that improvement of growth curve parameters of Mehraban sheep is possible in selection programs. Therefore, it is worthwhile to propose an optimum selection strategy for obtaining appropriate growth curve in Mehraban sheep through changing genetically the model parameters.
      Keywords: Body Weight, Fat-tailed Sheep, genetic parameters, Gibbs sampling, Growth curve
    • Ali Javanrouh Aliabad, Ali Akbar Masoudi, Alireza Ehsani, Rasuol Vaeztarshizi * Pages 697-709
      In order to identify loci and genes associated with meat quality traits, genome-wide association study (GWAS) were conducted in a F2 population derived from a reciprocal cross between Azerbaijan native chickens and Aryan broiler line by using Illumnia 60 K Chicken SNP Bead chip. For each bird, a total 6 traits including water holding capacity, meat color lightness (L*), redness (a*), yellowness (b*), shear force and ultimate pH were measured. The SNPs that were associated with meat quality traits were identified using both GLM and compressed mixed linear models (CMLM). A total of 36 SNPs were associated with meat quality traits in the genome–wide significance and suggestive levels, that 3 SNPs were significantly associated with meat color yellowness through CMLM model and 18 SNPs were suggestively associated with meat color yellowness, ultimate pH, water holding capacity and shear force through GLM model. The identified candidate genes have molecular functions related to meat quality traits. So, these candidate genes can be applied in the chicken breeding scheme.
      Keywords: Candidate genes, chicken, F2 population, GWAS, Meat quality traits
    • Alireza Abdolmohamadi * Pages 711-718
      A total of 96 semen samples were collected from Sanjabi breed sheep over two years and during autumn and spring seasons in order to investigate the leptin gene polymorphism and its relationship with the characteristics of sperm quality and testicular size. At the same time, the dimensions of length, width and scrotal circumference were measured and blood samples were taken from sheep jugular vein for extract DNA. PCR was performed using specific primers to amplify a 463bp fragment including exon 3 of leptin gene. After PCR and determining three GG, GT and TT genotypes in the studied samples, it was determined that leptin gene polymorphism had significant relation with individual motility (P
      Keywords: fertility, Sperm motility, PCR-RFLP, polymorphism, Sanjabi ram
    • Morteza Chaji * Pages 719-728
      This experiment was conducted to determine chemical composition, and fermentation and digestion characteristics of black mulberry leaves, or diets content 0, 25, 50, 75 and 100% of it, by whole rumen microorganisms or rumen fungi. Dry matter, crude protein, NDF, ADF, Ash and tannin of the black mulberry leaves was 96.5, 19.30, 36.82, 15.90, 9.31 and 0.30%, respectively. Partitioning factor, truly organic matter degradability, microbial biomass and microbial biomass efficiency in the black mulberry leaves were more than alfalfa hay (P
      Keywords: Fibers, Microbial biomass, protein, Rumen fungi, Tannin
    • Mohammad Ebarhim Nooriyan Soroor *, Mohammad Mahdi Moeini Pages 729-740
      Effects of ethanol and acetone extracts of Glycyrrhiza glabra at six levels (0, 50, 100, 200,300 or 500 µl) were evaluated on gas production process, ruminal fermentation and protozoa population in Markhoz goat. The gas production was conducted by alfalfa substrate using compiled randomized design with five replications in each treatment. The fermentation parameters, methane, partitioning factor (PF) and volatile fatty acids (VFA) were recorded. The gas production in 24 h was increased in all levels of both extracts (P˂0.01). The methane production decreased in ethanol extract (P˂ 0.05) however, it was increased by acetone extract at level of 300 and 500 µl (P˂0.01). The organic matter degradability was improved by addition of both extracts (P˂0.01). The Ammonia was declined by ethanol extract (P˂ 0.01). The PF and microbial mass production were decreased by inclusion of both extract, however the VFA and metabolizable energy were enhanced at all levels of both extracts (P˂0.01). All subfamily (except Diplodiniinae)and total protozoa population were decreased by both extracts. It can be concluded that ethanol and acetone extracts of Glycyrrhiza glabra has the potential to improve degradability and were decreased methane production and protozoa population of goat rumen.
