فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 9 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر ایزدی نیا، سید کمیل طیبی، علی اکبر کاشف صفحات 7-32
    در این مطالعه، توانایی سود حسابداری در پیش بینی و توضیح بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. سوال پژوهش این است که آیا پس از کنترل شاخصهای نرخ تنزیل و خطر پذیری، رقم سود حسابداری در تبیین و پیش بینی بازده سهام و آشکار شدن واکنش بازار سرمایه به اطلاعات، نقش قابل ملاحظه ای ایفا می کند. از این رو، 41 شرکت در دوره زمانی 1375 تا 1389 به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده های انتخابی برای تجزیه و تحلیل از نوع سری های زمانی است. بازده و سود عملیاتی سبد نمونه از طریق محاسبه نسبت ارزش بازار شرکتهای عضو نمونه به ارزش بازار تمام شرکتهای عضو نمونه در هر سال تجمیع، و از تحلیل رگرسیون برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد سود عملیاتی سال جاری همراه با متغیر نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، پیش بینی کننده مثبتی از بازده سال آینده است و تغییر در سود عملیاتی، توان مناسبی را در توضیح بازده حول زمان اعلام تغییرات در سود دارد.
    کلیدواژگان: سود عملیاتی، بازده سهام، خطر پذیری و نرخ تنزیل
  • مهدی بهارمقدم، صدیقه عباس زاده صفحات 35-54
    این تحقیق، تاثیر سرمایه گذاری های شرکتها را بر رابطه زیان با ارزش شرکت مورد بررسی قرار می دهد. دوره زمانی تحقیق از ابتدای سال 1379 تا پایان سال 1388 و جامعه آماری تحقیق تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که داده های مورد نیاز پژوهش از آنها قابل استخراج باشد. نمونه آماری تحقیق به روش حذفی (غربال) از بین شرکتهای جامعه انتخاب شد. شایان ذکر است که شرکتهای نمونه تحقیق شرکتهای زیانده است. در این مطالعه برای تجزیه و تحلیل الگوهای مورد استفاده درآزمون فرضیه تحقیق از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده سوال اساسی پژوهش این است که آیا رابطه منفی بین زیان و ارزش بازار سهام در شرکتهای زیانده تحت تاثیر میزان رشد شرکت (سرمایه گذاری های شرکت) قرار می گیرد یا خیر.
    نتایج آزمون فرضیه تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری های شرکتها بر رابطه زیان با ارزش بازار سهام شرکتهای زیانده تاثیر مثبت دارد؛ یعنی سرمایه گذاری شرکتها موجب کاهش رابطه منفی بین زیان و ارزش بازار سهام می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، ارزش شرکت، شرکتهای زیانده
  • شکرالله خواجوی، انور بایزیدی*، سعید جبارزاده کنگرلویی صفحات 55-76

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و سطح نگهداری دارایی های نقدی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش برای تعیین کیفیت اقلام تعهدی از الگوی دچو و دیچو (2002) و برای تفکیک اقلام تعهدی به اختیاری و غیر اختیاری از الگوی تعدیل شده جونز و هم چنین برای اندازه-گیری میزان دارایی های نقدی نگهداری شده توسط شرکتهای بورس از دو الگوی اوزکان و اوزکان (2004) و اپلر و همکاران (1999) استفاده شده است. در این پژوهش، 54 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387 - 1381 بررسی، و به منظور آزمون فرضیه ها از داده های تلفیقی با تاثیرات ثابت و نرم افزار اقتصادسنجی ایویوز 6 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می-دهد که بین کیفیت اقلام تعهدی و سطح نگهداری دارایی های نقدی، رابطه مثبت و غیرمعنی دار ولی بین کیفیت اقلام تعهدی اختیاری و غیراختیاری با سطح نگهداری دارایی های نقدی به ترتیب رابطه منفی و معنی دار و منفی و غیرمعنی دار وجود دارد. نتایج هم چنین نشان می دهد که شرکتهای بزرگتر و شرکتهای دارای سایر دارایی های نقدی جایگزین وجه نقد، میزان وجه نقد کمتری نگهداری می کنند و در مقابل، شرکتهای دارای میزان بازدهی بیشتر بر وجه نقد (هزینه فرصت سرمایه گذاری در دارایی های نقدی)، میزان وجه نقد بیشتری نگهداری می کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، اقلام تعهدی اختیاری و غیراختیاری، نگهداری داراییهای نقدی
  • ولی خدادادی، رامین قربانی، سعید حاجی زاده، پیمان حیدری مقدم صفحات 79-99
    این تحقیق به این سوال پاسخ می دهد که پایداری بیشتر جزء نقدی سود نسبت به جزء تعهدی، توسط کدام یک از اجزای نقدی سود به وجود می آید. جزء نقدی سود به سه قسمت تقسیم می شود: 1) تغییر در مانده وجه نقد1 2) خالص پرداختی مربوط به تسهیلات مالی دریافتی2 3) خالص پرداختی مربوط به حقوق مالکان3. برای این منظور داده های مورد نیاز از صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1382 تا 1387 استخراج شد و از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه به روش داده های تابلویی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بیانگر این است که پایداری بیشتر بخش نقدی سود در مقایسه با بخش تعهدی، ناشی از جزء سوم اجزای نقدی سود یعنی خالص پرداختی مربوط به حقوق مالکان است؛ هم چنین، نتایج تحقیق نشان داد که وجوه نقد پرداختی به بستانکاران دارای کمترین سطح پایداری نسبت به سایر اجزای نقدی است.
