فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 19 (پاییز 1393)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره جباری، معصومه اسمعیلی، آتوسا کلانتر هرمزی صفحات 1-16
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آگاهی از حقوق متقابل والد- فرزند از دیدگاه آموزه های اسلامی برکاهش تعارضات والد – فرزند (مادر- دختر) در نوجوانان انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش تجربی و طرح تحقیق از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان گرگان در سال تحصیلی 1392-1391 بودند. نمونه مورد پژوهش که شامل 24 نفر(8 نفر والدین، 8 نفر فرزندان همان والدین به عنوان گروه های آزمایش و 8 نفر فرزند به عنوان گروه کنترل) بودند به صورت تصادفی درگروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در این پژوهش بر اساس تعالیم و آموزه های اسلامی حقوقی که هریک از اعضای خانواده نسبت به یکدیگر دارند در طی 6 جلسه به شیوه ی گروهی به گروه های آزمایش به صورت جداگانه آموزش داده شد. ابزار سنجش، پرسشنامه تاکتیک های تعارض مورای- اشتراس فرم تعارض با والدین بود که از فرزندان پیش آزمون و پس آزمون گرفته شد. در این پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس جهت آزمون اختلاف میانگین های گروه ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش آگاهی از حقوق والد – فرزند به والدین و فرزندانشان در افزایش مهارت استدلال، کاهش پرخاشگری کلامی و کاهش تعارض های فرزندان در ارتباط با والدین موثر بوده است.
    کلیدواژگان: تعارض، حقوق متقابل والد - فرزند، روابط والد - فرزند، نوجوان
  • صادق حسن نیا، کیومرث فرح بخش، هادی کرم رازی، یونس دوستیان، شبنم وازپور صفحه 25
    تعارض بین خواهر و برادرها یکی از متداول ترین اشکال پرخاشگری در خانواده ها است. در این پژوهش شیوه ی فرزندپروری به عنوان کارکرد کنترلی والدین و جنسیت به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده الگوی رفتاری والدین نسبت به کودکان در رابطه با تعارض های خواهر و برادری مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی، شهرستان رباط کریم در سال تحصیلی 91-90 بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 124 دانش آموز به همراه خانواده های ایشان انتخاب شد. داده ها از طریق پرسشنامه های، رابطه با خواهر و رابطه با برادر IBR) و(RIS، سبک های فرزند پروری بامرید و یک پرسشنامه جمعیت شناختی جمع آوری شد. نتایج همبستگی نشان داد که تعارضات خواهر- برادری با شیوه های فرزند پروری اقتداری، سخت گیرانه پدر و مادر رابطه ی معکوس دارد اما با فرزندپروری سهل گیرانه رابطه معناداری ندارد. بر اساس تحلیلات رگرسیون گام به گام فرزندپروری اقتداری پدر و مادر قوی ترین پیش بینی کننده های شدت تعارضات بین همشیرها هستند؛ دختران بیشتر از پسران هم اختلاف با خواهر و هم اختلاف با برادران خود را گزارش دادند. همچنین نتایج نشان می دهد که پسران بیشتر اختلاف با برادران کوچک تر و دختران بیشتر اختلاف با برادران بزرگتر و خواهران کوچکتر از خود را گزارش داده اند. مطابق یافته های بالا الگوهای فرزندپروری والدین و جنسیت کودکان در پیش بینی شدت اختلاف و درگیری بین همشیرها موثر است.
    کلیدواژگان: تعارض های خواهر، برادری، جنسیت، الگوهای فرزندپروری در دانش آموزان
  • مریم زینی وند، فرنگیس کاظمی، حسین سلیمی صفحه 49
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تآثیر آموزش تفکر مثبت و خوش بینی بر سلامت روان والدین کودکان مبتلا به سرطان 7-3بستری در بیمارستان محک تهران بود. بدین منظور از میان 90 نفر از والدین کودکان مبتلا به سرطان مراجعه کننده موسسه خیریه و بیمارستان محک شهر تهران در شهریور ماه 1392، پس از اجرای پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر(1989) و مصاحبه فردی تعداد 30 نفر از مادران کودکان مبتلا به سرطان که واجد شرایط حضور در پژوهش بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره ی آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 5/1 ساعته تحت مداخله ی پروتکل درمانی تفکر مثبت و خوش بینی قرار گرفتند. در حالی که گروه کنترل در انتظار باقی ماندند. بعد از مداخله مداخله مجددا هر دو گروه تحت آزمون پرسشنامه سلامت عمومی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای کواریانس و تست لوین و آزمون کولموگروف- اسمیرنوو و با استفاده از نرم افزار SPSSانجام شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق با توجه به داده های کو واریانس محاسبه شده با سطح معنا داری 001/.اطمینان نشان دادکه آموزش تفکر مثبت و خوش بینی بر سلامت روان آزمودنی های پژوهش تاثیر معنا داری داشته است. وهمچنین آموزش تفکر مثبت در برخی ابعاد سلامت روان(علائم جسمانی،اضطراب و ااختلال خواب، و افسردگی) تاثیر معنا دار داشته است ولی در بعد عملکرد اجتماعی تفاوت معنا دار نبود.
