فهرست مطالب

سلول و بافت - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله سلول و بافت
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین محمدی مهدی آبادی حسنی، محمد نبیونی، کاظم پریور، سیامک یاری، علیرضا صاحبی صفحات 303-313
    هدف
    در این مطالعه، ترکیبی از روش آنزیمی و اکسپلنت را برای جداسازی و کشت سلول های بنیادی چربی مورد استفاده قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    بافت چربی ناحیه ی شکم از رت های نر نژاد ویستار جدا شد. بافت ها به قطعات کوچک (mm2≈( تقسیم شدند، سپس آنزیم Trypsin –EDTA با غلظت 25/0 درصد به بافت ها افزوده شد و به‫دنبال آن به‫مدت 30 دقیقه در دمای 37 درجه سانتی گراد در انکوباتور شیکردار قرار داده شدند. سپس بافت تیمار شده با آنزیم سانتریفیوژ شده و قطعات شناور کشت داده شدند. آنالیزهای آماری مربوط به تعداد سلول ها با استفاده از نرم افزار GraphPad Prismv6 مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که جمعیت سلول های بنیادی چربی جداسازی شده توسط این روش ترکیبی، تحت تاثیر تنش کمتری قرار خواهند گرفت و جمعیت سلولی همگن و مشابهی را از لحاظ ظاهری و ریخت شناسی نشان خواهند داد و نیز آنالیز فلوسایتومتری مارکر های سطحی نشان داد که این سلول ها برای CD73، CD105، CD44 و CD90 مثبت و برای CD34، CD45 و CD11b منفی بودند
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نشان داده شد که سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی رت می تواند با روش جدید اکسپلنت_آنزیمی جداسازی شوند که این روش، یک روش کشت سلولی با قابلیت تکرارپذیری بالا و بسیار به صرفه از لحاظ اقتصادی برای کاربردهای کلینیکی می باشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، بافت چربی، اکسپلنت، رت
  • فرهاد مشایخی، زیور صالحی، ابراهیم میرزاجانی صفحات 314-321
    هدف
    در این مطالعه اثرات ویتامین D3 بر غلظت کل پروتئین و بیان پروتئین اصلی میلین (MBP) در جسم پینه‫ای مغز موش‫های دمیلینه شده توسط کاپریزون تحقیق شد.
    مواد و روش‫ها: جهت القا دمیلینه شدن، موش‫ها برای پنج هفته با کاپریزون تیمار شدند. سپس موش‫ها به سه گروه تقسیم شدند. به اولین گروه از طریق داخل صفاقی ویتامین D3 به میزان 5 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن به‫طور روزانه تزریق شد. به گروه دوم (گروه شم) بافر فسفات سالین و به گروه سوم یا گروه کنترل هیچ تزریقی انجام نشد. بعد ازپنج هفته موش‫ها کشته شده و غلظت کل پروتئین و بیان MBP توسط وسترن بلاتینگ بررسی شد.
    نتایج
    هیچ تغییری در غلظت کل پروتئین در جسم پینه‫ای موش‫های گروه تزریق شده با ویتامین D3 در مقایسه با گروه شم و کنترل مشاهده نشد. همچنین این نتایج نشان داد که بیان MBP در جسم پینه‫ای مغز موش‫های تزریق شده با ویتامین D3 به‫طور قابل ملاحظه‫ای بیشتر از آن در گروه کنترل و شم است.
    نتیجه گیری: نتیجه گیری می‫شود که ویتامین D3 باعث افزایش بیان MBP در جسم پینه ای مغز موش‫های دمیلینه شده می‫شود. همچنین پیشنهاد می‫شود که ویتامین D3 با افزایش بیان MBP ممکن است در فرایند ایجاد دوباره میلین نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، میلین سازی، پروتئین اصلی میلین، جسم پینه ای، کاپریزون
  • زهرا صفایی نژاد، محمد نبیونی، مریم پیمانی، کامران قائدی، محمدحسین نصراصفهانی صفحات 322-331
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر Resveratrol (RSV) به‫عنوان یک پلی‫فنول طبیعی دارای اثرات بیولوژیکی مختلف، بر تکثیر و توانایی تشکیل کلنی سلول های بنیادی جنینی انسانی (hESCs)منفرد شده می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی حاضر از رده ی hESCsبه‫نام RH6 استفاده شد. سلول ها بر ماتریژل و در محیط غنی شده ی اختصاصی hESCs کشت شدند. میزان تکثیر سلولی با استفاده از روش شمارش سلولی و تکنیک الحاقی BrdU سنجیده شد.
