فهرست مطالب

تولیدات دامی - سال بیستم شماره 3 (پاییز 1397)

مجله تولیدات دامی
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم آرین فر، محمد رکوعی *، غلامرضا داشاب، هادی فرجی آروق صفحات 351-363
    هدف از این تحقیق، مقایسه برخی توابع غیرخطی (وود، دها نوا، ویلمینک، علی- شفر، کاپیو بورلینو، کوبی- لیدو، دایجکسترا، روک، گوس و نلدر) برای توصیف منحنی تولید شیر سه دوره شیردهی گاوهای هلشتاین ایران بود. به ترتیب از 6079976، 4879486 و 3312416 رکورد روزآزمون شیر 3550 گله مربوط به سه دوره شیردهی اول، دوم و سوم که بین سال های 1362 تا 1396 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده بود، استفاده گردید. میانگین رکوردهای روزآزمون برای این سه دوره به ترتیب 17/31، 08/34 و 83/33 کیلوگرم بود. جهت برازش توابع غیرخطی از بسته نرم افزاری nlmeنرم افزار R (نسخه 3. 4. 3) استفاده شد. توابع غیرخطی توسط چهار معیار نکویی برازش شامل معیار اطلاعات آکائیک (AIC) ، معیار اطلاعات بیزی (BIC) ، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و شاخص دوربین- واتسون (DW) با هم مقایسه شدند. تابع روک نسبت به سایر توابع برازش بهتری از شکل منحنی استاندارد تولید شیر سه دوره اول شیردهی گاوهای هلشتاین ایران نشان داد. توابع گوس و روک بالاترین دقت را در پیش بینی زمان رسیدن به اوج تولید، میزان تولید شیر در اوج و تداوم تولید شیر در دوره های مختلف شیردهی نشان دادند اما در کل، تابع روک قدرت پیش بینی بالایی در برآورد توصیف کننده های منحنی تولید شیر داشت. بنابراین بهتر است جهت برازش منحنی تولید شیر گاوهای هلشتاین ایران از این تابع استفاده شود.
    کلیدواژگان: توابع ریاضی، تولید شیر، رکورد روز آزمون، هلشتاین ایران
  • الهه سنجری، مهدیه ضیاالدینی، مسعود اسدی فوزی، علی اسمعیلی زاده کشکوییه * صفحات 365-373
    این تحقیق با هدف بررسی چندشکلی موجود در اگزون شماره یک در ناحیه ترجمه نشده ˊ5 (5'UTR) ژن میوستاتین و ارتباط آن با صفات رشد در بز کرکی رایینی انجام شد. ژن میوستاتین به عنوان عامل ایجادکننده ماهیچه مضاعف شناخته شده است که در آن مجموعه ای از جهش های غیرفعال کننده ژن رخ می دهند و درنتیجه باعث افزایش رشد ماهیچه می شود. برای این منظور، از 150 راس بز کرکی رایینی به صورت تصادفی نمونه خون گرفته شد. سپس DNA ژنومی آنها استخراج شد و تکثیر قطعه ای به طول 701 جفت باز در اگزون یک ژن میوستاتین با استفاده از روش PCR-RFL انجام شد. تجزیه و تحلیل الگوهای باندی منجر به شناسایی سه الگوی باندی AA،AB و BB شد، که فراوانی آنها به ترتیب برابر با 56/0، 33/0 و 11/0 برآورد شد. دو آلل A و B با فراوانی 72/0 و 28/0 در جمعیت مورد مطالعه شناسایی شد. نتایج آنالیز اثرات افزایشی و غلبه ژنی نشان داد اثر ژن میوستاتین بر صفات رشد و اندازه بدن از طریق مکانیسم اثر غلبه است. نتایج نشان داد کلیه صفات رشد مورد مطالعه به جز وزن از شیرگیری ارتباط معنی داری با چندشکلی یافت شده دارند و می توان از این ژن به عنوان یک مارکر مولکولی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اگزون، جهش، رشد ماهیچه، مارکر مولکولی، ماهیچه مضاعف
  • یوسف نادری * صفحات 375-387
    هدف از این تحقیق ارزیابی مدل های تک-صفتی و چند-صفتی در سناریوهای مختلف ژنومی با در نظر گرفتن جانهی جهت برآورد صحت پیش بینی ژنومی و تشخیص وجود اثر متقابل ژنوتیپ و محیط (G × E) بود. داده های ژنومی با تعداد متفاوت جایگاه های صفات کمی (90 و 900) و سطوح مختلف عدم تعادل پیوستگی (کم و زیادLD =) برای تراکم K50 شبیه سازی شدند. سپس به طور تصادفی 90 درصد نشانگرها حذف و در مرحله بعد این نشانگرها از طریق نرم افزار Flmpute (نسخه 2/2) جانهی شدند. میانگین صحت جانهی در سناریوهای با LD زیاد و کم به ترتیب 976/0 و 943/0 بود. در همه سناریوهای شبیه سازی شده تفاوت جزئی بین صحت ژنومی داده های اصلی و جانهی مشاهده شد. صحت ژنومی با کاهش سطح LD، وراثت پذیری و همبستگی ژنتیکی بین صفات کاهش یافت. استفاده از مدل چند-صفتی نسبت به مدل تک- صفتی باعث افزایش صحت ژنومی شد. سطح LD و همبستگی ژنتیکی بین محیط های مختلف، در صورت وجود اثر متقابل محیط و ژنوتیپ نقش مهمی را ایفا کردند. لحاظ کردن اثر متقابل ژنوتیپ و محیط و تاثیر آن بر افزایش صحت ژنومی از یک طرف و جانهی تراشه های با تراکم کم به تراکم زیاد (خصوصا در سناریوهای با LD بالا) جهت کاهش هزینه های ژنومی از طرف دیگر، می تواند راه حل مناسب و کاربردی جهت بهبود انتخاب ژنومی باشد.
