فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 24 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 24 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرزاد قادری *، مهرداد کلانتری، حسینعلی مهرابی صفحات 1-28
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی گروهی بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه و کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) در دانشجویان بود. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و همراه با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون- پس آزمون بود. بدین منظور 20 نفراز دانشجویان پسر دارای علایم اختلال اضطراب اجتماعی از دانشگاه اصفهان به شیوه داوطلبانه انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند (10= 2n = 1n). سپس طرحواره درمانی گروهی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت جلسات هفتگی بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسش نامه اضطراب اجتماعی (SPIN) و مقیاس طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ YSQ_SF)) بود. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که بین میانگین نمرات طرحواره های ناسازگار اولیه در مرحله پس آزمون در دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده می شود و طرحواره درمانی موجب کاهش معنادار نمرات تمامی طرحواره های ناسازگار اولیه به جز دو طرحواره رهاشدگی/ بی ثباتی و اطاعت در افراد گروه آزمایش شده است. یافته ها همچنین نشان داد طرحواره درمانی علایم اختلال اضطراب اجتماعی را نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون به میزان معناداری کاهش می دهد. نتایج بیانگر آن بود که این تغییر در نمرات کل و ابعاد علائم ترس و اجتناب معنادار و بر بعد ناراحتی فیزیولوژیک معنادار نبود (05/0>p). می توان گفت که طرحواره درمانی برای اصلاح طرحواره های ناسازگار اولیه و کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی از اثربخشی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، اختلال اضطراب
  • مهدی پوررضاییان* صفحات 29-46
    فوبیای اجتماعی که در DSM 5 به اضطراب اجتماعی تغییر نام داده است، سبب ناتوانی شدید فرد در برقراری ارتباطات اجتماعی و احساس شرمندگی و عدم تمایل به حضور در موقعیت های اجتماعی خاص می شود. بنابراین به کارگیری یک روش درمانی موثر در مورد آن بسیار حائز اهمیت است. اگرچه روش های درمانی نمایش محور برای درمان این اختلال توصیه شده اند اما کاربرد این روش ها به صورت بالینی در پژوهش ها به چشم نمی خورد. بنابراین مهم ترین هدف پژوهش حاضر، آزمون اثربخشی سایکودراما به عنوان یک روش درمانی نمایش محور در درمان اضطراب اجتماعی بود. پژوهش حاضر یک پژوهش تجربی از نوع موردپژوهی ست که از طرح AB استفاده کرده است. درمانجو، یک پسربچه ی ده ساله ی مبتلا به اضطراب اجتماعی و آزمونی که برای برآورد میزان و نوع اضطراب درمانجو به کار گرفته شد، آزمون اضطراب کودکان اسپنس بود. نتایج مشاهده توسط درمانگر و مادر درمانجو، نشان دهنده ی کاهش قابل توجه نشانه های اضطراب اجتماعی درمانجو بود. هم چنین مقایسه ی نمرات درمانجو در آزمون اضطراب کودکان اسپنس در پیش آزمون و پس آزمون، بیانگر کاهش قابل ملاحظه ی میزان اضطراب اجتماعی او بود. با توجه به یافته های پژوهش، می توان گفت که سایکودراما، روش درمانی مناسب و موثری در درمان اضطراب اجتماعی است اما با توجه به این که پژوهش حاضر یک موردپژوهی است، به سختی می توان نتایج آن را تعمیم داد. لذا پیشنهاد پژوهشگر حاضر، انجام پژوهش های بیشتری با هدف آزمون اثربخشی سایکودراما در درمان اختلال مذکور است.
