فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 31 (زمستان 1396)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 31 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد کاردان، محمدحسین ودیعی، محمدحسین ذوالفقار آرانی * صفحات 7-35
    هدف
    هدف این نوشتار بررسی تاثیر احساسات و تمایلات رفتاری سرمایه گذاران بر قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای می باشد. بدین منظور، از مدل سه عاملی فاما و فرنچ تعدیل شده بر اساس شاخص های ارزیابی احساسات سرمایه گذار استفاده گردیده است.
    روش
    این مطالعه بر اساس اطلاعات منتشره از سوی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی سال های 1389 تا 1394 با نمونه انتخابی شامل 141 شرکت انجام پذیرفته است. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های میانگین متحرک خود همبسته یکپارچه (ARIMA) و رگرسیون خطی تعمیم یافته (EGLS) انجام پذیرفته است.
    یافته ها
    نتایج آزمون فرضیه ها حاکی از افزایش توضیح دهندگی مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای با افزودن شاخص های احساسات می باشد. شاخص های احساسات سرمایه گذار مورد استفاده در این پژوهش شامل گردش مالی سهام در بازار، نسبت روزهای دارای روند صعودی به روزهای دارای روند نزولی قیمت سهام و نسبت صرف سود تقسیمی سهام می باشد. شاخص اول و دوم احساسات سرمایه گذار رابطه مثبت و معناداری با بازده پرتفوی های سهام داشته و در خصوص شاخص سوم رابطه معناداری در مدل مشاهده نگردید، ضمن آنکه، احساسات مثبت نسبت به احساسات منفی دارای تاثیر متمایز در قیمت گذاری دارایی ها می باشند. همچنین، شاخص های اول و دوم احساسات بر روی عامل بازار مدل فاما و فرنچ، هر سه شاخص احساسات بر روی عامل اندازه شرکت در مدل فاما فرنچ و همچنین شاخص های دوم و سوم احساسات بر روی عامل نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار مدل فاما و فرنچ تاثیر گذار می باشد.
    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذار، قیمت گذاری سهام، گردش مالی سهام، مدل فاما و فرنچ
  • محمدحسین صفرزاده *، رضا واحدیان صفحات 37-64
    در بحران های مالی جهانی مدیران تحت فشار قرار می گیرند و برای اتخاذ تصمیم به منظور اجتناب از ورشکستگی با استفاده از اختیاراتی که در زمینه به کارگیری استانداردهای حسابداری و استفاده از برآوردها و پیش بینی ها دارند، اطلاعات مالی خود را برای مخفی نمودن و یا به تعویق انداختن وضعیت درماندگی مالی، دستکاری می نمایند. این تحقیق به بررسی یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر کیفیت سود پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نمونه ی آماری تحقیق را 148 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385 تا 1394 تشکیل می دهد. یافته های تحقیق موید آنست که بحران مالی جهانی از طریق تاثیر مثبتی که بر برخی از معیارهای ارزیابی کیفیت سود ازجمله پایداری و هموارسازی سود دارد، موجب بهبود کیفیت سود و از طریق تاثیر منفی که بر برخی دیگر از معیارهای ارزیابی کیفیت سود ازجمله محافظه کاری حسابداری، ارتباط ارزشی سود، کیفیت اقلام تعهدی و پیش بینی پذیری سود دارد، موجب کاهش کیفیت سود می شود. همچنین یافته-های تحقیق موید آنست که کیفیت سود در دوره قبل از بحران مالی جهانی، بیشتر از کیفیت سود در دوره بحران مالی جهانی است.
