فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهروز راسخی* ، رضوان قنبری موحد، امیرحسین علی بیگی صفحات 346-359
    تشویق فعالیت های کارآفرینانه، راهبرد مهمی برای توسعه اقتصادی پایدار است. برای توسعه برنامه هایی که بتوانند حمایت موثری را برای تقویت کارآفرینی ارائه دهند، این مهم است که درک شود چه عوامل و عناصری بر موفقیت کارآفرینان تاثیر دارد. بسیاری از برنامه های توسعه کارآفرینی بدون توجه به بستر شهری یا روستایی طراحی می شوند. این در حالی است که فضا و شرایط مناطق روستایی متفاوت از مناطق شهری است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی عوامل متفاوت بر نرخ موفقیت در بین کارآفرینان روستایی و شهری است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارآفرینان کشاورزی در بخش شهری و روستایی شهرستان کرمانشاه بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 215 نفر تعیین شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج نشان داد که بین کارآفرینان شهری و روستایی از لحاظ منابع فردی، منابع اقتصادی، حمایت سیاسی و حمایت اجتماعی-فرهنگی تفاوت معناداری و جود دارد و منابع برای موفقیت کارآفرینان در مناطق شهری فراوان تر از مناطق روستایی است. همچنین نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر منابع اقتصادی در بین کارآفرینان شهری و حمایت اجتماعی-فرهنگی در بین کارآفرینان روستایی از مهم ترین عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینان هستند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینان روستایی، کارآفرینان شهری، موفقیت، کرمانشاه
  • جمشید اقبالی* ، علی اسدی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 360-374
    بدون تردید ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از سودمندترین راه ارتباطات بین دو بخش صنعت و کشاورزی است. این صنایع از میزان بیکاری های دائمی و فصلی در مناطق روستایی می کاهد و راهکاری برای کارآفرینی و اشتغال در بخش کشاورزی است. این صنایع در شهرستان فریدن با وجود پتانسیل ها گسترش خوبی نداشته اند. هدف از این مطالعه بررسی مشکلات گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در شهرستان فریدن بود. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر میزان کنترل متغیرها غیرآزمایشی و از لحاظ تحلیل داده ها توصیفی- تحلیلی، جامعه آماری شامل کارشناسان و صاحبان صنایع و شاغلان این صنایع در شهرستان فریدن بود (N=150). که به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. برای تایید روایی از متخصصان، روایی همگرا و واگرا و برای تایید پایایی از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. برای تحلیل داده ها استفاده از تکنیک های تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهایSPSS24, Smart pls3, LISREL8. 8 استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد به ترتیب مشکلات؛ اقتصادی، تولیدی، ساختاری، محیطی و زیرساختی به ترتیب با ضریب تاثیر 61/0، 52/0، 48/0، 46/0،38/0 بار عاملی 93/0، 71/0، 59/0، 53/0 و 49/0 و مقادیرR2 724/0، 590/0، 423/0، 387/0، 303/0 از مشکلات اصلی گسترش صنایع تبدیلی در این شهرستان بودند.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی و تکمیلی، شهرستان فریدن، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، علی غلامی* ، فاطمه محمدزاده لاریجانی صفحات 376-395
