فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نگار ذیلابی* صفحات 3-28
    حرمت تصویرگری در اسلام یکی از پیش فرض های مسلم پژوهشگران تاریخ هنرهای اسلامی است. در این پژوهش این پرسش اصلی مطرح است که تصور و ذهنیت مسلمانان نخستین از مبحث تصویر(نقش، تمثال) و به طور عام مقوله صورت و صورتگری (حیوانی و انسانی) چه بوده است که بر اساس آن، پرداختن به صورتگری از جانب شارع ممنوع شده بوده است؟ در این نوشتار، بر اساس منابع اصلی نشان داده شده که ذهنیت مسلمانان از تصویر و صورتگری در سده های نخستین اسلامی _مسبوق بر ذهنیتی کهن در تمدن های ایران و مصر و فلسطین باستان_ عمدتا تصاویری بوده که در جادوگری و طلسمات به عنوان یکی از عناصر اولیه به کار می رفته است؛ بر این اساس، تحریم صورتگری مخالفت با ساحران و طلسم کاران بوده است نه به معنای ناسازگاری با هنرهای تجسمی؛ و می توان گفت در کنار موضع صریح قرآن در برابر شرک و بت پرستی، شکل گیری و تداوم آموزه حرمت صورتگری در اسلام با این ذهنیت فرهنگی هم مرتبط بوده است.
    کلیدواژگان: صورتگری، هنرهای اسلامی، فقه و هنر، سحر، جادو، طلسم
  • مهدی مجتهدی* صفحات 29-45
    یکی از مهم ترین رویدادهایی که بر پویش های فرهنگی مسلمانان تاثیر بی بدیل و پایدار نهاد آشنایی آنان با کاغذ و صنعت کاغذسازی از سال های میانین سده دوم هجری بود. در بسیاری از تحقیقات جدید، چنین ادعا شده که ایجاد صنعت کاغذسازی در بغداد و تولید کاغذ بغدادی با چند دهه نخستین تولد این شهر هم زمان بوده است. بر پایه این تحقیقات که بر گزارش هایی از منابع نسبتا متاخر استوار شده، چندسالی پس از ساخت کاغذ در سمرقند (حدود 179ه)، تولید کاغذ در بغداد به دستور فضل بن یحیی برمکی، وزیر هارون الرشید (حک. 170-193)، آغاز شد. در مقاله پیش رو، با استدلال بر متاخربودن نسبی منابع مورد استناد این دست از تحقیقات و نیز با ذکر شواهدی چون انحصار تولید کاغذ در چین و سمرقند و نیز اتکای بغداد به واردات کاغذ از این سرزمین ها تا سده ششم هجری، معلوم شده که قدمت وجود کاغذ بغدادی از سده هفتم که یاقوت حموی از وجود آن در بغداد خبر داده فراتر نمی رود.
    کلیدواژگان: کاغذسازی در دوره اسلامی، کاغذ بغدادی، کاغذسازی در سمرقند
  • مهدی قربانی حصاری، ابراهیم موسی پور بشلی، قنبرعلی رودگر* صفحات 47-69
    مصادره اموال صاحب منصبان خاطی دولتی به عنوان یک تنبیه از صدر اسلام و دوره عمر آغاز گردید. نقدینگی حاصل از این مجازات ها در عصر عباسی، دستگاه خلافت را واداشت تا به مصادره به عنوان یک منبع درآمد بنگرد و نهادها و دیوان هایی برای رسیدگی به این اموال تاسیس کنند. نویسندگان در این مقاله می کوشند تا به بررسی میزان اتکای مالی خلافت عباسی بر این منبع، و نیز نقش مصادره در مهار ثروت و به تبع آن قدرت در درون این دولت بپردازند.
