فهرست مطالب

پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی - پیاپی 31 (تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 31 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یگانه موسوی جهرمی*، هادی غفاری، مهدی جلولی صفحات 15-30
    تورم، بیکاری، رکود در تولید، کسری بودجه و نوسانات نرخ ارز از جمله عواملی است که همواره دولتها در صدد کنترل آنها به منظور رسیدن به اهداف سه گانه تخصیص، توزیع و ثبات اقتصادی می باشند. امروزه اقتصاددانان پذیرفته اند که ثبات اقتصادی شرط لازم برای رشد اقتصادی بالا و مستمر است. در مطالعه ی پیش رو، با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری (VAR)، در پی یافتن تاثیرات و پیامدهای بی ثباتی اقتصادی بر رشد اقتصاد در ایران در دوره 92-1360 می باشیم.
    در این مطالعه، ابتدا به کمک روش تحلیل مولفه های اساسی، که یکی از انواع روش های تحلیل داده های چند متغیره است، شاخصی برای بی ثباتی اقتصادی ساخته شد و سپس به اثرگذاری این شاخص بر رشد اقتصادی در بخش های عمده اقتصاد کلان در ایران پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که تنها در بخش کشاورزی اهمیت نیروی کار نسبت به سایر متغیرها بیشتر است اما در بخش های دیگر، سرمایه فیزیکی اهمیت بیشتری در تبیین رشد اقتصادی آن بخش داراست. در تمامی بخش های اقتصاد کلان، متغیر بی ثباتی اقتصادی اثری منفی بر رشد اقتصادی آن بخش دارد. سهم شاخص بی ثباتی اقتصادی در تجزیه واریانس چهاربخش اقتصاد کلان بترتیب در بخش های صنایع و معادن، خدمات، کشاورزی و نفت و گاز از اهمیت بیشتری برخوردار است. توجه خاص دولتمردان به بهبود شرایط اقتصادی و کاهش انواع نوسانات و شوک های موجود در اقتصاد کشور می تواند به افزایش رشد اقتصادی کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: بی ثباتی اقتصادی، رشد اقتصادی بخش های عمده اقتصاد کلان، تحلیل مولفه های اساسی، شاخص بی ثباتی
  • رضا راعی، محمد جواد ایروانی، تیرداد احمدی * صفحات 31-46
    بررسی نحوه تاثیر شوک های پولی از کانال های انتقال دهنده سیاست پولی یکی از مباحث در حوزه اقتصاد کلان است که به دو قطب اصلی دیدگاه نئوکلاسیکی (طرف تقاضا) و دیدگاه غیرنئوکلاسیکی (طرف عرضه) تقسیم می شود، محققان و پژوهشگران متعددی در کشورهای مختلف به بررسی نحوه انتقال اثرات شوک های پولی از طریق این کانال ها بر سیستم اقتصاد کلان پرداخته اند، اما در مطالعات داخلی عدم توجه هم زمان به بحث خنثایی پول در بلندمدت و عدم تقارن شوک های مثبت و منفی باوجود کانال های انتقال دهنده سیاست پولی یکی از مهم ترین ضعف های موجود در بحث مذکور است، این مقاله جهت پر کردن شکاف تحقیقاتی مذکور با استفاده از داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1369 تا 1395 به بررسی نحوه تاثیر شوک های پولی از کانال های انتقال دهنده سیاست پولی بر تولید پرداخته است، بدین منظور با استفاده از مدل چرخشی مارکوف شوک های مثبت و منفی پولی استخراج شدند و سپس نتایج حاصل از مدل مورداستفاده با به کارگیری روش خود رگرسیون با وقفه های توزیعی نشان داد که؛ سه کانال نرخ ارز، قیمت مسکن و اعتبارات در انتقال اثرات سیاست پولی در بلندمدت ناتوان است، این به معنای خنثایی پول در بلندمدت است، همچنین باوجود کانال های مذکور عدم تقارن بین شوک های مثبت و منفی وجود دارد، از سویی دیگر کانال اعتبارت نقش قوی تری در انتقال اثرات سیاست پولی نسبت به دو کانال دیگر در اقتصاد ایران دارد.
