فهرست مطالب

اخلاق پزشکی - پیاپی 38 (زمستان 1395)

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 38 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی / اصیل
  • صمد رحمتی صفحات 7-17
    زمینه و هدف
    گسترش روزافزون استفاده از اینترنت، جستجوهای کنجکاوانه و غیر هدفمند، نه تنها دانشجویان را از رسالت اصلی شان دور می کند، بلکه با اتلاف زمان می تواند تاثیر سویی بر وضعیت تحصیلی و سلامت روانی آن ها بگذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط سرمایه روانشناختی و معنوبت با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی همبستگی تعداد 360 نفر از دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، در نیم سال دوم تحصیلی 94-93 با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله انتخاب و پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت Young، سرمایه روانشناختی Luthans و معنویت Parsian & Dunning را تکمیل نمودند. داده ها توسط نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی Pearson و تحلیل Regression چند متغیره تحلیل گردید.
    ملاحظات اخلاقی: رضایت آگاهانه شفاهی از شرکت کنندگان کسب گردید و به آن ها درباره محرمانگی اطلاعات، اطمینان داده شد.
    یافته ها
    دانشجویان در دامنه سنی 26-18، با میانگین و انحراف معیار 2/21±21/64 قرار داشتند، 62/2 درصد دختر و 37/8 درصد پسر بودند. 30/3 درصد کاربر معمولی اینترنت، 53/9 درصد در معرض خطر و 15/8 درصد معتاد به اینترنت بودند. میانگین و انحراف معیار سرمایه روانشناختی 16/34±72/68 بود که بیشترین میانگین بین مولفه های آن مربوط به تاب آوری با میانگین 40/18 بود. میانگین و انحراف معیار معنویت 18/78±75/35 و اعتیاد به اینترنت 15/75±49/28 بود. بین معنویت و سرمایه روانشناختی و مولفه های آن با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی معنی دار به دست آمد. 42% از کل واریانس اعتیاد به اینترنت توسط معنویت و مولفه های سرمایه روانشناختی تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها بر نیاز به برنامه ریزی برای تقویت پایه های اعتقادی و معنویت از طریق فراهم نمودن محیط های آموزشی دلگرم کننده و حمایتی که معنویت و روحیه مثبت نگری را در دانشجویان افزایش داده و باعث رشد سرمایه های روانشناختی در آن ها گردد، دلالت دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، معنویت، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
  • سمیه محمدی، فریبا برهانی، مصطفی روشن زاده صفحات 19-28
    زمینه و هدف
    حساسیت اخلاقی پرستاران را قادر می سازد تا نیازهای مددجویان شان را تفسیر کرده و مطابق اصول اخلاقی به آن پاسخ دهند که این خود می تواند در پیشگیری از شرایط ایجادکننده دیسترس اخلاقی نقش مهمی داشته باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین دیسترس و حساسیت اخلاقی در پرستاران صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 257 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (خراسان جنوبی) در سال 1394 صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت در دسترس از بین افراد شاغل در بخش های مراقبت ویژه (NICU، ICU، CCU و دیالیز) در کل استان صورت گرفت. ابزار جمع آوری کننده داده ها شامل یک پرسشنامه سه قسمتی: شامل اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه دیسترس اخلاقی Corlyو نسخه کره ای پرسشنامه حساسیت اخلاقی Hun بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد.
    ملاحظات اخلاقی: از کلیه شرکت کنندگان جهت شرکت در مطالعه رضایت شفاهی اخذ شد. همچنین به کلیه پرستاران درباره بی نام بودن پرسشنامه ها و محرمانگی اطلاعات اطمینان خاطر داده شد.