    کلیدواژگان: اجزای نقدی، پایداری سود، تغییر در وجه نقد، پرداخت به وام دهندگان، پرداخت به سرمایه گذاران
  • داریوش فروغی، هادی امیری، نرگس حمیدیان صفحات 101-122
    در این پژوهش، ضمن بررسی ارتباط بین اقلام تعهدی و بازده آینده سهام به بررسی تاثیر بازده نامشهود دوره های قبل بر رابطه بین اقلام تعهدی و بازده آینده سهام پرداخته شده است، بدین منظور، نمونه ای شامل 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1378 تا 1388 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از تحلیل رگرسیون تک متغیره و چندگانه به روش داده های تلفیقی استفاده شده است.
    نتایج بررسی نشان داد که ارتباط معکوس و معناداری بین اقلام تعهدی و بازده آینده سهام (نابهنجاری اقلام تعهدی) وجود دارد؛ هم چنین بازده نامشهود دوره های قبل بر رابطه بین اقلام تعهدی و بازده آینده سهام تاثیر دارد؛ به عبارت دیگر با ورود این متغیر به الگوی پژوهش، ارتباط معکوس و معنادار اقلام تعهدی و بازده آینده سهام از بین می رود.
    کلیدواژگان: نابهنجاری اقلام تعهدی، بازده نامشهود، استدلال پایداری، استدلال رشد
  • غلامرضا کردستانی، طناز پیرداوری صفحات 123-142
    بر اساس نظریه زمان بندی بازار شرکتها زمان انتشار سهام را بر اساس قیمت سهام در بازار تعیین می کنند. مدیریت زمانی اقدام به انتشار سهام می کند، که نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام شرکت بالا باشد. چون مدیران بر این باورند که سهام شرکت در برخی از مواقع در بازار بیش از واقع ارزشگذاری می شود و انتشار سهام در این زمان ها به نفع شرکت است. بنابراین، نوسانات موقت در ارزش بازار می تواند باعث تغییرات دائمی در ساختار سرمایه شود.
    در این تحقیق با استفاده از اطلاعات مالی 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1378 تا 1386 و با بهره گیری از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، نظریه زمانبندی بازار آزمون شده است. نتایج تحقیق بیانگر رابطه معنادار بین ارزشهای گذشته بازار با ساختار سرمایه و تغییرات ساختار سرمایه است. این شواهد نظریه زمانبندی بازار را تایید نمی کند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، نظریه های ساختار سرمایه، نظریه زمانبندی بازار، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام
  • محمود موسوی شیری، حسن خلعت بری، سید حسام وقفی صفحات 143-166
    این تحقیق را شواهدی در ارتباط با نقش بیش ارزشیابی سهام بر مدیریت سودهای افزایشی در آینده فراهم می آورد. به این منظور تاثیر بیش ارزشیابی سهام بر مدیریت سودهای افزایشی در دوره های بعد از طریق جمع آوری داده های مالی سالهای 1387-1383 مربوط به 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون تفاوت میانگین، مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق، نشان می دهد که بیش ارزشیابی سهام با مدیریت سودهای افزایشی دوره های بعد رابطه مثبت و معناداری دارد. در واقع در شرکتهای مورد مطالعه در بورس اوراق بهادار تهران، هنگامی که سهام توسط بازار بیش ارزشیابی می گردد، مدیریت شرکتها به منظور دستیابی به منافع زیاد بودن قیمت سهام با دستکاری تعهدات اختیاری به حمایت از خطاهای ارزشیابی، تمایل دارند.
