فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 25 (بهار 1395)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 25 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • شهرام واحدی*، نرگس صادقپور صفحات 1-21
    تشخیص و درمان مشکلات رفتاری-هیجانی کودکان در سال های پیش دبستانی امکان بهبود آن را افزایش می دهد. یکی از شایع ترین مشکلات رفتاری کودکان خردسال که موجب مراجعه به مراکز بهداشت روانی می گردد، پرخاشگری است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی نقاشی درمانی بر کاهش پرخاشگری کودکان پیش دبستانی می باشد. در این تحقیق از طرح چند خط پایه ای تک آزمودنی استفاده شد. در طرح مذکور مشاهده یا اندازه گیری را در فواصل زمانی در مورد یک واحد که ممکن است فرد یا گروهی از افراد باشد، به کار برده شد. مرحله اول این طرح (A) که خط پایه و مرحله دوم(B)، مرحله مداخله است. پس از اتمام مرحله مداخله، مرحله پیگیری انجام می شود و نتایج مشاهدات این مرحله به دنبال مرحله دوم رسم می شود. آزمودنی های تحقیق حاضر را 5 کودک پرخاشگر از مراکز پیش دبستانی تشکیل می دادند که آزمودنی ها 4 پسر و 1 دختر بودند. در تحلیل داده های پژوهش ، از تحلیل دیداری و ترسیم نمودار استفاده شد. در تحلیل دیداری، تغییرات حاصل از مداخله براساس سطح، روند و تغییرپذیری مشاهدات، بررسی و تفسیر شد. نتایج به دست آمده از میانگین کل کودکان در مرحله خط پایه، مداخله، و پیگیری و نیز اندازه اثر مشاهده شده برای کل کودکان و نتایج تحلیل دیداری، نشان داد که نقاشی درمانی اثر بالایی بر کاهش پرخاشگری کودکان پیش دبستانی داشته است. بنابراین، نقاشی درمانی بر کاهش علایم پرخاشگری کودکان پیش دبستانی تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، هنردرمانی، کودکان پیش دبستانی، نقاشی درمانی، طرح چند خط پایه
  • انور میری*، نورعلی فرخی، عدالت کریمیان صفحات 23-45
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی راه حل مدار و روایت مدار در کاهش اختلالات رفتاری دانش آموزان دختر پایه ی راهنمایی شهرستان سقز انجام گرفته است.
    روش
    با استفاده از طرح نیمه آزمایشی تعداد 45 نفر پس از غربال گری اولبه از بین 300 نفر به صورت تصادفی در در دوگروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه راه حل مدار در 5 جلسه و روایت مدار در 4 جلسه دو ساعته به مدت یک و نیم ماه در معرض مداخله قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 76 سوالی ودوورث(1388) برای قبل و بعد از مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه برای اثربخشی روش ها و با آزمون تعقیبی توکی برای مقایسه گروه های آزمایشی با یکدیگر و با گروه کنترل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که اولا روش های راه حل مدار و روایت مدار در کاهش اختلالات رفتاری موثرند و ثانیا روش راه حل مدار از کارایی بیشتری برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج این پژوهش، مشاوران مدارس می توانند به عنوان رویکردی که در کاهش اختلالات رفتاری موثر است استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، روایت درمانی، راه حل مدار، مشاوره گروهی، نوجوانان
  • مرضیه مدنی فر *، کیومرث فرحبخش، اسماعیل سعدی پور صفحات 47-70
    هدف
    در جهان رو به توسعه کنونی یافتن روش های موثر در افزایش بهره وری شغلی از مهمترین مسائل حیطه اشتغال است، و از آنجا که فراحدی شغلی به عنوان یکی از عوامل مهم در افزایش بهره وری شغلی شناخته شده است، در این مقاله از یک سو به بومی سازی مفهوم جدید فراحدی شغلی پرداخته شده و از سوی دیگر رابطه نگرش فراحدی شغلی با ویژگی های شخصیتی کارمندان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    در این تحقیق که به روش همبستگی انجام گرفت جامعه آماری شامل کارمندان دانشگاه علامه طباطبایی در سال 1391- 1392 بود. نمونه مورد نظر شامل 226 نفر کارمند بود. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه نگرش فراحدی شغلی بریسکو و همکارانش و نیز پرسشنامه شخصیت پنج عاملی نئو NEO-FFI بود.