    کلیدواژگان: بحران مالی جهانی، کیفیت سود، محافظه کاری حسابداری، کیفیت اقلام تعهدی، هموارسازی سود
  • غلامحسین مهدوی، امیر سروستانی * صفحات 65-92
    استانداردهای حسابداری از مولفه های اصلی و اثرگذار در محیط کسب و کار است که حوزه های مختلفی را تحت تاثیر خود قرار می دهد؛ حرفه حسابرسی و حسابرسان از جمله این موارد هستند. در این پژوهش با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری به بررسی نقش رویکردهای تدوین استانداردهای حسابداری (استانداردهای مبتنی بر اصول و مبتنی بر قواعد) در ویژگی های روان شناختی حسابرسان پرداخته شده است. در راستای گردآوری داده های پژوهش از یک سناریوی شبه آزمایشی استفاده شده است که از نظر استاندارد حسابداری در دو سطح مبتنی بر اصول و مبتنی بر قواعد دست کاری شده اند. یافته های حاصل از پژوهش بیانگر این است که استانداردهای مبتنی بر اصول در مقایسه با استانداردهای مبتنی بر قواعد سطح بالاتر پاسخ گویی فرآیندی و انگیزش شناختی حسابرسان را در پی دارد. هم چنین، یافته های پژوهش نشان داد نوع استانداردهای حسابداری، تاثیر معناداری بر سطح شواهد درخواستی حسابرسان ندارد لیکن استانداردهای مبتنی بر اصول به صورت غیرمستقیم از طریق میانجی گری پاسخ-گویی فرآیندی، سطح شواهد درخواستی حسابرس را افزایش می دهد. اثرگذاری مستقیم پاسخ گویی فرآیندی بر سطح شواهد درخواستی نیز از دیگر یافته های پژوهش است. با این وجود، نتایج بیانگر آن است که انگیزش شناختی تاثیر معناداری بر سطح شواهد درخواستی حسابرس ندارد. در مجموع، نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر مثبت استانداردهای حسابداری مبتنی بر اصول در سطح پاسخگویی فرآیندی و انگیزش شناختی حسابرسان است. این نتیجه موید این است که رویکرد مبتنی بر اصول باید بیش از پیش مورد توجه استانداردگذاران و سیاست گذاران در حوزه حسابداری و حسابرسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، پاسخ گویی فرآیندی، انگیزش شناختی، شواهد حسابرسی
  • یونس بادآور نهندی، رامین محرومی * صفحات 93-118
    هدف از انجام این پژوهش آزمون تاثیر نوسان پذیری بازده سهام به عنوان نشانه ای از عدم اطمینان محیطی بر اقلام تعهدی سرمایه در گردش می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی بوده و با استفاده از رویکرد پس رویدادی است. در این پژوهش بر اساس رویکرد سرمایه گذاری مبتنی بر اختیار واقعی پیش بینی شد که بالا بودن نوسان پذیری بازده سهام باعث کاهش اقلام تعهدی سرمایه در گردش خواهد شد. برای این منظور نمونه ای متشکل از 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده و طی بازه زمانی ابتدای سال 90 لغایت پایان سال 93 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. برای محاسبه برخی از متغیرها از داده های سال های 89 و 94 نیز استفاده شده است. نتایج بیانگر این است که بین نوسان پذیری بازده سهام و اقلام تعهدی سرمایه در گردش رابطه منفی وجود داشته و درماندگی مالی شرکتها باعث کاهش نیرومندی این رابطه می شود. یکی از مهمترین دلایل کاهش شدت رابطه منفی بین نوسان پذیری بازده سهام و اقلام تعهدی سرمایه در گردش شرکت های در معرض درماندگی مالی می تواند انگیزه های انتقال ریسک سرمایه گذاران باشد. همچنین بر خلاف آنچه که پیش بینی شده بود بالا بودن چرخه عملیاتی شرکتها باعث تشدید نیرومندی رابطه منفی بین نوسان پذیری بازده سهام و اقلام تعهدی سرمایه در گردش نمی شود.