      Keywords: extract, Fermentation Parameter, goat, Methane, Protozoa
    • Hossein Gholami * Pages 741-748
      This study was conducted to determine the metabolizable and net energy for lactation of Iranian sainfoin using chemical composition and gas production data obtained by experiments being carried out in different animal nutrition laboratories mainly Animal Science Research Institute (ASRI) (from 1987 to 2011) in IRAN. Linear fitted equations as well as logarithmic, inverse, quadratic, cubic, power, S and exponential fitted equations for components such as crude protein, crude fat, crude ash, crude fiber, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and NFE were estimated. The obtained equations for crude protein were very significant (P
      Keywords: Crude Protein, Independent predictor, Linear equations, Metabolizable energy, Standard tables of feedstuffs
    • Ali Kiani *, Ayoob Azizi Shotor-Khoft Pages 749-760
      Effects of feeding sequence and boiling of barley on digestibility of fiber and activity of hydrolytic enzymes in colonic contents of horse were investigated. The experiment carried out in a completely randomized design using six Arabian mares in a factorial cross-over with four consecutive periods. The concentrate part of the ration was offered either 30 min after (F-C) or 30 min before (C-F) forage feeding. Barley grain was either boiled (processed) or crushed (not processed). At the end of each period, fecal sample was collected directly from rectum and the activities of carboxymethyl cellulase, microcrystalline cellulase, filter paper degrading, and α-amylase enzyme were determined. Results showed that dry matter, neutral detergent fiber and acid detergent fiber intakes were significantly higher in C- F than those in F-C (P
      Keywords: amylase, Arabian horse, carboxymethyl cellulose, feeding sequence, microcrystalline cellulose, cereal processing
    • Reza Naseri Harsini, Farokh Kafilzadeh * Pages 761-773
      Effects of feeding a commercial probiotic (primalac) on performance and carcass characteristics of Morkhoz goat kids were studied using 16 male kids (13.2 ± 1.6 kg body weight, 3 months old) based on a completely randomized design (2 treatments and 8 replicates). For this purpose kids were fed for 119 days. The amount of feed consumption was recorded daily and body weight gain and feed conversion ratio were recorded and calculated monthly. Blood samples were collected from jugular vein three times during the experimental period, in equal intervals. At the end of the experimental period animals from each treatment were slaughtered to determine the carcass characteristics. Feeding probiotic did not affect performance parameters including the final live body weight, average feed intake, average daily gain, and feed conversion ratio. With the exception of creatinine concentration, which was lower (P
      Keywords: Carcass characteristics, probiotic, Morkhoz kids, performance, Plasma metabolites
    • Mohammad Reza Asadi, Seyed Davood Sharifi, Rasuol Shahrooz * Pages 775-788
      Effect of probiotic, prebiotic and synbiotic in protein-deficient diets on performance and intestinal histomorphometry were investigated in a 2 × 4 factorial experiment. The treatments were arranged in two levels of protein (recommended and 10 percent less than requirements), and four types of additives (without additives, probiotics Gallipro, prebiotic Technomos and a mixture of them) in a completely randomized design with eight treatments and four replicates and 25 birds per each. Birds fed on low protein diet had more feed intake and feed conversion ratio (P
      Keywords: Histomorphology, prebiotic, probiotic, quail, small intestine, synbiotic
    • Razieh Badiefar, Farid Shariatmadari * Pages 789-799