    کلیدواژگان: کانال های انتقال دهنده سیاست پولی، نئوکلاسیک ها، شوک های پولی، عدم تقارن
  • متین سادات برقعی، تیمور محمدی * صفحات 47-62
    تحلیل چگونگی عبور نرخ ارز به قیمتهای داخلی یعنی رابطه تغییر نرخ ارز و قیمتها و عوامل موثر بر آن در وضع سیاستگذاری های بهینه در اقتصادهای باز و همچنین در فهم اثرات انتقال شوکها اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه برای بررسی چگونگی عبور نرخ ارز به شاخص قیمت های وارداتی در ایران از یک الگوی ساختاری تعادل عمومی پویای تصادفی استفاده شده است. در این الگو تغییرات نرخ ارز درون زا در نظر گرفته شده و نه برون زا. در نتیجه این امکان فراهم آمده که عبور نرخ ارز به شرط هر یک از تکانه های وارد بر اقتصاد جداگانه محاسبه شود. مزیت استفاده از این الگو این است که به سیاستگذار نشان می دهد که عبور نرخ ارز به قیمتها همیشه به یک میزان نیست و در سیاستگذاری، اینکه کدام تکانه سبب تغییر نرخ ارز و قیمتها شده را باید لحاظ کرد. از این رو ابتدا، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی برای اقتصاد ایران ارائه و سپس مقداردهی و شبیه سازی شده است. سپس با استفاده از توابع ضربه-واکنش، عبور نرخ ارز به شرط هریک از تکانه های وارد بر اقتصاد(تکانه تکنولوژی، درآمد نفتی، تقاضای خارجی، تقاضای پول، نرخ بهره خارجی و سیاست پولی) جداگانه محاسبه گردید. نتایج حاکی از آن است که انتقال نرخ ارز در ایران ناقص است و درجه انتقال با توجه به هر شوک وارد بر اقتصاد متفاوت است و بعد از بیست فصل به حدود 40 تا 70 درصد می رسد. هدف دیگر مقاله بررسی اثر افزایش واریانس تکانه ها بر عبور نرخ ارز بود. از آنجایی که افزایش انحراف معیار تکانه ها، مقیاس توابع ضربه واکنش را تغییر می دهد ولی شکل آنها را تغییر نمی دهد، اندازه نسبی این واکنش ها نسبت به هم و در نتیجه، عبور نرخ ارز تغییر نمی کند.
    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز به قیمتهای وارداتی، اقتصاد باز کوچک، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، انحراف معیار تکانه ها
  • محمد مهدی برقی اسگویی، علیرضا کازرونی، بهزاد سلمانی، صابر خداوردیزاده * صفحات 63-80
    تراز تجاری یکی از مهم ترین متغیرهای کلان و از محدودیتهای استراتژیک اقتصاد کلان برای کشورهای در حال توسعه می باشد. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر نرخ پس انداز بر تراز تجاری ایران است. در این راستا، با استفاده از رویکردهای رگرسیون فازی و خودرگرسیون با وقفه های توزیعی و با به کارگیری داده های سری زمانی طی سال های 1394-1339 به بررسی این موضوع پرداخته شده است. نتایج حاصل از رگرسیون فازی نشان می دهد که متغیرهای نرخ پس انداز، درجه باز بودن تجاری و تولید ناخالص داخلی سرانه اثر مثبت و نرخ ارز موثر واقعی اثر منفی بر تراز تجاری دارند. همچنین نتایج حاصل از خودرگرسیون با وقفه های توزیعی نشانگر این است که متغیرهای نرخ پس انداز و تولید ناخالص داخلی سرانه اثرات مثبتی در کوتاه مدت و بلندمدت بر تراز تجاری داشته اند. از سویی در بلندمدت نرخ ارز موثر واقعی و درجه باز بودن تجاری موجب بدتر شدن تراز تجاری گردیده اند. سایر نتایج حاکی از آن است که ضریب تصحیح خطا نشان می دهد که در هر سال حدود 93 درصد از عدم تعادل کوتاه مدت برای دستیابی به تعادل بلندمدت تعدیل می شود. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق به منظور کاهش کسری تجاری، افزایش در پس انداز ناخالص داخلی می تواند یکی از توصیه های سیاستی مهم باشد.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، خودرگرسیون با وقفه های توزیعی، رگرسیون فازی، نرخ پس انداز، نرخ ارز موثر واقعی
  • مهدی خدایی*، محمد جعفری، شهرام فتاحی صفحات 81-94
    ارتباط بین سیاست های مالی و رشد اقتصادی از دیرباز موردتوجه اقتصاددانان بوده است. لذا مطالعات نظری و تجربی متعددی در این زمینه انجام شده است. در این مطالعه جهت بررسی دقیق تر اثر سیاست های مالی دولت در اقتصاد ایران، با استفاده از داده های فصلی سال های 1367 تا 1395، و استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری عامل-افزوده شده (FAVAR) در ترکیب با روش های پارامترهای متغیر در طول زمان (TVP)، اقتصاد ایران مدل سازی شده است. در این مدل سازی متغیرهای رشد تولید ناخالص داخلی، رشد سرمایه گذاری، تورم، تغییرات نرخ ارز، رشد مخارج مصرفی خصوصی و متغیر سیاست های مالی دولت، به عنوان متغیر غیرقابل مشاهده وارد مدل شده اند. بر اساس نتایج تحقیق اثر سیاست های مالی بر رشد اقتصادی ایران در کل دوره موردبررسی، مثبت است و افزایش سرمایه گذاری زمینه ساز افزایش نرخ رشد اقتصادی است. همچنین اثرات مثبت سیاست های مالی بر روی نرخ ارز غیررسمی در طول زمان افزایش یافته است. به علاوه اثر سیاست مالی بر تورم در اقتصاد ایران مثبت است، به طوری که اثرات افزایشی فوق در دوره های رونق اقتصادی بیشتر است. درنهایت اینکه اثر سیاست های مالی دولت بر مخارج بخش خصوصی منفی است. نتایج تحقیق حاضر بیانگر تغییر روابط بین متغیرهای مدل در طول زمان است به طوری که شرایط حاکم بر اقتصاد کشور در نحوه اثرگذاری متغیرهای مدل بر روی یکدیگر اثرگذار است.