    کلیدواژگان: تفکر مثبت، خوش بینی، سلامت روان، والدین کودکان مبتلا به سرطان
  • حسین قمری کیوی صفحه 71
    هدف از این مقاله مرور اجمالی بر روش و کاربرد تحلیل مکالمه در مشاوره و روان درمانی است. ارزش خبری و اطلاع دهندگی استفاده از روش های کمی در بررسی فرایند و نتایج کاربرد روش های مشاوره و روان درمانی مختلف به منظور ایجاد تغییر در مراجع با هر نوع اختلالی محدود است.محدود شدن محقق به ارائه میانگین و انحراف استاندارد از گروه، محقق را از دستیابی به رویدادهای ناب در فرایند تغییر دور می کند. تقلیل دادن بررسی اثربخشی فنون مشاوره ای به بررسی معنی داری تفاوت بین گروه آزمایش و گروه گواه،درک زیرساختهای موثر در رابطه درمانی را تضعیف می کند. به منظور برون رفت از این چرخه معیوب، استفاده از تحلیل مکالمه به عنوان یک روش کیفی در جریان مطالعه ارتباط دو تایی بین مشاور و مراجع توصیه می شود. تحلیل مکالمه به عنوان یک زیر مجموعه از تحلیل گفتمان به مشاور و درمانگر کمک می کند تا تله های زبانی را تشخیص دهد و بر آن غلبه کند.روش تحلیل گفتمان شیوه روان شناختی مشاهده را در مشاوره مورد انتقاد قرار می دهد تا از این رهگذر روابط بین مشاور-مراجع و پیش فرض های مکالمات آنها به دقت بررسی شود. در این مقاله ضمن معرفی تحلیل مکالمه، به نظام نمادگذاری و کاربردهای آن نیز توجه شده است.
    کلیدواژگان: مشاوره، تحلیل مکالمه، روش کیفی
  • ایوب کمالی، سمیره دهقانی فیروزآبادی، حامد قاسمی صفحه 95
    زمینه و هدف
    آن چه در ازدواج بیش از هر چیز دیگری مهم می باشد سازگاری زناشویی و رضایت از ازدواج است. رضایت زناشویی یک جنبه بسیار مهم و پیچیده از یک رابطه زناشویی است که عوامل مهم و متعددی در آن نقش دارد و می تواند به وسیله روش های مداخله ای مختلف تحت تاثیر قرار بگیرد. بنابراین بررسی و اعتباریابی اثربخشی مداخلات روان شناسی -مشاوره ای بر افزایش رضایت زناشویی از اهمیت فراوانی برخوردار است. در همین راستا پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل و با یکپارچه کردن نتایج حاصل از تحقبقات مختلف، میزان اثرگذاری مداخلات روانشناختی-مشاوره ای را بر روی سازگاری و رضایت زناشویی زوجین مشخص کند.
    روش
    بدین منظور از بین 45 پژوهش،33 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بودند، انتخاب و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فراتحلیل بود. محاسبه اندازه اثر هر پژوهش به صورت دستی انجام گرفت.
    یافته های: پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر کوهن(d) برای تاثیر مداخلات روان شناسی-مشاوره ای بر افزایش رضایت زناشویی 25/1 است(00001/0p≤).
