فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 35 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
  • امیر زند صفحات 7-10
    اصلاح نژاد (Eugenics) یک جنبش زیستی اجتماعی است که بر بهبود ترکیب ژنتیکی یک جمعیت تاکید دارد و برای این کار قائل به مداخلات گسترده در جمعیت های بشری است، اگرچه اصلاح نژاد در ابتدا مبتنی بر نظریات توارث مندل شکل گرفت، ولی به مرور تغییرات زیادی کرد{Blom، 2008 #5;Blom، 2008 #5}. در واقع امروزه تئوری های اصلاح نژاد یک علم زیستی صرف نیستند، بلکه مجموعه ای از مسائل زیستی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی را دربر می گیرند (1). امروزه اصلاح نژاد در ابعاد مختلفی همچنان اجرا می شود، به طوری که برنامه های عقیم سازی اجباری در نقاطی از دنیا با ابعاد مختلف علیه گروه های اقلیت اعمال می شود (2). همچنین ایده های اصلاح نژاد، روش های تشخیصی ژنتیکی به کارگرفته در تکنیک های کمک باروری (Assisted Reproductive Techniques) را متاثر کرده است، به طوری که گاهی یک سلول تخم که دارای صفاتی خاص و متمایز است، جهت کاشت (Implantation) در رحم انتخاب می شود و با انتخاب یکی اقدام به حذف مابقی می شود (3)، حتی سیاست های اصلاح نژاد بر مشاوره های ژنتیکی قبل از ازدواج در تعدادی از کشورها سایه افکنده است (4). همچنین تاریخچه اصلاح نژاد نشان دهنده کارایی آن در ارتقای عملکرد شغلی افرادی است که در ارتباط با معلولان می باشند (5). از اصلاح نژاد در نقاط مختلف دنیا توسط برخی دولت ها حمایت شده است و حتی به عنوان یک فلسفه اجتماعی برای بهبود توارث بشر مطرح شده است، اما اساس این فلسفه مبتنی بر این است که «گروه خاصی از مردم بیشتر تولید مثل داشته باشند و گروهی از آن ها کم تر زادولد کنند» (6). نقدهایی که بر این فلسفه وارد است را می توان به شرح زیر خلاصه کرد: 1 اساس این فلسفه مبتنی بر گروه بندی و طبقه بندی مردم است. با این حساب، افراد فقیر، مبتلایان به عقب ماندگی ذهنی، نابینایی، ناشنوایی یا نقص تکاملی و حتی برخی گروه های نژادی در طبقه کم برخوردار (Disadvantage) قرار می گیرند. همانطور که آلمان نازی اقدام به چنین کاری کرد.
  • مقاله پژوهشی
  • سید زهرا معصومی، فائقه گل علیزاده بی بالان*، قدرت الله روشنایی صفحات 11-30
    زمینه و هدف
    بررسی عملکرد اخلاقی دانشجویان مامایی، به عنوان کارکنان آتی سیستم خدمات بهداشتی درمانی از مسائل مهم و ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای مامایی و برخی عوامل مرتبط با آن، توسط دانشجویان مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی همدان انجام گرفت.
