فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد ناییجی، کامبیز طالبی، رضا کهن هوش نژاد صفحات 321-346
    با توجه به تاکید متون نظری کارآفرینی بر سرمایه اجتماعی و سوگیری شناختی به طور مجزا، این پژوهش به دنبال ترکیب دو جریان پژوهشی با دور رویکرد است که شامل رویکرد جامعه شناختی، که صرفا بر نقش سرمایه اجتماعی بر تصمیم به شروع کسب و کارهای مخاطره آمیز جدید تاکید می کند، و رویکرد شناختی، که صرفا به تبیین نقش سوگیری شناختی در این زمینه می پردازد. بنابراین، هدف این پژوهش پرکردن شکاف مربوط به نقش سرمایه اجتماعی بر سوگیری شناختی و بالطبع تصمیم به شروع کسب و کارهای مخاطره آمیز جدید، با به کارگیری نظریه شناخت اجتماعی است. داده های این تحقیق از نمونه ای 203 نفری از دانشجویان دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران که به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، گردآوری شده و با روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل آزمون شد. روابط میانجی مدل نیز با روش بوت استرپ بررسی شد. ابزار اصلی گردآوری داده های تحقیق پرسشنامه است. برای بررسی روایی ابزار پژوهش روایی محتوا و روایی سازه، و برای بررسی پایایی آن ضریب آلفای کرونباخ به کار گرفته شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از نظر روش گردآوری داده ها کمی و توصیفی- همبستگی است. یافته های پژوهش نشان داد سرمایه اجتماعی (حفره های ساختاری، اعتماد، روابط قوی، و زبان و کدهای مشترک) بر تصمیم دانشجویان به شروع کسب و کارهای مخاطره آمیز جدید تاثیر مستقیم و مثبتی می گذارد. همچنین، سرمایه اجتماعی از طریق متغیر میانجی سوگیری شناختی به طور غیرمستقیم بر تصمیم به شروع کسب و کارهای مخاطره آمیز جدید تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، سرمایه اجتماعی، سوگیری شناختی، کسب و کارهای مخاطره آمیز جدید
  • سیروس قنبری، وحید سلطانزاده صفحات 347-368
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت سازمانی و سرمایه انسانی با نقش میانجی مراجع درونی شغلی انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی، به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل همه کارکنان دانشگاه ارومیه است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 221 نفر برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش سه پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی، مراجع درونی شغلی و سرمایه انسانی به کار گرفته شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با نرم افزارهای آماری Amos و SPSS تحلیل شد. نتایج گویای آن است که سلامت سازمانی بر مراجع درونی شغلی اثر مثبت و معنادار می گذارد، مراجع درونی شغلی بر سرمایه انسانی اثر مثبت و معنادار می گذارد، و سلامت سازمانی از طریق مراجع درونی شغل بر سرمایه انسانی اثر مثبت و معنادار می گذارد. در نتیجه می توان بیان کرد با توجه به مولفه های سلامت سازمانی و مراجع درونی شغلی از سوی سازمان می توان شاهد توسعه سرمایه انسانی بود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سلامت سازمانی، مراجع درونی شغلی
  • محسن کوهی نصرآبادی، عطیه حمامی، نسرین عبیدی صفحات 369-389
