فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 17 (تابستان 1393)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 17 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ثقفی، محسن مرادی جز *، حسینعلی سهرابی صفحات 7-27
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین مدیریت سود و عدم تقارن اطلاعاتی در شرایط نااطمینانی محیطی می پردازد. در این پژوهش، برای کمی سازی مدیریت سود از الگو های مبتنی بر اقلام تعهدی اختیاری (الگوی دیچو و همکاران، 2002 و الگوی کوتاری و همکاران، 2005) و برای عدم تقارن اطلاعاتی، از انحراف معیار قیمت سهام و اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام استفاده شده است. در این راستا، سه فرضیه تدوین شده و جهت آزمون این فرضیه ها، نمونه ای متشکل از 101 شرکت (505 سال- شرکت) از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 الی 1391 انتخاب گردید و برای آزمون آن ها، از روش داده های ترکیبی استفاده گردید. یافته های تجربی حاکی از آن است که هر سه فرضیه پژوهش پذیرفته می شوند؛ بدین صورت که متغیرهای مدیریت سود و نا اطمینانی محیطی با عدم تقارن اطلاعاتی یک رابطه معنادار داشته و منجر به افزایش آن می شوند. علاوه بر این، یافته های پژوهش نشان می دهد که نااطمینانی محیطی منجر به تضعیف رابطه بین مدیریت سود و عدم تقارن اطلاعاتی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، عدم تقارن اطلاعاتی و نااطمینانی محیطی
  • محمد نمازی*، رضا غلامی صفحات 29-48
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی بر کارآیی سرمایه گذاری شرکت ها می باشد. یافته های پژوهش های پیشین، بیانگر آن است که یکی از پیامدهای مدیریت سود، افزایش ناکارآیی سرمایه گذاری (بیش سرمایه گذاری یا کم سرمایه گذاری) شرکت ها است. در راستای بررسی این موضوع، 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1378 تا 1388، مورد بررسی قرار گرفتند. برای سنجش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، از معیار اقلام تعهدی اختیاری استفاده شد که با استفاده از الگوی تعدیل شده کازنیک (1999) مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج پژوهش، حاکی از وجود رابطه معنادار بین مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و سرمایه گذاری ناکارای شرکت ها بود. در نتیجه می توان نتیجه گرفت که با اعمال بیشتر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، میزان سرمایه گذاری های ناکارای شرکت ها نیز افزایش می یابد. همچنین، یافته های پژوهش، نشان داد که بین اقلام تعهدی اختیاری و سرمایه گذاری ناکارای دوره مالی بعد نیز رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، سرمایه گذاری ناکارآ، بیش، سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری، بورس اوراق بهادار تهران
  • مسعود حسنی القار*، قاسم بولو صفحات 49-75
    سرمایه گذاران و اعتباردهندگان، سود و اجزای آن را به طرق مختلف و برای مقاصد متفاوت، برای ارزیابی دورنمای جریان های نقدی سرمایه گذاری ها یا وام های اعطایی استفاده می کنند. تحقیق حاضر، با استفاده از تحلیل داده های تلفیقی به بررسی ارتباط میان کیفیت سود، عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه حقوق صاحبان سهام می پردازد. نمونه پژوهش متشکل از 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1387 تا 1391 می باشد. متغیرهایی که به عنوان نماینده عدم تقارن اطلاعاتی استفاده شده است، شامل درصد اثر قیمت و درصد شکاف قیمتی می باشد. همچنین، کیفیت سود مورد نظر دراین تحقیق برای هر شرکت- سال با استفاده از داده های حسابداری برای یک دوره پنج ساله و با به کارگیری رگرسیون غلتان اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق بیانگر وجود رابطه مثبت معنادارمیان عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه حقوق صاحبان سهام، و رابطه منفی معنادار میان عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت سود است. همچنین، نتایج حاصل از این آزمون وجود رابطه معنا دار میان کیفیت سود و هزینه حقوق صاحبان سهام را رد می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه حقوق صاحبان سهام، ریسک و بازده سهام
  • علی بیات*، قدرت الله طالب نیا، زهرا پورزمانی صفحات 77-95
