فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 30 (تابستان 1396)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 30 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • کامران شیوندی، فریبرز درتاج*، نور علی فرخی، صغری ابراهیمی قوام صفحات 1-24
    این پژوهش با هدف آزمون رابطه علی بین ارزش تکلیف، درگیری شناختی، هیجان های پیشرفت تحصیلی، خود نظم جوئی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی ریاضی صورت پذیرفت. بدین منظور از جامعه آماری پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای 560 نفر از دانش آموزان (267 نفر پسر و 293 نفردختر) از پایه سوم رشته ریاضی دبیرستان های شهر تهران در سال تحصیلی 1394 -1393 به پرسشنامه ی خرده مقیاس ارزش تکلیف (پینتریچ و دی گروت (1991))، مقیاس درگیری شناختی (تجدید نظر شده ی دو عاملی فرایند یادگیری (2F-R-LPQ) کمبر بیگز و لیونگ (2004))، مقیاس هیجان های پیشرفت قبل از امتحان ((AEQ) پکران، گوئیتز، تیتز و پری، (2005)) و مقیاس خودنظم جویی تحصیلی (پینتریچ و دی گروت (1990))، پاسخ دادند. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری با استفاده از داده های تجربی نشان داد که، پیشرفت تحصیلی به طور مستقیم و غیر مستقیم از متغیرهای پیش بین ارزش تکلیف، درگیری شناختی، هیجان های پیشرفت و خودنظم جوئی تحصیلی تاثیر می پذیرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که، تمامی شاخص ها به جز شاخص AGFI (شاخص نیکویی برازش تعدیل شده ) در حد بسیار مطلوب گزارش شده اند و مدل با داده ها برازش خوبی دارد و این بیانگر این است که، رابطه خطی بین متغیرها و سازه های مکنون وجود دارد؛ بنابراین فرضیه کلی پژوهش مبنی بر «الگوی مفروض رابطه ی علی بین ارزش تکلیف با پیشرفت تحصیلی از طریق میانجیگری درگیری شناختی، هیجان های پیشرفت و خودنظم جوئی تحصیلی برازنده داده ها است» تایید شده است.
    کلیدواژگان: ارزش تکلیف، درگیری شناختی، هیجان های پیشرفت قبل از امتحان، خود نظم جویی تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • احمد خاکی، کیومرث فرحبخش*، عبدالله معتمدی، معصومه اسمعیلی، حسین سلیمی بجستانی صفحات 25-56
    هدف پژوهش حاضر به دنبال تدوین مدل آموزش زوج درمانی بوم شناختی چندبعدی به مشاوران مراکز مداخله در بحران سازمان بهزیستی با تاکید بر کاهش میل به طلاق و تعارضات زناشویی بود. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع استقرایی بود. جامعهآماری این پژوهش را کلیه مشاورین وابسته به سازمان بهزیستی استان مرکزی تشکیل می دهند که حدودا 200 مشاور هستند. مشارکت کنندگان در پژوهش با استفاده از روش در دسترس با توجه به شرایط محیطی پژوهش و شناخت و معرفی اساتید و کارشناسان برجسته و باسابقه در مراکز مداخله در بحران سازمان بهزیستی استان مرکزی تعداد 30 نفر به عنوان افراد مشارکت کننده انتخاب شدند. در انتخاب مشارکت کنندگان در بخش کیفی از اصل اشتهار استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل داده های کیفی و نرم افزار MAXqda انجام شد. نتایج نشان داد که کدهای معنایی بدست آمده از متن مصاحبه ها را می توان در 2 مقوله اصلی ، 5 مقوله میانی و 12 خرده مقوله دسته بندی کرد. مقوله های اصلی شامل طرحی اولیه برای مشکل خاص و اجرا و به روزرسانی بودند. مقوله های میانی شامل تجزیه و تحلیل و طراحی دوره های آموزشی (برای مقوله اصلی اول) و اجرا، ارزشیابی و اصلاح و