فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 37 (بهار 1398)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی چوپانی، مرتضی کرمی* صفحات 1-39
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی شایستگی های مشاوران در بافت مراکز مشاوره و خدمات روان شناسی نیروهای مسلح جمهوی اسلامی ایران انجام شد. به عبارت دیگر، مساله اصلی تحقیق حاضر این بود که ابعاد و مولفه های الگوی شایستگی های مشاوران برای کار در مراکز مشاوره و خدمات روان شناسی در بافت سازمان نظامی مورد مطالعه کدام اند؟ این پژوهش را می توان بر مبنای هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت، کیفی به شمار آورد. جامعه آماری این پژوهش شامل مشاوران (حوزه های خانواده، ازدواج، فردی، تحصیلی و کودک و نوجوان) مراکز مشاوره سازمان نظامی مورد مطالعه بود که در مجموع 71 مشاور را شامل می شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفت. بر اساس این روش، حجم نمونه مبتنی بر اشباع نظری بود لذا فرآیند مصاحبه تا حصول اطمینان از احصاء داده های مرتبط با موضوع تحقیق و نبود داده جدید ادامه یافت و در نفر چهاردهم مصاحبه ها به پایان رسید. برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه استفاده گردید که داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا بر مبنای رویکرد قیاسی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های این تحقیق نشان داد که الگوی شایستگی های مشاوران دارای 7 بعد شایستگی دانشی، بینشی، نگرشی، توانشی، منشی، مهارت ها و ویژگی های اخلاقی است که 126 مولفه را دربرمی گیرند. این یافته ها با دو روش تکرارپذیری و دلفی اعتباریابی شدند که آزمون دو جمله ای انجام شده بر روی داده های دلفی نشان داد که همه 126 مولفه شناسایی شده در سطح 05/0 معنادار بوده و مورد تایید خبرگان هستند.
    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مشاوران، مراکز مشاوره شمیم
  • عبدالله معتمدی* صفحات 41-61
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه رفتار جامعه پسند در دوره سالمندی و بررسی نقش ارتباط با خدا و ویژگی های دموگرافیک سالمندان اجرا شد. گستره ی وسیعی از رفتارها را می توان به عنوان رفتار جامعه پسند توصیف کرد. رفتار جامعه پسند هر رفتاری است که از نظر اجتماعی سازنده و یا به نوعی برای شخص یا گروه دیگر سودمند باشد. رفتار جامعه پسند در اسلام مصادیق مختلفی دارد از این بابت نقش ارتباط با خدا بر رفتار جامعه پسند قابل تصور است. تحقیق حاضر، تحقیقی توصیفی و از نوع همبستگی است که در سال 1396 اجرا شد. جامعه آماری تحقیق حاضر سالمندان(افراد 60 ساله و بیشتر) ساکن در شهر تهران بودند. از جامعه آماری 338 نفر به عنوان نمونه تحقیق به روش نمونه گیری چند مرحله ای ، انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل: 1- پرسشنامه مجموعه شخصیت جامع پسند پنر( PSB) و 2-پرسشنامه ارتباط با خدا بود. پس از تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون آنووا و آزمون رگرسیون نتایج نشان داد: کسانیکه ارتباط ضعیفی با خدا داشتند به طور معناداری نسبت به کسانیکه ارتباط بالا یا حتی ارتباط متوسطی با خدا داشتند رفتار جامعه پسند پایین تری داشتند. همچنین وقتی در قالب یک مدل رگرسیون تاثیر متغیرهای مختلف بر رفتار جامعه پسند مطالعه شد، مشاهده شد که متغیرهای ارتباط با خدا و تحصیلات تاثیر معناداری بر رفتار جامعه پسند داشتند. این نیز بدان معنی است که کسانیکه با خداوند ارتباط قوی تری داشته و از سطح تحصیلات بالاتری برخوردار بوده اند رفتار جامعه پسندتری داشته اند.