    کلیدواژگان: صحت جانهی، صحت ژنومی، عدم تعادل پیوستگی، مدل حیوانی چند صفتی، همبستگی ژنتیکی
  • نوید گلستانی، مجتبی کافی، محمد دادپسند *، اصغر مقیسه صفحات 389-399
    هدف از این پژوهش، بررسی شیوع و عوامل خطر سندرم واکلی در گاوهای هلشتاین استان اصفهان بر اساس اطلاعات زایش و تلقیح زایش های یک تا هفت، سال های 1372 تا 1392 از 91727 گاو مربوط به 62 گله بود. گاوهای بدون علایم بالینی مشخص، که برای آبستنی دست کم نیازمند سه تلقیح بودند، واکل در نظر گرفته شدند. یک مدل رگرسیون لجستیک چندمتغیره برای تعیین کمیت عوامل خطر مربوط به واکلی در نظر گرفته شد. میانگین کمترین مربعات تعداد تلقیح به ازای هرآبستنی برای گاوهای طبیعی 15/0±15/2 و برای گاوهای واکل 15/0±54/2 و میانگین های تصحیح نشده به ترتیب 73/2 و 28/3 تلقیح بود. گله، تولید شیر، فصل زایمان و فصل نخستین تلقیح، سخت زایی، مرده زایی، سقط و تعداد روز از زایمان تا اولین تلقیح، مهم ترین عوامل خطر برای سندرم گاو واکل بودند. متوسط شیوع واکلی 7/43 درصد و در محدوده 8/27 تا 2/55 درصد برآورد شد. سخت زایی و مرده زایی شانس ابتلا به واکلی را به ترتیب 39 و 11 درصد افزایش داد (01/0 >P). شانس واکل شدن گاوهای پرتولید 79 درصد بیشتر از گاوهای کم تولید بود (01/0 > P). شانس واکل شدن گاوهایی که در دوره پیشین واکل بودند، 28 درصد بیشتر از گاوهای غیرواکل بود. مقدار چربی شیر و طول دوره خشکی، اثر معنی داری بر واکلی گاوها نداشتند. بر اساس نتایج این تحقیق، در نظر گرفتن دست کم 75 روز برای نخستین تلقیح پس از زایش و اولین تلقیح پس از زایش در فصل های خنک تر، کاهش سخت زایی و بهبود مدیریت تولیدمثلی برای گاوهای پرتولید، می تواند در کاهش سندرم واکلی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سندرم گاو واکل، عوامل خطر، گاو شیری، نسبت بخت
  • علی اشرافیان *، ناصر امام جمعه کاشان، رستم عبدالهی آرپناهی، محمد باقر صیادنژاد صفحات 401-409
    به منظور تعیین تعداد رکورد روز آزمون مناسب برای آزمون نتاج گاوهای نر هلشتاین از 732140 رکورد روز آزمون تولید شیر زایش اول مربوط به 73214 راس گاو شیری از 62 گله طی سال های 1371 الی 1395 که توسط مرکز اصلاح نژاد کشور جمع آوری شده بود، استفاده شد. همبستگی پیش بینی ارزش ارثی (EBV) گاوهای نر با استفاده از 10 رکورد روز آزمون دختران آنها با تعداد متفاوت رکورد روز آزمون، مقایسه شد. همبستگی EBV گاوهای نر هلشتاین در حالت استفاده از 10 رکورد روز آزمون از هر گاو شیری با EBV حاصل از تعداد رکورد روز آزمون زوج، فرد، (دوم، سوم، دهم) ، (دوم، پنجم، هفتم) و (دوم، ششم) به ترتیب 99/0، 98/0، 98/0، 97/0 و 94/0 برآورد شد. نتایج نشان داد در ارزیابی ژنتیکی گاو های نر هلشتاین با استفاده از مدل رگرسیون تصادفی می توان برای کاهش هزینه رکوردگیری، کاهش حجم فایل اطلاعات و کم کردن فاصله نسل فقط از رکوردهای روز آزمون دوم، پنجم و هفتم به جای 10 رکورد روز آزمون استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آزمون نتاج، ارزش ارثی، فاصله نسل، گاو شیری، هلشتاین
  • سکینه دهقان، امیر موسایی *، امیدعلی اسماعیلی پور، ارسلان برازنده صفحات 411-424
    به منظور بررسی اثر تغذیه مکمل روی - متیونین بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی خوراک، فراسنجه های تخمیری شکمبه و برخی متابولیت های خون، آزمایشی روی 15 راس بره نر کرمانی با میانگین وزن اولیه 88/0±1/32 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار به مدت هشت هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشیشامل جیره پایه فاقد مکمل روی (شاهد) ، جیره پایه حاوی 50 میلی گرم روی در کیلوگرم جیره از مکمل روی-متیونین و جیره پایه حاوی 100 میلی گرم روی در کیلوگرم جیره از مکمل روی - متیونین بود. نتایج آزمایش نشان داد که بره های تغذیه شده با جیره حاوی 100 میلی گرم مکمل روی، مصرف خوراک روزانه کمتری از تیمارهای دیگر داشتند (01/0>P). بره هایی که در جیره خود 50 میلی گرم روی دریافت کردند، افزایش وزن روزانه بالاتری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0>P). بره هایی که در جیره خود مکمل روی - متیونین دریافت کردند (50 یا 100 میلی گرم در کیلوگرم) ضریب تبدیل بهتری داشتند (05/0>P). قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) در بره های تغذیه شده با جیره حاوی 50 میلی گرم مکمل روی بیشتر از بره های گروه شاهد بود (05/0>P). با وجود این، تفاوتی در قابلیت هضم چربی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. تغذیه مکمل روی - متیونین تاثیری بر pH و مقدار نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و غلظت سرمی گلوکز، پروتئین تام، تری گلیسرید و اوره بره ها نداشت. براساس نتایج این پژوهش، استفاده از 50 میلی گرم مکمل روی در هر کیلوگرم جیره، قابلیت هضم مواد مغذی خوراک را افزایش داده و در مقایسه با 100 میلی گرم از این مکمل، تاثیر بهتری بر عملکرد رشد بره های پرواری دارد.