    برای دستیابی به یک بازاریابی گردشگری موفق، لازم است برنامه ریزان گردشگری درک بهتری از راهبردهای بازاریابی داشته و به دنبال استراتژی های کارآمدتر بازاریابی باشند. در تحقیق حاضر تلاش شده است ضمن شناسایی عناصر آمیخته بازاریابی گردشگری روستایی در شهرستان بابل، مدل توسعه آن با رویکرد آینده پژوهی طراحی گردد. پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری داده ها مبتنی بر روش های اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، فعالان عرصه گردشگری و مسئولان محلی می باشند که از میان فعالان گردشگری محلی تعداد 223 نفر و از میان مسئولان تعداد 10 نفر به صورت همه شماری انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و ابزار میدانی آن پرسشنامه بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار ISM برای طراحی مدل اولیه و از نرم افزار LISREL برای آزمون مدل اولیه، و در نهایت برای طراحی سناریوی آینده پژوهی عناصر بازاریابی از نرم افزار Mic Mac استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که از دیدگاه مسئولان محلی، عناصر «ترویج» و «برنامه ریزی» بیشترین تاثیر مستقیم را در موفقیت بازاریابی گردشگری روستایی خواهند داشت. عنصر «برنامه ریزی» بیشترین تاثیر را نیز از سایر عناصر مورد مطالعه می پذیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، آمیخته بازاریابی گردشگری، آینده پژوهی، استان مازندران، شهرستان بابل
  • مریم قاسمی* ، الهه دلیر صفحات 396-429
    اخلاق سبز به بایدها و نباید های اعمال انسانی در مواجهه با محیط زیست می پردازد، تقویت اخلاق سبز منجر به بروز رفتار سالم در مصرف می گردد و امکان استفاده نسل های آتی از محیط زیست و منابع طبیعی را فراهم می سازد. مطالعه حاضر در پی ارائه راهبردهای مطلوب تقویت اخلاق سبز در ارتباط با رفتار مصرف خانوارهای روستایی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای است. واحد تحلیل مطلعین محلی در بخش مرکزی شهرستان خواف است. در این مطالعه از دو ابزار در برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک استفاده شد. بر اساس مطالعات میدانی و اسنادی، تعداد 18 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 12 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنا پیش روی اخلاق سبز خانوارهای روستایی در ارتباط با رفتار مصرف شناسایی گردید و نظرات 75 نفر از مطلعین محلی در قالب پرسشنامه سوال شد. در ماتریس SWOT با توجه به امتیاز نهایی در 2. 64=IFE و در 2. 86=EFE، به منظور تقویت اخلاق سبز در ارتباط با الگوی مصرف خانوارهای روستایی، راهبردهای تهاجمی (حداکثر–حداکثر) بهینه شناخته شد. در ادامه راهبردهای مطلوب به کمک ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) ، اولویت بندی گردید. در این ماتریس مهم ترین راهبرد «حمایت گسترده مالی و فنی از دانش بومی در زمینه مصرف به دلیل همسویی با اخلاق سبز» ، با امتیاز 1. 045 شناسایی گردید. باتوجه به اینکه راه حل واقعی مشکلات محیط زیست باید انسان و رفتارهای انسانی را شامل شود، ضروری است، مدیران جهت اصلاح رابطه انسان با محیط زیست، در پی حمایت از دانش بومی در زمینه های مختلف من جمله مصرف باشند، چرا که با الگوهای منطبق با پایداری سازگار است.
