فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 5 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش دموری، داریوش فرید، مرتضی اشهر صفحه 7
    هدف این تحقیق پیش بینی شاخص کل قیمت سهام با استفاده از الگوریتم پرواز پرندگان است تا فعالان بازار سرمایه و هم چنین تصمیم گیرندگان کلان بتوانند از آن به منظور پیش بینی روند این بازار استفاده کنند. دوره نمونه گیری این پژوهش ده ساله و از تاریخ 1378 تا 1387 در نظر گرفته شده است که در آن از شاخص کل قیمت سهام برای پیش بینی و هم چنین الگوسازی و آزمون استفاده می شود. برای این منظور، ابتدا یک چارچوب هوشمند پیش بینی طراحی، و در ادامه از الگوریتم پرواز پرندگان و هم چنین از الگو های سنتی نمو هموار ساده، هلت وینترز، اتورگرسیون، میانگین متحرک و آریما برای پیش بینی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی است که در میان الگو های سنتی، آریما دارای بهترین براورد است؛ هم چنین در مقایسه الگو پرواز پرندگان با آریما مشخص شد که خطای براورد این الگوی هوشمند نسبت به آریما بسیار کم است که می توان از آن به منظور پیش بینی های آینده شاخص کل قیمت سهام استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوریتم پرواز پرندگان، نموهوار ساده، هلت وینترز، اتورگرسیون، میانگین متحرک و آریما
  • حمید حقیقت، مهدی پناهی صفحه 31
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت سود و بازده آینده سهام در جهت سنجش محتوای اطلاعاتی کیفیت سود بویژه از نظر توان پیش بینی سودآوری و بازده آینده و نیز بررسی میزان توجه سرمایه گذاران و تحلیلگران مالی به کیفیت سودهای گزارش شده است. از مجموعه معیارهای ارزیابی کیفیت سود، دو معیار نسبت وجه نقد حاصل از عملیات به سود عملیاتی و حجم اقلام تعهدی آزمون شده است. در این پژوهش، اندازه و رشد به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شده است. در فرضیه های مورد آزمون این پژوهش کیفیت سود، حجم اقلام تعهدی، اجزای اختیاری و اجزای غیراختیاری اقلام تعهدی به عنوان متغیرهای مستقل و بازده آینده سهام به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد و رابطه بین آنها در سطوح مختلف کیفیت سود مورد بررسی قرار گرفت. فرضیه های تحقیق نشان می دهد که در سطح کلی داده ها، بین کیفیت سود و عوامل آن با بازده آینده سهام شرکتها رابطه معناداری وجود ندارد ولی با بررسی داده ها در سطوح مختلف کیفیت سود، یافته های تحقیق در آزمون فرضیات دوم، سوم و چهارم و در سطوح متوسط و پایین کیفیت سود، بیانگر روابط معناداری بین متغیرهای مربوط است.
    کلیدواژگان: کیفیت سود و بازده سهام، اقلام تعهدی در بورس، بازده سهام در ایران، اجزای اقلام تعهدی، اندازه و رشد در سهام
  • قدرت الله طالب نیا، محمود البرزی، بتول زارعی صفحه 51
    هدف این مقاله ارائه یک چارچوب نظری به منظور توضیح و پیش بینی اصلاحات حسابداری دولت جمهوری اسلامی ایران با اقتباس از الگوی اقتضایی بین المللی لودر (2001) است که توسط محققان زیادی برای توضیح فرایند نوآوری در نظام حسابداری دولتی کشورهای متعددی به کار گرفته شده است و نقش پارادایم را در تحقیقات تطبیقی بین المللی حسابداری بخش عمومی ایفا می کند. یافته های این تحقیق پیمایشی نشاندهنده این است که حسابداری دولتی ایران در آستانه تحول بنیادین قرار دارد و محرک اصلی این تحول افزایش تقاضا برای اطلاعات بیشتر به دنبال اصلاحات مطرح شده در مدیریت بخش عمومی ایران از جمله الزامات قانونی در مورد عملیاتی شدن بودجه است. هم چنین این الگو در پیش بینی روند آینده اصلاحات در ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته که تاییدی بر قدرت پیش بینی کنندگی الگوی لودر (2001) است.
