فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 43 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/04
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مقاله پژوهشی
  • یوسف خیری، میکائیل صفا، فریده نصیری * صفحه 1
    زمینه و هدف
    مواجهه با سرطان موجب ایجاد بحران در ابعاد جسمی، روانی و معنوی می شود. سلامت معنوی ابعاد مختلف زندگی انسان را هماهنگ می کند و جهت سازگاری با بیماری لازم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابله ای در بیماران مبتلا به سرطان های دستگاه گوارش انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد که در این مطالعه 45 بیمار مبتلا به انواع مختلف سرطان های دستگاه گوارش مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی سال 96 مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از پرسشنامه های سلامت معنوی الیسون، پرسشنامه بخشش ری و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای مذهبی پارگامنت و کوئینیگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون t مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن توسط نرم افزار SPSS 19 استفاده شد. rs=0/61
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین بخشش و سلامت معنوی (rs=0/61 ،P>0/1) ، بین بخشش با راهبردهای مقابله ای مذهبی (rs=0/73 ،P=0/31) و بین سلامت معنوی با راهبردهای مقابله ای مذهبی (rs=0/44 ،P=0/1) رابطه مثبت و معنی دار آماری وجود داشت.
    ملاحظات اخلاقی
    همه افراد مورد مطالعه از محتوای مطالعه آگاهی یافتند و اگر موافق شرکت در مطالعه بودند، فرم رضایت نامه کتبی برای تمامی آن ها تکمیل شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد بیشتر بیماران مبتلا به سرطان از سطح سلامت معنوی بالایی برخوردارند. احساسات مثبت زمینه را برای بروز بخشیدن ایجاد می کند. راهبردهای مقابله ای مذهبی منجر به تجارب هیجانی خوشایندی می گردد و عواطف مثبت نیز در افراد باعث احساس رضایت از زندگی و شکرگزاری و بخشش خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، بخشش، راهبرد مقابله ای، سرطان، دستگاه گوارش
  • احمدرضا کیانی چلمردی *، سعید خاکدال صفحه 2
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین بهزیستی معنوی و آخرت نگری با بهزیستی رون شناختی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بوده است. نمونه پژوهش شامل 111 دانشجو بوده که به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. داده های حاصل از نمونه مذکور با استفاده از آزمون کالموگروف اسمیرنف، همبستگی پیرسون و در ادامه آزمون رگرسیون به روش هم زمان تحلیل شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه بهزیستی معنوی، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و مقیاس آخرت نگری ابراهیمی بهرامی احسان استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بین بهزیستی معنوی و آخرت نگری با بهزیستی روانشناختی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. همچنین خرده مقیاس های سلامت مذهبی، تعالی، آخرت محوری، آمادگی و تکلیف گریزی توانستند بهزیستی روانشناختی را پیش بینی کنند.
    ملاحظات اخلاقی
    قبل از اجرای پرسشنامه ها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانه بودن نتایج به مشارکت کنندگان توضیح داده شد تا با رضایت آگاهانه در تحقیق شرکت کنند.
    نتیجه گیری
    با افزایش بهزیستی معنوی و تاکید بر آخرت نگری و تقویت گرایش های مذهبی در افراد جامعه، می توانیم جامعه ای را به بار آوریم که از بهزیستی روانشناختی بالاتری برخوردار باشد تا هدف های مطلوب در جامعه، چه در سطح فردی، چه خانوادگی و چه اجتماعی و اقتصادی تامین شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، بهزیستی معنوی، آخرت نگری
  • حبیب شارعی نیا، سید حسین ناظمی، الهه خدادادی، محبوبه گنجی رودی، نرگس قالیبافان، سمانه نجفی * صفحه 3
    زمینه و هدف
    رفتارهای نامحترمانه در محیط های کاری یک تهدید جدی به شمار رفته و منجر به ایجاد شرم و به خطرانداختن سلامت پرستاران و بیماران می گردند. این رفتارها جو سازمانی را نیز به خطر می اندازند و در صورتی که به آن ها توجه نشود، عواقب ناخوشایندی خواهند داشت. هدف از این مطالعه بررسی رفتارهای نامحترمانه در محیط های درمانی از دیدگاه پرستاران بیمارستان های شهر گناباد می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی با شرکت 182 نفر از پرستاران بیمارستان های شهر گناباد در سال 1395 انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد رفتارهای نامحترمانه پرستاری به روش سرشماری از بین پرستاران بخش های اورژانس، جراحی، داخلی، زنان، اطفال، دیالیز، چشم و ENT، ICU، CCU و NICU جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمون های آماری در سطح کم تر از 0/05 معنی دار لحاظ گردید.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که نمره کل رفتارهای نامحترمانه از دیدگاه پرستاران 2/30 از 5 نمره لیکرت می باشد. بیشترین رفتار نامحترمانه در پرستاران در ارتباط و تعامل با پزشکان (0/91±2/84) و کم ترین آن در تعامل پرستاران با سوپروایزر (0/83±1/97) مشاهده شد.
    ملاحظات اخلاقی
    پس از توضیح اهداف مطالعه و محرمانه ماندن اطلاعات، رضایت نامه کتبی آگاهانه از شرکت کنندگان اخذ گردید.
    نتیجه گیری
    رفتارهای نامحترمانه در میان پرستاران بر کیفیت خدمات ارائه شده توسط پرستاران تاثیر دارد و می تواند منجر به فشارهای شغلی و عدم رضایت شغلی شود، لذا توجه به عواملی که منجر به رفتارهای نامحترمانه در محیط کار پرستاران شود، ضروری است.
    کلیدواژگان: رفتارهای نامحترمانه، محیط های درمانی، پرستار
  • سیده الهام فضل جو *، عباس عباس زاده، لاله لقمانی صفحه 4
    زمینه و هدف
    سیستم سلامت به پرستارانی نیاز دارد که در تصمیم گیری اخلاقی شرکت کرده و منجر به افزایش کیفیت ارائه خدمات در سیستم گردند. دانشجویان پرستاری نیازمند یادگیری مهارت های آنالیز اخلاقی می باشند تا توانایی مواجه با معضلات اخلاقی پیش آمده در بالین را داشته باشند. این امر نیازمند توانمندی در زمینه استدلال اخلاقی است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین استدلال اخلاقی در پرستاران و دانشجویان پرستاری میبد در مواجهه با معضلات اخلاقی طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی و نمونه گیری به شیوه سرشماری بر روی 134 نفر از دانشجویان پرستاری (66 نفر) و پرستاران (68 نفر) در شهرستان میبد در سال 1396 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها آزمون معضلات اخلاقی پرستاری (Nursing Dilemms Test) است. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 18 صورت گرفت و آزمون های متناسب شامل توصیفی و تحلیلی (پیرسون، آزمون مستقل و وابسته T-test) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره استدلال اخلاقی پرستاران (5/93±40/83) و دانشجویان پرستاری (6/8±46/64) از کل نمره 66 به دست آمد. میانگین نمره استدلال اخلاقی دانشجویان سال آخر تفاوت معناداری نسبت به سال های پایین تر نداشت (P>0/05). بین سابقه کار پرستاران با میانگین نمره استدلال اخلاقی رابطه معناداری گزارش شد (P≤0/05). سایر ویژگی های جمعیت شناختی پرستاران و دانشجویان پرستاری ارتباط معناداری با میانگین نمره استدلال اخلاقی نداشتند.
    ملاحظات اخلاقی
    در مورد اهداف پژوهش و محرمانه بودن اطلاعات به شرکت کنندگان توضیح داده شد و رضایت کتبی جهت شرکت در پژوهش گرفته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده از مطالعه و لزوم برخورداری پرستاران از توانایی استدلال اخلاقی و توانمندی دانشجویان پرستاری در طول تحصیل نیاز به برنامه ریزی آموزشی مناسب در کوریکولوم آموزشی دانشکده ها و ارائه راه کارهای مناسب و استراتژی های خاص توسط مدیران و برنامه ریزان بیمارستان در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، معضلات اخلاقی، دانشجویان، پرستاران، بیمارستان
  • ثارالله شجاعی، محمد عبدی، یدالله زارع زاده، محمد آقاعلی، فریبا دهقانی * صفحه 5
    زمینه و هدف

    اتانازی یا پایان بخشیدن برنامه ریزی شده به زندگی بیمار با برخی روش های پزشکی، یکی از چالش های اخلاق پزشکی است. هدف این مطالعه بررسی دیدگاه خانواده بیماران، نسبت به اتانازی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1394 و بر روی100 نفر از خانواده بیماران بستری صورت گرفته است. نمونه گیری به صورت تصادفی از بین همراهان بیماران بستری در بخش های ویژه و عمومی بیمارستان شهید بهشتی قم صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه نگرش نسبت به اتانازی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون و بوسیله نرم افزار SPSS 19 تجزیه و تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    رضایت نامه کتبی آگاهانه از همه شرکت کنندگان اخذ شد. علاوه بر این، به همه آنها در مورد ناشناس بودن پرسشنامه ها و محرمانه بودن اطلاعات اطمینان خاطر داده شد.

    یافته ها

    اغلب شرکت کننده ها نگرش خنثی (بی طرفانه ای) نسبت به اتانازی داشتند. بین نمره کل نگرش به اتانازی و خرده مقیاس هایش شامل ملاحظات اخلاقی، ملاحظات عملی، ارج نهادن به زندگی و باورهای طبیعت گرایانه همبستگی معنی دار برقرار بود (0/05>P). بین نمره نگرش به اتانازی و میزان ماندگاری بیمار رابطه معنی داری مشاهده نشد (0/05P>).