    تحولات فرهنگی و اجتماعی جامعه ایران و اهمیت اعتماد در تعاملات اجتماعی شهروندان در چند سال اخیر، موضوع بررسی اعتماد به افراد، اقشار و سازمان ها را بسیار حائز اهمیت کرده است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر اعتماد شهروندان کاشانی به شهرداری است. این تحقیق از نوع کاربردی است و به روش توصیفی- همبستگی اجرا شد. مدل نظری تحقیق با به کارگیری نظریه های اوفه و گیدنز ترسیم شد. نمونه ای به حجم 411 نفر براساس فرمول کوکران با روش خوشه ایچندمرحله ای از میان شهروندان کاشانی انتخاب شد. جمع آوری اطلاعات با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. یافته های تحقیق نشان داد بین متغیرهای مستقل ارزیابی کیفیت شهرداری، ارزیابی عملکرد شهرداری و مشارکت مدنی و متغیر وابسته اعتماد به شهرداری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش همچنین، نشان داد اعتماد به نهادها ارتباط مستقیم با عملکرد و کیفیت همان نهادها دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد شهرداری، ارزیابی کیفیت شهرداری، اعتماد، مشارکت مدنی
  • حسین صمدی میارکلایی، حمزه صمدی میارکلایی، مسعود بسطامی، رمضان غلامی صفحات 391-413
    کارآفرینی سازمانی روشی برای رویارویی با تغییرهای محیطی و داخلی سازمان است، که در صورت محقق نشدن کارآفرینی، حیات و بقای سازمان در بلندمدت با مشکل مواجه خواهد شد. سرمایه اجتماعی به عنوان توانایی افراد برای کارکردن با دیگران، به منظور دستیابی به اهداف مشترک در گروه ها و سازمان ها، تاثیر زیادی در توسعه کارآفرینی سازمانی دارد. در واقع، هدف از پژوهش حاضر تبیین و بررسی آثار سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بر توسعه کارآفرینی سازمانی است. روش تحقیق از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، 346 نفر از کارکنان ادارات پست استان مازندران (بخش مرکزی) می باشند، که با توجه به محدودیت های خاص جمع آوری داده ها 150 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است، و تجزیه وتحلیل داده ها نیز به وسیله نرم افزارهای SPSS و Lisrel انجام گرفت. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد ارتباط معنا دار میان سرمایه اجتماعی (95/0=b) و مولفه های آن (سرمایه ساختاری: 49/0=b، سرمایه رابطه ای: 32/0=b و سرمایه شناختی: 52/0=b) با کارآفرینی سازمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادارات پست، سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، نوآوری
  • حسین نوروزی، عرفان موحدی فر، ابراهیم احمدیه چلانسفلی صفحات 415-434
    سازمان ها در طول مدت چرخه عمر خود برای تطبیق با محیط متلاطم و متغیر، نیازمند تغییرند. در صورت ایجادنشدن تغییرات مقتضی به طور حتم، سرانجام آن ها تسریع در نابودی خواهد بود. در این مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی سازمانی بر آگاهی از نیاز به تغییر، با نقش میانجی تسهیم دانش در ادارات آموزش وپرورش بررسی شد. به این منظور، سه پرسشنامه پیوسته برای ارزیابی سطح تسهیم دانش، سرمایه اجتماعی و آگاهی از نیاز برای تغییر، بین 400 نفر از کارکنان اداری آموزش وپرورش تهران توزیع شد که در نهایت، 386 پرسشنامه توسط نرم افزار Warp PLS تحلیل شد. مهم ترین یافته های این مطالعه نشان داد سرمایه اجتماعی بیشترین تاثیر را بر تسهیم دانش و آگاهی از نیاز برای تغییر در فرایند تحول سازمانی می گذارد، تاثیر مثبت سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر میانجی باعث افزایش تاثیر تسهیم دانش بر آگاهی از تغییر می شود، ضمن اینکه بعد ساختاری سرمایه اجتماعی بیشترین تاثیر را بر تسهیم دانش و آگاهی از نیاز به تغییر می گذارد. همچنین، درباره تاثیر ابعاد سرمایه اجتماعی از طریق تسهیم دانش بر آگاهی از نیاز به تغییر، بعد شناختی تاثیر معناداری ندارد و بین بعد رابطه ای و ساختاری، بعد ساختاری بیشترین تاثیر را می گذارد.