    کلیدواژگان: اخلاق سبز، رفتار مصرف کننده، خانوارهای روستایی، شهرستان خواف، SWOT- QSPM
  • ناصر شفیعی ثابت *، صابر صدیقی صفحات 412-429
    تقلیل فضا به عینیت صرف و اکتفا کردن به روش های صرفا کمی در ارتباط با شناخت فضای جغرافیایی مسائلی را برای علم جغرافیا به خصوص در چند دهه اخیر مطرح ساخته است یکی از این مسائل را می توان عدم فهم جهان، فضا و تجربه زیسته کنشگران محلی دانست. در این مقاله سعی شده است تا با شناخت ویژگی های هستی شناسانه، معرفت شناسانه و روش شناسانه پژوهش های جغرافیایی (با تاکید بر پژوهش های جغرافیای روستایی) نشان داده شود که این پژوهش ها از منظر پارادایم شناسی در کدام دسته از پارادایم های اثبات گرایی، تفسیری و انتقادی قرار می گیرند و در نهایت به نقد و بررسی پژوهش های جغرافیایی پرداخته شده است. به منظور دست یافتن به اهداف تحقیق و همچنین پاسخ گویی به سوال های تحقیق از روش تحلیل محتوا از نوع تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. تحلیل محتوای 70 مقاله اخیر نشریات جغرافیایی (پژوهش های روستایی) نشان می دهد که نگاه غالب هستی شناسی پژوهش های جغرافیایی در پارادایم اثبات گرایی جای دارد. همچنین، از نظر معرفت شناسی، در 54 مقاله رابطه پژوهشگر و پژوهش شونده به صورت سوژه ابژه و بر اساس یک ارتباط دوگانه بوده است. بر اساس روش شناسی هم غالب پژوهش ها (57 مقاله) به روش صرفا کمی اکتفا کرده اند. به منظور برون رفت از وضعیت فعلی پژوهش های جغرافیایی (حاکمیت اندیشه اثبات گرایانه) پژوهشگران می توانند در کنار ابزارهایی مانند پرسشنامه، تکنیک ها و مدل های آماری و نرم افزارهای تحلیل فضا مانند جی آی اس (GIS) از «زبان» به عنوان خانه هستی، به شناخت و فهم فضای کنشگران محلی نائل شوند.
    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، تحلیل محتوا، پژوهش های جغرافیایی، روش شناسی، زبان
  • احدالله فتاحی *، مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 430-445
    مطالعه دقیق ابعاد زندگی انسان روستایی و شناخت دقیق آن برای طراحی و ساخت مسکن متناسب با آن نیازمند نگاه ویژه به پژوهش های مسکن روستایی از جنبه های کالبدی، فنی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی دارد. زیرا انجام پژوهش های متعدد در جنبه های مختلف مسکن روستایی می تواند سهم بسزایی در روشنگری و کاهش شکاف های تحقیقاتی مسکن روستایی داشته باشد. بررسی های به عمل آمده در این پژوهش نشان می دهد که پیشینه این موضوع در محافل علمی- دانشگاهی ایران به آغاز دهه1380 بازمی گردد و در چند سال گذشته رشد قابل ملاحظه ای یافته است. این پژوهش با روش اسنادی، سوابق مطالعاتی مسکن روستایی در حوزه نشریات علمی- پژوهشی کشور را تجزیه وتحلیل می کند. یافته های این پژوهش بیانگر این است که بیشترین پژوهش ها به ترتیب در استان های خراسان شمالی، فارس، زنجان و سیستان و بلوچستان انجام شده است. مجموعه مطالعات انجام شده قابل تقسیم به نه محور: طراحی و الگو مسکن روستایی، مسکن پایدار، تحولات ساختاری-کارکردی مسکن، معماری بومی مسکن ایران،برنامه ریزی و سیاست گذاری، تسهیلات و اعتبارات، مقاوم سازی مسکن، تحلیل شاخص های مسکن و تحلیل جغرافیایی عناصر مسکن است. یافته های پژوهش بیانگر 3 رویکرد اصلی در مطالعات مسکن روستایی ایران است. 58/83 درصد از کل مطالعات انجام شده دارای روش شناسی کمی، (43/13درصد) دارای روش شناسی کیفی و 2 مورد (98/2 درصد) دارای روش شناسی ترکیبی است. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد از مجموع تحقیقات مسکن روستایی در کشور تحقیق، 22/34 درصد گذشته نگر،؛ 94/11 درصد آینده نگر و 73/53 درصد نیز وضع موجود مسکن را مورد توجه قرار داده اند.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، تحلیل اسنادی، مقالات علمی پژوهشی، ایران
  • جمیله سلیمی کوچی، علی سلاجقه، مهدی قربانی *، آرش ملکیان، عبدالمطلب رضایی صفحات 446-461
