فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد شوکتی آمقانی *، خلیل کلانتری، علی اسدی، حسین شعبان علی فمی صفحات 520-535
    میزان خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی بیانگر سطح مشکل‏دار بودن ساختار مدیریت بهره‏ برداری از زمین هست که می‏تواند توسعه کشاورزی را محدود نموده و فرصت‏ های توسعه پایدار روستایی را کاهش دهد. بنابراین هدف این تحقیق استخراج متغیرهای خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی و تدوین شاخص‏ های مربوطه جهت سنجش میزان آن در استان آذربایجان شرقی است. جامعه آماری این تحقیق را بهره برداران کشاورزی ساکن در استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهد (212926=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 380 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع‏آوری اطلاعات پرسشنامه‏ ای بود که روایی آن با استفاده از نظرات پژوهشگران و کارشناسان سازمان امور اراضی کشور بازبینی و اصلاح شد. اطلاعات مکانی اراضی کشاورزی با استفاده از بانک اطلاعات کاداستر اداره امور اراضی استان آذربایجان شرقی تهیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که شهرستان‏های بناب و بستان‏آباد با متوسط اراضی 28/2 و 71/13 هکتار به ترتیب خردترین و وسیع‏ترین اراضی را داشتند. از نظر پراکندگی نیز قطعات شهرستان بناب و اسکو با میانگین فاصله 8/3 و 4/1 کیلومتر از همدیگر و از مرکز روستا به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان پراکندگی بودند. از نظر میزان خردی و پراکندگی اراضی نیز که از طریق شاخص شموک به دست آمد شهرستان‏های شبستر و بستان‏آباد با میزان 3/8 و 3/1 کیلومتر بر هکتار به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی بودند.
    کلیدواژگان: خرد بودن اراضی، پراکندگی اراضی، یکپارچه سازی اراضی، بازتخصیص اراضی، استان آذربایجان شرقی
  • محمد باقر آرایش*، فرشید نمامیان، علیرضا اسلامبولچی، مصطفی رضایی راد صفحات 536-551
    پژوهش حاضر باهدف گونه شناسی الگوهای ذهنی زنان کارآفرین روستایی در زمینه پیش برنده های توسعه کارآفرینی روستایی در سطح استان ایلام با استفاده از روش شناسی کیو انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی، به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات اکتشافی و ازنظر روش گردآوری دادها، کمی - کیفی از نوع کیو است. مشارکت کنندگان این پژوهش تعداد 26 نفر از زنان کارآفرین روستایی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. تالار گفتمان پژوهش از پیشینه و مصاحبه گردآوری و تعداد 49 عبارت به عنوان نمونه عبارات کیو انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش به کمک تحلیل عاملی انجام شد. بر اساس یافته های به دست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی، ذهنیت های زنان روستایی کارآفرین در زمینه پیش برنده های توسعه کارآفرینی روستایی در 6 دسته ذهنیت کارآفرینانه - آموزشی بازارمحور، اقتصادگرا، محیط گرا، مشارکتی و حمایتی دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: زنان، روش کیو، کارآفرینی روستایی، الگوهای ذهنی، استان ایلام
  • مهنا شاه مرادی، تهمینه احسانی فر، کام بخش فرح مند، فرحناز رستمی *، ماریه صحرایی صفحات 552-563
    اگر چه در سال های اخیر سازمان آموزش فنی و حرفه ای نقش مهمی در ایده پردازی در روستاها داشته است، اما شواهد متعدد حاکی از آن است که تعداد معدودی از این ایده ها به مرحله عملیاتی رسیده اند. از این رو، بررسی چالش های فراروی عملیاتی کردن ایده های کسب وکار از نگاه مهارت آموزان زن روستایی، هدف اصلی پژوهش حاضر است. رویکرد پژوهشی به کار گرفته شده از نوع روش شناسی کیفی بر مبنای نظریه بنیانی است. جامعه موردمطالعه زنان و دختران روستایی شرکت کننده در دوره های برگزار شده توسط سازمان فنی و حرفه ای استان کرمانشاه می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری کیفی- هدفمند 50 نفر از آنان به عنوان نمونه موردمطالعه قرار گرفتند. فنون مورداستفاده برای جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه