فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1390)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره دهقان پور، علی بیات صفحه 3
    ورود اسلام به ایران و به دنبال آن مهاجرت قبایل عرب به این سرزمین، تاثیرات عمیق و بنیادینی بر
    ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران نهاد. هرچند تعداد این مهاجران به نسبت
    ساکنان بومی این سرزمین ناچیز بود، اما به دلیل سلطه آنان به لحاظ سیاسی و مذهبی در جهان اسلام، تاثیرشان بر جامعه ایرانی دیرپا و عمیق بود، اینان در عین حال با سازمان و ساختار قبیله ای، معیشتی و فرهنگی خاصی که داشتند خود دستخوش تحولات عمیق در جنبه های معیشتی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گردیدند.
    کلیدواژگان: اسلام و ایران، مهاجرت اعراب به ایران، پیامدهای فتح ایران
  • منصور داداش نژاد صفحه 25
    کش نامی است مشترک برای چند مکان در مناطق شرقی جهان اسلام. در منابع رجالی، تاریخی و
    جغرافیایی از کش ها و کشی های بسیاری سخن رفته است. در این مقاله شش مکان که کش نام داشته شناسایی شده، ضبط های مختلف و موقعیت جغرافیایی آنها به دست داده شده، مشاهیر منسوب به آن ها معرفی شده، و به برخی از اشتباهات و خلط هایی که در کاربرد نام این مکان ها و منسوبان بدان ها صورت گرفته، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کش، کس، رجال منسوب به کش، انتساب به کش
  • امین مهربانی صفحه 33
    از صدر اسلام پیامبر اکرم (ص) و صحابه در مواجهه با بیدینان و خارجان از محدوده ایمانی و نیز با
    خوانده شده اند، از اصطلاحات و « منافق/فاسق » و « کافر/مشرک » بددینان که به ترتیب در زبان قرآنی تعابیر قرآنی استفاده کردهاند؛ در بررسی تاریخ اجتماعی زبان دینی در اسلام و با در نظر گرفتن انبوهی از شواهد که از متون کلامی، فقهی، تاریخی و ادبی برمیآید، ملاحظه می شود که بسیاری از کاربران این مجموعه واژگان و تعابیر در بافت مباحثات و منازعات درو ندینی، مشروعیت چنین کاربردهایی را به سخن قرآنی مستظهر میدانستند. در موارد بسیار فهم ناصواب از آیات مربوط به بددینان و بی دینان موجب شده است که برخی از مسلمانان در جریان تکفیر و تفسی قها و مناقشات کلامی، فقهی، سیاسی و . . . از طریق قیاس و تعمیم مصادیق این آیات، واژگان و تعابیر به کار رفته در آنها را در مورد رقبا و مخالفان به کار گیرند. در این نگاشته بر آنیم با ارائه برخی شواهد تاریخی، چند و چون فهم و برداشت ها از آیات یاد شده را بررسی کنیم و به اختصار نشان دهیم که چگونه فهم ناصواب از این آیات و به کارگیری نادرستشان گاه به جای تقویت همگرایی مسلمانان به واگرایی آنها انجامیده است.
    کلیدواژگان: زبان دینی، بددینی، قرآن، تکفیر، تفسیق، لعن
  • مهدی عبادی، زینب فضلی صفحه 57
    دشت قپچاق، نامی است که در متون جغرافیایی و تاریخی دوره اسلامی بر دشت وسیع واقع در شمال غربی آسیا، غرب قزاقستان و جنوب روسیه امروزی (استپ های اوراسیا) اطلاق شده است. تتبع در منابع نشان می دهد که نام این دشت در منابع به اشکال مختلفی آمده است. به رغم بسامد قابل توجه این اسم در منابع، به ویژه از قرن پنجم هجری به بعد، آگاه ی های مختصر و اشار هوار موجود، تصور دقیقی درباره حدود جغرافیایی این دشت به دست نم یدهد؛ با این حال مشخص است که اتحادی های از قبایل قپچاق تا زمان استیلای مغولان بر این سرزمین در اوایل قرن هفتم هجری، در این دشت سکونت و تسلط داشته اند. عدم تشکیل دولت و قدرت مرکزی در دشت قپچاق با مرزها و ثغوری مشخص، پراکنده بودن قبایل در این دشت وسیع و نیز استمرار زندگی بدوی آنان در طول حدود دو قرن تسلط آنها بر آن، از جمله موانع مهمی است که تعیین دقیق حدود و ثغور آن را دشوار می سازد.