    پژوهش های نشان می دهد که ظرفیت پردازش اطلاعات توسط انسان محدود می باشد. همچنین این رابطه می تواند تحت تاثیر ساختار اطلاعات نیز قرار بگیرد. در این پژوهش برای آزمون این فرضیه از یک الگوی شناختی و رفتاری استفاده می شود. پژوهش از لحاظ قلمرو موضوعی در حوزه پژوهش های مربوط به «الگو عدسی برونزویک» در حسابداری رفتاری قرار می گیرد. دوره زمانی پژوهش در 1390 و 1391 می باشد. برای اهداف پژوهش افراد گروه آزمایش(176 نفر) به چهار سبک غالب رهنمودی، تحلیلی، ادراکی، و رفتاری طبقه بندی شدند. همچنین، سرمایه گذاران از لحاظ نیمکره غالب مغز و از لحاظ پیچیدگی شناختی و سطح تحمل شرایط عدم اطمینان مورد طبقه بندی قرار گرفتند. یافته های مطالعه نشان می دهد که سبک های تصمیم گیری با نیمکره غالب چپ مغز به طور میانگین زمان بیشتری را صرف پردازش اطلاعات می کنند. همچنین سبک تصمیم گیری تحلیلی نسبت به سایر سبک ها بیشترین زمان را صرف پردازش اطلاعات می کنند. به علاوه، نتایج نشان می دهد که سبک های با نیمکره غالب چپ مغز به منظور تصمیم گیری خود به طور میانگین اطلاعات بیشتری را پردازش می کنند. همچنین سبک تصمیم گیری رفتاری نسبت به سایر سبک ها کمترین حجم اطلاعات را برای تصمیم گیری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: افشاء داوطلبانه، سبک های تصمیم گیری، الگو پردازش عدسی، محتوای ارزشی
  • مهدی عربصالحی*، سپیده کاظمی نوری صفحات 97-118
    میزان جریان های نقدی حاصل از فعالیت های عملیاتی به عنوان یک منبع ارزان تامین مالی، رابطه مستقیمی با سطح سرمایه گذاری های شرکت دارد؛ اما بالا بودن حساسیت سرمایه گذاری نسبت به جریان های نقدی ممکن است باعث ناکارآیی سرمایه گذاری ها گردد. طبق تئوری نمایندگی، مدیران شرکت هایی که جریان های نقدی، مازاد دارند، به دلیل منافع شخصی ممکن است بیش سرمایه گذاری انجام دهند. علاوه بر آن، هزینه های نمایندگی و تضاد منافع مدیران و سهامداران می تواند باعث کم سرمایه گذاری شود. در این پژوهش، تاثیر هزینه های نمایندگی بر حساسیت سرمایه گذاری جریان های نقدی، با استفاده از رگرسیون لجستیک در میان 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1385 الی 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که هزینه های نمایندگی، به تنهایی عامل ایجاد بیش (کم) سرمایه گذاری نمی باشد، اما باعث افزایش حساسیت سرمایه گذاری- جریان های نقدی می شود.
    کلیدواژگان: حساسیت سرمایه گذاری، جریان های نقدی، هزینه نمایندگی، بیش (کم) سرمایه گذاری
  • موسی بزرگ اصل، بیستون صالح زاده* صفحات 119-139
    نتایج پژوهش های انجام شده خارج از ایران، گویای تاثیرپذیری کیفیت سود از توانایی مدیریت است. از نظر تئوری، توانایی مدیریت با کیفیت سود رابطه مستقیم دارد، اما نتایج پژوهش ها با هم در تعارض است. طبق نتایج به دست آمده از این پژوهش ها، توانایی مدیریت می تواند با کیفیت سود رابطه مستقیم یا معکوس داشته باشد. پژوهش حاضر به تبیین رابطه توانایی مدیریت و کیفیت اقلام تعهدی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. معیار کیفیت اقلام تعهدی درجه نقد شوندگی این اقلام و معیار توانایی مدیریت، بخشی از کارآیی شرکت است که تحت تاثیر عوامل ذاتی شرکت قرار نمی گیرد. محدوده زمانی پژوهش برای دوره 4 ساله از ابتدای سال 1384 تا پایان سال 1387 در نظر گرفته شده و نمونه پژوهش شامل 79 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای تحلیل های آماری از دو نوع الگوی DEA و رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین توانایی مدیریت و کیفیت اقلام تعهدی در طول دوره مورد مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، کارآیی مدیریت، کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت سود
  • فرزاد کریمی، داریوش فروغی، محمد نوروزی*، سیدمحسن مدینه صفحات 141-162
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی و حسابداری بر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از الگوی معادلات رگرسیون های به ظاهر نامرتبط می پردازد. برای این منظور، نحوه اثرگذاری متغیرهای نرخ تورم، نرخ ارز، تولید ناخالص ملی، نرخ بهره و میزان اعتبارات بانکی (به عنوان متغیرهای کلان اقتصادی) و سود سهام پرداختی، نسبت بدهی های کوتاه مدت و بلند مدت (به عنوان متغیرهای حسابداری) بر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از داده های 143 شرکت طی سال های 1380 الی 1389، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده، تایید کننده فرضیات پژوهش بوده که نشان دهنده تاثیر مثبت متغیرهای نرخ ارز، میزان اعتبارات بانکی، میزان پرداخت سود سهام، نسبت بدهی کوتاه مدت و نسبت بدهی بلند مدت و تاثیر منفی نرخ تورم، تولید ناخالص ملی، نرخ بهره بر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، متغیرهای اقتصاد کلان، متغیرهای حسابداری، روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط
  • کاوه مهرانی، آرش تحریری، سوران فرهادی* صفحات 163-180
