فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

  • 164 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرحسن علی بیگی، زهره آدینه وند، مصیب غلامی، سمیه شهبازی صفحه 590
    هدف انجام این پژوهش کیفی، آسیب شناسی و اولویت بندی آسیب های نظام بیمه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه از دیدگاه کارشناسان صندوق بیمه است. پژوهش حاضر به روش نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان مشغول به فعالیت در نظام بیمه کشاورزی شهرستان کرمانشاه تشکیل دادند. 25 نفر از آن ها به روش نمونه گیری نظری انتخاب و بررسی شدند. داده های پژوهش با بهره گیری از تکنیک مصاحبه عمیق و بحث گروهی متمرکز جمع آوری و با سه روش کدگذاری باز و محوری و انتخابی تحلیل شدند که درنهایت یازده آسیب به عنوان آسیب های نظام بیمه کشاورزی شناسایی شد. در مرحله دوم با نظر کارشناسان آسیب های معرفی شده با استفاده از روش رتبه بندی زوجی رتبه بندی شد. بر اساس یافته ها رتبه بندی صورت گرفته از آسیب های شناسایی شده نظام بیمه کشاورزی عبارتند از: نداشتن امنیت شغلی کارشناسان و سیاست گذاری نامناسب مدیران هم رتبه با هم، مشکل تامین اعتبارات نظام بیمه و پایین بودن سطح خدمات ارائه شده، جامع و مانع نبودن قوانین بیمه، عدم به کارگیری فناوری های نوین و پایین بودن سطح مشارکت سازمانی. درنهایت می توان بیان داشت نبود زیرساخت فرهنگی مناسب در جوامع روستایی و پایین بودن سطح مشارکت کشاورزان از آسیب های مهم پیش روی توسعه و گسترش بیمه است که این امر به اعتقادات و باورهای سنتی و ضعف فرهنگی مردم منطقه در زمینه مشارکت در طرح‏های توسعه روستایی و کشاورزی برمی گردد.
    کلیدواژگان: بیمه، صندوق بیمه کشاورزی، آسیب شناسی، نظریه بنیانی، رتبه بندی زوجی
  • فهیمه نژادی، عنایت عباسی، شهلا چوبچیان صفحه 604
    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش پروژه ترسیب کربن در بهبود سرمایه اجتماعی مردم محلی تحت پوشش پروژه در منطقه شهداد استان کرمان انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل اعضای گروه های توسعه روستاهای تحت پوشش پروژه ترسیب کربن به تعداد 456 نفر و مردم محلی شش روستای خارج از پروژه ترسیب کربن به تعداد 1428 نفر بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 218 نفر تعیین شد. برای مقایسه، همین تعداد نمونه از بین مردم محلی خارج از پروژه انتخاب شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. پرسش نامه ابزار اصلی جمع آوری داده ها بود. روایی محتوایی این پرسش نامه را اساتید رشته ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان ستادی و صفی طرح ترسیب کربن در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور تایید کردند. برای تعیین پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده و مقدار آن برای بخش های مختلف پرسش نامه بین 70/0 تا 90/0 محاسبه شد. با توجه به نتایج تحقیق، بین سرمایه اجتماعی مردم محلی تحت پوشش پروژه در قبل و بعد از اجرای طرح اختلاف معنی دار وجود دارد. همچنین بین سرمایه اجتماعی مردم محلی تحت پوشش پروژه و خارج از پوشش پروژه نیز اختلاف معنی دار وجود دارد. در مجموع می توان گفت پروژه ترسیب کربن بر سرمایه اجتماعی مردم محلی که شرط لازم برای توسعه اجتماعی محسوی می شود تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: پروژه ترسیب کربن، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، منطقه شهداد