    روش
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 125 نفر از دانشجویان مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان که در نیمسال دوم 94-1393 دوره کارآموزی خود را در بیمارستان های آموزشی شروع نموده بودند، به شیوه سرشماری انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها عبارت از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 6 حیطه و 40 سوال درباره کدهای اخلاق مامایی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
    ملاحظات اخلاقی: پس از اخذ مجوز از کمیته اخلاق در پژوهش، دانشگاه علوم پزشکی همدان، بیان اهداف پژوهش، تاکید بر محرمانه ماندن اطلاعات، و کسب رضایت آگاهانه کتبی، پرسشنامه ها جهت تکمیل در اختیار دانشجویانی که تمایل به همکاری داشتند، قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن دانشجویان مامایی شرکت کننده در پژوهش 5/9±25/4 سال بود. میزان رعایت هر حیطه به تفکیک عبارت بود از: میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای در حیطه توجه به حقوق خود 89/4 درصد، تعهدات حرفه ای 86/7 درصد، ارتباط با دانشجویان دیگر 85/2 درصد، رائه خدمات به مددجو و همراهان وی 83/6 درصد، آموزش و پژوهش 81/7 درصد، و مدیریت 79/5 درصد. بین ترم تحصیلی (0/02=p)، مقطع تحصیلی (0/04=p)، سابقه کار (0/01=p)، وضعیت تاهل (0/02=p) و قومیت (0/01=p) با رعایت کدهای اخلاق حرفه ای ارتباط آماری معنی دار وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه بر لزوم افزایش دوره های آموزشی دانشجویان مامایی با کدهای اخلاق حرفه ای به ویژه در حیطه های اساسی، تاکید می نماید. با توجه به اهمیت اخلاقی تکریم زنان باردار و نقش آن در تحول نظام سلامت، برنامه ریزی برای آموزش اخلاق حرفه ای به ویژه در حیطه های کم تر رعایت شده و نیز مهیانمودن شرایط لازم از جمله جایگاه حرفه مامایی در ارتقای سلامت باروری به منظور رعایت کدها و هنجارهای اخلاقی توسط فارغ التحصیلان این رشته ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاق، مامایی، اخلاق حرفه ای
  • احسان فخری، رویا اشراقی سامانی*، یاسان پوراشرف صفحات 31-50
    زمینه و هدف
    رعایت نظام نامه اخلاق حرفه ای و رضایت مندی بیماران در حرفه پزشکی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کیفیت خدمات ادراک شده بر میزان رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان شهرستان ایلام انجام شده است.
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس بر روی 381 نفر از بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان شهرستان ایلام انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری و محتوا، و همچنین پایایی آن تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمون رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
    ملاحظات اخلاقی: پس از بیان اهداف پژوهش، تاکید بر محرمانه ماندن اطلاعات، و جلب رضایت شفاهی بیماران جهت شرکت در پژوهش، پرسشنامه ها جهت تکمیل توزیع گردید.
    یافته ها
    کیفیت خدمات اداراک شده در ابعاد قابلیت اعتماد، اطمینان دهی، همدلی، پاسخگویی و عوامل فیزیکی بر رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان شهرستان ایلام تاثیر مستقیم داشت (0/001=p). با افزایش سن مراجعه کنندگان رضایت مندی آنان افزایش یافت، اما با افزایش سطح تحصیلات و قرارگیری تحت پوشش بیمه تکمیلی رضایت مندی آنان کاهش می یافت. بر اساس تحلیل رگرسیون، بعد قابلیت اعتماد کیفیت خدمات ادراک شده نسبت به سایر ابعاد بیشترین تاثیر و بعد عوامل فیزیکی کم ترین تاثیر را بر رضایت مندی بیماران داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که قابلیت اعتماد نسبت به سایر ابعاد دارای بیشترین اثر بر رضایت مندی بیماران می باشد. از این رو پزشکان با در نظرگرفتن حقوق و انتظارات بیماران می توانند از طریق ارتقای کیفیت خدمات، زمینه لازم را برای جلب رضایت مندی بیشتر آنان را فراهم آورند. همچنین لازم است تا پزشکان علاوه بر عمل به وظایف حرفه ای بر اساس حقوق و تکالیف، فضایل و ارزش های اخلاقی نظیر مراقیت، صداقت، دلسوزی و همدلی را در درمان بیماران مراجعه کننده مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی بیمار، اعتماد، کیفیت خدمات درک شده، مطب پزشکی
  • مقاله مروری
  • محمدحسین عرفان منش، محمود عباسی* صفحات 51-76
    روش های تشخیص بیماری که بر روی جسم انسان یا حیوان اعمال می شوند در قوانین اکثر کشورها از جمله کنوانسیون اروپایی ثبت اختراع، صراحتا از محدوده اختراعات قابل ثبت استثنا شده اند، اما پیشرفت فزاینده علم و فناوری و در نتیجه ظهور طیف وسیع و متنوعی از ابداعات پزشکی منجر به پیچیدگی و دشواری در تعیین مصادیق روش های استثنا شده گشته است.
