فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 34 (تابستان 1397)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 34 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • سمیرا میرزایی، سمانه نجارپوریان*، ابراهیم نعیمی، عبدالوهاب سماوی صفحات 1-26
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی بهزیستی روان شناختی بر اساس رهیافت های نهج البلاغه بود. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع تحلیل محتوا بر پایه هرمنوتیک بود و ابزار مورداستفاده، حکمت ها و مواعظ کتاب نهج البلاغه بود که بر اساس روش هرمنوتیک حکمت های نهج البلاغه موردبررسی قرار گرفت. محققان ابتدا به مطالعه مبانی بهزیستی روان شناختی مبتنی بر دیدگاه امام علی (علیه السلام) اقدام کردند پس ازآنکه نیت مولف (امام علی (علیه السلام)) از طریق روش هرمنوتیک تایید و نهایی شد و افق های مولف مشخص شد. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA در دو مرحله کدگذاری شدند در مرحله اول یا همان کدگذاری باز 139 کد استخراج شدند و سپس در مرحله دوم یا کدگذاری محوری، کدهای ساخته شده نزدیک به یکدیگر در هم ادغام شده و کدگذاری نهایی به صورت گزینشی استخراج شد. یافته های حاصل از کدگذاری نهایی در 10 مولفه شامل شکرگزاری، ارزشمندی، معرفت به خالق، یقین، سعه صدر، شجاعت، امیدواری، رضایتمندی، اطمینان و آزادی، به دست آمد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که آموزه ها و سخنان حکمت آمیز نهج البلاغه با عقل و استدلال همخوان هستند و در بسیاری از آموزه های نهج البلاغه توجه خاصی به ارتقای سلامت روان مبذول شده است. همچنین مولفه های استخراج شده از نهج البلاغه با سلامت روان رابطه مستقیم و معناداری دارد علاوه بر این مفاهیم استخراج شده، منطبق با نظریات بهزیستی روان شناختی مانند داینر، ریف، سلیگمن و برخی دیگر از پژوهش های انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: الگو، بهزیستی روان شناختی، رهیافت، نهج البلاغه
  • زهرا دیدگاه، سید صدر الدین شریعتی*، سعید بهشتی، محسن ایمانی نایینی صفحات 27-56
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تبیین نقش مسئولیت پذیری در تربیت اجتماعی نوجوانان بر اساس تفسیر المیزان بوده است. روش مورداستفاده در این پژوهش تحلیل محتوای تفسیر المیزان بود. جامعه موردنظر پژوهش قرآن و تفاسیر قرآنی بوده و نمونه پژوهش تفسیر المیزان بوده است. روش نمونه گیری نیز سرشماری از آیات قرآن بود. یافته ها نشان داد مسئولیت یعنی مورد بازخواست قرار گرفتن در برابر آنچه به ما سپرده شده است. انسان در مقابل خود، جامعه و پروردگار خویش مکلف به انجام وظایفی است. ازجمله لوازم مسئولیت پذیری اجتماعی می توان به داشتن اختیار، آگاهی، اراده فردی و جمعی، برخورداری از قدرت و توانمندی، گرایش های متضاد، انتخاب قبل از عمل اشاره نمود. هم چنین از کارکردهای مسئولیت پذیری می توان به بهبود رابطه میان فرد و جامعه، ارتقای درک و شعور اجتماعی، که یکی از پایه های بسیار مهم در رشد مسئولیت پذیری است، اشاره کرد، زیرا اگر شخصیت اجتماعی درست تربیت نشود، منجر به بروز اختلالاتی مانند افسردگی، بدبینی، استرس و پرخاشگری در روابط اجتماعی نوجوان با دیگران خواهد شد. برای مسئول بارآوردن نوجوانان استفاده از روش هایی مانند: داشتن استقلال، الگوبرداری، نظارت اجتماعی نسبت به عملکرد، ایفای نقش توام با انضباط، ایجاد فضای تصمیم گیری و مواجهه با نتیجه عمل، کاربردی به نظر می رسد. هدف از مسئول بار آوردن نوجوانان این است که، نوجوانان با شناخت امانات و تعهد نسبت به آن ها ولایت خداوند را در زندگی قبول کرده و در قبال آن پاسخگو خواهند بود.