  • سمیرا محمودی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، غلامرضا غفاری صفحه 618
    تجربه تاریخی فرایند توسعه در کشورهای توسعهافته این امر را روشن ساخته که توسعه پایدار روستایی یک ضرورت بنیادی برای توسعه ملی است و باید در اولویت برنامه های توسعه قرار گیرد. دراین راستا، با مطرح شدن نقش جنبه جمعی و گروهی سرمایه در توسعه، نوع دیگری از سرمایه با عنوان «سرمایه اجتماعی» مطرح شد و در بسیاری از مطالعات ازجمله توسعه پایدار روستایی از آن به عنوان چالش بنیادین توسعه یاد شده است. لذا بیش از پیش، توجه متخصصان علوم توسعه ای و برنامه ریزان را به خود جلب کرده است. با توجه به ماهیت توسعه پایدار روستایی که از مکانی به مکان دیگر و در قلمرو فضا مفهوم می یابد، ضرورت به کارگیری شاخص های سرمایه اجتماعی در تحقیقات جغرافیایی و برنامه ریزی بیش از پیش آشکار می شود تا حرکت در راستای ماهیت علم جغرافیا و به ویژه برنامه ریزی روستایی حفظ شود. همچنین با محیط جغرافیایی روستاهای ایران سازگار باشد. در این چهارچوب این پرسش مطرح می شود که فرایند بومی سازی شاخص های سرمایه اجتماعی در مناطق روستایی ایران چگونه است. برای پاسخ علمی به پرسش و نیز به منظور ایجاد مجموعه ای مناسب از شاخص ها برای اندازه گیری سرمایه اجتماعی در مناطق روستایی ایران، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی و نظرخواهی از خبرگان، اساتید و متخصصان امر به شیوه دلفی به ارائه شاخص ها و معیارهای مناسب و بومی شده پرداخته است. بر اساس یافته های تحقیق در مجموع 9 مولفه، 18 شاخص و 53 نماگر انتخاب شد که با مناطق روستایی ایران سازگار است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار روستایی، بومی سازی شاخص ها، مناطق روستایی ایران
  • حجت ورمزیاری، علی اسدی*، علیرضا رحیمی، داوود فاقعی صفحه 644
    نیاز روزافزون مردم به تفریح در خارج از فضاهای شهری، به ویژه در کلان شهرها و شهرهای صنعتی کشور، فرصت مناسبی را برای درآمدزایی از محل گردشگری کشاورزی، برای کشاورزان ایجاد کرده است. البته در صورت مدیریت نادرست، این نیاز سبب تشدید تغییر کاربری اراضی کشاورزی می شود. یکی از مهم ترین عوامل موفقیت در درآمدزایی از محل گردشگری کشاورزی، شناخت بازار گردشگری و انگیزه های گردشگران است. پژوهش حاضر انگیزه های گردشگران را در انتخاب مقاصد گردشگری کشاورزی بررسی کرده است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که به روش پیمایشی و با راهبرد کمی انجام شد. جامعه آماری شامل گردشگران بالای 18 سال بود که در تابستان اقدام به بازدید از بخش الموت شرقی کرده بودند. حجم نمونه بر اساس تعداد انگیزه های بررسی شده و شرایط تحلیل عاملی تعیین شد. نمونه مطالعه شده این تحقیق شامل 255 نفر گردشگر بود که به دلیل نبود چهارچوب نمونه گیری مناسب به صورت در دسترس انتخاب شدند. از دیدگاه گردشگران انگیزه هایی مانند بهره مندشدن از هوای پاکیزه، تماس با طبیعت، استراحت، تمدد اعصاب و لذت بردن از تعطیلات خانوادگی در فضایی آرام بیشترین اولویت را داشتند. همچنین تحلیل مولفه های اثرگذار و انگیزشی در انتخاب مقصد گردشگری کشاورزی نشان داد همراهی با خانواده در طبیعت، یادگیری و صرف هزینه کمتر و خودشکوفایی و تغییر از مهم ترین عوامل در انتخاب مقصد گردشگری کشاورزی بوده اند.