های فردی و تشکیل 10گروه متمرکز بود. یافته های پژوهش نشان داد، نبود تخصص و تجربه لازم در زمینه تدوین طرح کسب وکار، بازاریابی، دانش حقوقی؛ کمبود سرمایه شخصی و عدم تامین اعتبار مالی مناسب جهت سرمایه گذاری؛ عدم دسترسی به اطلاعات و منابع اطلاعاتی به روز؛ نبود حمایت همه جانبه از آغاز تا پایان عملیاتی سازی ایده؛ ریسک پذیری پایین و ترس از شکست و موانع خانوادگی از مهم ترین چالش های فراروی عملیاتی کردن ایده های کسب وکار از دیدگاه جامعه موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: مهارت آموزی، مناطق روستایی، کسب وکار، کارآفرینی، استان کرمانشاه
  • کبری پیرداده بیرانوند *، مصطفی احمدوند، وحید شرفی سرابی صفحات 564-579
    در صورت فراهم بودن زمینه های انسانی،گردشگری حاوی ظرفیت های پویا و گسترده ای برای اشتغال و کارآفرینی است. هدف پژوهش حاضر بررسی فراهمی پیشران ها (عوامل) انسانی لازم برای توسعه کارآفرینی گردشگری در منطقه روستایی هدف گردشگری بیشه در شهرستان خرم آباد بود. این تحقیق از نظر ماهیت کمی و با توجه به هدف تحقیق، کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ها در زمره تحقیقات توصیفی بود که به شیوه پیمایش انجام شد. جامعه آماری پژوهش، 1190 نفر از روستاییان 15 تا 64 سال ساکن در ایستگاه بیشه در سال 1396 بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 291 نفر برآورد و به‏صورت نمونه‏گیری تصادفی انتخاب و مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط متخصصان مورد بازنگری و تایید قرار گرفت و پایایی آن با انجام مطالعه راهنما در خارج از محدوده تحقیق و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (88/0 تا 99/0) به دست آمد. یافته ها نشان داد پیشران های عینی در منطقه بیشه در وضعیت متوسطی قرار دارند. از میان پیشران های ذهنی نیز، تنها پیشران امنیت اجتماعی بیش از حد معیار (80/3) بود. بر اساس یافته های تحلیل خوشه ای، افراد در سه گروه نیم ساز، ناساز و هم ساز قرار گرفتند. آزمون تحلیل واریانس نشان داد از پیشران های عینی؛ آموزش، مشاوره و تجربیات در دو گروه نیم ساز و ناساز و از پیشران های ذهنی؛ مشارکت اجتماعی در دو گروه نیم ساز و ناساز وضعیت یکسان داشتند. در پایان بر اساس نتایج پژوهش جهت بهبود توسعه کارآفرینی در گردشگری منطقه بیشه پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیشران توسعه، توسعه روستایی، روستای بیشه، کارآفرینی روستایی، گردشگری روستایی
  • هومن منصوری، محمد قربانی *، محمدرضا کهنسال صفحات 580-593
    هدف این مطالعه ارزیابی اهمیت نسبی عوامل موثر بر تمایز سطوح مختلف درآمدی و موفقیت سرمایه گذاری در کسب وکارهای کشاورزی در روستاهای شهرستان اسلامشهر است. اثربخشی و سودآوری متفاوت فعالیت کشاورزی، آسیب پراکندگی و تفاوت وضعیت معیشتی کشاورزان و عدم توازن صرفه های اقتصادی بین فعالان کسب وکار کشاورزی در یک منطقه روستایی را تشدید می کند. با توجه به تنوع سطح زیر کشت بهره برداران زراعی در منطقه، روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و حجم نمونه آماری به تعداد 195 نفر محاسبه و با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه ها تکمیل گردید. در این مطالعه بر اساس رهیافت توصیفی و استنباطی، با استفاده از چهارچوب مدل سه وجهی الگوی سه شاخگی و مدل آماری تحلیل تمایزی چندگانه به ارزیابی اهمیت نسبی عوامل موثر بر نابرابری سطوح درآمدی کشاورزان روستایی پرداخته شد. نتایج نشان داد که اکثر کشاورزان مالک زمین زراعی بوده و میزان تحصیلات بیشتر آنان در سطح تحصیلات متوسطه و دیپلم است. متوسط تجربه فعالیت کشاورزی حدودا 20 سال و شغل اصلی غالب آنان کشاورزی است. اکثر زمین های زراعی در منطقه همچنان از روش های سنتی آبیاری استفاده می کنند و بیش از 28 درصد کشاورزان، وضعیت دسترسی به آب را مطلوب نمی دانند. نتایج نشان داد عوامل ساختاری و محیطی مهم ترین عوامل موثر بر شکاف درآمدی در سطح کشاورزان می باشند و در شاخه عوامل ساختاری، نوع مالکیت زمین و سطح زیر کشت مهم ترین عامل در احتمال قرار گرفتن در گروه با کمترین درآمد دیگر دارد.