    یافته ها
    بین دیسترس اخلاقی و حساسیت اخلاقی در پرستاران ارتباط معنی داری مشاهده نشد (0/2=P). میانگین دیسترس اخلاقی از کل نمره صفر تا 5 (0/66±3/5) و میانگین دیسترس اخلاقی در بعد شدت 0/75±3/5 و در ابعاد تکرار 0/66±3/54 بود. میانگین حساسیت اخلاقی از کل نمره صفر تا 4 (0/45±3/1) بود. بین دیسترس اخلاقی با سن، تعداد سال های خدمت و همچنین نوع بخش محل خدمت ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (0/05>P). همچنین، ارتباط بین حساسیت اخلاقی نیز با تعداد سال های خدمت معنی دار بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که افرادی که از توان اجرایی کافی برای عملکرد اخلاقی برخوردار نیستند، جدا از سطح بالا یا پایین حساسیت اخلاقی شان دچار دیسترس اخلاقی می شوند. لازم است تا مدیران بیمارستان ها راهکارهایی همانند بررسی دوره ای این پدیده و همچنین، آموزش مدون در این زمینه اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، حساسیت اخلاقی، بخش های مراقبت ویژه، پرستاری
  • حکمت کارگر خرم آبادی، محمدرضا خدابخش، فریبا کیانی صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف ارزیابی اثربخشی مشاوره گروهی بخشش محور مبتنی بر دیدگاه اسلامی بر ترمیم رابطه زناشویی بعد از خیانت همسردر زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی است. جامعه آماری پژوهش زنانی بودند که در تابستان 1394 به دلیل عهدشکنی از جانب همسرشان، به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند. 30 نفر از این زنان به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پس از اجرای پیش آزمون که با استفاده از پرسشنامه بخشش به عمل آمد، گروه آزمایش در 9 جلسه هفتگی، بخشش درمانی مبتنی بر دیدگاه اسلامی شرکت نموده، سپس، پس آزمون با استفاده از همان پرسشنامه بر روی هر دو گروه انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    ملاحظات اخلاقی: پس از بیان اهداف پژوهش، تاکید بر محرمانه ماندن اطلاعات و جلب رضایت شفاهی بیماران جهت شرکت در پژوهش، پرسشنامه ها جهت تکمیل توزیع گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی آزمودنی ها در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 33/41 و 35/32 سال و میانگین طول مدت ازدواج آن ها به ترتیب 11/9 و 33/10 بود. تفاوت معنی داری از نظر ویژگی های جمعیت شناختی بین دو گروه مداخله و کنترل مشاهده نشد (0/05p).
    نتیجه گیری
    یافته ها بر استفاده از روش مشاوره گروهی بخشش محور مبتنی بر دیدگاه اسلامی در طرح ریزی مداخلات درمانی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، بخشش، اسلام، ترمیم رابطه، خیانت همسر
  • فیروزه زارع فراشبندی، آناسیک لاله زاریان، علیرضا رحیمی، اکبر حسن زاده صفحات 37-50
    زمینه و هدف
    رابطه مطلوب پزشک و بیمار و ارائه هرچه صحیح تر خدمات منجر به کنترل و بهبود بیماری می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر رابطه پزشک و بیمار بر رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که بر روی 362 نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز درمانی دولتی شهر اصفهان در سال 1392 انجام شده است. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه lango بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    ملاحظات اخلاقی: رضایت آگاهانه شفاهی شرکت کنندگان کسب و به آنان اطمینان خاطر داده شد که اطلاعات جمع آوری شده محرمانه نگاه داشته خواهد شد.
    یافته ها
    از دیدگاه بیماران بین رفتار اطلاع یابی افرادی که به پزشک خود متکی هستند با افرادی که به پزشک متکی نیستند، در بعد دریافت اطلاعات، تفاوت معنی داری وجود داشت (0/003=P). همچنین بین مشورت با پزشک و سه بعد از ابعاد چهارگانه رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی و بین رضایت از انتقال اطلاعات پزشکی به بیمار با بعد منابع اطلاعاتی رفتار اطلاع یابی بیماران رابطه معنی داری وجود داشت (0/05>P). در بررسی رابطه بین رضایت از انتقال اطلاعات پزشکی به بیمار با رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران، تنها بین مولفه کسب اطلاعات از رسانه های سنتی در افراد راضی و افراد ناراضی از شیوه انتقال اطلاعات از پزشک تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از تاثیر رابطه پزشک و بیمار بر رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران مورد مطالعه بود، لذا توصیه می شود پزشک اطلاعات لازم را در حین مشاوره در اختیار بیماران قرار دهد که این امر مستلزم شناسایی نیازهای اطلاعاتی بیماران و توجه به رفتار اطلاع یابی سلامت آنان است.