    کلیدواژگان: تاریخ تشکیلات اسلامی، منابع مالی دولت عباسی، مصادره در خلافت اسلامی
  • ابراهیم محمدی، هادی عالم زاده* صفحات 71-88
    یمن به سبب موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرارداشتن بر سر راه های تجاری شرق و غرب، به ویژه مسیر جاده بخور پیوسته مرکز صادرات و واردات کالاهای مختلف بوده است. با سلطه رسولیان (626- 858ه)بر یمن ارتباطات بازرگانی با مناطق گوناگون، به ویژه هند، مصر و حجاز رونق بیشتری یافت؛ بازرگانان کالاها و محصولات یمن را از طریق دریا و پس از گذر از بنادر و جزایر متعدد به بنادر هند و مصر می رساندند و در برگشت، کالاهای گوناگون آن مناطق را به یمن وارد می کردند. علاوه بر تجارت با هند و مصر، یمن از طریق زمین و دریا با مناطق داخلی جزیرهالعرب به ویژه حجاز هم ارتباط تجاری داشت. این مقاله در پی پاسخ گویی به این پرسش است که رونق تجاری یمن در دوره زمامداری رسولیان معلول چه عواملی بوده است؟ یافته های تحقیق، نشان می دهد که در این دوره، تجارت یمن شرایطی متفاوت با دوره های پیش از آن را تجربه کرد؛ زیرا به علت استیلای مغولان بر شرق دور تا بغداد، راه های تجاری این مناطق ناامن گشت و در نتیجه راه تجاری دریای سرخ اهمیت یافت؛ این تحول مهم و ظهور تجار کارمی که تجارت میان سواحل مدیترانه و سواحل اقیانوس هند تا چین را از طریق دریای سرخ در اختیار و انحصار خود داشتند، سبب رونق فعالیت های تجاری در منطقه یمن گردید.
    کلیدواژگان: تاریخ تجارت در یمن، رسولیان، تجارت دریای سرخ، تجارت اقیانوس هند، تجار کارمی
  • نسیم خلیلی، مهدی فرهانی منفرد* صفحات 89-117
    این مقاله با هدف مطالعه شخصیت اسطوره ای علی بن ابی طالب(ع) در سده های میانه تاریخ ایران و در گستره متداخلی از حوزه های معماری، ادبیات، فرهنگ عامه و تصوف نگاشته شده است. نویسنده با بهره جستن از رویکرد نظریه ادبی بینامتنیت و مبتنی بر روش رولان بارت، متفکر فرانسوی، کوشیده است نشان دهد چگونه وجهی اسطوره ای از این شخصیت مهم اسلامی در کنار شخصیت تاریخی ایشان ایجاد و در طول سده ها و از طریق شبکه فرهنگی درهم تنیده ای بازتولید شده است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، رولان بارت، علی بن ابی طالب(ع)، کتیبه ها، فتوت نامه ها
  • محمدعلی کاظم بیکی* صفحات 119-150
    در سده های اخیر، برقراری و حفظ مناسبات با روسیه، به عنوان قدرتی بزرگ در همسایگی ایران، جایگاهی ویژه در سیاست خارجی ایران داشته است. بررغم طبیعت چندوجهی روابط بین این دو کشور، توسعه طلبی، تهدیدات نظامی و مداخلات روسیه همواره یکی از موجبات نگرانی ایران بوده است. مقاله کنونی ترجمه و بررسی سندی سری درباره بخشی از طرح های نظامی روسیه در ایران است که در 1909م به دست عوامل اطلاعاتی بریتانیا افتاد. بررسی این طرح در بستر طرح های نظامی منسوب به روسیه، برای توسعه طلبی در قلمرو ایران و نیز به خطر انداختن منافع بریتانیا در هندوستان، افزون بر نشان دادن برنامه پیشروی روسیه به سوی خلیج فارس در1907، آشکار می سازد که در سرمایه گذاری سنت پترزبورگ در طرح های راه سازی در ایران، اهداف نظامی جایگاهی ویژه داشت؛ دیگر آن که با انعقاد توافقنامه 1907 روسیه- بریتانیا، نقشه جنگی مذکور که اساسا علیه منافع بریتانیا بود، در عمل در جنگ جهانی اول برضد ملیون ایران و قدرت های مرکزی به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: ایران، خلیج فارس، توسعه طلبی نظامی روسیه، تاریخ راه سازی در ایران، جنگ جهانی اول
  • مهرداد عباسی* صفحات 151-183