    کلیدواژگان: افزایش وزن، بره پرواری، روی آلی، فراسنجه های بیوشیمیایی، قابلیت هضم
  • علی کهیانی، غلامرضا قربانی، مسعود علیخانی، ابراهیم قاسمی، علی صادقی سفیدمزگی، سیدمحمود نصراللهی * صفحات 425-435
    این مطالعه به منظور بررسی الیاف نامحلول در شوینده خنثی غیر قابل هضم (iNDF) و سایر مولفه های نوین هضم الیاف در نمونه هایی یونجه خشک، ذرت سیلوشده، کاه گندم، تفاله چغندرقند و سبوس گندم موجود در یک دامداری گاو شیری انجام شد. با استفاده از روش کیسه گذاری در دو راس گاو هلشتاین غیر شیرده مجهز به فیستولای شکمبه ای، الیاف نامحلول در شونده خنثی هضم نشده پس از 288 ساعت (uNDF) به عنوان شاخصی از iNDF اندازگیری شد. سپس با استفاده از این روش کینتیک هضم پذیری در زمان های مختلف، مقادیر نرخ هضم و مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی هضم شده (NDFD) تعیین و بر اساس آنها مقدار قابلیت هضم NDF در کل لوله گوارش (TTNDFD) پیش بینی شد. یونجه خشک دارای سطح لیگنین و نرخ هضم NDF بیشتر از کاه و ذرت سیلوشده بود. یونجه و کاه در مقایسه با ذرت سیلوشده دارای uNDF بیشتر و NDFD و TTNDFD کمتر بودند. تفاله چغندرقند و سبوس گندم با وجود شباهت در میزان NDF، مقدار لیگنین و uNDF کمتر و نرخ هضم NDF، NDFD و TTNDFD بیشتری در مقایسه با علوفه ها داشتند. در کل مواد خوراکی بررسی شده در این آزمایش دارای تنوع گسترده ای از نظر uNDF، NDFD وTTNDFD بودند که بایستی در زمان استفاده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: الیاف نامحلول در شوینده خنثی هضم نشده، علوفه ها، کینتیک هضم الیاف، گاو شیری، محصولات فرعی
  • ساجده شمس الهی، لیلا حسنوند، حشمت الله خسروی نیا ، بهمن پریزدایان کاوان صفحات 437-449
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سطوح جیره‏ای اسانس نعناع فلفلی بر عملکرد تولیدی و پاسخ ایمنی در مرغ‏های تخم‏گذار تحت تنش القاشده با تزریق دگزامتازون انجام گرفت. آزمایش به‏صورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح بلوک‎های‏ کامل تصادفی با تعداد 90 قطعه مرغ تخمگذار سویه های‏لاین (36W) در شش تیمار و پنج تکرار (شامل سه قطعه پرنده در هر قفس) اجرا شد. اسانس نعناع فلفلی در سطوح صفر، 200 و 400 میلی‏گرم در کیلوگرم به جیره پایه افزوده شد. دگزامتازون در دو سطح صفر و چهار میلی‏گرم در هفته به ازای هر مرغ به صورت زیرجلدی تزریق شد. تزریق دگزامتازون سبب کاهش درصد تولید، تولید توده‎ای تخم، افزایش وزن بدن پرندگان و همچنین افزایش معنی‎دار شمارش ائوزینوفیل های خون، ضریب تبدیل و غلظت پروتئین تام خون در مقایسه با پرندگان شاهد شد (05/0P<). وزن زرده تخم برای مرغ‎های تغذیه شده با جیره حاوی 200 میلی‎گرم اسانس نعناع فلفلی بیشتر از مرغ‎های شاهد بود (05/0P<). عیار آنتی‏بادی علیه ویروس نیوکاسل، آنفلوانزا و گامبرو تحت تاثیر تزرق دگزامتازون، سطوح جیره‎ای اسانس نعناع فلفلی و اثر متقابل این دو قرار نگرفت. به طورکلی، تنش فیزیولوژیک ناشی از تزریق دگزامتازون اثرات منفی بر ضریب تبدیل و تولید تخم در مرغ‏های تخم گذار دارد و افزودن اسانس نعناع فلفلی به جیره‏ غذایی می‏تواند برخی از این اثرات منفی مانند وزن تخم‏مرغ را تا حدودی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، تنش فیزیولوژیک، دگزامتازون، عملکرد تولیدی، مرغ تخمگذار، نعناع فلفلی
  • حسن شیرزادی *، حسین ناصرمنش، علی خطیب جو، کامران طاهرپور، محمد اکبری قرایی صفحات 451-462