    کلیدواژگان: سایکودراما، اضطراب، اضطراب اجتماعی، اضطراب جدایی
  • افسانه شهبازی راد *، عزت الله قدم پور، فیروزه غضنفری، خدامراد مومنی صفحات 47-61
    این پژوهش برای تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل شناختی-فراشناختی-رفتاری بر کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی صورت گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز خصوصی و عمومی سطح شهر کرمانشاه در سال 1394 بود، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از کسانی که از طریق مصاحبه ی ساختاریافته (SCID-I) و پرسشنامه ی اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) واجد شرایط شرکت در مطالعه بودند، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (لیست انتظار) به صورت تصادفی جایگزین شدند. دوازده جلسه درمان شناختی-فراشناختی-رفتاری با توجه به مدل تدوین شده و بر اساس دیدگاه های نظری مربوطه، به صورت هفته ای دوبار برای گروه آزمایش اجرا گردید. در حالی که گروه کنترل در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. در پایان مداخله هر دو گروه مجددا با آزمون اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره (ANCOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل شناختی-فراشناختی-رفتاری بر کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش موثر بوده است (001/0P<). بنابراین، با توجه به اثربخش بودن مدل مورد نظر بر کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی به نظر می رسد، درمانگران و مشاوران می توانند از این مدل تدوینی برای کاهش علائم اختلال اضطراب اجتماعی در بین مبتلایان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، مدل شناختی-فراشناختی-رفتاری
  • حسین اسکندری، منصوره اعلمی نیا* صفحات 63-97
    نظریه های مطرح در حوزه روان شناسی هریک بنابر پیش فرض های فلسفی خود، در تبیین رفتار و ماهیت روان انسان بر عوامل متفاوتی تاکید داشته اند. در این میان برخی عمدتا بر جهان عینی و بیرونی تمرکز و تاکید کرده و عوامل برون ذهنی را عوامل اساسی شکل دهنده رفتار انسان به شمار می آورند و برخی معتقدند انسان در جهان ذهنی و خصوصی تجربیات خویش زندگی می کند که بیشترین تاثیر را بر او دارد. در کنار دو دسته عوامل ذهنی- شخصی و عوامل عینی- بیرونی، می توان به عامل سومی اشاره داشت که در عین استقلال بر هر دو تاثیر گذار است؛ این عامل سوم که امری بین الاذهانی و اجتماعی محسوب می شود، زبان است که اهمیت ویژه ای در هستی انسان و شکل گیری رفتار او دارد؛ از این رو، تحقیق حاضر درصدد آن است که به بررسی دیدگاه مولانا درباره نقش زبان در تعیین وضعیت روانی و رفتار انسان بپردازد. پژوهش حاضر پژوهشی کیفی و توصیفی - تحلیلی از نوع تحلیل محتواست که به منظور توصیف عینی و کیفی محتوای مفاهیم به صورت نظامدار انجام شده است. در دیدگاه مولانا اساسا ذهن آدمی از زبان او جدا نیست؛ آگاهی انسان همواره ماهیتی کلامی دارد و فعالیت های ذهنی همچون ادراک، اندیشه و شناخت در زبان رخ می دهند. زبان صورت و شکل معنا را مشخص می سازد و افراد تجربه خود از واقعیت را به گونه ای خلاق، از طریق معانی موجود در زبان شکل می دهند. زبان همچنین خیال انسان را تحت سیطره خود قرار می دهد و بر بدن نیز تاثیر می گذارد؛ از این رو می توان گفت که زبان تعیین کننده اصلی وضعیت روانی و رفتار آدمی به شمار می آید و روش بررسی مسائل انسانی، زبان کاوی است. مولانا اهمیت ویژه ای برای زبان مجازی و از جمله استعاره و داستان در دستیابی به معنا قائل است. از نظر او محتوای ذهن و آگاهی انسان می تواند ساختی روایتی داشته باشد. دیدگاه مولانا به زبان و روایت، دیدگاهی واقع گرا است. هستی انسان ساختاری زبانی دارد و آدمی بر اساس شرایط زبانی اش عمل می کند. زبان، جهان سومی است که بین جهان ذهن و جهان عین قرار دارد و ارتباط آن دو را میسر و میان آن ها واسطه گری می کند. از این رو می توان گفت موضوع روانشناسی نه ذهن و فرایندهای ذهنی و نه رفتار، بلکه زبان است. چرا که آنچه ذهن نامیده می شود از زبان جدا نیست و فرایندهای ذهنی در واقع فعالیت های زبانی هستند و عامل اساسی شکل دهنده رفتار، زبان می باشد. پس به منظور دستیابی به سوژه انسانی و شناخت آن، باید ابژه زبان مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انسان، زبان، روایت، جهان ذهنی، جهان عینی، جهان زبان