    بروز نقصان و کاهش در منابع طبیعی موجود در حوزه های آبخیز و توزیع غیریکنواخت آن ها می تواند بر روابط اجتماعی میان ساکنان حوزه های آبخیز تاثیرگذار بوده و منجر به بروز تعارضات در بین افراد گردد. با توجه به کمبود آب در حوزه آبخیز سد درودزن، مطالعه حاضر با هدف مدیریت تعارضات منابع آب در حوزه آبخیز سد درودزن با محوریت روابط اجتماعی انجام شده و به تعیین نقاط قوت موجود در شبکه روابط اجتماعی پرداخته است. در این راستا ذینفعان محلی منابع آب در روستاهای تحت شبکه آبیاری در پایین دست سد درودزن به عنوان جامعه آماری انتخاب و با استفاده از جدول مورگان 260 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. بر این اساس، داده های موردنیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار Ucinet بررسی شد. بر اساس نتایج حاصله کنشگران دارای بالاترین میزان مرکزیت درجه خروجی، بتا و بینابینی مشخص شدند. این افراد در رویارویی با موقعیت های تعارض از رویکرد راه حل گرایی و مصالحه و همکاری بهره می برند. بنابراین در هماهنگ ساختن افراد و سرعت تبادل منابع و اجرای هرچه بهتر مدیریت مشارکتی و حل تعارضات در زمینه منابع آب نقش اساسی ایفا می کنند. بر اساس نتایج آزمون کروسکال والیس بین موقعیت اجتماعی افراد و رویکردهای اتخاذی در مدیریت تعارضات در زمینه منابع آب در منطقه مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: قدرت اجتماعی، تعارضات منابع آب، حوزه سد درودزن، تحلیل شبکه اجتماعی، مرکزیت
  • طاهره صادقلو *، فهیمه جعفری، حمیده محمودی صفحات 462-477
    وسایل ارتباط جمعی، از طریق معانی و ارزش هایی که در زندگی روزمره رواج می دهند، در ساخت واقعیت اجتماعی روستاها تاثیر به سزایی دارند. آن ها تمامی عرصه های فردی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده و نقش تعیین کننده و معناداری بر باورها، ایستارها و نگرش های اعضای جامعه دارند. رسانه های جمعی همچنین منبع مهمی برای تبلیغ و ترویج و یا تغییر ارزش های جامعه روستایی از جمله اعتماد اجتماعی به شمار می روند. لذا تحقیق حاضر به بررسی میزان تاثیر رسانه های جمعی در میزان اعتماد اجتماعی اجتماعات روستایی می پردازد. پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جهت عملیاتی سازی مطالعه، دهستان کنویست به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید. برای تعیین تعداد روستاهای نمونه از تعداد 23 روستایی که بیشتر از 200 نفر جمعیت داشته اند 11 روستا که دارای بیشترین جمعیت را دارا بودند به عنوان روستاهای نمونه انتخاب گردید و حجم نمونه موردبررسی با استفاده از فرمول کوکران 196 نفر تعیین شد. اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه با استفاده از روش های تجزیه وتحلیل آماری در دو نرم افزار SPSS و GIS و تحلیل رابطه ARAS موردبررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد ابزار ماهواره بیشترین اثر را در کاهش میزان اعتماد اجتماعی روستاییان داشته است. بر اساس نتایج حاصل از رتبه بندی (ARAS) روستای شترک در رتبه اول و روستای کنار گوشه در رتبه آخر قرار گرفت که نشان دهنده آن است در روستای شترک رسانه های جمعی بیشترین تاثیر را در کاهش اعتماد اجتماعی روستاییان داشته است و کمترین تاثیر مربوط به روستای کنار گوشه است.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، اعتماد اجتماعی، شبکه های اجتماعی، توسعه روستایی، مدل ARAS
  • ناصر بیات، سیدعلی بدری *، محمدرضا رضوانی صفحات 478-495
    تاکنون بخش وسیعی از مطالعات گردشگری در نواحی روستایی بر شناخت اثرات مثبت و منفی آن در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و محیط زیستی متمرکز شده است. اما با در نظر گرفتن ناهمسانی دیدگاه های مردم محلی از اثرات یاد شده، پژوهش های اندکی در زمینه مقایسه ادراکات ذینفعان، به ویژه ساکنان روستایی انجام شده است. این پژوهش به تحلیل مقایسه ای ادراکات ساکنان محلی از اثرات گردشگری در منطقه حوضه آبریز رودخانه کلان شهرستان ملایر می پردازد. روش پژوهش ترکیبی است. در مرحله کیفی طی6 نشست بارش افکار گروهی، با مشارکت 60 نفر از داوطلبان محلی اثرات مثبت و منفی گردشگری شناسایی و مبنای طراحی پرسشنامه به عنوان ابزار سنجش در مرحله کمی قرار گرفت. سرانجام 350 پرسشنامه از 10 درصد جمعیت بالای 15 سال گردآوری شد. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل خوشه ای، تحلیل تشخیص، خی-دو، و تحلیل واریانس یک طرفه تجزیه وتحلیل شد. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی اثرات مثبت به سه دسته در ابعاد اقتصادی، محیطی، و اجتماعی، و اثرات منفی نیز به سه دسته در ابعاد محیط زیستی، اجتماعی و فرهنگی تقسیم شد. نتایج تحلیل خوشه ایادراکات مردم محلی از اثرات مثبت و منفی گردشگری بیانگر سه دیدگاه متفاوت است. در اغلب موارد تفاوت معناداری میان ادراکات ساکنان محلی از اثرات مثبت و منفی گردشگری مشاهده شد. نتایج پژوهش منطبق بر اصول نظریه تبادل اجتماعی است، به طوری که ادراکات ساکنان محلی تابع میزان اثرپذیری آن ها از ابعاد مختلف اثرات مثبت و منفی گردشگری است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تحلیل مقایسه ای، اثرات گردشگری، نظریه تبادل اجتماعی، حوضه آبریز رودخانه کلان ملایر