    هدف از این آزمایش، بررسی تاثیر اسانس گیاه آرتمیزیا آنوا و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به عنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیک در تغذیه بلدرچین های تخمگذار ژاپنی بود. تعداد 180 قطعه بلدرچین تخمگذار ژاپنی 46 روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار (نه قطعه جوجه در هر تکرار) تا سن 109 روزگی استفاده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه به عنوان گروه شاهد (فاقد افزودنی) ، 2) جیره پایه + اکسی تتراسایکلین (ppm 200) ، 3) جیره پایه + اسانس گیاه آرتمیزیا آنوا (ppm 200) و 4) جیره پایه + پروبیوتیک (CFU1011 × 02/4 در کیلوگرم جیره) بودند. در کل دوره پرورش، استفاده از پروبیوتیک در جیره، در مقایسه با تیمارهای شاهد و آرتمیزیا سبب افزایش معنی داری در توده تخم پرندگان شد (05/0P<). گروه های تغذیه شده با پروبیوتیک و آرتمیزیا در مقایسه با گروه دریافت کننده آنتی بیوتیک از نظر غلظت گلوکز، کلسترل و LDLکاهش معنی داری را نشان دادند (05/0P<). تعداد لمفوسیت در گروه تغذیه شده با جیره حاوی آرتمیزیا در مقایسه با گروه های دریافت کننده پروبیوتیک و آنتی بیوتیک کمتر بود ولی تعداد هتروفیل ها بیشتری داشتند (05/0P<). تعداد گلبول سفید و نسبت هتروفیل به لمفوسیت در پرندگانی که آرتمیزیا دریافت کردند بیشتر از از سایر گروه ها بود (05/0P<). بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس می تواند به عنوان یک محرک رشد در تغذیه بلدرچین های تخمگذار ژاپنی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرتمیزیا آنوا، بلدرچین تخمگذار، عملکرد تولیدی، فراسنجه های خونی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • وجیهه نیکوفرد، اکبر یعقوبفر *، شهاب قاضی هرسینی، علی اصغر ساکی صفحات 463-476
    تاثیر جیره با کیفیت متفاوت پروتئین و مکمل شده با اسیدهای آمینه کریستاله بر عملکرد، پاسخ ایمنی، فعالیت آنزیمی در بافت روده و خصوصیات بستر، با استفاده از تعداد 576 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) ، در یک آزمایش فاکتوریل 4×2 با دو جیره آزمایشی (کیفیت بالا و پایین پروتئین) و چهار سطح اسیدهای آمینه کریستاله (سطح نیاز (توصیه شده) ، بدون اسیدهای آمینه کریستاله مکمل شده، 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیاز) در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار، شش تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیاز (توصیه شده) ، به جیره های حاوی کنجاله کلزا و گندم (منبع پروتئین با کیفیت پایین) سبب افزایش عملکرد (0001/0P<) ، تعداد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت (001/0P<) و کاهش تعداد لنفوسیت (01/0P<) شد. اثر اسیدهای آمینه کریستاله تاثیری بر فعالیت آنزیم آمینوپپتیداز و فعالیت ویژه این آنزیم در ژژنوم نداشت. همچنین، افزودن سطوح 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیاز (توصیه شده) اسیدهای آمینه کریستاله در جیره با کیفیت پایین، ماده خشک، نیتروژن و نیتروژن آمونیاکی بستر را به صورت معنی دار تحت تاثیر قرار نداد. با توجه به نتایج این مطالعه،استفاده از اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح بالاتر از نیاز پرنده به خصوص در جیره های غذایی با کیفیت بالا مانند (کنجاله سویا و ذرت) تاثیری بر عملکرد جوجه های گوشتی ندارد و قابل توصیه نمی باشد.