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد، اعظم فرح بیجاری، مهسا نوروزی نرگسی* صفحات 99-114
    پژوهش های روان شناختی ادعا می کند سوگیری توجه و تحریف در پردازش هیجانی از عوامل تداوم دهنده بسیاری از اختلالات روانی است از این میان اختلال اضطراب فراگیر و اختلال بدریخت انگاری دو نمونه از اختلالات هیجانی شایع هستند که بخش عظیمی از افراد جامعه از آن رنج می برند. هدف پژوهش حاضر مقایسه سوگیری توجه و سبک های پردازش هیجانی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، مبتلا به بدریخت انگاری و غیرمبتلا بود. این پژوهش با استفاده از روش علی مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ی مورد پژوهش شامل 300 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه اضطراب بک، پرسشنامه بدریخت انگاری ییل-براون، پرسشنامه پردازش هیجانی باکر و آزمون نرم افزاری دات پروب بود. یافته های پژوهش حاضر نشان داد افراد دارای اختلال اضطراب فراگیر در مقایسه با افراد دارای بدریخت انگاری و غیرمبتلا، سوگیری توجه منفی تری دارند (05/0>P). به علاوه افراد مبتلا به بدریخت انگاری هنگام ادراک محرک ها تحت تاثیر سوگیری توجه نیستند (05/0>P). همچنین افراد مبتلا به اضطراب و افراد مبتلا به بدریخت انگاری در مقایسه با افراد غیر مبتلا بیشتر از سبک های پردازش هیجانی ناکارآمد مزاحمت، سرکوبی، عدم کنترل و تجزیه استفاده می کنند (05/0>P). از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، توان بخشی و اصلاح سوگیری توجه در تشخیص و درمان اختلال اضطراب فراگیر موثر است. همچنین اصلاح سبک های ناکارآمد پردازش هیجانی در درمان اختلال اضطراب فراگیر و اختلال بدریخت انگاری مفید است.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، اختلال بدریخت انگاری، سوگیری توجه، پردازش هیجانی، افراد غیرمبتلا
  • کامران شیوندی*، ابراهیم نعیمی، محمدرضا فرشاد صفحات 115-133
    ارتقاء بهزیستی روان شناختی افراد جامعه، از اهداف مهم هر کشور است. پژوهش حاضر باهدف تدوین مدل ساختاری خود- دلسوزی و بهزیستی روان شناختی با میانجی عزت نفس و تصویر بدنی در دانشجویان دختر دانشگاه شیراز انجام شد. جامعه ی پژوهش حاضر دانشجویان دختر دانشگاه شیراز بودند، به این منظور 280 دانشجو با روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های تصویر بدنی، بهزیستی روان شناختی، خود دلسوزی، عزت نفس استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخورداراست. بر اساس نتایج مدل ساختاری، خود دلسوزی پیش بینی کننده ی تصویر بدنی و عزت نفس، تصویر بدنی پیش بینی کننده ی بهزیستی روان شناختی و همچنین عزت نفس پیش بینی کننده ی تصویر بدنی است. تاثیرات غیرمستقیم شامل تاثیر خود دلسوزی بر عزت نفس، تصویر بدنی و خود دلسوزی بر تصویر بدنی و بهزیستی روان شناختی می باشد. لذا پژوهش حاضر اهمیت عزت نفس، تصویر بدنی و خود- دلسوزی را در بهزیستی روان شناختی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تصویر بدنی، خود -دلسوزی، عزت نفس
  • زینب تشکری*، فرنگیس کاظمی، ژانت هاشمی آذر صفحات 135-152
