فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم شفیعی رودپشتی، پریسا ساریخانی، مریم ساریخانی خرمی * صفحات 479-501
    امروزه سرمایه اجتماعی از جمله موضوعاتی است که مورد توجه محققان ورزشی قرار گرفته است. هواداران یکی از مهم ترین عناصر سرمایه های اجتماعی برای بازاریابان ورزشی هستند. یکی از راهکارهایی که بازاریابان برای جذب بیشتر هوادار استفاده می کنند، رویکرد بازاریابی نوستالژی است. هدف این پژوهش بررسی نقش مولفه های بازاریابی نوستالژی در رفتارهای هواداران به عنوان سرمایه های اجتماعی باشگاه است. روش این پژوهش از نوع توصیفی است. در پژوهش حاضر از علی پروین به عنوان شخصیت نوستالژیک ورزشی استفاده شد، همچنین، برای برانگیختن حس نوستالژی مصرف کنندگان، فیلمی از زندگی شخصی و فوتبالی علی پروین تدوین شد. به دلیل تمرکز مقاله بر نوستالژی نیابتی، داده های این تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه میان افرادی که تجربه مستقیمی در زمینه آشنایی با سابقه ورزشی علی پروین نداشتند، جمع آوری شد. نتایج تحلیل داده ها از طریق تحلیل مسیر نشان داد نوستالژی برانگیخته بر نگرش و وفاداری هواداران و تاثیرپذیری نوستالژیکی بر نگرش و احساس هوادار تاثیرگذار نیستند. همچنین، بیشترین اثر مستقیم بر رفتار هوادارانه را وفاداری هواداران و بیشترین اثر غیرمستقیم بر رفتار هوادارانه را احساس هواداران داشته است و میزان تاثیرگذاری متغیرهای تحقیق بر رفتار هوادارانه به ترتیب عبارت اند از احساس هواداران، وفاداری هواداران، نوستالژی برانگیخته، شخصیت نوستالژیکی و تاثیرپذیری نوستالژیکی.
    کلیدواژگان: بازاریابی نوستالژی، بازاریابی، رفتار سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • عبدالباسط مرادزاده، حبیب الله سالارزهی، نورمحمد یعقوبی، جواد بذرافشان، محمد قاسمی * صفحات 503-522
    سرمایه اجتماعی یکی از پیش نیازهای اساسی برنامه ها و رویکردهای توانمندسازی اجتماع محور در راستای توسعه پایدار جوامع محلی بوده و همه الزاماتی را که در مدیریت مشارکتی ضروری است، در خود جای داده است. این پژوهش با هدف ارزیابی موقعیت کنشگران و سرمایه اجتماعی ذی نفعان، برای بررسی میزان آمادگی برای مشارکت در برنامه ها و پروژه های توسعه محلی در بخش کورین از توابع شهرستان زاهدان انجام گرفته است.پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی، و به لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، 501 خانوار ساکن در دهستان سرجنگل است که در آن تصمیم بر اجرای طرح مشارکتی بنیاد برکت گرفته شده است. براساس فرمول کوکران، نمونه پژوهش، 217 نفر از سرپرستان خانوار برآورد شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش توصیفی، میانگین و انحراف معیار و در بخش استنباطی آزمون تی، با ارزش ثابت و آزمون اندازه های مکرر به کار گرفته شد.یافته ها نشان داد وضعیت موجود مولفه های اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی، نامطلوب، و وضعیت مولفه انسجام اجتماعی در سطح قابل قبول است. همچنین، یافته های مربوط به اولویت بندی مولفه ها نشان داد انسجام اجتماعی، بالاترین رتبه، و اعتماد اجتماعی، پایین ترین رتبه را در مقایسه با سایر شاخص ها دارند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اجتماع محور، ذی نفعان محلی، سرمایه اجتماعی، ظرفیت سازی
  • روح الله رضایی، سیده کوثر موسی پور، امیر نعیمی * صفحات 523-552
    هدف کلی پژوهش حاضر تحلیل رابطه بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی روستاییان استان خوزستان با تاکید بر نقش میانجی پایداری محیط زیستی گردشگری بود. روش این تحقیق، توصیفی و پیمایشی، و جامعه آماری تحقیق، سرپرستان خانوارهای روستایی بخش مرکزی شهرستان های باغملک و ایذه استان خوزستان بودند (484N=). حجم نمونه براساس جدول بارتلت و همکاران، 218 نفر تعیین شد. برای مطالعه افراد نمونه روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی به کار گرفته شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات جمعی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی بررسی و تایید شد. همچنین، مقادیر محاسبه شده آلفای کرونباخ، روایی میانگین واریانس استخراج شده (AVE)، و پایایی ترکیبی (CR) برای قسمت های مختلف پرسشنامه در حد قابل قبولی محاسبه شد. نتایج تحلیل مسیر با نرم افزار PLS نشان داد بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی روستاییان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین، نتایج بررسی اثر میانجی پایداری محیط زیستی گردشگری بر رابطه سرمایه اجتماعی و پایداری محیط زیستی گردشگری نشان داد رابطه مثبت و معنا داری بین سرمایه اجتماعی و پایداری محیط زیستی گردشگری و همچنین، رابطه بین پایداری محیط زیستی گردشگری و کیفیت زندگی روستاییان وجود دارد. بنابراین، به عنوان یافته اصلی پژوهش حاضر، می توان نتیجه گرفت پایداری محیط زیستی گردشگری اثر میانجی بر رابطه بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی روستاییان مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، پایداری محیط زیست گردشگری
