فهرست مطالب

پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی - پیاپی 28 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 28 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی مهدیلو *، حسین اصغرپور، محمد مهدی برقی اسگویی صفحات 17-32
    دو دیگاه عمده در موضوع ارتباط میان توسعه صادرات غیرنفتی و رشد اقتصادی وجود دارد، دیدگاه اول ناظر بر این است که صادرات غیرنفتی از طریق تقویت کیفی نهاده ها منجر به رشد اقتصادی می شود و در دیدگاه دوم نیز رشد اقتصادی از طریق تقویت کمی نهاده ها باعث افزایش صادرات غیر نفتی می شود. از این رو هدف این مطالعه آزمون این دو دیدگاه و به عبارتی بررسی رابطه ی علیت میان صادرات غیرنفتی و رشد اقتصادی طی دوره ی زمانی 1392- 1352 می باشد. برای این منظور از مدل علیت غیرخطی مارکوف سوییچینگ که در آن توانایی لحاظ کردن تغییر ارتباط بین متغیرها و علیت متغیرها در طول زمان وجود دارد، استفاده شده است. نتایج این مطالعه، بعد از بررسی پایایی متغیرها با استفاده از آزمون زیوت و اندریوز و تخمین به روش MSVAR نشان می دهد که در رژیم یک (رشد اقتصادی بالا) و رژیم دو (رشد اقتصادی پایین) علیتی میان صادرات و رشد اقتصادی وجود ندارد. دلیل آن نیز عدم توجه کافی به تولیدات بخش های دیگر اقتصادی در زمان رونق درآمدهای نفتی می باشد که این امر موجب تضعیف تولیدات، کاهش قدرت رقابت بین المللی تولیدات داخلی و در پی آن کاهش سهم صادرات کالا و خدمات در رشد اقتصادی می شود.
    کلیدواژگان: علیت غیرخطی، رشد اقتصادی، صادرات کالا و خدمات، آزمون زیوت و اندریوز، مدل مارکوف سوییچینگ
  • یگانه موسوی جهرمی، محمدرضا رضوی، فرهاد خداداد کاشی، سید حسین ایزدی* صفحات 33-50
    نظام مالیاتی ایران شامل تعداد زیادی از اشکال مشوق های مالیاتی، از جمله مشوق مالیاتی هدفمند منطقه ای، است. براساس ماده 132، قانون مالیات های مستقیم که این نوع مشوق را در بر دارد، درآمد ابرازی مشمول مالیات ناشی از فعالیت های تولیدی و معدنی در مناطق کمتر توسعه یافته به میزان صددرصد (100% ) و به مدت ده سال از پرداخت مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی معاف هستند. هدف این مطالعه برآورد تاثیر معافیت های مالیاتی این ماده قانونی بر اشتغال شهرستان های کمتر توسعه یافته کشور برای دوره زمانی 1387-1375 بوده است. در مقاله حاضر از یک روش دو مرحله ای استفاده شده است. در مرحله اول با استفاده از روش گروه کنترل ترکیبی(SMC) و روش ژنتیک، برای هر شهرستان مشمول معافیت مالیاتی (شهرستان درمان) یک گروه کنترل مناسب انتخاب، و در مرحله دوم با استفاده از روش DID، تاثیر مشوق های مالیاتی ماده قانونی 132 بر اشتغال مناطق کمتر توسعه یافته کشور برآورد شده است. نتایج بیانگر آن است که معافیت های مالیاتی ماده قانونی مذکور تاثیری بر اشتغال مناطق کمتر توسعه یافته کشور نداشته اند.