تجدید نظر (برای مقوله اصلی دوم) بودند. خرده مقوله ها شامل تعریف مشکل، شناسایی منبع مشکل، تعیین راه حل های ممکن (مقوله میانی اول)، تعیین اهداف یادگیری، تهیه محتوای دوره ها، تعیین روش های آموزشی و تعیین نیروی انسانی (مقوله میانی دوم)، اجراهای آزمایشی و اصلی (مقوله میانی سوم)، ارزشیابی درونی و بیرونی (مقوله میانی چهارم) و اعمال اصلاحات و اجرای مجدد (مقوله میانی پنجم) بودند. در نهایت این مقوله ها در قابل مدل مفهومی برای آموزش مشاوران طراحی شدند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از مدلی که برای آموزش زوج درمانی در این پژوهش به دست آمد می توان دوره هایی آموزشی متناسب با هر یک موراد اختلاف زوجین را طرحی و اجرا کرد، از طرفی می توان به طور سازمان یافته و منسجم به حل مشکلات زوجین و مشاوران در زمینه های آموزشی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، زوج درمانی، آموزش مشاوران، میل به طلاق، تعارضات زناشویی
  • ابراهیم نعیمی، اعظم کلایی* صفحات 57-81
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی کیفی عوامل رضایت شغلی سالمندان با توجه به روایت شغلی (تجربه ی زیسته) آنها در فرهنگ ایرانی- اسلامی و بر اساس الگوی چندمحوری شفیع آبادی انجام گرفته است.
    روش
    به صورت مصاحبه نیمه ساختار یافته، برای کسب اطلاعات عینی بود. به این ترتیب که با سالمندان پیرامون روایت شغلی آن ها و چگونگی رضایتمندی و یا عدم رضایتمندی شغلی آن ها مصاحبه به عمل آمد. سوالات مصاحبه به روش رویکرد روایت درمانی طرح و نتایج حاصل از آن با استفاده از الگوی چندمحوری شفیع آبادی تحلیل شد.
    یافته ها
    آنچه در بررسی عوامل و نحوه ی رضایتمندی و یا نارضایتی شغلی سالمندان در داستان شغلی افراد مطرح شد، با توجه به الگوی چندمحوری شفیع آبادی و در نظر داشتن 5 محور اصلی الگو یعنی هدفمندی، پویایی، خویشتن پنداری، نیازها و تصمیم گیری در قالب جدول هایی ارائه و دسته بندی شد. علاوه بر اطلاعاتی که با الگوی چندمحوری شفیع آبادی مطابقت داشت، در فرآیند مصاحبه به موارد ارزشمند دیگری در ارتباط با رضایت شغلی رسیدیم که در فرهنگ ایرانی و اسلامی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یکی از دوران های مهم زندگی بشر دوران سالمندی است. چنانچه جوانان هنگام انتخاب شغل به معیارهای مهم و تجربیات مفید و گرانقدر شغلی سالمندان که حاصل عمر آنهاست، توجه نمایند در زمان جوانی و کهنسالی مانع از نارضایتی شغلی آنها می شود. در نتیجه این پژوهش که برآمده از گفتگو با سالمندان جامعه ای اسلامی و ایرانی است، بیشتر اطلاعات مصاحبه شوندگان در قالب محورهای الگو قابل تحلیل بوده و شاخص های رضایت شغلی در نتیجه الگوی چندمحوری شفیع آبادی تایید شده است و این حاکی از جامع و موفق بودن این نظریه می باشد. نکات ارزشمندی که در این مصاحبه ها یافت شد و مورد تاکید در فرهنگ ایرانی و اسلامی ما می باشد، از قبیل نقش اعتقادات و اخلاقیات شامل اعتقاد به برکت در رزق و روزی، شکرگذاری، توکل برخداوند، وجدان کاری، خیرخواهی و دلسوزی در کار و استفاده از تجربیات شغلی افراد دیگر و همچنین حمایت خانواده در رضایت شغلی است. اگرچه موارد ذکر شده نیز مطابق با الگوی چند محوری شفیع آبادی می باشد و در 5 محور اساسی می گنجد، اما در جامعه ایرانی و اسلامی برخی شاخصه ها جایگاه ویژه ای برای افراد دارد. در ضمن این تحقیق به بیان دیگری از این الگوی موفق، در فرهنگ ایرانی-اسلامی دست یافتیم.