    کلیدواژگان: روابط پزشک، بیمار، رفتار اطلاع یابی، دیابت
  • فریبا برهانی، فروزان آتش زاده شوریده، محمد امین پورحسین قلی، سکینه معانی صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    جو اخلاقی مناسب می تواند منجر به افزایش رضایت شغلی کارکنان یک سازمان شود. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین جو اخلاقی محیط کار و رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 79 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1393 انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از سه پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کالن، و شاخص توصیف شغلی سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Stata 13 و در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.
    ملاحظات اخلاقی: از شرکت کنندگان رضایت شفاهی برای شرکت در مطالعه گرفته شد.
    یافته ها
    جو حرفه گرایی با میانگین 3/34، اولین جو حاکم بر بیمارستان های مورد پژوهش بود و جو مستقل با میانگین 2/90، به عنوان آخرین جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان های مورد پژوهش گزارش شد. بیشترین رضایت شغلی شرکت کنندگان مربوط به بعد سرپرست با میانگین 3/54 و کم ترین رضایت شغلی آنان مربوط به بعد پرداخت با میانگین 2/02 بود. بین ابعاد جو اخلاقی محیط کار و رضایت شغلی پرستاران در اکثر ابعاد به استثنای جو مستقل، همبستگی آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    جو حرفه گرایی با بالاترین میانگین نشان می دهد که پرستاران به سطح بالاتری از نیازهایی که مازلو اشاره می کند، برای رضایت شغلی توجه دارند. از آنجایی که همبستگی معنی داری در اکثر ابعاد جو اخلاقی با رضایت شغلی مشاهده شد، می توان نتیجه گرفت که بهبود جو اخلاقی حاکم بر سازمان می تواند منجر به افزایش سطح رضایت شغلی و بهره وری بیشتر سازمان گردد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، شاخص توصیف شغلی، رضایت، پرستاران
  • افشین محمد علیزاده، فرنوش داوری، معصومه منصوری، مونا محمدنیا صفحات 59-68
    زمینه و هدف
    در بیمارستان های دولتی تهدیدات پنهان متعددی وجود دارند که در بروز خطاهای پزشکی موثرند. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی و نوع خطاهای پزشکی در بیمارستان طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در سال 1393 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، از فرم گزارش داوطلبانه خطا، طبق استانداردهای بیمارستان های دوستدار ایمنی بیمار، برای گردآوری داده ها استفاده شد. از میان 300 فرم توزیع شده، 162 فرم گزارش دهی خطا در طول یک سال جمع آوری شد. برای ورود داده ها از کد شناسه هر فرم استفاده شد، سپس از نرم افزار SPSS 19 جهت آزمون های کمی و برای تحلیل علی داده ها از نظرات 10 تن از متخصصان استفاده شد.
    ملاحظات اخلاقی: تکمیل فرم گزارش خطاهای پزشکی به صورت داوطلبانه، بدون درج نام بیمار، فرد گزارش دهنده و بخشی که در آن خطا اتفاق افتاده بود، انجام شد.
    یافته ها
    تعداد کل خطاهای دارویی در طی یک سال 158 مورد بود. فراوانی خطاها، شامل خطای دارویی 38/6 درصد، خطا در فرآیند درمان 36/1 درصد و خطا در ثبت 25/3 درصد بود. آمار حوادث بدون عارضه 33/5 درصد، حوادث با عارضه 15/2 درصد و حوادث ناگوار 1/3 درصد خطاها را تشکیل می دادند. تحلیل خطاهای دارویی بر اساس شش اصل دارودهی شامل: بیمار اشتباه 32/14 درصد، داروی اشتباه 18/7 درصد، دستور اشتباه 15/3 درصد، راه تجویز اشتباه 14/96 درصد، دوز اشتباه 11/9 درصد و زمان اشتباه 7% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    علی رغم اطلاع رسانی و برگزاری جلسات آموزشی، موانعی بر سر راه گزارش دهی خطا در سیستم سلامت وجود دارد. از این رو آموزش اخلاق حرفه ای و رویکرد مدیریت سیستمی خطا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، اشتباه دارویی، مطالعه موردی
  • مقاله مروری
  • شهلا کرانی، فریدون عزیزی، میترا کرانی صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    پیشرفت های اخیر در دانش ژنتیک و فناوری های ملکولی ضمن امکان انجام آزمایشات ژنتیکی برای بسیاری از اختلالات، پرسش ها و چالش های اخلاقی پیچیده ای را مطرح نموده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف مرور ملاحظات اخلاقی آزمایش های ژنتیکی در نوزادان و کودکان انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مروری حاضر با بهره گیری از واژگان کلیدی «آزمایش های ژنتیکی» و «نوزادان» یا «کودکان» و «ملاحظات اخلاقی» یا «غربالگری در نوزادان» و «اخلاق» در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، SID و Google Scholar جستجو و مقالات و متون مرتبط جستجو و مورد تحلیل قرار گرفت.