    کلیدواژگان: نوسان پذیری بازده سهام، اقلام تعهدی سرمایه در گردش، چرخه عملیاتی، درماندگی مالی، اختیار واقعی
  • محمدرضا مهربان پور، منصور محمدی *، محمدعلی رجب بیکی صفحات 119-140
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین بیش اطمینانی مدیران و وجود نقاط ضعف بااهمیت در کنترل های داخلی حاکم بر گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مطاالعات انجام شده شواهد معتبری در خصوص اثرات بیش اطمینانی مدیران بر نحوه کنترل فعالیت های شرکت ارائه نموده اند. با توجه به اصول بیش اطمینانی انتظار می رود که مدیران بیش اطمینان کنترل های داخلی با اثربخشی کمتری را پیاده سازی نمایند، زیرا این مدیران توانایی های خود را بیش از اندازه برآورد می کنند و معتقدند که می توانند رویدادها و ریسک هایی را کنترل نمایند که به واقع خارج از کنترل آنان است. برای انجام پژوهش تعداد 90 شرکت طی دوره زمانی 1386 تا 1394 از طریق رگرسیون لجستیک و تحلیل داده های تابلویی با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) مورد آزمون قرار گرفته اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیش اطمینانی مدیران با نقاط ضعف بااهمیت کنترل های داخلی رابطه مثبت و معناداری دارد و مدیران بیش اطمینان توانایی رفع پیامدهای منفی ناشی از ضعف کنترل های داخلی (عدم کارایی سرمایه گذاری و عدم کارایی عملیاتی) را ندارند.
    کلیدواژگان: بیش اطمینانی، کارایی سرمایه گذاری، کارایی عملیاتی، کنترل های داخلی
  • فردین منصوری، مسلم سعیدی گراغانی *، ناهید اسدی دوبانی صفحات 141-159
    در سال های اخیر شرکت های متعددی در بورس اوراق بهادار تهران به منظور اصلاح ساختار مالی و خروج از شمولیت ماده 141 قانون تجارت، اقدام به تجدید ارزیابی دارایی های های غیرجاری و افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی نموده اند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تجدید ارزیابی دارایی ها بر هزینه های حسابرسی شرکت ها است. بدین منظور نمونه ای به تعداد 70 شرکت (35 شرکت که تجدید ارزیابی دارایی ها را انجام دادند و 35 شرکت که تجدید ارزیابی انجام ندادند) از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که در دوره زمانی 1394-1389 در بورس حضور داشته اند، انتخاب و داده های مورد نیاز استخراج گردید. برای آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزار Eviews 9 و داده های تابلویی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد تجدید ارزیابی دارایی ها منجر به افزایش هزینه های حسابرسی در دوره های بعد می شود. همچنین شرکت هایی که اقدام به تجدید ارزیابی دارایی ها می کنند در مقایسه با سایر شرکت ها، هزینه حسابرسی بیشتری متحمل می شوند.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، تجدید ارزیابی دارایی ها، قانون تجارت، هزینه حسابرسی
  • ابوالقاسم مسیح آبادی، محمد سرچمی * صفحات 161-190
    احتمال تقلب در صورت های مالی منتشرشده و اثرهای زیان بار آن در بازارهای مالی و کاهش سرمایه گذاری، همه سازمان های نظارتی مسئول در این زمینه را به سمت جلوگیری و کشف این گونه موارد سوق داده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی توانایی رویکردهای فازی در کشف تقلب در گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. سه فرضیه تدوین گردیده است: 1. دسته بند درخت تصمیم فازی توانایی کشف تقلب در گزارشگری مالی را دارد. 2. دسته بند فازی سوگنو توانایی کشف تقلب در گزارشگری مالی را دارد. 3. تفاوت معناداری بین نتایج به کارگیری دسته بند درخت تصمیم فازی و دسته بند فازی سوگنو وجود دارد. با استفاده از نرم افزار مطلب، رویکردهای فازی ذکرشده برنامه ریزی شده اند و فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. میانگین دقت در دسته بند درخت تصمیم فازی 312/31 و در دسته بند فازی سوگنو 92/80 است. به عبارت بهتر فرضیه اول رد شده است و فرضیه دوم و سوم مورد تایید قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: رویکرد فازی، تقلب، گزارشگری مالی، نسبت های مالی
|
  • Behzad Kardan , Mohammad Hossein Vadeei , Mohammad Hossein Zolfaghararani * Pages 7-35
    The purpose of this article is to examine the impact of sentiments and behavioral tendencies of investors on pricing of capital assets. For this purpose, the adjusted three-factor model of Fama and French has been used based on the evaluation criteria for emotions of the investor. This study has been done based on the information released by listed companies in Tehran Stock Exchange, in the period between 1389 and 1394, with the selected sample consisting of 141 companies.