    کلیدواژگان: آگاهی برای تغییر، تحول سازمانی، تسهیم دانش، سرمایه اجتماعی
  • حسین رحمت الهی، احسان آقامحمدآقایی، مهدی بالوی صفحات 435-461
    مقاله حاضر سیاست دولت هایی را از این منظر تحلیل می کند که به ضرورت واگذاری بخشی از قدرت به شهروندان و پاسداشت حق همسان شهروندان و دولت در اعمال قدرت، وقعی نمی نهند. هدف اصلی مقاله پیش رو بررسی آثار مشارکت ناپذیری دولت در سرمایه اجتماعی است و فرضیه پایه تحقیق بیان می کند مشارکت ناپذیری دولت به صورت کاهش سرمایه اجتماعی و انسانی نمود می یابد و حریم جامعه، حیات مدنی شهروندان و اخلاق عمومی را به شدت آسیب پذیر و دستخوش ناامنی و تهدید می کند. از این رو، هر چه دولت در تحکیم فضای اعتماد و رضایتمندی عمومی، از طریق انتقال قدرت به شهروندان بکوشد و در برخورد با شهروندان مشارکت گرا جلوه کند، به همان نسبت جامعه را در برابر آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی مصون می دارد و به تقویت سرمایه اجتماعی می انجامد. مقاله حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از شیوه علت یابی داده ها، می کوشد در جهت تبیین و توجیه مدعای مطرح شده، گام بردارد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری حوزه عمومی، اخلاق زدایی عمومی، کاهش سرمایه اجتماعی، نارضایتی عمومی، مشارکت مردم
  • داود حسین پور، محمد خانباشی، حامد گنجی زاده مرادلو، علی اصغر رشید صفحات 463-482
    جامعه ای می تواند در توسعه پیشتاز باشد که در راستای تقویت کارآفرینی حرکت کند. از عوامل بسترساز رفتارهای کارآفرینانه، توجه به ارتقای عوامل نرم روان شناختی و رفتاری، از جمله سرمایه اجتماعی در سطح جامعه و سازمان ها است. هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش سرمایه اجتماعی (به عنوان عاملی فرهنگی-رفتاری) در تقویت رفتارهای شهروندی سازمانی و رفتارهای کارآفرینانه است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارکنان ستادی گروه بهمن در تهران بوده است که از میان آن ها 150 نفر براساس فرمول نمونه گیری از جامعه محدود به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها پس از جمع آوری، با نرم افزار آماری Amos تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار سرمایه اجتماعی بر رفتارهای شهروندی سازمانی و رفتارهای کارآفرینانه، و نیز تاثیر مثبت و معنادار رفتارهای شهروندی سازمانی بر رفتارهای کارآفرینانه است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رفتارهای کارآفرینانه، سرمایه اجتماعی
|
  • Mohammad Javad Naeiji, Kambeiz Talebi, Reza Kohan Hoosh Nejad Pages 321-346
    According to emphasize entrepreneurship literature on social capital and cognitive biases independently, this research seeks to combine two streams of research with sociologist approach; solely emphasize on the role of social capital to decision to start a new venture and cognitive approach; merely to explain the role of cognitive biases in this field, is. Therefore, the purpose of this study is to fill in the gaps about the role of social capital on cognitive biases and decision to start new ventures, using social cognitive theory. The research data from 203 student’s faculty of Entrepreneurship, University of Tehran collecting Stratified random manner, and based on structural equation modeling with LISREL software was tested. Indirect effects were tested using the bootstrap method. The main tool used in this research to data collection is questionnaire. This study in term of purpose applied, and in terms of method quantitative and descriptive - correlation. The findings suggest that social capital on the decision of students to start new ventures direct and positive impact. As well as social capital through the mediation of cognitive biases indirectly affected the decision of students to start new ventures.
    Keywords: Social capital, cognitive bias, decision-making, new ventures
  • Siroos Ghanbari, Vahid Soltanzadeh Pages 347-368
    The purpose of this study is investigate the relationship between organizational health and human capital mediating role of career anchor. The current research method regarding to the intrinsic, is descriptive and survey and research projects used, was based on structural equations model. The statistical population is all employees Urmia University 221 which they selected by Multi-stage cluster for study data were gathered through three standard questionnaire: organizational health ,career anchor and human capital, the data after collecting were analyzed by SPSS and Amos. results of structural equation modeling showed that: Direct effect the organizational health on career anchor is positive and significant. Direct effect the career anchor on human capital is positive and significant. Indirect effect of organizational health on human capital with intermediary of career anchor is positive and significant. As a result, it can be concluded that due to the internal components of organizational health and career anchor can be seen by the human capital development.