    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، تفسیر المیزان، روش های تربیتی، مسئولیت پذیری، نوجوانان
  • سارا نصراللهی*، مجتبی تمدنی صفحات 57-75
    پژوهش حاضر با هدف شناخت الگوهای رفتاری تداوم دهنده مشکلات زناشویی در جامعه ایران انجام گرفت. روش تحقیق به صورت کیفی و ازنظر هدف در شمار مطالعات کاربردی قرار دارد. جامعه آماریپژوهش زوج های مراجعه کننده به یکی از کلینیک های منطقه 3 استان تهران بود. نمونه گیری به روش هدفمند بوده است و 25 زن و 25 مرد (25 زوج) در دامنه سنی 30 تا 60 موردمطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته (ضبط گفته های شرکت کنندگان و پر کردن پرسش نامه) و برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در نظریه استراوس و کوربین طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج حاکی است که الگوهای رفتاری تداوم دهنده مشکلات زناشویی به سه گروه کلی الگوی رفتاری (مثلثی، مکمل و متقارن) طبقه بندی می شوند. نتایج تحلیل نشان داد. پژوهش کیفی انجام شده منجر به شناخت دقیق و عمیق تر مشکلات زناشویی زوجین می شود و از این طریق می توان راه کار های مشاوره ای مناسبی برای ارتقای زندگی زناشویی ارائه داد.
    کلیدواژگان: الگوی رفتاری متقارن، الگوی رفتاری مثلثی، الگوی رفتاری مکمل، مشکلات زناشویی
  • سگینه فتوحی*، نیلوفر مکاییلی، اکبر عطادخت، نادر حاجلو صفحات 77-101
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر فراهیجان با زوج درمانی روایتی بر سازگاری و دل زدگی زناشویی زوجین متعارض انجام گرفت. این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین ناسازگار مراجعه کننده به دادگاه خانواده، شوراهای حل اختلاف و مراکز مشاوره شهر تبریز در طول پاییز 1395 بودند.برای انتخاب نمونه آماری از بین زوجین واجد شرایط ورود به مطالعه 24 زوج (48 نفر) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین و سپس زوج درمانی مبتنی بر فراهیجان و زوج درمانی روایتی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه های آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری اطلاعات پژوهش از پرسشنامه های دل زدگی زناشویی پاینز و سازگاری زناشویی اسپانیر در دو مرحله پیش و پس آزمون استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری در برنامه SPSS انجام گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که گروه دریافت کننده زوج درمانی مبتنی بر فراهیجان نسبت به گروه زوج درمانی روایتی و گروه کنترل؛ و همچنین گروه دریافت کننده زوج درمانی روایتی نسبت به گروه کنترل میانگین نمراتشان در پس آزمون سازگاری زناشویی افزایش و در پس آزمون دل زدگی زناشویی کاهش یافته بود. با توجه به نتایج به دست آمده زوج درمانی مبتنی بر فراهیجان با توجه به ماهیت تلفیقی خود و استفاده از مبانی و اصول اعتقادی نظریه های مختلف درمانی نسبت به زوج درمانی روایتی اثربخشی بیشتری بر افزایش سازگاری زناشویی و کاهش دل زدگی زناشویی زوجین متعارض دارد.
