فهرست مطالب

تاریخ و فرهنگ - سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 84، بهار و تابستان 1389)

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و دوم شماره 1 (پیاپی 84، بهار و تابستان 1389)

  • 194 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحیم قنوات، محمدعلی چلونگر، مرتضی نورایی صفحه 9
    چنین گفته شده که تاریخ نگاری محلی ایران– به عنوان جزئی از تاریخ نگاری محلی در تمدن اسلامی– از سده سوم هجری و به دنبال تغییرات گسترده سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی در نواحی مختلف ایران و با پیشگامی خراسان آغاز شد. اما عموم نویسندگانی که در این زمینه به اظهار نظر پرداخته اند، تک نگاری هایی را که اخباریان مکتب تاریخ نگاری عراق از نیمه سده دوم هجری به بعد راجع به فتح شهرهای ایران نوشته اند، در کنار چند اثر نوشته شده در خراسان (که آنها نیز از چشم این نویسندگان دور مانده) و در حقیقت اولین تاریخ های محلی شهرها و نواحی ایران به شمار می آیند، نادیده گرفته اند. این مقاله به بررسی نقش اخباریان عراق در آغاز تاریخ نگاری محلی ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: ایران، تاریخ نگاری محلی، اخباریان عراق، کتاب های فتوح
  • محمدعلی کاظم بیگی صفحه 39
    در عصر عباسیان، نقابت نهادی سیاسی - دینی با کارکردهای اجتماعی بود. نقابت علویان در نیشابور، کرسی خراسان، از اوایل عصر سامانی به علویان حسینی بنو زباره محول شده بود، اما امیر نوح بن منصور سامانی(حک. 366-387 ق) این منصب را به یک علوی حسنی انتقال داد که اخلافش نقبای موروثی شهر شدند. پژوهش حاضر با روشن کردن شرایط اقتصادی - اجتماعی نیشابور، به بررسی علل انتخاب اولیه بنو زباره از سوی امرای متقدم سامانی و تجدید نظر امیر نوح در سیاست اسلافش اختصاص دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ناهمخوانی بین تعهدات اجتماعی - مذهبی نقیب و تعهدات سیاسی اش به امرای سامانی که لزوما با وظایف نظری نقیب همسویی نداشت، موجب آن گردید که انجام وظیفه نقبا بیش از هر چیز تابعی از سیاست سامانیان شود. از این روی هنگامی که ابومحمد یحیی بن محمد الزباری، نقیب اثنی عشری نیشابور، برخلاف سلف زباری اش، اجرای تعهدات اجتماعی - مذهبی و وظایف نقابتی خود را بر پیروی از امیر نوح مقدم داشت، امیر سامانی، ابوجعفر داود بن الحسین الحسنی را به جای او گمارد. ابوجعفر داود و اخلافش پیرو مذهب عامه بودند.
    کلیدواژگان: نیشابور، نقایت، علویان، سامانیان، فرقه های اسلامی
  • علی یحیایی، علی اکبر کجباف، فریدون اللهیاری صفحه 67
    آل بویه از دیلمیان سرزمین دیلم(خاص) بودند. اما چون شرایط اقتصادی این منطقه چندان مطلوب نبود، ناچار به مانند نیاکان خود و به واسطه مهارت های نظامی متاثر از شرایط جغرافیایی زادگاه خود، در لباس پیاده نظام به حکومت های گوناگونی همچون علویان طبرستان و زیاریان (در سال های250 تا321ق) پیوستند و بخش مهمی از ساختار نظامی و سیاسی حکومت آنها را شکل دادند. این فرایند نقش مهمی در آشنایی دیلمیان با فضاهای جدیدتر داشت و در نهایت سبب شد حکومت آل بویه پی افکنده شود. تجربه سال ها خدمت در دربار حکومت های پیش گفته به رفتار نسبتا هوشمندانه تر برخی از امیران آل بویه با عوامل انسانی دخیل در عرصه اقتصاد و استفاده بهتر از توانمندی های طبیعی و اداری در قلمرو نسبتا گسترده آنان انجامید که در حدود پنجاه سال روبه افزایش بود. دستیابی به سرزمین ها و منابع جدید درآمد و مدیریت نظام کارآمد دیوان سالار در مناطق مرکزی و غربی ایران و عراق موجب شد ساختار اقتصادی آل بویه بر سه مؤلفه کشاورزی، صنعت و بازرگانی استوار شود و پشتوانه دوام حکومت آنان گردد.