    کلیدواژگان: انتخاب مقصد، گردشگری کشاورزی، انگیزه، بازاریابی، الموت
  • مجتبی قدیری معصوم *، محمدرضا رضوانی، مهدی چراغی صفحه 658
    تامین امنیت غذایی پایدار در جامعه روستایی یکی از اهداف اساسی برنامه های توسعه روستایی محسوب می شود. در تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر در امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی پرداخته شده است. پژوهش حاضر بر اساس هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستاهای شهرستان زنجان هستند. شهرستان زنجان در سال 1390، 97هزار و 225 نفر جمعیت روستانشین، 26هزار و 429 خانوار، 13 دهستان و 248 روستای دارای سکنه داشت. 54 روستا به عنوان روستاهای نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی(پرسش نامه) بود. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و رگرسیون خطی) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد وضعیت امنیت غذایی پایدار خانوارهای روستایی مطلوب نیست و عوامل اقتصادی مهم ترین عامل موثر در پایداری امنیت غذایی خانوارهای روستایی است. براساس یافته های تحقیق پیشنهادهایی ازقبیل گسترش و تقویت فروشگاه های مصرف، ارائه سبد کالایی غذا برای خانوارهای تحت پوشش نهادهای اجتماعی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، فقر روستایی، توسعه پایدار، استان زنجان
  • فاطمه سادات علوی پور، سعید کریمی *، حسین یزدان داد، عاطفه وحیدیان صفحه 672
    سه رکن اصلی سنجش اثرگذاری آموزش محیط زیست، دانش و نگرش و رفتار است. دانش و نگرش محیط زیستی به عنوان عوامل موثر بر اقدام و رفتارهای محیط زیستی شناخته می شوند. بنابراین، سنجش دانش و نگرش محیط زیستی ازجمله ابزارهایی است که در تحلیل رفتار سازگار با طبیعت راهگشاست. امروزه در کتاب های درسی مقطع ابتدایی سعی شده است مفاهیم محیط زیست به صورت ضمنی در حافظه دانش آموز قرار گیرد. ضرورت سنجش کارایی این موضوع سبب شکل گیری این پژوهش شد. این پژوهش به بررسی میزان دانش و علاقه دانش آموزان (نگرش محیط زیستی) مقطع ابتدایی شهرستان های طرقبه و شاندیز در ارتباط با محیط زیست می پردازد. تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه سنجش علاقه و دانش محیط زیستی بود. در این تحقیق شش مدرسه ابتدایی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد که شامل 100 دانش آموز بودند. نتایج پژوهش گویای این است که بین متغیرهای مستقل تحصیلات والدین و پایه تحصیلی دانش آموزان با متغیر وابسته میزان دانش محیط زیستی دانش آموزان رابطه معناداری وجود ندارد. درحالی که بین متغیر مستقل دانش محیط زیستی با متغیر وابسته علاقه به محیط زیست ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانش محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، دانش آموزان ابتدایی، شهرستان طرقبه، شهرستان شاندیز
  • سید هدایت الله نوری*، عباس امینی، حمزه رحیمی صفحه 688
    کشاورزی نقش اساسی و تعیین کننده ای در سرنوشت جامعه روستایی ایران دارد و نمی توان انتظار داشت بدون داشتن راه حلی استوار و منطقی برای کشاورزی به توسعه روستایی رسید. هدف تحقیق حاضر ارزیابی رابطه کشاورزی پایدار و توسعه پایدار روستایی در نواحی روستایی شهرستان فسا است. در این مطالعه از روش توصیفی تحلیلی استفاده و داده ها به روش پیمایشی تهیه شد. جامعه آماری این تحقیق شامل سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان فسا بود که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 285 نفر از بین آن ها به صورت تصادفی انتخاب شد. این افراد از طریق پرسش نامه که اعتبار آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ آزموده شده بود بررسی شدند. در این مطالعه برای تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد آماری مدل سازی معادله های ساختاری و آزمون تحلیل عاملی تاییدی دوعاملی مرتبه اول استفاده شد. نتایج آزمون ها نشان داد هر دو مدل اندازه گیری توسعه روستایی و کشاورزی پایدار اعتبار قابل قبولی دارد. همچنین مدل دوعاملی مرتبه اول برای ارتباط بین توسعه پایدار روستایی و کشاورزی پایدار و برازش آن ها با داده های گردآوری شده اعتبار داشت. بر اساس نتایج تحلیل درمجموع معرف های کشاورزی پایدار تاثیر مستقیم بیشتر و معنادارتری بر توسعه پایدار روستایی نسبت به شرایط معکوس این رابطه داشته اند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، پایداری، کشاورزی پایدار، مدل سازی معادله ساختاری، نواحی روستایی شهرستان فسالق الحد
  • مهدی قربانی *، جمیله سلیمی کوچی، پیام ابراهیمی صفحه 704