    نتیجه گیری

    اکثر خانواده بیماران نگرش خنثی (بی طرفانه ای) نسبت به اتانازی داشتند. این امر می تواند ناشی از موقعیت نامشخص جامعه در این زمینه باشد. به نظر می رسد که وجود بحث های اخلاقی، مذهبی و حقوقی بیشتر در مورد اتانازی به منظور ایجاد توانایی مردم در تصمیم گیری در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: اتانازی، اخلاق پزشکی، بیمار، پرستار، خانواده
  • یعقوب مدملی، یسرا احمدی، مرضیه بیگم بیگدلی شاملو *، فاطمه رستمی، محبوبه خدادادی، مجتبی راجی، احسان بندانی ترشکی صفحه 6
    زمینه و هدف
    تالاسمی یک بیماری مادرزادی اتوزومال مغلوب نشات گرفته از کشورهای منطقه مدیترانه است که با کمبود در سنتز زنجیره گلوبین است. امروزه با وجود پیشرفت هایی که در پزشکی صورت گرفته، بقای این بیماران مخصوصا مبتلایان به تالاسمی ماژور افزایش یافته است. با این وجود مشکلات روانی اجتماعی حاصل از طبیعت مزمن بیماری هنوز از چالش های مهم پیش روی این بیماران است،لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی و عوامل مرتبط با آن در افراد مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی استکه بر روی 101 نفر از بیماران تالاسمی ماژور بخش تالاسمی بیمارستان بزرگ دزفول به روش نمونه گیری هدفمند در سال 1394 انجام شد. داده ها توسط پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی دلمن و فری جمع آوری شد و توسط نرم افزار SPSS 18 و آزمون آماری ANOVA،T مستقل، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون با سطح معنی داری 0/05>P تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 5/4±23/22 بود که از این تعداد 60/4 درصد مذکر و 39/6 درصد مونث بودند. میانگین نمره کلی سلامت معنوی و زیرمقیاس خودکارآمدی به ترتیب 34/58 و 14/68 بوده که بیانگر سطح متوسط در این زیرمقیاس ها بود. میانگین زیرمقیاس طرح زندگی 8/19 بوده که نشان دهنده سطح بالای این زیرمقیاس می باشد. بین جنس و سلامت معنوی رابطه معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).
    ملاحظات اخلاقی
    پژوهش حاضر با حفظ حریم بیمار و با کسب رضایت آگاهانه کتبی از بیماران و بدون تحمیل هزینه به آنان انجام شد.
    نتیجه گیری
    مطالعهحاضرنشاندادکه سلامت معنوی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور عمدتا در سطح متوسط قرار دارد و با توجه به ارتباط سلامت معنوی با بهزیستی بیماران نیاز است که در جهت ارتقای سلامت آنان گام برداشته شود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، بتاتالاسمی ماژور، معنویت
  • اکرم پیمان، بهشته طبرسی *، محمد اسلامی وقار، مریم سهیلی صفحه 7
    زمینه و هدف
    با توجه به مشکلات بی شماری که احتمال دارد زنان باردار در دوران بارداری و زایمان متحمل شوند، نیاز بیشتری به دریافت خدمات و رعایت حقوق از جنبه های مختلف دارند، لذا رعایت اصول اخلاقی و حقوق مادران باردار به دلیل نیازهای طبی مادر و جنین باید مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان رعایت منشور حقوق مادر در زایشگاه بیمارستان های علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1396 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پژوهشی از نوع توصیفی مقایسه ای می باشد و در این پژوهش 200 نفر مادر باردار و100 نفر ماما در زایشگاه های بیمارستان های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات این پژوهش با استفاده از دو نوع پرسشنامه پژوهشگرساخته برای ماماها و مادران جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش در تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که 4 عامل اصلی شناسایی شده در این پژوهش شامل: عامل اول: دریافت خدمات مطلوب مامایی؛ عامل دوم: احترام به حریم خصوصی مادر؛ عامل سوم: احترام به حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه مادر؛ عامل چهارم: دسترسی به اطلاعات درمانی به نحو مطلوب می باشد. همچنین از نقطه نظر دیدگاه مادران و ماماها بین «میزان دسترسی به اطلاعات درمانی به نحو مطلوب» و «خدمات مطلوب مامایی» تفاوت معنی دار وجود داشت (p<0/05).
    ملاحظات اخلاقی
    پس از کسب مجوز از کمیته اخلاق اهداف مطالعه توضیح داده شد و در خصوص محرمانه ماندن اطلاعات به آنان اطمینان خاطر داده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رعایت ابعاد مختلف حقوق گیرندگان خدمت در طول دوران بارداری و تفاوت معنی دار بین نقطه نظرات مادران و ماماها پیرامون دسترسی به خدمات و اطلاعات درمانی در پژوهش حاضر، بهبود وضعیت موجود و برگزاری کلاس های توجیهی برای مادران و ماماها برای بهترشدن اوضاع به عنوان امر مهم باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: منشور حقوق، مادر، ماما، بخش زایمان
  • ایمان خاکپور * صفحه 8
    زمینه و هدف
    نوجوانی دوره حساس به همراه عوامل تهدیدکننده بسیار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سلامت معنوی، تنظیم هیجان و باورهای فراشناختی در گرایش به سوء مصرف مواد در نوجوانان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 230 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان شهرستان تربت حیدریه در سال تحصیلی 95-94 که به روش در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفته است. پس از اخذ رضایت اگاهانه، شرکت کنندگان پرسشنامه های سلامت معنوی، تنظیم هیجان، فراشناخت و گرایش به مصرف مواد را به شیوه خوداظهاری تکمیل نمودند. تحلیل داده ها به روش رگرسیون همزمان و با استفاده از نرم افزار SPSS 21 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار متغیر گرایش به سوء مصرف مواد به ترتیب 6/12±13/61، سلامت معنوی 13/20±86/38، تنظیم هیجان 8/58±42/89، فراشناخت 10/05±70/23 می باشد. بین گرایش به مصرف مواد با سلامت معنوی و تنظیم هیجان ارتباط معکوس (p<0/01) و با باورهای فراشناختی ارتباط مستقیم (p<0/05) وجود داشت و متغیرهای پیش بین توانستند 25 % از تغییرات متغیر ملاک را پیش بینی نمایند.
    ملاحظات اخلاقی
    قبل از انجام پژوهش، هدف مطالعه برای شرکت کنندگان توضیح داده شد تا با رضایت کامل مشارکت داشته باشند.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد با افزایش سلامت معنوی و تنظیم هیجان گرایش به مصرف مواد کم تر و با افزایش باورهای فراشناختی گرایش به مصرف مواد بیشتر می شود. از این رو توجه به این عوامل در گرایش به مصرف مواد نیازمند تمهید مداخلات و اقدامات پیشگیرانه می باشد.
    کلیدواژگان: نوجوانی، رفتارهای پرخطر، سلامت معنوی، تنظیم هیجان، باورهای فراشناختی
  • مقاله مروری
  • علیرضا رشتبری، امید ساعد * صفحه 9
    زمینه و هدف
    تغییراتی همچون جهانی سازی و مهاجرت که در سال های اخیر به طور گسترده ای در سطح بین المللی به وقوع پیوسته اند ، تعاملات فرهنگی را افزایش داده و جوامع کنونی را عمدتا به جوامع چند فرهنگی مبدل کرده اند. در چنین شرایطی ، آگاهی از فرهنگ های حاکم بر جوامع مختلف ، نقش فرهنگ در تشخیص ، درمان و نمود علائم اختلال های روانی و نیز آگاهی از تاثیر فرهنگ درمانگر و مراجع بر فرآیند درمانی امری ضروری است. هدف از مقاله حاضر، بررسی جنبه های فرهنگی اخلاق در کشورهای مختلف دنیا از جمله آسیای شرقی ، هندوستان ، کشورهای منطقه خاورمیانه (مانند ایران) ، آفریقا ، کشورهای اروپایی لاتین، ایالات متحده آمریکا می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری روایتی، جستجوی نظام مند برای مقالات انگلیسی زبان، دارای متن کامل و قابل دسترس، در بازه زمانی سال های 2005 تا 2015 با واژگان کلیدی «Culture» ، «Ethics» ، «Psychotherapy» ، «Cultural Differences» ، در پایگاه های PubMed، Science Direct و Google Scholar صورت گرفت. از میان 116 مقاله یافت شده، 24 مقاله مرتبط، مطالعه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تفاوت های فرهنگی در بین جوامع مختلف به حدی است که نادیده گرفتن آن ها می تواند به افت عملکرد درمانی درمانگر و نتایج درمانی ضعیف منتهی شود. همچنین بررسی متون نشان می دهد که کدهای اخلاقی APA روانشناسان را به داشتن دانش و آگاهی از تفاوت های فرهنگی ، فردی و احترام متقابل به حقوق اساسی ، عزت و مقام همه انسان ها ملزم می کند.
    ملاحظات اخلاقی
     صداقت و امانت داری در گزارش متون، استناددهی به منابع و پرهیز از هر گونه سوگیری رعایت گردید.
    نتیجه گیری
    اگرچه ممکن نیست درمانگر با همه فرهنگ ها آشنایی داشته باشد ، اما نتایج نشان می دهند آگاهی درمانگر از زمینه فرهنگی خودش و نیز درک و پذیرش تفاوت های فرهنگی خود با مراجعین ، می تواند به پیشبرد موثر فرآیند درمانی و بهبود کیفیت آن کمک نماید. به علاوه نیاز گسترده ای به تبیین کدهای اخلاقی متناسب با فرهنگ جوامع مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، اخلاق، روان درمانی، تفاوت های فرهنگی
  • زکیه محمدپوری، شیما شیراوژن، محمدعلی حسینی *، علی عباسی، زهرا عبدالرضا قره باغ صفحه 10
    زمینه و هدف

    صلاحیت حرفه‌ای پرستاران در گرو پایبندی به اصول اخلاق حرفه‌ای می‌باشد. رعایت اصول و هنجارهای اخلاقی سلامت سازمانی را نیز تضمین می‌نماید. این مطالعه به بررسی رابطه سلامت سازمانی و اخلاق حرفه‌ای پرستاران شاغل در ب‍ی‍م‍ارس‍ت‍ان‌‌ه‍ای‌ آم‍وزش‍ی‌ واب‍س‍ت‍ه‌ ب‍ه‌ دان‍ش‍گ‍اه‌ ع‍ل‍وم‌ پ‍زش‍ک‍ی‌ شاهرود پرداخت.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی از بین پرستاران شاغل در بیمارستان‌های آموزشی شهر شاهرود که دارای مدرک لیسانس و بالاتر بودند با کمک روش کوکران به شیوه تمام‌شماری، 200 پرستار وارد مطالعه شدند. گردآوری اطلاعات با کمک پرسشنامه سنجش اخلاق کار (OWEI) Occupational Work Ethic Inventory و پرسشنامه سلامت سازمانی (OHI) Organizational Health Inventory که روایی و پایایی آن‌ها در مطالعات گذشته مورد تایید قرار گرفته است، صورت گرفت. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS 21 تجزیه‌ و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    ضریب همبستگی پیرسون بین سلامت سازمانی و اخلاق کاری (0/664) و ابعاد علاقه به کار (0/562)، پشتکار در کار (0/658)، روابط انسانی در محل کار (0/611)، مشارکت در کار (0/449) و در سطح معناداری (0/99) رابطه مثبت و معنی‌دار نشان داد. ملاحظات اخلاقی: همه شرکت‌کنندگان از محتوی و هدف مطالعه آگاهی یافته و پس از پذیرش و تکمیل فرم رضایت‌نامه کتبی در مطالعه شرکت داده شدند.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌ها نشان داد بین اخلاق کاری پرستاران و سلامت سازمانی در بیمارستان‌ها رابطه مثبت و معناداری وجود داشته و با افزایش اخلاق کاری کارکنان، سلامت سازمانی افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، سلامت سازمانی، پرستار
  • رویا نیکجو، راحله محمدی، فرزانه اعتباری اصل، شهلا فرضی پور، زهرا اعتباری اصل* صفحه 11
    زمینه و هدف