    Results of testing hypothesis show an increase in the explanatory factor of pricing model of capital assets as well as each of its components by adding emotion indexes. Investor emotions indices used in this study includes financial turnover of shares in the market, ratio of days with uptrend to days with downtrend of the stock price and the ratio of spending stock dividend profit. The first and second indicators of investor emotions has a positive and significant relationship with the returns of stock portfolios and regarding the third index, no significant relationship was observed in the model; while, positive emotions compared to negative emotions have a distinct impact on asset pricing. Also, the first and second indicators of emotions impact the market factor of Fama and French model, all three indicators of emotions impact the factor of size of the company in Fama and French model and also the second and third indicators of emotions impact the factor of ratio of book value to market value of Fama and French model.
    Keywords: investor's emotions, stock pricing, stock turnover, Fama, French model
  • Mohammad Hossein Safarzadeh *, Reza Vahedian Pages 37-64
    In the global financial crisis, managers are under pressure and in order to avoid bankruptcy, manipulate financial information to hide or postpone financial distress status. According to theoretical foundations and literature review, this research investigates one of the most important factors influencing the quality of earnings. This study uses seven criteria to measure earnings quality. These include ex-post and ex-ante conservatism, value relevance, accruals quality, earnings persistence and earnings smoothing. The global financial crisis by using zero-one dummy variable is measured. For data analysis, multivariate regression models and panel data have been used. The research statistical sample consisted of 148 companies listed in TSE during the period 2005 to 2015. Research findings shows that the financial crisis through a positive impact on some of the earnings quality criteria, including earnings persistence and smoothing, improves earnings quality and, through negative impact on the some of the other criteria, including conservatism, value relevance, accruals quality and earnings predictability, earnings quality will be reduces. The findings also indicate that earnings quality before the period of global financial crisis is more than earnings quality during the global financial crisis.
    Keywords: Global Financial Crisis, Earnings Quality, Accounting Conservatism, Accruals Quality, Earnings Smoothing
  • Gholamhossein Mahdavi , Amir Sarvestani * Pages 65-92
    In business environment, accounting standard is one of the main factors that affect different zones such as accounting and auditing profession. In this study, using structural equation modeling approach, the role of accounting standards setting approaches (rule-based and principle-based standards) on the psychological characteristics of the auditors is investigated. To collect data, a scenario was used that in terms of accounting standards manipulated at two levels: rule-based and principle-based. The results show that principle-based standards compared to rule-based standards lead to higher levels of epistemic motivation and process accountability of auditors. Also, results indicate that accounting standards type has no significant effect on the level of evidence requested by auditors but, principle-based standards indirectly through mediation of process accountability increases the level of auditor evidence requested. Other findings showed that process accountability directly affect the level of evidence requested. However, the results indicate that epistemic motivation has no significant effect on the level of evidence requested by auditors. Overall, findings showed the positive impact of principle-based accounting standards on the process accountability and epistemic motivation of auditors. This conclusion confirms that a principle-based approach should be more considered by standard-setters and policy makers in the field of accounting and auditing.