    کلیدواژگان: معافیت مالیاتی، مناطق کمتر توسعه یافته، روش گروه کنترل ترکیبی(SCM)، روش DID، الگوریتم ژنتیک
  • روح الله شهنازی *، ابراهیم هادیان، لطف الله جرگانی صفحات 70-51
    روند رو به افزایش مصرف انرژی، گرچه رشد سریع اقتصادی جوامع مدرن صنعتی را میسر کرده، اما به واسطه نشر آلاینده های حاصل از احتراق و افزایش غلظت دی اکسید کربن در اتمسفر، جهان را با تغییرات برگشت ناپذیر مواجه ساخته است. با توجه به تفاوت ارتباط میان مصرف انرژی، رشد اقتصادی و انتشار گاز دی اکسید کربن در هر بخش، تصمیم گیری در مورد اجرای سیاست صرفه جویی در مصرف حامل-های انرژی جهت کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن بدون کند شدن رشد اقتصادی، نیازمند بررسی دقیق تر این رابطه برای هر بخش است. در این مطالعه وجود رابطه علیت بین مصرف حامل های مختلف انرژی با رشد اقتصادی و انتشار گاز دی اکسید کربن در بخش های مختلف اقتصادی (خانگی، عمومی و تجاری، صنعت، کشاورزی و حمل ونقل)، در دوره 1376-1391 با استفاده از روش علیت تودا و یاماموتو مورد بررسی قرار گرفته است.
    در بخش کشاورزی نتایج حکایت از وجود رابطه علیت یکطرفه از مصرف حامل های انرژی به رشد اقتصادی دارد. اما در مورد انتشار گاز دی اکسید کربن وجود رابطه علیت تایید نشده است. در بخش های حمل و نقل و خانگی، عمومی و تجاری وجود رابطه علیت دوطرفه از متغیر رشد اقتصادی و انتشار گاز دی اکسید کربن با حامل های انرژی تایید شده است. در بخش صنعت رابطه علیت یکطرفه از رشد اقتصادی به گاز، برق به رشد اقتصادی و رابطه علیت دوطرفه از رشد اقتصادی به زغال سنگ وجود دارد. همچنین رابطه علیت یکطرفه از انتشار گاز دی اکسید کربن به نفت و رابطه علیت دوطرفه از انتشار گاز دی اکسید کربن به سایر متغیرها غیر از نفت وجود دارد.
    کلیدواژگان: حامل های انرژی، رشد اقتصادی، گازهای گلخانه ای و علیت تودا و یاماموتو
  • تیمور رحمانی، الناز باقرپور* صفحات 82-71
    نقش پس انداز در تعیین سرمایه گذاری و رشد اقتصادی، از جمله موضوعاتی است که همواره در تنظیم سیاست ها و نظریه های اقتصادی مد نظر بوده است و دستیابی به نرخ رشد اقتصادی بالا و با ثبات از جمله مسایل مهم هر کشور می باشد.از طرف دیگر تورم و اثرات زیانبار آن (به ویژه بر رشد اقتصادی) نیز یکی از مشکلات اساسی کشورها به حساب می آید. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی و تحلیل رابطه پس انداز و رشد اقتصادی در کشورهای با تورم بالا و پایین است. به عبارت دیگر، با توجه به و جود تورم بالا در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، این تحقیق به دنبال پاسخ به این پرسش هست که در شرایط تورم فعلی نرخ پس انداز و نرخ رشد اقتصادی به چه صورت تغییر یافته اند و این متغیرها با لحاظ نمودن اثر تورم چه رابطه ای با یکدیگر دارند. بر این اساس، این فرضیه که افزایش تورم موجب کاهش اثر پس انداز بر روی رشد می گردد، در مورد نمونه ای شامل 67 کشور در حال توسعه طی سالهای 2014 – 1995، با استفاده از داده های برش مقطعی و پانل کشورهای در حال توسعه بررسی می شود. نتایج حاکی از این است که در کشورهای در حال توسعه، افزایش تورم اثر معنی داری بر تاثیر پس انداز بر روی رشد اقتصادی می گذارد. از طرف دیگر با مقایسه تخمین مدل در کشورهای در حال توسعه دارای تورم بالا و کشورهای در حال توسعه دارای تورم پایین نتایج بدست آمده حاکی از آن است که اثر پس انداز بر روی رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه دارای تورم بالا کمتر از کشورهای در حال توسعه دارای تورم پایین می باشد. بنابراین فرضیه اصلی این مقاله در اقتصاد کشورهای در حال توسعه از جمله ایران تایید شده است.