    در این میان، رویکرد محاکم ثبت اختراع در پاسخ به سه سوال بحث برانگیز بوده است: اولا مقصود از روش های تشخیص بیماری استثناشده در کنوانسیون چیست؟؛ ثانیا آیا در استثناشدن روش های تشخیص بیماری، انجام روش ابداعی توسط اشخاص خاص (مثلا پزشکان) موضوعیت پیدا می کند؟؛ ثالثا با توجه به این که روش استثناشده الزاما می بایستی بر روی جسم انسان یا حیوان اعمال شوند، معیارهای تعیین روش های تشخیص بیماری بر روی بدن چیست؟
    پاسخ به این سه سوال، چالش برانگیز بوده و موضوع آرای ناهماهنگ و بعضا متناقض در مراجع و محاکم اروپایی ثبت اختراع بوده است.
    این مقاله تلاش می کند تا با مطالعه آرای برجسته هیات های فنی و عالی تجدید نظر به بررسی نحوه برخورد و عملکرد نظام ثبت اختراع اروپا در ارتباط با روش های تشخیص بیماری بپردازد.
    کلیدواژگان: تشخیص بیماری، روش های تشخیص بیماری، قابلیت ثبت، استثنائات حمایت، مصلحت عمومی
  • مقاله پژوهشی
  • امیر واحدیان عظیمی*، فروزان اکرمی، محمدرضا حاجی اسماعیلی، محمود عباسی، لیلا صفایی پور، محمد فانی، مرتضی عبدالجباری، سید مرتضی حسینی، فرزانه باقرنژاد، علی اکبر شاه حسینی صفحات 77-115
    زمینه و هدف
    سلامتی مفهومی کل نگر بوده که دربرگیرنده ابعاد جسمی، اجتماعی، فرهنگی، عاطفی، معنوی، روحی، عرفانی، باطنی، ارتباطی و شناختی است. از ابعاد یادشده، سلامت معنوی مفهومی است که کم تر درک شده و چالش های بیشتری در مورد آن وجود دارد. هدف مطالعه حاضر تبیین مفهوم سلامت معنوی است.
    روش
    در این مطالعه چندروشی از روش مرور روایتی با جستجوی سه مرحله ای در پایگاه اطلاعاتی جهاد دانشگاهی تا ابتدای آذرماه 1394 درباره موضوعات مذهب، معنویت، سلامت معنوی، اعتقادات مذهبی و تاثیر سلامت معنوی بر سلامت جسم و روان استفاده شد. همچنین به منظور ارائه مدل مفهومی سلامت معنوی از روش تحلیل مفهوم تکاملی راجرز استفاده گردید.
    ملاحظات اخلاقی: قواعد اخلاقی از جمله صداقت و امانت داری در تحلیل و گزارش متون جستجوشده رعایت گردید.
    یافته ها
    از 3136 مقاله حاصل از جستجوی مرحله اول، 16 مقاله مورد بررسی قرار گرفت که در مجموع سه مضمون کلی مفهوم سلامت معنوی و ابعاد آن، ارتباط سلامت معنوی با دیگر ابعاد سلامت و مدل مفهومی سلامت معنوی استخراج شد.