    کلیدواژگان: دل زدگی زناشویی، روایت درمانی، زوج درمانی مبتنی بر فراهیجان، سازگاری زناشویی
  • سمیه کاظمیان*، مریم کریمی صفحات 103-118

    روابط والد فرزندی بر جنبه های مختلف تحول نوجوان تاثیرگذار است و هویت اجتماعی یکی از ابعاد هویت است که در زندگی فرد و جامعه تاثیر دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه هویت اجتماعی با کیفیت روابط والد فرزندی در بین دانش آموزان دختر دوره دوم دبیرستان و تعیین تفاوت میان رابطه مادر-فرزند و پدر-فرزند به عنوان یک پیش بینی کننده ی مهم هویت اجتماعی بود. به این منظور تعداد 319 نفر از نوجوانان دختر دوره دوم دبیرستان شهر یزد به شیوه تصادفی خوشه ایچندمرحله ای جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای به کاررفته در پژوهش شامل پرسشنامه رابطه والد فرزندی (PCRS) و پرسشنامه هویت اجتماعی بود. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین هویت اجتماعی نوجوانان دختر و کیفیت ارتباط آنان با پدر (26/0 = r و 001/0 = P) و کیفیت ارتباط آنان با مادر (18/0 = r و 01/0 = P) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تنها کیفیت ارتباط با پدر (001/0 = P) به طور معناداری توانست هویت اجتماعی نوجوانان دختر را پیش بینی کند. درنتیجه ارتباط با پدر سهم بیشتری در پیش بینی هویت اجتماعی دختران دارد.

    کلیدواژگان: ارتباط پدر- فرزند، ارتباط مادر- فرزند، هویت اجتماعی
  • سمیه هاشمی چلیچه*، زهرا هاشمی، زهرا نقش صفحات 119-140
    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای هیجانات پیشرفت در رابطه میان سبک های اسنادی، ارزش تکلیف، و فرسودگی تحصیلی در راستای ارائه یک مدل علی برای روابط بین متغیرهای پژوهش بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه پژوهشی شامل دانشجویان دانشگاه الزهرا (س) تهران بودند که از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، نمونه ای به تعداد 300 نفر انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از نسخه کوتاه پرسشنامه هیجان های پیشرفت پکران، گوئتز و پری (2005)، پرسشنامه سبک اسنادی پیترسون، سیمل، بی یر، آبرامسون، متالسکی و سیلیگمن (1983)، پرسشنامه ارزش تکلیف پینتریچ و دی گروت (1991) و سیاهه فرسودگی تحصیلی سالملا آرو و همکاران (2009) استفاده شد. برای پردازش داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. شاخص های حاصل از نتایج، حاکی از برازش بسیار خوب در هر دو مدل بود.
    کلیدواژگان: ارزش تکلیف، سبک اسنادی انطباقی، سبک اسنادی غیر انطباقی، فرسودگی تحصیلی، هیجانات پیشرفت
  • علی اکبر پونده نژادان *، یوسفعلی عطاری، دردانه حسین صفحات 141-170
    پژوهش حاضر به منظور تعیین مدل رابطه ی بین خوردن ذهن آگاهانه با کیفیت زندگی با میانجی گری تصویر بدنی و رفتارهای خوردن در زنان دارای اضافه وزن و چاقی در شهر اهواز انجام شد. طرح پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل دارای اضافه وزن و چاقی شهر اهواز در سال 1396 است. نمونه ی پژوهش حاضر به وسیله ی دعوت از طریق آگهی از میان 625 زن داوطلب شهرستان اهواز، 400 نفر با کسب رضایت و با توجه به ملاک های ورود و خروج به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند، برگزیده شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی - فرم کوتاه (1996)، پرسشنامه ی خوردن ذهن آگاهانه فرامسون، کریستال، شنک، لیتمن، زلیاد و بنیتز (2009)، پرسشنامه ی نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون، اکسوم و پری (2005) و پرسشنامه ی رفتار خوردن داچ ون استرین، فریجترز، برگرز و دفارس (1986) بهره برده شد. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از برنامه های آماری 25-SPSS و 24-AMOS استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد بین خوردن ذهن آگاهانه با کیفیت زندگی، رابطه ی مثبت و معنادار و بین تصویر بدنی و رفتارهای خوردن با کیفیت زندگی، رابطه ی منفی و معناداری وجود داشت (01/0 > p). همچنین، نتایج شاخص های برازندگی مدل، از برازش مدل پیشنهادی با یک شاخص اصلاح حمایت کردند. پژوهش حاضر نشان داد که عوامل شناختی (مانند خوردن ذهن آگاهانه و تصویر بدنی) و عوامل رفتاری (مانند رفتارهای خوردن) موجب بهبود کیفیت زندگی زنان دارای اضافه وزن و چاقی نیز می شود.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، خوردن ذهن آگاهانه، رفتارهای خوردن، کیفیت زندگی
  • آرزو امینی*، آسیه شریعتمدار صفحات 171-190
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر فاجعه سازی و نشخوار فکری مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح دوگروهی پیش آزمون- پس آزمون بود. بدین منظور، از جامعه ی مادران دارای کودک کم توان ذهنی در منطقه 5 شهر تهران، تعداد 24 نفر انتخاب شده و پس از پاسخ به ابزارهای تحقیق به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش، مداخلات رفتاردرمانی دیالکتیک را به مدت 8 جلسه ی 5/1 ساعته دریافت کرد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان گارنسفکی، کرایج و اسپینهاون (2001) و مقیاس پاسخ های نشخواری نولن هکسما و مارو (1991) استفاده شد و درنهایت داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از پس آزمون موید کاهش معنادار نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در مولفه های نشخوار فکری و فاجعه سازی بود (01/0 p<). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت، رفتاردرمانی دیالکتیک تاثیر مثبت معناداری در کاهش فاجعه سازی و نشخوار فکری مادران کودکان کم توان ذهنی دارد و می تواند در بهبود وضعیت روانی این گروه مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، فاجعه سازی، کودکان کم توان ذهنی، نشخوار فکری، مادران