    کلیدواژگان: سالمند، رضایت شغلی، روایت شغلی، الگوی چند محوری شفیع آبادی
  • محمدعلی بشارت*، الهه حافظی، علی مقدم زاده صفحات 83-106
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آشکار سازی هیجانی نوشتاری بر مکانیسم های دفاعی افراد ناگو هیجان بود. در این تحقیق شبه آزمایشی برای تعیین اثر بخشی آشکارسازی هیجانی نوشتاری از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. بدین منظور 130 نفر از دانشجویان دختر و پسر مقطع ارشد و دکتری خوابگاه های دانشگاه تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و در نهایت تعداد 35 نفر که در مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) نمرات بالایی کسب کرده بودند غربال شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به منظور بررسی مکانیسم های دفاعی از پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) استفاده شد. سپس با استفاده از برنامه دو هفته ای آشکارسازی هیجانی نوشتاری (6 جلسه 20 دقیقه ای)، تغییرات به وجود آمده در پس آزمون اندازه گیری شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های نان پارامتریک (ویلکاکسون و یومن- ویتنی) و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که آشکارسازی هیجانی نوشتاری استفاده از مکانیسم های دفاعی رشد نیافته را کاهش و استفاده از دفاع های رشد یافته را افزایش می دهد؛ در حالی که تاثیر چندانی بر دفاع های نورتیک ندارد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آشکارسازی هیجانی نوشتاری می تواند به عنوان نوعی درمان مکمل و موثر در روان درمانی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: هیجان، آشکارسازی هیجانی، مکانیسم دفاعی، شخصیت
  • اصغر جعفری* صفحات 107-130
    پژوهش حاضر به منظور تدوین یک برنامه روانی- آموزشی برای زوجین متعارض و اثربخشی آن در کاهش سبک مقابله ای ناکارآمد و احتمال وقوع طلاق انجام شد. بر اساس مهارت های ارتباطی ستیر یک برنامه روانی- آموزشی تدوین شد که به روش گروه متمرکز، روایی محتوایی آن مطلوب بود. در یک طرح آزمایش پیش آزمون- پس آزمون و یک پیگیری 2 ماهه، اثربخشی آن بررسی شد. 32 شرکت کننده (16 زوج متعارض) در آستانه طلاق، از بین مراجعه کنندگان به شورای حل اختلاف در شهر کرج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی و مساوی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. خط پایه همه شرکت کنندگان در شیوه مقابله با تعارض و احتمال وقوع طلاق اندازه گیری شد. مداخلات روانی- آموزشی در 10 جلسه زوج درمانی برای گروه آزمایش اجرا گردید و همه شرکت کنندگان در پس آزمون و پیگیری ارزیابی شدند و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که استفاده از سبک ناکارآمد مقابله با تعارض و احتمال طلاق در زوجین شرکت کننده در برنامه روانی- آموزشی به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود (P< 0.01). همچنین این تغییرات در مرحله پیگیری مشاهده شد.نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که برنامه روانی- آموزشی مبتنی بر الگوی ستیر یک روش زوج درمانی مناسب برای کاهش سبک ناکارآمد مقابله با تعارض و احتمال وقوع طلاق در متقاضی طلاق و زوجین متعارض می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی ستیر، سبک مقابله ناکارآمد، طلاق، زوجین متعارض
  • سودابه میر صادقی، فرامرز سهرابی *، حسین اسکندری، احمد برجعلی، نورعلی فرخی صفحات 131-194
    هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری شیوه های فرزند پروری مادران مبتنی بر سبک های دلبستگی و کیفیت روابط موضوعی آنان در میان مادران با فرزندان عادی و مبتلا به اختلال های اضطراب جدایی و وسواس- اجبار بود. تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی-پیش بینی است. جامعه آماری از سه گروه مادران، دارای کودک مبتلا به اختلال های اضطراب جدایی، مبتلا به اختلالOCD، و عادی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه یک شهر تهران تشکیل شده است. در پژوهش حاضر از روش نمونه گیری در دسترس و حجم نمونه 450 نفر (150 نفر برای هر گروه) بود. