فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 30 (پاییز 1396)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 30 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد نقدی *، محمد عرب مازار یزدی صفحات 7-34
    پیش بینی سود هر سهم از اهمیت فراوانی برای سرمایه گذاران و مدیران داخلی شرکت ها برخوردار است. بررسی پژوهش های قبلی حاکی از این بوده است که در اکثر آن ها، به فرضیه وجود رابطه غیرخطی میان سود وعوامل تعیین کننده آن توجه نشده است. این در حالی است برخی از پژوهشگران نشان داده اند که رابطه میان سود و عوامل تعیین کننده آن خطی نیست. به همین دلیل و همچنین نقش محوری سود هر سهم در تصمیمات سرمایه گذاران، با استفاده از مدل های مختلف شبکه عصبی مصنوعی و مدل های سری زمانی، سود هر سهم میان دوره ای 126 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1395 بررسی و پیش بینی شده است. در ادامه و در گام بعدی برای تعیین متغیرهای ورودی موثر بر سود هر سهم از الگوریتم بهینه سازی ژنتیک و تجمع ذرات استفاده شده است. به کارگیری روش ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک و الگوریتم تجمع ذرات می تواند علاوه بر استفاده از روش های نوین برای پیش بینی سود هر سهم، سرمایه گذاران را نیز در تصمیم گیری های آتی یاری رساند. نتایج نشان می دهد روش پیشنهادی قادر است تا متغیرهای ورودی موثر بر سود هر سهم را از میان تمام متغیرهای ورودی استخراج و توانایی و قدرت تعمیم شبکه عصبی مصنوعی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سود هر سهم، شبکه های عصبی، الگوریتم ژنتیک
  • غلامرضا کردستانی*، محمد رحیم پور، رامین قربانی صفحات 35-51
    مدیریت در راستای دستیابی به سود مستمر و پایدار، سعی می کند نوسان های دوره ای سود را حذف و اقدام به ارائه تصویری مناسب از عملکرد شرکت نماید، در حالی که طبق نظریه-های اقتصادی عامل موثر در ارزیابی عملکرد شرکت ها، عوامل اصلی و نسبتا پایدار صنعت می باشد. در این تحقیق به بررسی تفاوت در پایداری سود صنعت و شرکت و اجزای آنها برای شناخت بهتر جهت ارزیابی عملکرد شرکت ها پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. داده های مورد بررسی مشتمل بر 238 شرکت طی سال های 1387 تا 1394 بوده است. نتایج حاکی از پایدارتر بودن سود صنعت و اجزای آن نسبت به سود خاص شرکت و اجزای آن است همچنین نتایج نشان داد که شوک های تجاری عاملی موثر در کاهش پایداری سود هستند و اقلام تعهدی صنعت نسبت به اقلام تعهدی خاص شرکت پایدارتر است. اما اخبار بد نمی-تواند اثر معناداری بر پایداری سود داشته باشد.
    کلیدواژگان: جریان نقد عملیاتی، اقلام تعهدی، شوک اقتصادی، اخبار بد
  • فرزانه نصیرزاده*، سیدعلی موسوی گوکی صفحات 53-80
    بر اساس ماده 13 دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات برای شرکت های ثبت شده نزد سازمان بورس اوراق بهادار تهران، ناشران موظف به افشای فوری اطلاعات مهم هستند. این پژوهش به بررسی واکنش بازار نسبت به افشای اطلاعات بااهمیت موضوع ماده فوق می پردازد. روش انجام پژوهش مطالعه رویدادی با استفاده از تحلیل محتوا بوده که در این راستا تعداد 213 اطلاعیه طی سال های 1389 تا 1395 مربوط به این نوع افشا مورد بررسی قرارگرفته است و با توجه به تحلیل محتوا، در سه طبقه اطلاعیه های مثبت، منفی و شفاف ساز طبقه بندی شدند. در این پژوهش بازده غیرعادی انباشته برای بازه های کوتاه مدت هفتگی (5+ تا 1-)، پنج روزه (3+ تا 1-)، سه روزه (1+ تا 1-)، یک روزه (روز اعلان)، دوروزه (0 تا 1-) و بازه هفتگی (5- تا 1) محاسبه شده است. نتایج حاکی از آن است که سرمایه گذاران نسبت به اطلاعیه های منفی در روزهای پیش از انتشار اطلاعیه، واکنش مثبت و معنی دار نشان می دهند، اما پس از تاریخ انتشار واکنش معنی داری نشان نمی دهند. همچنین سرمایه گذاران نسبت به اطلاعیه های مثبت و شفاف ساز واکنش مثبت و معنی داری دادند.