  • غلامرضا احمدی، فرامرز سهرابی*، احمد برجعلی صفحات 191-209
    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر ارزیابی مجدد و فرونشانی هیجانی سربازان با اختلال مصرف مواد افیونی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه سربازان با اختلال مصرف مواد افیونی تشکیل می دهند که در درمانگاه هوانیروز کرمان تحت درمان نگه دارنده متادون بودند. نمونه موردمطالعه نیز متشکل از 40 آزمودنی بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. پس از تفکیک گروه ها، ابتدا پیش آزمون انجام گرفت و سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس را دریافت کرد؛ در پایان پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که آموزش تنظیم هیجان، افزایش ارزیابی مجدد و کاهش فرونشانی هیجانی را در پی داشته است؛ با توجه به یافته ها می توان گفت که آموزش تنظیم هیجان با افزایش راهبرد سازگارانه (ارزیابی مجدد) و کاهش راهبرد ناسازگارانه تنظیم تجارب هیجانی (فرونشانی)، می تواند زمینه را برای بهبود اختلال مصرف مواد افیونی فراهم سازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی مجدد، تنظیم هیجان، سربازان فرونشانی
  • حسین کشاورز افشار*، جواد میرزایی صفحات 211-238
    اضطراب تحصیلی بر تمام جنبه های زندگی دانشجویان تاثیر می گذارد و به نظر می رسد در بین متغیرهای فراوانی که بر این تاثیرگذار است، سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی نقش مهمی در این خصوص داشته باشد.پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب تحصیلی بر اساس سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی و راهبردهای انگیزشی در دانشجویان انجام شد. در این مطالعه همبستگی با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای130 دانشجوی کارشناسی ارشد از دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری اجتماعی، پرسشنامه هوش هیجانی و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی وراهبردهای انگیزشی کمک طلبی و خودکارآمدی با اضطراب تحصیلی ارتباط معناداری داشتند. این متغیرها توانستند 42 درصد از واریانس اضطراب تحصیلی را پیش بینی کنند. خودکارآمدی بیشترین نقش را در پیش بینی اضطراب تحصیلی داشت. نتایج حاکی از اهمیت توجه به متغیرهای سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی وراهبردهای انگیزشی کمک طلبی و خودکارآمدی در پیش بینی اضطراب تحصیلی دانشجویان بود. بنابراین، توجه به این متغیرها نقش حیاتی در پیش بینی اضطراب تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب تحصیلی، راهبردهای انگیزشی، سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی
|
  • Samira Mirzaei, Samane Najarpourian *, Ebrahim Naeimi, Wahab Samavi Pages 1-26
    The purpose of this study was to develop a model of psychological well-being based on Nahj al-Balagha's approaches. The methodology of this study was qualitative content analysis based on hermeneutics and used tools, wisdom and preaching of Nahj al-Balagha's book which was studied based on the hermeneutics method of Nahj al-Balaghah wisdom.The researchers initially studied the foundations of psychological well-being based on the viewpoint of Imam Ali (PBUH).After the author's intention (Imam Ali (pbuh)) was confirmed and finalized through the hermeneutic method, the author's findings were determined.Data were encoded using MAXQDA software in two stages. In the first stage, the same coding was opened, 139 categories were extracted and then in the second stage or the central coding of the constructed categories close to each other were merged and the final coding was selectively extracted BecameThe findings of the final codification were obtained in 10 components including: Thanksgiving, valority, knowledge of the Creator, certainty, happiness, courage, hope, satisfaction, confidence and freedom The results of this study show that the teachings and wisdom of Nahj al-Balaghah are consistent with reason and reason and in many of the teachings of Nahj al-Balaghah, special attention has been paid to promoting mental health.Also, the extracted components of Nahjolbalagheh have a direct and significant relationship with mental health, in addition to the extracted concepts, are consistent with theories of psychological well-being such as Dyinger, Reef, Seligman and some other studies.