  • آیت الله کرمی* ، زکریا محمدی تمری، حمید رستگاری، علی سوادکوهی صفحات 496-511
    امروزه، توجه به مقوله پایداری به خصوص در نواحی روستایی از رکن های اساسی در سیاست ها و برنامه ریزی های کشورهای جهان تبدیل شده است. شناسایی وضعیت نواحی روستایی به لحاظ پایداری می تواند کمک شایانی به این مقوله داشته باشد. در همین راستا، هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی پایداری نواحی روستایی شهرستان سوادکوه شمالی بود. پژوهش حاضر از منظر روش شناسی توصیفی تحلیل و ابزار جمع آوری اطاعات از طریق پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش شامل روستائیان ساکن در روستاهای شهرستان سوادکوه شمالی بودند. در این پژوهش از تلفیق روش های فازی و شبکه عصبی مصنوعی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. ابتدا با استفاده از روش دلفی فازی شاخص های پایداری بومی سازی و سپس با بهره گیری از روش شبکه عصبی مصنوعی نواحی روستایی به دو خوشه تقسیم شدند. نتایج نشان داد، پایداری مناسب و متوازنی در سطح نواحی روستایی منطقه مورد مطالعه وجود دارد (062/CV= 0). همچنین نتایج تی تک نمونه حاکی از آن بود که در تمامی شاخص ها به غیر از شاخص همدلی و نسبت جنسیتی تفاوت معنی داری با حد معیار وجود دارد. از دیگر یافته ها می توان به یافته های مربوط به ابعاد پایداری اشاره کرد، در هر سه بعد حمایتی، انسانی و طبیعی نواحی روستایی شهرستان سوادکوه شمالی از توازن و برابری مناسبی برخوردار بودند. در نهایت، یافته نشان داد که روستاهای بورخیل و ایوک رتبه های اول و دوم و روستاهای حاجیکلا و بازیرکلا رتبه های 14 و 15 را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: پایداری، دلفی فازی، نگاشت خودسازمانده، سوادکوه
|
  • Behrooz Rasekhi *, Rezvan Ghanbari Movahed, Amirhossein Alibaygi Pages 346-359
    Encouragement of entrepreneurial activities is an important strategy for sustainable economic development. To develop programs that can provide effective support for entrepreneurship, it is important to understand what elements affect the success of entrepreneurs. Many entrepreneurial development programs are designed regardless of urban or rural contexts. This is while the spaces and conditions in rural areas are different from those in urban areas. The aim of this study is to investigate different factors that affect the success of rural and urban entrepreneurs. The study population consisted of two groups of rural and urban entrepreneurs in the agriculture sector. According to the Krejcie and Morgan table, the sample size was determined to be 315. A questionnaire was used to collect the data. The results showed that there is a significant difference between urban and rural entrepreneurs in terms of individual resources, economic resources, political support, socio-cultural support, and resources for success. The entrepreneurs in urban areas benefit from these advantages more than those in rural areas. The results of the regression analysis showed that the variables of economic resources among urban entrepreneurs and socio-cultural support among rural entrepreneurs are the most important factors that affect the success of entrepreneurs.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural entrepreneurs, Urban entrepreneurs, Success
  • Jamshid Eghbali *, Ali Asadi, Hossein Shabanali Fami Pages 360-374
