فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1394)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه فرخنده زاده صفحه 3
    شماری از پزشکان مسلمان در کنار طبابت به داروسازی نیز می پرداختند. محمد بن زکریای رازی (د 313ه) یکی از پزشکانی است که بخش مهم و قابل توجهی از آثار خود را به داروسازی اختصاص داده است. در این نوشتار، به شیوه توصیفی – تحلیلی و با استناد به مدارک و شواهد موجود، نقش و جایگاه رازی در علم داروسازی از طریق بررسی آثار دارویی او بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد رازی به سبب احاطه بر دانش کیمیا و آگاهی از خواص سنگ های معدنی، توانست فراورده های شیمیایی جدیدی وارد علم داروسازی کند؛ هم چنین دستورالعمل های متعددی برای ساخت داروهای ترکیبی ارائه کرد که تا آن هنگام در بین مسلمانان بی سابقه بود. شیوه رازی در درمان بیماری ها، بسیار ساده بود و تا حد امکان به جای دارو، غذا تجویز می کرد؛ چه او به طبیعت داروها، سرد یا گرم، واقف بود و مضرات استفاده از داروها را نیز می شناخت. در دوره اسلامی وی نخستین پزشکی بود که از الکل برای گندزدایی، از جیوه به عنوان مسهل و از برخی ترکیبات دارویی در بی حسی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آثار پزشکی رازی، داروسازی اسلامی، پزشکی اسلامی، الحاوی
  • طاهر بابایی صفحه 25
    کتاب جوامع العلوم، تالیف سده چهارم در ماوراءالنهر دربردارنده اطلاعات مفیدی در زمینه تشکیلات حکومتی و اقسام علوم است. این اثر در زمینه های مختلف پژوهشی مورد استفاده قرار گرفته و دیدگاه های مختلفی درباره هدف نگارش و موضوع آن مطرح شده است. در این پژوهش، ضمن بیان دیدگاه های مختلف و تطبیق آنها با مطالب و موضوعات جوامع العلوم، به نقد و ارزیابی این نظرات پرداخته شده و مشخص گردیده است که این اثر مجموعه ای از دانستنی های اخلاقی و علوم مرتبط با تشکیلات حکومتی است که برای دیوان سالاران رده بالا نگارش یافته.
    کلیدواژگان: شعیا بن فریغون، جوامع العلوم، طبقه بندی علوم، دایره المعارف نویسی، تاریخ تشکیلات اسلامی
  • سهراب اسلامی صفحه 47
    بنی رزین از خاندان های مشهور بربر در اندلس بودند که نیای آنها همراه با طارق بن زیاد وارد اندلس شده بود. آنها نخست به قرطبه و سپس به سمت ثغور رفتند و در سهله یا شنتمریه شرقی از توابع شنتبریه مسکن گزیدند. این منطقه در دوره امویان منطقه ای نظامی در ثغر اوسط بود و از این رو ساکنان آن می توانستند نقش مهمی در تداوم قدرت اموی در این منطقه ایفاء کنند. بنی رزین و حاکمان آنها که همانند دیگر بربرها از عرب ها و حکومت اموی ناراضی بودند، نقش دوگانه ای در دوره امویان بازی کردند. آنها در عصر امارت و به ویژه خلافت، به قدرت امویان اندلس گردن نهادند؛ اما در اوایل قرن پنجم و با استفاده از ضعف حکومت اموی اعلام استقلال کردند و در شنتمریه شرقی حکومتی مستقل تشکیل دادند. بنی رزین و حاکمان آنها در قرن پنجم برای حفظ منافع خود هیچ گاه در مناقشات و اختلافات سیاسی همسایگان دخالت نکردند؛ اما با خلفای اموی از در مخالفت و ناسازگاری وارد شدند. رفتار حاکمان بنی رزین موید این دیدگاه است که بنی رزین همانند دیگر بربرها در زوال و سرنگونی حکومت اموی و تضعیف قدرت مسلمانان در اندلس نقش موثری داشته اند.
    کلیدواژگان: بربرها، بنی رزین، امویان اندلس، شنتمریه شرقی (سهله)، جایگاه سیاسی
  • جعفر حسن زاده کلشانی، مهدی جلیلی صفحه 63
    طباق، نخستین مرکز تربیتی و آموزشی در دوره مملوکی بود که وظیفه تربیت متصدیان امور اداری و نظامی دولت ممالیک را بر عهده داشت. نظام آموزشی طباق با سایر مراکز آموزشی متفاوت بود. برخلاف آموزش رسمی جامعه که از دوره ابتدایی در مکتب خانه ها شروع و در مدارس به پایان می رسید و در آنها مجموعه ای هماهنگ از دروس مقدماتی و عالی غیر نظامی آموزش داده می شد، در طباق اولویت اصلی با آموزش های نظامی، فنون رزم، کاربرد انواع سلاح ها، اسب سواری و مانند آنها بود. در این آموزشکده ها جز بردگان مملوک کسی اجازه حضور و تحصیل نداشت و بسیاری از سلاطین و امیران مملوکی دانش آموخته طباق بودند. هر طباق به طبقه خاصی از بردگان کم سن وسال و از ملیتی معین اختصاص داشت و فارغ التحصیلی از طباق آزادی رسمی از بردگی و دریافت سلاح و ادوات رزم و ورود به خدمات نظامی به عنوان سرباز را در پی داشت.