    کلیدواژگان: سیاست های مالی، رشد اقتصادی، مدل های فضا-حالت
  • محمد مولایی*، عدی علی صفحات 95-108
    مصرف کالاها و خدمات یکی از اصلی ترین متغیرهای اقتصادی منعکس کننده شرایط رفاه خانوارها در یک جامعه و نیز محرک تقاضای کل و هدف تولید در اقتصاد است.بدین ترتیب اندازه گیری میزان انتقال شوک های درآمد به مصرف خانوار در راستای درک توانایی هموارسازی مصرفو بررسی تغییرات رفاهی افراد تحت شرایط بی ثباتی درآمدی و نیز در طراحیو ارزیابی سیاست های بهینه اجتماعی و جهت دادن این سیاست ها با هدف افزایش قدرت خرید، حفظ و ارتقای سطح رفاه خانوارها نقش مهمی ایفا می کند. بنابراین هدف از این مطالعه اندازه گیری میزان هموارسازی مخارج مصرفی خوراکی خانوارها در ایران در برابر شوک های دائمی و موقت درآمد با استفاده از داده های پانلی متشکل از درآمدها، هزینه ها، شاخص های اجتماعی خانوارهای ایرانی از قبیل سن، جنسیت، تحصیلات، وضع فعالیت، وضعیت زناشویی طی سال های 1388-1393 و از قیود کوواریانس تحمیل شده بر رشد درآمد و مصرف جهت شناسایی مقادیر پارامترها شوک های دائمی و موقت درآمد، است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که بیمه تقریبا کامل برای مخارج خوراکی خانوارها در مقابل شوک های موقت و دائمی درآمد طی دوره مورد بررسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: شوک های موقت و دائمی درآمد، مصرف خانوار، قیود کوواریانس، هموارسازی مصرف
  • سیاب ممی پور*، عاطفه رضایی صفحات 109-136
    رابطه معکوس بین رشد اقتصادی و نرخ بیکاری در ادبیات اقتصادی با عنوان قانون اوکان شناخته می شود. با توجه به اهمیت قانون اوکان در سیاست گذاری اقتصادی، بررسی رابطه نرخ بیکاری و رشد اقتصادی در سطح استان ها، از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین با توجه به امکان جابجایی نیروی کار برحسب شرایط اقتصادی بین استان ها، اثرات مکانی و سرریز فضایی در مطالعات ناحیه ای بسیار ضروری است؛ ازاین رو هدف اصلی از این مطالعه، بررسی قانون اوکان برای استان های کشور ایران با رویکرد اقتصادسنجی فضایی است و این که آیا قانون اوکان می تواند به عنوان یک رابطه کلی جهت بررسی واکنش بازار کار به تغییرات رشد اقتصادی ناحیه ای، در استان های ایران مورداستفاده قرار گیرد. به این منظور از داده های پانل برای 30 استان طی دوره زمانی 1392-1384 استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که رشد اقتصادی و نرخ بیکاری استان ها دارای وابستگی فضایی بوده و اثرات و عملکرد بازار کار یک استان، علاوه بر وضعیت اقتصاد کلان و ویژگی های آن استان، تحت تاثیر وضعیت اقتصادی استان های مجاور نیز است. لذا در این مطالعه برای بررسی قانون اوکان از پنل فضایی استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل پنل فضایی (SAC) نشان می دهد رابطه اوکان در سطح استان های ایران مورد تایید قرار می گیرد و توسعه بازار کار ناحیه ای تنها محدود به مرزهای استانی نبوده و به استان های دیگر نیز سرریز می کند.
    کلیدواژگان: قانون اوکان، اقتصادسنجی فضایی، نرخ بیکاری، رشد اقتصادی
  • منیره رفعت * صفحات 125-136
    یکپارچگی مالی از طریق افزایش سطح سرمایه گذاری در کشورها می تواند اثرات مثبت فراوانی بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله اشتغال، رشد اقتصادی، افزایش حجم مبادلات بین المللی و در نهایت افزایش درآمد سرانه ی کشورها داشته باشند. این مطالعه به بررسی این مساله می پردازد که آیا یکپارچگی مالی و باز بودن بازارهای مالی در ایران و کشورهای در حال توسعه می تواند بر فرایند همگرایی درآمدی موثر باشد و آیا سیاست های بازبودن، یکپارچگی و به دنبال آن ادغام مالی می تواند جزء سیاست هایی باشد که لازم است این کشورها برای فرایند ادغام اقتصادی خود اتخاذ نمایند؟
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که بازبودن مالی، یکپارچگی مالی و توسعه ی مالی داخلی، به طور معنی داری باعث تسهیل در همگرایی درآمدی بین ایران و شرکای تجاری اش در کشورهای در حال توسعه ی با درآمد متوسط به بالا می گردد اما نقش توسعه ی بازارهای مالی داخلی بیش از دو متغیر دیگر است.