    کلیدواژگان: دشت قپچاق، ترکان قپچاق، قپچاق ها
  • قنبرعلی رودگر، علی محمدی صفحه 77
    موسیقی ایرانی در عصر صفوی، همانند بسیاری از مظاهر فرهنگی و اجتماعی زندگی ایرانیان، از
    سیاست های حکومت دیرپای صفوی سخت تاثیر پذیرفت. این تاثیرپذیری البته در دوره های سلاطین
    مختلف تفاوت داشت، چنان که در عهد شاه عباس اول به دلیل علاقه او به موسیقی، این هنر رونقی
    گرفت و برعکس در دوره شاه طهماسب اول، شاه سلیمان و شاه سلطان حسین که تحت تاثیر فقها با موسیقی مخالف بودند، این هنر روی به انحطاط نهاد و موسیقی دانان با تضییقات بسیاری مواجه شدند و از همین رو، شمار زیادی از آنان ناگزیر از مهاجرت به سرزمین های خارج از قلمرو صفوی شدند.
    کلیدواژگان: صفویان، موسیقی ایران، فقها و موسیقی
  • حسن حضرتی، طاهره بابایی صفحه 97
    سگبانی، از مشاغل درباری دولت های مسلمان ایرانی و عثمانی، جایگاه ویژه ای در امور مربوط به شکار داشته است. این شغل در نظام دیوان سالاری عثمانی– نسبت به تشکیلات اداری سایر حکومت ها- برجسته تر شده و از جهت وظایف و اهمیت دگرگونی های بسیاری است. شرایط حاکم بر دیوانسالاری عثمانی، سگبانان را ناگزیر می کرد که به صورت فرعی به نظامی گری نیز بپردازند. به مرور زمان، وظایف درباری سگبانان به فراموشی سپرده شد و آنان صرفا در امور نظامی به کار گرفته شدند. استمرار نظامی گری سگبانان موجب شد که در آثار دوره عثمانی واژه سگبان با واژ ه جنگجو مترادف شود.
    کلیدواژگان: دیوانسالاری عثمانی، سگبان، تشکیلات درباری و نظامی
  • ابراهیم موسی پور صفحه 113
    فرهنگ غذایی مردم ایران از جمله مقولاتی از زندگی روزانه ایرانیان است که با وجود رسمی شدن
    مذهب تشیع در ایران صفوی، با تحولی چشمگیر مواجه نشده و در واقع، تشیع، عامل ایجاد تغییری
    دین- بنیاد در خورد و خوراک روزانه مردم عادی ایران در این دوران نبوده است؛ با این حال در کنار
    توصیه های عمومی اسلام درباره آداب الاکل و شایست و نشایست هایی که انتظار می رفت مومنان در رفتارهای تغذیه ای خود به کار بندند، برخی آموز ه های شیعی، خاصه در مناسبت های زمانی مذهبی، پاره ای از رفتارهای تغذیه ای مردم ایران صفوی_قاجاری را شکل داده یا دس تکم از برخی جهات، تنظیمات معینی را در این رفتارها موجب شده است. بنا بر بررسی حاضر، اغلب این آموزه ها برخاسته از سنت عمومی اسلامی است و تغییرات مبتنی بر آموزه های شیعی، عمدتا در مراسم اطعام عمومی و نذرها در موقعیت های زمانی یا مکانی شیعی و بیشتر با رویکرد دینی عامیانه جلوه گر شده است.