    کلیدواژگان: طباق، ممالیک، نظام آموزشی، اداری ممالیک، طواشی، خشداشیه، مقدم الطباق
  • رضا عباسی، حسین بیاتلو صفحه 93
    درباره برپایی جشن های متعدد در دربار عثمانی با اهداف گوناگون و از جمله برای نشان دادن قدرت و عظمت امپراتوری، اسناد، مدارک و گزارش های بسیاری برجای مانده است. این جشن ها که با مراسم و تشریفات بسیار و به مناسبت های مختلف مانند ختنه سوران، تولد شاهزاده، ازدواج های درباری و جز آنها برگزار می شد معمولا چندین روز به طول می انجامید و سلطان و صاحب منصبان در کنار انبوهی از مردم عادی در این جشن ها حضور می یافتند. در بین رفتارهای متنوع معمول در جشن های دروه عثمانی، اجرای برخی آیین های نمایشی موضوع قابل توجهی برای مطالعه است، از جمله اورتااوین و قره گوز که هر دو از هنرهای نمایشی قدیمی قلمرو عثمانی بودند. این دو نمایش، معمولا محتوایی کمیک داشتند و شخصیت های حاضر در آنها با گفت وگوهای طنزآمیز تماشاگران را به خنده وامی داشتند. در نوشتار حاضر با بررسی اسناد و مدارک به جا مانده از عصر عثمانی به ویژه اسناد تصویری و مینیاتورهای این دوره، از این دو آیین نمایشی عمده سنتی، وصف و شرحی انتقادی به دست داده شده است.
    کلیدواژگان: جشن های عثمانی، هنرهای نمایشی، سرگرمی، اورتااویون، قره گوز
  • منیره کاظمی، رضا شعبانی صفحه 121
    ینی چریان مهم ترین بخش ارتش پیاده نظام عثمانی بودند که در توسعه قلمرو این حکومت و تثبیت آن نقش برجسته ای داشتند. با وجود جایگاه و کارکرد نظامی آنان، نام های مناصب این دسته، کمتر نشانی از نظامی گری دارد. برخی از عناوین مناصب ینی چریان را، اسامی مشاغل مربوط به مطبخ تشکیل می داد، در حالی که وظایف صاحبان این عناوین، ارتباطی با وظایف مشاغل آشپزخانه ای نداشت. بخش دیگری از این مناصب، عناوین مربوط به شکار و گروه پرورش سگ های شکاری بود که بیانگر شغل آنان در دوره های نخستین عثمانی بود که به مرور زمان، وظایف پیشین آنان متروک شده و جز عنوان، نشانی از شکارگری نداشتند. برخی دیگر از نام های مقامات ینی چری، نیز ریشه در زبان های عربی و فارسی داشت که در قلمرو ترکان به لحاظ لفظ و معنا چندان تغییر کرد که میان این دست نام ها و وظایف دارندگان آن مناصب نمی توان ارتباطی یافت.
    کلیدواژگان: تشکیلات نظامی عثمانی، ینی چریان، سگبانان
  • محسن معصومی، فرهاد حاجری صفحه 153
    موسسه آموزشی سیفیه با عنوان رسمیالجامعه السیفیه، مرکز تعلیم و تربیت بهره ها، شاخه ای از اسماعیلیان داودی هند است. این مرکز آموزشی از آغاز شکل گیری تا کنون، نهادی مهم در تربیت اعضای جامعه بهره ها در سرتاسر جهان و عهده دار آموزش نیروهای مورد نیاز در ساختار تشکیلاتی دعوت این گروه اسماعیلی بوده است. مرکز اصلی الجامعه السیفیه در شهر سورت در ایالت گجرات در غرب هند است. به علاوه سه شعبه دیگر از این مرکز آموزشی در شهرهای بمبئی، کراچی و نایروبی فعالیت دارند. بهره های داودی از قرن 11ه/17م بر آن شدند تا فعالیت های سنتی آموزشی خود را در قالب ساختار و تشکیلاتی منظم و هم خوان با نیازهای جدید جامعه ارائه کنند. از این رو مرکز آموزشی آن ها، هم زمان با تغییرات و تحولات عصر مدرن، رنگ وبوی دنیای جدید به خود گرفت و دانش های جدید پابه پای علوم قدیم در برنامه های آموزشی الجامعه السیفیه گنجانیده شد. داعیان مطلق، به عنوان رهبران بهره های داودی، نقش اصلی را در تغییرات آموزشی و انتخاب مسیر جدید در الجامعه السیفیه بر عهده داشتند. امروزه، پیروان مذهب داودی با ثبت نام در شعبه های مختلف این مرکز آموزشی، پس از گذراندن دوران تحصیل و فراگیری علوم جدید و قدیم، چه در ساختار تشکیلاتی دعوت و چه در حفظ میراث فرهنگی این شاخه از اسماعیلیان، نقشی اساسی دارند. این مقاله در ابتدا به بررسی تاریخچه شکل گیری و گسترش الجامعه السیفیه و سپس به بیان ساختار آموزشی و نقش و اهمیت آن در میان جامعه بهره های داودی هند و دیگر مناطق بهره نشین می پردازد.