    میزان بیان عوامل دخیل در تشکیل کلنی (E-cadherinو (β-catenin با استفاده از وسترن بلات مورد ارزیابی قرار گرفت و مکان قرار گیری β-catenin نیز با رنگ آمیزی ایمنوسیتوشیمی بررسی شد.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که RSV بدون تاثیر بر توانایی تشکیل کلنی موجب پیشبرد تکثیر hESCs منفرد شده می ‫شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میزان تکثیر hESCs در حضور RSV می توان این ترکیب را به‫عنوان مکمل جدیدی برای محیط کشت hESCs معرفی نمود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی جنینی انسانی، تشکیل کلنی، تکثیر، Resveratrol
  • بهاره ترکی بلداجی، لیلا آزادی، مرضیه تولایی، محمدحسین نصراصفهانی صفحات 332-353
    فریز موثرترین روش نگه‫داری طولانی مدت اسپرم است. روش‫های متعددی برای فریز – ذوب مایع منی وجود دارد که ممکن است هر کدام آسیب‫هایی را به عملکرد اسپرم، حیات اسپرم و در نهایت کیفیت و توانایی باروری وارد نماید. علاوه بر این‫که درصد حیات و تحرک اسپرم پس از فریز – ذوب کاهش می‫یابد، درصد آسیب DNA نیز به‫دلیل سطح بالای استرس اکسیداتیو افزایش می‫یابد. برای به حداقل رساندن این آسیب، ما باید بینش خود را در رابطه با روش‫های مختلف فریز، مکمل‫های آنتی اکسیدانت و حفظ فریز، افزایش دهیم تا بتوان غشای اسپرم را در طی فریز حفظ نمود و از طریق این درک، کارایی این روش‫ها را بهبود بخشید. در این مقاله مروری، در رابطه با اصول فریز، انواع روش‫های فریز-ذوب، مزایا و معایب هر یک از این روش‫ها، اثرات انجماد بر روی پارامترهای اسپرم، نتایج بالینی و در نهایت نقش آنتی اکسیدانت‫ها در حفظ یکپارچگی اسپرم در طی فریز-ذوب بحث شد. برای این مقاله مروری از اطلاعات و داده های مرتبط و حاصل از جستجوی پایگاه داده PubMed و موتور جستجوگر Google Scholar، بین سال های 1966 تا 2016، استفاده شد.
    کلیدواژگان: فریز اسپرم، ازت مایع، آسیبDNA، باروری، ترکیبات محیط فریز
  • مینا وفایی راد، فرهنگ حداد، مریم مقدم متین صفحات 354-363
    هدف
    در این مطالعه تاثیر ژنوتوکسیک امواج الکترومغناطیس در طول موج مشابه امواج تلفن همراه به‫عنوان یک منبع رایج در تولید این امواج به‫همراه یک آنیوژن شناخته شده (وین بلاستین) در سلول‫های در محیط کشت بررسی شد.
    مواد و روش‫ها: سلول های L929 به‫مدت 2 ساعت تحت تاثیر میدان الکترومغناطیس به‫دو شکل ثابت و منقطع با طول موج تقریبی MGh900 در حضور و عدم حضور ng/ml 5/1 وین بلاستین قرار گرفتند. بررسی صدمات کروموزومی با استفاده از آزمون میکرونوکلئوس در سلول‫های دو هسته ای و توانایی زنده ماندن سلول‫ها در تمامی تیمارها توسط آزمون MTT انجام شد.
    نتایج
    فراوانی میکرونوکلئوس در سلول‫های تحت تاثیر میدان الکترومغناطیسی منقطع و پیوسته در مقایسه با میدان خاموش و گروه شاهد افزایش معنی داری را نشان داد. تیمار هم‫زمان سلول‫ها با وین بلاستین باعث افزایش بیشتر این فراوانی نگردید. بررسی ها نشان داد که در هیچ یک از گروه های تیمارشده، کاهش قدرت زندگی رخ نداده است.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر توانایی میدان الکترومغناطیس، به‫خصوص به‫صورت منقطع، در ایجاد صدمات کروموزومی است. تیمار هم‫زمان میدان الکترومغناطیس و وین بلاستین، باعث افزایش بیشتر این صدمات نشد.