    کلیدواژگان: آنزیمی اسیدهای آمینه کریستاله، پاسخ ایمنی، جوجه گوشتی، خصوصیات بستر، فعالیت آنزیمی
  • سحر محمدزاده، توحید وحدت پور *، یحیی ابراهیم نژاد صفحات 477-486
    اثرات افزودن ویتامین های 1K و 3K به جیره حاوی کلسیم کم بر ساختار استخوان درشت نی و عملکرد بلدرچین های ژاپنی،در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 192 قطعه بلدرچین با چهار تیمار، چهار تکرار و هر تکرار با 12 قطعه بلدرچین بررسی شد. تیمارها شامل: جیره حاوی سطح توصیه شده کلسیم (شاهد) ، جیره حاوی کلسیم کم (70 درصد سطح توصیه شده) ، جیره حاوی کلسیم کم به علاوه ویتامین 1K و جیره حاوی کلسیم کم به علاوه ویتامین 3K بودند. بلدرچین ها، جیره با کمبود کلسیم را به میزان بیشتری مصرف کردند (05/0P<). با افزودن ویتامین1K به این جیره، مصرف خوراک کاهش یافت. وزن زنده پرندگانی که با جیره حاوی کلسیم کم تغذیه شدند کمتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<.) افزودن ویتامین های 1K یا 3K به جیره با کمبود کلسیم، ضریب تبدیل و وزن زنده را بهبود داد (05/0P<). مصرف ویتامین 3K باعث افزایش حداکثر قطر دیافیز استخوان و مصرف ویتامین 1Kو 3K، سبب افزایش حداقل قطر دیافیز شد (05/0P<). قطر کانال میانی استخوان با مصرف جیره حاوی کلسیم کم افزایش (05/0P<) ولی از این نظر تفاوتی بین پرندگان شاهد و پرندگانی که ویتامین 1K دریافت کردند مشاهده نشد. در پرندگانی که ویتامین 1K دریافت کردند، وزن خاکستر استخوان کمتر و طول استخوان بیشتر از پرندگانی بود که ویتامین 3K دریافت کردند (05/0P<). بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن ویتامین 1K به جیره هایی با کمبود کلسیم سبب بهبود عملکرد گله و صفات فیزیکی استخوان در بلدرچین های ماده می شود.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، درشت نی، کلسیم، ویتامین های K1، K3
  • امین کاظمی زاده، احمد زارع شحنه *، علیرضا یوسفی، حسن مهربانی یگانه، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 487-498
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر کورکومین خوراکی بر فراسنجه های بافت شناسی بیضه خروس های مسن مادر گوشتی سویه راس 308 انجام شد. برای همین منظور از تعداد 12 قطعه خروس مادر گوشتی در سن 48 هفتگی، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار به مدت 13 هفته استفاده شد. تیمارها شامل عدم تغذیه کورکومین (تیمار شاهد) و تغذیه روزانه 10، 20 و یا 30 میلی گرم کورکومین به ازای هر پرنده به صورت مخلوط در جیره پایه بودند. در پایان دوره آزمایش، همه خروس ها کشتار و از بافت بیضه آن ها نمونه برداری شد. میانگین وزن بیضه در خروس های که روزانه 30 میلی گرم کورکومین دریافت کردند، نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0P<). تغذیه روزانه 20 و 30 میلی گرم کورکومین باعث افزایش میانگین قطر لوله های اسپرم ساز نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<). ضخامت بافت پوششی لوله های اسپرم ساز با افزایش سطح تغذیه کورکومین به طور خطی افزایش یافت (05/0P<). تعداد یاخته های اسپرماتوگونی در خروس های تغذیه شده با کورکومین بیشتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). همچنین، تعداد یاخته های لایدیگ در بیضه پرندگانی که روزانه 20 و یا 30 میلی گرم کورکومین دریافت کردند، بیشتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). تیمارهای آزمایشی بر تعداد رگ های خونی بیضه تاثیری نداشتند (05/0P>). بر اساس نتایج این پژوهش، تغذیه روزانه 30 میلی گرم کورکومین فراسنجه های بافت شناسی بیضه خروس های مادر گوشتی مسن را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بافت شناسی، بیضه، خروس، کورکومین
|
  • Maryam Arianfar, Mohammad Rokouei *, Gholamreza Dashab, Hadi Faraji, Arough Pages 351-363
    The objective of this study was to compare some nonlinear functions (Wood, Dhanoa, Wilmink, Ali-Schaeffer, Cappio Borlino, Cobby – Le Du, Dijkstra, Rook, Gous and Nelder) to describe the milk production curve of Iranian Holstein cattle. A dataset consisted of 6079976, 4879486 and 3312416 test-day milk yield records related to first, second and third three lactation periods, respectively, from 3550 herds collecting by the Animal Breeding Center of Iran from 1983 to 2017, were used. The average of test day milk records for three lactation was 31.17, 34.08 and 33.83 kg, respectively. The nlme package of R software (version 3.4.3) was used for fitting nonlinear functions. The nonlinear functions were compared using four goodness of fit criteria, including Akaike’s information criterion (AIC), Bayesian information criterion (BIC), Root mean square error (RMSE) and Durbin-Watson index (DW). The Rook function showed the best fit for the milk production curve shape for three lactations in Iranian Holstein cattle when compared to other functions. The Gous and Rook functions showed the highest accuracy in predicting peak time, peak yield and persistency of milk production parameters in different lactations, but in general, the Rook function has a high predictive value in estimating the milk curve parameter descriptors.Therefore, Rook function is recommended for describing the milk production curve of Iranian Holstein cattle.