    با توجه به رقابتی بودن امروزه بازارها، چیدمان بهینه منابع جهت حفظ موقعیت و پیشرفت شرکت ها یک امر حیاتی و غیر قابل اجتناب می باشد. تا جایی که ساختار سرمایه شرکت می تواند یه صورت مستقیم بر ارزش شرکت اثرگذار باشد. شرکت ها به منظور حداکثر کردن مطلوبیت، در چرخه عمر خود سیاست های متفاوتی را اتخاذ می نمایند. هدف از انجام این مطالعه، دست یابی به پاسخ این سوال است که «آیا چرخه عمر شرکت می تواند بر رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت اثر گذار باشد یا خیر؟» که این سوال به نوع خود تجربی می باشد. با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیره در دوره زمانی 1384 تا 1389، داده های مربوط به 480 سال شرکت مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده از آزمون های آماری نشان دهنده موثر بودن چرخه عمر شرکت بر رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت می باشد؛ به گونه ای که این رابطه در شرکت های در حال رشد نسبت به شرکت های بالغ دارای شدت بیشتری می باشد. به عبارت دیگر، قدرت توضیح دهندگی الگوی شرکت های رشدی از الگوی شرکت های بالغ بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، تئوری سلسله مراتبی، ارزش شرکت، چرخه عمر شرکت
|
  • Ali Saghafi, Mohsen Moradi Joz*, Hosseinali Sohrabi Pages 7-27
    This study investigates the relationship between earnings management and information asymmetry under the condition of environmental uncertainty. In this study, to quantify earnings management, the models based on discretionary accruals (from Dechow et al, 2002 and Kothari et al, 2005) were used. Standard deviation of the stock price and bid ask spread models were also used for information asymmetry. Three hypotheses were formulated and tested. The data of 101 firms (505 firm/years) from the Tehran Stock Exchange in the period of 1387 to 1391 was collected and tested, using multi-variable regression panel model. The empirical findings indicate that all the three hypotheses are confirmed. That is, earnings management and environmental uncertainty variables have significant relationships with information asymmetry, and the both lead to increasing information asymmetry. In addition, findings show that environmental uncertainty results in weakening the relationship between earnings management and information asymmetry.
    Keywords: Earnings Management, Discretionary Accruals, Information Asymmetry, Environmental Uncertainty
  • Mohammad Namazi*, Reza Gholami Pages 29-48
    This study investigates whether and how firm investment efficiency is influenced by the accrual-based earnings management. The major purpose of this paper is investigating and analyzing the relationship between proxy of accrual-based earnings management and firm’s excess investments. Prior researches suggest that earnings management leads to increase in excess investments of firms (over-investments or under-investments). In this study, the data from 63 listed companies in the Tehran Stock Exchange in the period of 1378-1388 (1999-2009) was collected. The results indicated that there is a significant relationship between discretionary accruals (as proxy of accrual-based earnings management) and excess investment. This suggests that firm’s investment behavior is influenced by accrual-based earnings management. The results also indicate that there is a significant relationship between discretionary accruals (as independent variable) and firm’s excess investment in the period afterwards
    Keywords: Accrual, Based Earnings Management, Inefficient Investment, Over, investment, Under, investment
  • Ghasem Blue, Masoud Hasani Alghar* Pages 49-75
    Investors and creditors use income and its components to evaluate cash flows, investments and granted loans in different ways and for different purposes. This study uses panel data analysis to examine the relations among earnings quality, information asymmetry and costs of equity holders. The study sample consists of 72 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period of 1387 to 1391. The independent variables that affect cost of equity risk management and information asymmetry, take market risk, firm size, the ratio of book value to market value, the stock price and trading volume. Also, earnings quality for firm/year data have been measured, using accounting data in a 5 year period and rolling linear regression. Hypothesis test results indicated a significant positive relationship between information asymmetry and cost of equity, and a significant negative relationship between information asymmetry and earnings quality. The results also showed a non-significant relationship between earnings quality and the cost of equity.