  • لاله کریمی مالک آبادی، زهره کاظمی، زلفا حق گویان * صفحات 553-577
    در سال های اخیر پژوهشگران حوزه علوم رفتاری به یکی از عارضه ها و نقاط تاریک نظام ارتباطات سازمانی اشاره کرده، و از آن به عنوان سایش اجتماعی نام برده اند. عارضه یادشده در سازمان هایی که تراکم و حجم تعاملات بالا است، می تواند تبعات بیشتری داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش بدبینی سازمانی در سایش اجتماعی از طریق سکوت سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر افق زمانی مقطعی است. قلمرو پژوهش دو سازمان اداره کل آموزش وپرورش چهارمحال و بختیاری و دانشگاه قم است. نمونه گیری به روش تصادفی و تعداد نمونه براساس جدول مورگان مشخص شد. تعداد نمونه در اداره کل آموزش وپرورش چهارمحال و بختیاری 136، و در دانشگاه قم 161 است. برای تحلیل داده ها روش مدل سازی معادلات ساختاری به کار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد بدبینی سازمانی از طریق سکوت سازمانی بر سایش اجتماعی تاثیر می گذارد. همچنین، بدبینی سازمانی بر سکوت سازمانی، و سکوت سازمانی بر سایش اجتماعی تاثیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، سکوت سازمانی، سایش اجتماعی
  • احسان رحیمی، حسن زارعی متین *، حسین پرکان صفحات 579-603
    پژوهش حاضر عقل و عقل ورزی از منظر روایات معصومان (ع) به عنوان مبنایی برای انواع سرمایه های سازمانی معرفی شده است. راهبرد پژوهش تحلیل مضمون است که طی آن ابتدا متون نظری موجود درباره سرمایه های سازمانی، سپس، روایات مطرح شده در زمینه ویژگی های عقل و مشتقات آن با بهره گیری دو الگویراین و برنارد، و کینگ و هوروکس تحلیل شد. سپس، چارچوب مفهومی حاصل شده از مضامین یادشده با یکدیگر به صورت توامان تحلیل شده اند. نتیجه تحلیل نشان داد همه ویژگی های عقل و عقل ورزی در روایات مطرح نه تنها متضمن ویژگی های سرمایه های یادشده بوده، بلکه فراتر از آن هاست، به طوری که می توان گفت سرمایه معنوی جلوه ای از عقل ورزی در ساحت اندیشه؛ سرمایه روان شناختی جلوه ای از عقل ورزی در ساحت گرایش ها و صفات، و سرمایه اجتماعی جلوه ای از عقل ورزی در ساحت اعمال و رفتارهای انسان است. بنابراین، تمرکز بر مفهوم عقل و عقل ورزی مطرح شده در روایات معصومان (ع) و واکاوی ابعاد و مولفه های آن می تواند بابی جدید برای توسعه دانشی بومی-اسلامی در حوزه مربوط به مدیریت سرمایه های سازمان باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، سرمایه معنوی، عقل ورزی، عقل
  • مجید مختاریان پور، روح الله کوثری * صفحات 605-627
    در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، الگوی جدیدی از مدیریت ظهور کرد و ایران صحنه بروز و ظهور کنش های مختلفی شد که مجموعه آن ها را می توان نتیجه وجود روحیه مدیریت جهادی در مدیران کشور دانست. اگرچه مورد انتظار بود که این روحیه پس از سال 1367 استمرار یابد و به الگویی موفق برای مدیریت کشور در دوران پس از جنگ تبدیل شود، اما به جز برخی نمونه های بسیار معدود، به عنوان یک اتفاق غالب، شاهد رویگردانی محسوسی از این روحیه در نگرش ها و رفتارهای مسئولان اجرایی کشور پس از پایان جنگ بوده ایم. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل بازدارنده استمرار روحیه مدیریت جهادی پس از جنگ تحمیلی انجام گرفت. بر این اساس، با بهره گیری از 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل آن ها با روش کیفی تحلیل مضمون، این عوامل شناسایی شد. حاصل تحلیل ها 380 کد، 85 مضمون توصیفی و 10 مضمون تفسیری و 4 مضمون فراگیر است. براساس نتایج تحقیق، عوامل شناسایی شده شامل عوامل فردی (تبلور نفسانیت، دنیاگرایی)، اجتماعی (غفلت زدگی پساجنگ، عقب گرد ارزشی)، سیاسی (تحریک های برون زا، فاصله گرفتن از انقلابی گری) و ساختاری (ساختار اداری غیرجهادی، ممانعت ساختاری از مشارکت مردمی، دگردیسی نهادهای انقلابی، غرب گرایی مدیریتی) هستند.