    نتیجه گیری
    میزان اندازه اثر مداخلات روان شناسی-مشاوره ای بر افزایش رضایت زناشویی زوجین مطابق جدول تفسیر اندازه کوهن در سطح متوسط رو به بالا ارزیابی می شود. به عبارت دیگر مداخلات روان شناسی-مشاوره ای در بالا بردن رضایت زناشویی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مداخلات روان شناسی، مشاوره ای، رضایت زناشویی
  • محمود نجفی، علی عباس کمری، نصرالله عرفانی، نصرت جعفری، علیرضا پیرخائفی صفحه 123
    پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم مولفه های کیفیت زندگی همسران جانبازان در پیش بینی سلامت عمومی فرزندان آنها انجام شد. نمونه ای به حجم 300 خانواده (همسر جانباز وفرزند او) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از خانواده های جانباز استان همدان انتخاب و پرسشنامه کیفیت زندگی روی همسران جانباز و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی روی فرزند آنها اجرا شد. نهایتا پرسشنامه های ناقص کنار گذاشته شد و تعداد 298 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین مولفه های کیفیت زندگی همسران جانباز با نشانگان مرضی فرزندان آنها رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که زیر مقیاس های نقش هیجانی، سرزندگی، سلامت عمومی و عملکرد اجتماعی همسران به ترتیب نقش مهم و معناداری در تبیین سلامت عمومی فرزندان دارند. در مجموع می توان این گونه نتیجه گرفت که ارائه آموزش و خدمات متناسب و حمایت از همسران جانباز که نقش مراقبت از جانباز و تربیت فرزندان را به عهده دارند می تواند به عنوان مهمترین عامل ارتقاء دهنده سلامت خانواده و به خصوص فرزندان آنها به شمار آید. این نتایج در برنامه ریزی های مشاوره ای در جهت ارتقاء سلامت مفید است.
  • آرزو حیدریان، معصومه نوروزی صفحه 139
    هدف از این پژوهش بررسی اضطراب امتحان توسط تنظیم هیجان و کمال گرایی در دانش آموزان دوره متوسطه بود یک نمونه 192 نفری از کلیه دانش آموزان سال اول متوسطه شهرستان سننندج در سال تحصیلی91-90 به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسشنامه بود، مقیاس مشکل در نظم بخشی هیجان، مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی شورت و همکاران و مقیاس اضطراب امتحان(TAI). یافته های به دست آمده از نتایج تحلیل رگرسیون پیش بینی گام به گام و ضریب همبستگی نشان داد که بین کمال گرایی منفی وتنظیم هیجان با اضطراب امتحان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. ولی این رابطه در بین دختران و پسران متفاوت است، اضطراب در دختران نسبت به پسران بالاتر بود. یافته های تحقیق نشان می دهد که می توان با استفاده از متغیر تنظیم هیجان و کمال گرایی میزان اضطراب امتحان دانش آموزان را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اضطراب امتحان، کمال گرایی
  • زهرا طباطبایی جبلی، علی دلاور، احمد برجعلی صفحه 155
    شناخت ویژگی های شخصیت وچگونگی بر انگیخته شدن انسان ها در شرایط استرس زای شغلی وهمچنین پیامد های روانی استرس شغلی از جمله مباحث مطرح در روانشناسی است.تحقیقات بسیاری رابطه متغیرهای شخصیتی با استرس شغلی را بررسی کرده اند. اما گاهی نتایج آن ها نا هماهنگ ومتناقض هستند. پژوهش فراتحلیلی، مجموعه ای ازفنون نظام دار برای حل تناقض درمورد یافته های حاصل ازتحقیقات مختلف درباره یک موضوع است. براین اساس پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه متغیرهای شخصیتی واسترس شغلی به شیوه فراتحلیل انجام شد. ابتدا با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و نیز دانشگاه های شهر تهران نسبت به جمع آوری تمام گزارش های پژوهشی اقدام شد. نهایتا نتایج106 مطالعه انجام شده بین سال های 1373-1390 که ملاک ورود به فراتحلیل را داشتند، تحلیل شدند. شاخص اندازه اثرترکیبی r متغیر های شخصیتی در مدل اثرات ثابت 0.23 و در مدل اثرات تصادفی 0.24 بودکه باتوجه به معیار کوهن اندازه اثر کمی است. اما در بررسی جداگانه، اندازه اثرمتغیرهای جرات ورزی، اضطراب، فرسودگی شغلی، کمالگرایی، مدیریت زمان، سخت رویی، تاب آوری و عاطفه مثبت زیاد بود. نتایج روش های بررسی تورش انتشار، حاکی از عدم تورش انتشار در نمونه فراتحلیل بود. با توجه به ناهمگنی در مطالعات، تحلیل تعدیل کننده ها صورت گرفت که بیانگر تاثیر تعدیل کنده های نوع شغل، ابزار اندازه گیری، روش نمونه گیری و نوع پژوهش بود. نتایج کلی حاکی از آن است که متغیر های شخصیتی که بر خود فرد وشناخت افراد از خود تاکید دارند نقش تاثیر گذار بیشتری در کاهش استرس شغلی دارند. بنابراین باید مطالعات بیشتری در این زمینه با در نظر گرفتن متغیر های شغلی وتعدیل کننده های روش شناسی و فردی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، متغیر های شخصیتی، فراتحلیل
|
  • Tahereh Jabbari, Masomeh Esmaeeli, Atosa Kalantar Hormozi Pages 1-16
    Aim
    The present study was designed to investigate the effect of the mutual right of the parent-child from the perspective of Islamic teachings on reducing conflict between parent-child (mother-daughter) was carried out in teens.