    کلیدواژگان: افشای اجباری، اطلاعات بااهمیت، واکنش بازار، بازده غیرعادی، اطلاعیه ها
  • حسین فخاری*، یاسر رضایی پیته نویی صفحات 81-112
    در این پژوهش، تاثیر تخصص مالی کمیته حسابرسی بر محیط اطلاعاتی شرکت مورد آزمون قرار گرفته است. محیط اطلاعاتی شرکت توسط متغیرهای مشاهده پذیر اندازه شرکت، مالکیت نهادی، فرصت های رشد شرکت، عمر شرکت، دامنه قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام، تعداد سهامداران شرکت، خطای پیش بینی سود، دفعات گردش سهام، معیار عدم نقد شوندگی آمیهود و نوسان پذیری بازده سهام، بصورت یک شاخص جامع، اندازه گیری شده و تاثیر تخصص مالی کمیته حسابرسی بر محیط اطلاعاتی شرکت ها در بازه زمانی 4 سال بعد از تصویب دستورالعمل کنترل های داخلی در سال 1391، طی سال های 1391 تا 1394 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی 121 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق داده های ترکیبی به روش تابلویی، بیانگر آن است که رابطه مثبت و معناداری بین تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی و محیط اطلاعاتی شرکت ها وجود دارد و تخصص مالی اعضاء کمیته حسابرسی باعث بهبود محیط اطلاعاتی شرکت و افزایش شاخص سنجش آن می گردد.
    کلیدواژگان: محیط اطلاعاتی شرکت، شاخص جامع محیط اطلاعاتی، تخصص مالی کمیته حسابرسی
  • محسن دستگیر، موسی واحدپور* صفحات 113-140
    در این پژوهش علامت دهی از طریق اقلام تعهدی اختیاری و تاثیر آن بر سرمایه گذاری در دارایی های سرمایه ای و نرخ بازده دارایی های شرکت های بامحدودیت مالی در بورس اوراق بهادار تهران آزمون می شود. برای این منظور چهار فرضیه تدوین شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش مقایسه میانگین و سه مدل رگرسیون چند متغیره خطی و داده های ترکیبی استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 128 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393-1386 بوده است. نتایج حاصل از تجزیه و -تحلیل داده ها نشان می دهد که شرکت های با محدودیت مالی که فرصت های سرمایه گذاری بالایی دارند در مقایسه با شرکت های با محدودیت مالی که فرصت های سرمایه گذاری پایینی دارند، اقلام تعهدی اختیاری بزرگ تری نگهداری می کنند. همچنین شرکت های با محدودیت مالی که اقلام تعهدی اختیاری بالایی دارند در مقایسه با شرکت های با محدودیت مالی که اقلام تعهدی اختیاری پایینی دارند، در دوره گزارش سود، بازده بالاتری دارند، سرمایه گذاری بیشتری در دارایی های سرمایه ای انجام می دهند و نرخ بازده دارایی های بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: محدودیت مالی، فرصت های سرمایه گذاری، علامت دهی، اقلام تعهدی اختیاری، سرمایه گذاری در دارایی های سرمایه ای
  • سید کاظم ابراهیمی*، علی بهرامی نسب، رضا ممشلی صفحات 141-165
