فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال چهارم شماره 1 (بهار 1396)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سولماز فرج زاده، سیدمهدی الوانی*، محمد عطایی، کیوان شاه قلیان صفحات 1-26
    پژوهش حاضر بررسی می کند چگونه مسئولیت اجتماعی سازمان از طریق تبدیل شدن به نام آوری کارفرما می تواند به سرمایه اجتماعی تبدیل شود. برای دستیابی به این هدف، شرکت کنندگان پژوهش، دانشجویان شاغل به تحصیل مقطع دکتری دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی قزوین طی سال های 1391 تا 1395بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 161 نفر از آن ها انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. برای بررسی روایی، روایی محتوا، همگرا و واگرا اجرا شد. شاخص پایایی، توسط دو شاخص آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد. در پژوهش یادشده برای آزمون فرضیه های پژوهش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) به کار گرفته شد یافته های پژوهش، اثر مستقیم مسئولیت اجتماعی سازمان بر سرمایه اجتماعی را رد کرد، اما آثار مستقیم نام آوری کارفرما، رضایت مخاطبان درونی و تصویر مخاطبان بیرونی بر سرمایه اجتماعی تایید شد. همچنین، اثر غیرمستقیم مسئولیت اجتماعی سازمان از طریق نام آوری کارفرما، رضایت مخاطبان درونی و تصویر ذهنی مخاطبان بیرونی، اثر غیرمستقیم نام آوری کارفرما به واسطه رضایت مخاطبان درونی و تصویر ذهنی مخاطبان بیرونی، اثر غیرمستقیم نام آوری کارفرما از طریق رضایت مخاطبان درونی، اثر غیرمستقیم رضایت مخاطبان درونی به واسطه تصویر ذهنی مخاطبان بیرونی، بر سرمایه اجتماعی تایید شد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، مسئولیت اجتماعی سازمان، نام آوری کارفرما
  • حسن زارعی متین، فاطمه شمسی *، مرضیه ادیب زاده صفحات 27-44
    ایدئولوژی حاضر پارادایم اقتصادی نئوکلاسیک به دنبال منافع خود و ازبین بردن مبنای اخلاقی است و پیامد آن، جامعه با فضیلت اخلاقی پایین است. اندیشه ناب متکی بر شناخت سرمایه های انسانی حکم به «انجام دادن کار درست» می کند، نه آنکه فقط «کار را درست انجام دهد». انجام دادن کار درست فقط با مدیریت ارزش های اخلاقی به وسیله انسان به عنوان اشرف مخلوقات هستی امکان پذیر است. از این رو، ضرورت توجه به مفهوم سرمایه اخلاقی برای ایجاد ارزش هایی فراتر از ماموریت ها و ارزش های موجود، دوچندان می شود. حداکثرکردن فضیلت اخلاقی فراتر از هر شکل دیگری از سازمان و ایجاد ارزش در سازمان، فراتر از ماموریت ها و ارزش های تعریف شده، می تواند از نتایج به کارگیری سرمایه اخلاقی در سازمان ها باشد که لزوم توجه به آن را ضروری می نماید. در نوشتار حاضر با هدف شناسایی سرمایه اخلاقی، دیدگاه های مختلف در این زمینه بررسی و مطرح شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، سرمایه اجتماعی، سرمایه اخلاقی، فضیلت اخلاقی
  • فرشید نمامیان، علی میر * صفحات 45-74
    پژوهش حاضر با هدف ترسیم مدلی برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی در دو حوزه اشتغال و تولید و نقش سرمایه اجتماعی بر تحقق این اهداف روش کیفی نظریه داده بنیاد به کار گرفته شد. ابزار اصلی پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته با افراد آگاه و متخصص در حیطه موضوعی مورد نظر بود و نمونه گیری نیز به صورت نظری انجام گرفت. پس از انجام دادن مصاحبه و جمع آوری اطلاعات، کدهای به دست آمده در بخش های مختلف، تجزیه وتحلیل شد و در مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی به مدل منتهی شدند. این مدل از مقوله های الزامی، شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبردها و در نهایت پیامدها و نتایج تشکیل شده است که با توجه به وضع موجود و نقش پذیری اقتصاد مقاومتی از ابعاد ذهنی و رفتاری سرمایه اجتماعی، ضمن توجه به الزامات، شرایط علی، مداخله گرها و بیان راهبردها می تواند به افزایش تولید داخلی، افزایش میزان اشتغال و همچنین، افزایش ظرفیت داخلی منتهی شود. در پایان، ضمن تاکید بر نقش پذیری اقتصاد مقاومتی از اعتمادسازی، آگاهی، مشارکت مدنی و شبکه سازی به عنوان ابعاد سرمایه اجتماعی، پیشنهاد شد برای گسترش صنایع کوچک، خانوادگی، روستایی و تبدیلی، ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی به منظور جلب مشارکت مردم به کار گرفته شده و در این زمینه فرهنگ سازی شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بعد رفتاری- مشارکتی، بعد ذهنی- شناختی، سرمایه اجتماعی