    کلیدواژگان: اسلامشهر، تحلیل تمایزی چند گروهی، روستا، مدل سه شاخگی، نابرابری درآمد
  • مسلم سواری *، منصور غنیان صفحات 594-607
    هدف کلی این پژوهش، بررسی اثر ریسک‏های معیشتی بر ناامنی غذایی خانوارهای روستایی بود. این تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کمی، با توجه به هدف کاربردی، از لحاظ گردآوری داده‏ ها جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل سرپرست خانوارهای‏ روستایی کشاورزان کوچک مقیاس در روستاهای شهرستان دیواندره بود (N= 10099). با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 375 نفر از آن‏ ها با روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه‏ ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه‏ ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (α>0.7). تجزیه وتحلیل داده‏ ها به‏ وسیله نرم‏ افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج نشان داد که خانوارهای روستایی موردمطالعه از میزان ناامنی غذایی زیاد و میزان مواجهه بالایی با ریسک‏ های معیشتی برخوردارند. نتایج آزمون کای اسکویر با مقدار (092/1) نشان داد که تفاوت معنی‏داری بین توزیع ریسک و ناامنی غذایی بین خانوارها وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین متغیرهای ریسک‏ معیشتی تولیدات زراعی (639/0)، تجارت کشاورزی (739/0)، قیمت (524/0)، اشتغال (474/0)، سلامت (541/0)، سیاسی و سیاست گذاری (425/0)، جمعیت شناختی (387/0) با ناامنی غذایی رابطه مثبت و معنی‏داری وجود دارد. علاوه بر این نتایج رگرسیون لجستیک ترتیبی نشان داد که از بین ریسک‏ های معیشتی، ریسک تولیدات زراعی با مقدار (074/0) بیشترین تاثیر را بر ناامنی غذایی خانوارها دارد.
    کلیدواژگان: ریسک تولید، امنیت غذایی، معیشت پایدار، فقر روستایی، کشاورزان کوچک مقیاس
  • مهرشاد طولابی نژاد*، خدیجه صادقی صفحات 608-627
    در سال های اخیر وقوع خشکسالی های مکرر اثرات منفی زیادی بر محصولات کشاورزی داشته است. کشاورزان می توانند با استفاده از راهبردهای سازگاری، تا حدودی اثرات خشکسالی را کاهش دهند. لذا هدف این مطالعه بررسی راهبردهای کشاورزان در واکنش به پیامدهای خشکسالی و عوامل موثر بر استفاده از این راهبرد ها بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه و مصاحبه بوده است. جامعه آماری خانوارهای روستایی شهرستان رشتخوار است (N=13716). با استفاده از فرمول کوکران 373 کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون رتبه ای هم انباشتگی نامحدود اکتشافی و مدل لجستیک باینری (روش LM- نیوتن- مارکارد- رافسون) استفاده شد. نتایج نشان داد که کاهش منابع آب (882/0)، کاهش سطح زیر کشت (735/0) و افزایش هزینه های زندگی (698/0) مهم ترین پیامدهای خشکسالی می باشند. به ترتیب کشت گیاهان مقاوم به خشکی مانند زعفران، کاهش دفعات آبیاری، و پرداختن به مشاغل غیرکشاورزی مهم ترین راهبردهای کشاورزان در واکنش به پیامدهای خشکسالی بوده اند. متغیرهای سن، جنس، دانش بومی، نیروی کار، درآمد، تجربه کشاورز، و وسعت مزرعه به طور قابل توجهی با کاربرد راهبرد ها در ارتباط بوده اند. از نتایج پژوهش برای سازگاری بیشتر کشاورزان با پیامدهای خشکسالی در منطقه و روستاهای کشور می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، خشکسالی، کشاورزی، راهبردهای مقابله، شهرستان رشتخوار
  • لادن نادری، اسماعیل کرمی ده کردی* صفحات 628-645
    احداث سدها به منظور ذخیره سازی و انتقال آب بین حوزه ای یکی از راهکارهای سیاست گذاران به منظور مدیریت چالش کمبود آب در دهه های اخیر است، اما این راهبرد می تواند منجر به پیامدهای منفی اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی گردد. هدف این مقاله بررسی دیدگاه خانوارهای روستایی و شهری محلی در مورد پیامدهای اجتماعی حاصل از احداث سد بهشت آباد و انتقال آب بین حوزه ای است. این پژوهش در حوزه آبخیر بهشت آباد واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد و جوامع محلی که به طور مستقیم تحت تاثیر سد قرار می گیرند موردمطالعه قرار گرفت. در این مطالعه پیمایشی، با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای 200 خانوار از 3514 خانوار منطقه انتخاب شدند و داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه ساختاریافته گردآوری گردیدند. از دید جوامع محلی احداث سد موجب افزایش مهاجرت که منجر به حاشیه نشینی در اطراف شهرها شده، تضعیف مشارکت بین خانوارهای محلی و افزایش آسیب پذیری معیشت ها، به ویژه در فعالیت هایی همچون زراعت، باغداری، دامپروری و خدمات مرتبط و افزایش قیمت زمین در مناطق تحت تاثیر احداث سد خواهد شد، هرچند به اعتقاد برخی از افراد، احداث سد سبب ایجاد مشاغل گوناگونی خواهد شد. این دیدگاه ها به طور معنی داری تحت تاثیر سن پاسخگو، میزان تحصیلات، تعداد فرزندان و تعداد دام خانوارها بود. این نشان می دهد که پاسخگویان که دارای سن بالاتر، تعداد دام سبک بیشتر و تعداد فرزند بیشتری بودند تاثیر احداث سد را منفی تر و افرادی که دارای سطح تحصیلات بالاتری بودند دید مثبت تری نسبت به احداث سد داشتند.