    یافته-ها: نتایج حاصل از همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و مدل معادلات ساختاری حاکی از همبستگی مثبت و معنادار بین برونگرایی و طرز تفکر فراحد و همبستگی منفی و معنادار بین عصبیت و وجدانی بودن با اولویت تغییر پذیری بود،
    نتیجه گیری
    بدین صورت که کارمندانی که برونگرایی بیشتری دارند احتمالا طرز تفکر فراحد بالاتری خواهند داشت و کارمندانی که عصبیت کمتری دارند، اولویت تغییر پذیری بیشتری داشته و نیز کارمندان با میزان کمتر وجدانی بودن، احتمالا از اولویت تغییر پذیری بالاتری برخوردارند
    کلیدواژگان: فراحدی شغلی، نگرش فراحدی شغلی، ویژگی های شخصیت
  • فرنوش بدیهی زراعتی، رقیه موسوی* صفحات 71-90
    پژوهش حاضر به بررسی اثر بخشی زوج درمانی هیجان مدار EFCT)) بر تغییر سبک دلبستگی و صمیمیت جنسی زوجین می پردازد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و گروه گواه است. بدین منظور بدین منظور تعداد 25 زوج که به دلیل تعارض های زناشویی به مراکز مشاوره خصوصی در سطح مشهد مراجعه نمودند، با روش نمونه گیری غیر احتمالاتی داوطلبانه انتخاب شدند. از این تعداد 12 زوج در گروه آزمایش و 13 زوج در گروه کنترل قرار گرفتند. تمام شرکت کنندگان پرسشنامه های سبک های دلبستگی کولینز و رید و صمیمیت جنسی را تکمیل کردند. افراد گروه آزمایش در 9 جلسه درمانی 1.5 ساعته زوج درمانی هیجان مدار (EFCT) شرکت کردند. پس از خاتمه جلسات درمانی، افراد هردو گروه مجددا پرسشنامه مذکور را تکمیل نمودند. نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه آزمایش و کنترل در میزان ایمنی در سبک دلبستگی و میزان صمیمیت جنسی زوجین بود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، سبک دلبستگی بزرگسالان، صمیمیت جنسی
  • محمد جلالوند *، فرامرز سهرابی، افسانه دارابی، ناهید راستگو، یوسف اعظمی صفحات 91-110
    هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه گری طرحواره های ناسازگار اولیه در رابطه ی سبک های دلبستگی و افسردگی می باشد. گروه نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 300 نفر از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر و علامه طباطبایی در سال 91-92 بود. این گروه نمونه به شیوه ی خوشه ایچندمرحله ای برگزیده شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از سه مقیاس افسردگی بک (2)، فرم کوتاه طرحواره ی یانگ، سبک دلبستگی بزرگسالان (AAI) استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که سبک های دلبستگی ایمن و ناایمن به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم دارای تاثیر معنی دار بر افسردگی می باشند. مقدار اثر مستقیم دلبستگی ایمن بر افسردگی برابر است با (17/0-) و اثر غیر مستقیم آن از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه برابر با (46/0-) می باشد. هم چنین مقدار اثر مستقیم دلبستگی ناایمن دوسوگرا و اجتنابی بر افسردگی به ترتیب برابر است با (14/0 و 06/0) و اثر غیرمستقیم این دو متغیر از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه برابر با (104/0 و 14/0) می باشد. بنابراین نتایج به دست آمده نشان داد که سبک های دلبستگی از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه، افسردگی را در فرد موجب می شوند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، افسردگی
  • اقبال زارعی، نادر کریمیان*، کوروش محمدی، اندرو کریستنسن صفحات 111-132
    مقدمه
    نرخ بالای طلاق رسمی و گسترش بی رویه طلاق های عاطفی باعث شده که موضوع آشفتگی های زناشویی به طور فزاینده ای وضعیتی ویژه کسب کند. مطالعه حاضر نیز با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری التقاطی و درمان تصمیم گیری مجدد در بهبود آشفتگی زناشویی زوجین انجام گرفت.