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه نتایج این مطالعه تعریف اولیه از مفهوم سلامت معنوی و ابعاد آن را ارائه نمود، سلامت معنوی و زیرمجموعه های آن مفاهیمی مبهم بوده که ضرورت تحلیل و بررسی بیشتر آن به منظور تفکیک و جداساختن آن ها وجود دارد. شناسایی و تعریف واضح و دقیق سلامت معنوی با اثرات مشخص شده آن و اعتقادات گسترده مردم به آن می تواند به صورت موثر به عنوان راهبرد مناسبی برای تاثیر بیشتر درمان ها و حتی درمان های غیر دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت معنوی، مرور روایتی، تحلیل مفهوم تکاملی راجرز
  • سیده سارا افرازنده، طیبه میرزایی، بتول پورابولی، سکینه سبزواری* صفحات 117-140
    زمینه و هدف
    عدالت آموزشی فرآیندی است که همه دست اندرکاران آموزش به آن اندیشیده و خواستار برقراری آن در محیط تحت نظارت خود می باشند. وقتی اساتید در تعامل با دانشجویان عدالت را رعایت می کنند، از طریق احساس خودارزشمندی ظرفیت یاری رسانی دانشجویان به یکدیگر و مشارکت و پایبندی آنان به قواعد را افزایش می دهند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عدالت آموزشی با رفتارهای مدنی تحصیلی از دیدگاه دانشجویان، دانشکده پرستاری مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، نمونه پژوهش شامل290 نفر از دانشجویان، دانشکده پرستاری مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان بودند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های عدالت آموزشی (EJQ) و رفتارهای مدنی تحصیلی (ECBQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس) در نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    ملاحظات اخلاقی: پس از بیان اهداف پژوهش، تاکید بر محرمانگی اطلاعات، رضایت شفاهی بیماران برای همکاری و مشارکت در پژوهش کسب شد.
    یافته ها
    میانگین نمره عدالت آموزشی دانشجویان در حد متوسط (86/7±86/15) و میانگین نمره رفتارهای مدنی تحصیلی در حد مطلوب (64/73±65/7) بود. بین عدالت آموزشی و رفتارهای مدنی تحصیلی ارتباط معنی دار وجود داشت (p=0.01). در پاسخ به گویه های پرسشنامه عدالت آموزشی، بیشترین نظرات مخالف به گویه «اساتید به همه دانشجویان به یک اندازه توجه نشان می دهند» و بیشترین نظرات موافق به گویه «امکانات اینترنتی و کتابخانه ای در اختیار همه دانشجویان قرار دارد»، اختصاص داشت. در پاسخ به گویه های پرسشنامه رفتارهای مدنی تحصیلی، پایین ترین نمره به گویه «در محیط دانشگاه ترجیح می دهم، همیشه با دوستانم باشم تا با دیگران» و بیشترین نمره به گویه «در دانشگاه همیشه با دانشجویان و اساتید محترمانه برخورد می کنم»، اختصاص داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشانگر وجود ارتباط مثبت و معنی دار بین عدالت آموزشی و رفتارهای مدنی تحصیلی بود. بنابراین بررسی عوامل موثر در برقراری عدالت آموزشی با توجه به نیازهای ارزیابی شده، جهت برنامه ریزی در راستای ایجاد رفتارهای مدنی تحصیلی در دانشجویان پرستاری و مامایی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، رفتارهای مدنی، تحصیلی، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • مقاله مروری
  • سکینه طاهر خانی* صفحات 141-175
    زمینه و هدف
    خشونت علیه زنان یکی از دلایل جدی ناتوانی و مرگ زنان محسوب می شود که از شیوع بالایی برخوردار است. خشونت علیه زنان از نظر اخلاقی یک موضوع تحقیقاتی حساس به شمار می رود، چراکه می تواند افراد درگیر در تحقیق اعم از محققان و مشارکت کنندگان را در معرض آسیب های جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین ملاحظات اخلاقی در پژوهش های مرتبط با خشونت خانگی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه مروری است. برای دستیابی به متون و مقالات مرتبط از کتب و جستجوی هدفمند پایگاه های داده داخلی و خارجی استفاده شد، سپس متون به دست آمده بر اساس اصول چهارگانه اخلاق زیست پزشکی تحلیل شدند.