    کلیدواژگان: اصلاحات حسابداری دولتی، عوامل محیطی در حسابداری، الگوی اقتضایی
  • سید حسین علوی طبری، روح الله رجبی، منصوره شهبازی * صفحه 75

    نظام راهبری شرکتها مجموعه ای از فرایندها و ساختارهایی است که با استفاده از ساز و کارهای درون سازمانی و برون سازمانی در پی کسب اطمینان از رعایت حقوق ذی نفعان، پاسخگویی، شفافیت و عدالت در واحدهای تجاری است. این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ این پرسش است که آیا نظام راهبری شرکتها در ایران با میزان حق الزحمه حسابرسی مستقل رابطه معنی داری دارد یا خیر و اینکه چنین رابطه ای در چه جهتی است. بدین منظور 201 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1387 به عنوان نمونه انتخاب شد و رابطه ده عامل شناخته شده نظام راهبری شرکتها با توجه به مبانی نظری، ادبیات و منابع اطلاعاتی موجود با حق الزحمه حسابرسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی است که از ده عامل پیشگفته، دو عامل درصد مالکیت نهادهای دولتی و شبه دولتی و نوع حسابرس با حق الزحمه حسابرسی مستقل رابطه مستقیم و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتها، نسبت مدیران غیرموظف، حق الزحمه حسابرسی
  • رضا راعی، غلامرضا اسلامی بیدگلی، مهدی میرزا بیاتی صفحه 103
    این تحقیق ارزشگذاری سهام در بورس اوراق بهادار را با در نظر گرفتن موضوع ناهمگنی رفتار و عقلانیت محدود سرمایه گذاران مورد بررسی قرار می دهد. در این تحقیق، رفتار سرمایه گذاران تحت دو استراتژی تحلیل بنیادین و پیروی از روند بررسی می شود. نتایج این تحقیق، که با استفاده از داده های ماهانه جمع آوری شده، حاکی است که سرمایه گذاران بین این دو استراتژی در حرکت هستند و در بعضی از مقاطع زمانی سرمایه گذاران پیرو روند، تحلیلگران بنیادین را وادار می کنند که انتظارات و باورهای خود را در نظر بگیرند و همراه با آنها استراتژی پیروی از روند را انتخاب کنند. این تغییر استراتژی به دلیل بازدهی بیشتر استراتژی پیروی از روند نسبت به تحلیل بنیادین در گذشته نزدیک به حال است.