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه های ابعاد و سبک های فرزندپروری (PSDQ)، روابط موضوعی بل، دلبستگی بزرگسالی (فینی و نولر، 1994) و مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها برای پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی و برای ازمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری (SEM ) به کار بسته شد. یافته ها نشان داد که که شاخص های CV-red که کیفیت ساختاری مدل را نشان می دهد، برای تمام متغیرهای وابسته مثبت شده است که نشان دهنده کیفیت مناسب مدل است. همچنین مقادیر AVE نیز نشان دهنده روایی تشخیصی خوب سازه های مدل است. شاخص GOF نیز 696/0 بدست آمده است که با توجه به ملاک وتزلو و همکاران (2009) نشان می دهد قدرت پیش بینی کلی مدل ساختاری زیاد است و مدل آزمون شده در پیش بینی متغیرهای مکنون درون زا موفق بوده است.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری، سبک های دلبستگی، کیفیت روابط موضوعی، اختلال های اضطراب جدایی، وسواس- اجبار
  • فاطمه سعیدیان، فریبرز باقری*، محمدرضا نیلی احمدآبادی، حسین سلیمی بجستانی صفحه 166
    دوره جوانی بعنوان یک دوره پراهمیت در زندگی انسان و زمان تصمیم گیری های اساسی است و این تصمیمات عموما تاثیر بزرگی بر تمام زندگی فرد می گذارد. در این پژوهش، هدف تدوین آموزش خودمدیریتی با تاکید بر مولفه های هشیاری و انتخاب و سپس بررسی اثربخشی این برنامه بر افزایش خودمدیریتی جوانان شهر تهران است و فرض بر این است که آموزش خودمدیریتی با تاکید بر مولفه های هشیاری و انتخاب بر افزایش خودمدیریتی جامعه هدف تاثیر دارد. پژوهش مورد استفاده در این پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. در این پژوهش، جامعه آماری شامل کلیه جوانان بین 30-20 شهر تهران است و نمونه شامل 32 نفر از جوانان تهرانی بصورت نمونه گیری در دسترس در مناطق 1، 5، 12 و 17 است. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ای است که توسط پژوهشگر ساخته شده است. به منظور تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شده است. داده های پژوهش نشان داد که آموزش خودمدیریتی با تاکید بر مولفه های هشیاری و انتخاب، بر افزایش خودمدیریتی جوانان تاثیر معناداری دارد. مقدار اتا محاسبه شده نشان می دهد که 70 درصد از تغییرات نمره خودمدیریتی، مربوط به عامل آموزش می باشد. بنابراین می توان گفت که این برنامه می تواند در افزایش خودمدیریتی جامعه هدف موثر باشد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، خودمدیریتی، هشیاری، انتخاب
  • زینب خانجانی، جعفر بهادری خسروشاهی* صفحات 195-218
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحول همدلی، اختلالات درونی سازی و برونی سازی در دانش آموزان دختر و پسر 5 تا 11 سال بود.روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان سنین 5 تا 11 سال شهر تبریز بودند که به این منظور 150 نفر از دختران و پسران سنین 11- 5 سال پیش دبستانی و دبستانی شهرستان تبریز با روش نمونه گیری تصادفی ساده و از مناطق پنجگانه آموزش و پرورش انتخاب شدند. بدین ترتیب پنج گروه سنی شامل گروه سنی 5 ساله، 6 ساله، 7 ساله، 9 ساله و 11ساله در هرگروه سنی30 نفر (15 دختر و 15پسر) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار شامل پرسشنامه علائم مرضی کودکان و مقیاس همدلی دادس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون های تحلیل کواریانس و t دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین دختران و پسران در متغیرهای اختلالات درونی سازی، برونی سازی و همدلی تفاوت معناداری وجود دارد. در واقع اختلالات درونی سازی و همدلی در دختران بیشتر و اختلالات برونی سازی در پسران بیشتر است. همچنین نتایج نشان داد که میانگین اختلالات درونی سازی و برونی سازی در دختران 5 و 6 سال تفاوتی ندارد، اما در گروه سنی 7، 9 و 11 ساله میانگین اختلالات برونی سازی بیشتر از درونی سازی است. از سویی میانگین اختلالات برونی سازی در پسران در گروه سنی 5، 6، 7 و 9 بیشتر و در گروه سنی 11 اختلالات درونی سازی بیشتر است. از طرفی گروه سنی 11 سال بالاترین همدلی و گروه سنی 5 سال پایین ترین همدلی را داشتند. بنابراین همدلی، نقش ارتباطات عاطفی را در سلامت روانی و سازگاری اجتماعی کودکان تایید می کند.