    Undoubtedly, setting up agro-processing industries is one of the most profitable ways of creating communication between industry and agriculture. These industries reduce seasonal unemployment in rural areas and serve as a strategy for entrepreneurship and employment in the agriculture sector. Despite their potential for expansion, such industries do not have a good status in the county of Frieden. The aim of this study is to investigate the barriers to the development of agro-processing industries in the county of Frieden. The research is of applied type in terms of objectives, non-experimental in terms of the control of variables, and descriptive in terms of data analysis. The study population consisted of 150 experts, industrialists and workers in the agro-processing industries of Frieden County. The data were analyzed through the confirmatory factor analysis (CFA) and the LISREL software. The results showed that economic, structural, environmental, infrastructure, and geographical features are the potential factors to pose the main obstacles to the processing industries in this county.
    Keywords: Processing industry, Barriers, Frieden County
  • Seyed Hassan Motiei Langroodi, Ali Gholami*, Fatemeh Mohammadzadeh Larijani Pages 376-395
    This research is of an applied descriptive-analytical type. Data collection was based on documentary and survey techniques. The statistical population of the research included active individuals in the field of rural tourism and local officials. As many as 223 people who were the most active in the local tourism were selected. This selection was in terms of their access and participation in the field. Also, 10 officials were selected. In the first step, an ISM software program was designed for the primary design and data analysis. In the second step, the LISREL structural equation modeling software was used to test the primary model. Finally, to design a futuristic scenario for marketing elements, the Mic Mac software was used. The results indicated that, from the standpoint of the local authorities, the elements of "promoting and planning" have the most direct impact on the success of rural tourism marketing. However, the element of "planning" has the most dependency on the other elements of the study.
    Keywords: Rural tourism, Tourism marketingmix elements, Futuristic research, Babol
  • Maryam Ghasemi *, Elahe Dalir Pages 396-429
    This study aims to provide optimal strategies to strengthen green ethics in relation to the consumption behavior of rural families. The research is an applied type, and its method is descriptive-analytic. The subjects of analysis are the rural households in the central area of Khaf County. A documentary method was used, and the field data collection tool was a questionnaire. In this study, the tools that strategic planning and management benefited from were SWOT and QSPM. Based on the field studies and the documents, 18 advantages and 12 weaknesses were identified as opportunities and threats facing the green ethics in rural households in relation to their consumption behavior. According to the final scores in the evaluation matrix, the internal and external factors were 2.64 = IFE 2.86 = EFE respectively. These scores were used to boost the green ethics and the corresponding optimal aggressive strategies. Then, the desirable strategies were prioritized by means of the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM). The strategy of "massive financial and technical support of indigenous knowledge in the field of green ethics" scored 1.045 and was, therefore, determined as the most important strategy. Since human behavior is involved in any environmental issue, it is necessary for managers to correct human relationships with the environment based on the patterns consistent with green ethics.