    نیازسنجی مشارکتی فرایندی است که بر اساس رویکرد مدیریت اجتماع محور به بررسی ابعاد مختلف نیاز جوامع محلی می پردازد. پروژه الگوی ایرانی مشارکت و توانمندسازی جوامع محلی با رویکرد شبکه اجتماعی گامی در راستای تدوین برنامه عمل روستای بزیجان شهرستان محلات در استان مرکزی است. اولویت بندی و نیازسنجی مشکلات و چالش ها یکی از مهم ترین اصول در برنامه ریزی روستایی است. بدین منظور در این تحقیق ابتدا با استفاده از روش های کیفی ازجمله بحث گروهی و بارش افکار، چالش ها به صورت مشارکتی مشخص شد. سپس با استفاده از روش AHP اولویت های توسعه روستایی از دیدگاه ذی نفعان محلی مشخص شد. نتایج نشان داد در دو گروه مردان و زنان بر اساس روش AHP، عدم صدور پروانه مرتع داری برای بهره برداری از مراتع منطقه و نبود بستر مناسب برای اشتغال زنان با بیشترین اولویت به ترتیب 15 درصد از نیاز گروه مردان و 29 درصد از نیاز گروه زنان را به خود اختصاص داده اند. در این تحقیق تمام مشکلات از دیدگاه ذی نفعان محلی (مردان و زنان) مشخص و اولویت بندی شد که می توان از آن به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری برای دستیابی به توسعه جامع روستایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، روستای بزیجان، مدیریت اجتماع محور، کارگاه مشارکتی، AHP
  • سمیه هاتفی شجاع، ایرج اعتصام *، سید غلامرضا اسلامی صفحه 718
    بررسی هویت از زبان ساکنان محلی به مبنای نظری بازنمایی اجتماعی مربوط است. در این ارتباط باید به گفتمان های محلی اشاره کرد. روستای حومه ای دره مرادبیگ در فاصله سه کیلومتری از مرکز شهر همدان بر اثر جریان های شهرگریزی و تکامل روستا با استفاده از امکانات شهری تغییر هویت داده است. دره مرادبیگ از قدیم برای مردم همدان مکانی تفریحی با هویت ویلانشینی و گذراندن اوقات فراغت بوده است. با توجه به طرح توسعه روستا ها، هویت مکانی روستای دره مرادبیگ تحت تاثیر تحولات اخیر چگونه باید باشد؟ با تغییرات صورت گرفته هویت مکان برای افراد با سنین مختلف چگونه است؟ از نظر هانری لوفور، فضا عاملی سیاسی و اجتماعی است که هویت مکان آن بر اساس عوامل درونی و بیرونی است. هالفکری بر اساس این مدل، هویت روستاها را برآمده از موقعیت های روستا، بازنمودهای رسمی و زندگی روزمره روستاییان می داند. نتایج تحقیق نشان می دهد برای پاسخگویی به نیاز ساکنان با سنین مختلف و به منظور هویت بخشی در الگوی مسکن ویلایی و روستایی باید توسعه عمرانی و امکانات شهری در روستا لحاظ شود. همچنین فضاهای جمعی مرکز محله، قابلیت های طبیعی، فرهنگی و اکولوژیکی رودخانه آلوسجرد و سرمایه اجتماعی باید با سازماندهی و دستیابی به بافت ترکیبی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: هویت مکان، روستاهای حومه ای، دره مرادبیگ همدان، استان همدان
  • مسعود یزدان پناه *، عبدالعظیم آجیلی، زیبا بختیاری، مجتبی دهقان پور صفحه 732
    به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان و اطمینان از برابری جنسیتی و اقتصادی، صندوق اعتباری خرد ساختار مناسبی است که در سراسر جهان به زنان به عنوان مشتریان خود تکیه می کند. رضایت مشتری از عوامل مهم حفظ مشتری است و اثری بسیار قوی بر سودآوری دارد. همچنین رضایت مشتری ابزاری اکتشافی است که مدیران، سیاست گذاران و دیگر ذی نفعان می توانند با استفاده از آن عملکرد فعلی و آینده خود را بررسی کنند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر رضایت و وفاداری زنان روستایی نسبت به صندوق های اعتبارات خرد در شهرستان های مرودشت و رامهرمز است. به منظور دستیابی به این هدف از روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 200 نفر از اعضای صندوق های اعتباری خرد به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج نشان داد وفاداری پاسخ گویان مرودشتی به صندوق های اعتباری خرد بیشتر از وفاداری پاسخ گویان رامهرمزی است. متغیرهای انتظارات و کیفیت خدمات دریافتی 27 درصد از تغییرات متغیر ارزش درک شده و متغیرهای انتظارات، ارزش درک شده و کیفیت خدمات دریافتی درمجموع 65 درصد از رضایت را پیش بینی می کنند. همچنین متغیرهای انتظارات، ارزش درک شده، وجهه و رضایت درمجموع 42 درصد از تغییرات وفاداری نسبت به صندوق های اعتبارات خرد را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: صندوق اعتباری خرد، رضایت، وفاداری، انتظارات، خدمات درک شده
|
  • Amirhossein Alibaygi, Zohreh Adinevand, Mosayeb Gholami *, Somayeh Shahbazi Page 590
    Because of the great importance of the agricultural sector, governments have always tried to provide pervasive insurance programs to help and deliver a secure platform for farmers to produce more and better on the one hand and provide social justice on the other hand; however, rural communities resist acceptance of agricultural insurance. This qualitative research aimed to find problems of agricultural insurance system and prioritize its problems in Kermanshah City from the perspective of insurance experts. The present study was conducted using grounded theory. The study population comprised experts working in the agricultural insurance system in Kermanshah that 25 of them were chosen by theoretical sampling. Data were collected by in-depth interviews and focus group discussions through three
