فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 24 (بهار 1395)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 24 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رحمانی، نهاله حیاتی صفحه 7
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر دقت برآوردی پیش بینی های سود هم زمان مدیران، بر رانش پس از اعلان سود می پردازد. مطالعه، شامل دو مرحله برآورد دقت پیش بینی سود مدیران و بررسی تاثیر دقت برآوردی پیش بینی بر رانش پس از اعلان سود است. الگوی مورد استفاده در مرحله اول پژوهش به منظور تخمین دقت پیش بینی سود مدیران، ویژگی های پیش بینی سود از جمله توانایی، دشواری و محیط پیش بینی را در نظر می گیرد. الگوی مورد استفاده در مرحله دوم پژوهش نیز، تاثیر دقت برآوردی پیش بینی سود بر رانش پس از اعلان سود را آزمون می کند. دوره زمانی پژوهش، سال های 1385 تا 1390 بوده و از روش داده های تلفیقی نامتوازن برای تخمین الگوهای دقت پیش بینی سود و رانش پس از اعلان سود استفاده شده است. نتایج مرحله اول مطالعه حاضر نشان می دهد که ویژگی های پیش بینی سود به طور معنادار می تواند دقت واقعی پیش بینی سود مدیران را توضیح دهد. همچنین نتایج حاصل از مرحله دوم پژوهش، نشان دهنده این است که سود غیرمنتظره، قادر نیست بازده های غیرعادی تعدیل شده را تبیین کند؛ این وضعیت در حالت انجام پیش بینی های هم زمان مدیران بدون در نظر گرفتن دقت این پیش بینی ها نیز صادق است و با دقیق تر شدن پیش بینی های سود هم زمان مدیران نیز ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سود مدیران، ویژگی های پیش بینی سود، کم واکنشی، رانش پس از اعلان سود
  • حسین فخاری، معصومه رمضانی صفحه 41
    این پژوهش به بررسی ارتباط بین رفتار هزینه ها و تغییرات پاداش هیئت مدیره در شرکت های صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، فلزات اساسی و خودروی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. برای این منظور تعداد 58 شرکت طی دوره زمانی 1387 تا 1391 از طریق داده های ترکیبی به روش تابلویی مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاکی از آن است که تغییرات بازده دارایی های به وجود آمده از رفتار هزینه ها (رفتار عادی و غیرعادی هزینه ها) با تغییرات پاداش، دارای رابطه مثبت و معناداری بوده و این رابطه نامتقارن می باشد. نتایج نشان می دهد که رفتار هزینه ها می تواند بر میزان پاداش مدیران تاثیر بگذارد و همچنین مبانی پاداش های وضع شده در شرکت های مورد بررسی از تقارن برخوردار نمی باشد؛ لذا، می توان گفت که در شرکت های ایرانی از مدیران به طور کورکورانه از طریق پاداش حمایت می شود. این یافته ها علاوه بر نشان دادن ضرورت توجه به رفتار هزینه ها در زمان اعطای پاداش می تواند به طور غیرمستقیم ضرورت ایجاد مکانیزمی برای تعیین پاداش عادلانه تر در شرکت های ایرانی باشد
    کلیدواژگان: رفتار هزینه ها، تغییرات پاداش هیئت مدیره، تغییرات بازده دارایی ها
  • سید احمد خلیفه سلطانی، غزاله برزگر صفحه 67
    یکی از موضوعات بحث برانگیز در پژوهش های حسابداری، مدیریت سود است. سود حسابداری از اقلام نقدی و تعهدی تشکیل می گردد و اقلام تعهدی سود تا حد زیادی تحت کنترل مدیریت است. از سوی دیگر یکی از پیامدهای گسترش بازار سرمایه، تفکیک مالک از مدیر شرکت است که موجب بروز مشکلات نمایندگی از جمله مخاطرات اخلاقی می شود که طبق آن مدیر، به خاطر منافع شخصی، انگیزه خروج از شرایط قرارداد را پیدا می کند. بر این اساس، انتظار می رود در شرکت هایی که سطح مخاطرات اخلاقی بالاست، سطح مدیریت سود نیز بالا باشد. هدف پژوهش جاری، بررسی رابطه مخاطرات اخلاقی و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 الی 1390 است. فرضیه تحقیق با استفاده از الگوی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی به شکل خطی و غیرخطی آزمون شده است. یافته ها نشان می دهد بین مخاطرات اخلاقی و مدیریت سود، رابطه مثبت وجود دارد و این رابطه در الگوی خطی بهتر تبیین می شود.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، مدیریت سود و مخاطرات اخلاقی