    ملاحظات اخلاقی: صداقت در گزارش و استناد به متون رعایت گردید.
    یافته ها
    اگرچه استفاده از اصول اخلاقی همیشه پاسخ قطعی به پرسش های دشوار زیست پزشکی نمی دهد، اما این اصول و قواعد می توانند در ارائه راهنمایی برای تصمیم گیری درست سودمند باشند. احترام به استقلال فردی و رضایت، افشای اطلاعات، رازداری و حفظ حریم خصوصی، و عدالت مهم ترین ملاحظات اخلاقی شناخته شده در این مطالعه بودند. آزمایش های ژنتیکی باید به طور کامل و بدون اطلاعات سوءگرانه منتشر شود تا امکان تصمیم گیری های درست را بدهد. تحقیقات باید بر تاثیر مداخلات پیشگیرانه و درمانی ارائه شده و نیز اثرات روانی آزمون ها تمرکز یابند. چنین داده هایی برای تعریف منافع و مضرات تجربی آزمایش های ژنتیک قبل از انجام آن ها لازم است.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که آزمایش ژنتیک برای کودکان و نوجوانان به طور فزاینده ای امکان پذیر گردیده است، توصیه می گردد تا کدهای اخلاقی در آزمایش های ژنتیک کودکان و نوزادان تدوین شده و بر اجرای صحیح آن ها نظارت گردد تا از هر گونه سوء استفاده غیر اخلاقی از این آزمون ها جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: ملاحظات اخلاقی، آزمایش ژنتیک، غربالگری، کودک، نوزاد
  • حسین جعفری، مرتضی خاقانی زاده، جمیله مختاری نوری، مسعود سیرتی نیر صفحات 81-90
    زمینه و هدف
    یک دلیل عمده برای آموزش اخلاق حرفه ای به پرستاران، افزایش آگاهی آنان از ابعاد اخلاقی و افزایش حساسیت اخلاقی آنان است. از این رو مطالعه حاضر با هدف شناخت راهبردهای توسعه آموزش اخلاق پرستاری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری از روش جستجوی نظام مند استفاده شد. مقالات انگلیسی و فارسی از سال 2005 الی 2016 با استفاده از واژگان کلیدی: آموزش، تدریس، حرفه ای گری، اخلاق، پرستاری و پزشکی به صورت جداگانه و سپس ترکیبی در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct، Scopus، Ovid، Proquest، Eric، Pubmed، SID، Irandoc، Iranmedex جستجو شدند. تعداد 1648 مقاله شناسایی گردید که بعد از حذف موارد تکراری و غیر مرتبط با اهداف پژوهش و بر اساس معیارهای ورود و خروج به مطالعه، در نهایت 16 مقاله کاملا مرتبط وارد مطالعه شدند و به مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانت داری در گزارش نتایج و استناددهی به متون رعایت گردید.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق حاکی از وجود راهبردهای متعددی در آموزش اخلاق پرستاری است که تحت عنوان چهار راهبرد توسعه آموزش اخلاق پرستاری به شرح زیر معرفی می شود: برنامه درسی اخلاق پرستاری با رویکرد تلفیقی، آموزش اخلاق پرستاری در تمامی مقاطع تحصیلی (کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکترا)، آموزش بین حرفه ای اخلاق پرستاری، آموزش اخلاق حرفه ای در بالین بیمار.
