فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال سوم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی عبدالهی* صفحات 483-499
    انسان در دوره معاصر اهمیت مفاهیم اجتماع و جماعت را هم به لحاظ نظری و هم به لحاظ عملی درک کرده است. اجتماع انسانی نه تنها سرمایه ای برای رفع نیازها بوده، بلکه محور عنایت الهی است. این مسئله به طور مکرر در روایات بیان شده است. چه رازی در جماعت است که منشا عنایت الهی است؟ نخست، مفهوم جامعه با مفهوم اجتماع متفاوت است؛ دوم، اجتماع انسانی دست کم بر پایه دو امر بسیار مهم مورد توجه خداوند است: الف) اجتماع نقطه اعتدال برای دوری انسان از افراط و تفریط در عمل و نظر است؛ ب) اجتماع جلوه وحدت است. وحدت سرمایه مهمی برای غلبه بر دشواری ها است. این سخن به این معنا نیست که جماعت و اجتماع هرگز خطا نمی کند و همراهی جماعت به هر نحوی انسان را به سعادت می رساند. جامعه ای به خطا نمی رود که مشمول عنایت الهی باشد و عنایت الهی مشروط است، نه مطلق. اجتماع فقط در صورتی که بر پایه تعالیم الهی شکل گیرد می تواند کاربردهای بسیار مهم خود را داشته باشد. مفهوم سرمایه اجتماعی ناظر به مرحله تعالی یافته اجتماع است؛ یعنی مرحله ای که انسان ها اجتماع را انتخاب کرده اند و آن را وطن اصلی خود تلقی می کنند، به همین دلیل هم جلوه های برادری، محبت و همزیستی در اجتماع جلوه می کند و منشا عادت و خوشبختی انسان می شود.
    کلیدواژگان: افراط و تفریط عملی، تفرقه، سرمایه اجتماعی، عنایت الهی، وحدت
  • عبدالله توکلی، علی پوربهروزان*، دانیال محمدیانی صفحات 501-519
    مفهوم سرمایه اجتماعی در بستر و خاستگاهش (غرب) بارها مورد بحث قرار گرفته و آثار متعددی در این زمینه منتشر شده است، اما در ایران، به خصوص در بستر مفاهیم اسلامی مفهومی نوپاست و جای خالی پژوهش های جدی و علمی در این زمینه احساس می شود. از این رو، هدف این مقاله استخراج الگویی از سرمایه اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی است. روش این پژوهش کیفی و با رویکرد استقرایی است. به منظور استخراج مطالب از منابع اسلامی (در این پژوهش به طور خاص بر کتاب میزان الحکمه تاکید است)، تکنیک تحلیل مضمون به کار گرفته شد. در پایان، به دلیل یکسان نبودن روایات، ماتریسی چهاربخشی در دو محور به دست آمد. یک محور آن مخاطب روایات «سطح خرد» معادل توده مردم و «سطح کلان» معادل مدیران و حاکمان و محور دیگر محتوای روایات (زیرا برخی روایات ناظر بر رفتار خاص، و برخی دیگر ناظر بر نگرش و اندیشه بودند) بود. بر این اساس، سرمایه اجتماعی متکی بر آموزه های اسلامی چهار سطح دارد که شامل سطح رفتاری و خرد، رفتاری و کلان، نگرشی و خرد، و نگرشی و کلان می شود. همه این ارکان تحت لوای اعتماد به وعده های الهی قرار دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، میزان الحکمه
  • رضا سپهوند، سلیمان جعفری* صفحات 521-541
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر احساس امنیت اجتماعی بر سرمایه و نشاط اجتماعی است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه اجرای پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش جوانان 18 تا 29 ساله خرم آباد است که براساس فرمول کوکران 384 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن با به کارگیری روش اعتبار محتوا و پایایی آن ها با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارAMOS18 به کار گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 درصد احساس امنیت اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر سرمایه و نشاط اجتماعی جوانان خرم آباد می گذارد. از طرف دیگر، یافته های پژوهش نشان داد سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر نشاط اجتماعی جوانان خرم آباد دارد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، نشاط اجتماعی
  • غلامرضا خوش فر *، فاطمه جندقی میرمحله صفحات 543-561
    هدف از این مطالعه، شناسایی رابطه سرمایه اجتماعی با رفتارهای شهروندی سازمانی است. روش تحقیق توصیفی - همبستگی بوده که طی آن 234 نفر از کارکنان کمیته امداد امام خمینی (ره) استان گلستان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب و مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد بوده که اعتبار آن با بررسی اعتبار محتوا تایید شده و پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای مفاهیم سرمایه اجتماعی و رفتارهای شهروندی سازمانی به ترتیب 896/0 و 780/0 تایید شد. یافته ها نشان داد میانگین سرمایه اجتماعی و رفتارهای شهروندی سازمانی 184/3 و 715/3 است که به ترتیب در حد متوسط و متوسط روبه بالا ارزیابی می شود. سایر نتایج حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (به جز اعتماد) با رفتارهای شهروندی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون رگرسیون نشان داد در مجموع، 4/23 درصد از تغییرات متغیر وابسته (رفتارهای شهروندی سازمانی) از طریق دو بعد از عامل کلی سرمایه اجتماعی یعنی مشارکت و دوستی ها و بخشش و روحیه داوطلبی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: جوانمردی، رفتارهای شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، فضیلت شهروندی، نوع دوستی