    کلیدواژگان: پس انداز، تورم، رشداقتصادی
  • سهراب دل انگیزان، یونس گلی *، یحیی گلی صفحات 98-83
    نابرابری رشد مناطق یکی از مباحث مهم اقتصاد شهری و منطقه ای است، در این راستا مطالعه حاضر با استفاده از داده های منطقه ای مرکز آمار در دوره زمانی 1384 تا 1392 و شاخص نابرابری تایل به اندازه گیری نابرابری و بررسی اثرات صنعتی شدن بر آن با استفاده از اقتصاد سنجی فضایی می پردازد، تجزیه شاخص نابرابری تایل نشان می دهد که سهم عمده ای از نابرابری رشد بین مناطق به دلیل اثرات همسایگی بین استان ها و تفاوت در بهره وری می باشد، نتایج حاصل از اقتصاد سنجی فضایی نشان می دهد، که رشد اقتصادی استان ها همگرا بوده و صنعتی شدن باعث در استان خاص باعث واگرایی رشد اقتصادی و اثرات سرریز آن باعث همگرایی رشد اقتصادی استان ها می شود، بنابراین افزایش سرمایه گذاری در مناطق کمتر توسعه یافته براساس مزیت های نسبی می تواند موجبات همگرایی رشد اقتصادی استان ها را فراهم کند.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمدی منطقه ای، اقتصاد سنجی فضایی، شاخص نابرابری تایل، همگرایی رشد
  • ئاسو اسماعیل پور*، احمد اسدزاده، مصطفی شکری، حمید ذوالقدر صفحات 99-112
    یکی از اهداف اساسی کشورهای در حال توسعه دست یابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار می باشد. دراین راستا شناخت عواملی که بر رشد اقتصادی موثر هستند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اهمیت بررسی عوامل موثر بر عرضه ی صادرات غیرنفتی در سیاستگذاری های تجاری، در این مطالعه تاثیر متغیرهای گوناگون از جمله یارانه ی بیمه های صادراتی بر عرضه صادرات غیر نفتی بررسی شده است. در این مقاله برای بررسی رابطه بین صادرات غیر نفتی با یارانه ی بیمه صادراتی ودیگر متغیرها در دوره 1374تا 1394 از روش رگرسیون فازی استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می دهد که یارانه ی بیمه صادراتی دارای اثر مثبتی بر صادرات غیر نفتی کشور ایران می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه و اهداف اصلی پیش بینی شده در سند چشم انداز توسعه اقتصادی که کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی می باشد، پیشنهاد می شود برای افزایش صادرات غیر نفتی از تسهیلات یارانه ای از جمله یارانه ی بیمه ی صادراتی استفاده شود.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، یارانه ی بیمه صادرات، رگرسیون فازی
  • فرشید پورشهابی *، مرضیه اسفندیاری صفحات 113-126
    رشد اقتصادی همواره از اهداف مهم سیاستی در کشورهای مختلف به شمار می رود و در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران نیز دستیابی به نرخ بالای رشد اقتصادی ضروری به شمار می رود. با توجه به آنکه کشورهای در حال توسعه به دلیل عقب ماندگی تکنولوژیکی با کارایی پایین سرمایه گذاری رو به رو می باشند، بنابراین این مجموعه از کشورها می توانند از سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) به عنوان منبع مناسب انباشت سرمایه و ارتقای رشد اقتصادی بهره ببرند. در اقتصاد ایران نیز با توجه به فراهم شدن امکان ورود FDI پس از اجرایی شدن توافق هسته ای از پتانسیل بهره برداری از این منبع برخوردار است. البته تاثیر ورود FDI بر رشد اقتصادی نیازمند زیر ساخت های لازم از جمله توسعه مالی کشور میزبان می باشد. بنابراین در این مطالعه توسعه مالی به عنوان یک متغیر مهم در ورود FDI و ایجاد رشد اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج مطالعه برای 10 کشور آسیایی در حال توسعه شامل ایران در دوره زمانی 2013-1996 نشان دهنده آن است که توسعه مالی یک متغیر تعیین کننده در ورود FDI به این مجموعه از کشورها می باشد، البته بر اساس نتایج این عامل به تنهایی کافی نبوده و ثبات سیاسی نیز برای ورود FDI ضروری می باشد. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که اگرچه FDI اثر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی داشته است، اما توسعه مالی به دلیل ضعیف بودن نهادها و ناکارایی در تخصیص اعتبارات اثر بازدارنده بر رشد اقتصادی این کشورها داشته است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI)، رشد اقتصادی