    نتیجه گیری
    توجه به میزان یادگیری دانشجویان در روش فعلی آموزش اخلاق پرستاری، استفاده از روش های نوین آموزش اخلاق حرفه ای و ارتقای دیدگاه اساتید و دانشجویان مهم ترین عواملی هستند که باید در رشد اخلاق حرفه ای پرستاری مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حرفه ای گری، اخلاق پزشکی، اخلاق پرستاری، آموزش، تدریس
|
  • Samad Rahmati Pages 7-17
    Background And Aim
    The present study aimed to investigate the relationship between the psychological capital and spirituality and Internet addiction in students studying at Jondishapuor University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study, applying a multi-stage cluster sampling method, 360 students in the second semester of the 2014-15 academic year were selected. The participants completed Young’s Internet addiction questionnaire, Luthans’ psychological capital questionnaire, and Parsian & Dunning’s spiritual questionnaire. Running SPSS 20 statistical software, the data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis.
    Ethical Considerations: Verbal informed consent was obtained from the participants and the confidentiality of their information was assured.
    Findings: Students fell in the age range of 18 to 26, with the mean and standard deviation of 21.64±2.21, 62.2% of whom were females and 37.8% were males. 30.3% of them were regular Internet users, 53.9% were at risk, and 15.8% were addicted to the Internet. The mean and standard deviation of psychological capital was 72.68±16.34, the highest mean of the components of which were related to "resilience" with the mean of 18.40. The mean and standard deviation was 75.37±18.78 for spirituality and 49.28±15.75 for Internet addiction. There was a significant negative correlation observed between spirituality and psychological capital and its components with Internet addiction. 42% of the whole variance of Internet addiction was explained by the spiritual and psychological capital components.
    Conclusion
    The findings indicates on a need for planning to strengthen the foundations of faith and spirituality in the students by providing encouragment and supportive learning environments which can enhance spirituality and assertiveness and develop psychological capital.
    Keywords: Psychological Capital, Spirituality, Internet Addiction, Students
  • Somayeh Mohammadi, Fariba Borhani, Mostafa Roshanzadeh Pages 19-28
    Background And Aim
    The present study was carried out aiming to determine the relationship between moral distress and moral sensitivity among nurses.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 257 nurses employed in teaching hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences (South Khorasan) in 2015. Available sampling was done among the nurses working in intensive care units (ICU, CCU, NICU and dialysis) in the whole province meeting the inclusion criteria. The data collection tool was a three-part questionnaire consisting of the demographic information questionnaire, Corly moral distress questionnaire, and the Korean version of the Hun moral sensitivity questionnaire. The collected data were analyzed running SPSS statistical software version 16.
    Ethical Considerations: Written consent was obtained from all participants. Additionally, all of them were assured of anonymity of the questionnaires and confidentiality of the information.
    Findings: There was no significant relationship between moral distress and the nurses’ moral sensitivity (P=0.2). The mean scores (out of 5) were 3.5±0.66 for the total moral distress, 3.5±0.75 for the intensity of moral distress, and 3.54±0.66 for the frequency of moral distress, respectively. The mean for moral sensitivity (out of 4) was 3.1±0.45. There was a statistically significant relationship between moral sensitivity and moral distress with age and years of work experience, and also between moral distress and the type of the ward (P
    Conclusion
    The findings indicates that nurses who do not have sufficient executive power for moral performance will experience moral distress, despite their high and low levels of moral sensitivity. Thus, it is necessary hospital administrators to take some specific measures to carry out periodic evaluation of this phenomenon, and hold some codified trainings in this regard.
    Keywords: Moral Distress, Moral Sensitivity, Critical Care Unit, Nursing
  • Hekmat Kargar Khoram Abadi, Mohammadreza Khodabakhsh, Fariba Kiani Pages 29-36
    Background And Aim
    The present study aimed to evaluate the effectiveness of forgiveness-oriented group counseling based on Islamic perspective to restore the marriage relationship after marital infidelity in married women who referred to counseling centers in Tehran.