    Keywords: Iranian Holstein, Mathematical function, Milk production, Test day record
  • elahe sanjari, mahdiyeh zieaadini, Masood asadi fozi, Ali Esmailizadeh koshkoiyeh * Pages 365-373
    This wok was conducted to identify polymorphisms in the region of the exon 1 in 5'UTR of myostatin gene and their relationships with the growth traitsin Raeini cashmere goats. Myostatin gene has been identified as a factor causing a phenotype known as double-muscling in which a series of mutations render the gen inactivity; therefore, able to increase muscle growth. Blood samples were randomly taken from 150 Raeini cashmere goats. Total genomic DNA was extracted and a 701 bp fragment was amplified from the exon 1 of myostatin gene using PCR-RFLP method. The analysis of band patterns indicated three genotypes including AA, AB and BB with frequencies of 0.56, 0.33 and 0.11, respectively. The A and Balleles had a frequency of 0.72 and 0.28, respectively. The analysis of additive and dominance gene actions revealed that the effect of the myostatin gene on growth traits and body size of Raeini cashmere goats is via the dominance mechanism. The results showed that all growth traits except weaning weight were significantly associated with the identified polymorphisms, thus this gene can be used as a molecular marker in Raeini cashmere goats breeding.
    Keywords: Double- muscling, Exon, Muscle growth, Molecular marker, Mutation
  • Yousef Naderi * Pages 375-387
    The objective of this study was evaluating single-trait and multiple-trait animal models with considering imputation in simulated genomic data to estimate the accuracies of genomic prediction across various genomic scenarios and to detect genotype × environment (G × E) interaction. Genomic data were simulated to reflect variations in number of QTL (90 and 900) and linkage disequilibrium (LD = low and high) using 50K SNP panel. Afterwards, 90 percent of the markers randomly removed and imputation was performed using FImpute software (version 2.2). The average accuracy of imputation for scenarios with high and low LD was 0.976 and 0.943, respectively. In all scenarios, negligible difference on the genomic accuracies was evident, when original genotypes and imputed genotypes were compared. The genomic accuracy reduced with decreasing the LD, heritability and the genetic correlation among the traits. Comparing to single-trait animal model, using multiple-trait animal model increased genomic accuracy. The level of LD and genetic correlation across environments play important roles providing genotype × environment interaction exists. On the one hand, considering genotype × environment interaction and its effect on increasing of genomic accuracy and imputation of low to high density marker panels (especially high LD scenarios) to reduce of the cost of genomic evaluation on the other hand could be a suitable and practical approach to improve genomic selection.
    Keywords: Genomic accuracy, Genomic correlation, imputation accuracy, linkage disequilibrium, Multiple-trait animal model
  • Navid Golestani, Asghar Mogheiseh, Mojtaba Kafi, Mohammad Dadpasand * Pages 389-399
    The aim of this study was to determine the incidence and quantify risk factors associated with repeat breeder (RB) syndrome in Isfahan Holstein dairy cows. Calving and insemination data of parities 1 to 7 on 91727 Holstein dairy cows from 62 herds collected during 1993 to 2013 were used. Cows failed to conceive after three or more regularly spaced services in the absence of detectable abnormalities regarded as RB. A multivariate logistic regression model was used to quantify risk factor associated with repeat breeding. Least squares mean number of services per conception were 2.15 ± 0.15 and 2.54 ± 0.15 for normal and RB cows, and uncorrected values were 2.73 and 3.28 for normal and RB cows, respectively. Herd, milk yield, season of calving and season of first insemination, dystocia, stillbirth, abortion and days from calving to first service were the major factors affecting RB syndrome. Average incidence of repeat breeding was 43.7% (27.8-55.2%). Dystocia and stillbirth increased the odds of being RB by 39% and 11%, respectively (P< 0.01). Risk of being RB in high producing cows increased by 79% compared to cows with low milk yield (P< 0.01). Odds of being RB increased by 28% in cows that was RB in previous parity. Fat yield and length of dry period had no significant effect on being RB. Considering at least 75 days distance between calving and first service, insemination in cool seasons, decreasing dystocia and improving reproduction management of high producing cows, could reduce RB syndrome.
    Keywords: Dairy cows, Odds ratio, Repeat breeder syndrome, Risk factors
  • ali ashrafian *, nasser emam jomeh kashan, Rostam AbdolahiArpanahi, Mohammad Bagher Sayyadnejad Pages 401-409
    In order to determine the optimum number of test-day records for the progeny test program of Holstein bulls, 732,140 milk yield test-day were used. These milk yield test-days, which were related to 73,214 first parity dairy cows belonging to 62 herds, had been collected by the Animal Breeding Center of Iran from 1992 to 2016. The correlation of predicted breeding value (EBV) of bulls from ten test-day of their daughters compared with EBV predicted from different number of recorded test-days. The Correlation of predicted EBV from ten test-days with EBV from even, odd, (second, fifth, seventh), (second, fifth, tenth) and (second, sixth) test-day records were estimated to be 0.99, 0.98, 0.98, 0.97 and 0.94 respectively. The results showed that to reduce cost of recording, number of records and generation interval in EBV prediction of bulls with random regression model it is possible to use only second, fifth and seventh test-days instead of ten test-days.