    کلیدواژگان: تحول، همدلی، اختلالات درونی سازی، اختلالات برونی سازی
  • خدابخش احمدی*، فرشته پاک نژاد صفحات 219-239
    تمایزیافتگی اعضای خانواده، یک شاخص کلیدی عملکرد خانواده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی وضعیت شاخص های تمایزیافتگی در خانواده های تهرانی انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته بود که با به کار بستن روش کیفی راهبرد اکتشافی زنجیره ای و رویکرد پدیدارشناختی و روش کمی همبستگی اجرا گردید. در این تحقیق که در سال 1395 انجام شد، ابتدا از طریق مصاحبه های اکتشافی، عناصر و مولفه های شاخص های تمایزیافتگی در فرهنگ ایرانی استخراج و کدگزاری شدند. اعتبار شاخص های بدست آمده از طریق روش دلفی با گروهی از متخصصین بدست آمد. 12 شاخص اصلی و 78 شاخص فرعی برای تمایزیافتگی در خانواده های تهرانی شناسایی شد. سپس شاخص های بدست آمده تبدیل به مقیاس شده و به طور موازی با مقیاس تمایزیافتگی تجدیدنظر شده اسکورون و اسمیت (2003) بر روی نمونه 100 نفری از والدین شهر تهران اجرا شد. نتایج حاصل از مطالعه میدانی در سنجش وضعیت تمایزیافتگی، همبستگی مثبت به میزان 40/0 معنادار (001/0P<) بین این دو مقیاس را گزارش می کند. تمامی مولفه های مقیاس تمایزیافتگی برآمده از پژوهش، رابطه مثبت معنادار با یکدیگر داشته و همبستگی درونی دارند. در خانواده های تهرانی شاخص هویت بالاترین رتبه و واکنش های هیجانی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داد. این رتبه بندی درقبال تمامی شاخص های فرعی نیز ارائه گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد در رابطه با خانواده های ایرانی برخی شاخص های تمایزیافتگی از ارجحیت خاصی برخوردار است در حالیکه برخی شاخص ها مورد توجه و تمرکز این فرهنگ و قومیت نمی باشد بنابراین، توجه به مبانی فرهنگی و اجتماعی در شناخت وضعیت تمایزیافتگی مهم است.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، شاخص، خانواده
  • حدیث حیدری راد، سجاد علمردانی صومعه *، منیژه اسمعیلی صفحات 241-260
    این پژوهش با هدف مقایسه کیفیت خواب، شیوه های حل مسئله و سرسختی روانشناختی در دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری انجام گرفت. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان پسر دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل دادند. از میان این جامعه آماری 30 نفر آزمودنی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و 30 نفر از دانشجویان غیرسیگاری نیز با آنان همتاسازی شدند. داده های پژوهشی به کمک پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI)، شیوه های حل مسئله (PSS) کسیدی و لانگ و سرسختی روانشناختی کیامرثی و همکاران جمع آوری وبا استفاده ازآزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد متغیر کیفیت خواب در افراد سیگاری، به طور معنادار بیشتر از افراد غیرسیگاری بود (01/0>p). در متغیر حل مساله و مولفه های سبک خلاقیت، اعتماد در حل مساله و سبک گرایش افراد غیرسیگاری به طور معنادار بیشتر از افراد سیگاری بود. همچنین در مولفه های درماندگی در حل مساله، مهارگری در حل مساله و سبک اجتناب افراد سیگاری به طور معنادار بیشتر از افراد غیرسیگاری بود (01/0>p). بعلاوه متغیر سرسختی در افراد سیگاری، به طور معنادار کمتر از افراد غیرسیگاری بود (01/0>p). پس می توان اهمیت توجه در این حیطه را درک و کمک به بهبود کیفیت زندگی این قشر از جامعه کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، شیوه های حل مسئله، سرسختی روانشناختی، سیگاری
|
  • Kamran Sheivandi, Fariborz Dartaj * Pages 1-24
    This study was conducted with the aim of testing the causal relation among task value, cognitive engagement, achievement emotions, academic self-regulation, and mathematics achievement. For this, 560 students (267 boys and 293 girls) were chosen from the high school 3rd graders who studied mathematics in high schools of Tehran by multistage clustering sampling and answered the task value subscale questionnaire (Pintrich and DeGroot, 1991), Cognitive Involvement Scale (revised (2F-R-LPQ)) (KamberBigs and Liong, 2004), Pre-exam Development Scale (AEQ) (Pekran, Quitz, Teets and Perry,2005) and achievement Self- regulation Scale (Pintrich and DeGroot, 1990). The results of structural equation analysis with use of experimental data showed that academic achievement is influenced directly and indirectly by predictor variables such as task value, cognitive engagement, academic achievement emotions and academic self- regulation. The results of this study show that all the indices except for AGFI were reported highly satisfying and the model fits the data well and this points to the linear relation between latent variables and structures. Consequently, the general hypothesis of the study which is “the preconceived pattern of causal relation between task value and academic achievement with the mediation of cognitive engagement, academic achievement emotions and academic self-regulation fits the data patterns” was confirmed.