    Methods
    open coding, axial, and selective analysis. Finally, 11 problems in the agricultural insurance system were identified. In the second step, the experts ranked these problems using appropriate tests. Based on the findings, lack of job security and policy experts, inappropriate administrators to the level (as the highest priority), problems of credit access, poor services provided by insurance system, incomprehensive insurance laws, using outdated technologies, low levels of institutional partnerships, as well as 5 other problems were detected in the agricultural insurance system.
    Keywords: Insurance, Agricultural insurance, Pathology, Grounded theory, Pair ranking, Kermanshah Province
  • Fahimeh Nejadi, Enayat Abbasi *, Shahla Choobchian Page 604
    This study examined the role of Carbon Sequestration Project (CSP) in improving the social capital of local people in Shahdad area of Kerman Province. The statistical population consisted of the members of the development groups of 6 rural districts with 456 people, as well as the local people of 6 rural districts outside of the project with 1428 people. The sample size was determined as 218 people based on Krejcie and Morgan’s (1970) table. For the purpose of comparison, a similar number of local people that lived out of project area were selected. The samples were chosen using stratified random sampling method. Questionnaire was the main tool for collecting data. The agricultural extension and education specialists, as well as experts of CSP in the Forest, Range and Watershed Management Organization confirmed content validity of the questionnaire. The Cronbach α coefficient was calculated for determining the reliability of the questionnaire and its value for different parts were between 0.70 and 0.90. According to the results, there were significant differences between the local people’s social capital that covered by the project before and after the implementation of the project. In addition, there were significant differences between local people’s social capital under and out of coverage of the project. Finally, based on research results, some suggestions were presented for further strengthening of social capital and development of CSP.
    Keywords: Carbon Sequestration Projects (CSP), Rural development, Social capital, Social trust, Social cohesion, Shahdad district
  • Samira Mahmoodi *, Abdolreza Rokneddin Efekhari, Gholamreza Ghaffari Page 618
    Given the potential role of social capital in reducing poverty and enhancing sustainable development, there have been many attempts to design assessment tools for it. Social capital is a complex concept with multiple measures. This feature requires a set of indicators to compare its different aspects. In this context, the question is what the localization process indicators of social capital are in rural areas of Iran. The scientific solution to the problem needs an appropriate set of indicators to measure social capital in rural areas of Iran. The present paper used cross-surveys and feedback from experts, and academics. We also used the Delphi method to provide appropriate indicators and criteria which have been localized. For data analysis, statistical methods such as mean and variance were calculated using Excel and SPSS. Based on the findings in the total number of 9 components, 18 indexes and 53 indicators were selected that are compatible with rural areas of Iran. Moreover, by localization of social capital indicators in sustainable rural development, it is possible to select the indicators that are consistent and comply with Iranian villages, operational aspects, and applicable to these components. Also indexes and indicators in sustainable rural development programs will be considered.