    ملاحظات اخلاقی: قواعد اخلاقی از جمله صداقت و امانت داری در تحلیل و گزارش متون جستجوشده و استناددهی به منابع مورد استفاده رعایت گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد افشای اطلاعات در فرآیند رضایت آگاهانه، تضمین ایمنی و محرمانگی، کاهش آسیب به مشارکت کنندگان و گروه تحقیق، تضمین صحت علمی تحقیق و فراهم سازی حمایت از جمله نگرانی ها و ملاحظات اخلاقی عمده در این تحقیقات می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش های مرتبط با خشونت خانگی در صورتی از نظر اخلاقی، به خوبی قابل انجام هستند که چالش های اخلاقی مرتبط از پیش شناسایی و راهکارهای مناسبی برای اداره آن ها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت علیه زنان، اخلاق در پژوهش
  • مقاله پژوهشی
  • محمدحسن صیف صفحات 177-198
    زمینه و هدف
    همگام با گسترش فناوری اطلاعات، مسائل اخلاقی استفاده از فناوری نیز در حال افزایش است. هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل علی تمایل رفتاری اخلاقی در استفاده از فناوری اطلاعات در بین دانشجویان علوم پزشکی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می دادند. برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و جدول کرجسی و مورگان استفاده شد (234 نفر). برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوای و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ احراز گردید. برای بررسی فرضیه ها، از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار آماری 8/50 LISREL استفاده شد.
    ملاحظات اخلاقی: با بیان اهداف و شیوه اجرای پژوهش و اطمینان لازم در خصوص محرمانه بودن اطلاعات، رضایت شفاهی شرکت کنندگان جهت همکاری و شرکت در پژوهش کسب گردید.
    یافته ها
    سه متغیر خودکارآمدی اخلاق رایانه، درک از خطرپذیری و هنجار ذهنی بر تمایل به استفاده اخلاقی، تاثیر مستقیم داشتند که از این میان، خودکارآمدی اخلاق رایانه (0/38=r) بیشترین تاثیر را بر شدت نیاز داشت. همچنین متغیرهای خودکارآمدی اخلاق رایانه، درک از خطرپذیری و هنجار ذهنی بر تمایل به استفاده اخلاقی از طریق متغیرهای نگرش به استفاده اخلاقی و کنترل رفتار اخلاقی تاثیر غیر مستقیم داشتند.
    نتیجه گیری
    برای بهره مندی صحیح از مزایای فناوری اطلاعات، بدون تجربه رفتارهای غیر اخلاقی در محیط های علمی، نیاز به تمرکز بر ارتقای خودکارآمدی اخلاقی و تقویت انگیزه های اخلاقی دانشجویان در استفاده از فناوری اطلاعات و اقدامات پیشگیرانه اجتماعی و فنی می باشد.
    کلیدواژگان: تمایل رفتار اخلاقی، هنجارهای ذهنی، درک از خطرپذیری
  • مقاله مروری
  • علیرضا یزدانیان، مینا عبدالله زاده* صفحات 199-227
    حفظ اسرار بیمار همواره نوعی حق برای بیمار و تکلیف برای پزشک به شمار می رفته است. با این وجود، وظیفه رازداری یک امر مطلق نیست و ممکن است شرایط متعارضی پیش آید که پزشک ناگزیر به نقض رازداری شود. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی مبنای مسوولیت مدنی پزشک، در افشای اسرار بیمار است. بررسی مستندات و قوانین مرتبط بیانگر آن است که در غیر موارد استثنا، افشای سر پزشکی، اخلاقی و جایز نیست و موجب مسوولیت پزشک به جبران خسارت های وارده به بیمار خواهد بود. در خصوص مسوولیت مدنی پزشک، در قوانین ایران، به جبران خسارت به صراحت اشاره نشده است، اما دادگاه پس از احراز ورود ضرر مادی یا معنوی و رابطه سببیت بین فعل نامشروع پزشک و ضرر وارده، با استناد به ماده یک قانون مسوولیت مدنی مصوب 1339 پزشک را مکلف به جبران خسارت می نماید و در نهایت آنچه جبران خسارت زیان دیده را تضمین می کند، بیمه مسوولیت مدنی حرفه ای پزشک خواهد بود.