  • علی اکبر امین بیدختی، سکینه جعفری، مجید مرادی مقدم* صفحات 563-582
    اشتیاق شغلی کارکنان در یک سازمان می تواند به عوامل مختلفی مانند جامعه پذیربودن و هویت سازمانی افراد وابسته باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی هویت سازمانی در رابطه جامعه پذیری سازمانی با اشتیاق شغلی معلمان دوره های ابتدایی و متوسط در سال تحصیلی 96-1395 بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل همه معلمان شاغل در آموزش وپرورش شهر سمنان (1350 نفر) بود. شرکت کنندگان 280 نفر از معلمان دوره ابتدایی و متوسطه اول (176 نفر معلمان دوره ابتدایی، 104 نفر معلمان دوره متوسطه) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند و پرسشنامه های جامعه پذیری سازمانی، هویت سازمانی و اشتیاق شغلی را تکمیل کردند. داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری با به کارگیری نرم افزار Lisrel تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین جامعه پذیری سازمانی، هویت سازمانی و اشتیاق شغلی معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. جامعه پذیری سازمانی بر اشتیاق شغلی، و جامعه پذیری سازمانی بر هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری می گذارد. همچنین، هویت سازمانی بر اشتیاق شغلی و هویت سازمانی اثر مثبت و معناداری می گذارد و در نهایت، جامعه پذیری سازمانی با میانجی گری هویت سازمانی اثر غیرمستقیم و معناداری بر اشتیاق شغلی معلمان می گذارد. جامعه پذیری سازمانی هم به طور مستقیم و هم غیرمستقیم با میانجی گری هویت سازمانی می تواند اشتیاق شغلی معلمان را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، جامعه پذیری سازمانی، هویت سازمانی
  • محمد منتظری، ندا پسندی پور، اسدالله علیرضایی* صفحات 583-605
    کارآفرینی فرایندی اجتماعی- اقتصادی و تحت تاثیر وجود پیوندها و ارتباطات اجتماعی است. تحقیقات متعددی افزایش فعالیت های کارآفرینانه را به سرمایه اجتماعی پیوند داده اند. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی سازمانی در کسب وکارهای کوچک و متوسط انجام گرفته است. این تحقیق براساس هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل همه کارکنان شرکت های کوچک و متوسط منطقه ویژه اقتصادی سیرجان در سال 1395 به تعداد 721 نفر بوده است. از این تعداد 251 نفر به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1988) و کارآفرینی سازمانی هیل (2003) به کار گرفته شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها براساس نظر خبرگان، و روایی سازه آن با روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی آن ها نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. داده های جمع آوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر کارآفرینی سازمانی در کسب وکار های مورد مطالعه می گذارد. همچنین، ابعاد سرمایه ساختاری، رابطه ای و شناختی به ترتیب، اثر بیشتری بر کارآفرینی سازمانی می گذارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه ارتباطی، سرمایه ساختاری، سرمایه شناختی، کارآفرینی سازمانی
  • مریم قائدی*، محسن علیزاده ثانی صفحات 607-628
    امروزه به دلیل ظهور سه روند عمده رقابت شدید بین المللی، بازارهای گسسته و فناوری در حال تغییر، شاهد طرح بیش ازپیش موضوع نوآوری هستیم. روندهای یادشده، علاقه صاحب نظران حوزه کسب و کار را به توجه شگرف و جست وجو در مفهوم سرمایه اجتماعی به مثابه عامل حیاتی در ارتقای سطح عملکرد سازمان و مقدمه خلق مزیت رقابتی مبتنی بر نوآوری جلب کرده است. بنابراین، غایت مطالعه حاضر، بررسی چگونگی تبیین نقش سرمایه اجتماعی بر عملکرد نوآوری های فناورانه است. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بودند که با توجه به دسترسی به همه شرکت های مورد مطالعه، پرسشنامه پژوهش برای همه شرکت های جامعه آماری ارسال شد که در نهایت، 96 پرسشنامه قابل تحلیل دریافت شد که با توجه به جدول کرجسی و مورگان، حداقل نمونه مورد نیاز (85 واحد تحلیل) برای این جامعه آماری را پوشش داد. نتایج مطالعه نشان داد از بین ابعاد سرمایه اجتماعی، دو بعد تعامل اجتماعی و اعتماد، بر تعهد به نوآوری و توسعه دانش مشتری تاثیر مثبت می گذارند، اما تاثیر مثبت بعد هنجارهای مشترک بر متغیرهای تعهد به نوآوری و توسعه دانش مشتری ثابت نشد. تعهد به نوآوری بر توسعه دانش مشتری به طور مثبت تاثیرگذار است. همچنین، تاثیر مثبت دو متغیر تعهد به نوآوری و توسعه دانش مشتری بر عملکرد نوآوری تایید شد. در انتها پیشنهادهای مدیریتی در ارتباط با یافته های تحقیق بیان شد.