    کلیدواژگان: آزمون میکرونوکلئوس در سلول های دو هسته‫ای، امواج الکترومغناطیس، وین بلاستین، سلول L929
  • بهنام یونسی، امیر میرزایی، الهه علی عسگری صفحات 364-373
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی داروی اگزالی پلاتین بر رده سلولی سرطان کولون (HT29) و آنالیز بیان ژن های آپوپتوزی کاسپاز 3 و 9 می باشد.
    مواد و روش‫ها: در این مطالعه، ابتدا سمیت سلولی داروی اگزالی پلاتین بر روی رده سلولی HT29 با استفاده از روش MTT در غلظت‫های 100، 50، 25، 5/12، 25/6 و 125/3 میکروگرم در میلی لیتر بررسی شد و غلظت 50 درصد کشندگی (IC50) آن تعیین شد. پس از تیمار سلول‫ها با غلظت IC50، RNA سلول‫ها استخراج شده و به cDNA تبدیل شد و میزان بیان ژن‫های آپوپتوزیسی کاسپاز 3 و 9 نسبت به ژن مرجع β-actin با استفاده از روش Real Time PCR بررسی شد.
    نتایج
    تیمار سلول‫ها در غلظت های مختلف نشان داد که داروی اگزالی پلاتین در غلظت 100 میکروگرم در میلی‫لیتر بیشترین اثر سمیت سلولی را دارد که از لحاظ آماری معنی‫دار می‫باشد و میزان IC50 μg/ml 6 محاسبه شد. هم‫چنین، نسبت بیان ژن‫های آپوپتوزیسی کاسپاز 3 و 9 به ژن مرجع در رده سلولی HT29 تیمار شده با اگزالی پلاتین به‫ترتیب به‫میزان (001/0p<) 72/0±69/2 و (001/0p<) 56/0±26/3 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به سمیت سلولی و القای فرایند آپوپتوزیس در رده سلولی سرطان کولون توسط داروی اگزالی پلاتین، می‫توان نتیجه گیری کرد که داروی اگزالی پلاتین گزینه مناسب جهت درمان سرطان کولون می‫باشد.
    کلیدواژگان: اگزالی پلاتین، سرطان کولون، سمیت سلولی، آپوپتوزیس
  • مبینا پویا، مهدی خدایی مطلق، امیرحسین خلت آبادی فراهانی، مهدی میرزایی صفحات 374-386
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر افزودن سطوح متفاوت روی به رقیق کننده ی منی بر ویژگی های حیاتی اسپرم پس از انجماد-ذوب در قوچ بود.
    مواد و روش‫ها: اسپرم گیری از پنج راس قوچ نژاد فراهانی (با میانگین سنی 5/0±3 سال و وزن 5±60 کیلوگرم)، هفته ای دو بار انجام شد. منی از قوچ ها توسط واژن مصنوعی جمع آوری شده و سپس برای جلوگیری از اثرات فردی هر قوچ، نمونه ها با هم مخلوط شدند. نمونه های اسپرم (در پنج تکرار) به‫طور تصادفی به چهار گروه (سطوح صفر، 50، 100 و 150 میکرومول سولفات روی) تقسیم شدند، که به‫هر فالکون مقدار رقیق کننده ی مورد نظر افزوده شد و با سولفات روی و تریس مخلوط شده و جهت انجام مراحل فریز آماده سازی شدند. نمونه ها در پایوت های نیم میلی لیتری و در شرایط هم دما و دمای 37 درجه ی سانتی گراد با نمونه ها نگه‫داری و در این شرایط پر و منجمد شدند. نمونه های اسپرم بعد از یخ‫گشایی از نظر ویژگی های: تحرک، تحرک پیشرونده، زنده مانی (تست ائوزین– نگروزین)، یکپارچگی غشای اسپرم ( هاست) و ریخت شناسی اسپرم ها (تست هانکوک) بررسی شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در درصد تحرک و یکپارچگی غشای اسپرم در محیط های دارای سولفات روی با گروه شاهد مشاهده نشد. تیمار 50 میکرومول سولفات روی سطح معنی داری بیشتری در درصد تحرک پیشرونده در مقایسه با گروه شاهد از خود نشان داد) 05/0p˂). از نظر افزایش درصد زنده مانی، سطح دارای 100 میکرومول سولفات روی در مقایسه با سطوح دارای 50 و150 میکرومول سولفات روی، اختلاف معنی داری داشتند) 05/0p˂).