    Keywords: Green ethics, Consumer behavior, Rural households, Khaf County, SWOT-QSPM
  • Naser Shafiei Sabet *, Saber Sedighi Pages 412-429
    In recent decades, reduction of space to mere objectivity has created problems for the science of geography. One of the issues in the recognition of geographical space is reflected in the geographical research that is confined to purely quantitative methods. This paper is an attempt to have a pathological analysis of the principles of geographical knowledge (i.e. ontology, epistemology and methodology) with respect to the dominant paradigm of geographical research, in general, and in rural geography knowledge, in particular. A content analysis of 70 recent geographical articles (rural studies) showed that positivism has been the dominant approach in geographical research. Also, in 54 articles, the relationship between the researcher and the researched was identified to be a dichotomous subject-object relationship. The goal of this article is to seek an understanding of "language" as a starting point to examine the local actors' space. Along with language, there are other tools to contribute; questionnaires, statistical models, and software analysis techniques such as the GIS software are of benefit too in this respect.
    Keywords: Pathology, Geographical research, Rural geography research, Philosophy, language
  • Ahadollah Fatahi*, Mehdi Pourtaheri, Abdoreza R. Eftekhari Pages 430-445
    A careful study of the dimensions of human life in rural areas and its accurate recognition for the design and construction of suitable houses require a special look at rural housing research in terms of physical, technical, economic, cultural, social and environmental aspects. This research analyzes the records in the literature on rural housing by referring to scientific journals in the field. The findings of the study indicate that most of the research has been conducted in a descending order in the provinces of North Khorasan, Fars, Zanjan, and Sistan and Baluchestan The series of studies carried out can be classified under nine issues including rural house designing and modelling, sustainable housing, structural-functional changes in houses, native architecture of Iranian houses, planning and policy, facilities and credits, housing rehabilitation, analysis of housing indices, and geographic analysis of housing elements. The findings of this research indicate three main approaches adopted in the study of rural housing in Iran. As much as 83.58% of all the research has been conducted with quantitative methodology, 13.43% with qualitative method, and just 2.98% (two cases) with combined methodology. Also, as the results show, of all the rural housing research in the country, 34.22% is retrospective, 11.94% is prospective, and 53.73% has addressed the existing housing situation.
    Keywords: Rural housing, Analysis of documents, Papers published, Scientific journals, Iran
  • Jamileh Salimi Kouchi, Ali Salajegheh, Mehdi Ghorbani*, Arash Malekian, Abdolmotalleb Rezaei Pages 446-461
    A decline in watersheds or their uneven distribution can affect social relationships among the residents in watershed areas and lead to their conflicts. Due to a lack of water in Doroudzan watershed as a crisis, it seems that social relationships and communication patterns among the residents will be adversely affected. The aim of this research is to manage conflicts over the water resources in Doroudzan watershed with a focus on social relations and to determine the strengths and weaknesses of the social relation networks. In this regard, 260 local stakeholders of the water resources in the irrigated villages in Doroudzan dam downstream were selected as the statistical population using Morgan table. The required data were collected through questionnaires, and the cooperation networks among the people were investigated in order to solve the problem of water shortage. Based on the results of this research, trust and cooperation ties were the key factors identified. They are known as social power, key factors in decision making and better performance of co-management, and a resolution to water conflicts. Also, according to the results of Kruskal Wallis statistical test, there is a significant difference between the social status of the people and the approaches adopted in conflict management of the water resources in the studied area.