    کلیدواژگان: دوران پساجنگ، روحیه مدیریت جهادی، عوامل بازدارنده، مدیریت جهادی
  • سید نجم الدین موسوی، رضا سپهوند، افسانه جعفری، سلیمان جعفری * صفحات 629-649
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش دینداری در اعتماد و مشارکت اجتماعی است. پژوهش به لحاظ هدف، کاربرد و به لحاظ شیوه اجرای پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری همه دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1396- 1397 است که با به کارگیری فرمول کوکران، 253 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود، که روایی پرسشنامه ها با به کارگیری روش اعتبار محتوا و پایایی آن ها با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها، مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارAmos18 به کار گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 درصد دینداری تاثیر مثبت و معناداری بر اعتماد و مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشگاه لرستان دارد. از طرف دیگر، نتایج پژوهش نشان داد اعتماد اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت اجتماعی دانشجویان می گذارد. از این رو، می توان بیان کرد افرادی که نسبت به انجام دادن اعمال دینی خود مصمم ترند، از اعتماد بیشتری در روابط اجتماعی خود نسبت به سایر افراد برخوردارند. همچنین، افرادی که بیشتر پایبند به امور دینی باشند، خود را موظف خواهند دانست که در فعالیت های اجتماعی مشارکت فعال داشته باشند. زیرا از نگاه دینی، فرد در مقابل خدایش، خودش و جامعه اش موظف است نسبت به سرنوشت خود حساس باشد و در صحنه اجتماع مشارکت فعال داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، دینداری، مشارکت اجتماعی
|
  • maysam shafiee, parisa sarikhani, maryam sarikhani * Pages 479-501
    Today, social capital is one of the subjects that has attracted the attention of sports researchers. Fans are one of the most important elements of social capital for sport's marketers. One of the strategies that marketers use to attract more fans is the nostalgia marketing approach. The purpose of this study was to investigate the role of nostalgia components in the behavior of supporters as elements of social capital. The method of this research is descriptive. to create a sense of consumer nostalgia, a film about personal and football life of Ali Parvin(nostalgic character) was developed. Due to the focus of the article on vicarious nostalgia, the data of this research was collected by. The results of the data analysis through path analysis indicated that Evoked nostalgia on the attitude and loyalty of the supporters and the nostalgic proneness on the attitude and emotional feelings of the fans are not effective. Also, the most direct effect on fan's behavior was about their loyalty and the most indirect effect on fan's behavior was the feelings of supporters. The influence of the research variables on fan's behaviors were as follows: fans' emotions, loyalty, evoked nostalgia Familiarity with Nostalgic Items and Nostalgic Proneness
    Keywords: nostalgia, social capital, fan's behaviour
  • abdolbaset moradzadeh, Habibollah Salarzehi, Nour Mohammad Yaghoubi, Javad Bazrafshan, mohammad ghasemi * Pages 503-522
    The first step in institutionalizing community-based approaches to development is to examine the status of society in terms of participation in development projects. Therefore, this research was conducted to evaluate the status of actors and social capital of stakeholders in order to assess the readiness for participation in local development programs and projects in the Kourin section of Zahedan city functions. The research is from an objective perspective, applied and methodically descriptive-survey. The studied population includes all residents of Sarjangal village, covered by the socio-economical project of pistachio processing, by the Blessed Foundation in the Kourin district of Zahedan, with a population of 1790 people. Based on the Cochran formula, 316 were considered as a statistical sample. To analyze the data in the descriptive section, the mean and standard deviation were used and in the inferential part, t-test with constant value and repeated measures test were used. The findings show that the existing status of components of social trust, social participation and social awareness is undesirable and the status of the component of social cohesion is acceptable at the acceptable level.