    کلیدواژگان: سهام بیش ارزشیابی شده، مدیریت سود، تعهدات اختیاری، خطاهای ارزشیابی
  • محمدرضا نیکبخت، افسانه رفیعی صفحات 167-194
    شرکتها هنگام اصلاح اشتباهات دوره های گذشته یا تغییر رویه های حسابداری باید صورتهای مالی مقایسه ای را تجدید ارائه کنند. تجدیدارائه صورتهای مالی بر مربوط بودن و توان اتکای اطلاعات صورتهای مالی اثر منفی دارد با این حال، طی سالهای اخیر تجدیدارائه صورتهای مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس رواج زیادی داشته است. این تحقیق در پی یافتن الگوی عوامل موثر بر تجدیدارائه صورتهای مالی در ایران است. بدین منظور نخست از طریق مصاحبه با 50 نفر از خبرگان عوامل موثر بر تجدیدارائه صورتهای مالی شناسایی، و سپس با روش رگرسیون لجستیک الگوی مورد نظر تخمین زده شد. به منظور تخمین الگو، داده های مربوط به 202 شرکت بورسی طی سالهای 1384 تا 1388 مورد استفاده قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان می دهد که سوداوری، اهرم مالی، طول دوره تصدی مدیریت، تغییر مدیریت، تغییر حسابرس و اندازه موسسه حسابرسی بر وقوع تجدیدارائه صورتهای مالی موثر است.
    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورتهای مالی، تعدیلات سنواتی، عوامل موثر بر حسابداری
|
  • Naser Izadinia, Seyed Komail Tayebi, Aliakbar Kashef Pages 7-32
    In this study the ability of accounting earnings in predicting and explaining the stock returns of the firms in Tehran Stock Exchange has been investigated. This research aims to determine whether the number of accounting earning has considerable role in predicting and explaining the stock returns and revealing capital market response to information, after controlling risk and discount rate indicators. Thus 41 companies have been selected in the years 1375 to 1389. Selected data for analysis are of time series type. The selected operating income and returns have been aggregated through the ratio of individual corporation’s market values on total sample market values, and the regression analysis has been used for testing the hypotheses. Results indicate that current operating book income to equity ratio is positive predictors of future returns. Moreover, changes in operating income have the ability in explaning returns around earning’s changes announcement.
    Keywords: Operating Income, Stock Return, Risk, Discount Rate
  • Mehdi Baharmoghaddam, Sedigheh Abbaszadeh Pages 35-54
    This study investigates the effects of company investments on the relationship between losses with value of company in Iran. The statistical society includes companies accepted in Tehran Stock Exchange and the time span of the study is from the beginning of 2000 to end of 2010. The statistical sample of the research has been obtained by eliminating method from society of companies. In fact, the sample companies are loss companies. In this study, for statistical analysis and hypothesis testing, the method of multiple linear regressions is used. The main question in this research is, if there is a relationship between losses and market value of the stocks in loss companies. The results from testing of hypothesis show that companies’ investment have positive effects on the relationship between losses with market value of the stocks in loss companies. This means that companies’ investment reduces the negative relationship between losses and market value of the stocks in loss companies.
    Keywords: Investment, Firm Value, Loss Firms
  • Shokrollah Khajavi, Anvar Bayazidi, Saeed Jabbarzadeh Kangarlue Pages 55-76

    The aim of this study is to investigate the relationship between accruals quality and cash holdings for the listed companies in the Tehran Stock Exchange. For determining accruals quality, Dechow and Dichev model (2002), and for breaking accruals into two components, namely the Discretionary and Non-discretionary, adjusted Jones model were employed. Also, to measure cash holdings in exchange companies, Ozkan and Ozkan (2004) and Opler et al (1999) models were used. Our study sample included 54 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during 2003 to 2009. For hypotheses testing, pooled data (with fixed effects) and econometric software of Eviews 6, were used. The results reveal there is a positive and non significant relationship between accruals quality and cash holdings, but in the case of the relationships between discretionary and non-discretionary accruals with cash holdings, there were negative and significant, and negative and non-significant relationships, respectively. Also, the results show that bigger companies and the companies with other sources of cash assets for cash hold less cash, but inversely, companies with more return in cash (opportunity cost on investing in cash assets) hold more cash.