  • علی حمیدی زاده*، زهرا کوچک زاده، فاطمه حاج کریمی صفحات 75-94
    در دنیای رقابتی و دانشی کنونی، بقای شرکت ها مستلزم توجه ویژه به نوآوری است. سرمایه اجتماعی مفهومی زیربنایی در درک نوآوری، خلاقیت و پویایی های سازمان به شمار می آید. بر این اساس، این تحقیق تاثیر سرمایه اجتماعی بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی استراتژی های دوگانه مدیریت دانش را بررسی می کند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه اجرا، توصیفی- همبستگی است که در آن ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها به کار گرفته شد. جامعه آماری، شامل 112 نفر از کارکنان شرکت توزیع برق قم است که براساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی، 87 نفر انتخاب شدند. داده های گردآوری شده توسط نرم افزار warpPLS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی بر نوآوری سازمانی و استراتژی های دوگانه مدیریت دانش و استراتژی های دوگانه مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی تاثیر مثبت و معنادار می گذارد.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، نوآوری سازمانی
  • خلیل میرزایی*، مرجان سپه پناه، رضا موحدی صفحات 95-114
    هدف این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی زنان در نظام های چندکشتی و رعیتی است. جامعه آماری پژوهش شامل740 نفر از زنان بخش فیروزان نهاوند (استان همدان) بودند که براساس شاخص کفایت نمونه بارتلت 254 نفر از آن‏ها به روش نمونه‏گیری ساده تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه بود. نتایج پژوهش نشان داد تفاوت معناداری بین مولفه های سرمایه اجتماعی در هر دو نظام وجود دارد. با توجه به تست لون (کمتر از 05/0) و برابری واریانس ها، میزان مولفه های احساس امنیت و اعتماد، بهادادن به زندگی و ظرفیت پذیرش تفاوت‏ها بین زنان در نظام های خانوادگی چندکشتی بیشتر است. در مقابل، مولفه های دوستی و روابط خانوادگی، پیوندهای همسایگی، مشارکت در اجتماعات محلی و عمل گرایی در بافت اجتماعی بین زنان در نظام کشت رعیتی بیشتر است. علاوه بر این، نتایج تحلیل مسیر گویای آن است که 61/0 درصد از تغییرات سرمایه اجتماعی را متغیرهایی مانند سابقه کار، تحصیلات، درآمد، رسانه های انبوهی و مالکیت زمین می تواند تبیین کند که میزان تحصیلات و رسانه های انبوهی بیشترین اثر را بر افزایش سرمایه اجتماعی بین زنان دارند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، نظام چندکشتی، نظام رعیتی، سرمایه اجتماعی، فناوری های کشاورزی زنان
  • نصرالله قشقایی زاده*، فاضل احمدی نیک صفحات 115-136
    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی در تاثیر رهبری معنوی بر یادگیری سازمانی در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل همه کارمندان واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان (2950=N) بود، نمونه ای با حجم 343 نفر براساس جدول مورگان و با روش طبقه ای با لحاظ طبقه جنسیت، انتخاب شد. برای گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد رهبری معنوی، سرمایه اجتماعی و یادگیری سازمانی به کار گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار لیزرل انجام گرفت. نتایج نشان داد رهبری معنوی بر سرمایه اجتماعی و یادگیری سازمانی تاثیر مثبت معناداری می گذارد، و سرمایه اجتماعی بر یادگیری سازمانی تاثیر مثبت معناداری می گذارد. همچنین، نتایج نشان داد رهبری معنوی بر یادگیری سازمانی از طریق سرمایه اجتماعی اثر مستقیم و غیرمستقیم می گذارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سرمایه اجتماعی، یادگیری سازمانی
  • فریدون احمدی *، ناصر توره صفحات 137-158