    کلیدواژگان: نظریه ناهمگنی، در حسابداری، نظریه نمایندگی در حسابداری، ارزش گذاری سهام، مالی رفتاری
  • مهدی عرب صالحی، جواد کاظمی، مهرداد ذولفعلی زاده صفحه 127
    از این حیث حائز اهمیت است که موجب کاهش اثر بخشی در جمع آوری شواهد و در نهایت خدشه دار شدن اظهارنظر شریک حسابرسی می شود. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی، و روش گردآوری مباحث نظری آن کتابخانه ای است. هم چنین اطلاعات لازم برای تحقق بخشیدن به اهداف پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. در این پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل حسابرسان اجرایی در سطح ارشد در مؤسسه های حسابرسی خصوصی در سراسر ایران است. نتایج پژوهش حاکی است که رفتارهای حرفه ای کاهنده کیفیت حسابرسی تحت تاثیر درک حسابرس از اجرا یا نقض قرارداد روانی و یا تعهدات عاطفی سازمانی قرار نمی گیرد؛ هم چنین درک حسابرسان از اجرا یا نقض قرارداد روانی و تعهدات عاطفی سازمانی با رفتارهای غیر حرفه ای کاهنده کیفیت حسابرسی رابطه معنی دار دارد و به طور غیرمستقیم کیفیت حسابرسی را از طریق کاستن اتحاد، کارایی و اثر بخشی مؤسسه حسابرسی به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: رفتار حرفه ای کاهنده کیفیت حسابرسی، رفتار غیر حرفه ای کاهنده کیفیت حسابرسی، قرارداد روانی، تعهدات عاطفی سازمانی
  • محمدحسین ستایش، زینب مهتری صفحه 149
    هدف اصلی این مقاله، بررسی رابطه بین جریانهای نقد عملیاتی و تغییرات سود تقسیمی است. در این راستا تاثیر جریانهای نقد عملیاتی، سود تقسیمی سال قبل و سود خالص عملیاتی بر سود تقسیمی بررسی شده است. جامعه آماری تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده ولی با توجه به محدودیتهای در نظر گرفته شده، 136 شرکت مورد مطالعه قرار گرفت. به رغم اهمیت جریانهای نقد عملیاتی در ارزیابی سیاستهای تقسیم سود شرکت، این مطالعه هیچ رابطه با اهمیتی میان تغییرات سود تقسیمی و جریانهای نقد عملیاتی شرکتها پیدا نکرد. به منظور بررسی دوباره تاثیر جریانهای نقد عملیاتی در تعیین سیاستهای تقسیم سود شرکت، کل نمونه بر اساس سطوح رشد به سه نمونه فرعی تقسیم شد؛ اما باز هم هیچ رابطه ای بین جریانهای نقد عملیاتی و سیاست تقسیم سود شرکت یافت نشد. این بدین معناست که عوامل خاص دیگری باعث تغییرات در سود تقسیمی می شوند.
    کلیدواژگان: جریانهای نقد عملیاتی، تغییرات سود تقسیمی، سیاست تقسیم سود در بازار بورس، جریانهای نقدی در بورس
|
  • Darush Damoori , Darush Farid , Morteza Ashhar Page 7
    The stock market is one of the most attractive investment choice from which a large amount of profit can be earned. This study presents a PSO-based methodology to deal with Stock market index prediction. The study showed superiority in applicability of the proposed approach by using Tehran Stock Exchange Index (TSEI) and comparing the outcomes with conventional method such as Simple Exponential Smoothing (SES), Hoelt-Winters Exponential Smoothing (HWES), Auto Regressive (AR), Moving Average (MA), Auto Regressive Integrated Moving Average (ARIMA). Experimental results clearly showed that PSO approach meaningfully outperforms all of the conventional method in terms of MAD, MSE, RMSE and MAPE. Additionally, evaluation statistics of the proposed approach significantly decrees variance of the errors compared to the conventional method.
  • Hamid Haghighat , Mehdie Panahi Page 31
    This research investigates the relationship between quality of earnings and future stock returns in the selected firms totally, and in the firms in separate categories with various degrees of earnings quality, by choosing the accruals as the representative of earnings quality for the firms listed in the Tehran Stock Exchange (TSE). In this study the size and growth of firms are taken as the control variables. In hypothesis testing, the accruals and their components in arbitrary and non-arbitrary values are used as independent variables, and the future stock returns are taken as dependent.Using data from 91 firms in period 1375-1386, and the method of regression with cross-section series data, the results indicate that in the totally assessment, except for some cases in the medium and low degrees of earnings quality, the future stock returns are not affected by the earnings quality. Accruals components were also examined for which similar results were found. When the firms were categorized into three segments based on the degree of earnings quality, separate hypothesis tests indicate significant relationship between future stock returns and earnings quality.