    Methods
    A quasi – experimental design with pre- test and post- test and a control group was employed. The population of this study was high school students of Gorgan city in the 2012-2013 academic year. The sample consisted of 24 patients (8 parents، 8 parents، 8 other children of the same parents as the test group and a control group of 8 children) who were randomly assigned to experimental and control groups In this paper، based on Islamic law، each member of the family together During the meeting the way a group of 6 experimental groups were trained separately. Assessment by Murray Conflict Tactics Scale - Form Strauss conflict with the parents of children in pre-test and post-test was given. In this study، ANCOVA was used to test group mean differences.
    Results
    Results showed that parental rights awareness training - the child''s parents and the children''s reasoning skills، verbal aggression and conflict reduction in children had effective relationship with parents.
    Keywords: Conflict_Relationship of parent_child_Mutual rights of parent – child_Adolescent
  • Sadegh Hasannia, Kioumars Farahbakhsh, Hadi Karamrazi, Younes Doostian, Shabnam Vazpour Page 25
    Sibling conflicts are one of the most common forms of aggression in families. In this study، the method of child raising، as parents'' controlling function and، gender، as one of the factors determining parents'' behavioral patterns towards their children، were investigated in relation to sibling conflicts. The study is a correlational one and its population includes all secondary school girl and boy students in the city of Robat Karim during 1390-1391. From the population، a sample of 124 students and their families were selected through multi-stage cluster sampling. The data of the study were collected through the questionnaires of «IBR and RIS» Further، a questionnaire was used to gather the participants'' demographic information. The results of correlations indicated that sibling conflicts had a negative relationship with the parents'' authority and Stringent methods of child raising but it did not have a significant relationship with inconsiderate child raising. The results of stepwise regression analysis showed that the parents'' authority child raisin g was the strongest predictor of the extent of sibling conflicts; girls reported more conflicts with both their sisters and their brothers than boys. In addition، the results of the study indicated that boys reported more conflicts with their younger brothers and girls reported more conflicts with their elder brothers and younger sisters. According to the above findings، parents'' child birth patterns and children''s'' genders are significant in predicting the extent of sibling conflict and aggression.
    Keywords: sibling conflicts, gender, parent's child birth patterns
  • Maryam Zinivand, Farangis Kazemi, Hossein Salimi Page 49
    The aim of the present study، positive thinking and optimism on mental health education for parents of children with cancer in the hospital 7-3 benchmark Tehran.
    Methods
    A population of this study included parents of all children 7-3 years old Marie cancer patients admitted to the Institute charities and hospitals test Tehran that the two groups of 15 as the test group and the control sample were selected. research tools included: the General Health Questionnaire GHQ، Goldberg and Hiller، and to analyze the data from the tests of covariance and Test Levin and Kolmogorov - Asmyrnvv using SPSS software was performed.
    Results
    The results of this study with respect to the data covariance calculated with the level of significance. / 001. confidence and alpha 5. /. indicated that train of thought The positive impact of optimism on mental health subjects is significant. Positive Thinking in education، as well as some mental health (somatic symptoms، anxiety and Aakhtlal sleep، and depression) had a significant influence، but not a significant difference in social functioning.
    Keywords: Positive thinking, optimism, mental health, children with cancer
  • Hossein Ghamari Page 71
    Aim of the present study is review of conversation analysis study in counseling and psychotherapy. Informative value of the quantitative method is limited to investigation of process and effects of counseling psychotherapeutic treatments of any types of psychological disorders. Concentration in mean and standard deviation of both experimental and control groups remotes researchers from pure therapeutic events. Reduction of the efficacy study on significant differences between experimental and control groups devaluates the underling structures of therapeutic relationship. To solve this vicious spiral، Application of the conversation analysis as a qualitative method is recommended for study of dual therapeutic relationship. Conversation analysis there is under the title of discourse analysis that helps counselor to overcome to speech tars. It criticizes the psychological method of observation in counseling thus this effects good analysis of counselor-client relationship and their dialogue presumptions. This article introduces conversation analysis and its coding system and applications.