    کلیدواژگان: ادغام مالی، بازبودن مالی، همگرایی درآمدی
  • مجید فشاری * صفحات 137-152
    بررسی تاثیر نظامهای مربوط به بیثباتی نرخ واقعی ارز بر متغیرهای کلان اقتصادی همانند سرمایهگذاری مستقیم خارجی یکی از موضوعات مهم در ادبیات مالیه بین الملل محسوب شده و بخش عمدهای از مطالعات تجربی را به خود اختصاص داده است. از اینرو هدف اصلی این مطالعه بررسی چگونگی تاثیرگذاری نظامهای بیثباتی نرخ واقعی ارز در دو وضعیت بیثباتی زیاد و کم بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی طی سالهای 1395-1353 میباشد. برای دستیابی به این هدف، دو وضعیت بیثباتی زیاد و کم در رفتار نرخ واقعی ارز به روش الگوی خودرگرسیونی تعمیم یافته تحت شرایط ناهمسانی واریانس وابسته به تغییر رژیم استخراج شده و تاثیر این متغیر به همراه متغیرهای توضیحی همانند نرخ واقعی ارز، تولید ناخالص داخلی حقیقی و درجه بازبودن تجارت بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی بررسی شده است. نتایج تخمین مدل دلالت بر تایید دو وضعیت بیثباتی نرخ واقعی ارز زیاد و کم در رفتار نرخ واقعی ارز داشته و تاثیر منفی و معنیدار بیثباتی نرخ واقعی ارز بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در وضعیت بیثباتی زیاد بیشتر از حالت بیثباتی کم است. از سوی دیگر متغیرهای نرخ واقعی ارز، تولید ناخالص داخلی حقیقی و درجه بازبودن تجارت تاثیر مثبت و معنیدار بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران در دوره زمانی مورد مطالعه داشته اند. از اینرو کاهش بیثباتی نرخ واقعی ارز از طریق کنترل نوسانات سطح قیمتهای داخلی به ویژه در وضعیت بیثباتی زیاد از مهمترین توصیه های سیاستی این مطالعه برای افزایش میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی به شمار میآید.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بی ثباتی نرخ واقعی ارز، الگوی چرخشی مارکوف
  • حسن خداویسی*، احمد عزتی شورگلی صفحات 153-170
    بارو 1990 با وارد کردن مخارج دولت به تابع رشد نشان داد که میزان فعالیت-های دولت تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی دارد، اما چنانچه میزان مخارج دولت بیش ازاندازه مشخصی افزایش یابد، فعالیت های دولت تاثیر منفی بر رشد اقتصادی خواهد داشت. در این زمینه، این مقاله بر مبنای مدل نظری رشد بارو و یک الگوی تجربی برای اقتصاد ایران، به بررسی رابطه اندازه دولت از منظر مخارج عمرانی و جاری با رشد تولید ناخالص داخلی ایران با به کارگیری الگوی خود رگرسیون با وقفه های توزیعی و رهیافت پارامتر متغیر با استفاده از داده-های سالانه طی دوره 1393-1346 می پردازد. ابتدا با استفاده از آزمون ریشه واحد لامزداین پاپل (1997) و آزمون های هم انباشتگی گریگوری هانسن (1996) و سایکنن لوتکیپل (2002) به ترتیب به بررسی انباشتگی و هم-انباشتگی متغیرها پرداخته شد. نتایج این بخش تحقیق نشان از وجود شکست-های ساختاری در متغیرهای تحقیق دارد که روابط بین متغیرها را تحت تاثیر قرار می دهد. سپس با استفاده از مدل خود رگرسیون با وقفه های توزیعی مقدار آستانه با لحاظ شکست های ساختاری برای مخارج جاری 2/15 درصد و برای مخارج عمرانی 2/8 درصد تولید ناخالص داخلی سرانه به دست آمد. با توجه به انتقاد لوکاس به صورت نظری و اثبات وجود شکست های ساختاری متعدد در اقتصاد ایران، از مدل حالت فضا برای بررسی رابطه رشد و اندازه دولت استفاده شد و نتایج نشان داد که ضرایب متغیرهای مورداستفاده در طی زمان ثابت نیست و این پارامترها در گذر زمان با توجه به منبع تکانه، رفتار متفاوتی را از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، مدل رشد بارو، انباشتگی و هم انباشتگی با لحاظ شکست ساختاری، مدل فضا- حالت
|
  • Yeganeh Mousavi Jahromi *, Hadi Ghaffari, Mehdi Jaloli Pages 15-30
    Inflation, unemployment, stagnation in production, budget deficit and exchange rate fluctuations, are the factors that governments have always sought to control them in order to achieve the three goals of allocation, distribution and economic stability. Economists now accept that economic stability is a prerequisite for continuing high economic growth. The current study, using the VAR model, tries to explore the effects and consequences of economic instability on the major macroeconomic sectors’economic growth in Iran during the 1981-2013 periods. In this study, using