    کلیدواژگان: رفتار جامعه پسند، ارتباط با خدا، سالمندی، ویژگی های جمعیت شناختی
  • مانی رفیعی اردستانی، حسین اسکندری*، احمد برجعلی، نورعلی فرخی صفحات 63-97
    فقدان، اگرچه تجربه ای مشترک میان انسان هاست، تعریف و گستره ی آن به این واسطه که افراد مختلف برداشت های گوناگونی از آن دارند کماکان چالشی پیش روی پژوهش گران و درمان گرانی است که با این پدیده روبرو می شوند. در این مطالعه، که به شیوه ای کیفی و پدیدارشناختی، با نمونه گیری هدفمند و به کمک گروه های کانونی و مصاحبه ی ژرف نگر انجام گرفت، در مجموع تجربیات 13 نفر به صورت گروهی و 8 نفر به صورت انفرادی در خصوص تعریف شان از چیستی فقدان و فقدان هایی که در طول زندگی شان تجربه کرده اند اخذ و آوا نویسی و بر اساس روش تحلیل پدیدارشناسی تفسیری تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تعریف جوانان از فقدان را می توان در سه گونه ی کلی تعریف فقدان برمبنای از دست دادن، برمبنای پیامدهای هیجانی و همچنین بر مبنای نداشتن شیء مطلوب دسته بندی نمود. همچنین گستره ای از تجارب فقدان های فردی و ارتباطی شامل فوت افراد نزدیک، فقدان های خانوادگی، عاشقانه یا دوستانه، اقتصادی- اجتماعی، جسمانی و نهایتا فقدان های مرتبط با مفاهیم ذهنی شناسایی شد. در نهایت مقایسه ای با تحقیقات گذشته نشان داد که فقدان ها دامنه ی وسیع تری از آنچه که تا کنون شناسایی شده بود را در بر گرفته و تا حد زیادی وابسته به زیست جهان و فرهنگ افراد مورد بررسی هستند. در نتیجه ضروری به نظر می رسد که تحقیقات آتی واکنش به فقدان های مختف فردی و اجتماعی را از حیث شباهتشان به واکنش های متداول در سوگ مورد بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه فقدان، سوگ، جوانان، تجربه زیسته
  • امیر مستوفی سرکاری، محمد قمری*، سیمین حسینیان صفحات 99-121
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش روانی بر اساس الگوی السون و مک مستر در افزایش انسجام خانواده معلمان زن بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان زن متاهل شاغل در آموزش و پرورش شهرستان خرمدره در سال تحصیلی 96-95 به تعداد 550 نفربودند. تعداد نمونه 45 نفر بود که از بین معلمانی که نمره پایین در پرسشنامه انسجام خانواده(اولسون،1999) کسب کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب و بصورت تصادفی در سه گروه(گروه آزمایشی(1) 15نفر، گروه آزمایشی(2)15 نفر و گروه کنترل 15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه های آزمایشی در جلسات آموزشی شرکت کردند و افراد گروه کنترل مداخله خاصی دریافت نکردند. پس از پایان جلسات پس آزمون برای هر سه گروه اجرا شد. یکماه بعد نیز جلسه پیگیری برگزار گردید. داده ها با روش تحلیل واریانس چندراهه (آمیخته) تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش روانی بر اساس الگوی السون و مک مستر در ارتقای انسجام خانواده معلمان زن اثربخش است و این اثربخشی در طی زمان ماندگار است(001/0P≤). همچنین نتیجه پژوهش نشان داد که اثربخشی این دو آموزش در انسجام خانواده معلمان زن متفاوت نیست. بنابراین، می توان نتیجه گرفت برای ارتقای انسجام خانواده معلمان زن می توان از آموزشهای مبتنی بر الگوی اولسون و مک مستر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوی السون، الگوی مک مستر، انسجام خانواده
  • مهدی خانجانی*، فرشته قنبری، ابراهیم نعیمی صفحات 121-143
    هدف از پژوهش حاضر بررسی بررسی ارتباط کارکرد خانواده، سبک دلبستگی و سبک های تربیتی والدین با اعتیاد به اینترنت در نوجوانان بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش مطالعه همبستگی بود. از میان جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان دختر 12 تا 18 سال منطقه پنج تهران در نیم سال دوم تحصیلی 1395-96 به تعداد 2688 نفر ، نمونه ای به تعداد 338 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردید و با پرسشنامه های دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید، پرسشنامه ی سبک های تربیتی