    Keywords: Accruals Quality, Non, Discretionary, Discretionary Accruals Items, Cash holdings
  • Vali Khodadadi, Ramin Ghorbani, Saeed Hajizadeh, Peyman Heydari Mohgadam Pages 79-99
    This study attempts to answer the question that which one of cash components of earning is the cause of persistence of cash component of earnings more than accrual component. Cash component of earnings are decomposed into: (1) the changes in the cash balance, (2) issuances/distributions to debt, and (3) issuances/distributions to equity. In these analyses a sample of companies in Tehran Stock Exchange has been used in 1382 to 1387. For the analysis of the data, multivariate regression and panel data method were used. The results show that the higher persistence of the cash component is due to the subcomponent related to equity. Also, the cash distributed to debt holders has the lowest level of persistence than other cash component of earning.
    Keywords: Cash Component, Persistence of Earnings, Change in the Cash Balance, Distributions to Debt, Distributions to Equity
  • Darush Foroghi, Hadi Amiri, Narges Hamidian Pages 101-122
    In this research, in addition to the investigation on the relationship between accruals and future return, the effect of intangible return in prior periods on the relationship between accruals and future return was examined. For this intent, a sample of 80 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period of 1999-2010 was examined. For hypotheses testing, the method of multivariate and univariate regression analyse with pooling data analysis is used. The results showed that there was a meaningful and negative relationship between accruals and future return (accrual anomaly). In addition, the intangible return in prior periods is effective in the relationship between accruals and future return. In other words, using this variable in the research model, the meaningful and negative relationship between accruals and future return disappears.
    Keywords: Accrual Anomaly, Intangible Return, Persistence Argument, Growth Argument
  • Gholamreza Kordestani, Tannaz Pirdavari Pages 123-142
    This paper investigated Market Timing Theory and the effects on capital structure. We examined capital structure to past market valuations. The firms with low leverage tend to finance when their valuations were high, as measured by the market-to-book ratio (MTB). The firms with high leverage tend to be those that raise funds when their valuations were low. Temporary changes in market-to-book lead to permanent changes in capital structure, and temporary increases in market-to-book lead to permanent increases in cash balances. Then the results are difficult to reconcile with the pecking order and trade-off theory. The results are consistent with the theory that capital structure is the cumulative outcome of a series of market-timing-motivated financing decisions.We analysed data of 101 firms listed in Tehran Stock Exchange in the period 1378-1386. The result shows that Capital Structure is not consistent with Market Timing Theory.
    Keywords: Market Timing Theory, Capital Structure Thoeries, MTB
  • Mahmoud Mousavi Shiri, Hassan Khalat Bari, Sayyed Hesam Vaghfi Pages 143-166
    Researches show that if market value of stock in a firm exceeds its true value, this overvaluation affects the managerial behavior and corporation actions. This research provides evidence on the role of equity overvaluation on income-increasing earnings management in the future. For this purpose the impact of equity overvaluation on subsequent income-increasing earnings management is examined, using collection of financial data in the years 2004 to 2008 for about 60 listed companies in Tehran Stock Exchange, and using correlation analysis, regression analysis and mean-difference testing methods. Results of the research show that equity overvaluation has positive and significant relationship with subsequent income-increasing earnings management. Indeed in the studied companies in Tehran Stock Exchange, when stock would overvalue by the market, firms management tend to support valuation errors to access benefit of stock price rising through discretionary accruals manipulation.
    Keywords: Overvalued Equity, Earnings Management, Discretionary Accruals, Valuation Errors
  • Mohammad Reza Nikbakht, Afsaneh Rafiee Pages 167-194
    Entities must restate their comparative financial statements when they correct prior periods accounting errors or change accounting methods. Although financial restatements have adverse effects on the relevance and reliability of financial statements’ information, financial restatement has increased considerably among listed companies in Tehran Stock Exchange, TSE, in the recent years. The main objective of this research is to identify the determinants of financial restatements in Iran. First, we recognized the effective factors by interviewing 50 experts, and then, using such factors, we estimated a logit regression model with observations on 202 listed companies in the TSE in the years 2004 to 2010. Our findings show that profitability, financial leverage, CEO duration, CEO change, auditors change, and audit firms size may affect financial restatements.
    Keywords: Financial Restatement, Prior Period Adjustment, Effective Factors