the principle components analysis (PCA), an indicator of economic instability was built and then the impact of this indicator on economic growth of Iran was examined. The findings show that only the importance of labor in the Agricultural sector but in other sectors more than other variables, physical capital is the more important in explaining economic growth. In all sectors of macroeconomics, variable economic instability negative impact on economic growth in the sector. Four parts macroeconomic indicator of economic instability in the analysis of variance, respectively, in the fields of Industry and Minerals, Services, Agriculture and Oil and Gas exploration is more important. The authorities should pay particular attention to the economic recovery and to reduce volatility and shocks in the economy to increase economic growth.
    Keywords: Economic Instability, Economic Growth, major macroeconomic sector, principle components analysis, instability index
  • Reza Raei, Mohammad Javad Iravani, Tirdad Ahmadi * Pages 31-46
    The study of the effect of monetary shocks through monetary policy Transmission Mechanism is one of the topics in the macroeconomic field that is divided into two main polepoints of the neoclassical (demand side) and nonnoclassical (supply side) perspective, Researchers in different countries have studied effects of monetary shocks through these channels on macroeconomics, But in domestic studies, the lack of simultaneous attention to the money neutarlity in the long run and the asymmetry of positive and negative shocks in the presence of monetary policy transmission mechanism is one of the main weaknesses in the discussion. This article is intended to fill this research gap with Using the seasonal data of Iran's economy during the period of 1369 to 1395, to study the effect of monetary shocks through transmission channels on production. For this purpose, using the Markov switching model, negative and positive shocks were extracted. Then, the results of the used model by auto regressive distributed lags method showed that; The three-channel exchange rate, housing prices and credits are incapable of transferring the effects of monetary policy in the long run, These findings validate long-term monetary neutrality. also Despite these channels, there is asymmetry between positive and negative shocks, Also the credit chanel has a stronger role in transferring the monetary policy effects on the economy of Iran than the two other channels.
    Keywords: monetary policy transmission channels, neoclassicals, monetary shocks, asymmetry
  • Matin Borghei, Teymour Mohamadi * Pages 47-62
    In this paper, for analysis of exchange rate pass-through (ERPT) to import prices, a structural dynamic stochastic general equilibrium model is used and exchange rate is considered as an endogenous variable not exogenous. Therefor we can calculate exchange rate pass-through conditional on each shock. The advantage of this approach is that it shows to policy makers that ERPT conditional on each shock is different and policy maker should take the cause of the change, into account. Hence a dynamic stochastic general equilibrium model for Iran is presented and calibrated. Then by impulse response functions, ERPT conditional on different shocks (technology, oil revenues, foreign output, money demand, foreign interest rates and monetary policy shocks) has derived. Also, a test for the effects of the changes in variance of each shock on the degree of conditional ERPT has been performed. The standard deviations of the shocks affect the scale of the impulse-response functions, but not their shape. This means that the relative magnitude of these responses and conditional measures of pass-through will not be altered by changes in the variance of the shocks.