    نتیجه گیری: استفاده از سولفات روی در رقیق کننده ی منی قوچ احتمالا می تواند سبب بهبود برخی فراسنجه های اسپرم بعد از فرایند انجماد-ذوب شد.
    کلیدواژگان: سولفات روی، قوچ، اسپرم، رقیق کننده
  • سید مهدی طالبی، مجید قربانی صفحات 387-396
    هدف
    در این بررسی ساختار تشریحی برگ چهار جمعیت از گونه Nepeta heliotropifolia مورد بررسی قرار گرفت. تفاوت هایی که در ساختار سلول‫ها و بافت های جمعیت‫های مختلف یک گونه گیاهی ضمن تطابق با شرایط زیستگاهی پیش می آید می توانند آغازگر تنوعات درون گونهای برای گونه زایی باشند.
    مواد و روش ها
    از هر جمعیت سه فرد و از هر فرد یک برگ بالغ و سالم از ناحیه میانی ساقه انتخاب شد. برشگیری به روش دستی انجام شد. برشها رنگ آمیزی مضاعف شدند. نرم افزار های MVSP و SPSS برای بررسی های آماری مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج
    در مجموع بیست و دو صفت کمی و کیفی ساختار تشریحی برگ مطالعه شدند. صفات کیفی در بین گونه های مورد مطالعه ثابت بودند ولی آزمون ANOVA تفاوت معنی داری را برای بیشتر صفات کمی مطالعه شده نشان داد. همبستگی های معنی داری بین تعدادی از صفات تشریحی با یکدیگر و عوامل اکولوژیکی زیستگاه ها مشاهده شد. جمعتهای در درخت و نمودار‫ها از یکدیگر جدا شدند.
    نتیجه گیری
    عوامل محیطی می توانند بر ساختار سلول‫ها و بافتهای جمعیت‫های مختلف گیاهان اثر گذاشته و باعث ایجاد تنوعات درون گونه‫ای می شوند. این تنوعات درصفات تشریحی کمی نمود بیشتری دارد. تفاوتهای ایجاد شده در صفات تشریحی جمعیت‫ها ارتباطی به دوری یا نزدیکی زیستگاه آن‫ها نداشته بلکه میزان شباهت یا تفاوت خصوصیات زیستگاه ها عامل مهمی در ایجاد شباهت یا تفاوت بین جمعیت‫ها می باشد.
    کلیدواژگان: صفات تشریحی، برگ، جمعیت، تنوعات درون گونه ای، Nepeta heliotropifolia
|
  • Mh Mohammadi Mahdiabadi Hasani, M. Nabiuni, Kazem Parivar, Siamak Yari, Alireza Sahebi Pages 303-313
    Aim: In this study, we use combination of enzymatic and explant methods, for isolation and culture of ADMSCs.
    Materials And Method
    Adipose tissues dissected out from the abdominal region of male Wistar rats. Tissues were minced into small pieces (1-2 mm), and then treated with trypsin-EDTA 0.25% for 30 minutes at 37 ̊C in shaker-incubator. Enzymatic treated tissues were centrifuged and floating parts were cultured. Statistical analysis of the cells number was investigated using GraphPad Prismv6 software.
    Results
    Results showed that ADMSCs isolated with our methods have growth characteristics similar to conventional methods. ADMSCs were maintained up to 10th passage and exhibited a homogeneous population in terms of appearance and morphology. We demonstrated that ADMSCs by these combination methods have mesenchymal characteristic markers (positive for CD90, CD44, CD73, CD105 and negative for CD35, CD45, CD11b).
    Conclusion
    In the current study, we showed that the combination of enzymatic and explant methods creates a simple, inexpensive and reproducible method for isolation and culture of ADMSCs.
    Keywords: Mesenchymal stem cells, Adipose tissue, Explant, Rat
  • Farhad Mashayekhi, Zivar Salehi, Ebrahim Mirzajani Pages 314-321
    Aims: In this study, the effects of Vitamin D3 on total protein concentration (TPC) and MBP expression in the corpus callosum extracts of Cuprizone induced demyelinated mouse has been investigated.