    مدیران شرکت هایی که با بحران مالی مواجه شده اند، بدلیل کاهش سودآوری و در نتیجه کاهش قیمت سهام و پاداش خود، انگیزه های بالایی برای استفاده از اقلام تعهدی اختیاری و دستکاری سود دارند، انجام چنین اعمالی منجر به کاهش کیفیت سود و کاهش کیفیت اطلاعات مالی می گردد، بنابراین در شرایط بحران مالی اطمینان و اعتماد سرمایه گذاران به سیستم گزارشگری مالی ضعیف شده و تعیین کیفیت حسابداری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین اثر بحران مالی بر کیفیت گزارشگری مالی می باشد. در این پژوهش اطلاعات مالی 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی بازه زمانی 1381 تا 1393 بررسی شده است. نتایج پژوهش با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش داده های تابلویی با اثرات ثابت و تصادفی، نشان داد که بحران مالی اثر منفی و معناداری بر هموارسازی سود، ارتباط ارزشی سود و محافظه کاری شرطی دارد ولی ارتباط معناداری بین بحران مالی با محافظه کاری غیرشرطی یافت نشد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، هموارسازی سود، ارتباط ارزشی سود، محافظه کاری
  • فاطمه تلخابی *، هاشم نیکو مرام، حمیدرضا وکیلی فرد، رمضانعلی رویایی صفحات 167-201
    مشکلات نمایندگی در نتیجه تضاد منافع، میان مدیران و سهامداران ایجاد می شود. در این میان، حسابرسی راهکاری کارآمد برای محدود کردن اختیارات مدیران در روابط قراردادی محسوب می شود. هدف این پژوهش، بررسی چسبندگی حق الزحمه حسابرسی (عدم تقارن در هزینه حسابرسی)، تعدیلات مربوط به تفاوتهای افزایشی و کاهشی آن در بلند مدت و تاثیر ریسک مالیاتی بر انحراف حق الزحمه حسابرسی از مدل استاندارد حق الزحمه می باشد. به همین منظور، از داده های 140 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1386 تا 1394 استفاده شده است. آزمون فرضیه های پژوهش به کمک مدل رگرسیونی داده های ترکیبی صورت می گیرد. نتایج نشان می دهد که چسبندگی حق الزحمه های حسابرسی از یک روند مشخص تبعیت نمی کند و در دوره های زمانی بلندمدت تغییر می کند. همچنین، اجتناب مالیاتی، باعث انحراف از مدل استاندارد حق الزحمه می شود و دستمزدهای حسابرسی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: چسبندگی حق الزحمه ی حسابرسی، مدل استاندارد حق الزحمه حسابرسی، ریسک مالیاتی
  • ولی خدادادی، عباس افلاطونی، محمد نوروزی*، محمد محب خواه صفحات 203-225
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر بیش سرمایه گذاری بر مدیریت سود و تاثیر تعدیلی دوره تصدی مدیرعامل بر این رابطه در 177 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 الی 1394 می پردازد. هدف اصلی پژوهش، بررسی این موضوع است که آیا مدیران پس از بیش سرمایه گذاری، متعاقبا انگیزه هایی برای تحریف اطلاعات مالی از طریق مدیریت سود به نفع انتظارات سهامداران درباره بازده سرمایه گذاری دارند؟ به منظور آزمون فرضیه ها و الگو ها از داده های ترکیبی با روش برآورد حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیش سرمایه گذاری فعلی شرکت ها با مدیریت سود متعاقب آن که به دو طریق استفاده فرصت طلبانه از اقلام تعهدی (مدیریت اقلام تعهدی) و دستکاری فروش (مدیریت سود واقعی) انجام شده است، ارتباط مستقیم و معناداری دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که تاثیر بیش سرمایه گذاری بر مدیریت سود واقعی در مورد مدیران عامل با دوره تصدی بالا صادق است اما دوره تصدی مدیرعامل تاثیری بر ارتباط بین بیش سرمایه گذاری و مدیریت اقلام تعهدی ندارد. بنابراین، اعمال مدیریت سود واقعی در مقایسه با مدیریت اقلام تعهدی نیاز بیشتری به قدرت مدیرعامل دارد که این قدرت از طریق افزایش دوره تصدی به دست می آید.