    Keywords: Exchange Rate Pass-through, Import Prices, small open economy, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Standard Deviation of Shocks
  • Mohammad Mahdi Barghi Oskooee, Alireza Kazerooni, Behzad Salmani, Saber Khodaverdizadeh * Pages 63-80
    The trade balance is one of the most important macroeconomic variables, and the macroeconomic strategic constraints for developing countries. The main target of this paper is study the effect of savings rate on the trade balance. According the article target we used time series data of Iranian macroeconomic variables during 1960-2015 with Application of fuzzy regression approach and Auto Regressive Distributed Lag. The results of Fuzzy regression approach shows that savings rate and GDP per capita has a positive effect on the trade balance in the short term and long term. In the other hand the real effective exchange rate Degree of trade openness has a negative effect on the trade balance in long term. Also The results of Auto Regressive Distributed Lag approach shows that savings rate, trade openness and GDP per capita has a positive effect on the trade balance and the real effective exchange rate has a negative effect on the trade balance. The other results improve that: error correction coefficient shows that 93 present of unbalanced short term adjusted to achieving long term balance. According to the results of research to reduce the trade deficit, an increase in gross domestic savings can be one of the important policy recommendations.
    Keywords: ARDL, fuzzy regression, real effective exchange rate, savings rate, Trade balance
  • Mehdi Khodaei *, Mohammad Jafari, Shahram Fattahi Pages 81-94
    Macro-economic relationship between fiscal policy and economic growth has long been considered by economists. In this study to evaluate the more accurate effect of the government's fiscal policy in the economy, Using quarterly data for the years 1367 to 1395, using A Factor-Augmented Vector Autoregressive (FAVAR) model with time varying parameter model (TVP), Iran's economy has been modeling. The variables as GDP growth, investment growth, inflation, exchange rates, the growth of private consumption expenditure and latent variable of government fiscal policies arrived in model. Based on results the effects of fiscal policy on economic growth in the whole period is positive and investment increased the rate of economic growth. Also the additive positive effects of fiscal policy on the unofficial exchange rate has increased over time. In addition, the effect of fiscal policy on inflation is positive, so that the additive effect in economic prosperity period is more. Finally, the effect of fiscal policy on private sector spending is negative. Results of this study show change relationships between variables over time and the effects of economic conditions on How to impact of model variables on each other. So that monetary policy along with fiscal policy as a factor in the change of fiscal policies on the economy has acted.
    Keywords: Autoregressive, financial policies, space-state models
  • Mohammad Mowlaei *, Oday Ali Pages 95-108
    Household consumption expenditures one of the main economic variables that reflect the households’ welfare level as well as stimulate aggregate demand and purpose of all production in the economy. Therefore, measuring the income shocks transmission to household consumption is critical for evaluation the ability of consumption smoothing with income shocks or economic stability and hence, for designing stabilization, income-maintenance and optimal social policies in the aim to increasing purchasing power, preserving and promoting the welfare of households. According to the terms of stagflation in Iran economy over the past few years, this paper computes the degree of transmission of temporary and permanent income shocks to using the panel data on the income, meal consumption expenditures and other household characteristics (Age, gender, education, working status and marital status) gathered by Iranian urban and rural households’ expenditures and Income Surveys (HEIS) over the period 1388-1393. The results show that there is nearly complete insurance against temporary and permanent income during the period of study.