    Keywords: Task value, Pre-exam emotions, Cognitive engagement, academic self-regulation, Mathematics achievement
  • Ahmad Khaki, Kiyomars Farahbakhsh * Pages 25-56
    The population consists of all affiliated with the well-being of all typically comprise a central province that are approximately 200 consultant. In selecting participants in the qualitative part of the publicity was used. The data in this study used qualitative data analysis software was used MAXqda. The results showed that semantic code from the text of the interview can be found in two main categories, 5 and 12 intermediate categories classified in categories. The main categories include initial plans for specific problems and run the update. The middle category includes analysis and design training courses (for the main categories) and implementation, evaluation and modification and revision (for the main categories II), respectively. In categories including defining the problem, identify the source of the problem, determine possible solutions (categories among the first), set learning goals, providing course content, determining training methods and determine staffing (category of intermediate II), performances, experimental and original ( the middle category III), internal and external evaluation (intermediate category IV) and reforms and the implementation of this (intermediate category V), respectively.
    Keywords: instructional design, therapy, education consultants, the desire to divorce, marital conflict
  • Ebrahim Naeimi, Azam Kalaee * Pages 57-81
    Objectives
    This research has been done due to a qualitative study of the causes of the old’s occupational satisfaction referring to their occupational narrative (Lived Experiment) in Iranian-Islamic culture and based on Shafiabady multiphasic pattern.
    Method
    Method of study was done to gain objective information in the mid-structured way. In this respect, the old were interviewed about their occupational narratives and the quality of occupational satisfaction or dissatisfaction. Then, the interview was outlined in the way of narrative therapy and analyzed using Shafiabady multiphasic pattern.
    Results
    What was discussed in the study of the factors and how the old’s occupational satisfaction is or their occupational dissatisfaction of their job narratives were presented and categorized in the form of tables considering to Shafiabady five axes pattern including having a goal, being dynamic, self- imaginary, requirement and decision. In the interview processes we have encountered and achieved some other valuable factors relating to occupational satisfaction existing in Iranian-Islamic culture.
    Conclusion
    One of the main times in life is the old age. If the young pay attention to important factors, useful and valuable experiments of the old when selecting job then they are prevented from dissatisfaction of occupation. As this study resulted from discussion with the old in Iranian-Islamic society, most information of interviewee was capable of analysis. So the comprehensive pattern has been proved. Other valuable pointes found in the interviews emphasized in Iranian-Islamic culture include the role of believes and morality such as believe in barekat - some kind of increase in material and spiritual things by God-, thanksgiving, trust in God, conscience in act, generosity, commiserate in act and using other’s occupational experiments and also the family support to satisfy occupationally. However these mentioned factors corresponds Shafiabady multiphasic pattern and fitted into five axia, in so called society some criteria are special. Through this study we have respected this successful pattern in Iranian-Islamic culture.