    اضطراب جدایی پریشانی کودک است هنگامی که او در تجربه جدایی و یا پیش بینی جدایی از سرپرست خود می باشد. تشخیص اختلال اضطراب جدایی[1]در دوران کودکی از نظر خطر سلامت روان در سراسر عمر قابل توجه است. هدف پژوهشگر از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی روش تن آرامی گروهی بر کاهش علائم اختلال اضطراب جدایی دانش آموزان پایه اول ابتدایی بود. به همین منظور از طرح پژوهش شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. یک ماه بعد از پایان جلسات مداخله، مرحله ی پیگیری انجام شد. جامعه تحقیق را دانش آموزان دختر پایه اول ابتدایی مبتلا به اختلال اضطراب جدایی شهر سمنان تشکیل دادند. اعضای نمونه شامل 24 نفر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) دارای اختلال اضطراب جدایی تشخیص داده شدند و پس از کسب رضایت والدین برای شرکت در جلسات تن آرامی گروهی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. سپس مداخله ی تن آرامی گروهی که براساس تئوری آرمیدگی جکوبسون و به شکلی بازی گونه تدوین شده بود در ده جلسه برای گروه آزمایش اجرا گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل واریانس آمیخته دو طرفه استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود که درمان تن آرامی گروهی بر کاهش نشانه های اختلال اضطراب جدایی دانش آموزان مقطع ابتدایی در دو گروه آزمایش و گواه اثربخش است. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که مداخله ی تن آرامی گروهی در بهبود نشانه های اضطراب جدایی دانش آموزان موثر است. بنابراین، به منظور مقابله با اختلال اضطراب جدایی کودکان، درمان تن آرامی گروهی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، تن آرامی گروهی، دانش آموزان
  • زهرا علیزاده بیرجندی، علی مشهدی*، زهرا طبیبی صفحات 153-173
    اختلال‏های اضطرابی، اختلال‏های شایع روانی هستند که کودکان تجربه می‏کنند به گونه ای که تحول شناختی، اجتماعی و هیجانی کودک را مختل می کنند. شیوع بالا و ایجاد پیامدهای منفی درازمدت بر تحول کودکان، نیاز به درمان موثر را برجسته می‏کند.پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش برنامه درمانگری کندال بر بهبود نظم جویی شناختی هیجان کودکان مبتلا به اختلال‏های اضطرابی انجام شد. این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. بر اساس نمونه گیری هدفمند 22 دانش آموز دختر و پسر با تشخیص اختلال‏های اضطرابی در دامنه سنی 8 – 13 سال انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی قرار داده شدند. ارزیابی با استفاده از مقیاس اضطراب چند بعدی MASC، فرم والد و معلم آچنباخ، مقیاس نظم جویی شناختی هیجان فرم کودکان انجام شد. گروه آزمایش در 16 جلسه درمان انفرادی شرکت کردند و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و به روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری تحلیل گردید. تحلیل نتایج نشان داد که میانگین نمرات راهبردهای ناسازگارانه نظم جویی شناختی هیجان در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون، نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری کاهش یافت (P
    کلیدواژگان: اختلال های اضطرابی کودکان، برنامه درمانگری کندال، نظم جویی شناختی هیجان
  • احمد احمدی قوزلوجه *، فرشته باعزت صفحات 175-191
    این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی و هنجاریابی نسخه فارسی مقیاس اضطراب کودکان ورن و بنسون انجام شد.416 نفر (210 پسر و 206 دختر) از دانش آموزان مقطع سوم تا پنجم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 91-1390 به روش خوشه ایچندمرحله ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان نسخه فارسی مقیاس اضطراب کودکان ورن و بنسون را پر کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و آزمون تی مستقل استفاده شد.ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 85/0 بدست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مولفه های اصلی) سه عامل افکار مزاحم، انجام رفتارهای نامرتبط با تکلیف و تمرکز بر واکنش های خودکار را نشان داد. همچنین تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مدل سه عاملی در نمونه ایرانی بود.با توجه به ساختار عاملی مطلوب این مقیاس می توان از آن برای ارزیابی اضطراب امتحان دانش آموزان پایه های سوم، چهارم و پنجم ابتدایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، ساختار عاملی، هنجاریابی، مقطع ابتدایی