  • شکوه محمودی*، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 127-140
    شدت انرژی شاخصی برای تعیین کارایی انرژی در سطح اقتصاد ملی هر کشور می باشد و نشان می دهد که برای تولید مقدار معینی از کالاها و خدمات(بر حسب واحد پول) چه مقدار انرژی به کار رفته است. با توجه به اینکه انرژی به عنوان یکی از عوامل تولید با اهمیت در تولید محسوب می شود ، میزان انرژی مصرف شده به ازای هر واحد تولید در هر بخش اقتصادی نشاندهنده بهره روری و کارآیی استفاده از انرژی در آن بخش می باشد.فلذا بررسی شدت انرژی در هر بخش اقتصادی در جهت هدف گذاری موثر به منظور کاهش و مصرف بهینه انرژی ضروری است.در این مطالعه با استفاده از مسیر جدول داده-ستانده تاثیر شوک های شدت انرژی بر مصرف انرژی بخش های سه گانه اقتصادی بررسی شده است و با محاسبه شاخص ارتباط پسین بخش انرژی با هر یک از زیر بخش های اقتصادی ،میزان وابستگی هر زیر بخش به بخش انرژی مشخص شده است و همچنین شاخص های قدرت انتشار و ضریب حساسیت بخش انرژی در ارتباط با بخش کشاورزی نیز محاسبه شده است.نتایج نشان می دهد که بخش صنعت بیشترین میزان وابستگی به بخش انرژی را داشته و 3 درصد از نهاده های مورد نیاز خود را از بخش انرژی تامین می کند و پس از آن بخش خدمات و کشاورزی به ترتیب با تامین 1.3 و 1.2 درصد از نهاده های خود از بخش انرژی در رتبه های بعدی از جهت وابستگی به انرژی قرار دارند همینطور ضرایب حساسیت و قدرت انتشار برای بخش انرژی در ارتباط با بخش کشاورزی نشان دهنده این است که میزان اثرگذاری بخش انرژی بر بخش کشاورزی بیشتر است از اثرپذیری این بخش از بخش کشاورزی. با محاسبه شوک شدت انرژی و لحاظ کردن اثرات آن بر مصرف انرژی بخش های اقتصادی، شاخص ارتباط پسین بخش انرژی با هر یک از بخش ها به طور یکسان افزایش پیدا کرده است و میزان وابستگی آنها با لحاظ اثر شوک های شدت انرژی افزایش می یابد همچنین ضرایب حساسیت و قدرت انتشار هر دو کاهش یافته اند و نشان می دهد که میزان اثر گذاری و اثرپذیری بخش انرژی از بخش کشاورزی پس از شوک شدت انرژی کاهش یافته است.در شرایط عدم وجود امنیت انرژی،وابستگی بخش های اقتصاد به انرژی نگران کننده بوده و می تواند ثبات اقتصادی را به خطر بیاندازد.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، جدول داده - ستانده، بخش های اقتصادی
  • ابوالفضل شاه آبادی *، سارا ساری گل صفحات 141-164
    نفت نقش مهمی را در تامین منابع مالی کشور ایفا می کند و می تواند به عنوان اهرمی مثبت در جهت ارتقای بهره وری کل عوامل تولید و کاهش شکاف فنی کشور با کشورهای توسعه یافته عمل کند اما اکثر کشورهای صاحب درآمدهای نفتی با وجود حجم قابل توجه درآمدهای حاصل از این منابع، عملکرد مناسب اقتصادی ندارند. از اینرو مطالعه حاضر با بهره گیری از سیستم معادلات همزمان به بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم نفت بر بهره وری کل عوامل تولید اقتصاد ایران طی دوره زمانی1392-1357 پرداخته است. نتایج برآورد مدل به روش 3SLS نشان می دهد، اثر مستقیم درآمدهای نفتی بر بهره وری کل عوامل تولید منفی و معنی دار است. همچنین اثر درآمدهای نفتی در معادلات انباشت سرمایه انسانی، انباشت تحقیق و توسعه داخلی و توسعه مالی منفی و معنی دار و در معادلات سرریز تحقیق و توسعه شرکای تجاری و انباشت فناوری اطلاعات و ارتباطات مثبت ولی بی معنی است. براساس نتایج مطالعه، اثر انباشت سرمایه انسانی، انباشت تحقیق و توسعه داخلی، سرریز تحقیق و توسعه شرکای تجاری، توسعه مالی و انباشت فناوری اطلاعات و ارتباطات مثبت و معنی دار و اثر توسعه مالی بر بهره وری کل عوامل تولید مثبت و بی معنی است. لذا براساس نتایج بدست آمده انتظار می رود سیاست گذاران و تصمیم گیران اقتصادی کشور با مدیریت درست منابع ارزی حاصل از فراوانی منابع نفتی از کانال تدوین صحیح سیاست های اقتصادی(هماهنگی سیاست های سمت عرضه و تقاضا با محوریت بسط بازار مولفه های دانش محور) در جهت ایجاد تحول فنی درونزا و بهبود بهره وری کل عوامل تولید گام بردارند.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، نفت، معادلات همزمان، ایران
  • محمدعلی مقصودپور* صفحات 165-180