    سلامت معنوی و شادکامی هر دو از جنبه‌های مهم روان‌شناختی بوده و نقش مهمی در پیشبرد اهداف آموزشی دارند. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین سلامت معنوی و شادکامی در دانشجویان دانشکده پرستاری مامایی اردبیل می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر در سال 1395 در دانشکده پرستاری مامایی اردبیل انجام گرفت. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 90 نفر محاسبه شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های سلامت معنوی الیسون و پرسشنامه شادکامی آکسفورد جمع‌آوری شد. برای تفسیر داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون‌های آماری توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس) استفاده شد.

    یافته‌ها

    بین سلامت معنوی دانشجویان با شادکامی آن‌ها رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (r=0/543 و 0/001≥p). میانگین نمره سلامت معنوی در دانشجویان 5/90±64/41 و میانگین نمره شادکامی در آن‌ها 14/22±86/97 به دست آمد. همچنین تمامی ابعاد سلامت معنوی نیز با شادکامی ارتباط معناداری داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از توضیح اهداف مطالعه و محرمانه‌ماندن اطلاعات، رضایت‌نامه کتبی آگاهانه از شرکت‌کنندگان اخذ گردید.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به رابطه مستقیم سلامت معنوی با شادکامی، مدیران آموزشی با برنامه‌ریزی برای افزایش سلامت معنوی دانشجویان، می‌توانند زمینه‌هایی را برای افزایش شادکامی دانشجویان فراهم کنند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، شادکامی، دانشجویان، دانشکده پرستاری و مامایی
  • مینا تقی آبادی، سیده زهرا موسوی، سپیده بابایی، ام لیلا بهارلویی، محمد تاجیک، محسن شهریاری* صفحه 12
    زمینه و هدف

    با توجه به این‌که اخلاق حرفه‌ای بخش مهمی از فرایند درمان بیمار را تشکیل می‌دهد، عدم توجه کافی به اصول صحیح به ‌کارگیری آن می‌تواند منجر به بروز مشکلات عدیده‌ای همچون درمان نادرست، ناموفق و بروز معضلات قانونی گردد. از آنجا که رعایت اخلاق حرفه‌ای پرستاران از دیدگاه بیماران می‌تواند نکات مبهم و خطاهای شایع آن را آشکار نماید، مطالعه حاضر با هدف بررسی رعایت اخلاق حرفه‌ای پرستاران از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در سال 1392 بر روی 244 نفر از بیماران در حال ترخیص از بخش‌های مختلف بیمارستان مذکور که به شیوه تصادفی انتخاب‌ شده بودند، انجام شد. جهت سنجش رعایت اخلاق حرفه‌ای توسط پرستاران، از پرسشنامه خودساخته استفاده گردید.

    یافته‌ها

    میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 7/1±45/25 سال بود. 50/4 درصد بیماران زن و 49/6 درصد مرد بودند. میانگین نمره رعایت اخلاق حرفه‌ای توسط پرستاران از دیدگاه بیماران 17/9±95/6 با دامنه 125-44 بود و بر اساس آن رعایت اخلاق حرفه‌ای در 45/5 درصد عالی و در 39/3 درصد مطلوب و در 15/2 درصد در حد متوسط ارزیابی شد.

    ملاحظات اخلاقی

    درباره اهداف پژوهش و رعایت محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شده و رضایت آگاهانه کتبی جهت شرکت در مطالعه از آنان اخذ گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستاران، دیدگاه بیمار
  • محمد فاروق خسروی، گیسو علیزاده *، حسن الماسپور خانقاه صفحه 13
    زمینه و هدف

    لازمه اخذ رضایت آگاهانه برای انجام هر مداخله درمانی، ارایه اطلاعات کافی، صحیح، مناسب و قابل‌ فهم به بیمار می‌باشد. در حال حاضر فرایند اخذ رضایت آگاهانه در کشور ما پیش از اقدامات جراحی، محدود به یک برگه است و این برگه اغلب اطلاعات اختصاصی هر عمل را تشریح نمی‌کند. بنابراین هدف این مطالعه بررسی تاثیر ارایه برگه‌های حاوی اطلاعات جراحی بر رضایت‌مندی و آگاهی بیماران جراحی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه یک پژوهش نیمه‌تجربی می‌باشد که به ‌صورت قبل و بعد انجام‌ شده است. جمعیت مورد مطالعه بیماران تحت عمل جراحی یک بیمارستان عمومی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1395 می‌باشد. نمونه‌گیری به روش سرشماری انجام شد و 60 نفر از بیماران انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری پرسشنامه بود که قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون تی زوجی مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین نمره آگاهی بیماران قبل از مداخله ارایه برگه‌های حاوی اطلاعات جراحی 6/283±1/76 بود که پس از مداخله به 8/60±2/65 رسید و اختلاف معناداری بین آن‌ها مشاهده شد (p=0.559). همچنین میانگین نمره رضایت بیماران قبل از مداخله 9/76±2/47 بود که پس از انجام مداخله به 9/87±2/02 رسید و اختلاف معناداری از نظر آماری بین آن‌ها مشاهده نشد (p=0.001). ملاحظات اخلاقی: پس از توضیح اهداف مطالعه و تاکید بر محرمانه‌ماندن اطلاعات، رضایت شرکت‌کنندگان کسب شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه نشان داده است ارایه برگه اطلاعات جراحی تنها باعث افزایش آگاهی بیماران می‌شود، اما در رضایت کلی آن‌ها تاثیر معناداری ندارد، لذا باید بهترین و موثرترین روش ارایه اطلاعات به بیماران با انجام مداخلات مختلف مشخص شود تا در کنار افزایش آگاهی، رضایت آنان را نیز افزایش دهد.

    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، رضایت مندی، آگاهی، جراحی
  • حمید ملایی*، فریبرز درتاج صفحه 14
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر معنویت درمانی بر رضایت زناشویی افراد در حال ترک مواد مخدر بود.

    مواد و روش‌ها

    طرح پژوهش از نوع ‏نیمه‌تجربی بود. جهت دستیابی به این هدف، از میان افراد در حال ترک 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) که دارای کم‌ترین نمره در پرسشنامه رضایت زناشویی بودند، به صورت هدفمند انتخاب شدند. آزمون رضایت زناشویی به عنوان پیش‏آزمون و پس‏آزمون مورد استفاده قرار گرفت، سپس 10 جلسه آموزشی برای گروه آزمایش در خصوص معنویت درمانی هر هفته 2 جلسه 80 دقیقه‌ای برگزار شد. پس از اتمام آخرین جلسه از هر دو گروه خواسته شد که مجددا به پرسشنامه‌ها پاسخ بگویند. در آخر داده‌های به دست‌آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که معنویت درمانی بر رضایت زناشویی افراد در حال ترک مواد مخدر اثر دارد، اما اندازه اثر این روش در بهبود رضایت زناشویی، کم است. ملاحظات اخلاقی: پس از توضیح اهداف مطالعه، رضایت آگاهانه جهت شرکت در تحقیق از نمونه‌ها اخذ گردید. پرسشنامه‌ها بی‌نام بوده و به شرکت‌کنندگان اطمینان خاطر داده شد که اطلاعات آن‌ها محرمانه مانده و نتایج به صورت گروهی منتشر خواهد شد.

    نتیجه‌گیری

    این نتایج نشان دادند که جلسات معنویت درمانی در افزایش رضایت زناشویی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، رضایت زناشویی، ترک مواد مخدر
  • عاطفه بریمانی، ناهید رژه *، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی صفحه 15
    زمینه و هدف

    جو اخلاقی قسمت مهمی از فرهنگ سازمانی است که بر حیطه‌های اخلاقی کارکنان سازمان و کیفیت کاری تاثیرگذار است. بهبود جو اخلاقی در مراکز درمانی سبب رفتارهای بهتر پرستاران در برابر تنش اخلاقی، رضایتمندی حرفه‌ایی و کاهش احتمال ترک حرفه شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین جو اخلاقی و تمایل به ترک حرفه پرستاران شاغل در بخش‌های ویژه بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1397 می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر توصیفی همبستگی از نوع مقطعی است که در آن 495 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1397 و به روش سرشماری انتخاب شده‌اند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌های مشخصات جمعیت‌شناختی، جو اخلاقی Olson و تمایل به ترک حرفه Hinshaw استفاده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های همبستگی پیرسون و رگرسیون به وسیله نرم‌افزارSPSS 20 تحلیل شد.

    یافته‌ها

    جو اخلاقی با میانگین 0/08±3/78، بیش از سطح میانگین بود و تمایل به ترک حرفه در پرستاران 0/39±2/93 به میزان کم‌تر از سطح میانگین بود که آزمون آماری اختلاف معنی‌داری را نشان داد (0/001>P). همچنین ارتباط مستقیم و معناداری بین آن‌ها وجود داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از توضیح درباره اهداف مطالعه و اطمینان از محرمانه‌ماندن اطلاعات، رضایت شفاهی آگاهانه مشارکت‌کنندگان کسب گردید.