    کلیدواژگان: غذا، تغذیه، رفتارهای تغذی های، زندگی روزانه، دین عامیانه، ایران صفوی، قاجاری
  • عبدالرحیم قنوات صفحه 141
    کتاب مشهور تاریخ اسلام یکی از معدود آثار باقی مانده از زنده یاد دکتر علی اکبر فیاض ( 1277
    1350 ش) به شمار می آید این کتاب اولین بار در سال 1327 شمسی منتشر شد و تاکنون بارها توسط انتشارات دانشگاه تهران تجدید چاپ شده است. دکتر فیاض در این اثر نسبتا مختصر، گزارشی مستند و هنرمندانه از دوره هایی مهم و طولانی از تاریخ اسلام ارائه کرده است. این اثر به رغم نقاط قوت بسیار (استفاده درست از منابع متعدد و متنوع، نثر زیبا و فاخر، رعایت بی طرفی علمی و...) کاستی هایی نیز دارد. اگر از چاپ نامناسب آن صرف نظر کنیم،می توان به اشکالاتی در تنظیم فصول کتاب، ارائه مطالبی بی ارتباط با عنوان کتاب، عدم استفاده از شیوه واحد ارجاع ، ایجاز مخل، برخی جملات نارسا و اغلاط جغرافیایی، ثبت نادرست بعضی تاریخ ها، بی دقتی در ثبت شماری از وقایع و عدم برخورد نقادانه با بعضی روایت های تاریخی اشاره کرد. در این مقاله این کتاب در دو بخش ارزیابی و بررسی شده است: 1. از منظر عناصر بیرون متن: نویسنده، ناشر و چاپ، خوانندگان و زمینه اثر؛ 2. از منظر عناصر درون متن: عنوان، حجم، تبویب، منابع، ارجاعات، نثر، محتوای کتاب و روش نویسنده
    کلیدواژگان: کتاب تاریخ اسلام، دکتر علی اکبر فیاض، مآخذ تاریخ اسلام
|
  • Page 3
    The entry of Islam to Iran and then immigration of the Arab tribes to that country had some great and essential political, social, cultural and economical effects on it. Because the migrants had different motivations, they didn’t just consist of military forces and primitive people, but also included all the Arab Tribes and groups. Although the migrants were in minority, they had enormous and deep effect on Iranian society and they had accepted may of Iranian’s values, because these group’s religion and political affairs were prevalent among Islamic nations. The article is considering the consequences of
    Arab migration to Iran until the end of Umayyad period.
    Keywords: Islam, Iran, Arab Immigration to Iran, Consequences of conquest of Iran
  • Page 25
    Kash is a common name for several places in Islamic world. Several mentions has been made of keshi's in Rejal sources, history and geography; this article is an attempt to identify six places named kesh according to different records, geographical places, and the associated scholars, as well as the misapplications in the use and the attributed scholars.
    Keywords: kash, kes, kesh, associated Rejal, kesh, related
  • Page 33
    From the early time of Islam, the holy prophet and his followers in encountering and calling outsider and insider impiouses, who are respectively called in Quran “Kafir/Mushrik” and “Munafiq/Fasiq”, have been using Quranic terms and phrases. Studying social history of religious language in Islam and observing so many evidences from different theological, juridical, historical and literary texts, it is seen that many users of the imprecation and expletive during the religious disputations and controversies, by referring to Quran have accredited their language. In many cases, inaccurate perceptions of the verses about infidels and heretics have led some muslims to use the terms and phrases of these verses against opponents and rivals in combinations, reprimands, charges and different theological, political and social arguments, by means of analogy and generalizing. In this
    survey, by presenting some historical samples it has been attempted to investigate the perceptions of the mentioned verses and briefly show how the inaccurate interpretations and abuses of them instead of unifying may result in separation and divergence.