    کلیدواژگان: احداث سد، استراتژی های معیشت، جوامع محلی، سد بهشت آباد، پیامدها
  • بایزید گلابی، قادر بایزیدی*، ارسلان طهماسبی، جلیل سحابی صفحات 646-661
    پژوهش حاضر به مطالعه کیفی معنای معماری خانه های بومی منطقه موکریان ایران از منظر پدیدارشناسی می پردازد. هدف نهایی از نگرش ناب به معماری خانه های موکریان، کشف و آشکارگی نظام معنایی حاصل از گوهر دریافت ماهیت و جوهر آن ها و فهم هستی و نحوه هستی یافتن خانه ها است. رویکرد پژوهش حاضر، پدیدارشناسی و نظام تجزیه وتحلیل اطلاعات و ارائه نظریه نهایی آن، کیفی -روش نظریه ون مانن و روش MST- است. محقق با حضور در منطقه موردپژوهش و غوطه وری در معماری خانه های موکریان و انجام مصاحبه های باز و عمیق و ثبت تحریرهای میدانی در ذیل سرفصل های تجربه زیسته، تجربه نیابتی و خصائص هستندگی نسبت به گردآوری اطلاعات اقدام نموده و تفاسیر مهم، 87 عبارت و 15 تم معنی به عنوان مولفه های اصلی معنا بخش خانه های بومی موکریان شناسایی و تدوین گردید. با یکپارچه کردن، مقایسه، و تعمق پیرامون معیار های به دست آمده، یک مقوله هسته تحت عنوان "خانه موکریان : بازنمون خویشتن، تجلی حس بودن و تبیین هستی انسان" به عنوان معنای حقیقی خاص خانه های منطقه موکریان ایران انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: خانه، تجربه زیسته، معنا، پدیدار شناسی، منطقه موکریان
  • حسن فریدون زاده *، محسن سرتیپی پور، بهرام صالح صدق پور، ناصر براتی صفحات 662-675
    هدف از این مقاله، بررسی نقش هنجارها بر شکل یابی مسکن روستایی در حوزه اقلیمی سرد و کوهستانی استان اردبیل در قالب مدل علی است. بعد از شناسایی سکونتگاه هایی روستایی با ارتفاع بین 1500 تا 2150 متر از سطح دریا در حوزه سرد و کوهستانی استان، با استفاده از فرمول کلاین، تعداد 270 نفر پرسشگر در بین 27 روستای جامعه هدف محاسبه و به شیوه هدف دار انتخاب گردید. از هر 27 روستای نمونه، 10 نفر انتخاب گردید تا به 50 سوال پرسشنامه مربوط به دیدگاه ساکنین در شکل یابی مسکن پاسخ دهند. روش پژوهش حاضر از نوع علی- همبستگی بوده که به صورت پیمایشی انجام می گیرد. همچنین میزان پایایی این ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ، 905/0 =α به دست آمده است. با استفاده از روش تحلیل مسیر و رگرسیون و تعیین اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرها بر هنجارهای شکل یابی مسکن روستایی موردبررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای هم شکلی (تشابه) در برپایی مسکن و جغرافیایی/اقلیمی به عنوان عامل های مستقل به طور مستقیم و متغیرهای اقتصادی/معیشتی، هنجار مقیاس و تناسبات و فرهنگی/سنتی به طور غیرمستقیم و به عنوان عامل های میانجی بر هنجار شکل یابی مسکن روستایی اقلیم سرد و کوهستانی استان اردبیل تاثیر دارند. بالاترین متغیرهای پیش بین کننده هنجار شکل یابی مسکن روستایی را اقتصادی/معیشتی، مقیاس/تناسبات و هم شکلی (تشابه) در برپایی مسکن معرفی کرده است. بالاترین مقدار تاثیر مربوط به مولفه اقتصادی/معیشتی است که مقدار آن 405/0 است و متغیر بعدی، مقیاس و تناسبات است که مقدار آن 373/0 است و سپس متغیر هم شکلی (تشابه) در برپایی مسکن با ضریب 320/0 است. ضمن اینکه همبستگی متغیر فرهنگی/سنتی با هنجار شکل یابی مسکن روستایی معنی دار نشده است.