    Keywords: Pattern, Psychological well-being, Nahj al-Balaghah
  • Zahra Didgah, Sayed Sadr Al-Din Shariati *, Saeed Behashti, Mohsen Imani Naiini Pages 27-56
    The original objective of this research is to inspect and determine the role of responsibility in social education of adolescent people according to Tafsire Al-Mizan. The method used in this research is analyzing the content of Tafsire Al-Mizan. The intended research community is the Quran and its interpretation, and the research sample is the Tafsir Al-Mizan; The sampling method is also a census of Quran verses. Research findings: responsibility means being questioned for what we have done about duties which has been given to us to accomplish. man, for himself, society and his God are obligated to do several duties. Amongst necessities of social responsibility, we can mention to authority, knowledge, individual and collective will, possessing power and ability, opposite trends, pre-operative selection. Amongst functions of responsibility we can express the relationship between individual and society, social understanding; One of the most important foundations for growth is responsibility, because if the social character is not properly trained; Leading to disturbances such as depression, pessimism, Stress and aggression in teenage social relationships will be with others. To grow the component of responsibility in social education adolescent Use methods such as: having independence, modeling, social monitoring over performance, carrying out duty with order, creating space for making decisions and facing the result of the action It seems to be functional. The purpose of responsible upbringing of teenagers is that adolescents by recognizing trusteeships and obligations to it accept providence of god in life and will be responsible for it.
    Keywords: Tafsire Al-Mizan, social education, responsibility, adolescent, educational methods
  • Sara Nasrollahi *, Mojtaba Tamadoni Pages 57-75
    The present research has been conducted with the aim of recognizing the behavioral patterns making progressive the problems of marriage in Iranian community. The method of the research is qualitative and is a practical one in terms of the objective. The statistical population of the research is couples referring to one of the clinics of district 3 of Tehran. Sampling was conducted intentionally and randomly and 25 couples aged 30-60 were studied. In order for gathering data, semi- structured interview and for data analysis the continuous comparison method in Strauss and Corbin theory within the three levels of selective, axial and open coding was used. The results indicate that the behavioral patterns making progressive the problems of the couples are divided into the three classes of triangular, complementary and symmetrical patterns. This research has led to a deeper and more accurate recognition of the problems of couples and this way, it is possible to provide proper consulting solutions for improving marriage.
    Keywords: Problems of Marriage, Triangular Behavioral Pattern, Symmetrical Behavioral Pattern, Supplementary Behavioral Pattern
  • Sakineh Fotohi *, Niloufar Mikaeili, Akbar Atadokht, Nader Hajlo Pages 77-101
    Aims:The present study was conducted with the aim comparison of the effectiveness of meta-emotion based couple therapy with narrative couple therapy on adjustment and cuople Burnout in conflicting couples.