|
  • Farzad Ghaderi *, Mehrdad Kalantari, Hosseinali Mehrabi Pages 1-28
    The aim of this study was to examine the effectiveness of group schema therapy on the modified early maladaptive schemas and reduction of social anxiety disorder symptoms in students. This was an experimental research, and a pre-test, post-test and control group design was applied. The statistical population of this study included male students in Isfahan University with social anxiety disorder symptoms in the academic year 1392-93. The sample of the study included 20 male students among the male students in Isfahan University identified by the scales of Social Phobia Inventory (SPIN) through simple random sampling. Then, they were assigned to two groups of control and experimental (n1=n2=10), and assessed with early maladaptive schemas scale and Social Phobia Inventory. The Experimental group received group schema therapy training for 2 months (8 sessions of 90 minutes) while the control group received no training at all. The results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that group schema therapy in reducing symptoms of social anxiety and fear of negative evaluation and avoidance is effective, but no significant effect on symptoms of physiologically distress. In addition, the results showed that schema therapy were significantly improved early maladaptive schemas in all except two schemas abandonment / instability and subjugation (p
    Keywords: Schema therapy, Early maladaptive schemas, social anxiety, Student
  • Mehdi Pourrezaian * Pages 29-46
    Social phobia that has been renamed social anxiety disorder in the DSM 5, causes severe disability of person in social communication and a sense of shame and reluctance to participate in certain social situations. So using an effective therapy for it, is very important. Although the theater-based therapies to treat this disorder have been recommended, their clinical application of these methods not be seen. So the main aim of this research was testing the effectiveness of psychodrama as a theater-based therapy in treatment of social anxiety. The present research is an experimental case study research that has used AB method. The client was a ten-year-old boy with social anxiety. To estimate the amount and type of client’s anxiety, the Spence children’s anxiety scale was used. The results of therapist and client’s mother observation, showed a significant decline in the social anxiety’s symptoms. Also, the comparison of client’s scores of Spence children’s anxiety scale in the pretest and posttest represents a substantial reduction in the level of his social anxiety. According to the research’s findings, we can say that psychodrama is an appropriate and effective therapy in treatment of social anxiety, but given that this study is a case study, its results can hardly be generalized. So the recommendation of the present researchers is doing more researches to testing the effectiveness of psychodrama in treatment of the mentioned disorders.