  • بهزاد کاردان، محمود لاری دشت بیاض، مرتضی منصوری صفحه 91
    تحقیقات انجام گرفته در ایران و سایر کشورها نشان می دهد که سالانه درصد بالایی از شرکت ها صورت های مالی را تجدید ارائه می نمایند. این موضوع نشان می دهد که اطلاعات حسابداری شرکت ها از نظر ویژگی قابلیت اتکا مورد تردید است و می تواند موجب آسیب زدن به روابط و مناسبات بین شرکت ها و اشخاص برون- سازمانی به خصوص سرمایه گذاران شده و بر جریانات نقد و در نهایت بر رشد شرکت ها اثر بگذارد. این تحقیق به بررسی تاثیر تجدید ارائه صورت های مالی بر رشد شرکت ها می پردازد. برای بررسی موضوع از الگوی رشد دمیرگوک و ماکسیموویچ استفاده شده و شاخص های نرخ رشد داخلی، نرخ رشد کوتاه مدت و حداکثر نرخ رشد پایدار نیز برای اندازه گیری رشد شرکت ها به کار گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و تعداد 66 شرکت- سال طی دوره زمانی 14 ساله از 1378 تا 1391 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در ایران، تجدید ارائه صورت- های مالی در زمان اعلان، فاقد بار اطلاعاتی موثر بوده و تاثیری بر رشد شرکت ها ندارد.
    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی، تعدیلات سنواتی، رشد شرکت، قابلیت اتکای اطلاعات مالی
  • فرزانه یوسفی اصل، مهناز ملانظری، غلامرضا سلیمانی امیری صفحه 113
    شفافیت، هسته مرکزی گزارشگری مالی مدرن است که به استفاده کنندگان در شناخت واحد تجاری کمک می کند. با وجود اهمیت این مفهوم، تعریف جامعی از آن ارائه نشده است و روش های متعددی نیز برای اندازه گیری شفافیت اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفته که به نتایج، توجی هات و پیامدهای متفاوتی منجر شده است. با توجه به تعداد معدود پژوهش های دانشگاهی که به دنبال تجمیع معیارهای متمایز و ارائه معیار چند بعدی از شفافیت گزارشگری مالی باشند؛ در این پژوهش کوشش گردید تا به این مهم پرداخته شود. در ابتدا با بررسی مبانی نظری الگویی جامع به منظور ارزیابی میزان شفافیت شرکت ها و کیفیت افشای آنها پیشنهاد گردید. سپس، به منظور سنجش اعتبار الگو، پرسشنامه ای طراحی و نظر خبرگان در مورد آن دریافت شد و مشاهده شد که تمامی اجزای الگو مورد تایید است. در گام بعد کوشش شده است الگوی یاد شده از بعد ارتباط با نقدشوندگی سهام مورد ارزیابی و با شاخص افشای سازمان بورس اوراق بهادار مقایسه شود. به منظور سنجش نقدشوندگی از اثر قیمت روزانه و شاخص های مستخرج از آن، استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان داد که الگوی شفافیت گزارشگری مالی پیشنهادی،رابطه معناداری با شاخص نقدشوندگی دارد در حالی که رابطه بین شاخص افشای سازمان بورس و اوراق بهادار با این متغیرها معنادار نیست.
    کلیدواژگان: شفافیت گزارشگری مالی، اثر قیمت روزانه، چولگی نقدشوندگی، سیاهچاله های نقدشوندگی
  • مهدی ناظمی اردکانی، حمید زارع حسین آبادی صفحه 137
    یکی از دغدغه های اصلی مدیران، تصمیم گیری درباره میزان نگهداشت وجه نقدی است که برای انجام فعالیت های شرکت مورد نیاز است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر انحراف وجه نقد از سطح بهینه بر بازده انباشته آتی غیرعادی شرکت پرداخته است. بدین منظور نمونه ای شامل 71 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1391 انتخاب و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش حداقل مربعات تعمیم یافته و شیوه داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج حاصل از برآورد الگو های پژوهش، حاکی از آن است که قدر مطلق انحراف وجه نقد از سطح بهینه بر بازده انباشته آتی غیرعادی سهام، تاثیر منفی ندارد. همچنین انحراف منفی وجه نقد از سطح بهینه و بازده انباشته آتی غیرعادی سهام دارای رابطه معناداری نمی باشد و انحراف مثبت وجه نقد از سطح بهینه بر بازده انباشته آتی غیرعادی سهام دارای تاثیر منفی نمی باشد.