    Keywords: Social capital, Rural sustainable development, Localization of indicators, Rural areas, Iran
  • Hojat Varmazyari, Ali Asadi *, Alireza Rahimi, Davoud Faghehi Page 644
    People’s increasing demand for outdoor recreation, particularly those who live in metropolis and industrial cities, has created appropriate opportunity for income generation through agritourism by villagers. However, it may cause problems regarding the change of agricultural land use, should poor management practices be applied. One of the most important factors affecting income generation through agritourism is the recognition of tourism market and motivations of tourists. This study analyzed motives of tourists affecting the choice of agritourism destination. This study was a descriptive-analytical type of quantitative research conducted by a survey. The study population consisted of 18 years and older tourists visited the East Alamut region in summer. The sample size (n=255) was determined based on tourists’ motives and factor analysis perquisites. Convenience sampling method was employed because of lack of appropriate sampling frame. Respondents determined their highest priorities and motivations such as benefit from clean air, contact with nature, relaxation, and having a good time with family in a calm atmosphere. Also this study indicated that factors such as “being with family,” “learning and spending less,” and “self-actualization and change” were the most important factors in the choice of agritourism destination by tourists.
    Keywords: Destination choice, Agritourism, motivation, Marketing, Alamut
  • Mojtaba Ghadiri Masoum *, Mohammad Reza Rezvani, Mehdi Cheraghi Page 658
    Providing sustainable food security in rural societies is one of the main objective of rural development programs. Therefore, this study aimed to investigate the factors affecting the sustainable food security of rural households. The study design is descriptive-analytical with practical applications. The study population was rural households in Zanjan Township. In 2011, Zanjan Township comprised 97225 rural people, 26429 households, 13 districts and 248 villages. A total of 54 villages were selected as study villages. Library and field research (questionnaire) were used for data collection. For data analysis, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (1-sample t test and linear regression) were used. Results indicated that sustainable food security of rural households was not optimum. The economic factors were the most important factors in food security of sustainable rural households. According to the research findings, suggestions, such as expanding and strengthening consumer stores, offering a basket of food commodities were provided to families covered by social institutions.
    Keywords: Food security, Rural poverty, sustainable development, Zanjan Province
  • Fatemeh Sadat Alavipoor, Saeed Karimi *, Hossein Yazdandad, Atefeh Vahidian Page 672
    Three main components to measure the effectiveness of environmental education are knowledge, interest and behavior. Environmental knowledge and interest are known as affecting factors on environmental behaviors and actions. So, the measurement of environmental knowledge and interests are the tools that could be helpful for analyzing the consistent behavior with the nature. Nowadays, environmental concepts are tried to put in the memory of the audience using modified elementary school textbooks. Therefore, the need for performance measurement of this issue is considered to do with this research. This research investigates the knowledge and the interest of Torghabeh and Shandiz elementary students. This research was conducted by the descriptive, analytical method and questionnaire was used as the ideal data collection technique. In this study, six girls’ schools were selected by cluster sampling which included 100 elementary schools. The results indicate that independent variables of parent's education and student's educational level bear no relation to dependent variables of student's environmental knowledge and awareness. Independent variables of parent's level of education, student's education and access to the green space bear no relation to the dependent variable of their compatible toward nature. There is a significant relationship between the independent variable, environmental knowledge, and the dependent variables, interest and environmentally friendly interest.