    Keywords: psychodrama, Anxiety, social anxiety, separation anxiety, DSM 5
  • Afsaneh Shahbazirad *, Ezatollah Ghadampour, Firoozeh Ghazanfari, Khodamorad Momeni Pages 47-61
    This research was conducted to study the effectiveness of education based on the cognition, meta-cognition, and behavioral model in reducing symptoms of social anxiety disorder (SAD). The study was a semi-experimental design with pretest -posttest design with control group. The study population was all patients with social anxiety disorder (SAD), that, referenced to private and public centers in Kermanshah in 2016, that by available sampling method, 30 patients from persons through structured interview (SCID-I) and social anxiety questionnaire of Connor et al (2000), were eligible for the study, selected and assigned to the experimental and control groups, randomly. Twelve sessions of cognition, meta-cognition, and behavioral treatment according to the model developed and based on theoretical perspectives was administered to experimental group as biweekly; while the control group did not receive the intervention. At the end of the intervention, both groups were evaluated again by the test of Connor et al (2000). The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).The findings showed that education based on the cognitive, meta-cognitive, and behavioral model was effective in reducing symptoms of social anxiety disorder (P
    Keywords: Social Anxiety Disorder (SAD), Cognitive -Meta-Cognitive-Behavioral Model
  • Hossein Eskandari, Mansoureh Alami Nia * Pages 63-97
    The theories in psychology according to their philosophical assumptions, emphasis in diverse determinants for the explanation of the behavior and the nature of the mind. Some of them concentrate on the external, objective world and consider the external factors as the most effective factors in shaping the behavior and the others, believe human being lives in a highly personal, subjective world of experience that has the major influence upon his behavior. It seems we can consider the third factor beside these two factors (i. e. personal-subjective factors and external, objective factors) which is independent from them but influencing on them. This social factor is language which is so important in shaping the behavior. Then, the present study is intended to investigate Rumi's view on the role of language in determining of mental state and human behavior.Our research method is qualitative content analysis, a research method for the objective and qualitative interpretation of the content of text data through the systematic process. In Rumi’s view, the mind essentially is not Separable from the language. Awareness has lingual nature and mental activities such as perception, thought and cognition occur in language. The language determines the form of meaning and individuals shape their experiences of reality thorough the meanings created in the language. Language also directs imagination and dominates it and also affects the body. Hence, it can be said that language is the main determinant of behaviour and mental condition and the method of study human issues is linguistic and narrative analysis.In Rumi's view, virtual language especially story and narrative has considerable and important role in shaping the meaning and the content of the mind and awareness has narrative structure. Essence of human has linguistic structure and he acts in terms of his linguistic circumstances. Language is the third world which is located between subjective and objective worlds and provides the possibility of their association and mediated between them. Hence, it can be argued that the subject of psychology is not mind and mental activity nor behavior but language. Because what we call mind is not separate from language and mental process is indeed linguistic activity and basic determinant in shaping behavior, is language. Then in order to understand human, we must study language.
    Keywords: Human. Language. Narrative. Subjective world. Objective world. Language world
  • Abolghasem Mehrinejad, Azam Farahbijari, Mahsa Norouzi Nargesi * Pages 99-114
    Psychological studies suggest that attention bias and distortions in emotional processing are two factors of persistence of many mental disorders. Generalized anxiety disorder and body dysmorphic disorder as if two samples of common emotional disorders in our society that a great majority of people suffer from it. The aim of this study was to compare attention bias and emotional processing styles in patients with generalized anxiety disorder, patients with body dysmorphic disorder, and inpatients. The study sample included 300 female students who available sampling of public universities in Tehran were selected. Instruments used in this study are Beck Anxiety Inventory, Yale-Brown body dysmorphic Inventory, Baker emotional processing questionnaire and dot-probe software test. This study showed that patients with generalized anxiety disorder have negative attention bias more than patients with body dysmorphic disorder and inpatients (p
    Keywords: generalized anxiety disorder, body dysmorphic disorder, inpatients, attention bias, emotional processing styles
  • Kamran Sheivandi *, Ebarhim Naeimi, Mohammad Reza Farshad Pages 115-133