    کلیدواژگان: رازداری، افشا، اخلاق، ضرر، مسوولیت مدنی، تضمین مسوولیت
|
  • Seyedeh Zahra Masumi, Faegheh Golalizadeh Bibalan, Ghodrat Roshanaei Pages 11-30
    Background And Aim
    Examination of the observance of midwifery code of ethics among midwifery students as future employees of the health system is a necessary issue. This study was carried out with the purpose of investigating midwifery students’ compliance with their professional ethical codes and some of the related factors.
    Methods
    In this descriptive-cross sectional study, 125 midwifery students who were training in Teaching Hospitals of Hamedan University of Medical Sciences in 2015, selected by Census sampling. The data was collected by using of researcher made questionnaire which Consisted of 6 areas and 40 questions about midwifery Code of ethics. Data were analyzed by using SPSS 16 software.
    Ethical considerations: After obtaining permission from the university ethics committee on research, explaining the research goals, emphasizing on confidentiality and obtaining informed consent, questionnaires distributed for completion.
    Findings: The mean age of the midwifery students was 25.4±5.9. The observance rates in each domain were as follows: health care provider’s rights (89.4%), Professional commitments (86.7%), relationship with other students (85.2%), relationship with patients and their families (83.6%), education and research (81.7%), management (81.7%). There was statistical significant relationship between the semester (p=0/02), degree (p=0/04), job experience (p=0/01), marital status (p=0/02), ethnicity (p=0/01) with observance of midwifery code of ethics.
    Conclusion
    The results stressed on the need to increase training courses for midwifery students with midwifery code of ethics, especially, in basic domains. Regarding to importance of respect for pregnant women and its role in health system revolution, Planning for training of professional ethics, especially in less-compliance domains, as well as providing the necessary conditions, including the status of midwifery profession in promoting reproductive health in order to comply with ethical norms and codes by graduates is necessary.
    Keywords: Code of Ethics, Midwifery, Professional Ethics
  • Ehsan Fakhri, Roya Eshraghi Samani *, Yasan Pourashraf Pages 31-50
    Background And Aim
    Observance professional code of ethics and patient satisfaction has a great importance in medical practice. Therefore, this study was carried out to determine of the effect of perceived quality of services on patient satisfaction in in Physician's Offices of Ilam Township.
    Methods
    This cross-sectional study was done by using a convenience sampling method on 381 patients referred to physician's offices of Ilam. Researcher-made questionnaire was used for data collection after gaining the face and content validity, and confirming reliability. Data were analyzed using SPSS SPSS20 and regression analysis.
    Ethical Considerations: After presenting the research objectives, emphasizing on confidentiality and obtaining patient's oral consent to participate in research, questionnaires were distributed.
    Findings: perceived quality of services in dimensions of reliability, trust, empathy, accountability and physical factors effects on patients 'satisfaction referred to doctor's offices of Ilam city, directly (p=0.001). Patients’ satisfaction increased with their age, but decreased by higher educational levels and complementary insurance coverage. Based on regression analysis, the trust or reliability, perceived the greatest impact than other dimensions, and physical factors were the least impact on patient satisfaction.
    Conclusion
    Findings showed the trust and reliability has the greatest impact on patient satisfaction than other dimensions. With regarding to the patients’ rights and expectations, physicians can provide the necessary background to gain patients, satisfaction through improving the quality of services. Also, physicians must consider moral virtues and values such as care, honesty, compassion and empathy in the treatment of patients in their medical practice, in addition to professional duties based on rights and obligations.
    Keywords: Patient Satisfaction, Trust, Service Quality, Physician
  • Mohammad Hossein Erfanmanesh, Mahmoud Abbasi* Pages 51-76
    Diagnostic methods that are practiced on the human or animal body have been explicitly excluded from patentability in most countries’ patent laws including European Patent Convention. However, rapid advances in science and technology, and consequently, the emergence of wide and diverse range of inventions in medical fields, have given rise to the difficulty and complexity of determining the scope of excluded diagnostic methods. Here, the approach of Technical Boards of Appeal to three issues has been controversial. First, what is the definition of “diagnostic method” as intended by the European lawmaker? Whether a claimed method is a “diagnostic method” only if it involves participation of a physician? What criteria can make a claimed method “practiced on the human or animal body” as it is required by the European Patent Convention? The response to these questions has been challenging and caused inconsistency and in some cases contradiction in European case-law. This Article tries to study and analyze the approach of Technical and Enlarged Boards of Appeal in a few key cases toward the patentability of diagnostic methods in Europe.