    Materials And Methods
    This study is a randomized clinical trial. The statistical population of the study consisted of the women who referred to counseling centers of Tehran in 2015 due to their husbands’ infidelity. Thirty women were randomly assigned into intervention and control groups. Having conducted the pre-test using the forgiveness questionnaires, the intervention group took part in nine weekly sessions of forgiveness therapy based on the Islamic perspective. Then, the post-test was carried out using the same questionnaire for both groups. The data were analyzed in SPSS 18 software using analysis of covariance.
    Ethical Considerations: After presenting the research objectives, emphasizing the confidentiality of the information and obtaining patient's verbal consent to participate in the study, the questionnaires were distributed among the participants to be completed.
    Findings: The mean ages of the participants in the intervention and control groups were 33.41 and 35.32, respectively and the mean durations of their marriages were 9.11 and 10.33 years, respectively. There is no significant difference in demographic characteristics between two groups (P>0.05). The pre-test and post-test mean scores for forgiveness in the intervention group were 18.33 and 34.33, respectively. Forgiveness-oriented group consulting based on Islamic perspective had a significant effect on increasing women's willingness to forgive (P
    Conclusion
    The findings signified using forgiveness-oriented group counseling based on the Islamic perspective in planning therapeutic interventions.
    Keywords: Forgiveness, Group Consulting, Islam, Relationship Restoration, Marital Infidelity
  • Firoozeh Zare, Anasik Lalazaryan, Alireza Rahimi, Akbar Hassanzadeh Pages 37-50
    Background And Aim
    Information transfer based on real needs of the patients is an important part of the medical services. This study aimed to determine the effect of patient-doctor communication on information seeking behaviors of diabetic patients.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was done on 362 diabetic patients receiving care in governmental medical centers supervised by Deputy of Health in Isfahan province- Iran who were selected using disproportionate stratified random sampling. The data gathering tool was the Lango questionnaire which was localized for Iranian society by researchers in 2012. Data were analyzed using SPSS 20 software.
    Ethical Considerations: Patients’ verbal consent was obtained and they were also assured about confidentiality of the information.
    Findings: There was a significant difference between information seeking behavior of people who depend on their physicians for gaining information and those who do not in the terms of information retrieval (P=0.003). There was also a significant relationship between consulting the physician and three of the four dimensions of information seeking behavior of diabetic patients and also between transfer of medical information to the patient and dimension of information sources in patient information seeking behavior (P
    Conclusion
    The findings indicates on the effect of patient-doctor communication on information seeking behavior of patients. It is recommended physician provides information to the patient that requires identifying the information needs of patients and considering their health information seeking behavior.
    Keywords: Physician, Patient Relations, Information Seeking Behavior, Diabetes
  • Fariba Borhani, Forouzan Atashzadeh Shoorideh, Mohammad Amin Pour Hossein Gholi, Sakineh Maani Pages 51-58
    Background And Aim
    Appropriate ethical climate can lead to increased job satisfaction is an organization. The present study aimed to investigate the correlation between ethical climate and job satisfaction of the nurses in Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 79 nurses working in teaching hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2013. The data was obtained using three demographic, Victor and Cullen’s ethical climate, and Job Descriptive Index questionnaires. Data analysis was carried out by running STATA version 13 software at the significance level of 0.05.
    Ethical considerations: Verbal consent for participation was obtained from the participants and they were ensured of the confidentiality and anonymity of the questionnaires.
    Findings: Professionalism atmosphere, with an average of 34.3, was the prevailing atmosphere in the studied hospitals; and independence atmosphere, with an average of 2.90, was reported as the least ethical climate in the hospitals studied. The highest job satisfaction of the participants was related to the supervision, with an average of 3.54, and the lowest job satisfaction was associated with the payment with an average of 2.02. All the aspects of job satisfaction had a significant direct relationship with the interest atmosphere. There was also a significant relationship between all dimensions of job satisfaction with the professionalism atmosphere.
    Conclusion
    Professionalism atmosphere with the highest average displayed that, as Maslow pointed out, the nurses pay attention to a higher level of needs for their job satisfaction. Therefore, improving the prevailing ethical climate can lead to increased levels of job satisfaction and productivity in most organizations.