    Keywords: The old, occupational satisfaction, occupational narrative, Shafiabady multiphasic pattern
  • Mohammad Ali Besharat *, Elahe Hafezi, Ali Moghadam Zadeh Pages 83-106
    The aim of the present study was to investigate the effects of written emotional disclosure on the defense mechanisms of alexithymic people. A qausi-experimental pretest-posttest control group design was used to determine the effectiveness of written emotional disclosure. For this purpose, 130 male and female master's and PhD students at University of Tehran were selected by convenience sampling method. A total of 35 participants having high scortes on Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) were screened and randomly assigned to two experimental and control groups. The Defensive Style Questionnaire (DSQ) was performed to evaluate the participant's defense mechanisms. Then, a two-week program of written emotional disclosure (6 sessions, 20 minutes for each), was used to measure changes in post-test. Research data were analysed using non-parametric tests (Wilcoxon and Mann Whitney-U) with SPSS version 23. The results showed that written emotional disclosure reduced the use of immature defense mechanisms and increased the mature defenses; with no significant change on neurotic defenses. It is concluded that written emotional discloure can be used as a complementary and effective therapy in psychotherapy.
    Keywords: emotion, emotional disclosure, defense mechanism, personality
  • Asghar Jafari * Pages 107-130
    Present research, aimed to develop a psycho-educational for conflicting couples and it,s effectiveness on reducing inefficient coping strategy and divorce probability. A psycho-educational package was developed based on Satir,s communication skills, that using focus groups, content validity was desirable. It,s effectiveness was studied in an experimental design of pretest- posttest and follow- up after 2 mouths. 32 participants (16 couples) purposeful sampling were selected thorough conflicting and divorcing couples referring to Dispute Resolution Council in karaj and equally assigned in experimental and control groups. Baseline of coping strategy and divorce probability all participants were measured. Psycho-educational interventions treat on experimental group in 10 couple therapy sessions and coping strategy and divorce probability of all participants were measured in posttest and follow-up and data were analyzed using repeated measurement. Results indicated that use of inefficient coping strategy and divorce probability significantly decreased in participants in psycho-educational sessions compared to the control group (P
    Keywords: Satir, s model, inefficient coping strategy, divorce, conflicting couples
  • Sodabeh Mirsadeghi, Faramarz Sohrabi *, Hossein Skandari, Ahmad Borjali, Norali Farrokh Pages 131-194
    This research is descriptive and cor relational - predictive. The population of the three groups of mothers of children with separation anxiety disorder, disorder OCD, and non-consulting centers of Tehran has been formed. In this study, sampling method and sample size of 450 patients (150 per group). Tools of study sizes and styles (Psdq), Bell Object Relations adult attachment (Finney and Nvlr, 1994) and the Structured Clinical Interview (SCID), respectively. Analysis and data for questionnaires confirmatory factor analysis to test the hypothesis of a structural equation model (SEM) were used. The results showed that CV-red indicator shows that the quality of the model, for all the dependent variables is positive, indicating a good quality model. AVE also represents good values ​​as well as diagnostic validity of the model structures.According to the criteria Wetzelu and et al (2009) show overall structural model is able to predict and test the predictions of endogenous latent variables has been successful.