    Material and
    Methods
    The mice were treated by Cuprizone for five weeks in order to induce demyelination. Then, the mice were divided into 3 groups. The first group was injected intraperitoneally (IP) by vitamin D3 in the amount of 5 µg/kg/daily body weight. The second group (SHAM) was injected IP by phosphate buffered saline (PBS) and the third group was left without injection as controls. After five weeks, the mice were killed and the corpus callosum was collected and the total protein concentration (TPC) and expression of MBP were studied by Western blot technique.
    Results
    No significant variation in the cortical TPC was seen in vitamin D3 injected group as compared to either SHAM or controls. We have also shown that the expression of MBP in the corpus callosum extracts of demyelinated mouse was significantly increased in the vitamin D3 injected group as compared to the other groups.
    Conclusions
    It is concluded that vitamin D3 increases MBP expression in the corpus callosum of cuprizone-induced demyelination mice. It is also suggested that vitamin D3 may play a role in the process of remyelination by increasing MBP expression in the cortex.
    Keywords: Vitamin D, Myelination, Corpus callosum, Myelin basic protein, Cuprizone
  • Zahra Safaeinejad, Mohammad Nabiuni, Maryam Peymani, Kamran Ghaedi, Mohammad Hossein Nasr-Esfahani Pages 322-331
    Aim: The aim of this study was study the role of Resveratrol (RSV) on proliferation and colony efficiency of dissociated human embryonic stem cells (hESCs).
    Material and
    Methods
    In the current study, we used HESC line, RH6. Cells were cultured on the matrigelin supplemented hESC specific medium. Cell proliferation was estimated using cell counting and Brdu incorporation assays. The expression of colony efficiency markers (E-cadherin and β-catenin) was evaluated by western blot technique and β-catenin localization examined by immune-cytochemistry staining.
    Results
    We have shown that RSV promoted hPSCs proliferation without affecting their colony efficiency.
    Conclusion
    According to these observations, RSVcan be suggested as a new supplement for hESCs culture.
    Keywords: Human embryonic stem cells, Colony formation, Proliferation, Resveratrol
  • B. Torki-Boldaji, L. Azadi, M. Tavalaee, Mh Nasr- Esfahani Pages 332-353
    Cryopreservation is the most effective method for long-term maintenance of sperm. There are several procedures for freeze-thawing of semen and each may impose damage on sperm function, viability and finally decreases semen quality and fertility potential. In addition to decreased percentage of sperm viability and motility after freeze-thawing, percentage of DNA damage is also increases due to high level of oxidative stress. To minimize these damages, we need to increase our insights regarding different cryopreservation procedures, cryoprotectant and antioxidant supplements, which can protect sperm membrane during cryopreservation. Therefore, by using these experiments, we can improve the efficiency of these procedures. In this review, we discuss about principles of cryopreservation, types of freeze-thawing methods, advantages and disadvantages of each of these methods, effects of freezing on sperm parameters and clinical outcomes, and finally role of antioxidants in preservation of sperm integrity during freeze-thawing. For this review, all relevant information was collected via databases such as PubMed and Google Scholar during the period of 1966-2017.
    Keywords: Sperm freezing, liquid nitrogen, DNA damage, Fertility, Freeze compound composition
  • Mina Vafaeerad, Farhang Haddad, Maryam Matin Pages 354-363
    Aim: In this study, the genotoxic effect of low frequency electromagnetic wave that is similar to mobile phones in wavelength, as a main source of producing this waves, in combination with a known aneugen (vinblastine) was investigated on the cultured cells.
    Material and
    Methods
    L929 cells were exposed to two forms of continues and discontinues electromagnetic waves with wave length of 900MGh in absence and presence of 1.5 ng/ml of vinblastine for 2 h. Investigation of induced chromosomal abnormalities and cell viability in all treated groups were performed by micronucleus assay on binucleated cells and MTT assay, respectively.
    Results
    The frequency of micronuclei of cells in continuous and discontinuous electromagnetic fields was significantly higher in comparison with control and cells in turned off electromagnetic field, which represented higher chromosomal aberrations. Co-treatment of the cells with vinblastine did not increase this frequency. Analysis of toxicity showed no decrease in cell viability in all treated groups.
    Conclusion
    findings represented the ability of electromagnetic field, especially in form of discontinues, in inducing chromosomal abnormality. Also, co-treatment of cells with electromagnetic filed and vinblastine did not elevate the level of chromosome abnormality.