    کلیدواژگان: هنجار، شکل یابی مسکن، اقلیم سرد و کوهستانی، اردبیل، روستا
  • پریسا احمدی، مهدی رحیمیان *، رضوان قنبری موحد صفحات 676-689
    لزوم توجه به مدیریت پایدار منابع آب موجود و به‏ویژه استفاده از آب‏ های نامتعارف در بخش کشاورزی، ضرورتی است که مورد توافق همه برنامه‏ ریزان مدیریت منابع آب قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش کاربردی حاضر بررسی نگرش روستاییان نسبت به مصرف‏ محصولات تولیدی با پساب تصفیه شده و عوامل موثر بر آن است. جامعه آماری روستاییان مصرف کننده محصولات تولیدی با پساب تصفیه شده در شهرستان خرم‏ آباد بودند (1601=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده‏ ها پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن به ترتیب، به روش اعتبار محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ (751/0) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده‏ ها با نرم‏ افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری در سطح یک درصد بین نگرش روستاییان نسبت به مصرف‏ محصولات تولیدی با پساب تصفیه شده با متغیرهای آگاهی روستاییان از فرآیند تصفیه‏ پساب، میزان اعتماد به سیستم تصفیه پساب، تمایل به استفاده از این گونه محصولات، میزان اعتماد به سالم بودن محصولات تولیدی با پساب تصفیه شده، ارزیابی روستاییان از کیفیت و بوی این محصولات وجود دارد.
    کلیدواژگان: آب، پساب، خرم‎‏آباد، مدیریت، نگرش
  • احمد حاج علی زاده *، مسعود حیدروند، مرضیه سیرمی راد صفحات 690-707
    دستیابی به توسعه پایدار و استفاده بهینه و کارا از منابع، در گرو شناخت جامع و دقیق از امکانات، توان ها و محدودیت هایی است که در رسیدن به وضع مطلوب با آن مواجهیم. توسعه و حفظ توان اکولوژیک نیز زمانی محقق خواهد شد که از سرزمین به تناسب قابلیت ها و توانمندی های آن استفاده گردد. در شهرستان قلعه گنج با مساحت حدود 10440 کیلومترمربع، از استان کرمان شرایط متفاوت محیطی با توان محیطی متفاوت برای زراعت وجود دارد. این پژوهش به بررسی و ارزیابی توان های محیطی برای تعیین توان زراعت منطقه پرداخته است. هدف اصلی، تعیین مکان مناسب برای توسعه زراعت است که بیشترین بازده تولیدی را در حال حاضر و در بلندمدت به دنبال داشته باشد. فرآیند ارزیابی توان اکولوژیکی در پژوهش حاضر با استفاده از روش ارزیابی چند متغیره(MCE) صورت گرفت که پس از تعیین کاربری، معیارهای متناسب با هر کاربری با استفاده از مدل های ارزیابی مخدوم برای کاربری های کلان و نیز نظرات کارشناسی انتخاب گردید که این معیارها به دو دسته فاکتور و محدودیت تقسیم شده است. پس از آن استاندارسازی نقشه ها بر اساس دو منطق فازی و بولین صورت گرفت و پس از آن وزن دهی به فاکتورها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام گردید. خروجی ترکیب وزنی داده شده شایستگی برای مکان یابی هر کاربری است که در این مطالعه با استفاده از این روش محدوده های مناسب و با توان بالا برای زراعت در شهرستان قلعه گنج به مساحت 89/34615 هکتار پیشنهاد گردید. نرم افزارهای استفاده شده در این مطالعه Expert Choic و Idrisi Selva است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیکی، کاربری زراعت، ارزیابی چند متغیره، مکان یابی، شهرستان قلعه گنج
|
  • Mohammad Shokati Amghani*, Khalil Kalantari, Ali Asadi, Hossein Shabanali Fami Pages 520-535
    The rate of land fragmentation refers to a problem in land management that can limit agricultural development and reduce the opportunities for sustainable rural development. The purpose of this research was to identify land fragmentation and dispersion variables and to develop indices to measure those variables. The statistical population of the research consisted of agricultural land holders in East Azarbaijan province (N = 212926). A sample size of 380 people was determined by using Cochran's formula. They were selected by stratified random sampling. The data gathering tool was a questionnaire whose validity was examined by using the comments of the researchers and the experts at the Land Affairs Organization. Some local information about the land was obtained and analyzed by using the cadastre database of Land Administration of East Azarbaijan province. The results showed that Bonab and Bostan Abad counties, with the average land area of 2.28 and 13.71 hectares respectively, have the smallest and the largest pieces of land. In terms of dispersion, the lands in Bonab and Oscou counties, with the average distance of 3.8 and 1.4 kilometers from each other and from the village center, had the highest and the lowest rate of dispersion respectively. In terms of land fragmentation and dispersion rates, obtained through the chemok index, Shabestar and Bostan Abad counties, with the rate of 3.8 and 1.3 km / ha, had the most and the least fragmented and dispersed agricultural lands respectively.