    Keywords: counseling, conversation analysis, qualitative method
  • Ayoub Kamaly, Samireh Dehghani, Hamed Ghasemi Page 95
    Background And Aim
    The main problem in marriage is marriage and marital satisfaction. Marital satisfaction is one of very important and complex aspect of marital relationship is complex that many factors are involved and can be influenced by different interventions. So evaluation and validation of effectiveness of psychological interventions - counseling on marital satisfaction is very importance. This study with integration of difference research results aims to determine the impact of psychological interventions - counseling on marriage and marital satisfaction.
    Methods
    For this purpose، of 45 researches، 33 researches were selected and meta-analysis was performed on them. Research instrument was a checklist of meta-analysis.
    Findings
    The amount of effect size of psychological interventions-counseling on marriage and marital satisfaction was 1/25) p≤0/00001).
    Conclusion
    according to Cohen''s effect size interpretation table was high the high the effect size indicated psychological interventions – counseling. In other words، psychological interventions - counseling is very effective in enhancing marital satisfaction.
    Keywords: meta, analysis, psychological interventions–counseling, marital satisfaction
  • Mahmood Najafi, Ali Abas Kamari, Nasrolah Erfani, Nosrat Jafari, Ali Reza Pirkhaefi Page 123
    The current research was done in order to determine contribution of components of quality of veterans’ wives’ life in prediction of their children’s general health. in this purpose 300 families (wife and child) were selected by random cluster sampling method from veterans’ families of Hamedan province and quality of life questionnaire was administrated among veterans’ wives and general health questionnaire (28 items) was administrated among their children. Extremely imperfect questionnaires were included and 298 Questionnaires were analyzed. The data were analyzed with Pearson correlation coefficient and stepwise regression method. The results showed that there is a significant negative relation between components of the quality of veterans’ wives’ life and their children’s Pathological symptoms. Also the regression analysis showed that emotional role، vitality، general health and wives’ social performance subscales have important and significant role in explanation of children’s general health. Totally، it can be concluded that giving suitable instruction and services and supporting veterans’ wives، who are responsible for lookout of veterans and upbringing children، are the most important factor to promote family health and their children’s health، specially. These results are useful in planning for counseling in order to promote health. Overall it can be concluded that providing education and relatede servises and support for veteran’s spouses، who have the role of care of veterans and education of children، can be considered as the most important promoting factor for family helth and specially children health. These results are usefull in planings counsulting for helath promotion.
    Keywords: general health, quality of life, veterans
  • Arezoo Heydarian, Masoumeh Norouzi Page 139
    The purpose of this study was to investigate the regulation of emotion in anxiety and perfectionism in middle school students a sample of 192 first-year students from all high schools in the city of Sanandaj academic year 90-91 cluster sampling method was chosen. Data collection included three questionnaires، Scale problem in the regulation of emotions، both positive and negative perfectionism scale- of (soert and colleagues- and test anxiety). The findings obtained from the results regression analysis anticipated stepwise of correlation coefficient showed that there was a significant positive correlation between the negative perfectionism and emotion regulation with test anxiety. But this correlation is different between boys and girls، anxiety was higher in girls than boys. The results show that using a variables of emotion regulation and perfectionism، students’ test anxiety can be predicted.
    Keywords: emotion regulation, test anxiety, perfectionism
  • Zahra Tabatabaee, Ali Delavar, Ahmad Borjali Page 155
    In recent decades، many studies have examined the relationship between job stress and personality variables. But the results are not consistent and sometimes different results have been reported. Meta-analysis is a systematic technique to solve different resultsin the findings studies about the same topic. Accordingly، the aim of the present research was a meta-analysis of the association between job stress and personality variables. Data collected from 106 studies conducted from 1993-2013 and was analyzed then the effect sizes were computed. Findings revealed that the combined effect size for fixed model was 0. 23 and for random model was 0. 24، which both were small effect sizes) Cohen، 1988). Further meta-analysis showed that the Positive affect، anxiety، burnout، perfectionism، time management، hardiness، resiliency، assertiveness variables had significant large positive effects size on job stress. We checked for Publication bias and heterogeneity of effects. The results showed no bias but due to heterogeneity of effects، demographic and methodological variables were examined. Findings revealed that sampling، kind of job، kind of studies and Measuring tools could moderate the relationship between job stress and personality variables as the moderator effects. The overall results suggested that personality variables that emphases on self-understanding have more impact in reducing job stress. Therefore، a further study in this area is needed.
    Keywords: job stress, meta, analysis, personality variables