    Keywords: Micronucleus assay in Binucleated cells, Electromagnetic waves, Vinblastine, L929 cells
  • B. Yonesi, A. Mirzaie, E. Aliasgari Pages 364-373
    Aim: The aim of this study is investigation of cell toxicity of oxaliplatin on colon cancer cell line and analysis of caspase 3 and 9 apoptotic genes.
    Material and
    Methods
    In this experimental study, cytotoxicity of oxaliplatin on colon cancer cell line (HT29) was evaluated using MTT method in different concentrations including 100, 50, 25, 12.5, 6.25 and 3.125 µg/mL and the IC50 value was determined. After treatment of HT29 cells with IC50 value, the cells RNA was extracted and converted to cDNA. Subsequently, the expression level of caspase 3 and caspase 9 apoptotic genes comparing to house-keeping gene (β-actin) was measured using Real Time PCR.
    Results
    Treatment of HT29 cells with various concentrations of oxaliplatin including show that oxaliplatin has the highest cytotoxic effect in 100 µg/mL, which is statistically significant (P
    Conclusion
    According to cell toxicity and apoptosis induction in HT29 cells by oxaliplatin, it can be concluded that this drug is an appropriate choice for treating of colon cancer.
    Keywords: Oxaliplatin, Colon cancer, Cytotoxicity, Apoptosis
  • Mobina Poya, Mhdi Khodaeei Motlagh, Amir Hossein Khalat Abadi Farahani, Mehdi Mirzaeei Pages 374-386
    Aim: The purpose of this study was to investigate the effect of adding different levels of zinc (Zn) to semen extender on the sperm parameters after freezing and thawing in rams.
    Material and
    Methods
    The spermatozoa of five Farahani rams breed (with a mean age of 3 ± 0.5 years and weight of 60 ± 5 kg) were taken twice a week. The semen was collected from the rams by artificial vagina and then the samples were mixed to removing the individualistic effects. The sperm samples (in five replicates) were randomly divided into four groups (zero, 50, 100 and 150 μM of zinc sulfate). Each falcon had the desired diluent that was mixed with Zn and tris and prepared for freezing steps. Samples were stored in semi-milliliter straw and kept with samples under the same conditions and temperatures of 37 °C. Moreover, in these conditions were filled and frozen. Sperm samples were evaluated after thawing for motility, progressive motility, survival (eosin-neogrosin test), sperm membrane integrity (HOST) and sperm morphology (Hancock test).
    Results
    Results showed no significant difference in the motility percentage and sperm membrane integrity in zinc sulfate environments compared with the control group. The treatment with 50 μm of zinc sulfate showed a higher level of significant (P˂0.05) in the percentage of progressive motility compared with the control group. In sperm viability test, the treatment with 100 μm of zinc sulfate was significantly different from those of 50 and 150 μm zinc sulfate treatment (P˂0.05).
    Conclusion
    application of zinc sulfate in ram semen extender might be improving some of sperm parameters after the freezing-thawing.
    Keywords: Zinc, Ram, Sperm, Extender
  • Seyed Mehdi Talebi, Majid Ghorbani Nohooji Pages 387-396
    Aim: One of the most important infraspecific variations is differences of tissues and cells in plant that occur between various populations of the same species for adaption with environmental factors. These variations can be consider as a starter for speciation.
    Material and
    Methods
    In the present study, leaf anatomical traits of four Nepeta heliotropifolia populationswere examine. Three flowering stems were collected from each population, and from each stem a mature intact leaf was elected. Leaves were fixed in fixative and then transferred to ethanol. Hand sections were decolorized, double stained and their anatomical structure were studied using light microscopy. The MVSP and SPSS soft wares were used for statistical analyses.
    Results
    In total, twenty two qualitative and quantitative anatomical characteristics were studied. Qualitative features were stable between populations, while ANOVA test showed significant differences for most of the studied variables. In addition, significant correlations were found between morphological characters with each other and ecological factors of habitats. The studied populations clustered separately in UPGMA tree, PCA and PCO plots.
    Conclusion
    Environmental factors have effects on tissues and cells of plant and create infraspecific variations. They have more effects on quantitative variables compared with qualitative ones. Leaf anatomical variations of populations have no relationship with distances between the populations, but similarity or difference of ecological factors is a very important factor in creating similarity or difference between populations. The pattern of population’s arrangement in the created tree and plots approved it.
    Keywords: Anatomical features, Leaf, population, Infraspecific variations, Nepeta heliotropifolia