    Materials and Methods
    This research is a type of experimental study with pre test - post test design and control group. The statistical population of the study included all incompatible couples referring to the family court, dispute resolution councils andTabriz counseling centers during the autumn of 2015.To select the statistical sample among couples are eligible to enter the study were selected 24 couples (48 people) and were randomly assigned into two experimental groups and one control group and then Was implemented meta- emotion based couple therapy and narrative couple therapy during 8 sessions of 90-minute for the expremental groups.To collect research data, it was used of Pinez burnout scale and dyadic adjustment scale In both preand post-test.Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance in SPSS. findings: data analysis showed that the group receiving meta-emotion based couple therapy compared to the group of narrative couple therapy and control group; and also the group receiving narrative couple therapy versus control group average scores had increased in the marital adjustment and decreased in the cuople burnout.
    Conclusion
    According to the results meta- emotion based couple therapy regarding to their compilation nature and the use of the principles and principles of the various therapeutic theories comparing the narrative couple therapy it has more efficacy on increasing marital adjustment and reducing cuople burnout of conflicting couples.
    Keywords: meta-emotion couple therapy, narrative therapy, marital adjustment, marital cuople burnout
  • Somayeh Kazemeyan *, Maryam Karimi Pages 103-118

    Parent-child relationships affect the various aspects of adolescent development and social identity is one of the dimensions of identity that affects the life of the individual and society. The purpose of this study was to investigate the relationship between social identity and the quality of parent-child relationships among the girl students of secondary high school and to determine the difference between mother-child and father-child relationships as an important predictor of social identity. For this purpose a sample of 319 adolescent girls from the secondary high school in Yazd were selected randomly in a multi-stage cluster sampling method to participate in research. The instruments used in the research included parent-child relationship questionnaire (PCRS) and Social Identity Questionnaire. For data analysis, Pearson correlation and regression analysis were used. The results of the study showed that there is a positive and significant relationship between the quality of relationship with the father and the social identity of the girl adolescents (r = 0.26, P = 0.001) and the quality of their relationship with the mother(r= 0.18, P = 0.01). Regression results showed that just the quality of relationship with father (P = 0.001) could significantly predict the social identity of adolescent girls. As a result, the relationship with the father contributes more to predict the social identity of the girls.

    Keywords: social identity, mother-child relationship, father-child relationship
  • Somayyeh Hashemicholicheh *, Zahra Hashemi, Zahra Naghsh Pages 119-140
    The aim of this study was to investigate the mediatory role of the achievement emotions in relationship with Attributional styles, , task value and academic burnout to illustrate the relationship between research variables in the causal model. The research population consisted of all students of Alzahra University in Tehran, among them 300 students were selected through random multi-stage cluster sampling. The instruments for data gathering were: a short version of the achievement Emotions Questionnaire (PEGQ), Goetz & Perry (2005), Attributional styles Peterson Lawyer, Simlle, Beyer, Abramson, Metalsky and Siligman (1983), Pintrich's and Devertro's (1998), and the Academic Burnout Questionnaire (Salmela Arrow et al., 2009). The validity of the questionnaires were confirmed by statistical factor analysis. To examine reliability of the measures, Cronbach alpha coefficient was used. Two hypothetical models were tested by path analysis. The indicators of the results showed that the goodness of fit statistics are very suitable in both models. . In the mediating model, positive emotional was 39% of academic burnout and 36% for positive emotional variance and negative emotion was mediated by 42% of variance of academic burnout and 38% of negative emotion variance. Implications and suggestion for future studies are discussed.
    Keywords: Adaptive attributional styles, non-adaptive attributional styles, Task value, Achievement emotions, Academic burnout
  • Ali Akbar Ponde Nejadan*, Yousefali Attari, Dordaneh Hossein Pages 141-170
    Aim: As the first time in Iran, the current research was done to evaluate the predicting model of life quality based on mindful eating with mediation of body-image and eating behaviors among married women with overweight and obesity of Ahvaz.
    Methods
    The research design was correlational descriptive. Among 625 applicants, 400 individuals were recruited through advertisment invitation and informed consent using inclusion-exclusion criteria and purposive-available sampling method. Mindful Eating Questionnaire, Body Image Concern Inventory, Dutch Eating Behaviour Questionnaire, and World Health Organization Quality of Life Questionnaire were used to collect data. The data were analyzed using Pearson Product-Moment Correlation Coefficient and Structural Equation Modelling and via SPSS-25 and AMOS-24.