    کلیدواژگان: آل بویه، دیلم، دیلمیان، علویان طبرستان
  • عبدالله همتی گلیان صفحه 103
    تمدن اسلامی در دوره شکوفایی و پویایی خویش مؤسسات اجتماعی و اقتصادی متنوعی داشته که یک مورد برجسته آن صنعت نساجی بوده است. فعالیت در بخش قابل توجهی از این صنعت تحت نام طراز و تشکیلات مرتبط با آن انجام می گرفته که تقریبا بر اغلب جنبه های زندگی مسلمانان تاثیر داشته است. از آن جمله تولیدات طراز علاوه بر این که تاثیرهای اقتصادی عمده بر جامعه اسلامی می نهاده، به لحاظ اجتماعی وسیاسی نیز جایگاه ممتازی داشته تا جایی که هدایا و خلعت هایی که از سوی حکمرانان و بزرگان به دیگران اعطاء می شده، عمدتا رداها و پارچه های طراز بوده است. همچنین در این پارچه ها نوشته هایی به صورت زیبا و هنرمندانه نقش می شده که کارکرد رسانه ای- تبلیغی داشته است.
    در بحث طراز موضوعات دیگری از قبیل جنبه زیبایی شناختی آن نیز مطرح است. مقاله حاضر پس از بیان مفهوم و منشا طراز فقط به جایگاه اجتماعی-سیاسی، اقتصادی، و رسانه ای-تبلیغی آن در جامعه اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: طراز، دارالطراز، مسلمانان، لباس
  • منصور داداش نژاد صفحه 123
    تاریخ نویسی اهل سنت در موضوع زندگانی ائمه اطهار(ع)، هم پای شیعیان آغاز شده و پیوسته استمرار داشته است. سیر تطور این جریان که به تناسب تغییرات فرهنگی جهان اسلام فراز و فرود داشته، نیازمند بررسی های جدی است. این مقاله صرف نظر از پرداختن به مباحثی مانند چرایی، چگونگی و بستر تولید این نوشته ها، درصدد است به صورت موردی، کتاب مفقود و کمتر شناخته شده معالم العتره النبویه جنابذی، دانشمند سنی مذهب قرن ششم، را بررسی کند. اکثر گزارش های کتاب جنابذی به کتاب کشف الغمه فی معرفه الائمه اربلی (د. 692) دانشمند معتبر شیعی مذهب، راه یافته است. تاریخ نگاری جنابذی و جایگاه وی در منابع بعدی، در این مقاله بررسی شده است تا فضای روشن تری از تاثیر متقابل تاثر منابع شیعی و اهل سنت به دست آید.
    کلیدواژگان: جنابذی، معالم العتره، تاریخ نگاری
  • وحید عابدین پور جوشقانی، فریدون اللهیاری، معصومه سمایی دستجردی صفحه 141
    در طول تاریخ ایران پس از اسلام، سده 9 ق را که مقارن با دوران حاکمیت تیموریان بر این سرزمین است می توان عصر رشد و شکوفایی انواع شاخه های هنری نظیر نقاشی، معماری، تذهیب، کتاب آرایی و موسیقی دانست. در زمینه خوشنویسی نیز رواج و تکامل خطوط مانند نستعلیق و تعلیق علاوه بر رونق بازار این هنر باعث شد تا خوشنویسی با فرهنگ ایرانی همگونی پایداری برقرار سازد. کارکردهای متعدد و مفید خوشنویسان و جایگاه قابل احترام آنان در جامعه عصر تیموری، قشرهای فرودست را نیز به سمت فراگیری این هنر در درون نهادهایی که به امر آموزش خوشنویسی می پرداختند، سوق داد. از جمله کارکردهای سیاسی این قشرها می توان به فتحنامه نویسی، نوشتن مناشیر شاهانه و تاثیر هنر آنان در روابط بین المللی تیموریان اشاره نمود که در جایگاه دبیر و منشی به ایفای این وظایف می پرداختند. آموزش خوشنویسی، تربیت فنی و اخلاقی هنرآموزان، ترویج فرهنگ هنردوستی، تولید محصولات فرهنگی، و القای ارزشهای دینی به ویژه در قالب مذهب تشیع ازجمله کارکردهای فرهنگی آنان بودند. علاوه بر این ها خوشنویسان به مثابه یک صنف اجتماعی و در درون کارگاه های هنری، پاسخگوی سفارش های مردمی اعم از نگارش سنگ قبر، نوشتن قباله ها و سجلات و انشای نامه ها بودند. آموزش این هنر در درون نهادهایی همچون کتابخانه ها، مدارس، هنرستان ها، دبیرستان ها، دارالانشاها و مکتب ها صورت می گرفت.