    نتیجه‌گیری

    در راستای یافته‌ها مسوولان خدمات پرستاری باید برای کاهش تمایل به ترک حرفه پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه به ارتقای جو اخلاقی مبادرت ورزند.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، تمایل به ترک حرفه، پرستاران، بخش های مراقبت ویژه
  • اسماعیل صدری دمیرچی *، نسیم محمدی، نقی رحیمی زرج آباد صفحه 16
    زمینه و هدف

    پرستاران به عنوان بازوی توانمند سیستم خدمات بهداشتی و درمانی، نقش به سزایی در تحول و پیشرفت امور مراقبتی، درمانی، بهبود و ارتقای سلامت ایفا می‌کنند، لذا پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی سلامت روان بر اساس هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی در دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه‌ علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 1395 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می‏دادند که از میان آن‌ها با استفاده از روش نمونه‏گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای 300 دانشجو انتخاب ‌شده و به پرسشنامه سلامت عمومی گلدنبرگ، پرسشنامه هوش اخلاقی، پرسشنامه انعطاف‌پذیری شناختی پاسخ دادند. برای تجزیه‌ و تحلیل داده ‏ها از آزمون‏های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحت نرم‌افزار SPSS 19 استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‏ ها نشان داد که بین هوش اخلاقی با سلامت روان همبستگی مثبت معنادار (r=0/32 ،p>0/01) و بین انعطاف‌پذیری شناختی و سلامت روان همبستگی مثبت معنادار (r=0/12 ،p>0/01) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 18% از کل واریانس سلامت روان به وسیله متغیرهای هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی پیش‏بینی می‏شود.

    ملاحظات اخلاقی

    قبل از اجرای پرسشنامه‌ها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانه‌بودن نتایج به مشارکت‌کنندگان توضیح داده شد تا با رضایت آگاهانه در این پژوهش شرکت کنند.

    نتیجه‌گیری

    به طورکلی نتایج نشان می‌دهد که سلامت روانی افراد در زمینه‌های جسمانی، روانی و اجتماعی تحت تاثیر هوش اخلاقی و انعطاف‌پذیری شناختی افراد با مسایل قرار می‌گیرد، لذا پیشنهاد می‌شود برای بهبود سلامت روان به بعد اخلاقی و انعطاف‌پذیری آنان توجه بیشتری مبذول گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، هوش اخلاقی، انعطاف پذیری شناختی، دانشجویان پرستاری
  • محمدجواد ابوالقاسمی* صفحه 17
    زمینه و هدف

    از طرح موضوع سلامت معنوی در حوزه سلامت، بیش از 5 دهه می‌گذرد، ولی همچنان ابعاد این بعد مهم ناشناخته باقی مانده است. این مطالعه با هدف ارایه رهیافت‌ها و راه‌کارهایی برای تحقق سلامت معنوی با نگرش اسلامی انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه کیفی، نخست به منظور استخراج مبانی و ادبیات نظری پژوهش، منابع وحیانی اسلامی شامل آیات قرآن و احادیث معصومین (ع) و همچنین اقوال برخی از علما، مرور گردیده و سپس با تحلیل متون مقدس به روش هرمنوتیکی و تحلیل محتوای قیاسی، رهیافت‌ها و راه‌کارهای دستیابی به سلامت معنوی ارایه گردید.

    یافته‌ها

    سه بخش مبانی و اصول (12 مولفه)، پیش‌نیازها (3 مولفه) و رهیافت‌های اعتلای سلامت معنوی (10 مولفه) از متون استخراج و تحلیل گردید. بخش اول تبیین‌کننده سه عامل آسیب‌زننده اصلی گناه، شهوت و کینه است که سلامت معنوی جامعه را به خطر می‌اندازد و سلامت معنوی فردی و اجتماعی مستلزم پاکی دل و پرهیز از آن‌ها است. ایمان به خدا و توجه به سلامتی و بیماری، اعتقاد به انبیا و اولیای الهی و عمل به توصیه‌های آنان، امید و صبر و توکل به عنوان پیش‌نیازهای درمان روح و سلامت معنوی قیاس گردیده و بر اساس آن‌ها، رهیافت‌های نظری اعتلای سلامت معنوی ارایه گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مطالعه امانت‌داری در گزارش‌دهی و استناد به متون رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    بهترین نسخه موجود قرآن و آموزه‌های معصومین (ع) و بهترین پزشکان، امامان معصوم و اولیای الهی هستند. بر این اساس فراهم‌نمودن زمینه برای عملیاتی‌نمودن رهیافت‌های نامبرده برای تحقق و اعتلای سلامت معنوی با بهره‌گیری از روش‌های تحقیق کمی و کیفی در سطوح فردی و اجتماعی توصیه می‌گردد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، عوامل آسیب زننده، پیش نیازها، رهیافت، آموزه های اسلامی
  • سیما ابراهیمیان، امید ساعد* صفحه 18
    زمینه و هدف

    به منظور کاهش مشکلات اخلاقی در کار روانشناسان، نظام‌نامه‌های اخلاقی با تعیین کدهای اخلاقی، قواعدی را برای رفتار روانشناسان وضع کردند. بررسی نظام‌نامه‌های اخلاقی سایر کشورها، در تعیین نقاط ضعف کدهای اخلاقی انجمنی که روانشناس در آن به فعالیت می‌پردازد، سودمند است. هدف مطالعه حاضر مقایسه نظام‌نامه‌های اخلاقی سه کشور ایران، آمریکا و آلمان بود.

    مواد و روش‌ها

    ابتدا نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای هر سه کشور از سازمان‌های متولی آن‌ها استخراج شد. در گام دوم، تفاوت‌ها و شباهت‌های آن‌ها از لحاظ ساختاری بررسی شد و در نهایت هر سه نظام‌نامه از حیث محتوا و دستورالعمل‌های اجرایی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    بررسی ساختاری نظام‌نامه‌ها نشان داد که مقدمه و اصول عمومی در هر سه نظام‌نامه مشترک است. در نظام‌نامه آلمان بخش مجزایی به کدهای اخلاقی پژوهش و انتشار اختصاص ‌یافته است و سایر کدهای اخلاقی که در دو نظام‌نامه دیگر در قالب استانداردهای اخلاقی مطرح شده‌اند، در این نظام‌نامه در بخش مجزایی تحت عنوان «روانشناسی در عمل» آورده شده است. همچنین مقایسه محتوایی نظام‌نامه‌ها نشان داد که اصول عمومی نظام‌نامه‌های ایران و آمریکا به اهداف آرمانی اشاره دارند که به نوبه خود قواعد قابل اجرایی نیستند، در حالی که در نظام‌نامه آلمان اصول عمومی، شرایط و مقرراتی است که یک روانشناس برای داشتن هویت حرفه‌ای در انجمن روانشناسان حرفه‌ای آلمان باید داشته باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانت‌داری در گزارش متون، استناددهی به منابع و پرهیز از هر گونه سوگیری رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    تفاوت‌های موجود بین نظام‌نامه‌ها را می‌توان با تفاوت در اولویت‌های پژوهشی سازمان‌های متولی، چندفرهنگی و چندایالتی‌بودن این کشورها و تفاوت‌های موجود در پیشرفت‌های تکنولوژیکی آن‌ها، توجیه کرد.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، نظام نامه، اخلاق حرفه ای، ایران، ایالت متحده آمریکا، آلمان
  • سمیه محمدی، فریبا برهانی، مصطفی روشن زاده* صفحه 19
    زمینه و هدف

    سازگاری معنوی دانشجویان می‌تواند نقش موثری در تطابق آن‌ها با محیط‌های پراسترس بهداشتی در آینده داشته باشد. در این میان با توجه به چندبعدی‌بودن عوامل موثر بر سازگاری معنوی به بررسی ارتباط هوش معنوی دانشجویان با سازگاری معنوی پرداخته شده است.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه همبستگی - مقطعی حاضر در سال 1386 بر روی 178 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری بروجن که به روش نمونه‌گیری سرشماری انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه سه قسمتی اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه هوش معنوی بدیع و همکاران و پرسشنامه سازگاری معنوی رسولی و همکاران بود. داده‌ها پس از جمع‌آوری توسط نرم‌افزار SPSS 16 و توسط آزمون‌های آماری توصیفی تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    ضریب همبستگی پیرسون بین متغیرهای هوش معنوی و سازگاری معنوی دانشجویان حاکی از وجود ارتباط مثبت و معنی‌داری بود (0/6=r و 0/05>p). میانگین کل هوش معنوی در دانشجویان (5-1) 0/3±3/63 و میانگین کل سازگاری معنوی در دانشجویان (5-1) 0/8±4 گزارش شد. همچنین نتایج نشان داد که هوش معنوی دانشجویان یک عامل پیش‌بینی‌کننده جهت سازگاری معنوی آن‌ها است (0/36=p<0/05 ، 2r)

    ملاحظات اخلاقی

    از کلیه شرکت‌کنندگان جهت شرکت در مطالعه رضایت‌نامه کتبی اخذ و درباره بی‌نام‌بودن پرسشنامه‌ها و محرمانگی اطلاعات آن‌ها اطمینان خاطر داده شد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج می‌توان با افزایش هوش معنوی دانشجویان در جهت افزایش هر چه بیشتر سازگاری معنوی آن‌ها اقدام نمود. جهت افزایش هرچه بیشتر هوش معنوی دانشجویان نیز بایستی به ابعاد تفکر اعتقادی، توانایی تعامل با مشکلات و خودآگاهی معنوی و پرداختن به سجایای اخلاقی از طریق آموزش و بررسی‌های دوره‌ای آن توسط مدیران آموزشی، برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، سازگاری معنوی، دانشجویان دانشکده پرستاری
  • فاطمه منصوری*، سمیه شهرکی ده سوخته، محمدرضا کیخا صفحه 20
    زمینه و هدف

    هدف منشور حقوق بیمار، دفاع از حقوق بیماران و اطمینان از مراقبت کافی از آن‌ها می‌باشد. آگاهی از منشور حقوق و فراهم‌سازی شرایطی برای استفاده‌کنندگان خدمات درمانی جهت مطالبه این حقوق امری ضروری است، لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه آگاهی بیماران بیمارستان‌های شهر زابل از منشور حقوق بیمار با میزان مطالبه آن در سال 1396 انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 400 بیمار مراجعه‌کننده در بیمارستان‌های شهرستان زابل در سال 1396 انجام شد. اطلاعات از طریق دو پرسشنامه شامل ویژگی‌های دموگرافیک و سوالات مربوط به آگاهی از منشور حقوق بیمار و میزان مطالبه آن گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل از نرم‌افزار SPSS 22 و آزمون‌های تی مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه استفاده گردید.