    این مقاله با هدف بررسی عوامل موثر بر تمرکز جغرافیایی صنایع غذایی و آشامیدنی با استفاده از داده های پانل پویا، برای 28 استان کشور در دوره زمانی 1391-1380 انجام گرفته است. برای سنجش میزان تمرکز بنگاه ها از شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن (HHI) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده اثر مثبت و معنی دار متغیر نخست شهری(با ضریب 07/1) بر تمرکز جغرافیایی صنایع غذایی و آشامیدنی است که نشان می دهد این صنایع تمایل به استقرار در نزدیکی نخست شهرها(بزرگترین شهر استان) را دارند. با این حال رابطه معکوسی بین متغیر فاصله اقتصادی(با ضریب 067/0-) و تمرکز صنایع غذایی و آشامیدنی وجود دارد که نشان می دهد فاصله اقتصادی مانعی برای تمرکز بنگاه ها می باشد همچنین متغیر سهم استان از موجودی سرمایه کشور(با ضریب 146/0) اثر مثبت معنی داری بر تمرکز بنگاه ها داشته است. بر اساس یافته های تحقیق به کارگیری سیاست های لازم جهت کاهش فاصله اقتصادی بین استان ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تمرکز جغرافیایی، صرفه های محلی شدن، صرفه های شهرنشینی، فاصله اقتصادی
|
  • Ali Mehdiloo *, Mohammad Mehdi Barghi Oskoee Pages 17-32
    There are two major views on the subject of the relationship between the development of non-oil exports and economic growth. In first opinion, non-oil exports leads to economic growth through the increase quality of inputs. In second opinion, economic growth will be increased non-oil exports through strengthening quantitative inputs. In non-linear models there are the ability to calculate relationship between variables and causal variables in different regimes. For this reason non-linear causality models can have better results than linear causality models. For this purpose in this study using a Markov switching model to investigate non-linear causal relationship between economic growth and non-oil export series in the years 1972-2011. The results indicate that in first regime (high growth) and second regime (low economic growth), there is no causality between exports and economic growth. The reason is lack of sufficient attention to production of other economic sectors during the oil boom. As a result, it causes the weakening of production, reduce of domestic production and international competitive power in order to reduce the share of exports of goods and services in economic growth.
    Keywords: Nonlinear Causality, Economic Growth, Exports of Goods, Services, Zivot, Andrews Test, Markov Switching Model
  • Yeganeh Mousavi Jahromi, Mohammad Reza Razavi, Farhad Khodadad Kashi, Seeyed Hossein Izadi * Pages 33-50
    Iran’s tax system includes many forms of tax incentives, like as regionally targeted tax incentives. According to direct tax act, article 132, that includes this kind of incentive, declared taxable income of manufacturing and mining activities in less developed regions are totally (100%) exempt from corporate income tax for ten years. The aim of this study is to estimate the impact of tax exemptions article 132 on employment of Iran’s less developed counties for the period from 1996 to 2008 ( 1375 -1387 corresponding to Iranian calendar). In the present paper, a two- stage method is used. In the first stage, a proper control group is selected for each treated county by using Synthetic Control Method (SCM) and Genetic algorithm, and the impact of tax incentives article 132 on employment in Iran’s less developed regions is estimated via Difference in Difference (DID) Method, in the second stage. Results indicate that tax exemptions in mentioned Article have no impact on employment of Iran’s less developed counties.