    کلیدواژگان: الجامعه السیفیه، بهره ها، آموزش اسماعیلیه، اسماعیلیان هند
  • صفحه 29
    مطالعه چگونگی توسعه تعلیمات اسلامی و مشارکت مسلمانان در تاسیس و اداره نهادهای آموزشی به شیوه غربی از 1893 تا 1960م موضوع این مقاله است. بریتانیایی ها در این دوره ناگزیر از موافقت با تاسیس مدارس و توسعه نهادهای آموزشی اسلامی شدند. این مدارس که با نظم و نظارت برساختار و برنامه درسی مدون و عمل کرد معلمان اداره می شد منتج به تکثر مذهبی در میان گروه های مذهبی در ایبادان گردید. این تحقیق هم چنین نشان می دهد که بریتانیایی ها هرگز از گروه های اسلامی در تاسیس این مدارس حمایت مالی نکرده اند، و این که تمایلی برای کاهش نابرابری موجود میان مسیحیان و مسلمانان داشته اند، محل تردید است.
    کلیدواژگان: ایبادان، آموزش اسلامی، نیجریه
|
  • Page 3
    Pharmaceuticals were originated from herbal, animal and mineral sources in ancient medicine. Making syrups, Tablets and other drugs is a part of Islamic medicine. Some of the Muslim physicians were pharmacists as well. Muhammad ibn Zakariya Râzī was a great physician that a significant part of his works is devoted to pharmacy. This article is a study on the influence and role of Razi and his ideas about drugs. The results of this research shows that Râzī’s profession on Chemistry and properties of minerals, enabled him to produce new drugs. He presented numerous instructions for caking of compound drugs that was unprecedented among Muslims. Razi’s method was easy; he used food instead of drugs. He knew the drugs nature and harms. He was, firstly, used alcohol for disinfection, mercury as a laxative and also using some pharmaceutical compounds for abirritating. He also cited drugs for Veterinary.
    Keywords: Zakariya Râzī, pharmacy, Chemistry, Works, innovation
  • Page 25
    Jawāmeʿ al-ʿulūm,a work from fourth-century AH in Transoxiana, consists of valuable information about administration and various kinds of science. There are many studies on the book that depicted distinctive contemplations on the subject of book and its author purpose. This article is expressing, comparing and finally criticizing the different points of view with contents of Jawāmeʿal-ʿulūm. It is concluded that the book is a collection of ethical information and also the knowledge of government structure, which has been written for high-ranking officials.
    Keywords: Shaʿ, yā, b Farī, ghū, n, Jawā, meʿ, al, , ulū, m, Classification of sciences, Islamic Encyclopedia, History of Islamic administration
  • Page 47
    Al Banū Razin was among the prominent Berber families of Andalusia that their ancestor arrived there with Tariq ibn Ziyad. They went, firstly, to Cordoba, then to Christian borderlines and finally settled down in Albarracin, a district of Santaver. It was a military area located in thighr ‘awsat (the middle borderline) during the Umayyad era. Therefore, its residents could play a significant role in the maintaining the power of Umayyads in this area. Similar to other Berbers who were dissatisfied with the Arabs and the Umayyads, Al Banū Razin and their rulers played a dual role. Although they had submitted to the Andalusian Umayyad Caliphate, as Umayyad government was weakened in the early 5th century A.H., they declared independence and established a dominant government in Albarracin. Furthermore, to secure their interests, they never involved in the political conflicts and disputes between their neighbors at the time. However they adopted a confrontational approach towards the Umayyad caliphs. The policies taken by the Banū Razin governors prove that, similar to other Berbers, Al Banū Razin significantly contributed to the decline and collapse of the Umayyad Empire and reducing of Muslim power in Andalusia.