    کلیدواژگان: تیموریان، هنر، خوشنویسی، خوشنویسان
  • هانیه بیک، دکترعباسعلی تفضلی، مهدی جلیلی صفحه 171
    زیاد بن عبید به عنوان یکی از چهار داهی عرب نقش بسیار مؤثری در تحکیم پایه های خلافت اموی داشت. او که فرزند عبید، غلام رومی حارث بن کلده ثقفی و سمیه، کنیز بدنام او بود، پس از استلحاقش به ابوسفیان در سال 44ق در خدمت معاویه قرار گرفت و یک سال بعد به امارت بصره منصوب شد. روش مدیریت زیاد و ویژگی های شخصیتی او موجب شد تا در سال 51ق امارت کوفه نیز از سوی معاویه به او واگذار شود. زیاد که سه دهه در دستگاه والیان بصره و سپس در مسند ولایت فارس تجربه های بسیاری اندوخته بود، این بار به عنوان نخستین حاکم همه عراق به اقداماتی دست زد که در تکمیل تشکیلات اداری امویان قابل توجه است. اصلاح دیوان عطاء بصره و کوفه، تنظیم امور مالی و مالیاتی، تشکیل و تکمیل دیوان های استیفا و خاتم، سازمان دهی دیدارهای خلیفه با مردم، کوچاندن عرب ها به خراسان و تنظیمات اداری در این ولایت از جمله آن هاست.
    کلیدواژگان: زیاد، بصره، کوفه، دیوان، عراق، امویان، معاویه
|
  • Dr. Abd Al-Rahim Qanawat, Dr. Muhammad Al Chalungar, Dr. Murtada Nurai Page 9
    It is said that the local historiography of Iran – as a part of local historiography in Islamic Civilization – began after the widespread political, social, scientific, and cultural changes in various regions of Iran and with Khurāsān as its pioneer. But all the writers who have commented in this respect have disregarded the monographs that the traditionists of Iraq school of historiography have written about the conquest of Iranian cities since the second half of the 2nd/8th century along with several other works written in Khurāsān (which have also been ignored by these writers), and have in fact been the first local histories of the cities and districts of Iran. This article studies the role of the Iraq’s traditionists in starting the local historiography of Iran.
  • Dr. MuḤ, Ammad AlĪ, Kā, Ẓ, Imbaygi Page 39
    In the Abbasid era, chieftainship (niqābat) was a politico-religious institution with social functions. Since the early periods of the Samanids era, the Alavids’ chieftainship in Nayshābūr, capital of Khurāsān, had been turned over to the Ḥusaynī Alavids of Banū Zubāra, but Amīr Nūḥ b. Manṣūr Sāmānī (ruled 366-378) handed over this post to a Ḥasanī Alavid, whose descendants became the hereditary chieftains of the city. Clarifying the socio-economic situation of Nayshābūr, the present research dedicated to the study of the reasons for initial selection of Baū Zubāra by the early Samanid rulers and Amīr Nūḥ’s revision of his ancestors’ policy in this respect. The findings of this research indicate that the disagreement between the socio-religious commitments of the chieftain and his political commitment to the Samanid rulers, which were not necessarily consistent with his theoretical duties, resulted in turning the chieftains’ performance of duty to a function of the Samanids’ politics. Thus, when Abū Muḥammad Yaḥyā b. Muḥammad al-Zubārī, the Ithnā ‘Asharī (Twelver) chieftain of Nayshābūr, considered the execution of his socio-religious commitments and his chieftain duties as prior to following Amīr Nūḥ, then the Samanid ruler appointed Abū Ja‘far Dāwūd b. al-Ḥusayn al-Ḥasanī in his place. Abū Ja‘far and his descendents were followers of the Sunnī school.
  • Dr. AlĪ Yahyai, Dr. AlĪ Akbar Kajbaf, Dr. Fraydun Allahyari Page 67
    The Buyids were originally from among the Daylamids of Daylam proper (khāṣ), but since the economic situation of this region was not much favorable, they joined various rules (ḥukūmas) such as the Alavids of Ṭabaristān and Zāriyān (during the years 250/222 – 321/222) in their military uniform because of their military skills as a consequence of the circumstances in their geographical homeland and, like their ancestors, formed an important part of the military and political structure of those rules. This process had a significant role in the Daylamids’ familiarization with the newer atmospheres and finally prompted the foundations for the Buyids’ rule to be laid. Years of serving in the courts of the above-mentioned rules resulted in somewhat more intelligent behavior of some of the Buiyd rulers towards human factors involved in the economic arena and a better utilization of the natural and administrative potentials in their rather widespread realm, continuing to develop for about fifty years. Gaining access to new lands and income sources and the management of the efficient bureaucratic system in the central and Eastern regions of Iran and Iraq led the Buyids’ economic structure to be established on three agricultural, industrial, and commercial components and turn to a strong backing for the endurance of their rule.