    Keywords: Earnings Quality, Information Asymmetry, Cost of Equity, Risk, Stock Return
  • Ali Bayat*, Ghodratollah Talebnya, Zahra Poorzamani Pages 77-95
    Most researches show that human power in processing information is limited. Also, information structure may influence this process highly. In this study, to evaluate different decision making methods, a cognitive and behavioral model is used. The fields of this research in the area of territory subject to the theory of information overload and processing Brunswick Leans Model is in the behavioral accounting discipline. This research has a quasi-experimental method. In this study, the experimental group of 176 respondents was classified in four dominant styles of directive, analytical, conceptual, and behavioral sense. Also, the study takes a classification of investors with respect to brain dominant style, cognitive complexity, and the tolerance level under uncertainty situation. The evidence revealed that a left-brain dominant style, on average, spends more time to process information. Also, the analytical decision-making style spends more time than the other styles to process information. The evidence, in addition, showed that the left-brain dominant style, on average, takes more information items to process to make decision. Also, the behavioral decision-making style needs the lowest information items to make decision
    Keywords: Voluntary disclosure, decision styles, lens processing model, Value Relevance
  • Mehdi Arabsalehi*, Sepideh Kazemi Noori Pages 97-118
    Firm’s cash flow as a cheap finance source, may affect the level of investment, and high investment-cash flow sensitivity may cause investment inefficiency. The agency theory implies that managers of the firms with excess cash flow may over-invest for the purpose of private benefits. Additionally, agency costs and conflicts between managers and shareholders may lead to over/under-investment. This study investigates the impact of agency costs on investment-cash flow sensitivity. The target sample includes 103 firms listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2007 to 2011. The research takes logistic regression model to investigate the impact of agency costs on investment-cash flow sensitivity. Results show that agency costs are not the only source of inefficient investment, but could be regarded as the origin of increasing investment-cash flow sensitivity
    Keywords: Investment–cash flow Sensitivity, Agency Cost, Over, under, Investment
  • Mousa Bozorgasl, Bistoon Salehzadeh* Pages 119-139
    The results of researches conducted outside of Iran, reflect the effect of managerial ability on earnings quality. Based on the theory, managerial ability positively related to earnings quality, but empirical researches stand in conflict with each other so that based on the results, managerial ability could be related to earnings quality positively as well as negatively. This study clarifies the relationship between managerial ability and accruals quality in listed companies in the Tehran Stock Exchange. Using the liquidation to proxy for accruals quality, and the part of firm efficiency not affected by the firm specific characteristics to measure managerial ability, DEA and multivariate linear regression have been two models that are applied for statistical analysis. The period of four years from beginning of 1384 to the end of 1387 is considered and the sample of research includes 79 listed companies in the Tehran Stock Exchange. The results show that there is not significant relationship between accruals quality and managerial ability in the research period
    Keywords: Managerial Ability, Managerial Efficiency, Accruals Quality, Earnings Quality
  • Farzad Karimi, Dariush Foroughi, Mohammad Noroozi*, Sayyed Mohsen Madine Pages 141-162
    This paper investigates the effects of economic and accounting variables on capital structure of the firms accepted in the Tehran Stock Exchange (TSE), using seemingly unrelated regression equations. In this study, the macroeconomic variables of inflation rate, exchange rate, gross domestic product, interest rate and bank loans, along with the accounting variables of dividend payout and the short-term and long-term debt rates were considered the variables affecting capital structure of the firms accepted in the TSE, using data from 143 firms during 1380 to 1389. The results show that the hypotheses of positive effects of exchange rate, bank loans, dividend payout, short-term debt and long-term debt rates, and of negative effects of inflation rate, gross domestic product, and the interest rate on capital structure of companies in the TSE have been correctly expected
    Keywords: Capital Structure, Macroeconomic Variables, Accounting Variables, Seemingly Unrelated Regression (SUR)
  • Kaveh Mehrani, Arash Tahriri, Soran Farhadi* Pages 163-180
    Today, since markets are highly competitive, optimal arrangement of recourses seems important to preserve firm’s position and growth. This is so vital and unavoidable that capital structure of firms may directly affect firms’ value. To maximize utility, firms choose different economic policies during their life cycle. This research aims to answer the question that if life cycle can affect the relationship between capital structure and firm’s value, or not. The answer to the question could be of empirical issue. The period of the study is 1384 to 1389, and data takes 480 year/firm records. The results from statistical tests show that firm’s life cycle affects the relationship between capital structure and firm value, and that the effect is more considerable for growing firms than matured ones. In other words, the explanatory power of statistical study for the model viewed for the growing firms is more than that for the matured firms
    Keywords: Capital Structure, Pecking Order Theory, Firm Value, Firm Life Cycle