    Keywords: The Berbers, Al Banū, Razin, the Andalusian Umayyads, Albarracin, political status
  • Page 63
    Tebaq was the first educational and training center established in the Mamluk period. Its task was to train the staff and the military personal of Mamluk government. Tebaq’s educational system was different from other training centers. Unlike the formal education system that followed a regular and systematic education from elementary school to the high level using the introductory lessons at first then advanced ones, Tebaq led courses in science, theology, and military in both elementary and high level with its own regular program. Although the schools in Mamalik’s era, based on the kind of religion, were different from one to another, the learners did not belong to a particular tribe or race, and it was the same for all people.But the students in Tebaq were only the mamluks. Its main mission was to train the staff, the political and military personnel of the government. As a result, many sultans and princes of the state were among the graduates of that school. However some preliminary theological concepts and daily skills were taught in Tebaq, the main priority was given to military training combat techniques, techniques of applying various weapons, horse riding and so on. As a whole, every Tebaq belonged to a particular class of young slaves with a particular nationality and after their graduation, they were given freedom from slavery and the weapons and combat tools that means they were accepted as a soldier.
    Keywords: Tebaq_Mamalik_Educational System_Administrative system_Tavashy_khoshdashiyah_moghaddem o Tebaq
  • Page 93
    There are a lot of documents and various evidence for festive rituals in Ottoman court, which performed for different purposes, including demonstrating the power and grandeur of the empire. These extravagant festivals were held in variety of occasions like birth of princes, circumcisions, courtier marriages and so on. They took several days to finish and the sultan and High-ranking officials as well as ordinary people attended in the festivals. Among the old types of performing in Ottoman festivals, Orta Ouyunu and Karagoz had comic content and characters that made the audiences laugh a lot. Having examined the existing documents of Ottoman period, especially the visual evidence, including Ottoman miniatures, the authors of the article try to present a critical description of the subject.
    Keywords: Ottoman Empire, Festival, Performing, Entertainment, Orta Ouyunu, Karagoz
  • Page 121
    Janissaries were the most important division of the Ottoman infantry that had a significant role in the expansion of Ottoman territory and its establishment. Despite this militancy, most of the Janissaries titles were not military. Some of them were derived from the kitchen jobs, whereas their duties were not related to the kitchen duties. Another part of the titles, were hunter’s and the gundogs training group's names that indicated their job in the early Ottoman era. They gradually left their duties as haunters but kept their titles. Another part of the titles has been taken from Persian and Arabic languages that have been changed in terms of word and meaning among the Turks, so there is not any relation between the titles and their duties.
    Keywords: Ottoman military organization, Janissaries, Sagbā, n, Sekban
  • Page 153
    Sayfiyah Educational Center that officially called Jamiah Al-Sayfiyah, is the center of education and training of Bohras, a branch of Davoodi Ismailis. This educational center, from the formation up to now, has been considered as an important institution for training of the members of Bohra Community across the world and responsible for training and teaching the forces required in Daavat, the an organization of this group of Ismailis. The main center of Jamiah Al-Sayfiyah is located at Surat a city in Gujarat state in the west of India. In addition, three branches of this educational center are active in Mumbai, Karachi, and Nairobi. Davoodi Bohras were intended from 17th century AD to provide their traditional educational activities in the form of ordered and regular organization which was consistent with new needs. Their educational center was later, at the time of the evolutions of modern era, freshened and then new sciences were involved together with old sciences of Islamili religion in education. Du’at Mutlaqeen, (Absolute Daies) as the leaders of Davoodi Bohras, play the main role in educational changes and new pathway of Jamiah Al-Sayfiyah. Today, those people who believe in Davoodi religion, goes into the different branches of this educational canter from all over the world, after finishing academic period and learning new and old sciences, would have important roles whether in Daavat organizational structure or in the protection of their cultural heritage. The article first investigate the history of establishment and development of Jamiah Al-Sayfiyah, and then explain its educational structure and the role of this center in the community of Davoodi Bohras in India and other regions where Bohra lived.
    Keywords: Jamiah Al Sayfiyah, Bohras, Ismailia educaiton, Indian, smailies
  • Oladiti Abiodun Akeem, Kamal-Deen Olawale Sulaiman Page 29
    This paper examines how the growth of Islamic literacy and the Muslims participation in Western education were influenced since 1893 to 1960 when the British authorities compelled to agree whit establishing and improving the Muslim educational institutions and so the schools promoted Islamic culture and thought as well as Arabic language. They maintained regulation and control of the structure, curriculum and teachers of the school. It seems that the schools promoted religious pluralism among the various religious groups in Ibadan. The study also notes that the British did not support Islamic groups financially to build their school and suggesting that the genuine interest in reducing the imbalance between western education among Muslims and Christians in Ibadan is in doubt.
    Keywords: Ibadan, Islamic education, Muslims, Nigeria, British rule