    Keywords: Community-based empowerment, social capital, Capacity Building, Local stakeholders
  • Rouholah Rezaei, Seyedeh Kowsar Mousapour, Amir Naeimi * Pages 523-552
    The goal of this research was to analyze the relationship between relationship between social capital and life quality of Khuzestan province villagers with an emphasis on the mediator role of tourism. Statistical population of study was rural households in central region of Baghmalek and Izeh township located at Khuzestan province (N=484). Sample size determined via sample size table of Bartlett et al.(2001). (n=218). Sampling method was proportional stratified random sampling. Research instrument was questionnaire. Face and content validity of the questionnaire revised and verified by panel of agricultural extension and education and rural development experts. Calculated values of Cronbach’s Alpha, average variance extracted and composite reliability were acceptable for different parts of the questionnaire. Results of path analysis by PlS software showed that there is positive and significant relation between social capital and life quality of villagers. Also, related results of mediating effect of environmental sustainability of tourism on relation between social capital and EST showed that there is positive and significant relationship between social capital and EST and also between EST and villagers’ life quality. Therefore as a main finding of this study can be concluded EST has mediator effect on relationships between social capital and villagers’ life quality
    Keywords: social capital, Life Quality, Environmental Sustainability of Tourism (EST)
  • Zolfa Haghgooyan*, Laleh Laleh Karimi Malekabadi, Zohre Kazemi Pages 553-577
    In recent years, researchers in the field of behavioral sciences have pointed to one of the hallmarks and dark points of the organizational communications system, and they are referred to as social wear. The complication in organizations with a high density of interactions can have more consequences. The purpose of this research is to investigate the relationship between organizational pessimism and social wear through organizational silence. In this research, the research method is applied in terms of the objective and in terms of time horizons... This research was conducted in two organizations of the Chaharshal-Bakhtiari Education Directorate and Qom University. Sampling was done in a cohesive manner and the number of samples was determined through the Morgan table. The sample number is in the Chahashal and Bakhtiari Education Directorate 136 and at Qom University in 161. For data analysis, structural equation modeling has been used. The results of this study showed that organizational pessimism through organizational silence affects social welfare. The results also showed that organizational pessimism has a direct relationship with organizational silence and organizational silence with social wear
    Keywords: Organizational pessimism, organizational silence, social wear
  • Ehsan Rahimi, Hossein Parkan, Hassan Zarei Matin* Pages 579-603