    فضل الرحمان (د 1988) را می توان یکی از اصیل ترین و تاثیرگذارترین نواندیشان دینی مسلمان در قرن بیستم دانست. سنگ بنای اندیشه اصلاح گرایانه فضل الرحمان رویکرد نوگرایانه او به قرآن است و تاریخ در قرآن شناسی او جایگاهی ویژه دارد. رویکرد تاریخی فضل الرحمان به قرآن هم در دریافت او از ماهیت وحی قرآنی، هم در نگرش او به فرایند فهم و تفسیر قرآن، و هم در نگاه او به روش شناسی مطالعه قرآن بازتاب یافته است. در مقاله حاضر اهمیت نگاه تاریخی در این سه حوزه از نگاه فضل الرحمان و نتایج آن نشان داده شده است. فضل الرحمان در بحث از ماهیت وحی بر اوضاع و احوال زمانه پیامبر(ص) تاکید کرده که برای تفسیر قرآن در دوره جدید «نظریه دوحرکتی» را مطرح ساخته و در مطالعات قرآنی از رویکرد نقد تاریخی در برابر تحلیل ادبی دفاع کرده است.
    کلیدواژگان: فضل الرحمان، رویکرد تاریخی به قرآن، ماهیت وحی، روش تفسیر قرآن، مطالعات قرآنی در غرب
|
  • Negar Zeylabi* Pages 3-28
    Aniconism in Islam is an incontrovertible presumption for the researchers of Islamic arts. The main question of this study is that what the imagination and interpretation of Muslims, in the early centuries, was about figural images which caused aniconism in Islam. The present paper shows that the permanence of the verdict seems to be associated with the cultural conception of magic and talismans which was rooted in the old civilizations such as Iran, Egypt and ancient Palestine. The main hypothesis is that the relation between image-making and the magic and talismans was one of the most important social factors that caused the reaction of Muslim jurists and scholars to the issue and subsequently led to the persistence of aniconism in the middle centuries. Therefore, it can be stated that Islam’s opposition to figural images was not from an aesthetic standpoint but along with the Quran’s stand against polytheists and idolaters, was because of that cultural conception of magic and talisman.
    Keywords: image, making, Islamic arts, human figures, animal figures, magic, talismans
  • Mehdi Mojtahedi* Pages 29-45
    One of the most important events that had an everlasting and unprecedented impact on Muslim cultural quests was their gaining access to paper and paper industry since the middle years of the second century AH. In many recent studies, it has been claimed that the development of paper industry in Baghdad and the production of Baghdadi paper happened within the first few decades after the construction of the city. According to those researches which are based on the reports of relatively recent sources, some years after paper production in Samarqand (about 179 AH), production of paper in Baghdad began by the order of al-Faḍl b. Yaḥyā al-Barmakī, the vizier of Harun al-Rashid (R. 170-193 AH). Because of the recency of the references that was used in the aforementioned studies and also the exclusiveness of paper manufacturing in China and Samarqand as well as the reliance of Baghdad on the imported paper from those lands until the sixth century AH, the present article shows that the birth of Baghdadi paper occurred no earlier than the time that Yaqut al-​​Hamavi speaks of it, which is the seventh century AH.