    تحقیق حاضر با هدف بررسیکارآمدی آموزش معنویت با تاکید بر آموزه های دین مبین اسلام در ایجاد سرمایه اجتماعی کارکنان سازمان های دولتی شهر سنندج انجام گرفته است. از منظر دین مبین اسلام معنویت در ارتباط با وجود خالق معنا می یابد، در فرامحسوس ها ریشه دارد، در تحول و هدایت زندگی فرد معنوی تاثیرگذار بوده، و دستیابی به معنویت از طریق راهنمایی های دین میسر است. تحقیق حاضر درصدد است بررسی کند تا چه اندازه بین مشارکت یا عدم مشارکت کارکنان در دوره های آموزش معنویت و میزان سرمایه اجتماعی آنان رابطه معنا دار وجود دارد. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و براساس شیوه گردآوری داده ها، نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. برای انجام دادن این تحقیق 60 نفر از کارکنان پنج دستگاه دولتی به شیوه داوطلبانه و به روش تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل، (هر گروه 30 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. سپس، گروه آزمایش 10 جلسه تحت تاثیر آموزش های معنویت قرار گرفت. با به کارگیری تحلیل کوواریانس معنا داری تفاوت میانگین سرمایه اجتماعی در دو مرحله پیش و پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد تفاوت میانگین پس آزمون و پیش آزمون سرمایه اجتماعی و ابعاد آن درباره گروه آزمایش بیش از گروه کنترل بوده است؛ بدین معنا که آموزش های معنویت براساس آموزه های دینی بر تقویت سرمایه اجتماعی کارکنان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه ارتباطی، سرمایه ساختاری، سرمایه شناختی، معنویت
|
  • Solmaz Farajzadeh, Seyed Mehdi Alvani *, Mohammad Ataee, Keyvan Shahgholiyan Pages 1-26
    This study examines how corporate social responsibility by becoming the employer brand can be converted to social capital. To achieve this goal, participants study were the PhD students of Qazvin Islamic Azad University college of Management and Accounting, which 161 students were selected by simple random sampling method.Current research in terms of dimension of the goal is applied research and the method of data collection, is descriptive-correlational. Tthe information collected by a questionnaire. For validity, was used content, convergent and divergent validity. Index reliability, were measured by three criteria: Factor load, Cronbach's alpha and composite reliability that all of them were approved. In this research were used to test the research hypotheses, structural equation modeling with Partial Least Squares approach and analysises by SmartPLS software. The findings showed: direct effect of corporate social responsibility on social capital was rejected, but the direct impact of employer branding,direct effect internal audience satisfaction,external audiences image were confirmed. Also indirect effect of corporate social responsibility by employer branding and internal audience satisfaction and external audiences image, indirect effect of employer branding by internal audience satisfaction and external audiences image, indirect effect of internal audience satisfaction by external audiences image on social capital were confirmed.
    Keywords: corporate social responsiblity, employer brand, Social Capital, trust, university
  • Hasan Zareie Matin, Fatemeh Shamsi *, Marzieyh Adibzadeh Pages 27-44
    The Present Ideology of Neo-Classical Economic Paradigm to Follow Their Own Interests and Are Destroying the Ethical Basis and Its Consequences, Ethical Virtuous Society Is Low. Lean Thinking Judgment Based On Knowledge of Human Capital to "Do The Right Thing" Is Not Merely to "Do It Right." Doing The Right Things with Just the Ethical Value Management by Humans as Creatures Are Possible. Therefore, Attention to The Concept of Ethical Capital to Create Value Beyond the Existing Mission and Values, Will Be Doubled. In The Present Article Aims to Identify Ethical Capital, and Reviewed Different Views On This Issue.