فرزندپروری شیفر، آزمون اعتیاد به اینترنت و ابزار سنجش خانواده مورد ارزیابی قرار گرفتند، جهت تجزیه و تحلیل دادها از نرم افزار آماریSPSS- 22 و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج تجزیه تحلیل داده ها نشان داد که متغیرهای کارکرد خانواده و سبک های تربیتی و سبک دلبستگی ایمن با اعتیاد به اینترنت ارتباط منفی و بین سبک های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی با اعتیاد به اینترنت ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. پیشنهاد می شود از نتایج پژوهش حاضر در طراحی برنامه های درمانی آموزشی اعتیاد به اینترنت نوجوانان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سبک دلبستگی، سبک های تربیتی والدین، کارکرد خانواده، نوجوانان
  • میترا میرزایی*، اقبال زارعی، مریم صادقی فرد صفحات 143-170
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تمایز یافتگی خود و عوامل اقتصادی با میانجیگری تعارضات خانوادگی در پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی انجام شد. روش انجام پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری تحقیق ، کلیه افراد متاهل شهر بندرعباس بودند که با توجه به جدول مورگان و کرجسی تعداد 420 خانواده به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایسهمیه ای انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تجدید نظر شده تعارضات زناشویی ثنایی و همکاران ، پرسشنامه نقش عوامل اقتصادی در تعارضات خانواده ، فرم کوتاه پرسشنامه تمایز یافتگی خود ، پرسشنامه چند وجهی شخصیتی مینه سوتا MMPI ، پرسشنامه سنجش نگرش نسبت به آسیب های اجتماعی بود. یافته های پژوهش نشان داد، بین تمایز یافتگی خود و آسیب روانی رابطه وجود دارد اما بین تمایز یافتگی خود و تعارضات خانواده و نگرش نسبت به آسیب های اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین عوامل اقتصادی بر افزایش تعارضات خانواده و آسیب های روانی و اجتماعی نقش دارد، و در نهایت تعارضات خانواده نقش پیش بینی کنندگی بر آسیب های روانی و اجتماعی دارد.نتایج پژوهش حاضر نشان داده است که تمایزیافتگی خود می تواند آسیب های روانی را پیش بینی کند ، همچنین عوامل اقتصادی فاکتور خوبی برای پیش بینی تعارضات خانواده و آسیب های روانی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: تمایز یافتگی خود، عوامل اقتصادی، تعارضات خانوادگی
  • سلمان زارعی* صفحات 171-198
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای دلبستگی شغلی در رابطه بین تعارض کار- خانواده و حمایت سازمانی ادراک شده با نیت ترک خدمت در کارکنان نظامی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کارکنان مرد متاهل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران(ناجا) در شهر تهران بود که در سال 96 به خدمت فعالیت داشتند. از این جامعه تعداد 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه تعارض کار - خانواده( نت میر و همکاران، 1996)، مقیاس نیت ترک شغل(اوریلی، چاتمن و کالدول،1991)، پرسش نامه دلبستگی شغلی(کانونگو،1982) و پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده(ایزنبرگر و همکاران، 1997) گردآوری شد و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر مستقیم تعارض کار- خانواده بر نیت ترک خدمت(22/0=β، 01/0P ) و اثر مستقیم تعارض خانواده-کار بر نیت ترک خدمت(15/0=β، 01/0P) مثبت معنادار؛ اثر مستقیم حمایت سازمانی ادراک شده بر نیت ترک خدمت (34/0-=β، 01/0P ) و اثر مستقیم دلبستگی شغلی بر نیت ترک خدمت ( 16/0- =β، 01/0P) منفی معنادار است. همچنین، نتایج نشان داد که نقش واسطه ای دلبستگی شغلی در رابطه تعارض کار - خانواده و نیت ترک خدمت (008/0 =β، 05/0P>) معنادار نیست، اما نقش واسطه ای دلبستگی شغلی در رابطه تعارض خانواده- کار و نیت ترک خدمت (03/0- =β، 05/0P) معنادار است. در نهایت نتایج نشان داد که نقش واسطه ای دلبستگی شغلی در رابطه حمایت سازمانی ادراک شده و نیت ترک خدمت(07/0- =β، 01/0P) معنادار است.