    Keywords: Parenting style, attachment styles, the quality of object relations, separation anxiety disorder, obsessive-compulsion
  • Fatemeh Saidian, Fariborz Bagheri *, Mohammad Reza Nili Ahmadabadi, Hossein Salimi Bajestani Page 166
    Youth period is very important in life. This is a time of fundamental decision-makings. These decision-makings have deep influence on life of young peoples. In this investigation, the instructional plan of self-management with emphasis on components of consciousess and choice is codificated and then it,s effectiveness on improvement in self-management of young peoples in Tehran is studied. In this research, the assumption is that instruction of instructional plan of self-management with emphasis on components of consciousness and choice is influential on self-management of such young peoples. This research was quasi-experimental with pre-post test and control group. The statistical population of this research consisted of all young peoples between 20-30years old living in areas of 1, 5, 12 and 17 of Tehran. The sample consisted of 32 young peoples. Constructed self-management questionnaire is used in this study. Covariance test has been used for the analysis of the aggregate data. The results showed that instructional plan of self-management has a meaningful influence on the self-management and self-efficacy of young peoples. Therefore this instructional plan can be effective on increase of self-management of young people.
    Keywords: instructional plan, self-management, consciousness, choice
  • Zeynab Khanjani, Jafar Bahadorikhosroshhi * Pages 195-218
    The aim of present study was to compare empathy development, internalization and externalizing disorders in male and female students 5 to 11 years. The research method is causal-comparative. The statistical society of the study is including of all children aged 5 to 11 years are the city of Tabriz in order to 150 boys and girls aged from 11 to 5 years of preschool and school-age city of Tabriz with simple random sampling were selected from five different areas of education. The five groups included a 5-year old, 6 year old, 7 year old, 9 years old, 11 years old in each group, 30 patients (15 females and 15 males) were selected. Data were collected by means of two children Symptom Questionnaire was used to measure empathy Dodds. Data were analyzed by t test. Results showed that there is significantly different between boys and girls empathy development, internalization and externalization disorders. Also the results show that Internalization disorders and empathy in girls is more and externalizing disorders in boys is more. The results showed that no difference with mean internalization and externalization disorders in girls 5 and 6 years is, but at the age groups of 7, 9 and 11, out of externalizing disorders are more internalized. Meanwhile, the mean externalizing disorders in boys aged groups 5, 6, 7, and 9 more and with age groups 11 more internalized disorders. Therefore, empathy confirms the role of emotional communication in mental health and social adjustment of children.
    Keywords: development, empathy, externalizing disorders, internalization disorders
  • Khodabakhsh Ahmadi *, Fereshte Paknejad Pages 219-239
    Differentiation is an effective variable in the formation and stableness of the family. In this regard, this study aimed to identify Status of differentiation indicators was conducted in the families of Tehran. The method of study is “Mixed” (qualitative and quantitative) that its quantitative part was done by correlation. In this study, which was conducted in 2016, the concept of differentiation in the Bowen’s theory of intergenerational was extracted. Credit indices obtained through using the Delphi method with a group of experts. 12 main indicators and 78 indexes sub for differentiation in Tehranian families were identified. The indicators obtained converted into the questionnaire and at the same time, were conducted with the scale of differentiation (DSI-R) on a sample of 100 of parents. The results of the field study in assessment of the differentiation using indicators from this study that was conducted in parallel with differentiation scale, reports a significant positive correlation to the amount of meaningful 0/40 (P
    Keywords: Differentiation, indicator, family
  • Sajjad Almardani Someeh * Pages 241-260
    The aim of the present study was to compare the Sleep Quality, Problem-Solving Strategies and Psychological Hardiness in smokers and nonsmokers students. The study was a causal comparative research. Statistical population included all university of Mohaghagh Ardabili mail students in 2017 (1395s.c.). 30people were selected through cluster sampling and 30 no smokers participants were matched with them. Data were collected with the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire, Problem-Solving Strategies Cassidy & Long and Psychological Hardiness kiamarsi & et al. Data were analyzed through multivariate analysis of variance (MANOVA). Analysis of data showed sleep quality variables in smokers than non-smokers was significantly higher (01/0 p). Variable elements of style in general and problem solving, creativity, confidence, style trends in problem solving and non-smokers was significantly higher in smokers. Also in the components of helplessness in solving the problem, control of problem solving and avoiding light smokers was significantly higher than non-smokers (01/0 p). In addition tenacity variables in smokers than non-smokers was significantly lower (01/0> p). So you can understand the importance of respect in this sphere and help to improve the quality of life of the community.
    Keywords: Sleep Quality, Problem-Solving Strategies, Psychological Hardiness, Cigarette smoker