    Keywords: land fragmentation, land dispersion, land consolidation, land reallocation, east Azarbaijan province
  • Mohammad Bagher Arayesh *, Farshid Namamian, Alireza Slambolchi, Mostafa Rezaeirad Pages 536-551
    The present research was conducted on the typology of mental models of rural women for rural entrepreneurship development in Ilam province. The study deals with the subjective opinions of the participants based on Q methodology. It is applied in terms of goal as well as exploratory and mixed in terms of data collection. The participants of the study consisted of 26 successful female rural entrepreneurs selected by the targeted judgment method. The data were obtained through interviews and a literature review. As many as 49 phrases were selected as Q statements. The SPSS software was applied for data analysis. According to the results obtained from the exploratory factor analysis, the mentality of the participating rural women about promoting rural entrepreneurship was classified into six types including entrepreneurial, market-driven educational, economy-centered, environment-centered, participatory, and supportive types.
    Keywords: women, Q methodology, Rural entrepreneurship, Ilam province, Mental patterns
  • Mohanna Shahmoradi, Tahmineh Ehsanifar, Kambakhsh Farahmand, Farahnaz Rostami Ghobadi *, Mariyeh Sahraie Pages 552-563
    In recent years, the Vocational Training Center has played an important role in realizing the ideas of villagers, but there is a bulk of evidence to suggest that only a few of these ideas have reached an operational stage. This study aims at the challenges in operating business ideas from the viewpoint of female rural students. The research method was qualitative and based on a fundamental theory. The statistical population consisted of rural women and girls participating in the courses held by the technical and vocational organization of Kermanshah province. Fifty of these people were selected through qualitative purposeful sampling. The data were collected through participatory and non-participatory interviews, individual interviews, and the formation of 10 groups. The findings of the research showed that the expertise and experience required for making a business plan, marketing, knowledge of laws, lack of personal funds for investment, lack of access to information and information resources, lack of comprehensive support from the beginning to the end of the process of idea operationalization, low risk-taking, fear of failure, and family barriers are the most important challenges for operating business ideas.
    Keywords: Skill training, Operationalization, Rural areas, Entrepreneurship
  • Kobra Pirdadeh Beyranvand *, Mostafa Ahmadvand, Vahid Sharafi Sarabi Pages 564-579
    Tourist areas have a high potential for employment and entrepreneurship activities especially when human resources are also available. The purpose of this study was to investigate the human resource factors necessary for the development of entrepreneurship in the tourist area of Bisheh in Khorramabad County. The research was quantitative in nature. Also, in terms of purpose, it was a type of applied research conducted using a survey method. The statistical population of the study consisted of 1190 rural people at the age of 15-64 years who were living in Istgahe Bisheh in 2017. The sample size was determined by using Krejcie and Morgan table, and 291 people were randomly selected. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed by experts. The reliability of the questionnaire was also examined by conducting a pilot study and calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.88-0.99).The findings showed that the objective driving forces in the Bisheh region were in a medium status. Among the subjective driving forces, only social security ranked higher than standard (3.80). Based on a cluster analysis, the rural people were divided into three groups: ready, semi-ready, and unready. Analysis of variance showed that, among the objective driving forces, education, counseling and experiences were different in the semi-ready and unready groups. As for the subjective factors, however, they were all different among the groups except for social participation. Finally, based on the results of the research, suggestions were made to develop entrepreneurship activities in the region.
    Keywords: Driving forces, Rural development, Rural tourism, Rural entrepreneurship, Bisheh village
  • Hooman Mansoori, Mohammad Ghorbani*, Mohammad Reza Kohansal Pages 580-593
    The purpose of this study was to assess the relative importance of factors affecting the differentiation of income levels and the success of investment in agricultural businesses in the villages of Islamshahr. Differences in the rates of effectiveness and profitability of agricultural activities exacerbate economic dispersal, difference in the levels of farmers' livelihood, and the imbalance among the economic costs of agricultural jobs in a rural area. Regarding the diversity of cropland sizes in the region, the stratified sampling method was used to appropriately select a sample size of 195 people who took part in interviews and completed questionnaires. In this study, based on a descriptive and inferential approach, the three-branch model framework and the multiple discriminant analysis were used to evaluate the relative importance of the factors that affect the inequality of income levels of rural farmers. The results showed that most of the farmers were land owners and held secondary high school degrees. Also their average farming experience was about 20 years, and their main occupation was agriculture. Most agricultural lands in the region were found still using traditional irrigation methods, and more than 28% of the farmers did not consider the accessibility of water desirable. The results also showed that structural and environmental factors were the most important factors affecting the income gap among the farmers in the region. From the structural point of view, the type of land ownership and land size emerged as the most important factors to determine the probability of being in the lowest-income group.