    کلیدواژگان: وجه نقد بهینه، انحراف از وجه نقد بهینه، بازده انباشته آتی غیرعادی
  • قدرت الله برزگر، محمد غواصی کناری صفحه 155
    هدف این نوشتار، بررسی رابطه بین رتبه افشای مسئولیت اجتماعی و سیاست تقسیم سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور اندازه گیری سطح افشای مسئولیت اجتماعی از روش تحلیل محتوای گزارش های هیئت مدیره استفاده شد. از این رو، چک لیستی متشکل از 17 مولفه و 60 معیار که سه بعد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مسئولیت اجتماعی در آن لحاظ گردیده است، مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج، به طور متوسط حدود 48 شاخص یعنی 80% آنها در گزارش های سالانه فعالیت هیئت مدیره افشاء نمی شود. سطح پایین افشاء ابعاد سه گانه مسئولیت اجتماعی را می توان ناشی از شکاف وضعیت موجود از انتظارات ذی نفعان دانست. لذا، تدوین الزامات و استانداردهای مناسب برای گزارشگری و افشاء این شاخص ها در گزارش های سالانه شرکت ها برای پاسخگوئی به انتظارات ذی نفعان در بازار سرمایه ایران ضروری می باشد. همچنین نتایج رگرسیون حداقل مربعات معمولی گویای آن است که بین سطح افشای مسئولیت اجتماعی با نسبت تقسیم سود، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به بیان دیگر، مدیران شرکت هایی که سطح بیشتری از مسئولیت اجتماعی را افشا می کنند، به منظور جلب رضایت و افزایش علاقه سهامداران سود، بیشتری را نیز بین آنان توزیع می نمایند.
    کلیدواژگان: سطح افشای مسئولیت اجتماعی، سیاست تقسیم سود، تئوری ذی نفعان، تئوری چرخه عمر
|
  • Ali Rahmani , Nahaleh Hayati Page 7
    This research examines the effects of estimated accuracy of forecast of ex-ante bundled management earnings on post-earning announcement drift. The model used in the study, first, takes earning forecast properties, including forecast ability, difficulty and environment, to provide estimation of earnings forecast accuracy. In the second stage, the model examines the effects of estimated forecast accuracy on post-earnings announcement drift.
    Study period is 2006 to 2012, and unbalanced panel data method is used for estimation of the models. The study results from the first stage showed that earnings forecast properties could significantly explain the management earnings forecast accuracy. The study results in second stage showed that adjusted abnormal returns cannot be explained by unexpected earnings. The findings are valid for bundled forecasts with no respect to forecasts accuracy, and will be held valid along with increasing accuracy of bundled forecasts.
    Keywords: Management Earning Forecast, Forecast Properties, Under, reaction, Post, earning Announcement Drift
  • Hossein Fakhari , Masoume Ramezani Page 41
    This research investigates the relationship between costs behavior and changes in bonus for the directors in the industrial food, drug, chemical, metal and car companies listed in the Tehran Stock Exchange, (TSE). In this study 58 companies has been investigated during 2008-2013, using panel data analysis method.
    The findings showed that there is positive and significant relationship between changes in returns on assets (ROA) created by costs behavior (normal and abnormal costs behavior) and changes in bonus to the directors, and that the relationship is of asymmetric type. These findings indicated that costs behaviour may affect the amount of bonus for the directors, and that the basis of bonus is of asymmetric type. Hence, it could be claimed that in the studied companies the directors are supported by allocating bonus to them blindly. In addition to the need to more attention to costs behavior at times of allocating bonus to the directors, the findings could be used indirectly to provide new mechanisms for determining fair bonus.
    Keywords: Costs Behavior, Changes in Return on Assets, Changes in Cash Bonus of Directors
  • Seyed Ahmad Khalifeh Soltani , Ghazaleh Barzegar Page 67
    One of the most controversial topics in accounting research is earnings management. Accounting profit consists of cash and accrual. Benefit accruals are largely in control of management. On the other hand, one of the consequences of capital market development is the separation of ownership from company’s management that may result in several representative problems such as moral hazard that, in turn, may cause the manager leave the representative contract ineffective to follow his own benefit. Hence, it is expected that the firms with high level of moral hazard have high earnings management level. This study aims to examine the relationship between moral hazard and earnings management in the companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period 2006-2011.