      The aim of this study was to investigate the influence of whole barley with GalyZym poly enzymesupplementation on performance and nutrient digestibility in laying hens. In this study 105 laying hens (w-36) at the age of 40 to 52 weeks were distributed randomly in 5 treatments, with 7 replication, and 3 birds in each. The experimental treatments included control diet, diets containing barley seed without enzyme, diets containing barley and Galyzym enzyme supplementation,diet containing chopped oatmeal without enzyme, diet containing chopped oatmeal and Galyzym enzyme supplementation. Effects of treatments on production and egg weight was not significant, But laying hens that fed a diet containing barley seeds (with or without enzyme supplementation), had more daily feed intake compared to the control birds (P
    • Hoseiin Bazdidi *, Nazar Afzali, Mohammad Malakan Pages 801-810
      This study was conducted to evaluate the effects of replacing soybean meal with hempseed meal in diet on performance, egg quality and blood parameters in laying hens. A total of 200 Hy-line 102 wks laying hens were randomly allotted to 25 cages in 5 dietary treatments with 5 replicates (8 birds each replicate). This experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments involved different ratio of soybean meal to hempseed meal protein source including 1) ratio of 100: 0 protein of soybean meal to hempseed meal (control); 2) ratio of 75: 25 protein of soybean meal to hempseed meal; 3) ratio of 50: 50 protein of soybean meal to hempseed meal; 4) ratio of 25: 75 protein of soybean meal to hempseed meal; and 5) ratio of 0: 100 protein of soybean meal to hempseed meal. Egg production, egg mean weight and feed intake in the birds fed diet contained ratio of 0: 100 protein of soybean meal to hempseed meal were higher than control diet (P
      Keywords: Blood parameters, Hempseed meal, Laying hens, performance, Soybean meal
    • Elham Sarbaz, Bahman Navidshad *, Farzad Mirzaei Aghjegheshlagh Pages 811-820
      The effect of peanut pod as insoluble fiber source in diets on growth performance, small intestine morphology and nutrient digestibility of broilers was evaluated. This study was conducted using 320 Ross-308 broiler chickens in a completely randomized design with four treatments diets (containing 0 (control), 2.5, five or 7.5 percent peanut pod), with five replicates and 16 birds in each from 11 to 42 days of age. At the growth phase (11 to 24 d) dietary peanut pod decreased feed intake and feed conversion ratio, however, the birds that fed the diet containing 7.5 percent had higher daily weight gain (P
      Keywords: broilers, nutrient digestibility, peanut pod, performance, small intestine morphology
    • Mokhtar Fathi *, Mohammad Heydari Pages 821-830
      An experiment was conducted with 600 one-day-old male broilers (Ross 308) to investigate the effects of Dillaqueous extracts (Anethum graveolens) on blood and growth performance in broiler during a 42-days period. The chickens were divided to four treatments (0, 5, 10 and 20 ml of dill aqueous extracts in drinking water) of five replicates each. Body weight gain, feed intake and feed conversion ratio were measured. At the end of the experiment (day 42), 2 chickens from each replicate were randomly selected and slaughtered. The heart was removed; weights of right and left ventricles were determined separately and ascetic index was calculated. Plasma activity of alanine transaminase (ALT), aspartate transaminase (AST), lactate dehydrogenase (LDH), glutathione peroxidase (GPX), superoxide dismutase (SOD) activity, total antioxidant status (TAS) and Malondialdehyde (MDA) content of plasma were determined. Results showed that 5ml dill aqueous extracts, significantly increased the body weight and reduced the ascetic index, mortality due to ascites and feed conversion ratio (P
      Keywords: ascites, Blood parameters, Broiler chickens, Dill Aqueous Extracts, performance
    • Hossein Daghigh Kia *, Fatemeh Zare Ghaleh Jigh, Abouzar Najafi, Hossein Vaseghi Dodran Pages 831-840