    Wellbeing of the population is the main goal of each country. This study aimed to the structural model of self-compassion and psychological well-being, self-esteem and body image among female students of Shiraz University with mediator. The study population consisted girl students of Shiraz University. For this purpose, a sample of 280 student were selected using a one-step cluster sampling. The scale body image, well-being, self-compassion and self-esteem was used to collect data. Data were analyzed using path analysis by AMOS software. The proposed model is based on the hypothesis was tested. The results show that the model is a good fit. Based on the results of the structural model, "self-compassion is a predictor of body image and self-esteem", "body image is a predictor of well-being” and so "self-esteem is a predictor of body image". Indirect influences are consisting of "self-compassion influences on self-esteem on body image" and "influences self-compassion on body image on well-being ". Study the importance of self-esteem, body image and self-pity in well-being shows
    Keywords: model, self-esteem, body-image, self-compation, well-being
  • Zeinab Tashakori *, Farangis Kazemi, Janet Hashemi Azar Pages 135-152
    Separation anxiety disorder usually happened, when the children has the experience or anticipate separation from their parents. Diagnosis of SAD in childhood is very important to protect child from an injury on mental health. The purpose of this research was to investigate the effect of group relaxation on reduction of SAD on children with separation anxiety disorder symptoms. For this purpose, the researchers used the quasi-experimental design pretest-posttest model with control group. A month after the intervention sessions, follow-up sessions were conducted. The statistical population consisted of all first grade girls with separation anxiety disorder in Semnan. The sample members consisted of 24 patients with purposive sampling method based on the fifth edition of the diagnostic statistical manual of mental disorders (DSM-5) were diagnosed with separation anxiety disorder, and after obtaining parental consent to participate in the meetings of the group relaxation were randomly assigned to experimental and control groups. Then, group Jacobson relaxation intervention in form of the game during 10 sessions were used for experimental group in order to analyze the data, descriptive statistics methods such as mean and standard deviation and for hypothesis experiment, the two-way ( ANOVA) (SPANOVA) test was used. Results showed that between the effect of relaxation therapy on decreasing symptoms of separation anxiety disorder elementary students there was significant differences between experimental and control groups, and reduction anxiety was more in the experimental group. According to the findings, it can be concluded that the group relaxation intervention in improving symptoms of separation anxiety in children is effective. Therefore, in order to deal with separation anxiety disorder in children is suggested.
    Keywords: separation anxiety, group relaxation, students
  • Ali Mashhadi * Pages 153-173
    Anxiety disorders are the most popular symptoms among children. It affects cognitive, emotional and social developmental of children. High prevalence and negative outcomes cause to establish effective treatment.This study aimed to evaluate the efficacy of Kendal treatment program (COPING CAT Program) on improvement of cognitive emotion regulation of anxious children.This is a Quasi-Experimental study with pretest-posttest and control group. The control and experimental groups are selected by purposive sampling (N=22, age= 8-13).The evaluation implemented using multidimensional anxiety scale (MASC) , Child Behavior Checklist (CBCL), Teacher Report Form (TRF) and Cognitive Emotion Regulation (CERQ-K).The experiment was applied during 16 sessions individually. SPSS-18 software and descriptive statistics and covariate analysis method were used to analyze the data. Covariance analysis revealed that the overall mean non-adaptive cognitive coping strategies scores in the experimental group compared to the control group was significantly lower (P
    Keywords: Children Anxiety Disorders, Coping Cat Program, Cognitive Emotion Regulation
  • Ahmad Ahmadi Ghozlojeg*, Fereshteh Baezzat Pages 175-191
    This study has been conducted with the intention of studying the factorial structure and normalization of Children’s Test Anxiety Scale in Iranian students of primary schools in Tehran. The sample of this study included 416 students (216 girls and 210 boys) of third to fifth grades students of Tehran primary schools that were selected through multiple stage clusters randomized sampling method. They completed Persian form of Children’s Test Anxiety Scale. The data were analyzed using Cronbach's alpha coefficient, exploratory and confirmatory factor analysis and independent T test. The results showed that Cronbach's alpha coefficient was 0.85 for the whole scale. Based on the factor analysis of this scale using the principal components analysis (Varimax rotation) three factors were extracted: worrisome thoughts, off-task behaviors and autonomic reactions. Result of confirmatory factor analysis showed that three factor models seem to provide a satisfactory and parsimonious fit to the data in the present study. Considering the Appropriate factor structure of the Children’s Test Anxiety Scale, this scale can be used for the measurement of the degree of test anxiety in Iranian primary school students.
    Keywords: Test anxiety, Normalization, Factorial structure, Primary school