    روش
    مطالعه حاضر یک طرح نیمه تجربی با پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 42 زوج بود که به شیوه نمونه گیر ی در دسترس از میان زوج های متعارضی که در فاصله بهمن ماه سال 1393 تا اواخر سال 1394 به مراکز مشاوره شهر سنندج مراجعه کرده بودند انتخاب گردید. یکی از گروه ها مداخله زوج درمانی رفتاری التقاطی، گروه آزمایشی دیگر مداخله درمان تصمیم گیری مجدد دریافت نمودند اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پرسشنامه تعارضات زناشویی به عنوان پیش آزمون پس آزمون استفاده گردید. داده ها به روش تحلیل واریانس مکرر در نرم افزار spss 21 تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جنسیت زوجین تاثیر چندانی در اثربخشی مداخلات زوج درمانی نداشته است. هم چنین نتایج تحلیل آماری نشان داد که هردو درمان رفتاری التقاطی و تصمیم گیری مجدد در بهبود تعارض زناشویی زوجین و حفظ دستاوردهای درمانی حتی تا دوماه پس از درمان موفق عمل کرده اند اما زوج درمانی رفتاری التقاطی به نسبت درمان تصمیم گیری مجدد موفق عمل کرده است و تغییرات بیشتری را سبب شده است.
    نتیجه گیری
    درمان های تلفیقی در حال گسترش هستند و امیدوار است کاربرد این رویکردها از سوی متخصصان و مشاوران حوزه خانواده با اقبال بیشتری مواجه شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری التقاطی، درمان تصمیم گیری مجدد، آشفتگی زناشویی، تحلیل واریانس مکرر
  • رحیم بدری گرگری *، منیژه یاری صفحات 133-151
    بی تصمیمی شغلی یکی از مشکلات شایع در جوانان است. موقعی که یک شخص تصمیم قطعی برای انتخاب یک شغل نگرفته است، ما با بی تصمیمی شغلی مواجه هستیم. عوامل مختلف شخصیتی، رشدی، اجتماعی و انگیزشی بر بی تصمیمی شغلی موثر هستند.این پژوهش با هدف تعیین رابطه عوامل مختلف انگیزشی با بی تصمیمی شغلی دانشجویان انجام شد. برای این منظور 338 دانشجو به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان کلیه دانشجویان سال آخر دانشگاه تبریز انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه یونگ و مک گرومیک (2011) که شامل خرده مقیاس های بی انگیزشی شغلی، بی تصمیمی، تشخص طلبی، انتظار موفقیت، علاقه و لذت درونی شغل و تاثیر اجتماعی خانواده است، استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل مسیر و به کمک نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بی تصمیمی شغلی به صورت مستقیم از طریق بی انگیزشی شغلی(682/0 = )و به صورت غیر مستقیم از طریق تشخص طلبی (097/0= )، انتظار موفقیت شغلی (200/0- = ) و علاقه و لذت درونی شغل (165/0- = ) پیش بینی می شود. یافته های دیگر پژوهش نشان داد 46% درصد بی تصمیمی شغلی دانشجویان از طریق بی انگیزگی شغلی، تشخص طلبی، انتظار موفقیت شغلی و علاقه و لذت درونی شغلی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری شغلی، بی تصمیمی، بی انگیزشی، تشخص طلبی، انتظار موفقیت شغلی
|
  • Shahram Vahedi * Pages 1-21
    The Early diagnosis and intervention during the preschool years will improve your child’s chances for overcoming his or her behavioral-emotional problems. One of most common problems of behavioral visit that of People to the mental health centers is aggression. This study examined the effectiveness of painting therapy in reducing aggression of preschool children. Thus, a single-subject multiple baseline design was used. In this research, the observed or measured intervals in which a unit may be an individual or group of individuals, was used. The first phase of the project (A) is baseline and second (B) is the intervention phase. After the intervention, the follow-up observations were carried out and the results of the second search step plotted. Subjects of the research were five aggressive children from preschool centers in Tabriz city (4 boys and 1 girl). In the analysis of date charting and visual analysis was used. In the visual analysis, changes resulting from intervention on the level, trend and variability of observations were reviewed and interpreted. The results are the average of all children at baseline, intervention, and follow up and effect size observed for all children and visual analysis of the results showed the painting effect in reducing aggression in preschool children was high. Therefore, painting therapy has an impact on reducing symptoms of preschool aggression.