  • Dr. Abd Allā, H. Himmati Giliyan Page 103
    The Islamic civilization in its prosperous and dynamic period has had various social and economic institutions, an outstanding example of which has been the textile industry. A considerable part of this industry has been active under the name of ṭirāz and the related organization, influencing on most aspects of the Muslims’ life. Besides their major economic impacts on Islamic community, ṭirāz products, among other things, have enjoyed an eminent socio-political status to the extent that the gifts and garments of honor presented by the rulers and dignitaries to others have mainly included ṭirāz robes and cloth. Also, writings in beautiful and artistic form have been imprinted on this type of cloth, serving as a media-propagative function. Other issues, such as aesthetic aspects of ṭirāz, have also been open to discussion. After stating the concept and origin of ṭirāz, the present article would go on to address only its socio-political, economic, and media-propagative status in Islamic society.
  • Dr. Mansur Dadashnizhad Page 123
    Historiography by Sunnīs on the subject of the purified Imams (A.S.)’s life started along with the Shī‘as’ and has continued ever since. The evolutionary development of this trend, which has had its ups and downs proportionate to the cultural vicissitudes of the Muslim world, requires undergoing serious studies. Despite addressing such issues as the why, the how, and the context of the production of these writings, this article intends to examine on a case by case basis the lost and less known Ma‘ālim al-‘Itrat al-Nabawiyya, authored by Junābadhī, the 6th /11th century Sunnī scholar. Most of Junābadhī’s reports have found their way into the book Kashf al-Lugha fī Ma‘rifat al-A’imma of Irbalī (d. 692/1292), the credible Shī‘a scholar. Junābadhī’s historiography and his status in subsequent sources are dealt with in this article so as to attain a more clarified climate concerning the interaction between the Sunnī and Shī‘a sources.
  • Dr. Vahid AbidĪ, NpŪ, R. Joshaqani, Dr. Fraydunmasuma Samai Dastjirdi Page 141
    During the history of Iran after Islam, the 9th /13th century, coinciding with the Timurids reign in this land, can be considered as the thriving age of various branches of art such as painting, architecture, illumination, book ornament, and music. Similarly, the prevalence and development of scripts such as nasta‘līq and ta‘līq in calligraphy, besides flourishing this art, caused it to establish an enduring homogeneity with the Iranian culture.Various useful functions of calligraphers and their respectful status in society during Timurid era drove the lower class strata towards learning this art within the institutions engaged in teaching calligraphy. Writing fatḥnāmas (dispatches announcing victory) and manāshīr-i shāhāna (Royal mandates) and the impact of their art on the Timurids’ international relations can be pointed out as among the political functions of these strata, who rendered such services as secretaries and notaries. Teaching calligraphy, technical and ethical training of novices, promotion of art-loving culture, production of cultural products, and inculcation of religious values, particularly in the context of Shi’ism are among their cultural functions. Furthermore, calligraphers as members of a social guild within art workshops fulfilled people’s orders including writing epitaphs, contracts, sijillāt (registers, official records), and composing letters. This art used to be taught in such institutions as libraries, schools, art schools, high schools, chanceries (dār al-inshās), and writing schools (maktabs). The present research tries to explicate the functions and status of calligraphy and calligraphers, as well as the important institutions and centers for this art such as Tabriz, Shiraz, and Heart, using the descriptive and analytical methods and relying on manuscript documents and library sources.
  • Haniya Bayk Dr. AbbadalĪ TafaddulĪ, Dr. MahdĪ JalĪlĪ, Professor Page 171
    Ziyād b. ‘Ubayd, as one of the four Arab ingenious figures, had a very impressive role in consolidation of the foundations of Umayyads’ rule. As the son of ‘Ubayd, the Anatolian salve of Ḥārith b. Kalda Thaqafī, and Sumayya, his infamous slave girl, he was put in Mu‘āwiya service after his adoption by Abū Sufyān in 44/664 and a year later was appointed as the governor of Baṣra. Ziyād’s managerial method and his personality traits prompted Mu‘āwiya to entrust him with the reign of Kūfa in 55/671, too. Having gained experience for three decades in the ruling system of the Baṣra governors and then as the governor of Fārs province, and this time as the first governor of Iraq, he took measures that were remarkable in the completion of the Umayyads’ administrative organization. Among those measures are correcting Baṣra’s and Kūfa’s public treasury (‘aṭā’) council, regulating taxation and financial affairs, completion of taxation (istīfā) and seal-keeping (khātan) councils, organizing the caliph’s meetings with people, causing Arabs to migrate to Khurāsān, and administrative regulations in this province.