    کلیدواژگان: تعهد به نوآوری، توسعه دانش مشتری، سرمایه اجتماعی، شرکت های دانش بنیان، عملکرد نوآوری
|
  • Mohammad Ali Abdoullahi * Pages 483-499
    In the contemporary era, human has properly come to theoretically and practically apprehend the importance of the concepts such as society and community. Human community is not only an asset for the human to satisfy his needs, but from the viewpoint of the Islamic teachings, it is also the basis of the Divine Grace and Providence. In fact, God’s hand of providence is with the community. This theme has been frequently repeated in the Islamic traditions. Now, the question is that what is there in the community that attracts God’s grace and providence? In this article, the difference between the concepts of society and community is delineated. Besides, the article asserts that human community is given God’s grace and attention due to at least two very important issues. First, community is the moderation point that helps the human to avoid positive and negative extremes in his viewpoints and actions, be these extremisms collective or individual. Second, community can be the manifestation of unity, and unity is a crucial asset for the human in overcoming the collective and individual difficulties. Nonetheless, this assertion does not imply that the society and community never go awry and that accompanying a community in every manner will unquestionably guide human to bliss. A society does not go awry if it is under God’s providence, and according to the religious teachings, God’s providence is not absolute but is conditioned. A community can perform its important functions and receive God’s providence only if it is established based on religion and the divine teachings. The concept of social capital here regards the transcendental stage of the community, i.e. a stage in which humans have come together and have chosen the community, and each and every of them consider the community as their real homeland. If this condition is met, the manifestations of brotherhood, grace, love, and coexistence can be observed in the community. These then become habitual and finally lead to human bliss.
    Keywords: Social capital, Divine Providence, Practical positive, negative extremisms, unity, Disunity
  • Abdolah Tavakoli, Ali Poorbehroozan *, Danial Mohammadyani Pages 501-519
    In recent years along with different types of capital such as human, financial and economic, social capital has been raised as other capital. The main pillars of its capital trust-based relationships between individuals, groups and networks form.is, therefore, the aim of this paper is a model of social capital based on the teachings of Islam. The methodology of the study is qualitative and inductive approach and in order to extract the contents of Islamic sources of content analysis techniques were used. At the end, based on the data obtained, then the matrix quartet that a relationship between people, and others affecting the level of the presented concepts. The social capital based on Islamic teachings has four pillars which include behavioral level and the micro and macro behavioral, emotional and micro and macro becomes emotional. All of these elements and components located under the trust in the divine promises.
    Keywords: Social capital, Islamic teaching, Mizan Alhekmah, Case Study, content analysis
  • Reza Sepahvand, Soleiman Jafari * Pages 521-541
    The purpose of this study, the effect of societal security feeling on Social capital and Social vitality. This research purpose, in terms of applied research and in terms of methods the study of descriptive research is Survey. The study population is young people 29-18 years of Khorramabad. Using a sample of 384 of them multistage cluster sampling method was chosen as a case study. Data collection instrument was a questionnaire that validity using content validity and reliability was confirmed by Cronbach's alpha. In this study, to examine and test the hypotheses, structural equation modeling approach and software are used AMOS18. The results showed that the Societal security feeling a significant positive impact on Social capital and Social vitality.