    کلیدواژگان: بیش سرمایه گذاری، مدیریت سود واقعی، مدیریت اقلام تعهدی، دوره تصدی مدیرعامل
|
  • S. Naghdi * Pages 7-34
    Forecasting earnings per share (EPS) are among the most important and crucial tasks for both outside investors and internal managers. The focus of most articles in literature is forecasting EPS with linear methods. Researchers rarely employ nonlinear models to forecast EPS. However some researchers show that nonlinearities exist in the relation between EPS and its determinants. This finding of nonlinearities provides support for the use of non-linear models in the field of earnings per share.
    In this paper, the model based on an Artificial Neural Network (ANN) to predict EPS is proposed. After that, ANN model was optimized by Genetic Algorithm and particle swarm optimization. The Genetic Algorithm and particle swarm optimizations used to select the most relevant input variables because selection of input variables is a key stage in building predictive models,
    In this paper, The Genetic Algorithm and particle swarm optimizations used to select the effective variables on the EPS using a sample of 131 companies listed in the Tehran Stock Exchange through for the years 1389_1391.The results reveals that the genetic algorithm and swarm optimization is able to extract the effective variables on the EPS amongst the factors affecting EPS, and also have been caused improve power capabilities and expansion of neural network structure.
    Keywords: Earnings per share forecasting, Artificial Neural Network, Genetic Algorithm
  • Mohammad Rahimpour, Gholamreza Kordestani * Pages 35-51
    Management in line with achieving persistent earnings tries to remove periodical fluctuations of earnings and attempts to present an appropriate picture of the performance of the firm. While according to the economic theories, the effective factor in assessing the performance of the firms are major and rather persistence factors in industry.
    The present study investigates the difference in the persistency of earnings in industry, firms and their elements. The data under investigation include 238 firms between 1387 and 1394. The results indicate more persistent earnings in industry and its elements than the earnings in the firm. Also business shocks are effective factors in reducing the persistence of earnings and accruals industry is more stable than company-specific accruals. However, bad news cannot significantly affect the persistence of earnings.
    Keywords: Operating Cash Flows, Accruals, Business shocks, Bad News
  • Farzaneh Nasirzadeh *, S. Ali Mousavi Gouki Pages 53-80
    According to article #13 of information disclosure instruction for the firms listed in Tehran Stock Exchange, publishers are charged to disclose the important information immediately. This research investigates the market reactions to disclosure of the important information as mentioned article. Research method is event-study using content analysis. In this regard 213 announcements which published during 2010-2016 was investigated and categorized into 3 categories: Positive, Negative and Clarifier. In this research, Cumulative Abnormal Returns was measured for short-term windows of weekly (-1, ), 5-days (-1, ), 3-days (-1, ), one day (announce day), 2-days (0 , -1) and weekly (-5, ). The results show that the investors had a significant positive reaction to negative announcements before announce and no significant reaction after announce. Also, investors had a significant positive reaction to positive and clarifier announces.
    Keywords: Mandatory Disclosure, Important Information, Market Reactions, Abnormal Returns, Announcements
  • Hossein Fakhari *, Yasser Rezaei Pitenoei Pages 81-112
    The present study is about an investigation of the impact of financial expertise of audit committee on the information environment of the companies. Although there are several methods for the measuring of IE in the accounting and finance literature. However in this research by considering different results, presented in a comprehensive index using mathematical method measure IE. With this aim, the impact of financial expertise of audit committee on the IE during 2012-2015 after the approval of guideline, about 121 companies by the panel data analysis show, there is positive relationship among financial expertise and IE. Our findings show this characteristic is important in the company. The financial expertise is character which affects on the effectiveness of audit committee and finally improves the information environment of companies.