    Keywords: Income Inequality, Islamshahr, Multiple discriminant analysis, Three-branch model, Village
  • Moslem Savari *, Mansour Ghanian Pages 594-607
    The main purpose of this study was to analyze the effect of livelihood risks on food insecurity in rural households. This research is a quantitative in terms of its purpose and descriptive in terms of data collection. The analyses are of correlation type. The statistical population of this study consisted of all the small-scale farming heads of households in Divandarreh County of Kurdistan province. Using Krejcie and Morgan sampling table and the stratified proportional sampling method, 375 persons were selected as the study sample. The data collection tool of the study was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was established by calculating Chronbach's Alpha Coefficient (α > 0.7). The results showed that the studied farmers had high levels of food insecurity and were highly exposed to livelihood risks. Also, the correlation analyses showed positive and significant relationships between livelihood risk variables and food insecurity. The variables included agronomy (0.639), agricultural trade (0739), price (0.524), employment (0.474), health (0.541), policy making (0.425), and demographic features (0.387). In addition, as the logistic regression sequences indicated, of the livelihoods risks, agricultural production risk (0.074) had the greatest impact on the food insecurity of households.
    Keywords: Risk of production, Food security, Sustainable livelihood, Rural poverty, Small-scale farming
  • Moslem Savari *, Mansour Ghanian Pages 608-627
    The main purpose of this study was to analyze the effect of livelihood risks on food insecurity in rural households. This research is a quantitative in terms of its purpose and descriptive in terms of data collection. The analyses are of correlation type. The statistical population of this study consisted of all the small-scale farming heads of households in Divandarreh County of Kurdistan province. Using Krejcie and Morgan sampling table and the stratified proportional sampling method, 375 persons were selected as the study sample. The data collection tool of the study was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was established by calculating Chronbach's Alpha Coefficient (α > 0.7). The results showed that the studied farmers had high levels of food insecurity and were highly exposed to livelihood risks. Also, the correlation analyses showed positive and significant relationships between livelihood risk variables and food insecurity. The variables included agronomy (0.639), agricultural trade (0739), price (0.524), employment (0.474), health (0.541), policy making (0.425), and demographic features (0.387). In addition, as the logistic regression sequences indicated, of the livelihoods risks, agricultural production risk (0.074) had the greatest impact on the food insecurity of households.
    Keywords: Risk of production, Food security, Sustainable livelihood, Rural poverty, Small-scale farming
  • Ladan Naderi, Esmail Karamidehkordi* Pages 628-645
    Constructing reservoir dams for inter-basin water transfer has been considered as one of main strategies of policy makers for managing water shortage in recent decades. However, this strategy can lead to negative social, economic and environmental consequences. The purpose of this paper is to study the views of local rural and urban households regarding the social effects of constructing the Behesht Abad reservoir dam and the inter-basin water transfer project on the local communities. The research was conducted in Behesht Abad watershed, as the origin basin, located in Chaharmahal and Bakhtiari Province. It aimed at how local rural and urban communities would be affected if a dam was constructed. In this survey, a sample of 200 out of 3514 households was randomly selected, and the data were collected through structured interviews using a questionnaire. From the perspective of the local communities, the dam construction would increase the emigration of local people, leading to marginalization of emigrants in the outskirt of cities; weakening the local households' participation in their communities and increase of job vulnerability, particularly such activities as crop farming, animal husbandry and the related services. Also, land prices in the area would be adversely affected by the dam construction. This perspective was significantly affected by variables such as respondents' age, education level, and households' animal units. This shows that the respondents at higher ages, more children, and more animal units assessed the impact of the dam construction more negatively, while more educated people had more positive attitudes toward this issue.