    Keywords: breeding value, Dairy cow, generation interval, Holstein, progeny test
  • Sakineh Dehghan, Amir Mousaie*, OmidAli Esmaeilipour, Arsalan Barazandeh Pages 411-424
    In order to investigate the effect of feeding zinc-methionine (Zn-Met) supplementation on growth performance, nutrients digestibility, ruminal fermentation parameters and some blood metabolites, an experiment was conducted on fifteen Kermani male lambs with average initial body weight of 32.1 ± 0.88 kg as a completely randomized design with 3 treatments and 5 replicates for 8 weeks. The experimental treatments were basal diet without supplemental Zn (Control), basal diet plus 50 mg Zn/kg diet of Zn-Met, and basal diet supplemented with 100 mg Zn/kg diet of Zn-Met. The results showed that lambs fed with 100 mg/kg diet of Zn supplementation had lower feed intake than the other treatments (P<0.01). Lambs received 50 mg Zn /kg of diet had higher average daily gain than those on control diet (P<0.05). Lambs fed with Zn supplementation (50 or 100 mg/kg) had better feed conversion ratio than the control group (P<0.05). The apparent digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber (NDF) was higher in lambs fed 50 mg/kg of Zn supplementation than those of the control (P<0.05). However, no difference in fat and acid detergent fiber (ADF) digestibility was observed between treatments. Additionally, feeding Zn-Met supplementation diet had no significant effect on pH and ammonia nitrogen of ruminal fluidas well as serum glucose, total protein, triglyceride and urea concentrations of lambs. According to these results, feeding 50 mg/kg diet of Zn supplemented increases feed nutrients digestibility and compared with 100 mg of the supplement, has better effects on growth performance of fattening lambs.
    Keywords: biochemical parameters, Digestibility, Fattening lamb, Organic zinc, Weight gain
  • Ali Kahyani, G. R. Ghorbani, M. Alikhani, E. Ghasemi, A. Sadeghi, Sefidmazgi, Sayyed Mahmoud Nasrollahi * Pages 425-435
    The study was conducted to evaluate indigestible neutral detergent fiber (iNDF) and other related parameters of fiber digestibility of alfalfa hay, corn silage, wheat straw, beet pulp, and wheat bran of a dairy farm. Using two cannulated non-lactating Holstein cows and in situ method, undigested neutral detergent fiber (uNDF) after 288 h was measured as indicator of iNDF. Then with evaluating the kinetic of fiber digestibility in several time points, the rate and extent of NDF digestibility (NDFD) were measured according to newly-developed equations. The measured NDFD was used for estimation of total tract NDF digestibility (TTNDFD). Alfalfa hay had a greater amount of lignin as well as greater rate of NDF digestion than corn silage and wheat straw. Alfalfa hay and wheat straw, compared with corn silage, had a greater amount of uNDF and lower NDFD and TTNDFD. In spite of having relatively similar amount of NDF, the beet pulp and wheat bran had lower amounts of lignin and uNDF, while greater rate and extent of NDF digestibility as well as TTNDFD than forages. Overall, the considered fibrous feedstuffs showed a considerable variation in uNDF, NDFD, and TTNDFD that must be considered at the time of use.
    Keywords: undigested neutral detergent fiber, forages, kinetic of fiber digestibility, Dairy cows, byproducts
  • Sajedeh Shamsollahei, Leila Hassanvand, bahman parizadian, Heshmatolah Khosravi niya * Pages 437-449
    This study was conducted to evaluate the effects of dietary inclusion of peppermint essential oils (PEO) on productive performance and immune response in laying hens imposed to dexamethasone-induced stress. The experiment was performed in a 2×3 factorial arrangement in a randomized complete block design with 90 Hy- Line (W36) laying hens in 6 treatments and 5 replicates of 3 birds in each. Peppermint essential oil was included into a basal (control) diet at 200 and 400 mg/kg. Dexamethasone was injected subcutaneously in two levels of 0 and 4 mg per bird/ week. Dexamethasone injection decreased egg production, egg mass and body weight gain while increased feed conversion ratio, eosinophil count and serum total protein concentration compared with control birds (P < 0.05). Egg yolk weight was greater in birds fed with diets containing 200 mg/ kg PEO compared with control birds (P < 0.05). Dexamethasone, peppermint essential oil as well their interaction exhibited no significant effect on antibody titer against Newcastle, Influenza and Gambro viruses (P > 0.05). In conclusion, dexamethasone-induced stress exhibited an adverse impact on feed conversion ratio and egg production in laying hens and inclusion of PEO at 200 mg/ kg modulated, in part, certain negative effects including egg weight of hens.
    Keywords: Dexamethasone, Immune responce, Laying Hen, Peppermint, Physiological Stress, Productive performance
  • Hassan Shirzadi*, Hossein Nasermanesh, Ali Khatibjoo, Kamran Taherpour, Mohammadi Akbari Gharaei Pages 451-462
    The purpose of this experiment was to examine the effects of Artemisia Annua L. essential oil (AAEO) and probiotic (lactobacillus acidophilus) as an alternative to antibiotic in feeding laying Japanese quails. A total of 180 46-d-old laying Japanese quails were randomly allocated to 4 dietary treatments in a completely randomized design with 4 replicates of 9 birds, and the experiment lasted up to 109 days of age. The experimental diets were: 1–basal diet as control group (without additive), 2–basal diet plus oxytetracycline (200 ppm), 3–basal diet plus AAEO (250 ppm) and 4– basal diet plus probiotic (4 CFU per kg diet). Results showed that the use of probiotic caused an increase in the egg mass, when compared with control and AAEOtreatments at entire period (P<0.05). The groups fed probiotic and AAEO showed a significant decrease in the serum glucose, cholesterol and LDL levels when compared with those fed antibiotic (P<0.05). Moreover, the group fed AAEO had low lymphocyte and high heterophil counts when compared with those fed diet supplemented with probiotic and antibiotic (P<0.05). In addition, the number of white blood cells and heterophil/lymphocyte ratio in AAEO group were higher than other groups (P<0.05). It can be concluded that lactobacillus acidophilus could be used as a growth promoter in feeding laying Japanese quails.