  • Qodratollah Talebnia , Mahmood Alborzy , Batool Zarei Page 51
    The purpose of this paper is to provide a theoretical framework to explain and predict accounting reforms in Iran, using the contingency international model explained by Lüder (version 2001). This model is used by many researchers to explain the process of system innovation in several countries. Survey findings indicate that governmental accounting in Iran is on the verge of a fundamental transformation. Increasing demand for more information, the search proposed reforms of the public sector, including legal requirements, concerning operational budget, is the primary driver of such a transformation. Also, the model, when applied to predicting the future trend of the reforms in Iran, confirms the predictive power of Lüder’s innovation.
  • Seyed Hossein Alavi Tabari, Roohollah Rajabi, Mansooreh Shahbazi Page 75

    Corporate governance is a set of policies, methods and proceedings that are carried out to provide the required interests of firm’s stockholders and accountability, transparency and fairness in firm’s operation, using internal and external mechanisms. There are two contrary views expressed in the literature, regarding the relationship between corporate governance and audit function. First, corporate governance as a set of internal and external controls may reduce misreporting risk and damaging manipulation that, in turn, improves auditing process and effectiveness, and then, makes audit fees to reduce. Second, improved governance creates needs to auditing function that could raise audit fees. This study examines whether corporate governance mechanisms correlate with audit fees in Iran or not, and such a correlation moves upward or downward. We use a sample of 201 firms listed in Tehran Security Exchange (TSE) in 2008, and select 10 known factors of corporate governance from the relevant theories and sorces, and analyze the expected relationship between corporate governance and audit fees. The results show that two factors of corporate governance, namely the share owned by government institutions and the type of auditor are correlated with audit fees significantly and directly.

  • Reza Raee , Gholam Reza Eslami Bidgoli , Mahdi Mirzabayati Page 103
    This paper investigates stock valuation in Tehran Stock Exchange with regard to behavioral heterogeneity and bounded rational behavior of agents. The related information of the fundamental factors are disseminated and become available for the public, and investors assess the stock with different models, for example Gordon model. However, because of different expectations of investors, the amount of deviation from the fundamental value and the lengthiness of this deviation are viewed important. In this study, behavior of two groups of investors is examined. First, the fundamentalists who believe in movement of stock prices toward the fundamental value. Second, the chartists who think stock prices should be different from the fundamental value. Results by monthly data show that investors switch between different strategies and sometimes the chartists force the fundamentalists to change their strategies and coexist with them.
  • Mahdi Arabsalehi , Javad Kazemi, Mehrdad Zolfalizadeh Page 127
    Audit partner's expert view is based on the files created by audit team as well as auditors’ performances. Quality reducing behavior of auditing, which is the result of auditors’ practice during audit period, could be viewed important since it reduces the effectiveness of collected evidence that at the end creates bias in the partners’ view. This research is descriptive-survey study and the theoretical issues are library based. The research administrates a questionnaire for data collection and hypotheses testing, using Pearson correlation. In this research the statistical population includes senior executive auditors who are working at the private audit firms in Iran. The results show that quality reducing behavior of professional auditing is not affected by auditors’ perception of psychological contract breach or fulfillment or organizational affective commitments. However, there is a significant relationship between auditors’ perception of psychological contract breach or fulfillment and affective commitments in one hand and quality reducing behavior of non-professional auditing in the other hand that jeopardizes audit quality by reducing coalescence, efficiency and effectiveness of audit firms indirectly.
  • Mohammad Hossein Setayesh , Zeynab Mehtari Page 149
    The purpose of this study is to investigate the relationship between operating cash flows and dividend changes. This is applied to the impact of operating cash flows on the lagged dividends and the net operating income. The statistical population was taken from listed companies in Tehran Stock Exckange, TSE, and a sample of 136 listed companies was surveyed. Despite the importance of operating cash flows in evaluating the cash dividend policies, the results showed no significant relationship between them. In order to re-examine the impact of operating cash flows on cash dividend policies, the sample is divided into three sub-samples with regard to growth level values. Again there were no significant relationship between dividend changes and operating cash flows of companies. This shows that there may be some other factors that create changes in the cash dividend policies.