    Keywords: Organizational health, Career Anchor, Human capital, Urmia University
  • Mohsen Koohi Nasrabadi, Atiyeh Hamami, Nasrin Abidi Pages 369-389
    Trust is the main element and it is both a precondition and an outcome of social capital. Social trust plays a very important role in the development of organizations and communities. The main issue of this study is to investigate the social factors affecting the trust of citizens to the Municipality of Kashan. Theoretical model of the study is formed from theories of Giddens and Offe. Research method of this study is survey and data collected by questioner. All citizens of the Kashan city (289,727 people) are the target population in this research. Using multiple cluster sampling method a sample of 450 people, were selected from two municipalities of the city. The results showed that there are a significant relationship between municipal quality assessment, evaluating the performance of municipalities and civic participation as independent variables and trust to municipality as dependent variable. Finding of the study also demonstrates that trust to the institutions directly related to the performance and quality of the institutions.
    Keywords: trust, municipal quality assessment, evaluating the performance of municipalities, civic participation
  • Hossein Samadi Miarkolaei, Hamzeh Samadi Miarkolaei, Masoud Bastami, Ramzan Gholami Avati Pages 391-413
    Organization entrepreneurship is method to deal with environmental changes within the organization, which in the case of entrepreneurship non-fulfillment, organizational viability and survival will be exposed to the problem in long-term. Social capital also as the ability of employees to work with others so as to achieve the common goals in groups and organizations has a significant impact on the development of organizational entrepreneurship. In fact, the purpose of the present study was to examine and explain the impacts of social capital and its component on the organizational entrepreneurship. The method used in this study in terms of data collection is descriptive- survey method and in terms of research purposes, it is an applied research. Statistical population in this research includes 346 persons of Post office in Mazandaran province (central department) that by considering the particular limitations of data collection, 150 persons were selected as a sample. For data collection, questionnaire is used, and data analysis also was done by SPSS and LISREL software. The results of structural equation modeling showed that there were significant relationships between social capital (β=0.95) and its components (structural capital (β=0.49), communicative capital (β=0.32), and cognitive capital (β=0.52)) with organizational entrepreneurship.
    Keywords: Social capital, Organizational entrepreneurship, Innovation, Post Offices, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Hossein Norouzi, Erfan Movahedifar, Ebrahim Ahmadiye Pages 415-434
    Organizations during its life cycle must be changed to conform to the turbulent environment. In this study, effect of organizational social capital on awareness of the need to change, with the role of intervention knowledge sharing in the education offices investigated. To this end, three integrated questionnaire to evaluate the levels of knowledge sharing, Social capital and awareness of the need for change were distributed among the 400 administrative staff education Tehran, Finally, 386 questionnaires that were analyze by the software WarpPLS. The most important findings of this study revealed that social capital greatest impact on the sharing of knowledge and awareness of the need for change in the process of organizational development, the positive impact of social capital as a mediator to increase the impact of knowledge sharing in awareness of the change. In addition, this conclusion structural dimension of social capital greatest impact on knowledge sharing and awareness of the need to change. As well as on the impact of dimensions of social capital through the sharing of knowledge, the awareness of the need to change the cognitive dimension no significant effect relationship between the structural, the dimension of structural is most effective.
    Keywords: Social capital, Organizational Development, Awareness for the Change, Knowledge Sharing
  • Davood Hosseinpour, Mohammad Khanbashi, Hamed Ganjizadeh Moradloo, Ali Asghar Rashid Pages 463-482
    Society can be forefront in moving toward development that is in line of developing and strengthening the entrepreneurship. It seems that one of the underlying factors of entrepreneurial behaviors is considering promotion of psychological and behavioral soft agents, including social capital at the community and organizational level. The main objective of this study was to investigate the role of social capital (as a cultural – behavioral factor) in the reinforcing of entrepreneurial and organizational citizenship behaviors. Method of this study is survey. Statistical Society is all staff of Bahman Group in Tehran and the numbers was selected randomly from and were studied. Collected data were analyzed by smart pls and amos. Research results show a significant and positive impact of social capital on organizational citizenship behavior and entrepreneurial behaviors and As well as organizational citizenship behavior is entrepreneurial behavior.
    Keywords: Entrepreneurial behaviors, Organizational citizenship behavior, Social capital