    Keywords: Environmental knowledge, environmental interest, elementary students, Torghabeh city, Shandiz city
  • Sayed Hedayat Allah Nouri Zamanabadi *, Abas Amini, Hamzeh Rahimi Page 688
    Agriculture has determining and fundamental roles in the fate of the rural society in Iran. Also, it is unlikely that rural development can be achieved without having a logical and established solution for rural agriculture. The present study aimed to evaluate the relationship between sustainable agriculture and sustainable development in rural regions of Fasa County. The research method of the study is descriptive-analytical, and the data collection is based on survey method (completing questionnaire). The study population comprised all heads of households living in Fasa villages. Using the Cochran formula, the sample size was estimated as 285 participants who were selected randomly and questionnaires were distributed among them. To measure the reliability of the questionnaire, the Cronbach α was used. In the study, the statistical model of SEM and the first order confirmatory factor analysis were used for analyzing data. The results indicate the validity of both models of measurement of rural development and sustainable agriculture as well as the first order two-factor model for the relationship between rural sustainable development and sustainable agriculture as well as their goodness of fit with the collected data. According to this analysis, indicators of sustainable agriculture have generally more significant direct effects on rural sustainable development than the reverse conditions in this relationship.
    Keywords: Rural development, Stability, Sustainable agriculture, Structural equation modeling, Rural areas, Fasa County
  • Mehdi Ghorbani *, Jamileh Salimi Kochi, Payam Ebrahimi Page 704
    Participatory need measurement is a process based on community-based management approach, which focuses on different aspects of local communities’ needs. The project of Iranian model for participation and empowerment of local communities with social networks approach is a step towards developing an action plan in Bozijan Village, Mahallat District, Markazi Province. Priorities and needs assessment of problems and challenges is one of the most important principles in rural planning. For this purpose, using qualitative methods such as group discussion and brainstorming, we defined the challenges of participatory activities and then using AHP method, we prioritized rural development issues in view of local stakeholders. The results showed that on the basis of AHP in men and women groups, no range license to take advantage of the rangeland and lack of suitable employment of women, with the highest priority, 15% of men’s needs and 29% of women’s needs had highest priority . In this study all problems from the perspective of local stakeholders (men and women) were identified and prioritized, which can be the basis for planning and policy making to achieve comprehensive development in rural areas.
    Keywords: Need assessment, Bozijan Village, Community-based management, Participatory workshop, AHP
  • Somayeh Hatefi Shojae, Iraj Etessam*, Seyed Gholamreza Eslami Page 718
    Identity expression from local residents` view is related to social representation theory taken from local discourse.Dareh MOradbeig is a village 3 km far from Hamedan city center which has evolved through urban outward flows using urban facilities.This village was recreational place for urban residents.Regarding the development plan of village ,how is the village identity formed under the recent transformations? How do the residents consider the place identity ?Based on Henry Lufor`s theory, space is a political and social factor the place identity of which is influenced by internal and external forces.Halfkari regards the village identity originating from village situation, formal representations and villagers` every day life.The results show that to respond residents` needs , the civili development and urban amenities must be combined to provide identity in rural housing pattern ,public spaces of neighborhood center and cultural natural potentials of Alousjerd river and increase of social capital with organization.
    Keywords: Place identity, Countryside villages, Hamedan, Dareh Moradbeyg, Hamedan Province
  • Masoud Yazdanpanah *, Abdolazim Ajili, Ziba Bakhtiyari, Mojtaba Dehghanpour Page 732
    Barriers of women’s participation could result from the prevailing social, economic and political systems. One instrument to economic equity is micro credit funds. Micro credit funds all over the world rely on feedback from women as their clients. Evaluation of micro credit funds clients’ satisfaction is essential for both internal and external reasons. In light of these facts, the aim of this paper is to measure women’ satisfaction with micro credit funds in Iran. The population of interest consisted of women who participate in the two micro credit funds in Fars and Khuzestan Province of Iran. Our study sample consisted of 800 Women who were selected through a simple random quota sampling method (n=200) based on a list of names from the Funds. The face validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. Additionally, Cronbach alpha reliability coefficients shows, all scales indicated good-to-excellent reliability, generally 0.7 to 0.9. The t-test analysis revealed that Participants in Fars and Khuzestan significantly differ from each other regarding their loyalty to funds. The mean score of Fars participants was higher than that of Khuzestan participants. The regression analysis revealed that expectation from funds and perceived quality explained 27% of the variance in participant perceived value. While expectation, perceived value and perceived quality explained 67% of the variance in participant satisfaction. Finally, expectation, perceived value, perceived image and satisfaction explained 42% of the variance in participant loyalty regarding micro credit funds.
    Keywords: Micro credit funds, Satisfaction, Loyalty, Expectations, Perceived service