      In order to improve the quality of ram semen after freezing-thawing process, different levels of ethanol extract of Bilberry plants were investigated. In this study five rams were used for semen collection twice a week by an artificial vagina. In order to eliminate the effects of the individual, the semen samples were pooled. Different levels of Bilberry extract (0, 100, 150, 200 μl/ml) were added to the Tris- Egg yolk based extender. Following cooling and freezing of semen samples, they were stored in liquid nitrogen until evaluation. After freezing-thawing, motility parameters were evaluated using the Computer-assisted sperm analysis system (CASA), the viability of sperms by Eosin-Nigrosin staining, membrane integrity using the hypo-osmotic swelling test, sperm abnormality by Hancock solution and lipid peroxidation by measuring malondialdehyde concentration. The results showed that the addition of 150 μl of Bilberry extract improved sperm parameters following freezing-thawing process compared to the control group (P
      Keywords: Ghezel Ram, ROS, Semen processing, Sperm analysis
    • Arash Kheradmand * Pages 841-852
      This study was carried out to evaluate the effects of α-tocopherol, BSA and vitamin C on different caprine sperm parameters following incubation at 5 °C for 48 h. The treatments were as follows: 5 and 10 IU/ml of α-tocopherol, 4 and 8 mg/ml of BSA, as well as 3 and 6 mg/ml of vitamin C, and control group without any antioxidant. Total sperm motility, progressive motility and HOS test were assessed at h 0, 24 and 48. Using 4 mg of BSA and 5 IU of vitamin E increased sperm motility and plasma membrane integrity compared to other antioxidants (P
      Keywords: Antioxidant, Buck, lipid peroxidation, Membrane integrity, sperm
    • Behrooz Shokrani, Morteza Mehri *, Amir Fattah, Mohsen Sharafi, Fatemeh Shirmohammad Pages 853-865
      Effects of dietary rosemary (Rosmarinus officinalis) essential oil were evaluated on the semen quality of broiler breeder rooster using sixteen 24-wk Ross 308 male birds. Experimental groups were consisting of four treatments (0, 50, 100 and 200 mg rosemary essential oil/kg of feed) with four replicates per each group. Semen samples were collected on days 0, 14, 28, 42 and 56 of experiment. Results showed that 100mg rosemary significantly improved several traits of sperm such as Amplitude of Lateral Head Displacement (ALH), Average Path Velocity (VAP), and Straight Line Velocity (VSL) on days 42 and 56, and sperm Membrane Integrity (MI), sperm viability, Linearity (LIN) and Total Motility (TM) on day 56 (P
      Keywords: Apoptosis, malondialdehyde, morphology, Motility, sperm
    • Hamid Deldar *, Samira Mohamadi Pages 867-876
      This research was conducted to investigate the effect of different concentrations of royal jelly (RJ) as an antioxidant source on in vitro maturation of goat oocytes. Goat ovaries were collected from a local abattoir. Cumulus-oocyte-complexes (COCs) were recovered from antral follicles. The COCs were placed in maturation medium and were reached to MII stage after 24 hours. The results indicated that the increasing of royal jelly concentration in the maturation media was significantly increased maturation rate of oocytes from control (54 ± 0%) to 20 mg/mL group (93 ± 0.5%). Also, the higher RJ concentrations were associated with increased cleavage (62.5 ± 2.64% to 85.6 ± 3.78%) and blastocyst rate (15.4 ± 2.26% to 38.6 ± 3.42%) from the RJ0 to the RJ20 group. Addition of RJ was significantly (P
      Keywords: Antioxidant enzymes, Embryonic development, Goat oocytes, in vitro maturation, Royal jelly
    • Abbas Masoudi, Arash Azarfar * Pages 877-888
      In the current study, growth parameters of broiler chickens fed with rice hull were estimated and their final body weigh was predicted using non-linear, spline regression and neural networks models. The experimental treatments were control and dietary inclusion of rice hull at the levels of 2.5, 5 and 7.5 percent. Predicted final body weight estimated by non-linear regression models in the current study was higher in control chicks compare with those fed rice hull containing diets (P
      Keywords: broilers, final body weight, model efficiency, prediction of growth rate, rice hull