    Keywords: Diagnosis, Diagnostic Methods, Exceptions of Patent Protection, Public Interest
  • Amir Vahedian, Azimi *, Forouzan Akrami, Mohammad Reza Hajiesmaeili, Mahmoud Abbasi, Leila Safaiepour, Mahdi Fani, Morteza Abdoljabari, Seyed Morteza Hosseini, Farzaneh Baghernezhad, Aliakbar Shahosseini Pages 77-115
    Background And Aim
    Health is a holistic concept, incorporates physical, social, cultural, emotional, spiritual, political, mental, mystical, intrinsic, communicative and cognitive dimensions. From aforesaid dimensions, spiritual health is the least understood and most challenged concept. The aim of the study was to explain the concept of spiritual health.
    Methods
    In this multi methods research, narrative review method was utilized with three-step-searching in scientific information database (SID) up to the November 2015 about religion, spirituality, spiritual health, religious beliefs and the effect of spiritual health on the body and soul health. Also, to demonstrate conceptual model of spiritual health, Rodgers's Evolutionary concept analysis method was used.
    Ethical Considerations: Moral rules such as honesty and integrity were taken into consideration in the analysis and report of searched literature.
    Results
    From 3136 articles resulting from the primary search in the step one, 16 articles were scrutinized, totally, three themes including spiritual health concept and its dimensions, spiritual health relationship with others health dimensions and health concept model were extracted.
    Conclusion
    Although, the results of the study provide preliminary definition of spiritual health concept and its dimensions; spiritual health and its sub-categorizations, are ambiguous concepts with unclear domains so that, there is a necessity for more analyzing and investigation to indiscriminate and discern it. Exact definition and identification of spiritual health with ascertained effects and extensive beliefs of people to it; can effectively be conducted as an appropriate strategy for more influences of treatments and even non-drug treatments.
    Keywords: Spirituality, Spiritual Health, Narrative Review, Rodger's Evolutionary Concept Analysis
  • Seyyedeh Sara Afrazandeh, Tayebeh Mirzaei, Battol Pouraboli, Sakineh Sabzevari* Pages 117-140
    Background And Aim
    Educational justice is the process that is paid attention by all of the persons who are involved in education and are interested in its establishment. When teachers consider educational justice in interaction with students, they will improve sense of assistance, cooperation and bound to rules between them, through creating of their self-worth. The purpose of this study is determining of the relationship between educational justice and educational- citizenship behavior from viewpoint of educating students in school of nursing and midwifery, Kerman university of Medical Sciences.
    Methods
    This research is a descriptive-analytic study; the sample size was included of 290 students of Razi nursing and midwifery school. Educational justice and educational citizenship behavior questionnaires were used for data gathering. Data were analyzed using descriptive and analytic statistical tests (independent t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient) by SPSS 18 software.
    Ethical considerations: After presenting the research objectives, emphasizing on confidentiality, patient's oral consent to participate in research was obtained.
    Findings: Mean score of educational justice (86.86) was in medium level and Mean score of educational citizenship behavior (65.64±7.73) was desirable. There is a significantly positive relation between score of educational justice and educational citizenship behavior of students (P=0.01). Examining the answers to the statements of the educational justice questionnaire showed that most negative views allocated to the item "Teachers pay attention to all students equally" and most compatible views allocated to the item "online library facilities are available to all students". Examining the answers to the statements of educational citizenship behaviors questionnaire showed that most opposite views allocated to the item "I prefer the university environment, always with my friends and not with others" and most compatible views allocated to the item "I am always respectful to students and teachers in the University".