    یافته‌ها

    نتایج به دست‌آمده از پژوهش حاضر نشان دادند که میانگین نمره آگاهی بیماران از منشور حقوق 1/08±7/21 بوده و در سطح ضعیف قرار دارد. همچنین میانگین نمره مطالبه بیماران از منشور حقوق 0/87±3/85 بود که در سطح ضعیف قرار داشت و نیز نتایج نشان داد بین میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، جنسیت، محل سکونت با میزان آگاهی از منشور حقوق و میزان مطالبه آن رابطه معنادار وجود داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    قبل از اجرای پرسشنامه‌ها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانه‌بودن نتایج به بیماران توضیح داده شد تا با رضایت آگاهانه در تحقیق شرکت کنند.

    نتیجه‌گیری

    این پژوهش نشان می‌دهد که سطوح مختلف مطالبه منشور حقوق بیماران با میزان آگاهی از منشور حقوق ارتباط مستقیم معناداری دارد، به طوری که آگاهی مراجعین به بیمارستان‌های زابل از محتوای منشور حقوق بیمار ضعیف بوده و در نتیجه مطالبه‌گری آن‌ها هم کم بوده است، لذا پیشنهاد می‌گردد هر یک از پنج محور منشور به‌ طور مجزا به ‌صورت مدون تهیه شود و در هنگام پذیرش بیماران این اطلاعات را به ‌صورت مکتوب به بیماران و مراجعه‌کنندگان ارایه دهند.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، آگاهی، بیماران، بیمارستان های شهرستان زابل
  • علی درویشی، عباس طاهری، اسما صابرماهانی* صفحه 21
    زمینه و هدف

    رفتارهای غیر اخلاقی در بخش سلامت با عنوان مخاطرات اخلاقی بررسی شده و همواره سهم بالایی در رشد هزینه‌های نظام‌های سلامت دنیا داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وجود مخاطرات اخلاقی در زمینه توزیع دارو در داروخانه‌ها و بار مالی آن بر سازمان‌های بیمه انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    در مطالعه مقطعی حاضر، با بررسی دوره‌ای نسخ ارایه‌شده به دو داروخانه اصلی خصوصی و دولتی و با استفاده از اطلاعات بیماری افراد، انواعی از مخاطرات اخلاقی مشاهده و در سه دسته مجزا دسته‌بندی شدند. دسته اول تجویزهای غیر منطقی دارو، دسته دوم میزان تجویز غیر ضروری داروهای در معرض انقضا و دسته سوم اخذ برگ سفید از دفترچه‌های بیمه و نوشتن داروهایی به صورت صوری بود. با تجزیه و تحلیل اطلاعات، ارزیابی بار مالی این مخاطرات اخلاقی بر بیمه‌های درمانی انجام شد.

    یافته‌ها

    در بین مخاطرات اخلاقی تجویزهای غیر منطقی دارو بیشترین فراوانی را داشت که این میزان در داروخانه دولتی بسیار بیشتر از داروخانه خصوصی بود. هزینه‌های تجویزهای غیر ضروری توسط پزشکان عمومی نسبت به متخصصین به طور معنی‌داری بیشتر بود. هزینه مخاطرات اخلاقی در داروخانه دولتی به صورت معنی‌داری بیشتر از داروخانه خصوصی بود. میزان افزایش بار مالی بیمه‌ها درمجموع در دو داروخانه 120 میلیون ریال در ماه برآورد شد.

    ملاحظات اخلاقی

    داده‌های این مطالعه با حفظ محرمانگی اطلاعات جمع‌آوری شده و مورد استفاده قرار گرفت و از مراجعه‌کنندگان به داروخانه رضایت آگاهانه اخذ شد.

    نتیجه‌گیری

    ارزیابی بار مالی مخاطرات اخلاقی علاوه بر تایید اهمیت توجه به رعایت اصول اخلاقی توسط ارایه‌دهندگان خدمات سلامت در بخش دارو، امکان کنترل بخش بزرگی از هزینه‌های نظام سلامت را با ترویج و کاربست اصول اخلاقی در نظام سلامت یادآور می‌شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، مخاطرات اخلاقی، تجویز غیر منطقی، دارو، هزینه ها، نظام سلامت
  • شهریار موسوی نژاد* صفحه 22
    زمینه و هدف

    موضوع اتانازی از زمان‌های بسیار دور از مسایل مهم و مورد مناقشه در پزشکی اخلاق بوده است و مدافعان و مخالفان جدی داشته و دارد. موافقان آن بر اساس فلسفه «حق» و «حق زندگی» و «حق مرگ» به آن نگرش داشته و از طرفی مخالفین با استناد به مبانی و آموزه‌ای دینی و دیگر مبانی فلسفی از جمله فلسفه «وظیفه‌گرا» و یا «فلسفه فضیلت» آن را نهی می‌کنند. بر اساس فلسفه «حق» بحث در مورد «حق انتخاب مرگ آسان» یا «اتانازی» در افراد زیر 18 سال نیز مطرح‌ شده و در سال 2014 بلژیک آن را به رسمیت شناخت که مناقشات بسیاری در مورد آن از جمله وجود حق انتخاب، توانایی انتخاب درست، توانایی تحمل این مسوولیت و داشتن صلاحیت کافی را در این مورد را به وجود آورد.

    مواد و روش‌ها

    در این مقاله مروری روایتی، بر اساس جستجو کلمات «اتانازی» و «کودکان» در سایت‌های ایرانی و خارجی از جمله Google Scholar و PubMed در بین سال‌های 2011 تا 2017 و نیز بررسی متون، مقالات و کتب در مورد «حقوق کودکان» در منابع داخلی تلاش در جمع‌آوری مطالب و تحلیل آن شده است.

    یافته‌ها

    در بررسی موضوع مشخص شد که تفاوت‌های فرهنگی، اجتماعی، آموزه‌های دینی و اعتقادی اخلاقی و عرفی و نیز نگرش به مبحث «حق» در موضوع اتانازی در کودکان زیر 18 سال در کشورهای مختلف بسیار زیاد بوده و در عین حال با موضوع اتانازی در بزرگسالان نیز متفاوت و دارای پیچیدگی‌های خاص می‌باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانت‌داری در گزارش متون و منابع، استناددهی به منابع معتبر و تلاش برای پرهیز از هر گونه سوگیری رعایت شده است. این پژوهش با هزینه شخصی انجام‌ شده و فاقد هر گونه حمایت مالی و یا وابستگی به مرکزی می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    مقوله مجوز اتانازی به ‌طور عام و برای افراد کم‌تر از 18 سال به طور خاص بایستی فارغ از بحث حق فردی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین حتی توجه به اصولی مانند احترام به اتونومی افراد به دلیل محدودیت‌ها و قرایت خاص از آن در کشورها، فرهنگ‌ها و ادیان مختلف و پیچیدگی مساله مورد بحث، به تنهایی و بدون توجه به اصول سودرسانی، عدم ضرررسانی و عدالت برای تصمیم‌گیری در این خصوص کافی نبوده و مانند بسیاری از چالش‌های اخلاقی نیاز به بررسی بیشتر و جامع‌تری برای دست‌یافتن به راه‌کارهای قابل قبولی و با رویکردهای تحلیلی متنوع‌تر دارد.