    Keywords: Paper, making in islamic period, Baghdadi Paper, paper, making in Samarqand
  • M. Ghorbani, E. Mosapour, Gha Roodgar* Pages 47-69
    The confiscation of delinquent official’s properties for their punishment was started from the early Islamic era, certainly, during Umar reign. The benefits of that persuaded the caliphs to count on the confiscation as a temporary and sometime permanent income source and thereby they established institutions and even dewans to inquest about those properties. In the present paper, the financial reliance of Abbasid caliphate on this source and consequently, the role of confiscation of property in controlofthe wealth and powerof elites have been surveyed
    Keywords: Abbasids, Governmen Incomes, confiscation of property in Islamic caliphate
  • E. Mohamadi, H. Alamzade* Pages 71-88
    Yemen, has continuously been a significant centre for importing and exporting hence its geographical location at the trade crossroads of the East and the West, particularly the bokhur (spice) road. Under Rasulids dominance (626-858A.H.), the commercial relationships between Yemen and different areas such as India, Egypt and Hijaz was developed and so the merchants carried the goods and products via sea routes from Yemen to Indian and Egyptian ports; and in return, importing different goods to Yemen. In addition, Yemen had also the commercial relationship with internal areas of Arabian Peninsula, especially Hijaz, by land and sea. The present article is an attempt to consider the causes of commercial development of Yemen in the Rasulids era. This study shows that in this period, Yemen was different from its prior time .It was due to the dominance of Mongols over the far East to Baghdad, that makes the commercial roads insecure and so the red sea became an alternative and safe route. It should be noticed that the role of Karemi merchants who had a disposal trade between Mediterranean sea and Indian Ocean coastlines to china via the Red sea was also developed the trade activities in Yemen.
    Keywords: trade history of Yemen, Rasulids, red sea trade, Indian Ocean trade, Karemi traders
  • N. Khalili, M. Farahanimonfared* Pages 89-117
    The aim of this article is to study the legend of Ali b. Abi Talib (puh) during Iranian Medieval history in a wide range of fields from architecture to literature and folklore. The author used the intertextuality approach and on basis of Roland Barthes's method, tries to clarify how the legend personality of Ali has been formed and re-produced through a cultural network during centuries.
    Keywords: Intertextuality, Roland Barthes, Ali b. Abi Talib, Myth
  • Ma Kazembeyki* Pages 119-150
    In recent centuries, the relationship between Russia, as a great power, and a neighboring country has had a special place in Iran's foreign policy. Despite the multi-faceted nature of relations between the two countries, the development of Russia’s expansion, military threat and interventions has always been a cause of Tehran’s concern. The current article is a translation and study of a secret document regarding fragments of the Russian military plan in Iran, which British intelligence agents obtained in 1909. The examination of this plan in the context of military designs attributed to Russia for both territorial expansion in Iran and endangering the interests of the British in India, reveals Russia’s strategy to advance toward the Persian Gulf in 1907 and the military goals of St. Petersburg investment in road-building projects in Iran as well. The findings also show that following the conclusion of Anglo-Russian Agreement of 1907, the mentioned war plan, though primarily designed against the interests of Britain, in practice enforced against Iranian nationalists and the Central Powers in World War I.
    Keywords: Iran, Persian Gulf, Russian military expansionism, Road building, World War I
  • M. Abbasi* Pages 151-183
    Fazlur Rahman (d. 1988) can be regarded as one of the most influential thinkers in the twentieth century. Rahman's modern approach to the Quran is the base of his reform thoughts and in his Quranic studies, history has a particular place. Rahman's approach to the Quran, based on the history and has reflected in his understanding of the nature of Quranic revelation, his view on the method of Quranic interpretation as well as his perspective on the methodology of Quranic studies. In this article, the significance of Rahman historical view on those three fields and its results have been illustrated. In his exposition on the nature of revelation, Rahman has emphasized on the circumstances of Prophet's era, proposing the “double movement” theory for Quranic exegesis in modern time and has defended of historical critic approach against literary analysis in Quranic studies.
    Keywords: Fazlur Rahman, Historical Approach to the Quran, Nature of revelation, Methodology of Quranic exegesis, Western scholarship on the Quran