    Keywords: Temporary, permanent income shocks, Household consumption, Co-variance restrictions, Consumption smoothing
  • Siab Mamipour *, Atefeh Rezaei Pages 109-136
    The inverse relationship between economic growth and unemployment rate is known as Okun’s law in the economic literature. According to the importance of Okun's law on economic policy, investigating the relationship between unemployment rate and economic growth is very important at provincial level. Also, with regard to labor mobility between provinces based on economic conditions, spatial and spillover effects are essential in regional studies; therefore, the main objectives of this paper are to investigate Okun's law in Iran's provinces with spatial econometric approach and whether Okun’s law can be used as a rule of thumb for surveying the labor market response to changes in regional economic growth, in Iran's provinces. A panel data set for 30 provinces during period of 2005 to 2013. The results show that unemployment rates and economic growth of provinces have spatial dependence and labor market performance is influenced by macroeconomic situation and its features the economic situation in neighboring provinces. Hence, in this study spatial panel is employed to investigate Okun’s law. The results of spatial panel (SAC) approve accuracy of Okun's law in Iran's provinces; and the development of regional labor market is not limited to the provincial borders and spillovers to other provinces.
    Keywords: Okun's Law, Spatial Econometrics, Unemployment Rate, Economic Growth
  • Monireh Rafat * Pages 125-136
    The widespread progress on capital account liberalization and the massive increase in financial flows across the borders, have stimulated a lively debate on the broad economic effects of financial openness.
    This paper contributes to the debate by assessing whether financial openness facilitates per-capita income catching-up across countries in Iran and the developing countries? As the current wave of globalization has generated widespread interest among national policymakers on the factors and policies that best promote economic integration, the paper provides empirical evidence on whether financial openness should be included among such policies by focusing on the dimensions that most critically characterize the process of economic integration, namely income convergence?
    The key results of the analysis can be summarized as follows:Financial openness, financial integration and internal financial development, significantly facilitates per-capita income catching-up, but the role of internal financial development are more than two other variables.
    Keywords: financial integration, financial openness, income convergence
  • Majid Feshari * Pages 137-152
    The investigation of relationship between real exchange rate volatility regime and FDI is one of the main issues in macroeconomics and has been considered empirically in recent years. Economic activity in the world and in every moment of life is faced with a variety of risks and uncertainty. Through of the uncertainty, it can be noted that the phenomenon of real exchange rate risk. This study intends to investigate the impact of real exchange rate fluctuations on foreign direct investment with annual data and during the 1974-2016, by using a Markov switching on Iran deal. The results suggest that, real GDP as an indicator of the size of economy and trade openness have a positive and significant effect, real exchange rate has a positive impact on foreign direct investment in Iran. On the other hand, Risk indicators in the country in both medium- and low-risk diet has a negative impact on foreign direct investment. Both effects are somewhat alike. This result is indicative of the fact that Iran's economy can clearly be seen as a source of financing, targets stable economic. In order to attract foreign direct investment only legislation and the creation of free trade zones is not enough. And decreasing country risk and the improvement in the overall economic, political as well as the political environment for big investors in the country is essential to achieve this.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Real Exchange Rate Volatility Regime, Markove- Switching Method
  • Hassan Khodavaisi *, Ahmad Ezzati Shourgoli Pages 153-170
    Barro (1990) by adding government spending into the growth models showed that the amount of government activities have a positive impact on economic growth, But if government spending is increased over a certain size, government activities will have a negative impact on economic growth. In this direction, this paper by using theoretical Barro growth model and an empirical model for Iranian economy tries to investigate the impact of current and capital government expenditure on output growth using ARDL approach and state-space models applying quarterly data during 1967-2014. First, using Lumsdaine-Papell (1997) unit root test and Gregory-Hansen (1996) and Saikkonen and Lutkepohl (2002) cointegration test we determine the degree of integration and cointegration of the variables. The results indicate that there are structural breaks in the variables under study and these breaks affect the relationship between variables. Then we use ARDL model, considering structural breaks, to determine threshold level for current government expenditure which is 15.2 percent and for capital government expenditure which is 8.2 percent of GDP per head. Regarding Lucas theoretical critique and empirical structural breaks in the Iranian economy, we use state space model to investigate relationship between growth and the government size and the results indicate that coefficients are not stable during time and they behave differently regarding the source of the shock.
    Keywords: government size, Barro growth model, Integration, co-integration with the structural break, state space model