    Keywords: Companies Information Environment, Comprehensive Index of Information Environment, Financial Expertise of Audit Committee
  • Mohsen Dastgir, Mousa Vahedpour * Pages 113-140
    The current research examine the signaling through discretionary accruals and its impact on capital investment and ROA of financially constrained firms in Tehran Stock Exchange. For this purpose, four hypothesis have been developed. three multivariate liner regression models and panel data used for examining the research hypothesis. The sample of current research consists of 128 firms listed in Tehran stock exchange during the 1386-1393. The results show that financially constrained firms with high investment opportunities have significantly higher discretionary accruals compared to financially constrained firms with low investment opportunities. Findings also show that constrained high-accrual firms have higher earnings announcement returns compared to constrained low-accrual firms, and invest in projects that appear to improve ROA.
    Keywords: Financial Constraints, Investment Opportunities, Signaling, Discretionary Accruals, Capital Investment
  • Seyed Kazem Ebrahimi *, Ali Bahraminasab, Reza Mamashli Pages 141-165
    Managers of companies that are facing financial crisis, have high incentives to use discretionary accruals and earnings because of declining profitability and the resulting stock price decline his bonus, such acts lead to a reduction in earnings quality and reduce the quality of financial information, So the financial crisis has weakened the trust of investors in financial reporting system and the quality of its accounting is of great importance. The purpose of this research is to determine the effect of financial crisis on quality of financial reporting. In this study we use a sample of 90 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period 2002 to 2015. The results of multiple regression model and panel data with fixed and random effects, showed that financial crisis has significant negative effect on the earning smoothing, value relevance and conditional conservatism, but it was not found significant correlation between the financial crisis with unconditional conservatism.
    Keywords: Financial Crisis, Earnings Smoothness, Value Relevance, Conservatism
  • Fateme Talkhabi *, Hashem Nikoumaram, Hamidreza Vakilifard, Ramezanali Royaee Pages 167-201
    Agency problems, as a result of a conflict of interest between managers and shareholders is created. The audit efficient way to limit the powers of the managers are in contractual relations.The Purpose of this study was to evaluate the Stickiness of audit fees(Audit cost asymmetry), adjustments related to differences in the long-term impact of the increase or decrease in the risk of diversion of tax audit fees are fees from the standard model. For this purpose, data from 140 Tehran Stock Exchange members for the period of 1386 to 1394 have been used. Testing of research hypotheses is done using the regression model of combined data. The results show that audit fee stickiness does not follow a specific trend and varies over long periods of time. Also, tax avoidance, causes a deviation from the standard model of audit fees and wage increases.
    Keywords: audit fee stickiness, standard model audit fee, tax risk
  • Vali Khodadadi, Abbas Aflatooni, Mohammad Noruzi *, Mohammad Mohebkhah Pages 203-225
    This study examines the relationship between overinvestment, type of subsequent earnings management and tenure of CEO's of listed companies in Tehran Stock Exchange during the period from 2005 to 2016 deals. One of the main objectives of this study is that after overinvestment, managers how the subsequent financial incentives to distort information for the benefit of shareholder expectations about return on investment? Also, given that CEO tenure with his ability to influence the allocation of corporate resources and related financial reporting process, it is assumed that a positive relationship between overinvestment and subsequent earning management does not apply for the new CEOs. In the present study to measure the accrual earning management the Kothari, Leon and Wesley (2005) model, and to measure actual earnings management Dichow et al. (1998) model and the Roychowdhury (2006) model and to measure overinvestment Richardson (2006) model were utilized. The results show that the firms’ current overinvestment has positive and significance relationship with accrual and real earnings management. In addition, the results showed that there is no significant relationship between overinvestment and earnings management (accrual and real) with CEO tenure.
    Keywords: Overinvestment, Real Earning Management, Accrual Management, CEO Tenure