    Keywords: Ethics, Social Capital, Ethical Capital, Ethical Virtue
  • Farshid Namamian, Ali Mir * Pages 45-74
    This study aims to provide a model for achieving the resistance economic goals in fields of occupation and production and the role of social capital on the realization of these objectives. The main basis was semi-structured interviews with knowledgeable people and experts in the subject area and also theoretical sampling was done. After conducting interviews and collecting data obtained codes in different sectors, analyzed and led to model in three stages: open, axial and selective coding. This model included of the subjects required, causal conditions, Confounding conditions, and the consequences, which may be due to the current situation and role taking resistance economy aspects of mental and behavioral social capital, while respecting the requirements, causal conditions, Confounding conditions and strategies can help to increase domestic production, increase in occupation and Domestic production capacity. The correlation between resistance economy and model Copmonent has been positive. l. In this regard, It is recommended to be used from social capital in different dimensions for developing the small, family, rural and conversion businesses to attraction the participation of the people and creating culture in this area.
    Keywords: Resistive Economy_Social Capital_cognitive - mental Dimension_Behavioral-Collaborative Dimension_Grounded Theory
  • Ali Hamidizadeh *, Zahra Kouchakzadeh, Fatemeh Hajkarimi Pages 75-94
    In today's competitive world, the survival of companies requires special attention to innovation. Social capital is a fundamental concept in understanding innovation, creativity and dynamism of the organization. Accordingly, this research examines the effect of social capital on organizational innovation with the role of mediator of dual knowledge management strategies. The present research is applied and in terms of descriptive-correlative method, in which the questionnaire has been used to collect data. The population consists of 112 employees of Qom Power Distribution Company According to the Morgan table and random sampling method, 87 people are selected as samples. Data collected by structural equation software warpPLS has been analyzed. The results of path analysis showed that social capital has a positive and significant effect on organizational innovation and dual knowledge management strategies and dual knowledge management strategies on organizational innovation
    Keywords: Social Capital, Organizational innovation, knowledge management Strategies
  • Khalil Mirzaei *, Marjan Sepah Panah, Reza Movahedi Pages 95-114
    purpose of this study was to examine Effective factors on Social capital women in the multi-ship and Farmhouse systems. The population for the study was 740 women of in the west of Iran (Hamadan Province). A sampling randomization resulted (Bartlett’s table) in a sample of 254 participants from the population. A survey questionnaire was constructed and used to collect data from randomly selected students and were analyzed by SPSS and Excel software’s. The results show that there are Significant differences between Social capital components in both systems. According to Leven test)
    Keywords: social capital, agricultural technology, agricultural development, Hamadan province, Firozan Ghahavand
  • Nasrollah Ghashghaiezadeh *, Fazel Ahmadi Nick Pages 115-136
    The aim of this study was to investigate the mediating role of social capital variable in the impact of spiritual leadership on organizational learning. This study in term of purpose applied, and in terms of method quantitative and descriptive-correlation. The population included employee (N=2950) of the Khozestan Islamic Azad universities. 343 people were selected through stratified random. Data gathering instruments were 3 standard questionnaire includes spiritual leadership questionnaire, social capital questionnaire and organizational learning questionnaire. Data analysis is performed using equation modeling by LISREL software. The findings suggest that spiritual leadership has a significant positive impact on social capital. Social capital has a significant positive impact on organizational learning. As well as spiritual leadership through the mediation of social capital directly and indirectly affected the organizational learning.
    Keywords: Spiritual leadership, Social Capital, Organizational learning
  • Freyedon Ahmadi *, Naser Tavreh Pages 137-158
    This research tries to identify the efficacy of spiritual education with an emphasis on Islam on social capital in public organizations in Sanandaj city.
    Current study based on the objective is applied research and based on gathering data is quasi-experimental research and pretest-posttest design with a control group. For doing this study 60 volunteers from 5 public organizations according assigned to two experimental and control groups (each group 30 person), have been selected as sample. Then the experimental group received 10 sessions education spirituality. Using analysis of covariance difference the average social capital in two pre and post-test for both test and control groups was calculated. The results show that difference in averages pre and post-test of social capital and its dimension for experimental group is bigger than the control group. This means that the spiritual training based on Islamic teachings has been effective on the strengthening of employee's social capital.
    Keywords: Social Capital, spirituality, public organization, Cognitive Capital, Communication capital