    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، دلبستگی شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده، نیت ترک خدمت
|
  • MOUSA CHOPANI, Morteza Karami * Pages 1-39
    this study aimed to design a merits of consultants' competencies in the context of army forces of Islamic Republic of Iran counseling and psychological services. In other words; the main issue of this study was that to determine which one is the size and the components of consultants' competencies to work in counseling centers and psychology services in the context of a military organization? This research based on the purpose can be applied research and in terms of nature is qualitative one. The statistical population of this study consisted of counselors in (family, marriage, individual, educational and child and adolescent) issues of IRI military organizations counseling centers, which includes 71 totally. Sampling method was targeted. Regarding this method, the sample size was based on theoretical saturation. Therefore, the interview process was continued to ensure that the data related to the research topic and the lack of new data continued, and the interviews ended through the fourteenth. Interview method was used to collect information. Data was analyzed using content analysis method relied on deductive approach. The findings of this study showed that the competency model of counselors has 7 dimensions; knowledge, insight, attitude, ability, behavioral, skills and ethical features that includes 126 components. These findings were validated using two methods of repeatability and Delphi. The binomial test performed on Delphi data showed that all 126 identified components were significant at 0.05 level and were approved by experts.
    Keywords: Competency pattern, conselors, shamim's conseling centers
  • Abdollah Moatamedi * Pages 41-61
    The aim of the research was studying the prosocial behavior in old age to investigate the role of relationship with God and demographic characteristics of the elderly adult. Prosocial behavior is any behavior that is socially constructive or helpful in some way to another person or group. Prosocial behavior in Islam is different instances, so maintaining a relationship with God on prosocial behavior imaginable. The present study is a descriptive and correlational research which was implemented in 1396. The population of the study were elderly (those 60 and older) living in Tehran. Of the population 338 persons as the sample, in the way of multistage sampling were selected. The research tools include: 1. Pener Inventory of prosocial personality (PSB) and 2- God relationship Questionnaire. After analyzing the data using ANOVA test and Regression test, the results showed that those who had a weak relationship with God than those with high relevance or even moderate relationship with God, had a lower prosocial behavior. Also, when in the form of a regression model the effect of different variables on the prosocial behavior was studied, it was observed that variables such as gender, age and occupation had no significant effect on prosocial behavior while relationship with God and education had a significant effect on prosocial behavior. This also means that those who have a stronger relationship with God and have higher levels of education have a more prosaical behavior.
    Keywords: prosocial behavior, relationship with God, aging, demographic characteristics
  • Mani Rafii, Hosein Skandari *, Ahmad Borjali, Noorali Farokhi Pages 63-97
    Although loss is a common shared experience among human beings, the broad variety of loss and different meaning people give it, makes its definition a challenging problem for researchers and psychotherapists who work with this phenomenon. In the present study, based on a qualitative and phenomenological approach, the definition and meanings of loss and the variety of experienced losses were examined in a sample of young people who live in Tehran. The sample consisted of 13 people who attended two focused groups and 8 people who were deep-interviewed individually. All sessions were recorded, transcribed and analyzed using Interpretive phenomenological analysis. Results revealed that young people’s definition of loss could be categorized in three major groups: losing something and/or someone that we had, emotional consequences of loss and losing the desired object. In addition, a variety of personal and interpersonal loss experiences such as death of a close person, family, romantic or friendship losses, economical losses, health-related losses and losses regarding to mental concepts were identified. Compared to the previous literature, the present study shows that losses have an even wider range and are strongly related to the culture and life experiences of the people who narrate them. The implications of these results has been discussed and suggestions for further research has been provided. it is essential that future research investigate the response to individual and social loss in terms of their similarity to the common reactions in grief.