    Keywords: Tax exemptions, Less developed regions, Synthetic Control Model (SCM), Difference in Difference Method (DID), Genetic Algorithm
  • Roholah Shahnazi *, Ebrahim Hadiyan, Latifolah Jorgani Pages 70-51
    Although the trend of increase in energy consumption has made possible fast economic growth of industrial modern society, but because of combustion pollutants emission and increase in density of carbon dioxide in atmosphere has made irreversible changes in the world. Not only this trend is destroying finite and nonrenewable energies, but also it is releasing numerous of pollutants into the receptive environment (air, water, and soil).
    In this article, existence of caus ality relation between energy carrier's consumption with economic growth and carbon dioxide gas emission in sectors of economy (residential, general and commercial, industry, agriculture, and transportation) in period of 1376 to 1391 using causality Toda and Yamamoto has been studied. In order to identify consumption of which energy carrier excites economic growth and carbon dioxide gas emission in each sector or economic policy in which energy carrier for a sector is suitable for that sector without reducing economic growth rate.
    In the agriculture sector, results show a unidirectional causality relation of energy carrier consumption to economic growth. In transportation, residential, general and economic sectors existence of bidirectional causality relation of economic growth variable and carbon dioxide gas emission with energy carriers has been verified. In industry sector, a unidirectional causality relation of economic growth to gas, electricity to economic growth and bidirectional causality relation of coal exist. Also, unidirectional causality relation of carbon dioxide emission to oil and bidirectional causality relation carbon dioxide gas emission to other variables except oil exist.
    Keywords: Energy Carriers, Economic Growth, Co2, Toda, Yamamoto Causality
  • Teymor Rahmani, Elnaz Bagherpuor * Pages 82-71
    Determine the role of savings in investment and economic growth, including issues which have always been considered in formulating policy and economic theory and achieve high and stable economic growth rates of important issues in each country. On the other side of the main factors of inflation and its harmful effects (especially on economic growth) is also considered one of the main problems countries. The aim of this study is to analyze the relationship between savings and economic growth in countries with high inflation and low. The main objective of this study is to analyze the relationship between savings and economic growth in countries with high inflation and low. In other words, due to high inflation in developing countries, including Iran, This study tries to answer these questions that In terms of current inflation rate of national savings and economic growth How have changed And What is the relationship of these variables with each other by considering effect of inflation. We test the hypothesis that asserts an increase in the rate of inflation will cause the effect of saving on economic growth to decrease. To do this, a sample of developing countries including 67 countries over the time period 1995-2012 is chosen. When regressions are run in which economic growth is dependent variable and the rate of saving is independent variable for countries with low and high rates of inflation separately, the coefficient is higher for countries with lower rates of inflation. Also, we estimated the regression for all countries. Our empirical results show that the rate of inflation lowers the effect of the rate of saving. Therefore, the hypothesis is not rejected for the sample under study, implying that the rate of inflation lowers the effect of saving on economic growth. So the main hypothesis of this paper in the economy of developing countries, including Iran approved.
    Keywords: inflation, Economic Growth, saving
  • Uones Gooli *, Yahya Gooli, Sohrab Delangiz Pages 98-83
    Regional growth inequality one of the important issues in Regional and urban economics, therefore this study by using regional data from Statistical Center of Iran over 2005 -2013 and theil's index of inequality measure inequality and examine the effect of industrialization on it by utilizing spatial econometric. Decomposition of theil index shows that neighborhood factors matter more than specific factors such as productivity differences, and also the result of spatial econometric shows that economic growth province is convergence but industrialization lead to divergence growth and spatial industrialization cause convergence between province . Therefore increase investment in poor area on basic of comparative advantage can lead to decrease inequality.
    Keywords: regional income inequality, spatial econometric, Theil index of inequality, growth convergence
  • Aso Esmailpour * Pages 99-112
    One of the main goals of developing countries is abating of stable and enduring economic growth. Therefore, recognition of effective factors on this economic growth is veryimportant. Due to special significance of effective factors on non-oil exports in trade policy making, in this study the influence of different variances such efficacy of export insurance subsidy on non-oil exports has been studied. Because of the high power models to predict the behavior of economic systems based on fuzzy regression, fuzzy regression is used for modeling were also fed examine the relationship between non-oil exports with export insurance and other variables in the period 1374 to 1394 subsidy fuzzy regression Used. The results obtained from this study show that short term and long-term export insurance subsidy have positive effect on non-oil exports of the nation. According to these results and main foresighted objectives defined in future economic development document, which include reduction of dependency to oil export revenues, in order to increase non-oil exports it is suggested to use state aid conveniences like export insurance subsidy.