    Keywords: Artemisia annua, Blood parameters, Lactobacillus acidophilus, laying quail, production performance
  • Vajiheh Nikoofard, Akbar Yaghobfar *, Shahab Ghazi Harsini, Ali Asghar Saki Pages 463-476
    The effect of diet with different protein quality andsupplemented with crystalline amino acids on performance, immune response, enzyme activity in the intestinal tissue and litter characteristics, using 576 Ross 308 (mixed sex) broiler chickens,in a 2 × 4 factorial experiment with two experimental diets (high and low protein quality) and four levels of crystalline amino acids (recommended levels, without supplemented crystalline amino acids, 10 and 15% higher than the recommended levels)in a completely randomized design with eight treatments, six replicates and 12 chicks per replicate was investigated.The results of this study showed that, adding crystalline amino acids at levels of 10 and 15% higher than the recommended level to diets containing canola meal and wheat (as low quality protein source) caused an increase in performance (P<0.0001), the number of heterophile and heterophile to lymphocyte ratio (P<0.001) and decreased the number of lymphocyte (P<0.01). The treatments with crystalline amino acids hadn’t significant effect on the enzyme activity aminopeptidase and specific activity of the enzyme in jejunum. Also, adding crystalline amino acids at levels of 10 and 15% higher than the recommended level ina low-quality diet were not significantly affected dry matter, nitrogen and ammonia nitrogen in the litter. According to these results, the use ofcrystalline amino acids higher than the recommended levels in the diets with high quality (as maize-soybean meal) has no effect on the performance of broiler chickens and is not recommended.
    Keywords: Broiler chicken, Crystalline Amino Acids, Enzymatic Activity, Immune Response, Litter Characteristics
  • Sahar Mohammadzadeh, Tohid Vahdatpour *, Yahya Ebrahimnezhad Pages 477-486
    Effects of vitamins K1 and K3 addition to a low calcium diet on the structure of tibia bone and performance of Japanese quail were evaluated by using 192 birds in a completely randomized design with four treatments, four replicates and 12 birds per each. The treatments included: diet containing the recommended level of calcium (control), low calcium diet (70% of recommended level), low calcium + vitamin K1, and low calcium diet + vitamin K3. The quails consumed a greater amount of calcium deficiency diet (P<0.05). Feed intake decreased by supplementing diets by vitamin K1. The live weight of birds fed low calcium diet was lower than control birds (P<0.05). The live body weight and FCR improved by supplementing low calcium diet with K1 or K3 (P<0.05). Maximum diameter of diaphysis increased in birds fed on diet containing K3, but the minimum diameter of diaphysis increased by feeding diets containing K1 or K3 (P<0.05). The bone middle canal increased in birds fed low calcium diet (P<0.05). There had no difference in bone middle canal between birds fed on diet containing K1and control diet. In birds fed K1 supplemented diet the bone ash weight was lower and length of bone was higher than those fed on diets containing K3 (P<0.05).According to the these results, addition vitamin K1 to low calcium diet improves the growth performance and bone physical properties in female quails.
    Keywords: Calcium, Japanese quail, tibia, vitamins K1& K3
  • Amin Kazemizadeh, Ahmad Zare Shahneh *, Ali Reza Yousefi, Hasan Mehrabani Yeganeh, Zarbakht Ansari Pirsaraei Pages 487-498
    The present study was conducted to investigate the effect of dietary Curcumin supplementation on histological parameters of testis in aged Ross 308 broiler breeder roosters. A total of twelve 48-week old broiler breeder roosters in a completely randomized design were randomly assigned to four treatments and three replicates during a 13 weeks of experimental period. Treatments included no dietary Curcumin supplementation (control group), and daily supplementation of 10, 20, and 30 mg Curcumin/birds as mixed in the basal diet. At the end of the experimental period, all of the roosters were slaughtered, and testis tissue samples were collected. Testicular weight was higher in the roosters that daily received 30 mg Curcumin compared with the control group (P<0.05). Dietary supplementation of 20 and 30 mg Curcumin/day increased the diameter of seminiferous tubule compared to the control group (P<0.05). Seminiferous epithelium thickness was dose-dependently increased in Curcumin-supplemented birds compared to the control group (P<0.05). The number of spermatogonia cells was increased in all treatment groups compared to the control group (P<0.05). The number of Leydig cells was also increased in roosters received 20 and 20 mg Curcumin/day compared to the control birds (P<0.05). However, treatments did not affect the number of testis blood vessels (P>0.05). According to the results of the present study, dietary supplementation of 30 mg Curcumin/day/bird improves testis histological parameters in aged broiler breeder roosters.
    Keywords: anti-oxidant, Curcumin, Histology, rooster, Testis