    Keywords: Aggressive, Art therapy, preschool children, painting therapy, Multiple, baseline design
  • Noorali Farrokhi * Pages 23-45
    The aim of this study was to compare the efficacy narrative-based and solution consulting based as a group in reducing behavioral disorders saqez city''s middle school female students.
    Methods
    This study is an experiment that was conducted in 1393. In this study, using experimental design, 45 patients in the two groups and one control were playing. Two groups at 9 weeks of solutions - based accounts were based for a month and a half. 76 question questionnaire was used. Collection Data use the Woodworth test that was conduct disorder. To illustrate the difference between the groups, Data SPSS16 using inferential statistical tests were analyzed.
    Results
    The results showed that treatment solutions based to the narrative better based performance.
    Conclusion
    This model can be used as an approach by counselors in schools and receive little used facilities and prove the disorder.
    Keywords: behavioral disorders, narrative therapy, solution based, group counseling, teen
  • Mohammad Jalalvand*, Faramarz Sohrabi, Afsane Daraei, Nahid Rastgoo Pages 91-110
    The goal of this study was to describe the mediating role of early maladaptive schemas in relation of attachment styles and depression. The sample group in this study included 300 students from Amir Kabir and Allameh Tbatbaii university in 2012-2013 year. Data were gathered through the application of three scales: Beck depression scale, Young Schema questionnaire short form (SQ - SF) and adult attachment style (AAI). The results of the path analysis test showed the mediating role of early maladaptive schemas in relation of attachment styles and depression. This analysis illustrated that secure and insecure attachment styles, both in a direct and indirect way, had a significant role in depression. The rate of the direct effect of secure attachment style on depression was -0/17 (p value
    Keywords: Early maladaptive schemas, depression, attachment styles
  • Eghbal Zareei, Nader Karimian*, Koorosh Mohammadi, Andro Kristansen Pages 111-132
  • Rahim Badri Gargari *, Manije Yari Pages 133-151
    Occupational indecision is one of the common problems in young people. When a person is not created a definite career choice we face with occupational indecision. Various factors, developmental, social, personality, and motivational influence occupational indecision.This study determined the relationship between various motivational factors and occupational indecision of students. In order of this research 338 students were selected by random cluster sampling method from senior students of Tabriz University. Data was gathered through Young and McCormick’ Questionnaire which including of Occupational Indecision, Occupational Amotivation, Recognition, Expectancy for Occupational Success, Occupational Interest/ Enjoyment , and Social (Family) Influence’ subscales. The method of data analysis was path analysis which was analyzed with Amos software. The results showed that occupational indecision was predicted directly by amotivation (β=0/682) and indirectly by recognition (β=0/090), expectancy for occupational success(β=-0/200), occupational interest/ enjoyment(β=-0/165). In addition, results showed that %46 of occupational indecision was explained by occupational amotivation, recognition, expectancy for occupational success, occupational interest/ enjoyment..
    Keywords: occupational decision, making, amotivation, recognition, expectancy for occupational success