    Keywords: Religious Language, Quranic Language, Heteredoxic Literature, Commination, Imprecation, Curse, Quran
  • Page 57
    Dasht-i |ip´aÎ is a name used in the Islamic geographical and historical sources for the vast plains of northwest Asia, West Kazakhstan and southern present-day Russia (Eurasian steppes). Research in the Sources indicates that this name appears in various forms. Despite the high frequency of the name in the sources, especially from the fifth/eleventh century onwards, because of the existing brief and concise information, it is not possible to conceive the geographical borers of this plain. However, it is clear that this plains up to the Mongol domination in the early seventh/thirteenth century, inhabited and dominated by the confederation of the |ip´aÎ (Kipchak) tribes. Reasons such as non-existence of a State and the central power with known Territories and clear frontiers in Dasht-i |ip´aÎ, scattering of the |ip´aÎ tribes in the vast plains and the continuation of nomadic life of |ip´aÎ s during nearly two centuries of their domination on the steppes, are the major obstacles that make it difficult to determine exact borders of Dasht-i |ip´aÎ.
    Keywords: Historical geography, Dasht, i |ip´aÎ, |ip´aÎ Turks, |ip´aÎs. 1
  • Page 77
    The Iranian music as many cultural and social manifestations and was affected by safavids era. The Iranian,s life style got so many effects from politics of safavids government.These effects also in the periods of various kings were different. In the age of first Shāh Abbās because of his tendency to the music,it developed.But in the ages of
    Shāh Tahmāsb and Shāh Solaymān because of Jurists, domination on them, they were against the music. At that time this art was going to decline, the musicians were left their country and this art became weak. Because of these issues many of them migrated to the other lands out of the Safavids territory.
    Keywords: Safavids, Iranian music, Jurists, music
  • Page 97
    Sagbān or Sekban as one of the court jobs were allocated a special place in the hunting sector in Iranian states and Ottoman. This term in the Ottoman administration -as compared with the administration of other states - is more prominent and There was many changes in this term. According to the needs and conditions of the Ottoman administration, the sagbāns in addition to the court fuctions, has used as military force and also their court duties Was forgotten over time. With the continuing militarization of Segbans, this term be synonymous with Warrior or Soldier and was used exclusively in military affairs.
    Keywords: Ottoman administration, Sagbān, Court, Military organization, Functions, importance
  • Page 113
    The food culture of Iranian people has been an aspect of Iranian's everyday life which in spite of throughout changes that were the result of officialization of Shiism, has not been so shifted or modified. In fact, Shiism couldnt be supposed as an effective factor in making any religion-based change in nutrition system of the ordinary people at this
    period. Nevertheless, along with the Islamic general recommendations about eating rites (ādāb al-akl) and the pattern of proper and improper acts /rights and wrongs which believers were supposed to consider in their food behaviors, some Shiite teachings and particularly the religious occasions have formed some food habits of Safavid-Qajarid
    people or at least have resulted in some certain regulations in these habits. Upon this survey, most of these teachings are originated in general Islamic tradition and the resulted changes of Shiite teachings, are mainly manifested in public feedings and vow ("nadhr"s) rites in Shiite temporal or local situations, mostly in a popular religion approach .
    Keywords: Nutrition, Food Behaviors, everyday life, Popular Religion, Safavid, Qajarid Iran
  • Page 141
    The book of History of Islam is one of the well known books written by late Dr Ali-Akbar Fayaz (1277-1350 solar calendar) which first published in 1327 solar calendar. Since then it has been reprinted for many times by the University of Tehran. Dr Fayaz in this relatively
    short literary work, presented a documentary and excellence report from important and long era of history of Islam. The book has many strength points (using many valid references, well written text, following scientific neutrality) but it has also some weak points. If we ignore unsuitability of the reprint, the chapters are not in the right
    order. Presenting some subjects irrelevant to the title of the book, not uniform referring method, disturbing brevity, using not clear sentences, some wrong geographical addresses, recording some inaccurate dates, careless recording of some historical events are other weak points that should be considered. He hast also not criticised some of the historical reports. In this paper the book has been revised in two sections: 1. From outer elements points of view: writer, publisher and printing, readers and background of the literary work 2. From inner elements points of view: title, volume, dividing into
    chapters, references, writing style, context of the book and style of the writer.
    Keywords: The book of History of Islam, Dr Ali, Akbar Fayaz, History of Islam sources