    Keywords: Social power, Water resources conflict, Doroudzan watershed, Social Network Analysis, Centrality
  • Tahereh Sadeghloo*, Fahimeh Jafari, Hamide Mahmudi Pages 462-477
    Mass media draw upon the meanings and values prevailing in everyday life and exert profound effects on the social entity of villages. They affect all individuals and social aspects and play a decisive and meaningful role in the beliefs and attitudes of members of the society. They are also an important source of promoting, propagating or changing the values of rural communities, including social trust. Given the role that mass media have in social trust, the present study examines the impact of mass media on reducing the social trust of villagers. The research is an applied study conducted by a descriptive- analytical method. Kenvist rural district was selected as the study area. To determine the number of sample villages according to the NO formula and from 23 villages that had over 200 people each, 11 villages with the highest population were selected for the case study. Also, the sample size was determined to be 196 persons by using Cochran’s formula. The data extracted from questionnaires were analyzed by SPSS and GIS software programs and through ARAS techniques. The findings showed that satellite programs have had the most effects on decreasing the social trust among villagers. Also, according to the village ranking, the villages of Shotorak and Kenargoosheh have received the most and the least influence from social media in this regard respectively.
    Keywords: Mass media, Social trust, social networks, Rural development, ARAS technique
  • Naser Bayat, Seyed Ali Badri *, Mohammad Reza Rezvani Pages 478-495
    Until now, a large number of studies on tourism in rural regions have concentrated on the recognition of its positive and negative impacts on economic, social, cultural, and environmental dimensions. However, considering the different views held by local people of the impact of tourism, few studies have been carried out to compare the perceptions of stakeholders, especially from the perspective of rural residents. This research aims to do a comparative analysis of the perceptions of local residents about the impacts of tourism on the villages of Kolan river basin in Malayer County. The research method is a mixed procedure. In the qualitative phase, during six sessions, group brainstorming was done by 60 persons participating as local volunteers. They tried to identify the positive and negative impacts of tourism. The findings in this phase were used to design a questionnaire as a measurement tool in the quantitative phase. As many as 350 questionnaires were given to 10% of the population over 15 years of age. The data were analyzed by descriptive statistics, exploratory factor analysis, cluster analysis, discriminant analysis, chi-square, and ANOVA. According to the exploratory factor analysis, the positive impacts were classified into economic, environmental, and social factors. Similarly, the negative impacts were classified into three factors in terms of environmental, social and security, and cultural impacts. The results of the cluster analysis showed three different perspectives. In most cases, there were significant differences between the perceptions of the local residents in terms of positive and negative impacts of tourism. The findings are consistent with the principles of social exchange theory.
    Keywords: Rural tourism, Tourism impacts, Social exchange theory, Basin of Kolan river, Malayer County
  • Ayatollah Karami *, Zakarya Mohammadi, Hamid Rastegari, Ali Savadkoohi Pages 496-511
    Nowadays, paying attention to the issue of sustainability, especially in rural areas, has become a pivot in the policies and plans of countries in the world. Identifying the status of rural areas in terms of sustainability can be of great help in this regard. The purpose of this study is to assess the sustainability of rural areas in northern Savadkouh. The study used a descriptive method to analyze and collect data through a questionnaire. The statistical population of the study consisted of the villagers living in the villages of northern Savadkouh. A combination of the Delphi fuzzy technique and the artificial neural network was used to analyze the data. At the first, using the Delphi fuzzy method, the stability indices were localized. Then, using the artificial neural network method, the rural areas were divided into two clusters. The results showed that there was proper and balanced stability in the rural areas of the study area (CV = 0.062). In addition, the results of the One-Sample T-test showed a significant difference among the indexes except for the empathy index and the gender ratio. Also, in all the three dimensions of sustainability, the human and natural supports of the rural areas of the northern Savadkouh region had a good balance and equality. Finally, the findings showed that the villages of Burkhill and Ikew ranked first and second, and the villages of Hajikla and Baikorka ranked 14th and 15th in this regard.
    Keywords: Sustainable, Delfi fuzzy, Self-organization map, Savadkouh