    Keywords: Accounting standards, Process accountability, Epistemic motivation, Audit evidence
  • Yuones Badavar Nahandi , Ramin Mahroomi * Pages 93-118
    The purpose of this study was to examine the effects of stock return volatility as an indication of the environmental uncertainty on the working capital accruals. This research is applied and the use of Ex-Post Facto approach. In this study, according to real options-based investment approach was predicted that high stock return volatility will be reduced accruals. For this purpose, a sample of 108 companies listed in Tehran Stock Exchange have been selected and during the period of beginning of the year 2011 until the end of 2014 year were studied. To calculate some variables have also been used the data of years 2010 and 2015. The results show that there has been a negative relationship between the volatility of stock returns and working capital accruals, And financial distress of firms will reduce the intensity of this relationship. One of the main reasons for reducing the intensity of the negative relationship between stock return volatility and accruals in the firms under financial distress could be the motivation transfer risk by investors. Also contrary to what was anticipated, high operating cycle is not caused to increase the intensity of the negative relationship between stock return volatility and working capital accruals.
    Keywords: Stock return volatility, Working capital accruals, Operating cycle, Financial distress, Real options investment
  • Mohammadreza Mehrabanpour , Mansour Mohammadi *, Mohammad Ali Rajabbeyki Pages 119-140
    An emerging literature in finance and accounting explores the impact of overconfident managers. There is evidence that managerial overconfidence is associated with firm activities. Based on the tenets of overconfidence, we expect these managers to be more likely to maintain ineffective controls. Beacause they are overestimate their own ability and believe they can control events that are actually largely outside of their control. Based on these idea The main purpose of this research examine the association between managerial overconfidence and internal controls by using a sample of firm listed in Tehran stock exchange between 2007 to 2015. The research Hypothesis is tested utilizing panel data regression model. Our finding indicate a positive significant relationship between the managerial overconfidence and material weakness in internal control. Moreover we find no evidence that these managers are more able to mitigate the known negative consequences of ineffective internal controls (inefficient investments and lower future operating efficiency).
    Keywords: Overconfidence, internal control, investment efficiency, operational efficiency
  • Fardin Mansouri , Moslem Saeidi Goraghani *, Nahid Asadi Dobani Pages 141-159
    In recent years, several companies in the Tehran Stock Exchange is revaluated their non-current assets and is increased their capital In order to reform the financial structure and exit the inclusion of Article 141 of the Commercial Code. The aim of this study is Which structure can justify this expression?For this purpose we selected 70 companies that were accepted in the years 2010-2016 in Tehran stock Exchane (35 companies which is revaluated their non-current assets and 35 companies which is not evalated their non- current asstst.we are used To test of the hypothesis by Eviews 9 Software package and panel data. The findings show that revaluation of assets leads to an increase in audit fees in the later periods. The companies that were revaluated their assets compared with other companies, incured additional audit costs.
    Keywords: audit fees, Business Law, revaluation of assets, Tehran Stock Exchane
  • Abolghasem Massihabadi , Mohammad Sarchami * Pages 161-190
    Fraud possibility in issued financial statements, negative effects in financial markets and decrease in investment have caused to special attention of responsible regulatory agencies to detection and prevention from fraud. This research aimed to investigation into fuzzy approach ability to fraud detection in financial reporting of some accepted firms by Tehran Stock Exchange. Three hypotheses were stated in this research: 1) Fuzzy decision tree classifier can detect fraud in financial reporting. 2) Sugeno fuzzy classifier can detect fraud in financial reporting. 3) There is a significant difference between results of using fuzzy decision tree classifier and Sugeno fuzzy classifier. The mentioned fuzzy approaches were programmed and hypotheses were tested using Matlab Software. Accuracy average for Fuzzy decision tree classifier was 31/312 and for Sugeno fuzzy classifier was 80/92. It means that the first hypothesis was rejected and the second and third hypotheses were confirmed.
    Keywords: Fuzzy approach, Fraud, Financial Reporting, Financial ratio