    The research hypothesis was tested by linear and non-linear partial least squares method, using structural equations model. The results indicated that there is a positive relationship between moral hazard and earnings management, and that such a relationship could be explained better by linear model.
    Keywords: Agency Theory, Moral Hazard, Earnings Management
  • Behzad Kardan , Mahmoud Lari Dashtbayaz , Morteza Mansouri Page 91
    The studies in Iran and many other countries indicated that a high percentage of companies annually restate their financial statements. This implies that accounting information in many companies is questionable, regarding the feature of reliability. This may harm the relationships between companies and their external clients/stakeholders, especially the investors, and may affect firm's cash flow and, finally, firm's growth. This study investigates the impact of financial restatements on firm's growth.
    The study takes the Demirguc-Kunt and Maksimovics model, and uses internal growth rate (IG), short-term growth rate (SFG) and maximum sustainable growth rate (SG) to measure firm's growth. The statistical population of this study is the companies listed in the Tehran Stock Exchange, and 66 company-years within a period of 14 years from 1999 to 2012 were examined. The results indicated that financial restatements in announcement time lacks effective informational value and does not have effect on firm's growth.
    Keywords: Financial Restatements, Annual Adjustments, Firm Growth, Reliability of Financial Information
  • Farzaneh Yousefi Asl, Mahnaz Molanazari , Gholamreza Soleimany Amiri Page 113
    Despite the importance of transparency, a generally accepted definition of transparency has not been provided yet. Several methods for the measurement of transparency have been used that resulted in different justifications in the measurement. In this study, to assess the transparency and quality of company's disclosure, we proposed a model by reference to theoretical studies and the respected literature, as well as environmental properties of the country.
    To examine validity of the model, a questionnaire was designed, and based on experts’ analysis, all the parameters of the model were verified. Then, the model for the negative relationship between transparency and liquidity risk of stocks was examined, and compared with the disclosure score of the Stock Exchange. To assess liquidity risk, we used daily price impact measures of the stocks and the resulted indicators for them. The findings showed that there is significant negative relationship between the proposed financial reporting transparency and liquidity risk indicators, while the relationship between the score of disclosure of the Stock Exchange and these variables are not meaningful.
    Keywords: Financial Reporting Transparency, Price Impact Measure, Liquidity Skewness
  • Mahdi Nazemi Ardakani , Hamid Zare Hosseinabadi Page 137
    The optimum level of cash holdings in a company is the main issue of interest of managers in the recent years. This research concentrates on the effects of deviation from optimum level of cash holding on the future accumulated abnormal stock returns. In this study a sample of 71 companies from Tehran Stock Exchange for the period of 2008 to 2013 was selected. To test the hypotheses, a model of generalized least squares and the panel data method have been used.
    Results from this study showed that the absolute values of deviation from optimum level of cash holdings do not have negative impact on the cumulative abnormal stock returns. The negative values of deviation from the optimum level of cash holdings lack meaningful relationship with the cumulative abnormal stock returns. The positive values of deviation from the optimum level of cash holdings do not have negative impact on the cumulative abnormal stock returns.
    Keywords: Optimum Cash, Deviation of Optimum Level of Cash Holding, Accumulated Abnormal Stock Return
  • Ghodratollah Barzegar , Mohammad Ghavvasi Kenari Page 155
    This study aims to examine the relationship between level of social responsibility and dividend policy in the Iranian companies listed in the Tehran Stock Exchange. To measure the disclosure level of social responsibility, content analysis method was used. Responsibility ranking was measured through a check list that contains 17 factors and 60 criteria, in which 3 aspects of social, economic and environmental issues for social responsibility were considered.
    The findings of the content analysis showed that 48 indices, or 80 percent of total indices, measured in this study were not disclosed in the annual reports of the board’s activities. The low level of social responsibility disclosure reflects the gap between current situation and stakeholders’ expectations. This implies that creating appropriate standards and requirements for disclosing indices of social responsibility in annual reports is necessary to meet expectations of stakeholders in the Iranian capital market. Also the results showed that there is positive and significant relationship between the level of social responsibility and the percentage of dividend distribution. In other words, managers of the companies with higher level of social responsibility disclosure, provide more profit distribution among stockholders to increase their interests.
    Keywords: Disclosure Rate of Corporate Social Responsibility, Dividend Policy, Stakeholder Theory, Life, Cycle Theory