    Keywords: Dam constraction, Livelihood strategy, Local community, Dam Beheshtabad, Impact
  • Bayezid Golabi, Qader Bayzidi *, Arsalan Tahmasbi, Jalil Sahabi Pages 646-661
    The present study aims to qualitatively explore the meaning of the architecture of the native houses in the Mokrian region, Iran, from a phenomenological point of view. The ultimate goal is to catch a clear sight of that architecture so as to discover and reveal the semantics derived from the creation, development and essence of the houses. The approach of the study is phenomenology, and the data analysis is qualitative. It is conducted based on Max van Manen’s theory and the MST method. The researcher attended the study area, scrutinized the architecture of the houses, conducted open and deep interviews, and recorded the accounts given on personal life experiences, heard experiences, and characteristics of residence in that area. From the data obtained, important commentaries, 87 sentences and 15 themes were selected as the main defining features of the native houses in Mokrian. By integrating, comparing and pondering those features, a core title was developed to represent the true meaning of the houses. It read "Mokrian House Marks Self-Representation, Sense Manifestation, and Human Life Depiction”.
    Keywords: Home, Life experience, Meaning, Phenomenology, Mokrian region
  • Hassan Feridonzadeh *, Mohsen Saripi pour, Bahram saleh sedgh pour, Naser Barati Pages 662-675
    The purpose of this study is to investigate the role of norms in the formation of rural houses in the cold and mountainous zones of Ardabil province. Rural settlements with the height of 1500 to 2150 meters above sea level in the cold and mountainous zones of the province were selected through random cluster sampling. The settlements were located in 176 villages 85 of which had a population of over 200 people. Finally, 27 villages were selected as the study sample, 10 residents in each and totally 270 selected in a targeted manner. The research method was of a causal-correlation type conducted to survey and examine the villagers' view of the norms. The participants answered 50 questions on a questionnaire to express their opinions on housing in their villages. The reliability of the questionnaire was found to be approximately α = 0.905. Path analysis and regression analysis were done, and the direct and indirect effects of the variables on the norms of rural house formation were identified. The findings of the study showed that the coherent variables of housing and climate norms, as independent factors, have directly affected the way the houses are formed. Also, economic considerations, scales and proportions, and traditional norms, as intermediary factors, have affected rural housing formation. The study of the effects of these variables on the norms of rural housing formation showed that the proposed model is capable of explaining these norms. The strongest predictor of the rural housing formation norms proved to be economy, scale and proportion, and structural similarity in house construction.
    Keywords: Norm, Housing formation, Cold, mountainous, Ardabil province, Rural house
  • Parisa Ahmmadi, Mehdi Rahimian *, Rezvan Ghanbari Movahed Pages 676-689
    In water resource planning, due attention should be paid to the sustainable management of water resources and the use of unconventional water in the agricultural sector. The purpose of this applied research is to investigate the factors affecting the attitudes of villagers toward consuming products irrigated with purified wastewater. The statistical population consisted of the villagers who consumed this type of products in Khorramabad County (N = 1601). The sample size determined by Cochran's formula was 200 people. The data were collected with a questionnaire whose validity and reliability were confirmed respectively by the content validity method and Cronbach's alpha coefficient (0.751). The data were analyzed by the SPSS software. As the results showed, there was a positive and significant relationship between the attitudes of the villagers and such variables as their awareness of the wastewater purification process and its use in the agricultural sector, the level of trust in the wastewater purification system, the tendency to use the products irrigated with purified wastewater, the level of trust in the healthiness of those products, the villagers’ evaluation of the quality and the smell of the products and the monthly cost of households. All the relationships were significant at the level of 1%.
    Keywords: Water, Wastewater, Khorramabad, Management, Attitude
  • Ahmad Haj Alizadeh *, Masoud Heydarvand, Marziyeh Siramirad Pages 690-707
    Achieving sustainable development and using resources effectively and efficiently depends on a thorough and accurate knowledge of the available facilities and capabilities as well as the limitations that deter desirable situations. Development and maintenance of ecological power occurs when the land is used in proportion to its capabilities. In QalehGanj County, situated in Kerman province and with an area of about 10440 km2, people experience different environmental conditions with different environmental potentials for agriculture. In this research, environmental power was investigated as a way of determining the agricultural capability of the region. The main goal was to specify a proper location for agriculture development, which would, in turn, bring about the most productive output both at the present time and in the long run. The process of ecological capability evaluation in the present study was conducted using a multivariate evaluation (MCE) method. Once the specific usages were defined, appropriate metrics for each use were selected using Moodood's evaluation models for macro applications and expert opinions. These criteria were divided into two categories, factor and limit. After that, the standardization of the maps was done based on two fuzzy and Boolean logics. Also, weighing the factors was done using the Analytic Hierarchy Process (AHP). The output of the weighted combinations would be indicative of the competence for locating each user. Applying this method, appropriate areas with high ecological power for agriculture (with an area of 34615.89 hectares) were recommended in QalehGanj County. The Expert Choice and IdrisiSelva software programs were applied in this study.
    Keywords: Ecological capacity assessment, Cultivation, Multi-criteria evaluation, Location, QalehGanj County