    Keywords: Phenomenology, Experience of Loss, grief, young adults, Lived experience
  • Amir Mostofi Sarkari, Mohammad Ghamari *, Simin Hoseinian Pages 99-121
    This research was aimed to compare effectiveness of psychological education based on MacMaster and Olson model on enhancing family coherence of women teachers. The methodology was semi experimental with pre-posttest and following plan. Statistical Society composes of 550 married women teachers of the Khoramdareh city during 2017-2018 educational year. Statistical sample composed of 45 teachers with lower score in questionnaire of family coherence (Olsen, 1999) that randomly divided in test group 1 test group 2, and a control group that each group composes of 15 teachers. Test groups participated in training sessions and the control group did not receive any specific interventions. After training sessions, posttest implemented for all groups. Collected data analyzed by multivariate analyze (mixed). Results revealed that psychological education based on MacMaster and Olson method is effective in enhancing family coherence of women teachers and this effectiveness was lasting (P < 0.001). Results also showed that effectiveness of these two trainings in are not different. Therefore, it can be concluded that for enhancing family coherence of women teachers, it is useful to use psychological education based on MacMaster and Olson method. Keywords: MacMaster Model, Olson model, family coherence
    Keywords: MacMaster Model, Olson model, family coherence
  • Mahdi Khanjani *, Fereshteh Ghanbari, Ebrahim Naeimi Pages 121-143
    The purpose of this study was to investigate the relationship between family function, attachment style and parenting styles with Internet addiction in adolescents. The present study was descriptive and correlation study method, among the statistical population of the present study, all female students aged 12 to 18 years in the 5th district of Tehran in the second half of the academic year of 1959-96 had 2688, A sample of 338 people was selected by cluster sampling and assessed by Collins and Reid Adult Inventory, Shepherd Parenting Styles, Internet addiction and Family Measurement Tool were evaluated. Data were analyzed using SPSS-22 software and descriptive and inferential statistics including correlation and stepwise regression were used. The results of data analysis showed that family function and parenting styles and secure attachment style had a negative relationship with internet addiction, there is a significant positive correlation between ambivalent attachment styles and avoidance of internet addiction. It is suggested that the results of this study be used in the design of juvenile addiction treatment training programs.
    Keywords: Internet addiction, attachment style, parenting styles, family function, adolescents
  • Mitra Mirzaei *, Eghbal Zarei, Maryam Sadeghifard Pages 143-170
    The present study aimed the role of self Differentition and economic factors by mediated family conflicts in preventing from mental and social harms. The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study was all married individuals in Bandar Abbas. According to Morgan and Krejcie table, 420 families were selected as sample size using a cluster random sampling method. For testing of hypotheses, structural equation analysis was used. The tools used in this study include Sanei’s et al. a revised marital conflicts questionnaire, Short Form of DSI-SH Differentiation Questionnaire, Short Form MMPI Mine Sota Multiphasic Personality Questionnaire, ttitude toward Social Harms Questionnaire and questionnaire on the role of economic factors in family conflicts. The findings showed that relationship between self-differentiation and mental harm, and there is not a significant relationship between self-differentiation and family conflicts and attitudes towards social harms. In addition, economic factors play an important role in increasing family conflicts and psychosocial harm. Finally, family conflicts have a predictive role for psychological and social harm. The results of this study show that can predicting mental harms , also economic factors are a good factor in predicting family conflicts and mental and social harms.
    Keywords: Differentiation of sellf, Economic factors, Familly conflicts
  • Salman Zarei * Pages 171-198
    The aim of present study was to investigate the mediating role of job involvement in the relationship between work- family conflict and perceived organizational support with Intention to leave. In this correlation study a total of 250 employees among male married military personnel from health section were selected via convenience sampling. Data were collected using work- family conflict questionnaire (Netemeyer, 1996), Turnover intention scale (O’ Reilly, 1991), Jon involvement questionnaire (Kanungo, 1982) and Perceived organizational support questionnaire (Eisenberger, 1997).To analyze the data descriptive statistics, Pierson Correlation and structural equation model were conducted. The results showed that direct effect of work-family conflict on the intention to leave (β = 0.22, P<0.01) and direct effect of family-work conflict on the intention to leave (β= 0.15, P<0.01) were significantly positive; the direct effect of perceived organizational support on the intention to leave (β = -0.34, p <0.01) and the direct effect of job involvement on the intention to leave (P<0.01, β = -0.16) were significantly negative. Also, results showed that mediating role of job involvement in the relationship between work-family conflict and turnover intention (β = 0.008, P> 0.05) was not significant, but mediating role of job involvement in the relationship between family-work conflict and turnover intention (β = 0.03, P <0.05) wsa significant. Finally, results showed that the role of job involvemet is significant in the relationship between perceived organizational support and turnover intention (β = -0.07, P <0.01).
    Keywords: Job Involvement, Work- Family Conflict, Perceived organizational support, Turnover Intention