    کلیدواژگان: اتانازی، کودکان کم تر از 18 سال، توانایی تشخیص
|
  • Yousof Khairy, Mikaeel Safa, Farideh Nasiri * Page 1
    Background and Aim
    Exposure to cancer causes the physical, psychological and spiritual aspects. Spiritual health coordinates different aspects of human life and it is necessary to adapt to the disease. The present study was conducted to investigate the spiritual health, forgiveness and coping strategies in patients with gastrointestinal cancers.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional descriptive study. In this study, 45 patients with various types of gastrointestinal cancers referred to the Imam Reza Educational Center of Tabriz University of Medical Sciences in 2018 were evaluated. Ellison Spiritual Wellness Questionnaire, Ray Forgive Questionnaire, and Pargament and Queen's Religious Coping Strategies Questionnaire were used. For data analysis, descriptive statistics, independent t-test and Spearman correlation coefficient were used by SPSS 19 software.
    Findings
    The results showed significant correlation between forgiveness and spiritual health (P<0.001, rs=0.61), forgiveness with religious coping strategies (P=0.031, rs=0.73) and spiritual well-being. There was a significant positive correlation with religious coping strategies and Spiritual Health (P=0.001, rs=0.44).
    Ethical Considerations
    All subjects were informed on the content of the study and if they agreed to participate, a written informed consent was obtained.
    Conclusion
    The results of study showed that most patients with cancer have a high spiritual level. Positive emotions resulted in better self-expression. Religious coping strategies lead to delightful emotional experiences and positive emotions in subjects and it will make life satisfying and thanksgiving and full of forgiveness.
    Keywords: Spiritual Wellbeing, Forgiveness, Coping Strategy, Cancer, Digestive System
  • AhmadReza Kiani Chelmardi*, Saeed Khakdal Page 2
    Background and Aim
    The aim of this study was to investigate the Relationship between Spiritual wellbeing and Hereafter Thought with Psychological wellbeing in Mohaghegh Ardabili University Students.
    Materials and Methods
    A sample of 111 participants was selected from the whole students to Mohaghegh Ardabili University using a random cluster sampling. The tools of this study were Spiritual Wellbeing Scale, Ryff Psychology Well-Being Scale (RPWB) and Hereafter Thought Scale.
    Findings
    The following results were obtained in this study shown that there was Positive Relationship between Spiritual wellbeing and Hereafter Thought with Psychological wellbeing and subscales of religious health, transcendence, heatafter, readiness and task flighting predicts Psychological wellbeing.
    Ethical Considerations
    Before completing the questionnaires, first of all, we explain the aim of this research and confidentiality of results for participants, to participate with informed consent.
    Conclusion
    Increasing Spiritual wellbeing and focus on Hereafter Thought and reinforcement of religious tendency in family members, can promote Psychological wellbeing. Psychological well-being is deeply related to the individual’s religious beliefs, which offer a rich source of material to consider the relationship between various dimensions of religious involvement and other facets of psychological well-being. These results provide new insights into how spirituality operates as a fluctuating experience in daily life.
    Keywords: Psychological Well-Being, Spiritual Wellbeing, Hereafter Thought
  • Habib Shareinia , Seyed Hossein Nazemi , Elaheh Khodadadi, Mahboobeh Gangi, NargesGhalibafan, Samane Najafi * Page 3
    Background and Aim
    Uncivil behavior in the workplace threats are leading to embarrassing and compromising the health of nurses and patients are the behaviors of organizational climate also threaten and, if it is not considered unpleasant consequences will be. The aim of this study was to evaluate uncivil behavior in therapeutic environments from nurses' Perspective in hospitals in Gonabad city.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study on 182 Nurses in hospitals of Gonabad city in 2017. Data were collected through demographic questionnaire and standard Nursing Uncivility Scale (NIS) by census sampling from nurses in emergency, surgery, internal medicine, obstetrics and gynecology, pediatrics, hemodialysis, Ophthalmology and ENT, ICU, CCU, NICU Wards. Data analyzed using descriptive statistics and statistical tests ANOVA, t-test and Pearson correlation was performed using SPSS 20. The results of the statistical tests were considered to be less than 0.05.
    Findings
    The findings of this study showed that total score of uncivil behaviors from nurse's perspective is 2.30 of 5 score in Likert. Most uncivil behavior in nurses interacts with physicians (84.2±0.91) and the lowest in nurses interacting with supervisors (1.97±0.83) was observed.
    Ethical Considerations:
    After explaining the objectives of the research and confidentiality of the information, the informed written consent was obtained from participants.
    Conclusion
    Uncivility behaviors among nurses can affect the quality of services provided by them. Therefore, considering factors that lead to uncivility in nursing workplace is necessary.
    Keywords: Uncivil Behaviors, Therapeutic Environments, Nurse
  • Seyede Elham Fazljoo*, Abbas Abbaszadeh, Laleh Loghmani Page 4
    Background and Aim
    The health system requires nurses to participate in ethical decision-making and increase the quality of service provision in the system. Nursing students need to learn ethical analysis skills to be able to deal with the ethical issues in the clinical setting. Therefore, this study was designed with the aim of Comparison of moral reasoning of nursing students and nurses in Meybod city in Facing with dilemmas.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study and census sampling was conducted on 134 nursing students (66 nurses) and nurses (68 students) in Meybod city in 2017. Data were collected by using Nursing Dilemma Test questionnaire . Spss software version 18 was applied to analyze the data.
    Findings
    The mean score of the nurses' moral reasoning was (40/83±5/93) and the nursing students’ moral reasoning was (64/46±6/8). There was a significant relationship between the work experience of nurses and the mean score of moral reasoning (P≤0/05). There was no statistically significant relationship between the mean score of moral reasoning and other demographic characteristics (P≥0.05).
    Ethical Considerations
    The aims of the study and confidentiality of the data were explained to the participants and their written consent for participation in the study was obtained.
    Conclusion
    According to the findings of the study and the need for nurses to be able to substantiate their moral reasoning and the ability of nursing students during their education requires proper educational planning in educational curriculum of colleges and the provision of appropriate strategies and strategies by hospital managers and planners.
    Keywords: Reasoning, Moral Dilemma, Students, Nursing, Hospital
  • Sarallah Shojaei, Mohammad Abdi, Yadolah Zarezadeh, Mohammad Aghaali, Fariba Dehghani * Page 5
    Background and Aim

    Euthanasia or planned ending to the patient’s life by some medical means is a challenging issue of medical ethics. The aim of this study was to evaluate the attitudes of patient entourages toward euthanasia.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 100 patients’ entourages during the year 2016. Sampling was donned randomly among patients’ entourages hospitalized in the critical and general units of Beheshti Hospital, Qom. Data were analyzed by Chisquare, independent t-test and Pierson correlation test through SPSS 19.

    Findings

    Most participants had an impartial attitude towards euthanasia. Between the total score of attitude towards euthanasia and its subscales including ethical considerations, practical considerations, honoring the life and naturalistic beliefs there was a significant correlation (P<0/05). Between the total score of attitude towards euthanasia and patient's survival there was not a significant correlation (P>0/05).

    Ethical Considerations

    Written informed consent was obtained from all participants. Additionally, all of them were assured of anonymity of the questionnaires and confidentiality of the information

    Conclusion

    Most patients’ entourages had an impartial attitude towards euthanasia. This might have been caused by an uncertain position of community in this regard. More in depth ethical, religious and legal debates on euthanasia seem to be required to make people more capable of decision making in this regard.

    Keywords: Euthanasia, Medical Ethic, Patient, Nursing, Entourage, Family Member
  • Yaghoob Madmoli , Yosra Ahmadi, Marzieh Beigom Bigdeli Shamloo*, Fateme Rostami, MahboobeKhodadadi, Mojtaba Raji, Ehsan Bandani, Tarashoki Page 6
    Background and Aim
    Thalassemia is an inherited autosomal recessive disease originating from the countries of the Mediterranean region that is deficient globin chain synthesis. Despite medical advances that have been made in the survival of these patients, especially patients with thalassemia major are increased. However, mental health problems - social nature of chronic disease is still the major challenges facing these patients. This study aimed to investigate the spiritual health and its related factors in patients with thalassemia major was performed.
    Materials and Methods
    This study was a cross-sectional study on 101 patients with thalassemia major in thalassemia major ward of dezful hospital with purposive sampling was conducted in 2015. Data were collected with demographic and spiritual health standard Dolmen and Ferry questionnaire and analyzed by SPSS 18 and statistical analysis ANOVA, T independent, linear regression and Pearson's correlation coefficient with significant level of P<0/05 were analyzed.
    Findings
    The mean patient age was 23.22±5.4 which 60.4% were male and %39.6 was female. The average score of spiritual health and self-efficacy subscale 34.58 and 14.68 respectively, which indicates the average level of the subscales. Average of life plan sub scale was 19.8 that is indicative of the high level of this sub-scale. There was no significant relationship between sex and spiritual health (P>0.05).
    Ethical Considerations:
    The present study was conducted with the patient's privacy and with written informed consent from patients and without any cost to them.
    Conclusion
    The study showed that the spiritual health of patients with thalassemia major usually is at the average level and according to the relationship spiritual health and well-being of patients is required that steps be taken to improve their health.
    Keywords: Spiritual Health, Major Beta Thalassemia, Spirituality
  • Akram Peyman , Beheshteh Tabarsy*, Mohammad Islami Vaghar, Maryam Soheili Page 7
    Background and Aim
    According to the numerous problems that pregnant women are likely to suffer during pregnancy and childbirth, they need more services and rights in different ways. so observing ethics and rights of pregnant women according to their medical needs must be concerned. This study was conducted with the aim of assessing a comparative study of satisfaction of midwives and mothers of Adherence to mother Rights in educational Hospitals affiliated to Kermanshah University of Medical Sciences, 2017.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive comparative study and in this study, 200 pregnant women and 100 midwives in hospitals in Kermanshah University of Medical Sciences were selected by ease sampling. Data gathering tool was two types of researcher made questionnaire to midwives and mothers. Data was analyzed by SPSS and descriptive analytical tests.
    Findings
    The results of research of exploratory factor analysis showed that 4 main factors identified in this study include: the first factor: received a favorable obstetric services, the second factor: respect the privacy of the mother, the third factor: Respect for the right to choose and decide freely mother, the fourth factor: access to health information is appropriately. Also from the point of view of mothers and midwives between the access to health information and favorable obstetric services appropriately in terms of statistical tests. There is a significant difference (p<0.05).
    Ethical Considerations
    After explanation about the study objectives and ensuring confidentiality of information, the participants’ consent was obtained.
    Conclusion
    Regarding importance of mother rights during pregnancy and the difference between the views of mothers and midwives on access to health information and obstetric services in this study, improve the present situation and classes for justification of mothers and midwives to better the situation should be considered as important.
    Keywords: Rights Charter, Mother, Midwife, Maternity Ward
  • Iman Khakpoor * Page 8
    Background and Aim
    Adolescence is a sensitive period with many threats. The aim of this study was to determine the role of spiritual health, emotion regulation and metacognitive beliefs in substance abuse in adolescents.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 230 female and boy students of Torbat-e-Heidarieh high school in academic year 95-94 that was selected by available sampling method. After obtaining informed consent, participants completed the questionnaire of spiritual health, emotional regulation, metacognition, and drug use tendency. Data analysis was using inter regression method.
    Findings
    Mean and standard deviation of tendency to substance abuse was 13.61±6.2 spiritual health 86/38±13/20, emotion regulation 42/89±5/58 and metacognitive beliefs 70/23±10/05. Between the tendency to substances abuse with spiritual health and emotional regulation was inverse relationship (p<0/01) and with metacognitive beliefs was direct relationship (p<0/05). The predictor variables predict 25% of the variation of the criterion variable.
    Ethical Considerations
    Before the study, the goal of the study was explained to participants to participate full satisfaction.
    Conclusion
    The research findings showed that the increase of spiritual health and emotional regulation the tendency to substances abuse decrease and with the increasing metacognitive beliefs, the tendency to use drugs will increase. Therefore, attention is paid to the role of these factors in tendency to drug use provides ground for preventive action.
    Keywords: Youth, Risky Behaviors, Spiritual Health, Emotion Regulation, Metacognitive Beliefs
  • Alireza Rashtbari , Omid Saed * Page 9
    Background and Aim
    Changes such as globalization and migration, which have been widespread at international level in recent years, have led to increased cultural interactions and the transformation of existing communities into multi-cultural communities. In such a situation, awareness of the cultures governing the various communities, the role of culture in diagnosis, treatment, and symptoms of mental disorders, as well as awareness of the impact of therapist's and client's culture on the therapeutic process is necessary. The purpose of the present article is to study the cultural aspects of ethics in different countries such as East Asia, India, Middle Eastern countries, European countries, the United States of America and Africa.
    Materials and Methods
    In the present narrative review paper, a systematic study was conducted for full-accessible English papers at 2005 to 2015 years time period using "culture", "ethics", "psychotherapy", "cutularal differences" keywords on PubMed, Science Direct and Google Scholar databases. Of total 116 obtained papers, 24 related papers were studied and analyzed.
    Findings
    The cultural differences between different communities are such that ignoring them could lead to a decline in therapeutic performance of therapist and poor treating outcome. Literature review showed that the APA's ethics code forces psychologists to have knowledge and awareness of cultural, individual, and Mutual respect for the fundamental rights, dignity and authority of all human beings.
    Ethical Considerations
    Integrity and honesty in reporting, documenting and citing of resources were observed,
    Conclusion
    The results show that although the therapist may not be familiar with all cultures, the therapist's awareness of his own cultural context, as well as the understanding and acceptance of his cultural differences with the clients, could have contribution in effective advancement of the therapeutic process and improving the quality of the treatment. In addition, there is an extensive need to determine ethical codes proportional to culture of various communities.
    Keywords: Culture, Ethics, Psychotherapy, Cutularal Differnces
  • Zakie Mohammadpoory, Shima Shirozhan, MohammadAli Hosseini*, AliAbbasi, Zahra Abdolreza Gharehbagh Page 10
    Background and Aim

    Nurses' professional competence depends on adherence to professional ethics. Principles and ethical norms also ensure organizational health. This study investigated the relationship between organizational health and professional ethics of nurses working in teaching hospitals affiliated to Shahrud University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, among the nurses working in educational hospitals in Shahrud who had bachelor's degree and higher with a full-scale sampling, 200 nurses entered the study. Data was collected by using Occupational Work Ethics Inventory (OWEI) and Organizational Health Inventory (OHI) questionnaire whose validity and reliability were confirmed in previous studies. Data was analyzed with SPSS 21 software.