    Keywords: non-oil exports, export insurance subsidy, fuzzy regression
  • Farshid Pourshahabi * Pages 113-126
    Economic growth has always been an important objective of policy in different countries. In developing countries including Iran, to achieving a reasonable rate of economic growth is essential. Since developing countries are facing with low efficiency of investment due to technological backwardness, so this set of countries would be taking advantage from foreign direct investment (FDI) as a source of capital accumulation and promote economic growth. Iran has a good potential for utilization of this resource considering to entering the field of FDI after the implementation of the nuclear deal. But the impact of FDI on economic growth needs required fields, including the host country's financial development. Therefore, in this study financial development as an important variable in the FDI inflow and economic growth is considered. The results for 10 developing Asian countries including Iran in the period 2013-1996 indicate that financial development has a determining effect on FDI inflow to the set of countries, but this is not enough and political stability is essential for FDI inflow. Also, the results indicate that although FDI has a positive and significant effect on economic growth in these set of countries, but financial development has a deterrent effect on economic growth of these countries due to the weak institutions and inefficiency in the allocation of funds.
    Keywords: Financial Development, Foreign Direct Investment (FDI), Economic Growth
  • Shokooh Mahmoodi *, Seyed Abdolmajid Jalaee Esfand Abadi Pages 127-140
    In this research the effect of energy intensity shocks on energy use of three sectors of economy is studied through input-output table and the dependence of every under section on energy section is computed by calculating forward linkage index of energy sector with each under section .The result showing that industy sector has most dependence on energy sector and provide three percent of it’s input required from energy sector and after that service and agriculture section provide 1.2 and 1.3 percent of their input from energy sector and are in next dependence level by calculating energy intensity shock and considering it’s effect on energy use of economy sectors, forward linkage index of energy sector with each section is increased equally and their dependence is increased too.In unsecured situation, dependence of economis sectors on energy is worrying and threating economic stability.
    Keywords: Energy Intensity, Input-Output table, economy sectors
  • A. Shahabadi *, S. Sarigool Pages 141-164
    Oil plays an important role in financing the country and can be used as a positive tool for improving total factor productivity and act reduce technical gap with developed countries. But the country's oil revenues, despite the considerable value of these resource revenues, economic performance are not appropriate. Therefore, this study utilizes a system of simultaneous equations to evaluate the direct and indirect effects of oil on the economy's total factor productivity during the period 1978-2013. The results by 3SLS show, the direct effect of oil revenues on total factor productivity is negative and significant. Also the effect of oil revenues on the equations of human capital accumulation, domestic research and development accumulation and financial development equations are negative and significant and in the research and development spillovers partners and information and communication technology accumulation equations are positive and non- significant. According to the results, the effect of human capital, domestic research and development accumulation, research and development spillovers partners, and information and communication technology equations are positive and significant and the effect of financial development on total factor productivity is positive and non- significant. Therefore, it is expected that politicians and decision-makers with the management of appropriate resources (Coordination of supply and demand side policies with a focus on the development of knowledge-based components market) take steps In order to create endogenous technical change and improve total factor productivity.
    Keywords: Total Factor Productivity, Oil, Simultaneous Equations, Iran
  • Mohammadali Maghsoudpour * Pages 165-180
    This article aims to examine the factors influencing the geographic concentration of food and drink industries using dynamic panel data for 28 provinces in the period from 2001 to 2012. Herfindahl-Hirschman concentration index to measure the concentration of firms is used. The results show positive and significant effect of primacy (with a coefficient 1/07) is the geographic concentration of food and beverage Which shows that these industries tend to settle near the first cities (largest city). However inverse relationship between economic distance variables (with a coefficient -0/067) and Food & Beverage industries that show economic distance is an obstacle for firms concentration. The variable share of the capital stock of the country (with a coefficient 146/0) had a significant positive effect on firms concentration. According to the results, using the policies to reduce economic distance between provinces is recommended.
    Keywords: geographic concentration, Localization economies, Urbanization economies, Economic distance