    Keywords: Societal security feeling, Social capital, Social vitality
  • Gholamreza Khoshfar *, Fatemeh Jandaghi Mir Mahalleh Pages 543-561
    The goal of the research is to identify the relationship between social capital and organizational – citizenship behavior. By survey research, 234 participants, working at Imam Khomeini charity foundation in Golestan province, were selected using appropriate stratified random sampling. Standard questionnaire was used to collect data. Its validity was approved using Face validity and its reliability was confirmed using Cronbach’s alpha coefficient for social capital and organizational – citizenship behavior (0.780 & 0.896). The findings indicated that the average of social capital and organizational – citizenship behavior were 3.184 and 3.718 of 5, respectively which evaluated at middle and middle to high level. In terms of other results there is a significant relationship between social capital and its dimensions (except trust) and organizational – citizenship behavior. Also, the results of regression tests indicated that totally 23.4 percent of changes of dependent variable (organizational – citizenship behavior) are explainable by two dimension of social capital that is participation and friendship and generosity and the Spirit of volunteerism.
    Keywords: Social capital_organizational – citizenship behavior_humanism_Virtuous citizenship_Chivalry
  • Aliakbar Aminbeidokhti, Sakineh Jafari, Majid Moradi Moghadam* Pages 563-582
    work engagement of personnel in an organization can depend on various factors like organizational socialization and identity of individuals. Therefore, the goal of present study is determination of the effect of organizational socialization with the mediating role of organizational identity on the work engagement of teachers of elementary and first session of secondary education during 1395-96. The method of this study corresponding to the purpose is applicable and according to the type of gathering data would be descriptive- correlation. Statistical population of the study included all the man and woman teachers who work in education office of Semnan City (1350 teachers). The participants were 280 person of primary and secondary school teachers (176 of primary school teachers, 104 of secondary school teachers), who were selected by using stratified random sampling method and considering the loadings and directions. All of them filled the questionnaires of organizational socialization, Organizational identity and work engagement. Data were analyzed by using LISREL software with the model of structural equation. The results indicated that there is a positive and significant relationship between organizational socialization, organizational identity and work engagement of teachers. Organizational socialization has a Positive and significant effect on work engagement. Organizational socialization has a Positive and significant effect on organizational identity. Organizational identity has a Positive and significant effect on teachers’ work engagement and organizational socialization with mediation of organizational identity has an indirect and significant effect on teachers’ work engagement. organizational socialization both directly and indirectly with mediation of organizational identity can influence teachers’ work engagement.
    Keywords: Organizational Socialization, Organizational identity, work engagement
  • Mohammad Montezeri, Neda Pasandi, Asadollah Alirezaei * Pages 583-605
    Entrepreneurship is a social-economic process that is influenced by the presence or absence of social communication and links. Several studies have pointed out that entrepreneurial activities depend on social capital. This research has designed to investigate the effect of social capital on organizational entrepreneurship in small and medium –size businesses. This study is an applied one and in terms of nature, is descriptive and correlative. The population includes all employees of SMEs in SEZ of Sirjan city that were 721 in 2015.The sample was 251 that selected through a proportionate stratified random sampling. The data gathering tools were 2 standard questionnaires. Process: Using structural equation modeling data analyzed by LISREL software. Findings show that social capital has positive and significant effect on organizational entrepreneurship.
    Keywords: Social capital, Structural Capital, Communication capital, Cognitive capital, Organizational entrepreneurship
  • Maryam Ghaedi *, Mohsen Alizade Sani Pages 607-628
    Nowadays, a lot of discussions about innovation topic are seen because of the emergence of three major trends in strong international competition, discrete markets and changing technology. These trends have attracted an interest of business experts toward a wonderful attention and research in the concept of social capital as a critical factor that makes a promotion of organizational performance and creating competitive advantage is based on innovation. Therefore, goal of this study is to investigate how to explain the role of social capital on the performance of technological innovation. The research method was descriptive-survey and sample of the study was knowledge based companies in Science and Technology Park of Tehran University. With regard to access to all the companies studied, the questionnaire was sent to all firms. 96 questionnaires were received, which covered the minimum required sample (85 units of analysis) according to Morgan table.The study's test results indicate that among dimensions of social capital, both social interaction and trust have a positive impact on commitment to innovation and customer knowledge development, but shared norms didn’t have the positive impact on these variabels. The effect of Commitment to innovation on the development of customer was confirmed, Also, both commitment to innovation and customer knowledge development are positively influenced on innovation performance. Lastly, management suggestions from research findings are provided.
    Keywords: Innovation performance, Social capital, Commitment to innovation, Development of customer knowledge, Knowledge Based Companies