    Findings

    The Pearson Correlation Coefficient between organizational health and the variables of work ethics (0.664), interest in work (0.562), persistence in work (0.658), human relationships at work (0.611) and participation in Work (0.449) showed a positive and significant relationship at a meaningful level (0.99). Ethical Considerations: After obtaining written permission from the Ethics Committee in Shahrud University of Medical Sciences, expression of research goals, the emphasis on the confidentiality of information and written consent, questionnaires were submitted to the nurses who were willing to cooperate.

    Conclusion

    The results showed that there is a positive and significant relationship between nurses' professional ethics and organizational health in hospitals. Increasing employee ethics increases organizational health.

    Keywords: Professional, Ethics, Organizational, Health, Nurse
  • Roya Nikjou, Raheleh Mohammadi, Farzaneh Etebari Asl, Shahla Farzipour, Zahra Etebari Asl* Page 11
    Background and Aim

    Spiritual health and happiness both are of the most important aspects of the psychology and have a significant role in the development of educational purposes. The objective of this research is examination of relationship between spiritual health and happiness among students of Ardabil Nursing Midwifery Faculty.

    Materials and Methods

    This descriptive- analytical study was done in 2017 in Ardabil Nursing Midwifery Faculty. The sample size was 90 respondents based on Cochran formula. Data was collected by using Ellison spiritual health and Oxford happiness questionnaires. The results were analyzed by spss18 and descriptive (frequency and percentage) and analytical (person correlation coefficient, independent t- test, ANOVA) statistics methods.

    Findings

    There was a significant positive relationship between spiritual health of students with their happiness (p≥0.001, r= 0/543).The score men of spiritual health got 64.41±5.90 in students and score men of happiness got 86.98 ±14.22. Also, All dimensions of spiritual health had significant relationship with happiness. Ethical Considerations: After explanation about the study objectives and ensuring confidentiality of information, the participants' consent was obtained.

    Conclusion

    With regard to direct relationship between spiritual health and happiness, instructional managers with planning for students' spiritual health, can provide settings to increase students' happiness.

    Keywords: Spiritual Health, Happiness, Students, Nursing, Midwifery Faculty
  • Mina Taghiabadi, Seyede Zahra Musavi, Sepideh Aghababaei, Ommeleila Baharlloei, Mohammad BagherTajik, Mohsen Shahriari* Page 12
    Background and Aim

    Since professional ethics are important parts of treatment process, lack of attention to the right principles of using these could lead to many problems including improper and unsuccessful treatment, and also legal dilemmas. Adherence to professional ethics in nursing from patients’ point of view could reveal unclear issues and common errors; therefore, the present study was conducted to examine the degree nurses working in Alzahra Hospital adhere to professional ethics in practice from patients’ perspective.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical study performed in 2015 among 244 randomly selected patients being discharged from various wards of the Alzahra Hospital. A self-structured questionnaire was used to measure use of professional ethics among nurses. Statistical analysis was performed using descriptive and analytical tests.

    Findings

    The mean age of participants was 45.25±7.1 ranging from 14 to 93. 123 women (50.4%) and 121 men (49.6%) were included. The mean score of professional ethics adherence among nurses from patients’ point of view was 95.6±17.9 ranging from 44 to 125. Based on this result, use of professional ethics was estimated to be excellent among 111 individuals (45.5%), optimal among 96 persons (39.3%) and moderate among 37 nurses (15.2%). Ethical Considerations: participation in the study was optional and informed written consent was obtained from patients to participate in the study. In addition, the information confidentiality of the participants was observed.

    Conclusion

    The results of this study indicate that observance of the nurses’ professional ethics in the research environment is at an acceptable level and the important causes includes of the educational environment of the research, the provision of educational programs and retraining by the nursing system and continuous monitoring of nursing personnel.

    Keywords: Professional Ethics, Nurse Staff, Patients’ Perspective
  • Mohammad Farough Khosravi, Gisoo Alizadeh*, Hassan Almaspour Khaneghah Page 13
    Background and Aim

    It is necessary to obtain informed consent for any medical intervention, providing adequate, correct, appropriate information to the patient. Currently, the process of obtaining informed consent in our country prior to surgical procedures is limited to a single sheet, and this leaflet often does not describe the specific information of each operation. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of presenting surgical information sheets on the satisfaction and knowledge of surgical patients.

    Materials and Methods

    This was a before and after semi-experimental study. The population of study was a general hospital affiliated to Tabriz University of Medical Sciences in 2017. The Sampling of this study was census and 60 patients were selected. The data collection tool was a questionnaire completed before and after the intervention. Data were analyzed by using SPSS 18 software and paired t-test.

    Findings

    The mean score of the patients' knowledge before the intervention was the provision of surgical information sheets 6.283±1.76. After intervention, they were 8.60±2.65 and there was a significant difference between them (p=0.559). The mean score of patients' satisfaction before intervention was 9.76±2.47, which after intervention was 9.87±2.02 and there was no significant difference between them (p=0.001). Ethical Considerations: Following the explanation of the objectives of the study and the emphasis on confidentiality, the consent of the participants was obtained.

    Conclusion

    The results of this study has been shown that the presentation of surgical information sheet only increased the awareness of patients but did not have a significant effect on overall satisfaction. Therefore, the best and most effective way to provide information with different interventions should be determined in order to increase their satisfaction along with raising awareness.

    Keywords: Informed Consent, Satisfaction, Awareness, Surgery
  • Hamid Molayi*Faribourz Dortaj Page 14
    Background and Aim

    The purpose of this study is to investigate the effect of spiritual therapy on marital satisfaction among addicts in treatment period.

    Materials and Methods

    The research design is semi experimental. In order to achieve this goal, among addicts in treatment period, 30 people (15 people in the experimental group and 15 in the control group) who had the lowest score in the marital satisfaction questionnaire were selected by purposive sampling .Marital satisfaction test was used as pre-test and post-test. Then, 10 sessions for the experimental group on spiritual healing were held each week for 2 sessions of 80 minutes. After the last session, both groups were asked to answer the questionnaires again .Finally, the obtained data were analyzed using covariance analysis.

    Findings

    The results showed that spiritual therapy affects the marital satisfaction among addicts in treatment period, but the effect of this method on marital satisfaction is small. Ethical Considerations: After explaining the goals of the study, informed consent was obtained. The questionnaires were anonymous and convinced participants that their information would remain confidential and results would be published totally.

    Conclusion

    These results showed that spiritual therapy sessions have an effect on increasing marital satisfaction.

    Keywords: Spiritual Therapy, arital Satisfaction, Addicts in Treatment Period
  • Atefeh Barimani, Nahid Rejeh*, Majideh Heravi Karimooi, Seyed Davood Tadrisi Page 15
    Background and Aim

    The ethical climate is section of an organizational culture will be affect on ethical dimensions of the employees and their work efficiency. Ethical climate promotion in health care organization would be improved nurses’ behavioures to ethical tension, increase of job satisfaction and decrease of intent to quit to work. The aim of this study was to determine the correlation between nurses’ perception of ethical climate and with nurses’ intent to quit among critical care nurses in the affiliated hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences in 2018.

    Materials and Methods

    This was a descriptive- correlational and cross-sectional study conducted on 495 nurses employed in critical care units of the teaching hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences in 2018 were selected. The subjects were selected by census sampling method. Data collection was carried out using demographic data، Olson moral climate, and intent to quit of Hinshaw Questionnaires. For data analysis, descriptive statistics, Pearson correlation and regression tests were used in SPSS 20 software

    Findings

    The ethical climate with mean (3.78±0.08) was at the desired level, and mean of the tendency to intent to quit on the job (2.93±0.39) was the less than average level. The statistics test showed that they were different significantly ((P<0.001)). And also, linear regression test showed that there is direct and meaningful correlation between them. The ethical climate of the critical care units for decrease intention to quit of job. Ethical Considerations: After familiarizing the participants with the objectives of the research and explaining the confidentiality of the information, participants' oral satisfaction was obtained.

    Conclusion

    In order to results, nurse managers could be promotion.

    Keywords: Critical Care Units, Ethical Climate, Intention to Quit, Nurses
  • Esmael Sadri Damirchi*, Nasim Mohammadi, Naghi Rahimi Zarj Abad Page 16
    Background and Aim

    The purpose of this study is to Predict Mental Health based on Moral Intelligence and Cognitive Flexibility in Nursing students.

    Materials and Methods

    The method of this study is correlational. Statistical population of this study comprised of all nursing students of Guilan University of Medical Sciences in the year 2016, from among this population. 300 students were selected as by using multistage sampling Method. The used tools were Goldenberg General Health Questionnaire, Moral Intelligence questionnaire and Cognitive Flexibility questionnaire. Data analysis was performed through Pearson’s correlation coefficient and regression analysis Under the SPSS 19 software.

    Findings

    The findings proved that there is a positive correlation between moral intelligence and mental health (r=0.32, p<0.01) and there was a significant positive correlation between cognitive flexibility and mental health (r=0.12, p<0.01). Also, regression analysis revealed that 18% of the total variance in mental health is predicted by the Moral Intelligence and Cognitive Flexibility. Ethical Considerations: After presenting the research objectives, emphasizing the anonymity of questionnaires and confidentiality of personal information and getting a written informed consent, the questionnaires were handed to the participants.