    Conclusion
    The study findings showed a positive and significant relationship between educational justice and educational citizenship behaviors. So, it seems necessary to investigate the influencing factors on establishment of educational justice in order to planning for development of educational citizenship behavior in nursing student based on need assessment.
    Keywords: Educational Justice, Educational Citizenship Behavior, Nursing Students
  • Sakineh Taherkhani* Pages 141-175
    Background And Aim
    Violence against women is one of the serious causes of disability and death of women with a high prevalence rate. Violence against women ethically is a sensitive research topic because it may engender physical, psychological, social and financial costs to those involved in research, to both researchers and participants. This study conducted with the aim of determining the ethical considerations in domestic violence research.
    Methods
    In this review article, study of books and purposeful search of internal and external databases were used for attaining literature and related articles. Then the content of the searched documents were analyzed according to four principles of biomedical ethics.
    Ethical considerations: Moral rules such as honesty and integrity were taken into consideration in the analysis and report of searched literature.
    Findings: Main ethical concerns and considerations in these researches include the disclosure of information in the process of informed consent, ensuring safety and confidentiality, minimizing harm to participants and research team, ensuring scientific integrity, and providing support.
    Conclusion
    Domestic violence research can be conducted well ethically if related ethical concerns in advance are identified and managed by using appropriate strategies.
    Keywords: Domestic Violence, Violence against Women, Research Ethics
  • Mohammad Hasan Seif Pages 177-198
    Background And Aim
    The ethical issue of the usage of Information Technology (IT) seems to be growing as rapidly as the technology development. The aim of this study is presenting a casual model for ethical behavioral intention of information technology among medical Students.
    Methods
    This study is a Cross -Sectional study. The study sample consisted of the students studying at Shiraz University of Medical Sciences. The sample (234 persons) was selected through accidental stratified method, using Table krejcie and Morgan. The data was collected through a questionnaire that made based on standard questionnaires. Content validity was approved by experts and reliability was obtained by Cronbach's alpha. For data analysis, path analysis and LISREL statistical software were used.
    Ethical Considerations: By providing the research objectives and process, emphasizing on confidentiality, participant's oral consent to participate and colaborate in research was obtained.
    Findings: Three variables of computer ethical self-efficacy, perceived risk and subjective norm had a direct effect on ethical behavioral intention; computer ethical self-efficacy had the greatest direct effect (r=0.38) and also computer ethical self-efficacy and subjective norm on ethical behavioral intention through the attitude to ethical use and ethical behavior control had an indirect effect.
    Conclusion
    to fulfiment advantages of the information technology without negative effects of experienced unethical behaveiors in academic environments, we must focus on improving the ethical selfefficacy and strengthing of the ethical motivation among students to use of information technology, and preventive social and technical actions.
    Keywords: Ethics, Information Technology, Behavior Intention, Subjective Norms, Perceived Risk
  • Alireza Yazdanian, Mina Abdolahzade* Pages 199-227
    Keeping the patients secrets has always been a kind of right and has been considered as an obligation for the doctor. Even though, confidentiality is not an absolute matter and under conflicting circumstances the doctor might have to violet confidentiality. This study was carried out with the purpose of assessment of the basis of doctor’civil responsibility if the secrets of the patient have been disclosed. A thorough study in the documents and laws reveals that other than exceptional cases, disclosure of medical secrets is not ethical and allowed and it will cause the doctor to take the responsibility of compensating for the damages and harms that the patient has sustained. Civil responsibility of a doctor for compensating the harms has not been mentioned clearly in Iranian law and legislations, but after it has been proofed in the court that there has been financial and mental harm and there has been causal link between the illegal act of the doctor and the hatms done to the patient, according to the article 1 of the civil liability law, the court will bound the doctor to compensate the damages. Eventually what guaranties the compensation of the harms done to the patient is the professional civil liability insurance of the doctor.
    Keywords: Confidentiality, Disclosure, Ethics, Harm, Civil Responsibility, Responsibility Guarantee