    Keywords: Ethical climate, Job Descriptive Index, Satisfaction, Nurses
  • Afshin Mohammad Alizadeh, Farnoosh Davari, Masoomeh Mansouri, Mona Mohammadnia Pages 59-68
    Background And Aim
    There are many hidden threats in government-run hospitals that affect the incidence of medical errors. The aim of the present study was to determine the frequency and types of medical errors in Taleghani Hospital affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2014.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, the voluntary error-reporting form was used for data collection in accordance with the standards of the patient-safety-friendly hospitals. Of the 300 forms distributed, 162 error reporting forms were collected during one year, and the data for each form was entered into the software by determining their Identification code. SPSS version 19 software was used for the quantitative tests, and the comments by 10 experts were drawn upon for causal analysis of the data.
    Ethical Considerations: Completion of medical errors form report was carried out voluntarily, anonymously, without naming the error reporter, and the unit where the error had occurred.
    Findings: The total number of errors reported was 158 errors in 2014. Frequency of the errors consisted of medication errors 38.6%, errors in treatment 36.1%, and errors in recording 25.3%, respectively. Events statistics was 33.5% for incident events, 15.2% for accident events, and 1.3% for sentinel events. Medication errors analysis based on the six principles of drug administration included wrong patient (32.14%), wrong drug (18.7%), wrong order (15.3%), wrong prescription (14.96%), wrong dosage (11.9%), and wrong time (7%).
    Conclusion
    Despite informing the people and holding educational sessions, there still remain some barriers to reporting errors in the health system. Hence, professional ethics education and error systematic management approaches are recommended.
    Keywords: Medical Error, Drug Use Error, Case Study
  • Shahla Korani, Fereidoun Azizi, Mitra Korani Pages 69-80
    Background And Aim
    Recent advances in genetics and molecular technologies have raised some complex ethical questions and challenges. This study aimed to review the ethical considerations related to genetic testing in infants and children.
    Materials And Methods
    In this review article, the keywords "genetic testing" AND "infants" OR "children" AND "ethical considerations" OR "neonatal screening" AND "ethics" were searched in PubMed, SID and Google Scholar databases and the relevant literature was determined and analyzed.
    Ethical Considerations: Measures were taken to ensure honesty in reporting and citing the texts.
    Findings: While introducing ethics does not always give definitive answers to the difficult questions of biomedicine, such rules can be helpful in providing some tips for correct decision-making. The most important ethical issues identified in this study included individual autonomy, consent, disclosure of information, confidentiality and privacy as well as justice.
    Conclusion
    Since genetic testing has increasingly become possible for children and adolescents, it is recommended that ethical codes for genetic testing in children and adolescents be developed and their proper implementation be monitored so as to prevent any unethical abuse of such tests.
    Keywords: Ethical Considerations, Genetic Testing, Screening, Child, Infant
  • Hosein Jafari, Morteza Khaghanizade, Jamile Mokhtari Nouri, Masoud Sirati Nir Pages 81-90
    Background And Aim
    A major reason for professional ethics education for the nurses is increasing their awareness about ethical dimensions and moral sensitivity. This study was conducted to recognize developmental strategies of nursing ethics education.
    Materials And Methods
    In this review, the systematic search method was used. Using the keywords of "education, teaching, professionalism, ethics, nursing and medicine" separately and then in combination, in "Science Direct, Scopus, Ovid, Proquest, Eric, Pubmed, SID, Irandoc, Iranmedex" databases, English and Persian articles dating from 2005 to 2016 were searched. 1648 articles were identified. After removing the duplicate and irrelevant papers according to the study inclusion and exclusion criteria, eventually 16 papers were selected and entered the analysis.
    Ethical Considerations: Honesty and integrity were considered in reporting the results and citation of the texts.
    Findings: The findings indicats that multiple strategies are involved in nursing ethics education, which are introduced under four main nursing ethics education development strategies: nursing ethics curriculum with an integrative perspective, nursing ethics education at all educational levels (Associate, Bachelor, Master and PhD), nursing ethics inter-professional education, and professional ethics education at the bedside.
    Conclusion
    Paying attention to the impact of students’ learning on the current method of nursing ethics education, using the modern methods of professional ethics education, and enhancing the teachers’ and students’ attitudes are among the most significant factors to be taken into account in the development of nursing professional ethics.
    Keywords: Professionalism, Medical Ethics, Nursing Ethics, Education, Teaching