    Findings: The results indicated that there were significant, positive relationshipss between mindful eating with life quality and there were significant, negative relationships between body-image and eating behaviors with life quality. Also, the results of fittness indices of the model supported the proposed model with one modification index.
    Conclusion
    The current research showed that psychological factors (e.g., mindful eating, and body-image) and behavioral factors (e.g., eating behaviors) may lead to improved life quality among married women with overweight and obesity.
    Keywords: Mindful eating, body-image, eating behaaviors, life quality
  • Arezoo Amini *, Asia Shariatmadar Pages 171-190
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy on Catastrophizing and mental rumination in mothers of mentally retarded children. Semi-experimental and two-way pre-test and post-test design were used to conduct the research. To this end, the community of mothers with mentally retarded children was selected in the 5th district of Tehran and 24 persons were recruited. After answering the research tools, they were randomly assigned into two experimental and control groups, while the experimental group Dialectic behavioral therapy interventions were received for 8 sessions of 1.5 hours, the control group did not receive any training. In this research, Garnsfaki, Greejeh and Spinhaven (2001) and Ruminative response scale (RRS) were used for collecting data. Finally, data were analyzed using covariance test. The results of post-test confirmed the significant reduction of the participants in the experimental group in ruminant and catastrophic components. Based on the findings of the study, dialectical behavior therapy had a significant positive effect on the reduction of catastrophizing and ruminating in mothers of mentally retarded children and can be used to improve the mental status of this group.
    Keywords: Dialectic Behavioral Therapy, Catastrophe, Rumination, mothers, Mental Retarded children
  • Gholamreza Ahmadi, Faramarz Sohrabe *, Ahmad Borjali Pages 191-209
    The present study was conducted to determine the effectiveness of emotion regulation training based on Gross's model on the reappraisal and emotional Suppression in the soldiers with opioid use disorder. The design of the study was semi-experimental and has performed in a pretest-posttest format with a control group. All the soldiers who were under the methadone maintenance treatment at the medical clinic of Kerman Air Force Base were the population of the study. Using random sampling Method, 40 soldiers were recruited as the sample members and then divided into experiment and control groups accidentally. After separating the groups, the experimental group members received 8 sessions of emotion regulation training (90 minutes per a session) based on Gross's model. And, at last, posttest conducted for both group members again. The analysis of Covariance test was employed for the data analyzing. The result of the study indicated that, the emotion regulation training has been effective in increasing the reappraisal, and decreasing the emotional suppression in experiment group members. In regard to the findings of the present study, it can be conclude that, emotion regulation training, by increasing the adaptive strategies (reappraisal), and decreasing the maladaptive strategies of regulating the emotional experiences (suppression), is able to prepare a propitious condition for treatment of opioid use disorder.
    Keywords: Emotion regulation, Reappraisal, Suppression, Soldiers
  • Hossein Keshavarz Afshar *, Javad Mirzaee Pages 211-238
    Background and Aim
    Academic anxiety affects all aspect of student's life and seems that plays a central role on the social adjustment, emotional intelligence and motivational strategies. The aim of study was to prediction of academic anxiety Based on social adjustment, emotional intelligence and motivational strategies among students of Islamic Azad University.
    Methods
    In this correlation study 130 M.A. students selected by convenient sampling method from Islamic Azad University Varamin Branch. The instruments were social adjustment questionnaire, emotional intelligence questionnaire and motivational strategies for learning questionnaire. Data were analyzed by stepwise regression analysis method.
    Results
    The findings showed that social adjustment, emotional intelligence and motivational strategies self-efficacy and help seeking have a significant relation with academic anxiety. These variables predicted 42 percent of variance of academic anxiety. Self-efficacy had the most contribution in prediction of academic anxiety.
    Conclusion
    The results are due to the importance of social adjustment, emotional intelligence and motivational strategies self-efficacy and help seeking variables in predicting academic anxiety in students. Therefore paying attention to this variables have crucial role in predicting academic anxiety.
    Keywords: Social adjustment, Emotional Intelligence, Motivational strategies, Academic anxiety