    In this research, intellect and rationalism have been introduced from the perspective of the traditions of the infallibles as the basis for the types of organizational capital. The strategy of this research is the analysis of the subject in which the literature on organizational capital and then the narratives related to the characteristics of reason are analyzed first using two patterns of Rhine and Bernard, King and Horwax. Then the conceptual framework derived from these themes is analyzed together. The result of the analysis shows that all the features of reason and rationalism in narratives include not only the characteristics of organizational capital, such as social, psychological, spiritual, and human, but beyond them, so that spiritual capital is a manifestation of rationalization in the domain of thought; The psychological capital of a manifestation of rationalism in the field of social traits and social capital is a manifestation of rationalization in the domain of human actions. Therefore, focusing on the concept of reason and rationality in the traditions of the innocent and looking at its dimensions and components can be a new bobby for the development of native-Islamic knowledge in the field of managing capital of the organization.
    Keywords: Rationalism, Traditions of infallibles, social capital, Psychological Capital, Spiritual Capital
  • Majid Mokhtarianpour, rouhollah kothari* Pages 605-627
    In the imposed war period of Iraq against Iran, a new pattern of management emerged, triggering various actions which could be considered the result of jihadi management esprit in Iranian managers. Although it was expected that this esprit would continue after 1989 and become a successful model for managing the country in the post-war era; but, except some very few instances, we have witnessed a significant departure from this morale in attitudes and behaviors of the executive authorities of the country after the end of this period. Thus, the present study aims to identify the barriers of the continuance of jihadi management morale in post-war era. Based on this, these factors were identified using 12 semi-structured interviews which were analyzed using qualitative method of analysis, thematic analysis. The result of the analyzes were 380 codes, 85 descriptive themes, 10 interpretative themes and finally 4 overarching themes. According to the results of the research, the barriers include individual factors (exposition of sensuality and secularity), social factors (post-war neglectfulness, value roll-back), political factors (exogenous instigations, getting far from revolutionary) and structural factors (non-jihadi administrative structure, structural thwart from the people's contribution, the transformation of revolutionary institutions, the managerial westernization).
    Keywords: Jihadi Management, Jihadi Management Morale, Barriers, Post-War Era
  • Najmoddin Mousavi, Reza Sepahvand, Afsaneh Jafari, soleiman jafari * Pages 629-649
    The purpose of this study was to investigate the role of religiosity in trust and social participation. This research is applied in terms of purpose, and in terms of the implementation of research is a descriptive-correlative research.. The statistical population of this research is all students of Lorestan University in the academic year of 2017-2018. Using Cochran's formula, 253 of them were selected by stratified random sampling. The data gathering tool was a standard questionnaire. Validity of the questionnaires was confirmed by using the content validity method and its reliability by calculating the Cronbach's alpha. In this research, structural equation modeling approach and AMOS18 software have been used to test and test hypotheses. The results of this study indicate that at the level of confidence, 95 percent religiousness has a positive and significant effect on the trust and social participation of students of Lorestan University. On the other hand, the results showed that social trust had a positive and significant effect on social participation of students.
    Keywords: religiosity, social trust, social participation