    Conclusion

    The overall results indicate that the mental health of people in the areas of physical, psychological and social is influences ways of Moral Intelligence and Cognitive Flexibility. Therefore, it is suggested that more attention be paid to improving their mental health and their ethical dimension and flexibility.

    Keywords: Mental Health, Moral Intelligence, Cognitive Flexibility, Nursing students
  • Mohammad Javad Abolghasemi* Page 17
    Background and Aim

    From propounding of spirituality in the field of health has lasted more than 5 decades, but aspects of this important dimension has remained unknown. This study aimed to present main strategies for realizing spiritual health with Islamic perspective.

    Materials and Methods

    In this qualitative study, in order to extract the foundations and theoretical literature of the research, revelatory Islamic sources including the Quranic verses and the Hadiths of the Infallibles as well as the phrases of some scholars were reviewed and then, by analyzing the holy texts using hermeneutic and inductive content analysis methods, strategies to achieve spiritual health were suggested.

    Findings

    Three parts including foundations (12 components), prerequisites (3 components), and promotion strategies of spiritual health (10 components) were extracted. The first part explains three main harm factors of sin, lust, and hatred that endangers community spiritual health and both personal and community spiritual health requires Purity of heart and avoid them. Believing in God and Prophets and Divine Parents; and acting on their recommendations; paying attention to the health and disease; hope, patience and trust in God are considered as the prerequisites for spiritual health, and based on them, theoretical strategies to promote spiritual health was presented. Ethical Considerations: In this study, trusteeship was observed in reporting and citating of the texts.

    Conclusion

    The best sources are Quran and the teachings of the infallibles and the best doctors are infallible imams and divine ones. Thus, providing the ground to practice on these strategies is recommended to realize and promote spiritual health utilizing quantitative and qualitative methods at individual and community levels.

    Keywords: Spiritual Health, Harmful Factors, Prerequisites, ApproachIslamic Teachings
  • Sima Ebrahimian, Omid Saed* Page 18
    Backgroundand Aim

    In order to minimize ethical problems in the work of psychologists, the code of ethics have established rules for psychologists' behavior by specifying ethical codes. Examining the code of ethics in other countries is helpful in determining the weakness points of the ethical codes of an association in which a psychologist works. The purpose of this study is to compare the code of ethics in three countries of Iran, United States and Germany.Materialsand

    Methods

    First, the professional code of ethics in all three countries were extracted from their relevant organizations. In the second step, their differences and similarities were examined in terms of the code structure. Finally, all three code of ethics were analyzed in terms of content and executive procedures.

    Findings

    The structural analysis of the code of ethics showed that the introduction and general principles are common in all three code of ethics. In the German code of ethics, a separate section is devoted to the ethical codes for research and publication, and other ethical codes, which have been raised in other two code of ethics in the form of ethical standards, are listed in the separate section under the heading "Psychology in practice". Also, the content comparison of code of ethics showed that general principles of the Iranian and United States code of ethics point to ideal goals that areunderpinned by ethical standards and, in their turn, are not enforceable rules, while in the German code of ethics, the general principles are the conditions and regulations that a psychologist has for have a professional identity in the German Professional Psychologists Association.EthicalConsiderations:Integrity and honesty in reporting, documenting and citing of resources were observed.

    Conclusion

    The differences between the codes of ethics can be explained by the difference in the research priorities of the relevant organizations, multicultural and multi-national of these countries and the differences in their technological advances.

    Keywords: Comparative Study, code of ethics, professional ethics, Iran, United States, Germany
  • Somayeh Mohammadi, Fariba Borhani, Mostafa Roshanzadeh* Page 19
    Background and Aim

    Students' spiritual compatibility can play an effective role in adapting them to the health of the future. In this regard, considering the multiplicity of factors affecting spiritual adjustment, the relationship between spiritual intelligence and spiritual compatibility of students has been investigated.

    Materials and Methods

    A cross-sectional correlation study was conducted on 178 students of Borujen nursing faculty who were selected through census sampling. The data gathering tool was a threepart questionnaire for demographic information, Badiae et al., Spiritual Intelligence Questionnaire, and Spiritual compatibility Questionnaire for Rasoul and colleagues. The data were analyzed by SPSS 16 software and analyzed by descriptive and analytical statistics.

    Findings

    The Pearson correlation coefficient between spiritual intelligence variables and spiritual consistency of students showed a positive and significant relationship (r=0.6, p<0.05). The mean of total spiritual intelligence in students was 3.63±0.3 (1-5) and the average total spiritual compatibility was reported in students 4±0.8 (1-5). Also, the results showed that spiritual intelligence of students is a predictive factor for their spiritual compatibility (p<0.05, r2=0.36). Ethical Considerations: All participants were assured to participate in the study of written consent and about the anonymity of the questionnaires and the confidentiality of their information.

    Conclusion

    According to the results, students' intellectual intelligence could be increased with increasing their spiritual consistency. To further increase the students' spiritual intelligence it is necessary to plan the dimensions of belief thinking, ability to interact with problems and spiritual self-awareness and address ethical issues through training and periodic reviews by educational managers.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Spiritual Compatibility, Students of Nursing Faculty
  • Fatemeh Mansoori*, Somayeh Shahraki Dehsoukhteh, Mohammadreza Kaykha Page 20
    Background and Aim

    The purpose of the Patient’s Rights Charter is Defending patients' rights and ensuring that they are adequately taken care. Awareness of the charter of rights and the provision of conditions is so important for demand of healthcare users for these rights. Therefore, this study was conducted to the study of relationship between awareness of patients and amount of demand for patient’s rights charter in Zabol city’s hospitals in the first six months of 2017.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional descriptive-analytic study that was performed on 400 patients referring to hospitals in Zabol city in 2017. Data were collected through two questionnaires, including demographic characteristics and questions related to awareness of the patient's charter and the amount of demand. Gathered data were analyzed using SPSS 22 and independent t-test and one-way ANOVA.

    Findings

    The results of the present study showed that the mean score of patients' awareness was 7.9±1.08.99 and was at weak level. Also, the mean score of patient’s demand was 3.85±0.87, which was at a weak level. The results also showed that there was a significant relationship between the level of education, marital status, gender, place of residence with the level of awareness of patient’s rights charter and the amount of demand. Ethical Considerations: Before completing the questionnaires, first of all, we explain the aim of this research and confidentiality of results for patients, to take part in informed consent.

    Conclusion

    This study shows that that different levels of demand for Patient’s Rights Charter have a significant direct correlation with Patient’s Awareness of right , so that the awareness of patients referring to hospitals in Zabol city was poor in the contents of the charter of patient rights as a result, their demand was low. Therefore, it is suggested that each of the five aspect of the charter be prepared separately, and in time of reception patients, this information should be provided in writing to patients and referring.

    Keywords: Patients’ Rights Charter, Awareness, Patients, Zabol City’s Hospitals
  • Ali Darvishi, Amin Taheri, Asma Sabermahani* Page 21
    Background and Aim

    Unethical behavior in the health sector entitledas widespread moral hazardandhave high share in the health system’s growing costs in the world. Presentstudy aimed to analyze the moral hazards of distribution medicines in pharmacies and the financial burden on insurance organizations.

    Materials and Methods

    Present cross sectionalstudywith reviewing the prescriptions provided to the two maingovernmental and private pharmaciesand usingindividual's disease information, moral hazards categorized in three separate branches. First category was the irrational prescribing the medication, second, the rate of drugs that are exposed to expire period and third category was tear off a leaf from the insurance booklets and writing some formal medications. Then with analyze the data, assessing the financial burden of moral hazards on medical insurance organizationswasconducted.

    Findings

    Irrational prescriptions had the mostprevalencebetween the observed moral hazardsandwere more frequented in public pharmacy. Irrational prescriptions cost was significantly higher in general physicians prescriptions than specialists. Also cost of moral hazards in public pharmacy was significantly higher than private one. The additional financial burden on insurance organizations was estimated 120 million Rialsin a month. Ethical Considerations: Gathered data was usedwith considering confidentiality and informed consent was taken from participants.

    Conclusion

    Financial burden assessment of moral hazards addition to confirming the importance of ethics in health systems and among health service providers in medicine section, represent the probability of control a large part of the health care system costs by promoting ethics.

    Keywords: Ethics, Moral Hazards, Irationalprescription, Drug, Costs, Health System
  • Shahriar Moosavinejad*, Children under years of age Page 22
    Background and Aim

    The issue of euthanasia has been a matter of ethical medicine since the away times in the field of ethics, and have serious advisers and opponents. Their attitudes are based on the philosophy of "right" and "the right to life" and "the right to die", and on the other hand, the opposition, based on the principles The philosophy of "duty-oriented" or "philosophy of virtue." According to the philosophy of "the right", the discussion of "the right to choose easy death" or "euthanasia" in people under the age of 18 years is also raised and In 2014 Belgium acknowledged that there were many controversies about it, including the right to choose, the right to choose, the ability to withstand this responsibility and eligibility. Enough to do this.

    Materials and Methods

    In this article, a narrative review based on the searches of the words "Euthanasia" and "Children" on Iranian and foreign sites, including google scholar & Pupmed, between 2011 and 2017, as well as review of articles, articles and articles on "Children's Rights" in domestic sources, attempts to gather content and It has been analyzed

    Findings

    In the review, it was determined that socio-religious differences, religious, ethical and customary doctrines, and the attitude towards the "right" issue in the issue of euthanasia in children under the age of 18 years were very high in different countries, and at the same time different from the issue of euthanasia in adults. Particular complexities. Ethical Considerations: Honesty and non-profit in the report of texts and resources, reference to valid sources and attempts to avoid any bias. This research is carried out at a personal expense without any financial support or central affiliation.

    Conclusion

    Euthanasia license generally, and for people under the age of 18, should be considered in particular, regardless of individual rights. Also, attention to principles such as respect for the autonomy of individuals due to limitations and specifics of it in different countries, cultures and religions, and the complexity of the issue under discussion, alone and without regard to the principles of profitability, lack of financial and justice to decide on this issue It is not enough and, like many moral challenges, it needs to be more explicit and comprehensive in order to arrive at acceptable solutions with more varied analytical approaches.

    Keywords: Euthanasia, Children under 18 years of age, Ability to diagnosis
  • Taraneh Yousefinezhadi*, Efat Mohamadi Page 23
  • Mahmood Shamshiri* Page 24